- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
Casino Mocca Gitwe, 10 napos presszó pörkölés, első próbálkozás: 10 másodperc előáztatás, majd a lefolyás gyorsasága miatt viszonyag gyorsan ejtettem a nyomást egészen 5 barig kb 28 másodperc alatt (igyekeztem állandó áramlást biztosítani, és nem figyelni a nyomásra). Nem volt ideális, de iható volt bőven, messze nem citrom. Jó lesz ez....
(#71471) CB: keress a hozzászólásaim között, nem túl régen írtam le, hogy én hogy csináltam
-
-
Bazsee71
őstag
Na nekem meg pont a brazil az, amivel mostanában nem szeretnék találkozni.
Próbáltam egy Five Elephant SO-t, és jó-jó, de nem tudok rá mást mondani, hogy akkor is csak egy brazil, semmi izgalom. Illetve most a Square Mile Sweetshop egyik komponense is brazil: nagyon édes, testes, érezhetően profi pörkölés, de szintén semmi izgalom. Nekem meg kell az a kis plusz, egy jellegzetes gyümölcsös felhang.
-
Bazsee71
őstag
Kikérem magamnak.
Amúgy ez a SQ tényleg nem szén, és próbálgatással lőttem be az adagot. Egyébként lehet, hogy korrekt előáztatással többet duzzad a pogácsa?
Zodiacus: Nem tudom ezen a típuson lehet-e állítani az őrlemény mennyiségét, de azt érdemes maximumra venni, mellé finomítani az őrleményt, amennyire lehet. De a legfontosabb kérdés: milyen kávé, mikori pörkölés?
-
And06
aktív tag
na ja, a legnagyobb különbség a vizteritő miatt lehet. az ürgaggián lehet más mint egy mezitlábason a réz vizteritő
amúgy a pavonihoz (aminek ugye a dupla kosarába úgy kell beleimádkozni 14 grammot, néha csak 12t teszek bele), finomabb őrlemény kell, de nem érzem, hogy lisztet őrölnék. persze a végeredmény is inkább egy bő szimpla, mint dupla. -
SoundON
tag
Szerintem innentől a darálód dönti el. Ha kis szemcseméretnél már sok púder keletkezik akkor keserű lesz a kávéd. Ez főként igaz a hőigényes kávéknál. Olasszal, alacsony hőfokon még elmegy. Nálam a SuperJollynál ez a 15ös VST már nem működik világosabb, hőigényes CM kávéknál. Ezért többnyire a 18as VSTt és újabban az IMS 18ast használom. Ha egy jól beállított EK43asod van akkor a 15ös VST is működhet
-
SoundON
tag
Nem vagyok feketeöves, de nekem van 15ös és 18as vstm is.
Én szerintem a lyukak hasonló méretűek és számúak, tehát az őrlemény finomsággal kell játszani.
Pont ezért tértem rá a 18as vstre, mert ott nem kell annyira púderre őrölni a tökéletes lefolyáshoz így a kávé sem ég meg feleslegesen. -
Deadzone41
őstag
gőzölés közben irreleváns a rézcső, mert nem megy a pumpa, nem töltődik újra a bojler.
termosztáttal úgy kell gőzölni, hogy kitapasztalod mikor kapcsol le, majd felfűtéskor nézed piden a hőt, és kb 10 fokkal kapcsolás előtt elkezdesz gőzölni, akkor nem fog lekapcsolni a termosztát, és fűt végig gőzölés közben. -
meander
tag
Miért bátor? Ha ti tudtok olyan kávézót, ahol mindig jót kaptok szóljatok, mert nekem tényleg nincs ilyen. Kedvencem a Kelet, de az is inkább az összkép miatt. A kávék kb. 50% jönnek. A Budapest Baristas meg itt van az irodától 50m-re, hetente iszom ott és ugyanúgy szór a minőség, mint bárhol máshol. Ez persze egy szubjektív vélemény, de nekem az összes kávézóval ez van, amit rendszeresen látogatok.
A Gitwe-t már megírtam korábban neked:
"92 fok, 15mp lassú előáztatás (nem épül nyomás), majd 35mp főzéssel nagyon ízlett. Konyval csináltam, úgyhogy talán releváns infó" -
paramparya
őstag
Nekem a mai második próbálkozás Gitwe: kb 30 mp alatt jött le két ristretto 18.5g-ből, hőmérséklet 1 fokkal több a reggelihez képest, őrlés eggyel finomabb, az eredmény egy közepes savanyú.
A reggeli 20 mp alatt izgalmas gyümölcsös volt nagyon jó illattal. Lehet, hogy úgy érzi ez magát jobban ¯\_(ツ)_/¯Van még egy adag, és egy bontatlan zacskó, szóval még kiismergetem lassan. Sajnos a Graefen a két fokozat között nincs átmenet, pedig itt lehet jól jönne. Vagy az IMS szűrő a szar ugye
-
soldier2
őstag
Ha a Budapest Baristasban sem muzsikált, akkor elég kicsi az esély az itthoni sikerre. Alsok rá még egyet, aztán rendelek valamit.
(#71198) paramparya kösz a felajánlást, de főleg szabadidővel állom rosszul. Ezek szerint te eddig filterre próbáltad? Presszós tapasztalat?
-
paramparya
őstag
Nekem abból Brikkával egész értékelhetőt sikerült főzni, és filterben pedig messze a legjobb, amit ittam eddig.
Brikkában persze akkor lett sokkal jobb, amikor a végén teljesen mocsarasnak és csatornázottnak tűnt a párna, de biztos ez ilyen furcsa fajta, vagy csak én nem ismertem még ki rendesen a Brikkát. Pár hete szedtem le a polcról két év után, és eddig főleg a filteren kísérleteztem, szóval ott még van hová fejlődni.
-
paljoc
tag
Most hogy itt a robogós idő, “hígabb” napjaimon én is el fogok gurulni pár ilyen kávé szempontjából érdekesebb helyre, casmo, gardelli, meg ilyesmit készítőkre, ez utóbbit pl. még életemben nem ittam, casmo-t kávézóban meg tán nagyon az elején...egy baj van, délelőttönként lemegy már két-három dupla, esetenként egy kapu is kísérőnek, így mikor elindulok vhogy mérsékeltebb igény mutatkozik kávézó látogatásra.😱🤭🙃
-
mdav88
aktív tag
Ok, akkor bezzera strega, vagy simonelli oscar.
De biztos én vagyok a helikopter.szerk:
Azt nem tudom mekkora nyomást bír el, de 2-3 baros nyomással meg kéne birkóznia.szerk2:
Rotonál a solenoid szelepek zárnak , ha a fejnél nyitva van, akkor szépen átfolyik a víz. Az ulka ha nem kap áramot, akkor az szintén zárt állapotban van. Van hozzá külön réz idom, amivel tefloncsővel rá lehet kötni a vízhálóra@Fragola: Reméltem, hogy jössz és tisztázod az alapfelvetést, mint szaki.
-
jolti
senior tag
A kis rézbojlereket is lehet ugyanúgy tuningolni...
Én például biztos oda nem adnám az enyémet egyetlen egy űrgaggiáért sem....
Ráadásul megszűnt azóta az alubojleres' szívás ( ez a víz nem jó hozzá, azzal nem szabad vízkőteleníteni, most levált egy aludarab a kazánról és eldugult a rendszer, na vazze akkor cseréljünk kazánt, mert csak háromezer stb... )
Mindemellett nagyon szerettem a gaggiát, mert egy piszok jó gép, de hálát adok az égnek, hogy lecseréltem. -
Bazsee71
őstag
Ez az izgalom faktor a játékban, hogy mikor dob jót a gép.
Ma reggeli élményem, ami előtt értetlenül állok. 42 ruandait őröltem, és a folyamat 1/3-ánál megakadt a HC (nem volt kő), aztán csak úgy volt hajlandó tovább dolgozni, hogy 2 teljes fokozatot tekertem rajta, és az már közel félút a cupping őrleményhez. Lesz ami lesz alapon tömörítettem, gondoltam jó hosszan előáztatok, aztán majd lezubog valahogy. Erre szépen húzta 40 másodpercig 9 baron, az eredmény pedig nagyon halovány lett, de bántó ízek nélkül. Egy darabig lehet a logikát keresni, de aztán...
-
soldier2
őstag
Ezen gépekhez való vonzódás teljesen érzelmi alapokon nyugszik, sosem lehet észérvekkel meggyőzni a tulajokat. Én már csak tudom
Azért ha révbe ér Hifis a fejlesztéssel lehet elcsábulok kicsit (csak ne hasonlítson nagyon a Strietmanra
A CasMo egyelőre nem lesz terítéken, most rendeltem egy nagyobb mennyiséget (1kg) máshonnan, ha az elfogy, jöhet a próba. -
vTamas35
csendes tag
-
vTamas35
csendes tag
Az enyém beszűkítőzve nem fűt túl, ha úgyfelejtem max pár másodperccel tovább hűtőcsapolok és egy fokon belül marad a csapolás alatt. De ne érts félre nem akarok meggyőzni senkit. Nálam teljesen bevált ez a konkrét gép, másnak lehet rémálom lenne egy hasonló... Mindenki vegye azt amit legjobban szeret használni.
-
Peti...(16v)
tag
Mint tudjuk, 2 millió alatt az eszpresszó csak kínlódás. Meg biztos nem Roburra pörkölve kérted 😜
Én most épp megnyugodtam, annyira jókat húztam zsinórban egymásután a P&Y black lxr-ből, hogy pikk-pakk el is fogyott, most ittam meg az utolsó duplát. És nyitott karral is szép volt a lefolyás, úgyhogy nem a gépparkban van a hiba.
-
SoundON
tag
Persze, a hideg kar lerántja a hőt a fejről, ezt értem. De nálam más a fejből kijövő vízhőfok a karos és a kar nélküli melegítésnél, pedig mindkét esetben felmelegített karral mértem ugyan olyan PID állásnál ugyan annyi bemelegedési idővel. Csak a kar nélküli verzióban a kart forró csapvízzel melegítettem fel mielőtt felraktam.
Ezért merült fel bennem ez az amúgy első nap az iskolában kérdéskör
Sajnos nálam még a jó kis kínai rkc c100 próbálja kiszámolni hogy mi a jó...
Várom én is az új Omront. -
adp
őstag
én mértem az ebeyes mérővel, egy duplányi (40g) vizet kiengedve nekem néha 1 fokot esett, de azt sem mindig.
Érdekes lenne egy vaktesztet lőni akinek van rá lehetősége. 3 fokot nem gondolnám, hogy kellene esni egy fullos gaggiának, hiszen ugyanaz a fűtőszál melegíti a rézcsövet is ami a bojlert, a hatalmas fejről nem is beszélve.WiZARD: Nem tudom akkor nálam ez a lehetőség h-h adott
mindenesetre idővel én is meg akarom lépni a nyomásszabályzást, de most egyenlőre jó így nekem, meg picit hagyom lenyugodni asszonyt is
-
SoundON
tag
Én mostanáig az alus, réztuningos, rézvízterítős, pides GCt használtam.
Ez a rézbojleres teljesen máshogy viselkedik!
A PID a réginél is ki volt szögelve csapolás közben, max 1fok esést mutatott a végére, de a valós kijövő víz kb 3 fokot is hült egy dupla 30mp 50ml alatt. -
Koczó93
őstag
-
mutyi
senior tag
Köszi srácok, ezek szerint be kell ruháznom valami jóféle szimpla szűrőbe és kelleni fog hozzá egy speckó tamper is.
Annyival teltebben folyik le a dupla. A szimplával meg az a bajom,hogy ha az 58-as tamperrel picit meg tudjam tamperelni, ahhoz 10-11 gramm kell bele, ettől viszont szerintem sokkal markánsabb az íze,mint egy duplának, ahol egyenletesen meg lehet tömködni.
De gondolom ha lenne egy 42-es tamperem,akkor nem kellene feltétlenül ennyi kávé a szimplába hogy hasonló eredmény legyen,mint egy duplánál? -
jolti
senior tag
Bocs, de mostanában el vagyok havazva, nincs időm nagyon fórumozni, csak néha gyorsan átolvasom.
Szóval, ha még nem kaptál akkor én adok kölcsön egy eredeti Vst 20g-s szűrőt. Fikációja certi! 😀
Csak kicsit messze vagyok a fővárostól, de ha van ismerősöd, aki járkál a 4 sz. főúton errefelé, akkor szívesen oda adom neki.
De így ennyi használat után, (kb 1,5-2 éve vettük itt.) tuti, hogy Ims-t vennék.
De ez csak az én véleményem. Az a jó, ha mindenki maga győződik meg róla, hogy neki mi ízlik jobban. -
-
Agostino
addikt
de talán elég a még kisebb
még csak fehér öves sem vagyok nekem volt a kezemben a kisebb méret, de gőzöm sincsen hogyan tudtam volna felrakni a gaggia fejre ha duplát darálok bele. végül a nagyobb vst-t vettem, nekem bejött. az ára az annyi amennyi sajnos. ami az őrleményt illeti, csak annyi az összehasonlítási alapom, hogy a szimpla és dupla vst-m is ugyan olyan finomságú őrleménnyel kínáltam meg és bejött.
-
Keresztapper
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- LEGO klub
- Kés topik
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen monitort vegyek?
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Gumi és felni topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- 6 és 12 GB-os Quadro RTX A2000 kártyák - garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB Zalman N4 EVGA 450W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Eladó Új állapotban lévő Xiaomi Redmi 13C 4/128GB / 12 hó jótállás
- Lenovo Thinkpad Tablet X1 Gen 3
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest