- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
KTTech
veterán
válasz
®abstract® #4699 üzenetére
Ez nem lakossági képarány támogatás kérdése, hanem rendezői döntés. Ha a rendező a filmet szélesvászonra álmodta meg, akkor úgy is kerül moziba, és nem készül külön kópia a "lakossági" felhasználóknak.
Régen volt még egy nagy előnye a szélesvásznú filmeknek: nem romlott a képminőség vetítés közben, ha 1:2,35-ös filmet játszottak, hiszen nem egy 4:3-as képarányú képkocka közepét kellett kinagyítani és kitakarni a felesleges részeket (kiemelve ezzel a film hibáit, pl. a szemcsézettséget, amit ma képzajnak minősítenek, és ez rontja a képélességet is).
Egy kivétel van: ha szuper 35-ös a forrásanyag és abból van kivágva a szélesvásznú változat (függetlenül attól, hogy analóg film vagy digitális az eredeti), nem pedig eredetileg is anamorf objektívvel van felvéve. Ez esetben elvileg bármilyen képarány készülhet, maximum a filmen szereplő jelenet különböző részei levágásra kerülnek (és lesznek belógó mikrofonok és társaik). Az ilyen forrásból jönnek ki általában az open matte verziói az eredetileg szélesvásznúra megálmodott filmnek - de a stúdiókat általában köti a rendezővel kötött szerződés a képarányt illetően.
A CGI filmeket elvileg bármire le lehet renderelni, de általában a rendezői igény fog elkészülni, mert súlyos tízmillió dollárokba kerülhet egy másik formátumra történő újrarenderelés.
Ha IMAX mastert kell készíteni (vagy az a forrás), akkor csak abban kell válogatni, mi kerül levágásra a képből, mivel ott a képarány nagyon más - a szélesvásznú verzió mindenképp a kép alsó-felső részeinek levágásával fog elkészülni. Ez esetben a 1:1,85-ös verzió többletinformációt fog adni a szélesvásznúhoz képest, és nem lesznek zavaró képelemek sem. Ez esetben is a pan&scan megoldás lesz használva, hogy nehogy lemaradjon valami fontos a végleges kimeneti formátumból. A hibrid filmeknél pedig ugrálás van általában a 1:2,35 és 1:1,78-as képarány közt, attól függően, mit milyen formátummal vettek fel.
Régebben egyébként azt csinálták, hogy egyszerűen levágták a szélesvásznú film két szélét, és úgy került TV adásba/VHS-re a film, ezzel elvesztve a kép 50%-át (1:1,85-nél csak 25% körül megy kukába) - ezek is pan&scan verziók, ezzel megpróbálták a kép közepén tartani a lényeges képelemeket, hogy lehetőleg ne két félbevágott ember beszélgessen a kép két szélén a 4:3-as verzióban, hanem pl. hol az egyik oldalát mutatták a képen az eredeti filmnek, hol a másikat. Ezt a módszert használták egyébként az 1:1,85-ös filmeknél is.
Így kell elképzelni az eredetileg felvett képet (a kép közepe egy kör lenne): [link] , ezt vetítés során egy speciális (anamorf) objektív húzta szét normális képre, így sokkal jobb képminőség volt elérhető.
A Kodi-s zoom funkció a kép két szélét vágja le eszetlenül, majd képminőségvesztéssel kinagyítja a maradékot... senkinek nem ajánlom a használatát, aki kicsit is ad a minőségre.
-
®abstract®
őstag
ha ilyesmiket tudsz akkor ne suttogj,hanem ird le nyugodtan hangosan
nem fog süket fülekre találni.
tapasztalatom szerint jobban járna minden felhasználó akkor,ha lenne lakossági képarány támogatás ami gyakorlatban az 1/78 vagy 1/85 arányt jelenti & a moziknak pedig megmaradna a többi.
így nem lenne az a cumi,hogy a 65 colos tvdn a szélesvásznú képarány miatt 20 vagy 30 vagy 40 cm hiányzik a a filmből
aki nem tudja ezt ki zoomolni gondolom zavarja,emiatt gondolja,hogy nagyobb tvn ez nem lex,dehogyisnem,csak nem gondolja végig.
szerencse,hogy a kodi tudja ezt ki zoom ot- eltűntetheted a zavaró fekete sávokat -
KTTech
veterán
válasz
®abstract® #4697 üzenetére
Csak halkan jegyzem meg, hogy a szélesvásznú film az nem 16:9-es (vagy mozis szemmel nézve 1:1,78-as vagy 1:1,85-ös - bár van még pár szabványos arány -, azaz takarásos - mert gyakorlatilag a 4:3-as képarányból van kimaszkolva, alul-felül fekete csíkkal és egy megfelelő fémlap takarta ki az alsó-felső részt). A szélesvásznú filmet 1953-tól használják és 1:2,35, 1:2,39, 1:2,4 vagy 1:2,55-ös lehet). Egy moziban a vásznat ilyen formátumú filmmel lehet kitölteni... a többi aránynál a kép oldalsó széle fekete (vagy függönnyel le van takarva, hogy ne is látszódjon a vászon).
-
®abstract®
őstag
úgy tudom a legjobb képarány az 1.78 =16/9.
amit folyamatosan erőltetnek évek óta-de nemtom, hogy miért- a 2.35 vagy 2.40 arány.
utóbbiak akkora fekete sávokat mutatnak,hogy azt gondolod,jobb lett volna nagyobb monitort vagy tvt venni..
a kodi előnye,az,hogy ki tudod zoomolni a fekete sávokat,ez simán működik a 16/10 tabletemen vagy a 19.5.9 arányú telefonom esetében is.
frissebb telefonoknak van 20/9 aránya,ez is jó ugy tudom. úgy értem, kitölti a kijelződet a videó. -
z67
őstag
Köszönöm szépen, elfelejtettem írni, hogy Philips TV. Mi Box S nekem sem problémás.
-
z67
őstag
A 20-as verziónál Android TV-n nincs az indulás után fekete képernyő nálatok? Minden alkalommal csak a vissza gombra jön be a menü nálam.
-
tsilver
aktív tag
Ha valakinél megy Kodi 21 és SynoNAS NFS akkor ossza meg velem legyen kedves, hogyan teszi ezt, mert nálam nem tud belépni a folderbe. 19 alatt ez ment tökéletesen
-
aprokaroka87
nagyúr
Hmm... vannak furcsaságok.
Adott egy Realme 6 telefon ( Mediatek helio g90t ) és egy Redmi note 7 ( Qualcomm sd660 )HBO MAX kodiban mindkét telefonon viszi a h265 verziót, míg a Netflix plugin csak Redmi Note 7-en viszi a h265 verziót, Realme 6 esetén csak vp9 és h264.
Kicsit szét néztem a két telefon kodek rendszere között.
Redmi note 7 esetén az alábbi dolog van, ami a Realme 6 esetén viszont nincs.Természetesen azt nem tudom hogy az app mennyire ír valós dolgokat.
-
szimcsi
senior tag
Hello,
Számítógépen megosztott tartalmak androidos tv-n való megnézésére használjuk a kodi-t. (kodi-20.0-Nexus-x64)
Olyan problémám van, hogy video pillanatnyi megállítása után néha előfordul, hogy előlröl kezdi vagy kilép a mappából, vagy más indul el.
Ez ellen lehet tenni valamit?
Köszi -
atyec7
tag
Köszönöm. Természetes, hogy lehet: csak eddig nem tűnt fel, hogy az "alap-normál-haladó" szintek felett még van egy "profi" is, és ott lehet. Az elözöekből ugye ez a funkció hiányzik még. Ennyit a tudatlanságomról, és hogy nem nyomogatom a dolgokat amíg lehet. Ezt megérdemeltem.
-
atyec7
tag
Nvida Shield Pro, Kodi v.20 Nexus esetében a feliratoknál lehet színt választani valahogyan? Néha nagyon zavaró a saját fehér szín.
-
Bozek
nagyúr
Azért érdekesek ezek a streaming szolgáltatók. HBO Max Android-os telefonon simán engedi Kodiban a 4K HDR-t, a Disney+ meg csak a sima 720p-t. Persze ha nem b*sznák el a képarányt a fekete csíkokkal, hogy pont 16:9 legyen, akkor nem lenne gondom. Kodiban tudok nagyítani, de a saját alkalmazásban így mind a 4 oldalon van fekete sáv, mivel a telefonom kijelzője 21:9, pont a filmek miatt csinálta ilyenre a Sony.
-
-szabi-
addikt
Hi
Kodi régebbi verziója lejátszás közben a lejátszó menü a bal felső sarokban a filmcím után kiírta az évet.
Az új verzió a filmcímet kicserélte filmbanner-re és eltüntette az évet.
Van rá mód, hogy újra megjelenítsem a megjelenés évét?üdv
-
gyűrű
addikt
válasz
Hardstyler01 #4677 üzenetére
Maradhat nyugodtan a kodi. Ennyit kell csinálni :
On Android TV : go to Settings -> Apps - Kodi -> Permissions -> Files and Media and select Allow all the time.
Then reopen Kodi. -
Hardstyler01
tag
Segítsetek kérlek! Drága jó frissítések megint tették a dolgukat: Ezúttal a Kodi frissített automatikusan húszas verzióra, és egyetlen egy fájt se lát :(
Mit tudok ilyenkor csinálni? Próbáltam már újratelepíteni...
Valahogy vissza tudok állni korábbi Kodi verzióra?
Nvida Shield Pro -
Janaboy
veterán
Sziasztok,
Ugoos am6b+ boxon fut Mavens Kodi 19.4
Házimozi erősítőre kötve, azt tapasztalom hogy a sztereó hangos filmek iszonyat halkak.
Lehet ezzel kezdeni vmit? Már állítottam pár dolgot, kicsit javult, de ennyi. Muszáj vagyok előerősiteni a hangot, hogy használható legyen (10 egységgel).
Normál 5.1es hangnal nincs probléma.
Van egy másik Ugoos box am6 pro, az közvetlen tvre van kötve de ott nem tapasztalom, hogy halk lenne a sztereó. -
Fandango
veterán
Ezzel az addonal egy ideje sajnos nem működik hogy forrásként lehessen használni a Google drive-ot.
Egyéb más megoldás esetleg létezik erre a problémára? -
Gabesz87
veterán
Lentebb írtam: Kodinerds (Maven féle) Matrix nvidia Shield-en.
Vagy esetleg a beállítás módosítása után valahogy kéne frissíteni a listát? Mert én csak azt néztem, hogy magától nem változott meg. Lehet, hogy át kellett volna állítani valami másra a sorrendet, és vissza a név szerinti rendezésre!? Ki tudja, csak most jutott eszembe, hogy talán manuálisan kellett volna valahogy "updatelni"!?
-
Gabesz87
veterán
Ezt meg tudnátok mondani, hol tudom beállítani? Ha ez számít, Estuary mod v2-t használok, és maven féle Kodi matrix.
Megtaláltam, be van kapcsolva hogy ne vegye figyelembe rendezesnel a névelőket, de mégsem így csinálja.
-
csibe1
addikt
válasz
lafaty80 #4666 üzenetére
Nem mindig van ilyen mazós hangulatom.
Esetleg csak öregszem, és már nincs kedvem órákat molyolni ilyenek miatt.
Ez arra emlékeztet amikor kijött az X-men és a Karib tenger kalózai.
Mindegyik XviD kodekkel volt tömörítve, de mindegyik másik fajtával.
Aztán valamikor utána már csak egyfajta lett, szerencsére. -
lafaty80
addikt
Sziasztok, nem tudom más küzd-e ilyesmivel, illetve hogy jó helyen kérdezem-e.
Van otthon 2 xiaomi mi stick, a sima teljesen jól működik kodi-val. Semmihez sem kellett nyúlni, megy rajta minden film, sd,hd.
Most sikerült egy 4K-s verziót beszerezni, de kodi-val szívok. HD tartalmak teljesen OK, de sd tartalmakkal gond van. Ha videó résznél a hardveres gyorsítás be van kapcsolva (alapból ez on), akkor sok film/sorozat képe megáll 2-3mp után hang megy tovább. Ha kikapcsolom a hw gyorsítást, akkor meg hd tartalmak nem mennek.
Emellett a legidegesítőbb, hogy sd tartalmaknál elkezd "pattogni" a hang (random akadozik 1-1 pillanatra). Ha megállítom a filmet (párszor néha) és folytatom, akkor rendbe rakja magát és végig jó.
Próbáltam a hang beállításoknál a kimenet-et fix-re állítani, de nem segített.
Ilyennel mit lehet kezdeni?
Köszi -
lac14548
aktív tag
Mi Box S sima sztereo TV-re kötve
Lejátszó a Kodi.
Melyik az a beállítás, hogy a többcsatornás (5.1, stb) filmeket "lekeverje" sztereo-ra, mert most némely filmnél a háttérzaj hangosabb mint a beszéd. -
Recon666
Közösségépítő
Sziasztok! Tudnatok nekem ajanlani olyan mèdialejàtszót, amin megy az hbo max es tud külső tàrhelyet is kezelni usb-n?
-
wolf88
aktív tag
Sziasztok!
Kimondottan a vb-re vettem egy Blitzwolf V2 projektort, amire felraktam a Kodit. A csoportmeccsek alatt semmi probléma nem volt, faszán ment az adás, meg minden. Az utobbi napokban viszont egyáltalán nem, vagy ha be is jön, akkor szakadozik, pufferel folyamatosan. Másnál is előfordul Androidon ez? M4 Sport. Vagy nálam van valami gikszer.. Köszi -
woodworm
veterán
Sziasztok!
Van egy x96-os boxom, amit régóta nem használtam és a tápja elkallódott valahová. Vajon milyen paraméterekkel keressem?
-
Damateo
aktív tag
Üdv!
Szeretnék a buta tévémhez okosítót venni.
Felhasználás: YouTube, netflix, online tv nézés, iPhone kép tükrözés.
Mi lenne erre alkalmas? (Amit itthon is meglehet venni) -
galaxys80
veterán
Melyik az az App amivel egy Xiaomi TV sticket tudnék iPhone-on keresztül irányítani?
Igazából a pögyögés lenne a lényeg, mert kb 600 filmet kell beszkennelnem. Biztosan lesz jónéhány amit nem fog megtalálni.
Jó lenne, ha nem a távírányítóval kellene a címeket beírnom.
Előre is köszönöm. -
Imi1981
veterán
Kösz mindent! Ki is próbálom őket. A netflix addon jól működik és kadenciahelyes a lejátszás (nem akadt és nem döccent meg a lejátszás hosszú idő után sem). Első indításnál kidobott úgy,hogy még a kodi is bezáródott de azóta jó. Full HD a tévém szóval dv és hdr nem téma nálam de attól még a képminőség számít és a kadenciahelyes lejátszás! Apple tv-t használtam eddig ezen a tévén de a netflix valamelyik frissítés óta alacsony bitrátás 720p- nek tűnik ezen a full HD tévén ( ég és föld a különbség shield javára). Várom a frissítést hátha javítják. Addig marad a shield kodis netfixel.
Köszönöm a segítséget! -
Imi1981
veterán
Shield - re melyik jó amivel a netflix addon is megy jól? Play áruházas mátrix? Amúgy prime video és Disney plus addonok is vannak? Automatikus fps váltás miatt kell kodiban ezek. Régen használtam és most megint próbálkoznék vele.
-
Imi1981
veterán
Köszi! Engedett így bejelentkezni de lejátszás indításkor email or password incorrect. Más szöveg is van de ez a lényeg. Mindegy megpróbálom kodinerds nexuson. Leia - t azért akartam mert az tutira nem akad /döccen lejátszáskor (régen használtam) míg a mátrix és nexus akadt időközönként. Régen használtam remélem már jó a nexus is.
-
Imi1981
veterán
Sziasztok! Kodi leia 18.9 nem lehet bejelentkezni netflix addonba felhasználó név /jelszóval? Mindig azt írja téves jelszó pedig tutira jól írom! Hitelesítési kulcs meg azt sem tudom mi itt.
-
seger
addikt
Rtl most másnál is azt írja, hogy rtl+ előfizetés szükséges? Előfizu van, weben működik, de kodi alatt nem.
-
tomy86
addikt
válasz
leftyke #4629 üzenetére
Kodi és kiegészítői topik összefoglalóban találsz leírást.
-
leftyke
aktív tag
Üdv mindenki
Nagyon gyerekcipőben járok a kodival kapcsolatban. Most szereztem be egy androidos tv-t gyerkőcnek és sugtak hogy van valamilyen movieshark alkalmazásvrá amivel elég sok tartalom elérhető. Valaki írna nekem akár privátban egy gyorstalpalót, hogyan tudom telepíteni és használni? -
gyűrű
addikt
válasz
Gabesz87 #4626 üzenetére
Biztos van más módszer is erre, én egyet leírtam..
pkc-t nem használok, nem tudom hogy mint frissít. Plexet sem, nekem rendkívül buta program, és akadozik is..
A kodi nálam jól konfigolt, az van az összes médialejátszómon. ( 3 CE-s box, 2 firestick 4K max, és egy shield tv pro, meg egy pc) -
Gabesz87
veterán
Márminthogy újra kell kreálnom a FIlmek és Sorozatok mappát is!?
És ha így megcsinálom, utána ha bekerül új film/sorozat a médiatárba, frissülni fog magától a PKC is (úgy értem a mappák tartalma)? Nekem ez így marha komplikáltnak tűnik, ezért preferálom jobban a Plexet
Csak sajna Plexről indítva meg előfordulnak akadások. De lehet, hogy akkor megbarátkozom inkább azzal, hogy a mese tartalom benne van a FIlmek/Sorozatokban is.
-
Gabesz87
veterán
-
Gabesz87
veterán
Hát megpróbálom majd akkor újra. Mondjuk ez a lépés nem rémlik, hogy felugreik egy ablak, és egyenkéknt kell hozzáadni amit akarok. Amikor a widget tulajdonságait kell beállítani, a felugró ablakban van egy számomra totál érthetetlen struktúra, több helyen/almappában látom a FIlmek mappát pl. Na mindegy, törlöm amit csináltam, és megpróbálom újra.
Már az elején bajban voltam, alig találtam meg, hol is van ez a címkék menüpont. -
Gabesz87
veterán
Van egy másik gondom is egy film lejátszással: Batman (2022), amit az istenert sem tudok folytatni. Félig megnéztem pár napja, de most a következő a szitu. Shielden Kodinerds mátrix alatt PlexKodiConnect-et használok, és Estuary Mód v2 skint. Ha innen inditom, képernyő freki váltás után elindul a hang, de a képernyő beragad a Kodi felületen, plusz közepén a loading karikával. És nem látom magát a videót. Próbáltam Plex appbol is, ott is csak toltoget, de nem indul el. Más filmet is kipróbáltam, az elindult. Nem tudom hogy most hol kéne a hibát keresnem, Kodi, Shield, vagy magán a tárolón? A NAS nálam egy régi Intel procis PC, rajta OMV, és Dockerben megy a Plex.
-
Gabesz87
veterán
Megcsináltam a leírás alapján, létrehoztam a Mese címkét a kezdőképernyőn, és ebben be is olvastam a meséket, a gond viszont az, hogy itt is totál ömlesztve vannak a videók, nem rendszerezve. Nem értem miért. A mappában (HDD-n) külön-külön mappákban vannak természetesen.
-
gyűrű
addikt
válasz
Gabesz87 #4617 üzenetére
Nézd meg ezt a leírást. Nem használok se plexet ,sem PlexKodiConnect-addont, de a kodiban így lehet, ha nem alapskint használsz..
-
Gabesz87
veterán
Egy kis segítséget kérnék. KodiNerds Matrix-ot használok Shield-en, PlexKodiConnect-el. A plex nálam szerveren, Dockerben fut, a konténerben volumes-nál van egy Mese mappa. Plexen ezt látom is is. De Kodiban az összes mese tartalom ömlesztve a FIlmek mappában van. Ezt hogy lehet Kodiban rendbe tenni? Azaz csinálni egy Mese mappát a főképernyőn, és valahogy átmozgatni oda őket!?
-
blakey
titán
Valamennyire működik, de nekem gyakran dobott 1-1 furcsa hibaüzenetet, nem mindig akarta normálisan elindítani, stb. Amúgy telepíthető, csak a következőt kell megcsinálni, telepíted a repot, majd a .kodi/Addons/plugin.video.plexkodiconnect/addon.xml fájlba ezt beírod:
<extension point="xbmc.addon.repository" name="PlexKodiConnect Repository Kodi 19 Matrix">
<dir>
<info compressed="false">https://raw.githubusercontent.com/croneter/binary_repo/master/stable_py3/addons.xml</info>
<checksum>https://raw.githubusercontent.com/croneter/binary_repo/master/stable_py3/addons.xml.md5</checksum>
<datadir zip="true">https://raw.githubusercontent.com/croneter/binary_repo/master/stable_py3/</datadir>
</dir>
</extension>
7-10-ik sor, bekerült a <dir>és a
</dir> -
Mano66
senior tag
A PKC 3.6.14-re azt írják, hogy már valamilyen szinten kezeli a Nexus-t. De ezt a verziót egyáltalán nem tudom zip-ből telepíteni. Server hibára hivatkozik. A web serverről meg amit lelehet tölteni az meg települ (PKC 3.0.0), de nem lehet elindítani. Van olyan verzió ami el is indul Nexus alatt és lehet telepíteni is?
-
Mano66
senior tag
Kösz. Igen az kiírja, hogy nem tud csatlakozni a szerverhez.
Csak azért akartam, mert a Mátrix alatt néha olyan hiba jön elő, hogy elindítom a filmet és szaggat. Kodiból kilépés újra indítás és a szaggatás megszűnik. Ugyan az sorozat Nexus alatt jó. Orazk 2.-3. évad (2160p)
-
Beni2360
félisten
válasz
WhiteWalker #4604 üzenetére
Már megkaptad a válaszokat.
-
gyűrű
addikt
válasz
WhiteWalker #4606 üzenetére
Kérdezz rá olyantól akinek van, de itt azt írja a tulaj hogy nem.
-
blakey
titán
válasz
WhiteWalker #4606 üzenetére
Mi Box S-en tudja, szerintem Mi Stick-en is.
-
gyűrű
addikt
válasz
WhiteWalker #4604 üzenetére
Az helyett inkább a firestick 4k max. Ott kadenciahelyes a lejátszás, ha kell, ott a streaming is dolby visionnal ..
-
tendetiti
tag
Sziaszok! Tudna valaki ajánlani IPTV addont ahol van lehetőség felhasználónév/jelszó megadására is az url cím mellett? Valami olyasmire lenne szükségem amivel az androidos IPTV Stream player alkalmazást helyettesíthetem.
-
Beni2360
félisten
válasz
WhiteWalker #4601 üzenetére
Azért nem írtam beszerzési lehetőséget mivel itt az amlogic topikban a fő téma.
Faradj át és olvagass és kérdezz. -
WhiteWalker
nagyúr
válasz
WhiteWalker #4584 üzenetére
Valaki ebben tudna segíteni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged