- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
Új hozzászólás Aktív témák
-
PociAti
őstag
válasz
.-..-. #34046 üzenetére
A mérleg mindkét serpenyőjébe bőven lehet még pakolgatni dolgokat.
Nagyon ritkán közlekedem vasúttal, így nem is annyira olvastam utána milyen fejlesztésekkel pakolták tele a kocsikat. És olyan hírek se nagyon jöttek velem szembe, hogy utasoknak tömegével mennének tönkre az elektromos készülékeik amiatt, mert vonaton töltenék.
A másik oldalon inkább rendkívül apró jelenségek vannak.
Ezek a modern trafók lehet érzékenyebbek bizonyos dolgokra. Például a szakaszok közötti átkapcsoláskor lehetnek olyan elektromágneses vagy egyéb jelenségek, ami zavart okozhatnak valahol a roller rendszerében töltés során.
HiFi körökben a készülék és a konnektor közötti hálózati kábelért is képesek egyesek 1.000 dollárt kiadni.
Vagy amikor még iskolásként floppy lemezen hordoztuk az adatokat, akkor egy villamossal megtett út során simán átrendeződtek a bitek az adathordozón. (Tudom itt másként tárolódnak az adatok, de ki tuja melyik elemre van működés közben kellemetlen hatással.)
Plusz ott a rázkódás is, ami apró kontakt hibákat okozhat.És ott van mindezek felett a rossz anyagi helyzet, hogy a vasútnál gyakran csak áthidalják a problémákat, nem szakszerűen vannak kijavítva a hibák. Hiába tervezik meg jóra a védelmi vonalat, ha nincs pénz megfelelően karbantartani.
Ezek az apró tényezők összeadódva meg se közelítik azt az optimális töltési körülményt, amit otthonomban el tudok érni. Ezért én a saját cuccain esetében kerülném a vonaton való töltés.
A mérés nekem is eszembe jutott, csak nem akartalak erre megkérni.
A Ninebot iszonyat sok adatot gyűjtött be az akkumulátorok töltéséről, használat és állás során történő lemerülésről. Éveken át gyártották a bérrollereket, baromi jól tudták monitorozni a töltéseket, vagy ha kellett, akkor teszt jelleggel átállítgatni a dolgokat az újabb valós "tesztekhez".
Ezeknél a harmadik generációs rollereknél a BMS 2.0-ba sok újítást beletettek, talán még a naplózás is része és hogy azt valamilyen módon feldolgozzák. Most mintha kevesebb információt találnék róla, lehet valami dokumentációban olvastam nem a honlapon, de a GT3 Pro esetén is csak annyit találtam most a szokásosak mellett mint: Töltési idő nyomon követése, Akkumulátor állapotának figyelése. Érdekelne milyen adatokat gyűjtenek be. -
PociAti
őstag
válasz
zenit73 #34042 üzenetére
Kereséskor most túl nagy mélységig nem mentem le megtalálni a legolcsóbb ajánlatot. Lehet a FixPart az egyetlen, aki már kilistázta a magyar nyelvű webáruházában a Max G3 belső töltőjét. Valójában az SKU kódjára kerestem rá, úgy biztos a találat (és kisebb eséllyel valami kínai hulladék az AliExpressről).
Ahogy látom ez a FixPart több, mint 15 millió terméket forgalmaz, és közel 30 európai országban vannak jelen. Gyakorlatilag a magyar oldal is csak egy fordítás, egy magyarított megfelelője egy hatalmas alkatrész adatbázisnak. Ez részben megindokolja a magas árakat. Székhelyét nézve holland a cég, ami logisztikai szempontból elég jó bázis.
Feltételezhetően abban erősek, ha kell valami alkatrész akkor jó eséllyel nekik lesz elsőnek. És ez megmutatkozik az árakban is. Csapágybolttal áraival nem tudják felvenni a versenyt, de talán nem is az a cél.
A Segway MAX G3 belső töltője (a store.segway.com-on) 51 USD,
a MAX G2 töltője pedig 49 USD, a FixPartnál már az is 42.455 Ft van megjelölve végösszegként.23.900 Ft a roller-alkatresz.hu-n, de nem vásárolható, nincs készleten;
47.050 Ft a FixShop-nál;
a pepita.hu sajnálattal közli velem, hogy a 118.400 Ft-os ár ellenére sajnálattal közli: "Erről lemaradtál, elfogyott".Arra számítottam hogy az előd modellek (max G2, max G30) töltője már közelít az 50 dollárhoz, de csak elvileg van így, gyakorlatban nem kapható vagy csak hasonló áron.
-
PociAti
őstag
válasz
.-..-. #34037 üzenetére
Nem állítottam oksági kapcsolatot a kettő közé. A napelemeket mint feszültségingadozást előidéző jelenségre akartam felhívni a figyelmet. És hogy a feszültségingadozás milyen károkat tud okozni.
Ha a MÁV rendszerek által nyújtott "lakossági" feszültség szerinted biztonságos, akkor ám legyen. A MÁV jelen állapota miatt az ott tapasztalt állapotok elég széles skálán mozognak.
A technológia amit felvázoltál az elég nagy toleranciával (pufferrel) rendelkezik, ami végső soron megnyugtató. Ettől függetlenül kerülném, mivel ezek a belső töltők elég érzékenyek. -
PociAti
őstag
válasz
.-..-. #34035 üzenetére
Ne töltsd így a rollert!
Hacsak nem vagy rákényszerítve, túl kockázatos.
Ki tudja milyen feszültséget kapsz.Itt azt hiszem még nem volt, de a feszültségingadozásból eredő problémákra hívta fel ismét a figyelmet egy cikk a közelmúltban.
https://nepszava.hu/3285488_budakeszi-napelem-halozat-aram-tulterheles
Ha jól sejtem ez volt a kiinduló cikk és ezt vették át a többiek.Január vége óta Budakeszi Makkosi városrészében egyre több, hálózatra kötött elektromos készülék „füstöl el” – panaszolta lapunknak egy helyben lakó, de az érintett károsultakkal is kapcsolatban álló olvasónk. A hibákat, amiként azt hálózatüzemeltetőjük, az E.ON hivatalos mérésekkel is igazolta, alapvetően a konnektorból érkező áram feszültségének határértékeken túli ingadozása okozta.
A Ninebot rollerek belső töltője rohadt drága tud lenni. Esetedben kb. 51 dollár, de mire Magyarországra ér lesz belőle 43.191 Ft.
https://fixpart.hu/termek/segway-ninebot-tapegyseg-modul
És alapból meghibásodásra "hajlamos", valószínűleg a túlmelegedés miatt.És ki tudja mennyire szélsőséges feszültségingadozások ellen van tervezve a védelme. Amilyen feszültséget a MÁV szerelvényeken produkálni tudnak neked, az valószínűleg a budakeszi napelemes ingadozásnál is szélsőségesebb. És ha a védelem nem elég jó, akkor nem csak a tápegység megy tönkre, hanem ami mögötte van.
Abban meg nem igazán bízhatsz, hogy a MÁV valamilyen jogi úton nem védte be magát ilyen helyzetekre és a biztosító is gördülékenyen kártalanítana. Biztos találsz olyan embert, akinek semmi baja az ilyen töltéssel, de nekem nagyon lutrinak tűnik. Kényszerhelyzetben lennék és rendszeresen így kellene tölteni, akkor a töltő elé vennék valami védelmet. -
PociAti
őstag
Leírás szerint a sebesség és teljesítményadatok rendben vannak.
Viszont a hivatalos magyarországi forgalmazónál 50.000 Ft-tal olcsóbban árulják ugyanezt a modellt*:
https://naveeshop.hu/termek/navee-st3-pro/Leírása szerint az is rendben van.
24 hónapot tüntettek fel mindkét oldalon, de a BstByte-nál konkrétan írják is hogy mely csapat áll mögöttük:
Garancia: 24 hónap Tanfield Kft.
Régebben az Okai rollerek kapcsán kerültek szóba, mert eredetileg egy botrányos múltú cég szervizelte őket, Tanfield vette át tőlük és itteni vélemények alapján egész jól álltak az ügyfelekhez. Aprilia, Ducati, a svájci Soflow szervizelésével foglalkoznak a Navee mellett. Ez amúgy újabb plusz pont mellettük.
https://tanfield.hu/szolgaltatasok/navee/*Mármint az általad mutatott árhoz képest 50k-val olcsóbban.
-
PociAti
őstag
Igen, a Navee rollerek simán az ajánlható rollerek közé tartoznak.
Valójában a Xiaomi, Segway-Ninebot és Navee laza családot alkot egymással. A városi kategóriába tartozó, tömegesen gyártott rollerek közül ezek rendelkeznek biztos háttérrel.
Hogy épp miért pont a Navee a többiek helyett, az leginkább ízlés kérdése. Ha úgy érzed pont a Navee ST3 Pro a neked való modell, akkor nyugodtan vedd meg. Viszont vásárlás előtt pontosan tájékozódj a variáns tekintetében. Legnagyobb eséllyel normál a normál európai változatot veszel, de ha megnézed a hivatalos oldalon roller specifikációját, akkor olasz, német, svéd, lengyel, svájci piacra más modellek jelentek meg, kisebb teljesítménnyel és végsebességgel. Xiaomik esetén a magyar kereskedőknél is előfordultak német és nordic (skandináv) modellek, szóval ezt mindig célszerű ellenőrizni.
-
PociAti
őstag
válasz
amdboy #34020 üzenetére
Szerintem vagy a rollerednél a szelep tüske áll ki túlzottan,
vagy a xiaomi kompresszornál az az elem, ami benyomja a tüskét. Valahogy ez eredményezhet torz mérési eredményt, helytelen működést.
Amikor a közdarabot használod, akkor az kijavítja, pontosabban áthidalja a problémát.Angolul auto valve, vagy Schrader valve a neve, ezekre keress rá ha jobban érdekel.
A célszerszám, amivel szerelik, kiszedik a szelepet: Tyre Valve Tool.
Ez az animáció meg bemutatja a szelep működését:
-
PociAti
őstag
válasz
Leslie1966 #34009 üzenetére
Hát ha valami ismert bug áll a háttérben, akkor legnagyobb eséllyel ők fogják tudni megoldani.
Korábban a DownG app-ot használtuk firmware flashelésre. (Többesszám a SH-org közösségre vonatkozott.) És ha volt stock, azaz gyári fw, akkor ezzel raktuk vissza régit.
Lehet most is működne, de ennek előtte utána kellene olvasni, nehogy olyan bug legyen, ami miatt csak rontana a helyzeten.Az általad használt megoldásnál lehet ők is próbálnak lépést tartani az új gyári firmware-rel. Ezért tart tovább az új custom firmware létrehozása, mert nem csak az első gyári verziót "foltozgatják".
-
PociAti
őstag
válasz
Leslie1966 #33999 üzenetére
Milyen módszerrel módosítottál firmware-t? És melyik custom firmware került rá? Azoknak a felületén lenne célszerű érdeklődni.
Korábban is voltak félkész tuning módszerek, melyekbe benne lehetett ragadni. Aztán ha sikerült is tovább piszkálni, akkor meg 20 km/h sebességlimit lett a rolleren.
Az már csak mellékes kérdés, miért akartál gyárira visszatérni?
-
PociAti
őstag
válasz
Leslie1966 #33986 üzenetére
Nincs ilyen rollerem, az okát nem tudom, de úgy látom neked még az első gyárilag telepített firmware van a gépeden, ami 2025. március 13-án jelent meg. Nem próbáltál valamit trükközni a régióval? Mert ha jól sejtem hogy még egyszer sem volt sikeres frissítésed.
Segway-Ninebot F3 E kapcsán ebben a reddit poszt-ban írnak az 1.5.6 verzióról*.
Az 1.5.8 pedig 2025-07-31-én jelent meg (szintén F3E). Tehát már 2 kiadással le vagy maradva.
* A Segway-Ninebot Max G3-hoz az első letölthető (nem gyárilag telepített verzió) állítólag az 1.5.6, ami 2025. május 15-én jelent meg. A Max G3 első példányai még 1.4.8-as verzióval érkeztek, majd később 1.5.4 és 1.5.5 verzióval.
-
PociAti
őstag
válasz
greenpro2011 #33976 üzenetére
Nem normális. Nagyon nem normális, de ez a helyzet ezeknél a kínai gyártóknál.
Nem az van, hogy megterveznek egy adott modellt, és ehhez nagy példányszámban legyártják (vagy legyártatják) az alkatrészeket, hanem késztermékekből való legózáshoz hasonlít inkább az, amit csinálnak. Relatív kisebb példányszámok készülnek, különböző variánsokkal (akkuméret, kijelző, fék, vezérlő, stb.). És ahogy változnak a beszállítók által gyártott elemek, úgy változnak a főmodellek is. Gyakran mindenféle jelölés nélkül (jobb esetben odaírják az évjáratot, vagy hogy hányadik fő variánsnál tartanak).
Normális honlapok és leírások nem is készülnek hozzájuk, ami van, az sincs rendesen karbantartva. És csak reménykedhetsz abban, hogy ha egy kereskedő honlapján találsz valami leírást, az megfelel a valóságnak.
Amerre én közlekedem, ott elég jó minőségű kerékpárutak vannak, és naponta többször rövid távokat szoktam megtenni. Az általad említett modellek előnyei nem igazán jönnének ki, így személy szerint azok a rollerek nem igazán érintenek. Nem is vonzanak.
És ha már Futureboard 650k a Teverun Blade GT II,
ugyanott 600k a használt Nami Klima.
Itt a taposó nem egy szögletes tepsi formájú tömb, amihez valamilyen módon csatlakozik a többi elem, hanem normális tervezés eredménye.
Viszont ismeretlen előéletű rollert venni elég rizikós. 6381 km van benne, de új korában sokkal jobb roller volt.
Leírásban pedig ez szerepel:2025.03. hónapban garanciális akkumlátorcserén esett át
Jelenleg elég vásárlóbarátok a jótállással kapcsolatos jogszabályok, megéri itthon venni. Ha van rá lehetőséged menj el egy ilyen szaküzletben, beszélj velük, lehet rávilágítanak olyan szempontokra, amire eddig nem gondoltál és bőven tartogathatnak meglepetéseket ezek a rollerek. -
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #33955 üzenetére
Én is használtam okos konnektort töltéshez, de a fogyasztásnak még éves szinten sincs jelentősége, annyira nem tétel. Kilométerenként nem éri el az 1 Ft-os költséget (inkább 50 fillér közelében van).
Használatuk "kicsit" körülményes, egy normális mechanikus kapcsolónál kényelmesebben be lehet állítani az időt, viszont abból többnyire csak körmös kialakítású olcsó megoldást árulják.Ennél a típusnál a szükséges időintervallum beállítása már némileg normálisabb:
obi.hu: REV mechanikus időkapcsoló, 4999 Ft
de SilverCrest SSA01B vízálló IP44 mechanikus kültéri időzítő néven is előfordul. -
PociAti
őstag
válasz
lemmy71 #33951 üzenetére
Lakat nincs ideális helyen.
A roller némileg bizonytalanabb lesz a magasra helyezett súlyközéppont miatt. Megálláskor is nehezebb megtartani, ha elkezd kibillenni. És könnyebben ki fog billenni.
És még amiatt is rossz ez az elhelyezés, ha baleset van ez csak tovább ront a helyzeten. De nem is kell hozzá baleset, csak hirtelen megállás, egy kis ügyetlenkedés és egyből nem lesz olyan jó ötlet, hogy oda lett felszerelve.
Célszerű minél lejjebb rakni, vagy inkább egy tokba majd a hátizsákba. -
PociAti
őstag
válasz
norrberth #33946 üzenetére
A Segway Ninebot Max G3 E-re még pont nem kell kötni biztosítást. Tehát nem kötelező, csak ajánlott (2024. július 16-tól).
Azért nem kötelező, mert nem éri el a 25 kg tömeget (24,6 kg) és tervezési sebessége nem haladja meg a 25 km/h sebességet.Közben az sincs igazából pontosítva, mi az elektromos roller, és mi nem az.
A KRESZ tervezetében eleinte névleges (nominális) teljesítmény szerepelt, későbbi változatokban már maximális teljesítmény. Főleg a szélhámosabb gyártók nem is közlik a névleges teljesítményt, csak a maximumot. Amit csak pár másodpercig képesek elérni. De ez olyan szép nagy szám, amivel egyszerűbb gondolkodású vevőközönséget ámulatba lehet ejteni. Ninebothoz hasonló cégek a névleges teljesítményt is feltüntetik az adatlapon.
Ebből a szempontból már problémásnak tűnik a 2000 W, mivel tervezet szerint lakott településen belül a kerékpárúton a (kis teljesítményű) elektromos rollerek haladhatnak csak, és annak határköveként a maximális 1000 W-ot és a 25 km/h tervezési sebességet jelölték meg. Fölötte már a segédmotorokra vonatkozó KRESZ szabályok lesznek valószínűleg érvényesek.
-
PociAti
őstag
válasz
Quent1n #33942 üzenetére
Menetidőben 2-3 perc volt a javulás ami elhanyagolható de az érzés jobb.
2-3 perc az nem sok. Akkor ez inkább mentális segítség, nem valós.Én mondjuk a szoftveres módosításoknak vagyok a híve, feltéve ha visszaállítható. Azoknak nem, ahol nem tudni mi történik. Érdekelne, hogy ezek a "kábeles" közdarabok valójában mit csinálnak? Az akku kicsit intenzívebb merítését tartom legkevésbé aggályosnak.
-
PociAti
őstag
válasz
.-..-. #33939 üzenetére
A Segway-Ninebot cég rengeteg energiát tesz a fejlesztésbe. Meg lehet nézni 2019-ben még Xiaomi M365 rollereket bér-gyártottak, amelyiken 3 pötty volt a kijelzője, most meg már házon belül olyanokat terveznek és készítenek, melyekben utcaszinten tudsz navigálni. Szemben mondjuk a gagyi kínai cégek ugyanazt a licencelt fingot reszelgetik évek óta, csak mögé biggyesztik melyik évi kiadás. Érdemben azok nem fejlődnek.
Azok a rollerek jelentős előnyből indulnak, melyek két kerék meghajtással rendelkeznek. Mégis a TCS-nek nevezett technológia sokat segít azt a hátrány kiküszöbölésében.
A Segway-Ninebot élen jár a Traction Control System (TCS) technológia bevezetésében az eKickScooter iparágban. A MAX G2, amelyet a Ninebot finom vezérlő algoritmusával fejlesztettek ki az eKickScooter pontos vezérlésére, fokozott tapadással rendelkezik kavicsos pályákon vagy csúszós utakon a nagyobb stabilitás és biztonság érdekében.
YouTubeon találsz róla videókat esős úttal és meredek murvás emelkedővel is egész elfogadhatóan megbirkóznak.Tehát a konkrét kérdésre válaszolva: önmagában attól nem lesz jobb egy roller, ha mondjuk azt a 2000 W csúcsteljesítményt szétosztják 2×1000 W-ra, csak jobb kiindulási alapot jelent. A megvalósítás módja is fontos.
-
PociAti
őstag
válasz
Peaceliker #33928 üzenetére
Én inkább igénytelenségnek tartom.
Nem ők az egyetlenek akik rollert készítenek, tehát nem a semmiből kell valami újszerű dolgot kitalálni. Elég lett volna csak körbenézni mások miként oldották meg, és abból egy jó verziót adoptálni.
Úgy tűnik mintha nem érdekelte volna őket. Látszatból csináltak valamit, még ha vacak is. (Az talán még rosszabbul hangzik, ha fel se tűnt nekik a hanyag tervezés.)
-
-
PociAti
őstag
válasz
BBpeter #33894 üzenetére
Biztosan ez a roller neve?
Visszatérő kérdés. Nincs meg a doboza? Ezt a duál elnevezést pár magyar kereskedő és a bolgárok terjesztik, máshol, pl. nemzetközi fórumokon meg alkatrész ellátók a rendes nevén illetik őket. Nem fabrikálnak saját elnevezést, hogy azzal csak a katyvaszt fokozzák.
Redditen rákeresve https://www.reddit.com/search/?q=kaabo+mantis sehol nem szerepel a dual kifejezés. Egyetlen címben sem.*https://www.kaabo.com/mantis-10/
Elsősorban az akkumulátor a mérvadó: 60 V és 18200 mAh alapján ez a Mantis 10 PLUS, V3.
A kijelző, fékek, stb. opcionálisan választhatók, és generációváltásonként eltérhetnek. Ezért célszerű a specifikációt is felsorolni a termék pontos neve mellett.
Nem pedig a specifikációból alkotni valami zavaros elnevezést.dual szóval kiegészítve mégis találni, de elég keveset.
- Display kaabo Mantis Pro dual motor
- Kaabo Mantis Dual (2x1000w) day1 problems
stb. de a gyártó nem így nevezi őket.
- Kaabo Mantis 8 (2024) Dual 500W Motors -- ez külön vicces, mert 8-as mantisból nem is létezik olyan, ami ne két motoros lenne. -
PociAti
őstag
válasz
.-..-. #33890 üzenetére
A Segway-Ninebot MAX G3 E rollert árukereső szerint 370k-tól lehet most kapni idehaza.
Jogszabály által előírt jótállási idő:
A 250.000 forint eladási ár felett 3 év kötelező jótállást határoz meg a szabályozás (250.001 Ft-tól felfelé).
Vannak megkötések, kopó alkatrészre, abroncsra és elektronikára rövidebb idő vonatkozik, de akkor is ez a kiindulási alap.A tömegedhez tartozó 50 km feletti valós hatótáv ami nagyon leszűkítette a listát. Viszont azzal, hogy ennek az EU-s piacra szánt rollernek a végsebessége 25 km/h-ban van limitálva, és ez téged nem zavar, akkor jó lehet. (Későbbiekben valószínűleg normálisabban feloldható lesz a sebességlimit, mint amilyen módszerek vannak most.)
Termék adatlapja szerint 130 kg a maximális terhelhetősége, 700/2000 W teljesítménynek köszönhetően emelkedőket is nagyon bírja, vannak róla videók.
A hatótáv ami elsőre kétséges, mert az elvi 80 km-t azt 75 kilós személlyel sík terepen egyenletesen haladva érték el. Esetedben, max tempón emelkedővel tarkítva az kb. 35 km lehet. Viszont hamarosan lehet majd hozzá kapni külső akkut, amivel ez az össz hatótáv már 50 km fölé fog nőni. És valószínűleg még így is beleférsz a 500k keretbe.
A Max G3 rugózását állítólag pont nagyobb tömegűekre hangolták.Másik irány lehetett volna az is, hogy az általad említett Vsett és Dualtron (vagy hasonlók) közül választasz, de azokat drágábban kínálják és a végsebességüket nem igazán használnád ki.
https://www.youtube.com/watch?v=SVLfYFu6ELA&t=1500s
Ennek a videónak a végén van egy táblázat, hogy a srác milyen hatótávokat mért. A Ninebot Max G3 volt a teszt alany, sport módban* 36,2 km jött össze neki.
* 22,0 km/h volt az átlagsebesség.Segway ZT3 Pro E is némileg esélyes lehet, de annak csak 120 kg a terhelhetősége, kisebb, IPX6 helyett csak IPX5 a vízállósága, kicsit gyengébb a motor: 650/1600 W, és a fék is gyengébb. Külső akku ehhez is kapható lesz. Cserébe kicsit olcsóbb, most 320k-tól kapható,
-
PociAti
őstag
válasz
.-..-. #33881 üzenetére
Ezekkel a feltételekkel nagyon leszűkíted a listát olyan rollerekre, melyek gyártása során nagyon rámentek arra hogy olcsó alkatrészeket használjanak, és kibújjanak olyan árdrágító kellemetlenségek alól, mint a garanciális szolgáltatások.
Ausom F1 Max, Ausom DT2 Pro,
OOTD T30, de mire Magayrországra ér, ennek is már már 500k fölé megy az ára. Vagy az OOTD D99 és OOTD K8. Van még pár hasonló "kínai remekmű" hasonló paraméterekkel.
Újonnan se venném meg őket, rosszul öregednek, ismeretlen előélettel használtan meg aztán végképp nem. -
PociAti
őstag
válasz
greenpro2011 #33878 üzenetére
Az a kérdés, hogy ha megbízhatatlan helyről vásárolsz, akkor szerencséd lesz-e a vétellel, vagy átvernek?
Bármi lehet!
Minél nagyobb az árkülönbség egy megbízható beszerzési forráshoz képest, annál nagyobb az esélye hogy valami nem stimmel. Nem arányosan, de ha nagyon kecsegtető az ajánlat, akkor gyanús kell, hogy legyen. Garancia ügyintézés és hasonló szolgáltatások árát pedig elég nehéz beárazni.Kaabo nevezéktana mindig is borzalmas volt.
Létezik:
Kaabo Wolf Warrior X Max,
Kaabo Warrior X Max, 1999 USD
Kaabo Wolf X Max a katasztrofális bolgár cégnél.Ettől függetlenül úgy vettem észre a Redditen a Kaabo-nak jobb hírneve van, mint a Teverun-nak. Konkrét modellek esetén mi a helyzet, arról lövésem sincs.
-
PociAti
őstag
válasz
enginev3.0 #33864 üzenetére
OZORA fesztivál különösen hírhedt a drogügyeiről. Más fesztiválokon is előfordul, de valószínűleg nem ilyen mértékben.
pusszycat által belinkelt 24.hu-nál maradva az ozora + kábítószer és ozora fesztivál + kábítószer címkékre rákeresve a lapnál szép kis cikkeket hoz fel.zenei műfaját tekintve: Electronic music, psychedelic trance.
Nos utóbbi stílus kifejezetten kéz a kézben jár a tudatmódosítókkal.Ennek az esetnek lehet semmi köze hozzá, nyíl egyenes és jó minőségű útról hirtelen leszaladt. Figyelmetlenség vagy technikai hiba is okozhatta. A vérvételt szerintem megejtik, mert elég terhelt múltja van a fesztiválnak. Más helyszínen kevésbé lenne indokolt. Még a 16 éves életkor sem kizáró ok.
-
PociAti
őstag
válasz
Chamoro #33837 üzenetére
https://store.segway.com/shipping-policy
4.Shipping Location.
a.We currently only ship within the Continental 48 States.Az amerikai üzlet kizárólag a szárazföldről elérhető 48 államába szállít. (Gondolom a kimaradó kettő Hawaii és Alaszka.)
-
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee #33833 üzenetére
A HUP a Unix-szerű operációs rendszerek használóinak fóruma, és a szerverek általában ilyen rendszereken futnak. Üzemeltetésről és üzemzavarról sokkal értelmesebb beszélgetést lehet ilyen helyen olvasni, mint a rendkívül alacsony belépési küszöbbel rendelkező facebookon és hozzá hasonló platformokon.
A leállás az indokoltnál hosszabb volt, a kommunikáció is a szükségesnél gyengébbre sikerült (napokig kellett várni egy árva statikus oldalra), a magyarázatok sem állnak túl stabil lábakon.
Nem az a probléma, hogy a CPU hiba miatt április óta rosszul archiválódnak a mentések, hanem hogy erre az integritási hibára hónapok óta nem derült fény. (Kimaradt egy lépés: nem jött hiba arról, hogy hibásan archiválódnak az adatok. Ennél azért kicsit komplexebb, de nagyjából ez a lényeg. A CPU hiba nem csak az archiválásnál szokott némán jelentkezni, az idő alatt számos figyelmeztető jelzést kellett hogy kapjanak.)
Lényeg hogy túlélték, újra működik! A nyilatkozatok alapján belátták hogy változtatni kell pár dolgon (stabilabb technikai háttérre van szükségük).Sajnos kihaló félben vannak ezek a hagyományos módon, fórum-szerűen működő oldalak. Pedig igény azért lenne a régi blogokra is, ahol egyesek mélyebben bele ássák magukat dolgokba. Most a rövid és felszínes kommunikációból van sok, a platformok többsége annak kedvez.
-
PociAti
őstag
válasz
enginev3.0 #33770 üzenetére
Adott kereszteződésben számít az, hogy aznap előtte hány hülye gyalogost kerültél ki?
-
PociAti
őstag
válasz
Hieronymus #33771 üzenetére
A KRESZ nem írja elő kerékpárutak számára kötelezően az irányt. Pont ez a probléma, erre a hibára hívta fel Pető Attila (Kreszrofesszor) a figyelmet egy régebbi videóban*.
Autóutak esetén egyértelműen definiálva van, amúgy meg külön külön a táblák is értelmesek (egyirányú út és kerékpárút), de így együttesen nem lettek definiálva. Emiatt a hiányosság miatt csak "ajánlás" az útirány megjelölése, jogilag nem számon kérhető mivel a KRESZ nem tér ki erre.
A szándékot értjük, de pl. amikor egy baleset esetén jogilag nézik az eseteket, ezt is figyelembe kell venni.
* Nem hinném hogy azóta ezen módosítottak volna.
-
PociAti
őstag
válasz
enginev3.0 #33765 üzenetére
Az "ilyen sebesség" is soknak bizonyult az esetedben.
Nem is csak a sebességgel volt probléma, hanem úgy gurultál be abba a kereszteződésbe, hogy nem voltál felkészülve a vészfékezésre*. Ideális esetben még azelőtt meg kellett volna tudnod állnod, hogy keresztezed a szabálytalankodó, a stoptáblát figyelmen kívül hagyó jármű útját. Azt pedig te tudod, hogy a saját rollereddel milyen tempó mellett tudnád ezt megvalósítani. Feltételezem legközelebb ennél a kereszteződésnél már úgy hajtasz át, hogy balra nézel és azt lesed nem jön-e onnan valami barom megállás nélkül.Jogilag ha jól sejtem a bizalmi elv miatt helyesen cselekedtél, arra hagyatkoztál ami elvárható volt az adott kereszteződésben. Csak ez néha kevés.
* Az másodlagos, hogy vészfékezés helyett az egyszerű lassítást szokás előírni általános forgalmi szituációkban.Az épület fixen ott van, ami mindkettőtök számára ellehetetlenítette a láthatóságot. (Talán pont emiatt lett stoptábla az egyszerű elsőbbségadás helyett.)
-
PociAti
őstag
válasz
enginev3.0 #33760 üzenetére
Ezek a rosszul belátható útkereszteződések elég problémásak, nehéz velük mit csinálni.
Lassabban kell megközelíteni. Tükörrel jobban láthatóvá lehet tenni a forgalmat, útakadályokkal, felfestésekkel fel lehet hívni a figyelmet a lassításra.
Ártatlannak tűnő helyzet ez is, kerékpárúton lehet a nyíl irányába haladni. De szemből, a platánfák irányából is azért előfordulnak kerékpárosok (rolleresek). Az épület kerítése miatt szinte az utolsó pillanatig takarásban vannak a szemből jövők. (Kerékpárúton az egyirányú jelölés állítólag csak ajánlás, nem kötelező érvényű. Legalábbis jogi szempontból.) Érdekesség: az épület azért így néz ki, mert a mellette lévő iker épületet felvásárolta a város, lebontotta ki lehessen bővíteni ezt a körforgalmat 2 sávosra.
Több hasonlóan rosszul belátható kereszteződés van, és ismeretlenként először ott járva extra veszélyforrást jelentenek ezek. És még az óvatosság sem elégséges, mert ha egy balfék jön szembe akkor hirtelen oldalirányba kellene kitérni a szűk "ideális ívről".
-
PociAti
őstag
válasz
enginev3.0 #33753 üzenetére
Azt írtad 20-al mentél. Későn vetted észre hogy nem figyel és már nem volt időd megállni (helyette)? Pedig annál a tempónál rendkívül rövid a fékút. Nyilván ő volt a hibás, de pont úgy jött ki a helyzet, hogy erre már nem volt lehetőség?
17 évesen engem ütöttek el egyszer egy kereszteződésben. Az autós csak az autókat nézte, semmi más járművet nem. Azt mondta nagyon sietett, fel se tűnt hogy ott vagyok, annyira csak egy másik autósra koncentrált. Stop tábla volt neki, balról elhaladt az autó, én jobbról mentem egyenesen a védett úton. Rajtam akkor az segített, hogy még rá tudtam gyorsítani, így a kerékpárnak csak a hátsó kerekét találta el.
Hasonló esetekben nagyon jól jöhet, ha van a járműben még tartalék, és rá tudunk gyorsítani. Aki folyamatosan a végsebességen közlekedik az leszűkíti a lehetőségeit. (Jó lenne, ha a korlátozások ellenére is 3-5 másodpercre túl lehetne lépni ezt, csak technikailag és jogilag problémás.) -
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee #33743 üzenetére
Ha inkább olyanoktól szeretnél olvasni, akik maguk is rendszer üzemeltetők és ezt lényegesen magasabb szinten űzik, akkor ne facebookról tájékozódj, hanem mondjuk a HUP-ról.
https://hup.hu/node/188294
Nem sok dicséretet kapott a prohardver.
Post mortem értekezés pedig itt olvasható:
https://prohardver.hu/allando/leallas_adatvesztes_tudnivalok.htmlAz eset folyományaként sürgősen cseréljük a teljes szerver infrastruktúránkat, 25 év után végleg lemondva a saját vas üzemeltetéséről.
-
PociAti
őstag
válasz
xandrush0831 #33620 üzenetére
Akkor vagy nem ugyanazt a Redditet olvassuk, vagy nem tudsz megkülönböztetni egy Xiaomi rollert annak klónjától.
Utóbbiból, széttört noname klónból tényleg nagyon sok van.
És az eladó pl. Walmart és a gyártó pl. Aovopro egymás között passzolgatják a vevőt. E-maillel és fotókkal forduljon a másikhoz.Ha azt állítod hogy az eladott példányszámok tükrében sok Xiaomi törik el, akkor a többi gyártó esetében mi lenne a helyes kifejezés? Sok szorozva "100csillió"?
-
PociAti
őstag
válasz
Dr. Szilikát #33616 üzenetére
Kösz a pontosítást. Nálam itthon a facebook több réteg mélységben is blokkolva van. De ha tényleg facebook posztok alapján készülnek az írott sajtóban a cikkek, az már a vég kezdete.
Cikkben megemlítik a KSH statisztikáját:
https://www.ksh.hu/stadat_files/ege/hu/ege0074.html
2024. januártól szerepelnek benne a "motoros rollerek", és ebben a kimutatásban a személysérüléses baleset okozóit gyűjtötték össze.
2024 első 4 hónapjában 84 eset volt, idén ugyanebben az időszakban már 115.
Érdekesség, hogy kerékpáros 268 és elektromos rásegítésű kerékpárok további 30 eset. Pedig azon se lettem volna meglepődve ha már közelebb lennének egymáshoz ezek a számok. (Részben a bérrollerek aránytalanul magas esetszáma miatt.) -
PociAti
őstag
Szinte teljesen kizárt.
Egy alis villa valószínűleg nem érné el azt a kényelmi változást, amit elvárnál tőle.
A korai Xiaomi M365 rollereket, Ninebot Max G30-as sorozatot volt szokás átalakítgatni, amikor még nem nagyon voltak elérhető árú lengéscsillapítóval ellátott rollerek. Vagy amikor valaki kisebb beruházással próbált kihozni többet a meglévő rollerből.Valószínűleg neked is jobban megérné eladni a meglévő rollert és az így kapott összeget kiegészíteni annyival, amennyi egy jobb roller kerül. (Egy olyan roller, amire utólag feldobtak egy alis lengéscsillapítót valószínűleg csak buktával lehet továbbadni. Nem növelné annyival a roller értékét, mint amennyibe az átalakítás kerül.)
-
PociAti
őstag
válasz
enginev3.0 #33596 üzenetére
Nem a márka jelenti a minőséget, hanem az a minőségbiztosítási követelmény-rendszer, ami a tervezési és gyártási folyamat mögött áll.
A márka csak egy nehezen megszerezhető érték, amit nem szívesen veszítenének el.A gagyi rollereket áruló friss kínai cégek mégis mit tesznek konstrukciós probléma esetén? Nem sokat, majd modellváltást követően a meglévő hibát lecserélik valami másik hibára.
Olyan kereskedelmi modellt építenek fel, ahol nehéz ezeken a "gyártókon" (valójában inkább összeszerelőkön) nem lehet számon kérni a hibát. Gyakorlatilag nem is céggel, vagy a cég képviselőjével kell megküzdeni, hanem egy webáruház névtelen (viszont)eladójával. Nem véletlenül lett így kitalálva.
-
PociAti
őstag
válasz
Sirtaky #33590 üzenetére
A klón kifejezés ebben az esetben szerintem nem helytálló.
A ZERO is csomó olyan rollert gyárt, amit mások is, és ők is csak egyike azoknak, akik megvették a licenszet és különböző minőségű beszállítókkal gyártatják le az alkatrészeket. Vagy a legyártatás is gyakran pontatlan, hanem megveszik amit épp kínálnak, és mindenfelé kilógó csavarokkal, kábelkötözőkkel, összerakják eggyé. Leginkább emiatt a katyvasz miatt tűnnek különböző gépeknek. Az integráció hiánya az egyik leginkább árulkodó jel arra, mennyire alacsony szintű a beleszólásuk.
Korábban volt egy gyűjtésem, sorra lehetne ezeken a kínai csodákon milyen néven fordulnak még elő: https://logout.hu/tema/kis_roller_topic/hsz_29463-29463.html
-
-
PociAti
őstag
A listában az első kettő annyira más kategória.
Vannak ezek a kínai "csodák" legfeljebb 1 év garanciával, IPX4-es vízállósággal (éppen csak a fröccsenő víznek tudnak ellenállni, de valójában ezt a minősítést a gyenge gyártási és összeszerelési minőség eredménye).A 3. generációs Ninebot pedig épp az ellenkező véglet, azon kevés rollerek egyike, mely megkapta az IPX6-os védettséget, és rengeteg modern újítást tartalmaznak, védelem és navigáció tekintetében. De az anyaghasználattól kezdve az összeszerelésen át is más kategória.
Quent1n megjegyzésével annyiban nem értek egyet, hogy tudásához képest nevetségesen drága lenne. Ez csak annyiban igaz, ha a "tudást" leszűkítjük pár paraméterre, pl. végsebességre és minden mást paramétert figyelmen kívül hagyunk. Olyanokat mint megbízhatóság, garancia, szolgáltatások, minőség stb. Vagy az adatok hitelessége, amit állítanak magukról a kínai gyártók termékei, és amit ebből még tudnak teljesíteni mondjuk 1 év múlva. (Ha egyáltalán még működnek.) -
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #33544 üzenetére
Iszonyat elcseszett egy kereszteződés.
Például aki autóval a 6-os főúton Szekszárd felé jön, és menne tovább egyenesen, az a jobb oldali sávban halad, akár csak a jobbra (a Vasút utca felé) kanyarodók. A jobbra kanyarodónak viszont elsőbbséget kell adnia a 6-os főúttal párhuzamosan haladó kerékpárosoknak, beleértve mindkét irányt. Balra záróvonal, így pár kerékpáros miatt a 6-os főúton gyakorlatilag fel tud torlódni a forgalom, ami jelen állapotában nem túl egészséges.Most az imént gurultam egyet és helyből belefutottam egy olyan kereszteződésbe, ahol a stoptáblák elhelyezése nem túl harmonikus. Előbb az út jobb majd középen a járdaszigeten már baloldalt található:
-
PociAti
őstag
válasz
alphamooncam #33542 üzenetére
Teljesen újszerű megközelítést hoztál be ebbe a témába.
Az meg se fordult a fejemben, hogy
- tábla kihelyezésének szempontjából számít a bal és jobb oldal,
- és hogy nem a gyalogosokra vonatkoznak a táblák*.* Ez már kezd filozófiai kérdésbe átcsapni, de szabad-e azt feltételezni, hogy a gyalogos ismeri / nem ismeri a KRESZ-t? A kerékpáros jogosítvány kezd ezen a ponton értelmet nyerni.
-
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #33530 üzenetére
A stop-táblának pont amiatt van egyedi alakja, hogy hátoldalról is felismerhető legyen. És a stop-tábla felülírja az útra alapból vonatkozó hierarchiát, meg kell állnia annak, akire vonatkozik a tábla. Jelen esetben a kerékpárosnak.
Trükközni úgy lehet, hogy a táblánál leszállsz a rollerről, oda tolod a zebra elejére, akkor meg kell adják neked az elsőbbséget, aztán kb. két lökéssel már a kerékpárúton leszel és húzhatod a gázt. (A KRESZ így is elég szövevényes, de olyan kiskapukra valószínűleg nem tér ki, hogy aki gyalogosként kezdi, az 3 méter múlva nem minősülhet mondjuk kerékpárosnak / rolleresnek).
-
PociAti
őstag
Megint jelentek meg cikkek a KRESZ változással kapcsolatban, párat közülük már most szeptembertől bevezetnek.
penzcentrum.hu 2025.06.17,
penzcentrum.hu 2025.07.15,
és kozbeszed.hu 2025.07.15.Utóbbit idézném:
Kijelölt gyalogátkelő és kerékpárút kereszteződése: új szabály lép életbeA legfontosabb és legtöbbeket érintő újdonság a gyalogos átkelőhely és kerékpárút találkozásának szabályozása. ...
A jelenlegi (2025 szeptemberéig érvényes) szabályok szerint a gyalogosnak egyértelmű elsőbbsége van a kijelölt gyalogátkelőn, de a kerékpárral közlekedők csak akkor élvezhetnek védettséget, ha tolják a kerékpárt. Ha a biciklis teker, akkor a KRESZ szerint nincs automatikusan elsőbbsége – és ezt sokan nem tudják, vagy figyelmen kívül hagyják.
Az új szabály szerint azonban amennyiben a kijelölt gyalogátkelő mellett felfestett kerékpáros átkelő is van, a járművezetőknek meg kell adniuk az elsőbbséget a kerékpárosoknak is, feltéve, hogy azok megfelelő sebességgel közlekednek, és nem hirtelen vágnak az autó elé.
Ez a változás egyértelműsíti a felelősségi köröket, és az autósokat nagyobb odafigyelésre kötelezi, miközben a kerékpárosoktól is elvárja, hogy a kereszteződéseket fokozott körültekintéssel közelítsék meg.
Eddig is meg szokták adni, legalábbis felénk, de most már szabály is kötelezi őket erre.
Persze ez sem minden rolleresre vonatkozik. Tegnapi pénzcentrumos cikk így fogalmaz:
Nagy valószínűséggel bevezetik az elektromos roller szabályozását, amely 25 km alatt kerékpárnak, efölött segédmotornak számít majd.
Bár van már eddig is volt rá joggyakorlat, hogy a rendőrök ezt a megközelítést alkalmazták. -
PociAti
őstag
válasz
Emunem #33509 üzenetére
Zselé sem csodaszer, és bár lehet nem fog elfolyni, de a gyakorlatban megfolyik. Vagyis inkább úgy helyes: az is megfolyhat.
Konkrétan Segway-Ninebot abroncs, dokumentációk szerint a megnevezése:
- Tubeless Pneumatic Tyres with jelly layer,
- Tömlő nélküli gumiabroncsok (zselés réteggel a kevesebb karbantartás érdekében). -
PociAti
őstag
válasz
enginev3.0 #33503 üzenetére
Egyes szerelők szerint az önjavító zselé réteggel ellátott kerekek is kerülendők, minden más slime és egyéb megoldások meg csak még rosszabbak.
Segway-Ninebot által használt zselé réteg is nagy melegben meg tud folyni, aszimmetrikusan átrendeződni, ami aztán szétveri a csapágyakat, és az meg rántja magával a többi problémát. Olcsó önjavító réteggel rendelkező abroncs vélhetően ennél csak rosszabb lehet.
És ami nem gyári körülmények között kerül homogén rétegben az abroncs belső felületére, az szinte garantáltan egyenlőtlenül oszlik majd el. Mert ha kevés kerül bele, akkor semmit sem ér, de ha sok, akkor az nem úgy fog elterülni. Vagy nem tapad meg.Valójában ha rendezettek az utak, nincs különösebb veszélyeztető körülmény, akkor a szimpla (zseléréteg nélküli) guminál nincs jobb megoldás.
-
PociAti
őstag
-
PociAti
őstag
válasz
vigyorgó #33462 üzenetére
Te vetted a rollert, mégis - a Navee szemszögéből nézve - úgy viselkedsz, mint egy roller tolvaj.
A telefonhoz (Apple vagy Google fiókhoz, hogy csak a 2 leggyakoribbat említsem) egyetlen e-mailcím van kötve. Általában nem előírás, de azzal szokás a többi apphoz is regisztrálni. Találkoztam már olyan szolgáltatóval, amely megkövetelte a Google / Apple / Facebook fiókot és nem volt más alternatíva. Vagy volt amelyiknél mindenképpen meg kellett adni telefonszámot, ezzel korlátozva a regisztrációk számát.Szerintem ez az elvárt viselkedés a roller részéről, hogy a meglévő fiók törlése nélkül nem engedi másik telefonhoz regisztrálnia magát. Minél modernebb egy roller, annál több védelmi szolgáltatás van benne, és így nő meg a regisztráció fontossága. (Pl. Find My és egyéb lokátor szolgáltatás. Nem lenne kívánatos, ha nem csak a roller tulajdonosa tudná nyomon követni a roller pozícióját.)
-
PociAti
őstag
válasz
vigyorgó #33448 üzenetére
Így távolról ezt nagyon nehéz megfejteni.
Ha jól sejtem akkor Navee rollerről érintett benne, így amikor a telefonoddal párosítani szeretnéd az elvileg felcsatlakozik az ő szerverükre hogy ellenőrizze az egyezést.
Valójában ennek offline módban is működni kell, ezért valójában a telefonodon tárolódik ez az adat és az online kapcsolatok esetén frissítheti ezeket a tulajdonosi jogviszonyokat. (Egész pontosan azt, hogy melyik roller melyik telefonhoz lett párosítva.)Valami kulcsot, azaz egy kódsort helyezhetett el az applikáció a telefonodon, amiben nagyjából az szerepel, hogy ez a telefon és applikáció az adott szériaszámú rollerrel összekapcsolódhat.
Ez az egyezés (párosítás) valami miatt megszűnhetett. Lehet valami szoftver frissítés történhetett, ami esetleg visszavont valami jogosultságokat. Pl. nem érheted el azt a kulcsot, ami a párosításhoz kell.
De pl. olyat már tapasztaltam, hogy egyik drágább, e-inkes Xiaomi digitális hőmérőm csak kínai régióra kapcsolódva hajlandó BT-on keresztül kapcsolódni a telefonommal, konkrétan a Mi Home appal. A többi Xiaomi eszköznek (pl. rollereknek) mindegy milyen régió van kiválasztva. Tehát olyan ártalmatlannak tűnő beállítás, mint az applikáción belüli régió váltás is teljesen bezavarhat. Lehet nálad is manuálisan ilyen módosítás történt (vagy valamely frissítés valamit átváltott, letiltott). -
PociAti
őstag
válasz
vigyorgó #33437 üzenetére
Valószínűleg ezzel az állapottal kellene először kezdeni valamit. Mert a "hibaüzenet" szerint ez a roller más tulajdona. Normál esetben eddig se kellett volna tudnod összekötni a telefonoddal, lehet csak eddig tolerálta ezt az anomáliát.
Mert ezek szerint a roller tud kapcsolódni a telefonodhoz, kommunikálnak is egymással, csak a roller egy másik telefonhoz lett hozzárendelve. Tehát kommunikáció ezen szintjén nincs probléma.
És mielőtt elkezdenénk tippelgetni mi történt, talán több részletet kellene megosztani a kialakult helyzetről.
Pl. telefont cseréltél, használtan vetted a rollert, újracsomagolt termék, stb. -
PociAti
őstag
válasz
Hieronymus #31787 üzenetére
Az újabb Ninebot modelleken bal oldalon gyakorlatilag külön gombja van a tempomatnak.
Korábbi hozzászólásban képet is raktam már be róla:
https://logout.hu/tema/kis_roller_topic/hsz_31641-31641.html
Amíg jobb kézzel folyamatosan tartod a tempót, akkor a mód váltó gombot kell legalább 3 másodpercig nyomva tartani, hogy aktiválódjon a sebesség tartás (cruise control). Már már körülményes, a véletlen bekapcsolás szinte teljesen kizárt. Ez így működik a globális modellekben, de az európaiban (és ausztrálban) nem.Tehát "találtak" neki helyet, nem tiltják a szabályok (legalábbis általánosságban nincs teljes Európára vonatkozóan letiltva), mégis ez a Xiaomihoz köthető cégeknél (mint amilyen a Ninebot is) ez a gyakorlat. Miért, azt nem tudni. Vannak mindenféle ajánlások, és pl. az egyikben ahol erről olvasni, ott olyanokat javasolnak még mellette, hogy a rollerkel legalább 12,5 hüvelykes kerékkel rendelkezzenek és legfeljebb 20 km/h sebességgel haladhassanak.
-
PociAti
őstag
válasz
Frozzy #31770 üzenetére
Legutóbb két nagyon eltérő gyártótól származó rollert dobtál be, kíváncsi voltam rá mit írtál a kiinduló hozzászólásban, abban még 150 kg-ot emlegettél. Azért abból indultam ki most is.
Idehaza a WeR Mambáról se nagyon olvasni teszteket, hiába "magyarok". És amit nagyobb problémának érzek, hogy ezek a kis halak csak a belépő szintű gyártókat, összeszerelőket érik el. Önmagukról így írnak https://www.wermamba.hu/rolunk
Sok sok roller tesztelése után találtuk meg jelenlegi gyártónkat, aki a rolleres világpiac egyik legnagyobb szereplője.
Mivel nem a Segway-Ninebot, Xiaomi, Navee, stb. cégekre gondoltak, akkor ez akár lehet azon kínai klónok gyártója, akik tucatszám ontják magukból a silányabbnál silányabb M365 klónokat ... A termékeiket elnézve ennyire azért nem szörnyű a helyzet, de nem a csúcskategóriát és a tehetős vevőket célozták meg, hanem az olcsó / középszerű licence termékeket.
Épp ma olvastam egy ilyen kínai csodáról:
https://rendeljkinait.hu/tesztek/szabadido_sport/jarmuvek/ootd-s10-elektromos-roller-teszt/
Végeredmény ez: "Összességében jól teljesített, a nagy kalandok ellenére is stabilak maradtak a dolgok, ..."
Közben meg pár sorral feljebb épp arról szól az előző fejezet, mennyire hitvány egy szerkezet:Piszkálta a csőrömet, hogy a gyártó mindenféle terepre ajánlja a rollert, ezért muszáj volt kivinnem egy erdős-mezős részre, ahol a járgány egyből dobott egy P4-es hibakódot (túlmelegedés elleni védelem) a kijelzőre és meg is állt, mert a motor a gumikkal együtt felforrósodott. Pár perc után újra tudtam indítani, de ebből látszik, hogy ez valóban egy belvárosi fenegyerek.
Úgy tűnt, mintha csak egy töltési ciklust, kb. 50 km-t tettek a rollerbe és ilyen előzmények után az összességében jól teljesített minősítést kapta.
Kizárólag nagy számban eladott rollerekről kaphatsz hiteles teszteket. És ne feledd, rengeteg kínai gyártónak az a marketing stratégiája az, hogy jó értékelés reményében ingyen rollerral "ajándékozza meg" a YouTube-os véleményvezéreket. (Ha rosszat mondanak a rollerről, akkor a következő modellből legfeljebb nem kapnak. Ezt tudják ők is, ezért inkább jót mondanak. És amúgy is mi romlana el az ingyen kapott rolleren az első 1-2 hét során?)
Ez nem azt jelenti, hogy az általad is említett horvát rollerrel nem lehet szerencséd, csak valahogy ebben az ársávban mozgó sokat akaró gépeknél a hibaarány azért lényegesen magasabb, mint a nagy gyártóknál. A méretgazdaságosság előnyükre szolgál.
-
PociAti
őstag
válasz
Chamoro #31767 üzenetére
Régió átváltásnak több eltérő verziója van.Amikor a regisztráció és használat lokációját vered át, az soft módszer.
Viszont korábban inkább az terjed el, hogy a szériaszámot "meghamisították", bluetooth-on keresztül relatív könnyen át lehetett írni a szoftverben a széria számot, ezáltal a lokációja is megváltozott. Csak ezzel a módszerrel sokan bent ragadtak abban az állapotban. És volt aki megpróbálkozott utána visszatérni, de azt már nem tolerálta a szoftver, ami egy 20 km/h-ra korlátozott rollert eredményezett. (Eredeti FW visszaállításához, szerelésre és ST-Linkre volt szükség.)A régióváltással gyakorlatilag csak 1-2 paraméter módosult.
Viszont a ScooterHacking alkalmazásnak (vagy most már inkább chatbot-nak) köszönhetően sokkal szélesebb a beállítási lehetőségek skálája. Saját példámat mondom, nekem nem volt célom a roller végsebességének kitolása, hanem a középsű, úgynevezett drive módot is feltoltam 25 km/h-ra, a tempomat bekapcsolási idejét levettem 2-3 másodpercre.
És van még csomó funkció, amit állítgatni szoktak, pl.:
- fékezéskor az energia visszatöltés mértéke, ami akár nullára is beállítható, így szabadon fok gurulni ha elvesszük a gázt,
- a hátsó lámpa folyamatosan világítson-e,
- a féklámpák miként világítsanak (fékezéskor villogjanak, motorfékkor világítsanak),
- gázadásra mennyire legyen dinamikus, mekkora áramok folyhassanak,
- milyen legyen a gyorsulási profil.Változó, hogy melyik rollernél milyen funkciók beállíthatók, de mint látható lényegesen több, mint a sebességhatár és tempomat.
És akkor még egy fontos témát eddig meg se említettem, mi az ami szabályos. Jó eséllyel a 25 km/h lesz a felső határ. Anélkül testre szabhatók a funkciók, hogy ezt megszegnénk. És ha valaki későbbiekben vissza szeretne térni erre az állapotra, könnyen megteheti.
-
PociAti
őstag
válasz
Frozzy #31762 üzenetére
Olvastam olyan felhasználóról, akinek volt Ninebot Max G3 és ZT3 Pro is, és sokak meglepetésére inkább az utóbbit tartotta meg, mert neki az jobban bejött.
A ZT3 Pro terhelhetősége is "csak" 120 kg. A fő probléma, hogy 150 kg-hoz én már elektromos rollert vennék, hanem robogót. A keret miatt valószínűleg csak használt fér bele, de akkor is racionálisabb döntésnek tűnik. Nem csak a főbb szerkezeti elemek miatt nem jó túlterhelni a rollert, de a kerekek, fékek sem akkora tömeghez lettek méretezve. Ezt tetézheti a magyar utak gyatra minősége. Amelyik rollert meg valójában 150 kg-ra terveztek, azok már valószínűleg nagyok és nehezek, erősen csorbul a robogókkal szembeni előnyük, a hordozhatóságuk.MS Energy termékei régóta kaphatók Magyarországon. Horvát cég, és pont a WeR Mambához akartam volna őket hasonlítani, mivel hasonló utat futnak be, gondolom jól ismerik egymást, valószínűleg a kínai gyártók, beszállítók között is sok a párhuzam. Többnyire licencelt rollereken hajtanak végre módosításokat, és árulják saját logóval.
MS ENERGY FLARE-hez nagyon sok hasonló kínai roller létezik, ennek is csak 120 kg a terhelhetősége. Valaki talán azt is meg tudná mondani, melyik modellnek az ikertestvére. -
PociAti
őstag
válasz
Chamoro #31760 üzenetére
Idővel biztosan módosítható lesznek az új Ninebotok is, mint amilyen az F3.
F2 és F2 Plus szoftver módosítása között van-e különbség annak még utána kellene nézni. Mert amúgy az F2-nél sem a régió váltás a javasolt metódus, mivel a közelmúltban sikerült megoldani, hogy ha eredeti a vezérlő és a firnware, akkor BT-on keresztül is módosítani lehet rajta. (Régió váltásos módszerek között van, ami megváltoztatja az eredeti firmware-t, így azzal nem működik).
https://www.youtube.com/watch?v=WXCJJVfrrk0
Ez pedig a részletes leírása, lengyelről angolra fordítva:
https://github-com.translate.goog/SET19724/ElektrycznyTutorial?_x_tr_sl=pl&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=lt
Az alábbi rollerekkel működik ez a módszer:
Ninebot Max G2 / G30 / F2 / F20 / F25 / F30 / F40 / E22 / E25 / E45
A rollerek végén lévő E jelölés az európai változatot jelöli, aminél a sebesség 25 km/h-ban van maximalizálva, nincs cruise controll. A motor teljesítményét szokás még visszavenni, de úgy néz ki a 550 / 1200 W teljesítményt békén hagyták. Többi szokásos korlátozás valószínűleg nem érinti az F2 Pro modelleket.
A modellszámot vásárlás előtt megéri lepontosítani, mert van amikor csak trehányságból marad le az E jelülés.
Európai változat modellszáma: 051702E,
Globálisé valószínűleg 051702A.
Ezen az oldalon valószínűleg csak a termék megnevezését és modellszámát írták el a Specifications résznél, mert a paraméterek amúgy jók.
https://ap-en.segway.com/product/kickscooter-f3-pro.html -
PociAti
őstag
válasz
dzsidzsas #31754 üzenetére
minden eroller kormányrúdja csukható
Akkor te a kormányrúd alatt nem a kormányrudat, hanem kormányoszlopot érted.
Kormányrúd az, amin a fékkar, a gázkar helyezkedik, amin a markolatok vannak.
Erre merőleges a kormányoszlop.
Angolul stem az kormányoszlop és handlebar(s) a kormányrúd.
Azért jók a szakkifejezések, mert azzal pontosan ki lehet fejezni mire gondolunk. Csak akkor van gáz, amikor ezt valaki helytelenül használja.
A rollereden tényleg nagyon innovatív módon oldották meg a kisebbre összecsukhatóságot.Eredetileg amikor írtad, hogy a "kormány összecsukásáról", akkor én a klasszikus megoldásra gondoltam, amikor a kormányrúd 2 ponton lehajtható.
Mint amilyen a pl. az Airwheel Z5-ön is van, vagy sok más apróra összecsukható, ingázáshoz használt rolleren is van:A kormányrúdra emiatt se telefont tartót, se extra lámpát nem lehet feltenni, mert nem marad neki hely.
Az E-Twow is ezt a megoldást használja.Nem értem ez miért lenne hátrányos. Ha nem akarod, nem csukod. Ennyi.
Egy rúd szerinted mikor könnyebb, kisebb, stabilabb, megbízhatóbb és olcsóbb?
- ha összecsukható?
- vagy ha meghagyják eredeti integritását?Nekem most 3 rollerem van. Az egyiket a pár év során már kb. 5 alkalommal összecsuktam (amikor elfelejtettem lakatot vinni magammal, mégis be akartam menni a boltba.) A másik kettőt csak 1-1 alkalommal, amikor az elején kipróbáltam, hogy működik-e? De gyakorlatban az összecsukásra még nem nem volt szükségem, és ha lehetett volna választani olyat, amit nem lehet összecsukni és ezáltal némi merevség, stabilitás nyerhető, akkor azt a típust választottam volna.
És én a kormányoszlopról beszélek, nem is a lehajtható kormányrúdról. Utóbbival szerencsére nem rendelkeznek a rollerjeim. -
PociAti
őstag
válasz
dzsidzsas #31744 üzenetére
Régióváltást hogy próbáltad?
A kormány lecsukása csak egy újabb lehetőség a mechanikai meghibásodásra, és méret és tömeg növekedéssel jár. Illetve a kormányra kiegészítők pakolását is valószínűleg megnehezíti.
Értem én, hogy van akinél ez hasznos, de aki nem szokta összecsukni a rollerjét, annál ez határozottan hátrányos. Tehát "minden rollerre ez kellene" nem jó elképzelés. -
PociAti
őstag
válasz
amdboy #31739 üzenetére
Motoros, robogós vagy kerékpáros boltokban lehet kapni. Biztos létezik, de jóval még nem találkoztam. Vagyis annyira jóval nem, mint amilyen a Xiaomi akkumulátoros pumpán van, amelyik minimálisan enged csak ki.
Mihez szeretnél ilyen hosszabbítót?
Mert ha nincs jó pumpád, akkor inkább azt a pénzt elektromos pumpára költsd, ne szeleptoldóra. Már 10k környékén is lehet kapni noname kínai csodákat (eMag, Alza, és hasonló oldalakon láttam őket). Ezen való spórolás nem akkora eretnekség, mint a rolleren spórolni.
-
PociAti
őstag
Van egy táblázatom az európai korhatárokról, majd előkeresem, de a lényegem nem változtat, jelen pillanatban konkrétan elektromos-rollerra nincs életkori szabály, mivel elektromos rollereket, mint járműveket nem definiálja a jelenlegi KRESZ.
Vannak szabályok, melyek alapján a rollereket, főleg olyan magas tervezési sebességűeket, mint a KuKirin G2 Pro már a robogók (segédmotorkerékpárok) közé sorolandók, de kellően stabil jogi háttér hiányában még a rendőrök se tudnak normálisan foglalkozni vele.Amúgy háttérben szépen haladnak a jogszabályok, megvannak a mérföldkövek, egyelőre tartják őket, így a nyári szünet előttig elkészülhet az új KRESZ. Azért lenne célszerű addig elkészülni, hogy a szokásos / elvárt 6 hónapos türelmi idő meglegyen.
Kb. 2020 környékén kezdtek felerősödni a hangok, hogy az új mobilitási eszközöket bele kellene írni a KRESZ-be.
2023 környékén döntöttek úgy, hogy a tervezetthez képest több dologhoz hozzá kell nyúlni, 2024-et célozták meg határidőnek.
Csak közben rájöttek, hogy a meglévő KRESZ és jogi környezet elavultsága miatt nem igazán célszerű a régivel foglalkozni, hanem gyakorlatilag újat kell írni, és sokkal komplexebb módon hozzáállni (oktatást is bevonni). A közel 50 szakmai szervezet együttes munkával nagyjából 2024/25 fordulójára befejezte a lényegi munkát, ennek összegyúrt anyaga kerül a Kormány elé idén március 31-es határidőre. Most zajlik a véglegesítése, és várjuk hogy megjelenjen a Közlönyben. -
PociAti
őstag
válasz
ittakary #31737 üzenetére
Csomó másik rollert is lehet, egészen a legújabb Ninebotokig. Egész hosszú a lista, és talán csak idő kérdése hogy mindegyiket lehessen. Az egyszerűbb FW módosításoknak általában feltételei vannak (adott verziószámig könnyebb, utána körülményesebb), de ez már a Xiaomi Pro 2 esetében is így volt.
A tuningolás területén a Telegram egy jó kiindulási forrás, illetve hozzánk hasonló fórumként a német Rollerplausch.com a legaktívabb, sajnálatos módon egyik szerkesztője Jerome, alias StOfzuiger a napokban hunyt el. Azt írják rollerezés közben lesodródott az útról és súlyos balesetet szenvedett.
https://rollerplausch.com/symbols/Nachruf_Jerome.pngŐ pl. olyan projekteken dolgozott, mint a Ninebot GT2 tuningolás.
https://rollerplausch.com/threads/tutorial-ninebot-gt-series-german-maneuver.10100/#post-112547
Állítólag pont egy ilyen géppel szenvedett balesetet. -
PociAti
őstag
Ninebot Max G2 hátsó kereke így néz ki 4500 mérföld után. Reddit.
- 4.500 mérföld = 7.242 km.
- Akinek nem egyértelmű, a hátsó a hajtott kerék, és jellemzően a hajtott kerék jobban szokott kopni.
Azt írja megjegyzésként:
Hamarosan le fogom cserélni, mivel közeleg az esős évszak! A minap kicsit csúszósnak éreztem a nedves földön. 1-3 hetente töltöttem 55psi-re. Azért gurultam 55psi-n, hogy kísérletezzek és megnézzem, hogy egyenetlenül kopik-e, ahogy az emberek mondják. Így is lett, de közel sem olyan rosszul, mint ahogyan azt az emberek állították, őszintén szólva. Mostantól maradok az 50psi-nél. Soha nem ment 42psi alá. 10% föld, 90% aszfalt. Rengeteg törött üvegen futottam át (soha nem szándékosan, lol) és bármilyen más szaron, ami az utcai árkok közelében összegyűlik.
Korábbi számításaim során a roller amortizációja mellett az abroncs kopás, az abroncsok cseréje szokott messze a legmagasabb költség lenni.
Segway-Ninebot Max G2-höz ezt írják: Tubeless Self-sealing Tire, 42-48 psi. (Belső nélküli önjavító abroncs.) -
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee #31709 üzenetére
Nem létezik olyan roller hogy Mantis Dual. Csak egyes Bulgáriában és egyes magyar boltoknál majomkodnak ezzel.
A 11 különböző Mantisból csak egyetlen egymotoros típus van.
Az illető a 10-es kerekűből a legkisebb akkus típust, az ECO 800-at rendelte, és abból az egymotoros változatot küldték el neki? Az könnyen megeshet.Vagy mondjuk Mantis 8-ast rendelt, abból nem is létezik egymotoros, így "üres" Mantis 8-as kerék sem létezik. (Skywalkerből mondjuk van hátsó kerék meghajtású 8-as, legfeljebb annak a kerekét kaphatta meg.) De akkor mit csinál a motorhoz menő kábellel? Elcsípi? Meg az egész rendszert (szoftvert) nem zavarja ha hiányzik egy motor?
-
PociAti
őstag
válasz
User05 #31702 üzenetére
Ez nagyjából azonos az Uber Jump rollerrel, csak a Lime-on van a kormányon egy extra akku. (Azon az akkun valószínűleg a Model: Lime-4.0-EU felirat található).És ez a 4. generációs Lime (szokás Lime Gen4-ként nevezni őket).
A klasszikus zöld-fehér lime-okból volt fekete első villás, az talán a Lime-S 4.0 (20 km/h sebességgel, 250 W motorral, 37VDC, 12000 mAh, 444 Wh akkuval), a 2021-es széria.
2023-ban már inkább azokat lehetett látni, amiknek az első villája fehér.
Amúgy az adattáblákon ott szokott lenni pár hasznos infó. Azt lenne célszerű befotózni. -
PociAti
őstag
válasz
User05 #31699 üzenetére
Lime rollerek már legalább a 4. generációnál tartanak és generációnként is előfordul pár variáns. Ezt tetézve még régiónként vagy akár városonként is eltérő szoftverrel rendelkezhetnek.
Tehát önmagában a Lime roller nem elég specifikus kifejezés. Összegyűjtöttem róluk is egy csomó infót, de élőben még eggyel sem találkoztam. Felénk Tier / Dott rollerek vannak (Segway C1, 350W, 2022-es évjárat).Erőben nagyon nehéz amúgy belőni, mert normál kereskedelmi forgalomban kapható rollereknél nem csak a puszta paraméterek számítanak, hanem a gyorsítási profil, ami szoftveres kérdés és elég tág határok között változhat. (És amit egy firmware frissítéssel központilag meg lehet változtatni.)
Illetve vannak rollerek, melyek 20-25%-os töltöttségnél már csak vánszorognak, mások meg még rendesen húznak.Tehát ha valaki kipróbált 1-2 modellt, az se biztos hogy általánosítható a többire.
-
PociAti
őstag
válasz
Andi2025 #31697 üzenetére
Elektromos rollereken úgy szokott működni, hogy elindítod a hozzá való applikációt, a roller meg automatikusan rácsatlakozik. Első alkalommal a rolleren meg kell nyomni valami gombot, azaz jóvá kell hagyni a párosítást, de utána már nem mindig szükséges.
Tehát nincs külön BT gomb.Viszont az a gyanúm, hogy a iScooter IX8-ban nincs Bluetooth, így nincs hozzá app. Vagy legalábbis beüzemelős videóban nem mutatják (csak azt, mennyi minden be lehet állítani a roller kijelzőjéről), és a leírásában is csak a kijelzőn beállítható sok-sok beállításról írnak. Bár tévedhetek de ha egy rollerhez van app, akkor nem kell ennyi funkciót belegyömöszölni a roller "műszerfalába".
YouTube-on az iScooter és Applikáció kifejezésekre rákeresve az i9, i10 modelleket dobta fel. Lehet megéri megpróbálni azzal az applikációval, de sok reményt nem fűznék hozzá.
-
PociAti
őstag
-
PociAti
őstag
Érdekes és nagyon zavaró.
Ha hátul lenne tárcsafék, arra gondolnék először, de hátul csak E-ABS van (elöl meg dobfék).
És ha jól hallom minden gyorsításkor előjön ez a hang, meg attól függetlenül is berecseg, gondolom súly áthelyezéskor, gödrökben. De a gázadás miatt tényleg a lengéscsillapító a fő gyanúsított. Típusának ezt írják: dual-spring suspension.
YT videón 1:23 környékén mutatják be a hátsó részt, elég zsúfolt, vagy hogy a lengéscsillapító hátsó sárvédőt megfeszíti, aminek nincsenek jól meghúzva a csavarjai, azért nyekereg. Így a lengéscsillapító csak a kiváltó ok, de nem az nyikorog.
Sok minden lehet. -
PociAti
őstag
válasz
BBpeter #31686 üzenetére
Azért némi pontosítás jó lenne.
SW F2 Plus roller alatt a Ninebot F2 Plus E rollert érted?
Ez egy 17,7 kg-os, 1143/570/1214 mm paraméterekkel bíró, 25 km/h végsebességgel, 400 / 800 W-os motorral, 460 Wh-s akkuval, (55 km elvi hatótávval), 10-es pneumatikus önjavító abronccsal.Amikor azt írod "nagyobbat" szeretnél, mely paraméterekre érted?
A napi ingázáshoz pont jó ami most van.
Vagy csak arra gondolsz, hogy kirándulások miatt földúton haladáshoz keresel valami össz teleszkóposat.
Mert más csatornákon többször olvastam, hogy vannak akik rendelkeznek Segway-Ninebot rollerekkel és KuKirinnel is. A Ninebot rollert használják a napi ingázáshoz, a KuKirint pedig a "szórakozáshoz", terepezéshez. Annak ellenére, hogy a gyenge összeszerelési minőség és a gyatra tervezés miatt csak IPX4-es besorolással rendelkeznek, ami pont azt sugallná, hogy arra nem jó.
Épp ezért nem használják mindennapi munkába járásra, hajtják amíg megy, de bele van kódolva, hogy szerelést igényel és úgy sem lesz hosszú élettartamú.Ha visszanézel az előző évekre, még mindig dinamikusan fejlődnek a rollerek, egyre jobbak és ígéretesebbek jelennek meg. Ahogy FingR86 is megemlítette más feltörekvő kínai gyártók termékei is kezdenek megjelenni a piacon, az Ausom márka az egyik olyan, mint ami egy hajszállal jobbnak tűnik a Kugoo-nál. Bár ugyanazokkal az elrettentő tulajdonságokkal rendelkezik: iszonyat rövid időtartamú garancia, olyan webáruházakon keresztül árulják őket, ahol az eladóval szemben nincs esélyed, az ő jóindulatára kell hagyatkoznod. Tucatnyi hasonló licenc alapján készült roller található, Laotie, vagy az iSccoter.hu oldalon is találsz már 300k környékén nem csak aszfaltra szánt változatokat, mint pl. iScooter IX7 Pro 330k-ért, vagy a még komolyabb IX8.
Tényleg rengeteg kínai márkát fel lehet sorolni, és csak egy dologban egyeznek meg: nem lesznek tartósak, őszintén emiatt nem lehet ajánlani. Kevés pénzből képtelenség jót alkotni.
Ha elfogadod, hogy lutri az egész, akkor vágj bele. Rövid távon biztos szórakoztató lesz, és amíg működik, addig azt hiszed jó vételt csináltál. -
PociAti
őstag
Részben marketing célokat szolgál.
Amúgy meg van akinél emiatt szinte semmit sem kopik a mechanikus fék. Sőt, a kisebb kerekű, tömör gumis könnyű rollerek között viszonylag szép számmal vannak olyanok, melyekben egyáltalán nincs is mechanikus fék.
Amúgy meg hasznos, ha ezzel a finom fékezési móddal lehet lassítani a rolleren, nem a mechanikus fékkel (tárcsa vagy dobfékkel) kell. Mértéke legtöbb esetben állítható, némely típusoknál kikapcsolható (szabadon fut tovább a roller elektronikus fékezés nélkül). -
PociAti
őstag
válasz
FingR86 #31676 üzenetére
Ha hatótáv maximalizálás a lényeg, akkor a fékezést is kerülni kell. Persze ez nem a vészhelyzetekre vonatkozik.
És az egész hatótáv maximalizálás inkább agglomerációs köröknél vagy egyéb hosszú távú meneteknél inkább értelmezhető, mint intenzív városi körülmények között. (Ott úgy lehet a legtöbbet nyerni, ha nem csúcsforgalomban közlekedünk. Nekem is 2 munkahelyen is sikerült elérnem, hogy ne 8-ra kelljen járni, hanem 8:15-re. Ég és föld a forgalombeli különbség. Kb. 3-4-szeres forgalom visszaesés.)Amúgy ha fékezéskor kapcsol be a visszatáplálás, az még nem is lenne olyan rossz, csak "sajnos" nagyon-nagyon keveset ér.
-
PociAti
őstag
válasz
Hieronymus #31667 üzenetére
Az egyik hatótáv növeléssel kapcsolatos írásban kifejezetten azt tanácsolta a szerző, hogy roller esetén inkább kapcsoljuk ki az energia visszatáplálást, vagy vegyük minimálisra, ha nem lehet kikapcsolni.
Megfelelő vezetési stílussal így több km nyerhető, mivel így elmaradnak az indokolatlan lassítások, amit majd dupla energia felhasználással akarna a roller minél előbb visszahozni, amikor gyorsítunk. És a járulékos veszteségek miatt ez mindig negatív kimenetelű játszma. -
PociAti
őstag
válasz
BBpeter #31671 üzenetére
Vannak rollerek, melyeket bátrabban meg lehet venni használtan, és vannak amiket még újonnan is problémásak.
Az általad említettek az utóbbi kategóriába tartoznak és még erre jön rá, hogy jellegéből adódóan szokás széthajtani. Lehet azért szabadulnak meg tőle, mert már jönnek elő a hibák.
És ha már van "lélektani határ" is, akkor azt sugallhatja azok tönkremenetele esetén nem csak legyintenél, hogy mindegy, veszek egy másikat. -
PociAti
őstag
válasz
PociAti #31652 üzenetére
Kapott egy csomó kérdést a srác az építést illetően, azokkal együtt kerek a történet.
Pl. mindent összevetve kb. 500 dollárjába került a srácnak ez az akku csomag. Ma áron az kb. 177.000 Ft.
Nyilván a 104 db 21700-as cella tehette ki a legnagyobb hányadot. (104 cella, és ha 1.500 Ft egy olyan cella, akkor az önmagában 156k lenne.) Tervezi hogy építsen még ilyeneket, szerintem a zsír új eredeti akku csomag is elég jó áron eladható lesz. Szóval nem annyira elérhetetlen.Kérdezték tőle mennyi a töltési idő?
Az eredeti, 3,9 A-es töltőt és egy 2 amperes külső töltőt használ, a teljes töltés 6 óra. Tervben van, hogy lecseréli a csatlakozót és 10 amperes töltőt fog majd használni. A BMS-ben 15 A-es biztosíték van, (legfeljebb) kb. 8 A-es töltés a javasolt folyamatosnak.A "valós" hatótáv most kb. 70 km-re nőtt meg.
A Ninebot Max G3 motorja 850/2000W-os, beszámolók szerint hegymenetben is nagyon komoly tempóra képes, általában olyan személyek veszik aki ki akarják nyomni a szemét, és mivel ki is lehet "elég hamar" lemerül a beépített gyári akku. -
PociAti
őstag
válasz
gergo5991 #31653 üzenetére
Bocsi, lemaradt a link.
Elsősorban Reddit-et, YouTube-ot és a Telegramot szoktam olvasni, meg fórumokat, blogokat.
https://www.reddit.com/r/NinebotMAX/comments/1k3841j/2_unleash_your_max_g3s_full_potential_massive/ -
PociAti
őstag
válasz
PociAti #31618 üzenetére
Két napja még arról írtam, hogy valaki a Ninebot Max G3-ba beletette a másfélszer nagyobb GT3-as akkut. 46,8V-on 12.750 mAh-ból így lett 19.200 mAh.
Nos van ennél betegebb megoldás is (de ez már várható volt).
Egy srác kiszedte a gyári töltőt és a BMS-t új helyre pakolta, így elfért 104 db. 21700 DMEGC cella.
Gyári akku csomag: 13s5p 18650 cellák = 12.750 mAh.
Az ő változata: 13s8p 21700 50e = 40.000 mAh. Bő háromszoros növekedés.
Meghagyta a gyári BMS-t, csak ST-Linkkel átírta benne az akku kapacitását.
És a képek alapján még "simán" el is fér az eredeti házban.
-
PociAti
őstag
válasz
amdboy #31631 üzenetére
és Sentosa72 #31632,
az új Xiaomi, Segway-Ninebot és Navee rollerek európai változatából csomó dolgot kivettek, lekorlátozták őket.
Igen, sebesség tartás, Cruise control, magyarosan tempomat is áldozatul esett a korlátozásoknak, de a fórumokon elég sok dühöngés van, mert pl. olyan "ártalmatlan" dolgokat is kivettek, mint pl. az új Ninebot rollereknél az egyedi hangok használatát (pl. bekapcsoláskor üdvözlő hang, és minden egyéb hangot az amerikai változatban simán meg lehet változtatni.)Van egy francia srác, aki próbál küzdeni az ellen, hogy pl. az alsó világítást kapcsolják vissza a Ninebot Max G3 E-ben. Mert pl. a Xiaomi 5 Max európai változataiban meghagyták. Törvényi akadálya nincs, talán csak a németeknél van. De arra van külön példány, a Max G3 D, a 20 km/h-s variáns.
És azt még mondjuk el tudja fogadni, hogy ennél az elég erős rollernek az európai változatánál a teljesítmény kisebb, a végsebesség meg maximalizálva van 25 km/h-ban. De az alsó megvilágítás az biztonsági funkciót tölt be, Franciaországban és sok más európai országban sincs arra vonatkozó tiltás. Fizikailag benne van a rollerben és csak szoftveresen lett letiltva. Azt kéri, hogy valamelyik szoftver frissítéssel szedjék ki ezt az értelmetlen tiltást. Kéri azt a funkciót, amit bele építettek a rollerjébe.
Elküldte a levelet a helyi és a globális Segway képviseletnek és várja a válaszokat.A Cruise Control aktiválása bal kéznél a M (Mode) gomb 3 másodpercig tartó megnyomásával aktiválható. Menet közben azt véletlenül szinte képtelenség bekapcsolni.
https://www.youtube.com/watch?v=ItDkBcP9wDU
Ebben a videóban bemutatják, hogy a Ninebot ZT3 Pro-nál milyen egyszerű megheckelni a rendszert (40 km/h max. sebesség + tempomat).https://www.reddit.com/r/NinebotMAX/comments/1jzrhut/vpn_trick_for_unlocking_the_global_variant_of_the/
Itt meg arról a trükkről számol be egy ausztrál fickó, hogy megszüntette az app-ban a roller párosítását, újratelepítette az appot, VPN-en keresztül olyan országba jelentkezett be, ahol nincsenek korlátozások, új fiókkal abba az országba bejelentkezve párosította a rollerét, frissítette annak hely adatait, majd szépen megkapta a várt funkciókat. 25 km/h helyett 35 km/h a max sebesség és van tempomat.
Ez állítólag működik Ninebot Max G3-nál, F3-nál és F3 Pro-nál.Még várják a visszajelzéseket azzal kapcsolatban, hogy európai / német modellekkel is működni fogna ez a trükközés.
Programozók előbb, utóbb meg fogják oldani, mivel igény az lenne rá.
-
PociAti
őstag
válasz
Sentosa72 #31627 üzenetére
Kb. 9 km-es, 26 perces út során 1 perc különbség az teljesen elfogadható.
Jól látom, sima Xiaomi 4-ről váltottál sima Xiaomi 5-re?
(Sima, mármint nem Lite, Pro, Max, stb.)
300/600 motorról 350/700W-os motorra.
IP54-ről, IPX5-re, lényegesen nagyobb akkura, 275 Wh-ról 477 Wh, elsőről hátsó kerék hajtásra, tárcsafékről dobfékre. Sok minden megváltozott. (Meg talán az abroncs is szélesebb lett, 54 mm-ről 60 mm.) Illetve elől kapott dupla rugós lengéscsillapítót.Úgy általában mik a tapasztalataid generációváltást követ25ően?
-
PociAti
őstag
Ők tudják. A Xiaomi Pro 2-ben még 12400-as kapacitású akku volt (446 Wh), és a mostani 10200 mAh nagyobb energia mennyiséget jelent, mert 36 V helyett ezek már 46,8 Voltosak (477 Wh).
A kérdés már csak az, hogy mivel hasonlítod össze?
A Ninebotnak sokkal szélesebb a kínálata, így akad közötte nagyobb kapacitású is, de a Ninebot F3 és F3 Pro is pont ilyen akkuval rendelkezik. (46,8 V, 10200 mAh, 477 Wh).Azon 36V fölötti rollerek, melyek 10200 mAh fölött rendelkeznek, azok többsége már egy kategóriával feljebb valók: P65, P100, GT1, GT2P, GT3, GT3 Pro, ZT3 Pro, és a Max G3.
Jellemzőjük a nagyobb kerékméret: 10,5 11 hüvelyk és a 30,40 esetleg 50 kg-os tömeg.
Talán csak a P65 és a Max G3 modelleknél igyekeztek megmaradni az emberi méreteket. -
PociAti
őstag
Érdekesség, a Ninebot SupoerScooter GT3 és a Ninebot KickScoter Max G3 akkumulátora azonos méretű és azonos csatlakozóval rendelkezik.
Páran rendeltek a Max G3-hoz GT3 akkut (a hivatalos oldalon 284 $, ami nagyjából 100k Ft), és rendeben működik a cserét követően. 50%-kal nagyobb az akku:
GT3 = NZBF4819A, 13INR19/66-6, 46,8 V, 19200 mAh, 899 Wh;
Max G3 = NZBF4813A, 13INR19/66-5, 46,8 V, 12750 mAh, 597 Wh.
Max G3-nak és a ZT3 Pro-nak is valószínűleg azonos az akkumulátora.Ez egyben azt is jelenti, hogy van hely, valószínűleg "házilag" is különösebb tákolás nélkül is megoldható a nagyobb akkucsomag építtetése.
-
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee #31607 üzenetére
Az előrendelés korai szakaszában ajándékba adták valamelyik modellhez.
-
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee #31563 üzenetére
Szakmai fórumon nem kellene politizálni!
Főleg nem hülyeségeket mondani, vagy marhasággal indokolni a folyamatokat.3 évvel ezelőtt 434 Ft-ba került 1 Euro, mai átlagár pedig 409 Ft.
De nyilván senki nem fogja azt alapul venni, és megjósolni 2200-ra, hogy 1:1-ben fogják váltani a két valutát, meg hogy azóta azért kerül lényegesen kevesebbe az Euro, mert sokkal okosabbak lettek azok, akik a Jegybanknál ülnek.
-
PociAti
őstag
válasz
gaborino986 #31562 üzenetére
Azonos akkumulátorok vannak bennük, és azonos töltőt adnak hozzá. Alapból mindkét esetben 9 óra a töltési idő, de a Max-ot felkészítették rapid töltésre. Viszont a Rapid töltőt külön meg kell vásárolni hozzá:
Rapid charges in approximately 3 hours*, saving both time and hassle*
The fast charger (Xiaomi Electric Scooter Fast Charger) needs to be purchased separately. It takes 9 hours to charge the battery to full with a standard charger.
Illetve Max-nál +2 funkciót írnak a BMS-hez:
- Communication support
- Temperature monitoring
Max komolyabb lengéscsillapítókat kapott:
Xiaomi 5 Pro elöl: dual-spring shock absorbers
Xiaomi 5 Max elöl: dual hydraulic-spring suspensionXiaomi 5 Pro hátul: single-spring shock absorber
Xiaomi 5 Max hátul: dual-spring suspensionPublikus gyári adatok között ezek a főbb különbségek.
-
PociAti
őstag
válasz
Mustármag #31557 üzenetére
Tűzoltókkal katasztrófák megelőzéséről beszélni olyan, mintha a nemibeteg gondozóban dolgozó ismerősöddel beszélgetnél a szexről Nem teljesen hülyeség, de ők az életben előforduló legdurvább forgatókönyvekkel találkoznak, azokra akarnak felkészíteni, közben az átlagos élet azért nem annyira durva, mint az ő normál hétköznapjuk.
Szerintem a roller tárolási helyével, a töltési helyszín megfelelő megválasztásával, a töltési idő meghatározásával (esetleg automatizálásával) jobban lehet védekezni a tűz ellen, mint amit el lehet érni egy ilyen oltó készülékkel.
Ha nekiállt égni egy roller, akkor fontosabbnak tartom előbb arról gondoskodni, hogy ne zárt térben legyen a roller, hanem szabadban, és csak azután nekiállni az oltásnak. De a roller szempontjából addigra már majdnem úgy is mindegy.Célszerűbb megelőzni, azzal, hogy normális rollert veszünk, nem cseréljük le a vezérlőt noname példányra, szakértelem hiányában nem gányolunk bele az elektronikába, teljesen vakon nem állítgatjuk a firmware beállításait, vizes használat után nem dugjuk egyből töltőre, stb.
-
PociAti
őstag
válasz
Mustármag #31556 üzenetére
OsmAnd-ról eddig még csak nem is hallottam, rákerestem mi az.
OpenStreetMap alapra épül, csak fejlesztettek rá egy offline is használható applikációt.
https://play.google.com/store/apps/details?id=net.osmandAz OsmAnd egy OpenStreetMap (OSM) alapú offline világtérkép-alkalmazás, amely lehetővé teszi a kívánt utak és járműméretek figyelembevételével történő navigálást. Tervezzen útvonalakat lejtőn alapuló útvonalak alapján, és rögzítsen GPX-nyomokat internetkapcsolat nélkül.
Az OsmAnd egy nyílt forráskódú alkalmazás. Nem gyűjtünk felhasználói adatokat, és Ön dönti el, hogy az alkalmazás mely adatokhoz férhet hozzá.
-
PociAti
őstag
válasz
gaborino986 #31551 üzenetére
91 kilóhoz elegendő lenne, ha a roller terhelhetősége 100 kg, feltéve ha normális márkák közül választasz, nem azok közül a feltörekvő kínai cégek közül, akik simán bekamuznak mindent.
120-as terhelhetőségi határral indokolatlanul bekorlátozod a lehetőségeidet és a nehezebb, kevésbé hordozható rollerek közül kell választanod. (Aztán lehet, hogy így is úgy is ugyanazt választanád, de ez nem fontos kritérium. A roller terhelhetősége és a motor teljesítménye között nincs semmilyen összefüggés. Egész biztosan sok olyan példát fel lehetne hozni, hogy kisebb terhelhetőségű rollerek nagyobb motor teljesítménnyel rendelkeznek.)
Napi 12 km futáshoz az alsó határ az elvi 30 km hatótáv, de az akkuk optimális tartományban való üzemelése miatt 40-50 km hatótáv lenne a minimum, amit meg kellene célozni.
Mindegyik jó roller. Emiatt ajánlásokkor könnyű beleesni abba a hibába, hogy XX modellről sok jót hallottunk (mert abból sokat adtak el), míg másikat kevésbé nyomatták, így abból kevesebbet, így szubjektív okokból rosszabb a megítélése. (Xiaomi 4 Pro 2nd Gen-ről hallottam eddig a legtöbb jót, részletes paraméterek ismerete nélkül azt ajánlanám.)
Tömegre 17,7 kg (Navee V40i Pro és Ninebot F2 Plus), valamint 22,4 kg (Xiaomi 5 Pro) között mozognak.
A felsoroltak közül csak a Xiaomi 5 és a z 5 Pro rendelkezik lengéscsillapítással (utóbbi elől hátul), így rossz minőségű út esetén célszerű lenne ezt a szempontot is fontolóra venni.
A 3 Xiaomi és a Ninebot nagyjából azonos akkumulátor mérettel rendelkezik 460-480 Wh, ehhez 55 - 60 km elvi hatótávot szokás megadni, gyakorlatban erősen függ a felhasználási módtól, 30 - 45 km közé lehet belőni.
Az meg hülyeség, hogy a 48V-os rendszerű roller jobb a 36 V-osnál!
- Ninebot F2 Plus: 36 V, 12 Ah, 460 Wh, motor: 400 W / 800 W,
- Xiaomi 5 : 46,8 V, 10 Ah, 468 Wh, motor: 350 W / 700 W.
Bele lehet menni jobban, hogy azonos teljesítmény eléréséhez magasabb feszültség esetén kisebb áram szükséges, ami a vezetékezésben is megmutatkozik. Meg sok minden másban. Gyakorlati szempontból ha az egyik vezérlőben jobban lekorlátozzák a teljesítményeket, akkor az elvileg erősebb rendszer is viselkedhet gyengébben.Ne kapkodd el a döntést, célszerű minél több szempontot körbejárni.
Útvonal tervezéshez ajánlom még az OpenStreetMap szolgáltatást, ebben 3 különböző, szabadon fejleszthető és elég jól karbantartott térkép kereső motor van (OSRM, Valhalla és GraphHopper):
-
PociAti
őstag
Erre a kérdésre az a válasz született az SHO Telegram csatornáján, hogy 1.8.7-es vezérlő firmware-ig bluetooth-on keresztül is működik, fölötte csak ST-Linkkel.
https://t.me/scooterhackingchat/414060
DRV ≥ 1.8.7, remove restrictions via the bot
@downgrade_ninebot (https://t.me/downgrade_ninebot), or ST-Link
You can then install SHFW (https://github.com/lekrsu/shfw-walkthrough/blob/main/README.md). If it doesn't, use the ATTEMPT DRV DOWNGRADE button. -
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #31533 üzenetére
Rossz helyen tetted fel a kérdést, jogi fórumban inkább meg tudják válaszolni mi számít egyedi azonosító jel meghamisításának, vagy valami ahhoz hasonló szabálysértésnek, amivel a rendőr csesztethet.
Szerintem nem az, mivel hazánkban sem az eu-s zászló, sem a magyar címer használata nem tartozik vétségnek (vannak országok, ahol a nemzeti szimbólumok használata elég korlátozott), és a karaktersorozat ami szerepel rajta mind csak design funkciót tölt be. Megtévesztésre, haszonszerzésre talán alkalmatlan ez a matrica. -
-
PociAti
őstag
A régi tudást megéri alkalmanként felfrissíteni.
Ha a Ninebot Max G2-re gondolsz (és nem a KuKirin G2 Max-ra), akkor a gyári vezérlő lecserélése ismeretlen kínai termékre soha nem volt a legjobb megoldás.
Most már az eredeti vezérlővel is megoldható a szoftveres tuning, méghozzá forrasztgatás, vagy egyéb ST-Link megoldás nélkül, közvetlenül BT-n keresztül. Nem minden firmware verzióra igaz, de ez már így is hatalmas előrelépés.Mondjuk a szabályozatlanság szürke ösvényén használva most feltolhatod a max sebességet 32-35 km/h-ra, aztán ha zord lesz a környezet, mert a rendőrök elkezdik ellenőrizni a szabálytalankodókat, akkor vissza lehet állítani 25-re.
-
PociAti
őstag
Ó, ilyennel én is találkoztam. Az illető napi szinten használta a rollerét, 1500 km fölött járt már, és végig D módban használta a Xiaomi M365-öt. Amikor kérdeztem tőle mennyit ment már vele, mondta ezen nincs kijelző, meg nem is lehet rajta semmit sem beállítani, nem lehet rá csatlakozni. Volt csodálkozás, amikor megmutattam mi mindent tud még (m365 Tools, tempomat, S fokozat és egyebek).
-
PociAti
őstag
válasz
Hieronymus #31502 üzenetére
Jó, de ez a megfogalmazás így hülyeség.
Akkor sem az akku van lekorlátozva, hanem az egész rendszer motortól a kábeleken át szinte minden elektronikai elemre kihat, és a korlátozást a vezérlő valósítja meg. -
PociAti
őstag
Akkor egyre zavarosabb a kép.
N65 és N65i között az i betű a különbség, ezeket adták ki utólag és az indexet jelöli ez a betű. Később kiadott típusok között már volt amit csak i-s változatban adtak ki, azok mindegyikén volt irányjelző.Viszont az, hogy a vázon 20 km/h szerepel és közben 25 km/h a végsebesség az úgy már kicsit érdekessé teszi. Vannak rollerek, melyeknél a regisztráció helyétől függ (azaz az országtól függ), milyen maximális sebességet enged a roller. Van ahol elhiszi bemondásra, van amikor ellenőrzi a geolokációs adatokat. De az a gyakoribb, amikor a roller szériaszáma a mérvadó.
-
PociAti
őstag
Olaszok fullba nyomják a kretént.
Az ottani döntéshozók év végén gyakorlatilag ellehetetlenítették a rollerezést, mivel úgy léptették hatályba a törvényeket, hogy azokat a rolleresek nem tudták betartani. (Kötelező biztosítás és rendszámtábla, csak a feltételeit nem teremtették meg hozzá. Akkor, azóta remélem változott a helyzet.)Egyedül náluk kötelező az irányjelző (kb. 3 éve vezették be), így minden gyártó kénytelen megoldást találni rá, ha érdekli az olasz piac, így mindenféle érdekes kényszermegoldások is születnek.
Az amerikai/globális piacra szánt Navee N65 nominális teljesítménye 600 W*, az olasz modelleké 500 W. (Legalábbis az N65i esetében így van, N65 adatlapja mint említettem megszűnt.)
Akkut pedig nem szokás "korlátozni".
Az "i" jelölés valószínűleg az irányjelzőre utal: turn indicator. -
PociAti
őstag
Nem érzem teljes körűnek a választ.
Mert nagyon úgy néz ki, hogy ha 30 km/h sebességre képes rollert veszel, akkor azért sem fognak tudni idegesíteni a kerékpárosok, mert nem használhatjátok ugyanazokat az utakat. Várhatóan más közlekedési szabályok vonatkoznak majd rátok. (Tudom, jelenleg szinte semmi sem vonatkozik az elektromos rollerekre, legalábbis egyes felfogás szerint, mert nem is léteznek olyan jármű.)Most találtam egy egész jó táblázatot az európai rolleres szabályokról.
Magyarországnál nem szerepelnek adatok a táblázatban.
https://electrotraveller.com/regulation-guide-to-riding-electric-scooters-in-the-eu/ -
PociAti
őstag
Lakosságarányosan kb. az EU felében 20 km/h a sebességhatár (német, lengyel, olasz, svájci, stb-stb. országokban) és ott van pl. még a nordic modell is.
Szóval nézz utána, mert pl. a svéd modellek nem csak tempóban vannak 20 km/h-ban maximalizálva, hanem a teljesítmény is le van korlátozva 250W-ra! (Nordic nem minden alkalommal azonos a svéddel, de nem lehet tudni ezeknél néha mire gondolnak.)Ha a rollere 20 km/h-nál gyorsabban halad, vagy 250 wattnál nagyobb teljesítményű, akkor mopednek minősül, nem pedig kerékpárnak, és nem használható kerékpárutakon. Sok importált elektromos robogó nem felel meg ennek a kritériumnak, ezért vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizze a robogó sebességkorlátozását.
És ahogy az adatbázisomat nézem, pont a Navee modelleknél nagyon odafigyelnek a svéd piac igényeire:
Navee V25: Sweden version max. speed 20 km/h; SWE motor power: 250/600W
és még sok másik Navee-nél is hasonlót látok.
Navee V40i Pro és V50i Pro: motor power 250/700W
de a legújabb Navee ST3 és Navee ST3 Pro-nál is elég komolyan veszik:
Rated Power: 600W (Italy: 500W, Germany: 450W, Sweden: 250W)Viszont az N65 adatlapja megszűnt, átirányít az N65i-re:
https://www.naveetech.com/navee-n65i/
így nem tudom annál a konkrét típusnál mi a helyzet.Igazából arra hívnám fel a figyelmed, hogy nem csak a végsebességben térhet el, hanem teljesítményben is. És a globális és eu-s piacra szánt rollerek motorjában is néha van különbség. Svéd modelleket csak szoftveresen korlátozzák le, vagy másban is elér azt nem tudom.
-
PociAti
őstag
A tempomatnak levettem az aktiválási idejét, és amilyen tempónál kellemesnek érzem a tempót, ott szoktam rögzíteni. Ez szinte minden esetben 19 km/h.
Xiaomi 1S-nél, Okai Lite-nál is ez volt. Pedig az jobban vette az úthibákat. Aztán a 10-es kerekű Ninebotnál is kb. 19-20 körül szoktam rögzíteni a tempomatot, pedig azt hittem sokkal magasabb tempót érzek kényelmesebbnek. Érdekes, mert kerékpárral 23-30 km/h között haladok ugyanazokon a szakaszokon.Egész biztos, hogy lassabb tempóval nagyobb hatótávot lehet elérni. Gyorsításkor közel dupla teljesítményt vesz fel a roller. Viszont fix sebességen haladva, sík úton nincsenek gyorsítások, és ez nagyon sokat számít.
Ja, és én a Sport mód helyett a Drive módot használom. Feltoltam a max sebességet 25-re, de nyugodtabban gyorsít.
Nagyon erősen függ a motor nominális és maximális teljesítményétől, és a vezetési stílustól. De ha 25 km/h a max, és sport módban durva használat mellett csak az 50% hatótáv jönne ki, akkor ennél a rollernél lazábban közlekedve, de csúcs tempót néha elérve 55-60% lehet a hatótáv.
20 km/h sebességgel, tempomattal, laza gyorsításokkal akár 75%-ig fel lehet menni.
Én a 30 km hatótávú rollerrel 22,9 km-t meg tudtam tenni, városi körülmények között, kb. 19 km/h tempóval. Az 76%, viszont én táskával együtt kb. 67 kg vagyok, 75 kg-os személlyel szokás tesztelni a rollereket.Megtaláltam ezt a régi tesztet:
https://logout.hu/tema/kis_roller_topic/hsz_17568-17568.html -
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee #31466 üzenetére
Erről már írtam korábban is.
Amikor a széria többi tagjainál simán tubeless abroncs van, de valamelyiknél tubeless abroncs + tube szerepel. (Talán a nagyobb terhelhetőség miatt.) Passz, abroncsok szakértőit kellene megkérdezni.Forrás: https://eu-en.segway.com/products/ninebot-kickscooter-f65i
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- OLED monitor topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Amazon Fire TV stick/box
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Battlefield 6
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Eladó szép állapotban levő Samsung Galaxy A22 5G 4/128GB fekete / 12 hónap jótállás
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest