Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-07-30 21:19:19

LOGOUT.hu
Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2002) BB9000 válasza Fred23 (#2001) üzenetére


BB9000
senior tag

Megtévesztő cím, félrevezető, pontatlan tartalom.
Azt kérte Magyarország, hogy az EU-s támogatás lehívására későbbi határidővel is legyen lehetőség, tehát, hogy ne vesszen el a támogatás amiatt, hogy nem lett felhasználva. Azért nem sikerült a megcélzott időintervallumban felhasználni, mert még nem volt meg minden feltétel a felhasználáshoz. Lassúak voltak, szabályozás hiányzott, bénáskodás volt. Sajnos ez megesik. Más esetekben is volt már rá példa, hogy ilyet kért egy ország. Más országok is szoktak élni ezzel a halasztási kérelemmel.

(#2003) Fred23 válasza BB9000 (#2002) üzenetére


Fred23
nagyúr

"Lassúak voltak, szabályozás hiányzott, bénáskodás volt. Sajnos ez megesik."

Ha megállunk itt, gondolom azért, Szerinted is ki kéne rúgni pár embert, aki munka helyett a tökét vakarta, miközben a határidők ismertek voltak.

(#2004) BB9000 válasza Fred23 (#2003) üzenetére


BB9000
senior tag

Írásodból azt olvasom ki, hogy nem látsz bele az EUS pályáztatás és annak szabályozása hazai működésébe. Én sem, de annyit azért látok, hogy itt nem csak arról van szó, hogy valaki nem csinált meg valamit, nem jól csinálta azt meg, vagy nem lett kész vele időre. Sokkal inkább amiatt kell plusz időt kérni, mert ma egy lassabb sebességre van "méretezve" minden. Projektmenedzsment-et kell végezni úgy, hogy az erőforrások allokálása, irányítása, számonkérése nincs egy kézben. Ez egy igen nehéz feladat.

(#2005) Fred23 válasza BB9000 (#2004) üzenetére


Fred23
nagyúr

Ismerek olyat, aki abból él, hogy másoknak pályázatokat ír. Tartja mindig a megadott határidőt. De az tény, hogy nem látom át az egész rendszert. Mégis, szimplán ez is egy példa akár a hazai "jóvanazúgy" mentalitásra, illetve a következmények hiányára, ha mégse van az úgy jól. (És az se érdekel szinte senkit, hogy újságírók kérdéseire megszokott dolog nem válaszolni.)
Amúgy azt se zárnám ki persze, hogy direkt van a csúszás, és előre ez volt a terv. (Majd kitoljuk a határidőt úgyis, el lesz intézve.) A Mátrai Erőmű körüli balhékra is érdemes lenne rákeresni alaposabban, de nekem erre nincs időm. Ha jól emlékszem, sok közpénz veszett el, de az már inkább politika topik.

(#2006) syberia válasza t72killer (#1323) üzenetére


syberia
veterán

Mára a járvány lecserélhető ukrajnára, nehogy enyhüljön a tömegpszichózis

"No one has ever shown that human emissions of carbon dioxide drive global warming... And if it could be shown, then you would have to show that the 97% of emissions which are natural, do not drive global warming. Game over. We are dealing with a fraud."
https://twitter.com/wideawake_media/status/1675826135991459843

https://howbad.info/

(#2007) 66zio válasza syberia (#2006) üzenetére


66zio
aktív tag

Jöhet járvány, háború, akármi, a lényeg, hogy az alusisak a fejeden maradjon! Ne hagyd hogy eltereljék a figyelmed. Szemed a pályán!

(#2008) cinemazealot válasza syberia (#2006) üzenetére


cinemazealot
addikt

Egy a bányászatban végzettséget szerzett és több évtizedig abban is dolgozó szakember igyekszik védeni a szakma becsületét. Egy CPAC konferencián. Minden világos.

(#2009) syberia válasza cinemazealot (#2008) üzenetére


syberia
veterán

Milyen emberi tevékenységet vélsz felfedezni a Föld hőmérsékletének durván százezer évenkénti hullámázásai mögött?

https://howbad.info/

(#2010) cinemazealot válasza syberia (#2009) üzenetére


cinemazealot
addikt

Nem vagyok szakértő, de feltételezem, Te azért elolvastad a cikket, amiből linkelted a grafikonodat (What's the difference between global warming and climate change?). Szeretném hinni, hogy így van, ezért nem érzem úgy, hogy bármit is tovább kellene magyaráznom.

(#2011) 66zio válasza syberia (#2009) üzenetére


66zio
aktív tag

A föld klímájának van egy természetes változása. Ettől függetlenül az emberiség tudja ezt a folyamatot befolyásolni. Az általad beillesztett képen is látszik, hogy kb ~16 ezer év alatt 2,5 fokot melegedett a hőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy egy fok emelkedéshez kb 6666 év kellett. (egy nagyíthatóbb ábrából pontosabban meg lehetne mondani)
Ehhez képest ha egymás mellé teszed a melegedést és a CO2 szintet akkor eléggé látszik a korreláció, illetve, hogy itt az egy fok emelkedéshez már csak ötvenvalahány év kellett.

[ Szerkesztve ]

(#2012) Rive válasza syberia (#2009) üzenetére


Rive
veterán

history

The scientists who published these calculations always added a caveat. In the Antarctic record, atmospheric CO2 levels over the past 750,000 years had cycled between about 180 and 280 parts per million. The level by 2012 had climbed almost to 400 and kept climbing. (The other main greenhouse gas, methane, was soaring even farther above any level seen in the long ice record.) Greenhouse warming and other human influences seemed strong enough to overwhelm any natural trend. One scientist, paleoclimatologist William Ruddiman, even argued that the rise of human agriculture had already produced enough greenhouse gases to counteract the gradual cooling that should have come during the past several thousand years; every previous cycle had begun a steady cooling soon after its peak, rather than leveling off as ours had done.(53a) As emissions climbed exponentially, we might not only cancel the next ice age but launch our planet into an altogether new climate regime.


...

Our current situation was altogether different. The warming was not started by a small shift of sunlight, as in previous epochs. Our addition of gases to the atmosphere was initiating the process, with the temperature rise lagging a few decades behind the rise of gas levels. Emissions were surging far more swiftly than anything in the Pleistocene record. Already by the 1980s the levels of greenhouse gases had climbed far higher than anything seen for many millions of years.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#2013) MrChris válasza Rive (#2012) üzenetére


MrChris
nagyúr

Minden szentnek maga felé hajlik a keze... minden tudós a maga igaza szerint tesz be, hagy figyelmen kívül adatokat és von le belőle saját elméletét igazoló következtetéseket. Főképp ha ebből él.
Például a CO₂ vagy metán üvegházas elméletek (ez most az aktuális dogma) teljesen figyelmen kívül hagyják a vízgőzt aminek mennyisége és koncentrációja sokkal nagyobb hatással van az éghajlatra. Vagy szintén figyelmen kívül hagyják a Milanković-elméletet ami számítással számítható és annyira korrelál a jégmintákkal hogy nehéz lenne letagadni.
Amit meg végképp figyelmen kívül szoktak hagyni az a Föld saját hője, pedig az égitestek okozta belső súrlódás nem csak a mágneses pólusokat, az elktromágneses pajzsot hozza létre ami megvéd a gyilkos napszéltől, hanem hőt is termel.
Mára már vannak 400e. évnél régebbre visszanyúló jégminták is amik szerint ennél sokkal melegebb és tartósan évszázezredekig melegebb időszaka is volt a Földi éghajlatnak. Itt van ez a grafikon amin jól látható hogy a Föld hőmérsékleti változása olyan mint egy lejáró búgócsiga, ahogy lepörög egyre szélsőségesebben viselkedik. Talán belátható, hogy ezt nem az emberi tevékenység rajzolta.
Szerintem hosszú távon sokkal aggasztóbb a helyzet mint az üvegházi gázokon való lovaglás, nem a CO₂-től fogunk megsülni. Valami másnak kell, kellett történnie és elég kaotikus végkifejlet felé haladunk. Pl. a kismértékű hőingásokat 2.5 millió éve 40e. éves ciklusokból álló követte, majd 0.8millió éve átváltott 100e éves nagy jégkorszakokba, kétszer nagyobb hőingással. Simán el lehet fantáziálni, hogy a korábbiak analógiájára még hosszabb ciklus keletkezik még nagyobb hőingással és annak esetleg most vagyunk a felfutási szakaszában. Vagy ami ha lehet még rosszabb az történik mint ami a búgócsigával...

(#2014) Rive válasza MrChris (#2013) üzenetére


Rive
veterán

A helyzet ezzel szemben viszont az, hogy van egy jelentős súlyú nemzetközi tudományos konszenzus, amivel szemben néhány ember ágál a saját vesszőparipái mentén, amit minden másnál nagyobbnak próbál beállítani.

Nem, nincs figyelmen kívül hagyva a vízgőz. A saját hő se. A belső surlódás/árapály-fűtés lejárt lemez. A Milanković-elmélet része a modern klímamodelleknek....

Akkor is, ha ezt divatos tagadni - mer' akkor nem lehetne min pörögni :U

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#2015) Noukoum válasza MrChris (#1994) üzenetére


Noukoum
veterán

Német alaposság = rohamosan csökkenő fosszilis termelés, rohamosan növekvő megújuló termelés.

Szomorú hogy propaganda szennyoldalakra van igény...

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#2016) Cornus


Cornus
csendes tag

Sziasztok! Most lett egy kis időm végre olyan dolgokkal is foglalkozni, amik érdekelnek, ezért kicsit jobban elkezdtem beleásni magam az ökológia és környezetvédelem tudományába. Ezzel kapcsolatban szeretnék tőletek tippeket kérni, hogy milyen alapműnek számító könyveket tudtok ajánlani a témában, amit mindenképp érdemes elolvasni.

Elkezdtem olvasgatni a fórum hozzászólásait is az elejétől, mert érdekes dolgokat osztottatok meg, úgyhogy ezzel el leszek egy darabig. Viszont ha szabad, akkor egy javaslattal élnék a fórum moderátorai felé. Az 1. hozzászólásban jelenleg két alapelv van lefektetve: problémák megoldására való javaslatok megosztása a fórum elsődleges célja, valamint nem lehet politizálni. Nem lehetne ezt a hozzászólást kitűzni, és gyűjteni benne az ismeretterjesztő linkeket, amik a 2000 hozzászólás között fel-fel bukkannak, kvázi egy összefoglalóként, hogy akik frissen kerülnek ide, azok könnyen megismerkedjenek az alapokkal (tudom, van benne 1-2 hozzászólás megosztva, de folyamatos frissítésre gondoltam)Ha úgy gondoljátok, akkor ebben ahogy tudok, szívesen segítek. A másik javaslat ugyanezzel kapcsolatban, hogy nem lehetne azt rögzíteni szabályként, hogy a fórum tagjai bizonyos dolgok megvitatása után azokat tényként elfogadják, és így elkerülhető lenne, hogy pl. még 2023-ban is arról megy a vita, hogy van e klímaváltozás, és hogy az összefüggésbe hozható-e az emberiség tevékenységével. Ahelyett, hogy értelmes, előremutató dolgokról menne a diskurzus.

(#2017) Szevam válasza Cornus (#2016) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

Szia!

Üdvözlet a topicban. :C

Egyelőre nincs konkrét moderátora a topicnak, én csak elindítottam, mert szívügyem (azonban sajnos keveset tudok vele foglalkozni), de teszek lépéseket hogy az általad leírtak egy része megvalósulhasson.

"A másik javaslat ugyanezzel kapcsolatban, hogy nem lehetne azt rögzíteni szabályként, hogy a fórum tagjai bizonyos dolgok megvitatása után azokat tényként elfogadják,"

Nem hinném. Mi itt megvitathatjuk, de mindenkinek lelke rajta, hogy el is fogadja. Vannak olyan emberek, akik csak a saját megrögződött tudásukat hajtják (nem megy mélyebben bele a dolgokba, mert nincs ideje stb.). Előbb utóbb rájönnek majd, hogy máshogy is lehet (kell) gondolkozni, de az idő, addig pedig sokszor csak a vita van. :DDD Lépéseket tehetünk, és tegyünk is, annak érdekében, hogy akik itt olvasgatnak kezdjenek el gondolkozni (de nem fságokon :DDD) . Vannak fórumtársak akik a gyakorlatban is tesznek a környezetvédelemért és megosztják itt. Ezt szoktam szeretni :B .

Később még gyűjtök össze alap irodalmakat. A Kollapszológiának esteleg nézz utána, ha van hozzá kedved :) . Ez relatív új terület, kérdés, hogy hiszti az egész, vagy van valami valóságalapja (szerintem valami van).

Welllcome!

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#2018) Qru válasza Cornus (#2016) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Lehet téma összefoglalót készíteni, ami mindig legfelül megjelenik. Mint pl ebben a topikban.

#nincsbennetarcsi

(#2019) Cornus válasza Qru (#2018) üzenetére


Cornus
csendes tag

Igen, erre gondoltam, láttam már ilyet itt több topicban, csak más fórumon az.1. hozzászólást lehetett kitűzni. De egy ilyen szerintem tök jó lenne.

(#2020) Cornus válasza Szevam (#2017) üzenetére


Cornus
csendes tag

Köszönöm szépen! Mint mondtam, ha tudok segíteni bármiben, csak szólj!
Egyébként a különböző nézetekkel nincs semmi bajom, hiszek abban, hogy mindenkinek meg van a saját igazsága, csak ha mindig visszatérünk az alapokhoz, akkor sose megyünk előre. Pedig annyi mindenről lehet diskurzust folytatni ebben a témában, függetlenül attól is akár, hogy valaki elfogad-e bizonyos dolgokat. Csak akkor ne erről menjen a vita.

(#2021) Pkc83


Pkc83
őstag

Sziasztok

Ma futottam bele Ebbe a 20 perces videóba YouTube-on és egészen elképedtem,hogy csak az elmúlt 50 évben micsoda pusztítást végeztünk. Eddig nem sokat törődtem a környezetvédelemmel (a szelektív hulladékgyűjtésen kívül) de ezután jobban oda fogok figyelni bár sok dologba semmi beleszólásom nincs ahogy sokunknak de akkor is.

[ Szerkesztve ]

(#2022) Szevam válasza Pkc83 (#2021) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

"sok dologba semmi beleszólásom nincs ahogy sokunknak de akkor is"

Egy pici beleszólásod mindig van ;). Csak azt a picit kell mindenkinek meglépnie, és az már nagyobbat szól.

Van egy-két olyan aranyszabály, hogy addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér. Illetve csak annyit vegyél el amennyire tényleg szükséged van.

Én még annyit hozzátennék, hogy a logisztikában (főleg élelmiszer) nagy szükség van gondolkodó munkaerőre. Akár a saját háztartásod esetén, akár amibe csak bele tudsz folyni. :R

Jó ez a videó, aki teheti nézze meg. :K

[ Szerkesztve ]

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#2023) Pkc83 válasza Szevam (#2022) üzenetére


Pkc83
őstag

Igen pont ennyit tudunk mi tenni,hogy nem szemetelünk és mindenből csak annyit veszünk amennyire tényleg szükségünk van. Viszont a zöld területek beépítésébe és kiirtásukba vagy a gyárak építésébe semmi beleszólásunk nincsen és pont ezek okozzák a legnagyobb problémát. Illetve kezdünk ku@va sokan lenni és már önmagában ez komoly probléma szerintem.

(#2024) Szevam válasza Pkc83 (#2023) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

Hát ismerek olyan várost ahol már ott tartanak, hogy lehet ám telket venni, de közmű bekötés nem jár hozzá, mert megtelt a város. Egy pici nyugodt faluból egész nagy város lett. Sokan kijöttek Bp-ről, és mivel az önkormányzat által nem volt pontosan ledefiniálva hogy mit lehet épíeni, így 40-60 lakásos társasházakat zsúfoltak össze külső vállalkozók 2000-3000 m2-en. Aztán ezt figyeld: ugyanitt nem kaptak engedélyt víz bekötésére, mert nem úgy volt kivitelezve ahogyan kellett volna, de! mégis rákötöttem és a területre az ellenőröket nem engedik be, és már majdnem befejezték az építkezést. Ha még ezen felül el is adják így a lakásokat, bepalizván az embereket... hát nem tudom hol kell keresni a gonoszt....
Az önkormányzat utólag kapott észbe, és már azért sikerült valamit módosítani a település rendezési terven. Ebből tanulva több környéki falu/ város is átnézte, módosította a településrendezési tervét.

Itt is csak a jó "magyar" (minél keletebbre megyünk annál igazabb) szokás: Amíg baj nincs, addig nem kell tenni semmit. Ha már baj van akkor kapkodunk, vagy belefulladunk. :(

[ Szerkesztve ]

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#2025) Qru válasza Szevam (#2024) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Az kemény, akkor a vízművek majd elzárja a vizet? Vagy felszámolja az illegális rákötést? Lajcsi ilyesmiért ment börtönbe csak mondom...

#nincsbennetarcsi

(#2026) Szevam válasza Qru (#2025) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

Azt nem tudom mi lesz, de valamikor kimegyek arra, megnézem hol tartanak. Az, hogy lesz-e belőle cirkusz, és hogy mekkora, azt nem tudom. Mondjuk amit leírtam az is csak pletyka... de... meglátjuk :DDD

Jajj most olvasom, hogy azt írtam rákötöttem... nem én voltam! :W :DDD rákötöttek

[ Szerkesztve ]

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#2027) cinemazealot válasza Szevam (#2024) üzenetére


cinemazealot
addikt

Hm... micsoda véletlen, pont ma reggel olvastam a témáról egy múlt heti cikket.

(#2028) Szevam válasza cinemazealot (#2027) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

:DD

Hát igen, szerintem kimondhatjuk, hogy a gonoszt a kiskapuknál kell keresni. :(

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#2029) Szevam


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

„Úgy tűnik, egyeseknél a fa látványa nem fér bele az ablakkal szemközti balatoni panorámába” :(( :((( :O

Biztos a kis kerti törpék fúrnak. :(

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#2030) 66zio válasza Szevam (#2029) üzenetére


66zio
aktív tag

A fák helyére egy szép nagy reklámtáblát kell rakni, hátha az jobban tetszik nekik :D

(#2031) Qru válasza Szevam (#2026) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Hehe lebuktál, késő!4444!! :DDD

#nincsbennetarcsi

(#2032) Cornus válasza cinemazealot (#2027) üzenetére


Cornus
csendes tag

Fúú de sokrétű ez a probléma is. Lehet, hogy környezetvédelmi szempontból egy társasház sokkal kedvezőbb megoldás, mint ugyanakkora területre (vagy 2-3x akár 10x) akkora területre 30 családi házat felhúzni?

Itt van egy teljesen random 2,5 hektáros terület, kb 30 házzal, és kb. 3 fával összesen. Ez normális?
1. Mekkora az egyes önkormányzatok (és a megválasztott polgármesterek, képviselők) felelőssége, amikor nincs egy településfejlesztési stratégiájuk, amiben megfogalmaznák, hogy 5-10-15 év múlva milyen helyen szeretnének élni?
2. Ha megvan, hogy milyen településen szeretnének élni, akkor ez alapján már rég össze lehetett volna rakni azokat a HÉSZ-eket, HÉSZ-módosításokat, ami kijelöli az irányokat (ez szerepel is a cikkben: Beépíthetőség? Minimális telekméret? Zöldterület nagysága? Ezeket betenni egy HÉSZ-be kb. 3 hét, nem évek kérdése.
3. Amikor az önkormányzatok lehetőséget kaptak helyi adók bevezetésére, hány település rendelkezett arról, hogy megadóztatja azokat a telkeket, amelyek nem felelnek meg pl. a településképi előírásoknak? Vagy amelyek nem ültetnek egy fát a kertbe?
4. Szántóföldekből építési telkeket csináltak erővel. Itt volt a lehetőség, hogy ahol korábban pl. állattakarmányt termeltek, ott most házak ÉS fák, cserjék, hovatovább diverz élet legyen. Ehelyett lettek 300 négyzetméteres telkek 200 négyzetméteres házakkal, üres pázsittal, rosszabb esetben műanyag fűvel, medencével, és zéró növénnyel.

[ Szerkesztve ]

(#2033) MrChris válasza Cornus (#2032) üzenetére


MrChris
nagyúr

Az én településemen is ez zajlik 33 éve. Sőt, igazából már előtte is. Mindent felparcelláznak, szántót, legelőt, gyümölcsöst... már a leszúrt karókon látszik, hogy előkert nulla és valszeg járda se fog elférni. Természetesen csupa jellegtelen gyorsház, szorosan, össze-vissza, némelyik 2-4 házrészes. Az utakat 10-15 év után se csinálja meg az önkori, mert hogy építkeznek és további terület van már bevonva ahová később fognak építkezni. Száll a por, vagy épp dagonyáznak a SUVok... új iskola, óvoda, közlekedés és a többi meg lemaradt a sok beköltöző családhoz.

Tehát teljesen esztelen módon bővítették a települést duplájára kb. a természetvédelmi határokig és 1-2 éve az önkor. főépítész kiadott egy képes illusztrációt hogyan miképp helyezzék el a telkeken az új házakat, és ezek milyen jellegűek legyenek!!! Utólag?! Ő és elődei adták meg a sok összevissza épületekre, sűrű beépíthetőségre az engedélyt!

(#2034) Qru válasza Cornus (#2032) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

A jó dolgokhoz idő kell. Ősöknél a kerületben a 2008-as a kerületi környezetvédelmi tervben azt szerepelt, hogy hamarosan megkezdik a helyi patak rekultivációját. Mikor kezdték el valójában? 2022-ben... :U

#nincsbennetarcsi

(#2035) Naturalist


Naturalist
tag

Ma az európai hálózat kb 370 millió lakosnak tudott alacsony karbon-intenzitású elektromos áramot biztosítani. Ez lehet rekord.

(#2036) Szevam válasza Naturalist (#2035) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

Jó ez a térkép berakom az összefoglalóba is a linkjét.

(Lassan összeáll az összefoglaló, aztán megjelenik egyszer)

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#2037) MrChris válasza Naturalist (#2035) üzenetére


MrChris
nagyúr

Már csak azt kell megoldani, hogy az év maradék részében is így süssön a nap, fújjon a szél és legyen esővíz.

(#2038) Lauda


Lauda
félisten

Svéd rézbánya: [link]

Azért durva, hogy a bányába kiépítik az elektromos felsővezetéket.

(#2039) syberia válasza cinemazealot (#2010) üzenetére


syberia
veterán

Egy ideje már minden világos..

https://howbad.info/

(#2040) cinemazealot


cinemazealot
addikt

A minap szembejött velem Oliver Stone 2022-es Nuclear Now c. dokumentumfilmje. Annak is érdemes megnéznie, aki tervez elmenni Christopher Nolan Oppenheimerére (egy kis elméleti alapozás), illetve aki a közelmúltban belefutott olyan értekezésekbe, miszerint rossz ötlet alaperőműveket építeni (atom vs. megújuló energia). A film áttekinti az elmúlt bő fél évszázad energia termelési törekvéseit, körüljárja a tényleg sikeres zöldítési, illetve a zöldítés jegyében kifejezetten ostobán meghozott kormányzati döntéseket is. Még ha a trailere alapján annak is tűnik, a filmet egyáltalán nem érzem propagandaanyagnak. A vége kicsit talán sablonosra sikerült, de összességében alapos és részletes. Ajánlom megtekintésre.

(#2041) cinemazealot válasza cinemazealot (#2040) üzenetére


cinemazealot
addikt

Még annyit, hogy a film ugyan említi az időjárási viszontagságokat, azonban főként a környezeti katasztrófák (pl. Fukusima) és az azzal szembeni ellenállóság szemszögéből. Az időjárás hosszútávú megváltozásának erőmű telepítést ellehetetlenítő következményeiről (mai cikk) viszont már jóval kevesebb szó esik.

(#2042) syberia


syberia
veterán

Mindenhol kánikulát írnak, közben meg ezt látom. Most akkor mi van? :F


https://zoom.earth/maps/temperature/#view=51.2,20.9,5z/model=icon

Így nem tudok eléggé rettegni a klímaváltozás-rettenettől :O ;]

https://howbad.info/

(#2043) 66zio válasza syberia (#2042) üzenetére


66zio
aktív tag

[link]

Ez fog ideérni hétvégére.

(#2044) syberia válasza 66zio (#2043) üzenetére


syberia
veterán


[link]

https://howbad.info/

(#2045) Naturalist válasza syberia (#2042) üzenetére


Naturalist
tag

A klímakutatással foglalkozók döntő többsége, egy általánosságban véve rendkívül konzervatív véleményű társaság egyetért, hogy CO2 leválasztás és tárolás nélkül (jelenleg irtó drága és kétséges hatékonyságú) szinte elérhetetlenek a klímacélok. Illetve a kutatók egy kis része már a geoengineering (nap blokkolás, aeroszol injekció stb) szükségességét sem zárja ki. Ezek az egzotikus megoldások azért nyernek egyre inkább teret komoly gondolkodók körében, mert az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag semmit se csináltunk, nem hagytunk értelmes időtávot a cselekvésre "aránylag kevés" befektetéssel. Ebben a videóban körüljárják ezt a témakört: [link]

Na ehhez képest jössz te mint janika a mezőről, hogy minden rendben van, mert valahol hideg van.

(#2046) Szevam válasza cinemazealot (#2040) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

Oppenheimer filmjéhez még.

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#2047) Lauda


Lauda
félisten

Lehet, hogy picit büdös lesz az új kuka, de azért menő

Kíváncsi leszek erre az új rendszerre. Annak sok értelmét nem látom, hogy minden háztartás kapjon ezekből a kukákból. Véleményem szerint olyan szempontból jó a jelenlegi rendszer, hogy csak annak van ilyen kukája, aki kéri és gyűjteni szeretné (egyáltalán keletkezik nála) a belevaló hulladékot. Ahol nem főznek például, oda teljesen felesleges a biohulladék gyűjtő kuka.

(#2048) Paxker315


Paxker315
addikt

Aki úgy szeret csak olvasgatni (vagy audiot hallgatni)

Tegnap végére értem ennek: The Heat Will Kill You First: Life and Death on a Scorched Planet by Jeff Goodell

Nyilván egetrengető-nagyonúj dolgokat nem tudsz meg belőle, de korrekt összefoglalónak gondolom, és nem túl régi kiadás (júli 11). :R

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#2049) Qru válasza Lauda (#2047) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Max nem használják. Én is sok olyan háztartást látok/ismerek ahol nem gyűjtik szelektíven a hulladékot.

#nincsbennetarcsi

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.