Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1401) c41r0^ válasza #41635072 (#1400) üzenetére


c41r0^
őstag

Köszi.

6os Bio+Cyclean kombó mellett maradtam, mert 10.180 ft lett és 10K felett ingyenes a kiszállítás, előreutalás esetén.

(#1402) #41635072 válasza c41r0^ (#1401) üzenetére


#41635072
törölt tag

Én is azt használom, kíváncsi leszek majd, hogy milyennek tapasztalod.
Csak én 2*3 db lencsét és 2db lötyit 20K-ért veszek a szemésznél...
Nah majd a legközelebbi adagot ebből a webshopból veszem. Bár lehet, hogy mivel még új, azért csak kis ideig lesznek ilyen olcsók a cuccok.

Basszus, itt 6K-val olcsóbb! :Y

[ Szerkesztve ]

(#1403) c41r0^ válasza #41635072 (#1402) üzenetére


c41r0^
őstag

igen, meglepően olcsó itt a Biofinity a többi webshophoz képest is, ahol eddig rendeltem a Focus Monthly-t, ott is ~10K a 6os kiszerelés

kipróbálni ~1 hónap múlva tudom a Biofinity-t, mert ma raktam be az utolsó pár Focus Monthly-t, ami még maradt, de a Cycleant kb 1 hét után, mert a Renum addig elfogy

(#1404) harry3


harry3
őstag

Rendelt már valaki a lencsebolt.hu-ról? Raktárról rendeltem még szerdán, de mikor jön meg? Nincs is messze tőlünk, ahonnan küldik.

(#1405) Tomekk.


Tomekk.
aktív tag

nagyon jó ez a biofinity, 5 napig benn volt folyamatosan, mert nembírtam kivenni, de tökéletes volt végig, pedig nem kíméltem nagyon, persze ez nem folyamatos viselésre van, szal érdemes kivenni, de ha nincsen kivéve akkor sincs baj

[ Szerkesztve ]

(#1406) #41635072 válasza Tomekk. (#1405) üzenetére


#41635072
törölt tag

Magyarországon 5 napos folyamatos viseletre van minősítve, de vannak olyan országok, ahol 30 napos folyamatos viselésűként árulják.

(#1407) batorpeti


batorpeti
tag

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne kontaktlencsével kapcsolatban.
Már régóta szeretnék szemüveg helyett kontaktlencsét hordani, így ma elmentem egy ilyen vizsgálatra ahol megvizsgálták a szemem és elvileg meg kellett volna tanulnom használni a lencsét. Na és itt van egy kis bibi. A szemész nő nagynehezen beleerőszakolta a szemembe a lencsét, majd megmutatta hogyan kell kivenni és mondta hogy próbáljam meg kivenni magamnak. 1 óra próbálkozás után sem tudtam kivenni magamnak mert akarva akaratlanul mindig pislogtam és nem tudtam úgy megtartani a szemhéjamat ahogyan a nő mutatta. Közben mellettem egy velem nagyjából egykorú lány kb 5 perc alatt megtanulta betenni meg kivenni. Végül azt mondta az orvos hogy 2 hét múlva menjek vissza. Addig meg otthon gyakoroljam a technikáját.
Szerintetek ez normális? Nektek mennyi időbe telt míg megtanultátok betenni meg kivenni? Egyáltalán meg fogja tudni szokni a szemem hogy benne nyúlkáljak?
Segítségeteket előre is köszönöm.

(#1408) MaciG válasza batorpeti (#1407) üzenetére


MaciG
addikt

Én kb 10-15 perc alatt éreztem rá, mi 4-en voltunk ,de volt ott aki még elég sokáig küszködött, embere válogatja. Szerintem a baj, mint az esetek 90%-ban, az ,hogy félsz attól hogy megsérted a szemed, de hidd el, ha az újaddal nyúlsz oda nem fog előfordúlni ilyesmi. Betevésnél meg csak határozottan, szemhély kifeszít és gyors betesz, ne tökölj. Elején én is elpislantottam magam közben, ma már úgy teszem be ,hogy szinte nem is fogom a szemhélyam csak egy nagyon kicst széthúzom. Szóval sikerűl legyőznöd ezt a "félelmet" akkor nem lesz gond, és 1 hét elteltével már szinte rutinművelet lesz.

BANZAII

(#1409) Tomekk. válasza #41635072 (#1406) üzenetére


Tomekk.
aktív tag

jó tudni, akkor nem is tettem rosszat a szememmel :K

(#1410) Tomekk. válasza batorpeti (#1407) üzenetére


Tomekk.
aktív tag

teljesen normális, én elsőre 2 óra próbálkozás után se bírtam berakni, aztán itthon este addig próbálkoztam mígnem sikerült, már taknyom-nyálam összefolyt, de beraktam őket, kivétel meg gyerekjáték, az rögtön ment, szóval ne add fel, pár nap alatt úgy megszokja a szemed a nyúlkálást, hogy bele sem fogsz rezdülni

(#1411) Nordik


Nordik
őstag

Az Oasys lencsék tényleg más országokban havi lencseként vannak engedélyezve? Vagyis nem mindenhol, de van ilyen...

Kicsiny hazánkban akkor miért csak 2 hetes? :U

(#1412) batorpeti válasza Tomekk. (#1410) üzenetére


batorpeti
tag

Köszönöm a válaszaitokat, most egy kicsit megnyugodtam. Ugye lencsét még nem kaptam mivel nem tudom kezelni, szóval ahogy a szemész is mondta a technikáját kell gyakorolnom.
Nekem azt mondta hogy a jobb szememből pl így vegyem ki: bal kéz középső 3 ujjammal húzzam fel a szemhéjamat, jobb kéz középső ujjammal húzzam le az alsó szemhéjamat majd jobb kéz mutató és hüvelyk ujjal megfogva vegyem ki. Ti is így veszitek ki?

(#1413) Ariadne válasza batorpeti (#1412) üzenetére


Ariadne
őstag

Idővel már úgy is megy, hogy csak kicsit kimereszted a szemed és kikapod a lencsét. :) Nálam bal szemből bal kéz gyűrűsujj lehúzza az alsó szemhéjat, mutatóujjon a lencse, jobb kézzel a felsőt húzom, ez a berakás. Kifele ugyanez, csak bal kéz mutató meg hüvelykujj közé csippentem a lencsét. A lényeg, hogy lazán nézz előre közben, és oldalról nyomd össze a lencsét, h lecuppanjon a szemedről. Csak lazán... ;)

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1414) Tomekk. válasza Ariadne (#1413) üzenetére


Tomekk.
aktív tag

én nem csippentve szoktam kivenni, hanem oldalra lehúzom a mutatóujjammal, akkor így összegyűrődik aztán rátapad az ujjamra, kinek hogy kényelmes

(#1415) batorpeti


batorpeti
tag

Köszönöm a tanácsokat és a biztatást. 2 hét múlva megyek vissza vizsgálatra, akkor majd kiderül hogy akkor hogy fog menni. :D

(#1416) Tomekk. válasza batorpeti (#1415) üzenetére


Tomekk.
aktív tag

ha nemmegy kérd el a lencsét, ha nem adja akkor menj másik szemészhez :DDD

(#1417) c41r0^ válasza batorpeti (#1415) üzenetére


c41r0^
őstag

én elsőre kb. 3-4 próbálkozás után betettem a lencsét (kb. 3 perc kellett), a csaj is nézett, hogy hordtam-e már, mondtam, hogy nem, ez az első alkalom

a titka egyszerűen a félelem legyőzése, tudatosuljon, hogy nem fog fájni a művelet. emiatt életkortól is függhet a dolog, én 19-20 évesen kezdtem el a lencsézést. szerintem kezdd el otthon a "szembenyúlkálást" persze frissen mosott, tiszta kézzel, a fehér részéhez nyúlkálj hozzá...ha nem pislogsz közben reflexszerűen, akkor már jó úton haladsz. persze ne erőltesd sokáig, nehogy begyulladjon.

az én betevési technikám azon alapszik, hogy a szem fehér része érzéketlenebb a szembogárnál:

betétel: a szemhez képest ellentétes kéz mutatóujjával felső szemhéj felhúz+másik kéz középsőujjával alsó szemhéj lehúz, mutatóujjal lencse betesz - de úgy, hogy közben a szememmel nem előre, hanem oldalt nézek, így a szem fehér részére kerül a lencse (ez érzéketlenebb terület), majd utána ismét előrenézek (a tükörbe) és a mutatóujjammal lassan ráhúzom a szembogárra a lencsét, hogy a helyére kerüljön

levétel: u.ez, csak fordított sorrendben, előbb elhúzom a fehér részre, majd utána kiveszem két ujjal, összecsípve

[ Szerkesztve ]

(#1418) #41635072 válasza Nordik (#1411) üzenetére


#41635072
törölt tag

Az már megint más téma.
Itt arról van szó, hogy meddig hordhatod kiszedegetéssel, a biofinitynél meg arról van szó, hogy egyfojtában meddig lehet rajtad.

Örülj hogy hazánkban csak két hetes, ugyanazért a pénzért gyakrabban cserélheted.

[ Szerkesztve ]

(#1419) batorpeti válasza c41r0^ (#1417) üzenetére


batorpeti
tag

Rendben, próbálni fogom szoktatni a szememet ahhoz hogy hozzányúlok, a szemész is azt mondta. Egyébként lehet hogy buta kérdés de a szemnek a nem fehér részéhez hozzá lehet nyúlni?

(#1420) Ariadne válasza batorpeti (#1419) üzenetére


Ariadne
őstag

Simán, bármelyik részéhez, csak legyen mindig nagyon tiszta a kezed.

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1421) batorpeti válasza c41r0^ (#1417) üzenetére


batorpeti
tag

Ja és még egy kérdés: amikor beteszed meg kiveszed a lencsét akkor a szemed melyik felének a fehér részéhez húzod a lencsét? Az orrod felőli oldalra vagy a füled felőli oldalra? Magyarul befelé vagy kifelé? (bocsi hogy ilyen hülyén fogalmazok, de remélem érthető)

(#1422) c41r0^ válasza batorpeti (#1421) üzenetére


c41r0^
őstag

ráteszem a lencsére a mutatóujjam, majd a szememmel az orrom felé nézek, a lencsét pedig ezzel egyidőben kifelé húzom a fül felé, kicsit lefelé is, de megy az majd magától, biztosan ráérzel

sok sikert :K

[ Szerkesztve ]

(#1423) batorpeti válasza c41r0^ (#1422) üzenetére


batorpeti
tag

Értem, köszönöm a segítségeteket!
Akkor nincs más hátra mint gyakorolnom ezt a technikát aztán majd 2 hét múlva vissza a vizsgálatra. Ott majd kiderül mire jutottam.

(#1424) Nordik válasza #41635072 (#1418) üzenetére


Nordik
őstag

Hát azért számít az ára is... :U

Például az Oasys-ból egy 6os csomagot 2hónap 1 hétig hordok. Ugye ez 1 pár esetén 3 hét és így is túl hordom 1 héttel. Ez nem hagy nyugodni, de 2 hetente nem fogom kidobni. Főleg, hogy hétvégén nem is teszem be.

A Biofinity-ből pedig egy 6os csomagot nyugodtan hordhatok 3 hónapig. Páronként havi cserével. És mindössze 1100FT-al jövök ki drágábban egy rendelésnél. De ha hozzávesszük, hogy csak 3 havonta és nem 2 havonta kell rendelni, akkor sokkal jobban megéri. Ezekkel együtt megnyugszok, hogy biztosan nem hordom túl. :)

Lehet váltok is. Vajon ha szólok a dokimnak, hogy váltani szeretnék, akkor meg kell fizetnem a próbalencse árát illetve a vizsgálatot is? Fél éves kontrollra mostanában kell mennem, igaz a lencséket nem náluk rendelem, szóval valószínű k*csögök lesznek és kifizettetik a vizsgálat díját is.:((( De nem fogok kb. 3ezerrel többet kifizetni a boltnak.

[ Szerkesztve ]

(#1425) #41635072 válasza Nordik (#1424) üzenetére


#41635072
törölt tag

Nem tudom mit írtál, nincs energiám értelmezni, de én arról beszéltem hogy amcsiknál 1hónapért viszetsz annyit, mint itt a 2db 2hetesért.

(#1426) csövi


csövi
tag

Helló,
én is befizettem magam egy kontaktlencsére, és az a problémám vele hogy közelre homályosan látok kicsit, meg nehezen fókuszálok. Pedig a szemész már rendelt nekem 0,5-tel kisebbet is de azzal is ez a helyzet. Hozzá fog szokni a szemem, vagy ez öröké ilyen marad?

(#1427) Nordik válasza csövi (#1426) üzenetére


Nordik
őstag

Nekem hozzászokott. :U

(#1428) Ariadne válasza csövi (#1426) üzenetére


Ariadne
őstag

Szemorvosnál jártál, biztos nincs más gond?

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1429) batorpeti válasza csövi (#1426) üzenetére


batorpeti
tag

Én is a héten voltam vizsgálaton és nekem is ez volt a baj hogy távolra jól láttam közelre viszont nem olyan jól. A szemész erre azt mondta hogy nekem olyan lencse kell amin van cilinder. Az nem tudom hogy pontosan mi de a szemüvegem lencséjén is van olyan. Ha hordtál szemüveget akkor nézd meg hogy van e rajta ilyen. Ha van akkor biztos hogy ez a gond. De egy szemorvosnak azért ezt tudnia kellene szóval szerintem mondd neki hogy ilyen gondod van mert csak úgy szerintem nem fogja megszokni a szemed hogy nem jól látsz.

[ Szerkesztve ]

(#1430) #41635072 válasza #41635072 (#1425) üzenetére


#41635072
törölt tag

Amúgy bocsánat ezért a hangnemért, de fáradt voltam. :R

(#1431) Nordik válasza #41635072 (#1430) üzenetére


Nordik
őstag

Nem vettem magamra. :C

(#1432) csövi válasza batorpeti (#1429) üzenetére


csövi
tag

nem volt sose cylinder a szemüvegemen, amúgy szerintem is nehezen fogja megszokni főleg hogy még a szemüveget is használom mellette. Mondjuk még csak ez az első nap, remélem azért javulni fog.

(#1433) Ariadne válasza csövi (#1432) üzenetére


Ariadne
őstag

Még egyszer, mert a szemedet veszélyezteted vele: jártál szemorvosnál, megvizsgált, ugye?

mod: Szóval mindenképp menj el szemorvoshoz, ha érdekel az egészséged. :U

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1434) tildy válasza batorpeti (#1429) üzenetére


tildy
nagyúr

cilindereseknek jobb a kemény lencse, jobban korrigálja az asztigmiát.
Lágy lencsétől nekem is volt problémám, hogy nem láttam olyan jól vele.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1435) batorpeti válasza csövi (#1432) üzenetére


batorpeti
tag

Szerintem mindenképpen jelezd a szemészednek hogy nem jól látsz mert azért nem olyan olcsó dolog a kontaktlencse és ha már az ember kiad ennyi pénzt akkor legalább lásson is. Legalábbis én így vagyok vele.

(#1436) batorpeti válasza tildy (#1434) üzenetére


batorpeti
tag

Hát én ehhez nem értek, nekem az orvosom mondta hogy lágy lencséből van cylinderes és az nekem jó.

(#1437) csövi válasza Ariadne (#1433) üzenetére


csövi
tag

megvizsgált igen, majd megrendelt egy próbalencsét azzal is homályosan láttam, majd rendelt egy másikat ez 0,5-el kisebb, de ezzel is hasonló a probléma.

(#1438) Ariadne válasza csövi (#1437) üzenetére


Ariadne
őstag

Pfff, ez érdekes. Tuti biztos _orvos_ volt, nem csak kontaktlencsés? Rendesen belevilágított a szemedbe meg minden?

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1439) csövi válasza Ariadne (#1438) üzenetére


csövi
tag

világítgatott meg nézegette ilyen-olyan gépekkel.
Jaj! most hogy levettem, és felraktam a szemüveget nagyon szédülök :))

(#1440) Ariadne válasza csövi (#1439) üzenetére


Ariadne
őstag

Jó, szóval egyáltalán nem biztos, h orvos volt. Erősen ajánlott egy szemorvos meglátogatása szerintem... ;)

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1441) tildy válasza batorpeti (#1436) üzenetére


tildy
nagyúr

Nekem is mondtak ilyen lencsét, próbáltam is, és nekem is homályosság volt vele.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1442) MaciG válasza tildy (#1441) üzenetére


MaciG
addikt

Én is ilyen cilinderes lencsét használok. Jelenleg ez a Bausch & Lomb Purevision Toric van ,és a behelyezés után a bal szememmel én is egy darabig homályosan látok ,de aztán valahogy helyreáll. Ez lehet 1-2 óra vagy akár fél nap is... DE mivel éjjel-nappali így ezért nem is nagyon szoktam kiszedni, csak néha tisztításra. Mikor benn voltam a az optikusnál és mondtam neki h ez a probléma, megvizsgálta a szemem (persze mire odaértem helyreállt.... ) és azt mondta h sok a szmog lerakódás a lencsén, biztos attól van... Nah de reggel is? :Y

Ez a "kemény lencse" mitől más, mint a lágy? Mármint tulajdonságaiban.

[ Szerkesztve ]

BANZAII

(#1443) batorpeti válasza MaciG (#1442) üzenetére


batorpeti
tag

Nekem az orvos azt mondta hogy a lencse egyik felén van valami gravírozás és úgy tegyem be a lencsét hogy az alul legyen és akkor fogok teljesen jól látni. De azt mondta hogy ha nem pontosan úgy teszem be sem baj csak akkor kell a lencsének idő míg befordul a megfelelő pozícióba. Nem lehet hogy neked is ez a baj vele?

(#1444) MaciG válasza batorpeti (#1443) üzenetére


MaciG
addikt

Van rajta gravírozás, de kétlem, h mindig a bal szememnél sikerűl rosszúl betenni, de majd holnap reggel úgy teszem be ,hogy alul legyen, hátha. :)

BANZAII

(#1445) Ariadne válasza MaciG (#1442) üzenetére


Ariadne
őstag

A kemény lencse annyiban más, h kemény. :D Egy csiszolt speciális műanyagdarab. Nővérem egyszer régen még, amikor csak kemény lencse létezett, elhagyta a buszon az egyiket, megkereste, elvitte kicsiszoltatni :DDD , majd hordta tovább vidáman. :) Nem tudom, ma is ilyenek-e.

Valszeg azért lehet jó erre, mert az tényleg nyomja kicsit a szemed felületét, és jó irányba teszi ezt, ezért jó irányban befolyásolja a dolgot.

Létezik egyébként olyan állítólag nasa fejlesztésű lencse is, aminek épp ez a működési módszere. Pár hétbe beletelik, míg megszokja az ember, de utána csak éjjel kell hordani és nem is minden éjjel, mert elnyomja a szemet úgy, h utána jól lát az ember. :) De iszonyat drága, egyszerűen nem éri meg, nagyságrendekkel drágább a rendes lencsénél, néztem egyszer.

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1446) MaciG válasza batorpeti (#1443) üzenetére


MaciG
addikt

Megnéztem amit mondtál, és az a baj vele, hogy az egyik részére ez van belegravírozva " | k | t |" a másik felébe pedig egy 38-as szám, szóval most akkor melyik van alul? :DDD

(#1445) Ariadne: Az oké, hogy keményebb, de ebből is van ugyanúgy éjjel-nappali, havi, stb ,mint a lágyból?

BANZAII

(#1447) Ariadne válasza MaciG (#1446) üzenetére


Ariadne
őstag

Szerintem nincs, mivel az oxigénáteresztő képessége sokkal alacsonyabb, ezért nem lehet olyan sokáig hordani. Az az érdekes, h ezek kisebbek a szem szivárványhártyájánál, míg a lágyak ugye nagyobbak. Meg volt még régen félkemény is.
Meg kell kérdezni szakembert erről, mert én csak a régieket ismerem, ami a lágy lencsék megjelenése előtt volt, aztán lehet, h azóta modernebbek és mégis lehet hosszabban hordani, nem tudom.

Na gugliztam kicsit:
A kemény lencséket átlagos maximum 8-9 órás viselet mellett tolerálja hosszú távon a szem. A jó minőségű gázáteresztő lencse akár 16 órát is maradhat. Ezeknél a lencséknél nagyon fontos a kiegyensúlyozott viselet, vagyis nem szabad nagy napi időkülönbségekkel (többórás) hordani. Ha hosszabb szünetet tartottunk a lencseviseletben, ezután újra kell a szemet szoktatni a kemény és félkemény lencse érzetéhez.

A gázáteresztő lencsék legnagyobb előnye, hogy az általuk okozott szemészeti szövődmények aránya kevesebb, mint 2%! (A lágy lencsék esetében ez az arány akár 25 - 30% - is lehet!) Bizonyos fénytörési hibák esetén (pl. astigmia) ezekkel a lencsékkel érhető el a legstabilabb látásélesség.

Na igen, ha valami kis fertőzés keletkezik a szemedben, az a lágy lencsébe beleivódik, mivel az anyag is víz részben, ezért is kell kidobni, ha begyullad az ember szeme, de a keménybe ugye nem tud.

Plusz egy cikk az astigmiáról klikk, ebből:
Tökéletes látásélesség biztosítható a betegnek kemény kontaktlencsével. A kemény kontaktlencse a plexihez hasonló, merev műanyagból készült, apró gömbhéj-szelet. A szaruhártya görbületéhez igazítva csiszolják, felszíne szabályos. Átmérője kisebb, mint a szaruhártyáé, annak központi területén, a könnyfilmen úszva, a szaruhártya szabálytalan felszínét szabályosra csiszolt felszínével helyettesítve javítja a látást.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1448) batorpeti válasza MaciG (#1446) üzenetére


batorpeti
tag

Hát erre most azért nem tudok neked válaszolni mert még nem láttam ezt a fajta lencsét. Ahogy korábban írtam még a simát is alig tudta beletenni az orvos a szemembe így aztán majd 1,5 hét múlva megyek vissza és akkor már azt fogom próbálni. Szóval amit írtam azt csak az alapján írtam amit a nő mondott hogy majd hogy csináljam.

(#1449) Majstor


Majstor
senior tag

Sziasztok!

Az utóbbi pár évben azt észleltem magamon, hogy fokozatosan romlott a
látásom, főleg a távoli dolgok homályosak ill. már nem tisztán kivehetők
számomra. Tehát ezért minap bementem egy közeli Optikába... ott 1 szó nélkül elvégezték a vizsgálatot (teljesen ingyen). Teljesen korrekt volt a nő, illetve alaposan tesztelte le a szemeimet... többször is ellenőrizte > de amint szóba hoztam a kontaktlencsét, a következő választ kaptam: "Azt gyorsan felejtse el... szemüveg az egyetlen opció."
Pedig olvasgatva itt titeket, az esetek 90%-ában lencse a "nyerő" választás. :U
Most azért állítja ezt a nőci, mert tényleg nem tesz jót a szemnek, vagy pedig azért > mert jelenleg kevés szemüveg fogy az üzletben? :F

http://www.youtube.com/watch?v=GVA20Wh0TY4&feature=channel

(#1450) Ariadne válasza Majstor (#1449) üzenetére


Ariadne
őstag

Érdemes azért szemorvoshoz is elmenni, de igen, van olyan szem dolog, ami miatt akár egyáltalán nem hordhat valaki szemüveget. Akinek kevés a könnye pl., annak nem lehet, de kifejezetten olyan szemproblémák is vannak, amivel nem lehet. Egy távollátó barátnőm is így van, ha jól emlékszem a szaruhártya olyan, h nem lehet lencséje.

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.