Hirdetés
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
dudika10
veterán
válasz
Carlo009 #10339 üzenetére
Nem kell sokszor járni egy útvonalon, egyszerűen hozzáállás kérdése.
A sebességhatárokat többé-kevésbé betartva még egy sportautó mellett is reagálni lehet a forgalomra, hiába vezet sportosan az ember.
Sportosan != gyorsan, engem mindig megelőznek 90-es úton 100-as tempó mellett (GPS és tempomat mindig), mert vannak akik sietnek, de egy falutábla előtt-után a lassítás-gyorsítás 4x annyi időt vesz náluk igénybe (és nem azért, mert az autó nem volna rá képes alattuk), mert nekik úgy kényelmes.Már a tanulóautóban is nagyon dinamikusan vezettem, mai napig mindig megkapom, hogy túl sportosan vezetek és kapaszkodni kell, de ennek ellenére mindenki szeret mellettem ülni általában, mert a biztonságérzet megvan.
Természetesen ez más autóját vezetve nem igaz, tudok én is nagyon békésen vezetni.
-
Carlo009
tag
Lehet, hogy ők már sokat jártak azon az útvonalon és ezért mennek úgy. Én is ha ilyen haver kocsijába ülök, akkor kicsit félni szoktam és előre nem merek beülni az "anyósülésbe", hanem inkább mindig hátra ülök a sofőr mögé.
Mephi Ha el vannak kopva a fehér vonalak, akkor honnan lehet tudni, hogy a kerék átmegy-e a záróvonalon? Terelővonalat át lehet lépni, csak akkor úgy tudom indexelni kell. -
harry
veterán
válasz
mefistofeles #10337 üzenetére
Zavaró, hogy néha ülök ismerősök mellett, akik kicsit hát dinamikusabban vezetnek, még a végén rám ragad valami
Így utazni nem rossz, bár én ezt azért talán nem csinálnám jogsival sem (nem szabálytalan közlekedésre gondolok, csak nagy gyorsítások, gyors manőverek, sok váltás, gyors kanyarok, kis követési táv, stb), vizsgán meg aztán főleg nem, ez tán 3 külön dimenzió (tanuló, átlag vezető, sportosabb stílus). Én tán ezt a középsőt lőném be, a baj az, hogy néha most is, a tanulási fázisban
De próbálom kinőni.
-
-
harry
veterán
válasz
Carlo009 #10334 üzenetére
Nem vagyok én ebben olyan szakértő
De nekem úgy mondta, hogy 1-es az egy indító fokozat, ha megállunk, vagy indulunk, akkor használjuk (meg ezek az említett, kvázi megállások, ha pl 5-10zel vánszorog valaki át egy fekvőrendőrön, akkor az 2-nek már lassú).
Én indulás után kicsit meglendítem az autót, és 20 körül felváltok 2-be. Ha pl. 30-as övezetben, jobbos utcához nagyon kell lassítani, akkor csúsztatom a kuplungot + fék, majd továbbhaladásnál szép lassan engedem fel, és kis gázzal megyünk tovább. Sebességmérőt nem nagyon nézem ilyenkor, mert jobbra tekintgetek, de ha jönne valaki, akkor nyilván megállnék, és onnan 1-es. Szóval nagyjából, ahogy mondod, kicsit csúsztatod a kuplungot 2-ben.
De javítson, aki jobban tudja, én eddig ezt tapasztaltam. -
mephi666
nagyúr
válasz
Carlo009 #10334 üzenetére
nem feltétlenül kell visszatenni egyesbe... ha szűk/beláthatatlan a kereszteződés és jobbra kanyarodsz, akkor kanyar előtt fékezni (vagyis a fékpedált le kell nyomni) 20alá... ha nagyon visszaesik a fordulatszám, akkor kuplungolni, majd ahogy érzed kanyarodás közben kiengedni... (mondta az oktató, hogy ez nem probléma... de ha széles a kereszteződés és belátható, akkor a kanyarodás megkezdése előtt már kiengedett kuplunggal kell menni)
tegnap klímával mentünk és elég rendesen lehet érezni, hogy levesz a teljesítményből... kiskörúton (legdurvább rész a városban) tettünk pár kört délután 4-5körül, amikor forgalom is van, de alaptalanul féltem eddig tőle... végig 40es tábla van, csomó zebra, lámpa... bőven elég a 2-es, mert 20-40között az a legdinamikusabb: a sávokra kell legjobban figyelni, mert le vannak kopva rendesen a felfestések
ui: még hétfőn megyek 5re, aztán kedd 10:30kor forgalmi
...van para, ha eszembe jut
-
Carlo009
tag
Igen értem, ha már nagyon lelassul akkor 1-esbe kell tenni és ott csúsztatni kell a kuplungot. De, ha kicsit gyorsabban kell menni és kettesbe kell váltani (vagyis a sebességváltókart viszintesen hátra kell húzni), utána ha megint lassaban kell menni, akkor ezt 2-es fokozatban is lehet elvégezni vagy ezt csak 1-esben?
Tehát, hogy ne rángasson a kocsi. 1-esbe még nem lehet visszatenni, 2-esben meg rángatna, akkor 2-esben lehet kuplungcsúsztatást csinálni? -
harry
veterán
válasz
Carlo009 #10332 üzenetére
A 'nagyon lelassul' nem túl konkrét
Ma voltam, valahogy úgy néztem, hogy 10-re lassulás után még különösebb gond nélkül tudtam gyorsítani és tovább menni 2-esben, ez alatt inkább még picit lassítanék, és váltanék közben 1-be. Hozzáteszem, én ilyen sebességek mellett szoktam csúsztatni a kuplungot, tehát jellemzően jobbkezes utca előtti lassításnál, és fekvőrendőrön.
Kicsit jobb a kedvem amúgy, a mai vezetés már aránylag jól ment, kisebb bakik voltak talán, a keddi mélypont után jól jött pár pozitív tapasztalat.
Majd 24-én megyek vizsgázni, az még 3.5 hét, a 15 alkalomból van még 4... vagy ritkítok, vagy egy kis szünet és később megyek többet, vagy veszek 1-2 pótórát. Mondjuk már kezdődik egyetem is, szóval annyi lehetőségem sem lesz eljárni mint eddig, de szerintem megyek amikor tudok, heti 2 legalább, aztán meglátom, legfeljebb megyek pluszba is, abból baj nem lehet, árban sem oly sok plusz.
-
mephi666
nagyúr
ja, lényegében meg is állunk kb a kereszteződések közepén, mert baromi szűk 2irányú+egyenrangú utcák vannak mindenfelé és jobbra teljes mértékben beláthatatlanok... szemből haladva már kényelmes volt 2esben durván 30-al, mert akkor a jobbra eső utcákba messze be lehetett látni
de másik oldalról tényleg meg kellett állni mindenhol, hogy megadhassuk az elsőbbséget az esetleges érkezőknek
így elpörgött 1600körül a motor 1esben és nem kellett másodpercenként váltogatni
az meg mindennapos, hogy beállok 50re, 2sávos út, középen záróvonal, forgalom elől elzárt terület és úgy előzgetnek rám index miegymás nélkül
szép dolgokat lehet látni és annyira keresni sem kell...
ja meg az tetszik, amikor jönnek szemből, de a robogós a felezővonalon nekiáll előzni... kérdem az oktatót, hogy "ez mennyire szabályos?" mire: "kezdjük ott, hogy smkp-al 40 lenne neki a megengedett, mi meg megyünk 50-el" (arról nem is beszélve, ahogy/ahol előz)
-
Természetesen nem a hülyékre gondoltam hanem a forgalom normális ritmusára! Arról meg, hogy neked a 40 a kényelmes arról pont azt írtam, hogy annyival kell menni. Ha a 35 akkor a 35! Nem szabad (az oktató nem is engedheti) hogy gyorsabban menny, mint amit még kontrollálni tudsz!
Azt hiszem kissé félreértettétek amit írtam (vagy én fogalmaztam rosszul). Amíg tanulsz természetesen csak te és az oktatód számít DE az sem jó ha ez rögzül mert pl. egy fővárosi forgalomban egyszerűen félre fognak tolni ha 40-el mész! -
harry
veterán
válasz
mephi666 #10327 üzenetére
Nem kell azt visszatenni 1-be, nekem erre mindig azt mondja, 1-est csak akkor, ha megállunk (vagy nyilván, ha valamiért nagyon lelassultunk, 10 alá), de 10-20 között is el tudsz menni 2-ben, az egy dolog, hogy indulásnál 1-ből 2-be 20 körül kapcsolunk. De, kérdezz rá, próbáld ki. Illetve, ha neked jó úgy, akkor jó, csak mi így szoktuk, 2 a haladási sebesség.
mefistofeles: jó, de egyelőre a vizsgára készülünk, és itt igenis le lehet szarni, ha mögötted türelmetlen a paraszt, mert ő nyomná, mert profi, meg siet, meg amúgy is hülye tanuló.
Itt, mint már mondtam is, természetesen nem az indokolatlan lassú menetről beszélek, de ha nekem, oktató kocsival, 40-nel kényelmes (értsd: biztonságos) menni főúton, akkor így járt, ha nem tetszik, előz (úgyis fog...). Nem beszélve arról, hogy az a bizonyos "forgalom tempója" azért nem feltétlenül szabályos vagy biztonságos, főleg egy gyakorlatlan tanulónak.
Majd ha lesz jogsi, akkor lehet más lesz a helyzet, bár akkor is azt mondom, hogy nem kell gyökér módjára tolni neki, csak azért, mert épp nincs senki előttem főúton. Ha mindenki 60-nal megy (előttem-mögöttem), akkor valószínűleg nem fogom tartani az 50-es tempót, mert a sok szerencsétlen itt is nekiállna előzgetni, mert 'menni kell', aztán az ismét nem feltétlenül biztonságos. -
-
mephi666
nagyúr
válasz
mefistofeles #10326 üzenetére
ja, de mondjuk 2x2sávnál a belsőben inkább 60nal mennek... mi meg döcögjünk a külsőben 50alatt kicsivel, legyünk szabályosak, mert forgalmin elvágódhatok emiatt
utána meg az én pénztárcám bánja, ha nyomom neki... (tudom, hogy alkalmazkodni kell, de az 50 akkor is 50... akinek nem tetszik, előzzön meg)
#10323: az alapjárat 2esben olyan 20környékén van... úgy érzem, arról szólna 1-1 ilyen szakasz, ha felváltogatnék, hogy: indulás-2-fék-kuplung-vissza1be-indulás-2-fék-kuplung-stb ...mindez folyamatosan
így meg indulás-döcögés-lassítás...
-
-
Ha még több idő kel egy bizonyos szituációban ahhoz, hogy eldöntsd mit kell csinálni akkor feltétlenül lassabban kell menni. Hiába 50 a megengedett városban, ha bizonytalan vagy akkor nem szólhat az oktató 35-40 nél sem! Az rossz oktató aki enged gyorsabban menni mint amit a tudásod, rutinod megenged!
-
jerry311
nagyúr
válasz
mephi666 #10322 üzenetére
Az 50 csak a megengedett legtobb, ha a forgalmi helyzet ugy kivanja, akkor nem kotelezo annyival menni. Marpedig ha tenyleg 50 meterenkent utca van, akkor ott teljesen felesleges gyorsulasi versenyt jatszni a kovetkezo jobbkezesig. Mondjuk, 2-be azert illik felvaltani, szerintem, de hat ugye ehhez nem kell gyorsan menni.
-
mephi666
nagyúr
mi láttunk másik tanulóautót: szombaton felmentünk pályára, ő meg ott döcögött előttünk... oktatóm erre: "nézd már milyen jelzés van rajta, ezt ne hagyjuk már, nyomjuk le"
körültekintés, index, másik sáv, aztán intenzív gyorsítással azonnal 130nál jártunk
...rohadt szokatlan volt, hogy utána lakott területre már vagy 70 fölött akartam bemenni, mert borul még ilyenkor a sebességérzetem... tábla előtt lassítottam rendesen 50alá, de akkor meg mintha álltunk volna...
nekem még ma és hétfőn lesz 1-1 órám (szerintem már a maival megvan a kötelező, de kis gyakorlás nem árt) ...tegnap nekem is akadt pár bakim: mindkettő apró figyelmetlenségből... akkor szokott ez lenni, ha úgy érzem, hogy már megyeget rendesen, témázgatunk és valami elmarad... pl lámpánál elfelejtem visszarakni 1esbe meg hasonlók és csodálkozok miért nem indul
az a bajom még, hogy lassúnak érzem bizonyos helyzetekben magam: belvárosban van csomó szűk utca, ami nem is egyirányú és 50méterenként egyenrangú kereszteződés... elvileg 50 a megengedett, de jó ha 10-20-al eldöcögök... persze kereszteződéseknél házak, bokrok, sövények, hogy véletlenül se lásd be jobbra az utcát, csak akkor ha a kereszteződés feléig elgurulsz... itt szinte folyamatosan 1es, kuplung, fék, körültekintés, elindulás... csomó helyzetben nem is tudom eldönteni, hogy felrakjam 2esbe, aztán váltogassak minden induláskor/megálláskor, vagy inkább lassabban és végig 1?
belém már szerencsére "belém nevelte", hogy ne törődjek más sebességével, csak magammal... a hibáimból meg folyamatosan tanulok: kikerülést jelzek mindenhol, körültekintés is egyre nagyobb, szerinte ha figyelmes leszek vizsgán, akkor nem lehet gond
én mégis parázok kegyetlenül (kedd lesz a nagy nap)
-
Nekem is ez volt a hibám, túl gyorsan mentem, mindig felvettem a forgalom ritmusát. Városban 50-60 simán megvolt, és 3. helyett, már 4.-ben voltam, ezt egy 1.4-es 8 szelepes Astra F-el, ami rohadt lomha gép volt, persze szervó és klíma se volt még. Emlékszem hogy volt egy csaj aki lassan vezetett, persze másik oktatónál, és más autóval. Egyszer pont forgalom vizsgánál a sárgánál megállt, úgy gondolta hogy már nem fér át, a mögötte levő autós meg hátulról szépen belement. Ekkor a vizsgát fel kell függeszteni, és új vizsgát kell kérnie a vizsgázónak, saját költségén. Ez így is volt/lett, akkor, pedig még talán átmehetett volna. De vannak ilyen sztorik, hogy vizsgán később kanyarodott le a kis csaj, erre az oktató felhúzta magát, és bevitte egy olyan helyre ahol tudta hogy tuti meg fog bukni, annak rendje és módja szerint úgy is lett. Szóval a lényeg hogy ne izgulj, ha izgulsz, kapkodsz, elb@szod, valahol meg kell találni azt a pontot ahol nem mész se gyorsan, és nem is tökölsz.
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban jogvédett szellemi termékeket (szkennelt szervízkönyv, stb.) megosztani szigorúan tilos!
Aki mégis megteszi, azt figyelmeztetés nélkül véglegesen kitiltjuk.
- Csomagfeladás Foxpost automataba XS/S/M/L/XL - 2390 Ft egységesen
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest