Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
WesTM
őstag
Előkéket előre meg szoktam kötni, mivel ennek a monofil-fonott hajszálelőkés dolognak az előkészítése nem 1-2 perc.
Amúgy soha nem szerelem le a szereléket, egyben szállítom a cuccokat. Botzsákba befér 2-3 bot, kocsiba hátulra beteszem a maradékot. Így nem szokott gond lenni.
Dr.Én: HA elfogadsz egy tanácsot, kipróbálod ezt a damilt: [link] -22-es méretben. Utána hidd el, magad fogod levenni a carp maxxot a másik botodról.
Én ezt használom különböző méretben összesen 7 boton. Egy rántással süllyed, a 22-es szinte eltéphetetlen, feedereken ezt a méretet preferálom. Kopásálló, évekig nem kell hozzá nyúlni, csomót észre sem veszi. Emlékező képessége a 0-val egyenlő. Macskásodás, hurka, még soha nem volt. Pedig nálam extra terhelést kap, és nap mint nap használva van. A carp maxxot semmi képen nem javaslom, nem egy kategória a trabuccoval, árban viszont közel van hozzá. Minőségben ég és föld. A legjobb zsinórok egyike a trabucco t-force, kategóriában ki merem mondani, magasan a legjobb!
-
Eagl3
veterán
Kösz a megerősítést...
A parton állítod össze a komplett felszerelést vagy előre készített cuccot használsz?
Nem igen szeretek sokat foglalatoskodni az első bedobás előtt, ezért a leírt módszerem elég hatásos volt, viszont a gumi kiiktatásával ez nem lesz jó mert ha fonottal előre szerkesztem a cumót, azért az sérülékenyebb, csomósabb lesz mint a gumi. -
WesTM
őstag
Hát igen, sajnos a carp maxx egy elég gyenge minőségű damil. Nálam kb. 2 hónapig volt használható, aztán sírva szedtem le...
Dr.Én: Sejtem melyik ez a dupla grinner, régebben szerintem ezt használtam.
Eagl3: Erőgumival kapcsolatban, én egyáltalán nem javaslom, gyakorlati értelme nincs, távdobásnál kifejezetten sok kárt tesz. Gondolj bele. Nézzünk egy nem túl nagy, kb. 70 méteres távot. Itt már elég jelentős nyúlása van a monofil zsinórnak. Ha még ebbe beiktatsz egy gumit, kapásnál igencsak érzéketlen lesz a szerelék, halnak nagy távot kell húzni, hogy te a botnál kapást láss. Másrészről, amire használható lenne, (vékony előke kímélése) a távolságból adódóan a monofil damil elvégzi, bevágásnál nyúlik annyit, hogy ne szakadjon az előke. Fárasztás utolsó fázisában, pedig azért van az orsó fékrendszer, hogy ezt kompenzálja.
Én már egyáltalán nem látom létjogosultságát, egy felesleges plussz a szerelékbe, ami inkább ront, mint javít a hatékonyságon.
Megfigyeltem, hogy a legjobban leegyszerűsített szerelék a legjobb minden tekintetben. Például a tört gubancgátló csövet sem szeretem, nagyon ritkán teszem fel, folyóvízen, illetve ha nem kell nagy távolságba horgászni. Egy leegyszerűsített szereléssel lehet csak nagy távolságba pontosan dobni, és ha kapások gyakoriságát nézzük, akkor is ezek a szerelékek teljesítenek legjobban.
Nálam a távdobó szerelék a következő képen épül fel.
Fonott dobóelőke, erre bottól függően 15-35 gramm közötti bordás etetőkosarat szoktam feltenni, surfbotra 80as gubancgátlós ólmot, melynek felső szárát megrövidítem. Meghorgászandó távolságtól függően ha nagyon távolra horgászom, vagy amúrozok, a kosár fölé 30-40cm-re egy apró sörét ólmot nyomok, ha megszalad a hal, önakasztósként működjön, ezzel kivédem a monofil zsinór nyúlásával létrejövő kis késedelmet. Kis távolságra, ezt el szoktam hagyni, persze ha amúrozás kimarad. Amúrnál nagyon fontos az önakasztós módszer, és a nagyon rövid előke, különben igen sok "harapásunk" lesz. Az örlőfogai a kopoltyú vonalában, annyira élesek, hogy nincs az a fonott zsinór amit ne kattintson el 1 mp alatt. Erre érdemes odafigyelni.
Következő lépés egy gumiütköző, amit a forgó fölé teszek, majd a FOX quick change kisipari koppintását (clarusso, és carp academy is forgalmazza 1-2 hónapja fillérekért szemben a fox 2500ft-os árával) teszem fel, a gumikúpot kissé megvágva.
Előkének évszaktól függően tavasszal 14-es, nyáron 18-as vision linet, illetve 10-es shimano fonott zsinór használok. Hosszát 10től 20 cm-ig szoktam váltogatni.
Csalit pickerbot kivételével fonott hajszálelőkén kínálom fel, még ha monofillal kötöm az előkét, akkor is fonottal kötöm alá a hajszálelőkét. Ennek több oka van. Egyik, hogy sokkal természetesebben mozog a balanszírozott csali, másik, hogy a horog szárára feltekert felesleg nem "rúgja" le magát. Harmadrészt a bojlistopper sem tud kiesni az alsó kis fülből, ha esetleg halak leették a csalit, vagy leázik a pellet, így gazdaságosabb is a peca.
Kb. ennyi az én távdobó szerelékem.
-
Alg
veterán
Szerintem felesleges a gumi.
Akkor kell, amikor a végletekig le kell finomítani az előkét, így nem téped el bevágáskor. Tévoli horgászatnál simány nyúlik annyit a monofil hogy ne legyen gond.
Szerintem egyáltalán nem szükséges használni, ha finomabb előke kell, ott a L feeder vagy a picker. Csak bonyolítja a szereléket, nehezebben tudod a halat irányítani.
-
Eagl3
veterán
Mi a véleményetek a power gumiról?
Távdobó szereléket használok, ami a következőképpen néz ki:-Előke: 10-15 centis fonott zsinór, hajszálelőke a horognál.
-Gyorskapocs: ebbe akasztom ugye az előke fülét és egy szilikont húzok rá, ezzel rögzül...
-Gyorskapocs másik végén egy 50-60 centis powergumi, ezen van egy távdobó gubancgátlós kosár
-Ennek a végén van egy forgókapocs
-A zsinór végén egy hurok, peca kezdetekor csak beakasztom a forgó kapcsába és kész.Az érdekelne, hogy mennyire szól bele az erőgumi a dobás távolságába és pontosságába. Nézegetem Döme filmjeit és régebben, finomabb szerelékeknél előszeretettel használta ezeket a gumikat, az új pontyos videóiban már nem látom a gumit.
Nem tudom mennyit számít, hogy ugye lendítésnél megnyúlik a gumi, ez azért nem kevés erőt vesz el a dobásból (legalábbis szerintem). Plusz ugye ami megnyúlik az további erőhatás hiányában visszalazul, tehát kicsit meg is forgathatja a szereléket a levegőben...Mi a véleményetek, lehet ennél a módszernél hanyagolni kéne a gumit?
Amúgy a drennan erősebbik gumiját használom. -
Dr.Én
veterán
Én is valami pöpec kis erős csomót használok(Fonott+Sima zsinegnél vagy Forgó esetén is)..de nem jut eszembe neve
..a magyar horgászban láttam és sajátítottam el
igen én is benyálazom..valaki mondta is hogy miért kell...meg amikor a dobra tekerek fel valami új damilt akkor is vizes ruhán futtatom át a zsinórt
-
olbeteam
tag
Nekem is van fent dobóelőke a bojlis boton, blood kötéssel van csinálva, eddig tökéletes, évente szoktam újrakötni vagy használattól fűggően, állítólag a legerősebb.
Trabucco monofil zsinórt használok, Én is, nagyon szeretem.
Fonott zsinórnak Innovative Textiles (PowerPro), egyszerűen olyan erős, hogy nem lehet eltépni.
Dobóelőkének, most gondolkodom mit vegyek, ezeket néztem:
Strategy Edge 35 lbs vagy Sufix 25 lbs, a többi nem tetszik. -
WesTM
őstag
Én évek óta az UNI kötést használom erre, messze a legerősebb kötési mód, jól elkészítve szinte semmit nem gyengül a monofil zsinór, és ez jár a legkisebb csomóval, ami a gyűrűknél a kigördülésnél rengeteget számít.
Persze nem mindegy milyen zsinórt használ az ember. Én monofil zsinóroknak minden botomon a Trabucco zsinórjait használom, a Döme által reklámozott carp maxx az egyik legrosszabb damil amivel valaha horgásztam. Elég sok márkát kipróbáltam mire eljutottam arra hogy a trabucconál maradjak. És az áruk is elég kedvezőnek mondható.
A 390MH botomon éppen 2 éves a trabucco 22-es T-force Carp damil, 1 méter nem hiányzik még belőle, dobóelőke még mindig az a 2 éves, amit akkor kötöttem! Hihetetlen jó minőségű damilok, bátran ajánlom mindenkinek. Pedig szó szerint nap mint nap használom, és nincs kímélve.
Még 1 jó tanács. Az uni to uni-nál mikor megvan a 2 csomó egymással szemben, én akkor vicces, de gazdagon benyálazom a damilt, és úgy húzom össze a kötést.
4-4, vagy 5-5 hurkolást ha csinálsz, akkor tökéletesnek kell lennie. Én minden boton ezt használom, soha nem volt még gondom vele.userZ: Sajnos megint piros esőriasztás van, itt megint rekord árvizek lesznek, csak az elkövetkező 12 órára 80-90 mm esőt mondanak a zagyva vízgyűjtőjére, 2 hete 3 nap alatt esett rá 90mm. Csúnya bajok lesznek itt...
Azt hiszem, most jön majd az igazi árvíz...
Dr.Én: Én is rászoktam már a hurok figyelésre, főleg azért, mert igen brutális erővel kell megdobnom a 390MH botot a 90 méterhez, egyszerűen a dobópóz felvétele után, és a dobás indítása előtt, ujjammal ellenőrzöm hogy szabadon szalad e a zsinór, és csak utána indítom a dobást! Így gyakorlatilag nem lehet eltörni a spiccet.
Bár viccelt már meg a nagy lendítéstől visszacsapódó hajtókar is...
De ez nagyon ritka eset.
MÁS: Voltam horgászboltban vettem kis csontot, meg keszeges kaját, délután kimegyek pickerbottal megpróbálod dévérezni egy jót. Remélem nem ázok szét teljesen.
Megvannak a King Baits kupa tegnapi eredményei. Hát nem tudom mit csinált Döme, de 3-4-5X annyi halat fogott mint bárki más. Átlag 3-4000g halat fogtak, Döme 18.380 g-ot...a mögötte levő legjobb 7320g-ot. Mondtam hogy más világban horgászott mint a többiek.
Ezzel magabiztosan nyerte a fordulót, és összetettben is átvette a vezetést. -
Dr.Én
veterán
most néztem pont a Döme Gábor nagy pontyokra állóvízen 2. van meg
Akkor egybe szállítom majd én is..mint a másik fenekező botom
az szép..ilyen hurok nekem mindig a bedobás előtt keletkezik..de azt már megszoktam és automatán figyelemuserZ
Én is most szidom az időt
végre végeztem a sulival.....sikeresen levizsgáztam...lenne egy kis szabad időm ) pecázni..erre nem lehet
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest