- petipetya: Nagy chili topic. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Narxis: Problémák, problémák, problémák
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
Új hozzászólás Aktív témák
-
dudika10
veterán
válasz
mephi666 #10735 üzenetére
Nekem pl az oktató azt mondta, hogy vizsgán lefulladás azonnali bukást von maga után.
Szép az elmélet, hogy csak azok kerüljenek ki a forgalomba, akik tisztán mennek át, de ez csak elmélet.
Az oktatás nem tanítja meg az embert vezetni. Nem is lehet megtanulni 30 óra alatt.
A vizsgán való átmenetel nem attól függ, hogy milyen szinten képes közlekedni, hanem attól, hogy éppen mire gondol a vizsgabiztos. Ha épp rossz kedve van, az oktató se menne át, mert nem és kész, viszont ha éppen jó kedve van, akkor az se baj, ha parkolásnál picit megtolja az ember az autókat előre-hátra, hogy legyen hely.
Ismerek olyat, akinek haza kellett vinnie a vizsgabiztost, mert az otthon hagyott valami papírt, majd vissza a telephelyre, és meglett a vizsgája úgy, hogy nem csinált egy parkolást sem.Inkább a T betűt tenném kötelezővé fél évre.
Azzal csak az a probléma, hogy vannak autósok, akik bunkón viselkednek ha az ember kiragasztja (van egy T betűm, ki szoktam ragasztani néha, és sajnos mindig azt tapasztalom, hogy sokkal több a bunkó).
-
dudika10
veterán
válasz
Telomanikus #10647 üzenetére
Padka vagy hasonló akadály nélkül, sima úton megborítani nem könnyű egy átlagos autót.
Ugyan csak nagyon távolról kapcsolódik a témához, de: [link]
Azt hinné az ember, hogy mindjárt felborul a busz amikor rajta ül, de nem olyan könnyű az sem... -
dudika10
veterán
válasz
máyköl #10561 üzenetére
Az átlag árral és egy bukással meg kevés pótórával számolva (és ahogy fentebb elnéztem, az év elején is tapasztalt fejetlenség továbbra is úgy-ahogy fennáll, tehát ha bukik az ember, akkor elég sokat kell várnia vizsgaidőpontra, amiből következik, hogy plusz órákat is kénytelen venni) gyorsan összejöhet az a 150k, hidd el.
Majd ha megvagy 100.000-ből, akkor mondhatod, hogy neked sikerült, de Te se csodálkozz, ha nem annyi lesz a vége.
Kifogsz egy mentősorvost vizsgáztatónak EÜ-n, akkor orvosi diploma is kevés, hogy átmenj. Vannak az embertől független tényezők is a pakliban, ezért a riogatás.
Azt hiszem, azért senki nem fog visszajönni panaszkodni, mert "azt mondtátok 150k, de én 140-ból megúsztam".Gyanúsan olcsó = a többi jóval drágább.
1 éve elég sok helyen ilyesmi árak voltak, de azóta mindenhol máshol emelkedtek.
Ilyenkor én automatikusan 10x átolvasom az apróbetűt. De ettől még lehetnek teljesen korrektek természetesen. -
dudika10
veterán
válasz
máyköl #10559 üzenetére
Van zebrajogsi és zebra autósiskola.
Add hozzá még az okmányirodát is, könnyedén 100 felett van a vége.
Ha megbukik egyszer az ember csak a forgalmin (az nem csak a vizsgázón múlik), az +11.000, és nem tudom, hogy mik a jelenlegi szabályok, de úgy emlékszem, hogy be akarták vezetni a kötelező plusz órát, ami már általában nem az 1.000HUF/ óra áron szokott menni.
Könnyedén megcsúszik az az összeg...Egyébként ez jelenleg ahogy elnézem gyanúsan olcsó iskola.
-
dudika10
veterán
válasz
máyköl #10555 üzenetére
Bepötyögtem google-ba, és összeadogattam.
Nekem 81000+15000 jött ki csak a tanfolyam díjára.
Erre rájön 11000 forgalmi, 5.000 kresz vizsga, 6-7.000 orvosi alkalmassági, 4.000 okmányiroda, 6-7.000 EÜ (és esetleg 8.000 EÜ tanfolyam is talán).
Ez így nagyon nem 80.000HUF...Egyébként még év elején meg lehetett úszni cirka 100.000-ből ha valakinek minden összejön elsőre. De ezzel számolni elég optimista dolog szerintem.
(#10556) coke: igen, 150.000-rel minimum érdemes számolni.
-
-
dudika10
veterán
válasz
Bati0501 #10412 üzenetére
Nagyobb autó kisebb dízel motorral ugyan úgy "igényli" a gázt indulásnál. Hidegen meg aztán van olyan, ami rosszabb mint egy benzines.
Az első 5 percben amikor beülsz egy új autóba és nem érzed se a kuplungot, se a tömegét, akkor benzinessel könnyebb lefulladni, de utána szerintem már teljesen mindegy.
Még azzal sem értek egyet, hogy dízellel nem lehet örömautózni ... szerintem csak megfelelően kell pörgetni a motort.
-
dudika10
veterán
válasz
mephi666 #10386 üzenetére
Persze, ez a logikus, csak leírtam, hogy engem annó "megintettek" a szabályok betartásáért, és a forgalom nem túlzott feltartásáért.
A megfelelő vizsgatempó olyan 38km/h körül lehetett, amiért forgalomban az ember sűrű villogást és dudálást kapna legfeljebb, de hát T betű volt a tetőn... -
dudika10
veterán
válasz
Carlo009 #10385 üzenetére
Tűzbe nem tenném a kezem, de úgy emlékszem, hogyha automatán tanulsz és vizsgázol, akkor utána is csak automatát vezethetsz (míg manuálisnál mindkettőt).
Nem tudom, hogy ez kinek éri meg.Se a kis autóval se a dízellel nem értek egyet. Mindennek van előnye és hátránya is ugyan úgy. Nem jelenteném ki, hogy ez vagy az jobb gyakorláshoz.
mephi666: "haladj a forgalommal"
Ahány ház annyi szokás. Tőlem annó azt kérdezte a vizsgabiztos (50-es úton, jobbról balról előztek már),, hogy miért megyünk majdnem 50-nel, tán sietek valahova? -
dudika10
veterán
-
dudika10
veterán
válasz
Carlo009 #10362 üzenetére
Az elsőbbség megadása azt jelenti, hogy Te gondolkodás nélkül folytatod azt, amit csinálni akarsz.
Ha benned felmerül az, hogy neked lassítani kéne mert mi van ha nem áll meg, akkor nem kaptad meg az elsőbbséget.
Ha én gond nélkül elférek előtted az autóval és Te gond nélkül át tudsz menni, mintha ott se lettem volna, akkor nem volt elsőbbséged, mert nem volt helyzet, amiben lehetett volna.
Persze ez így sarkítva van egy picit, értsd jól...Az az autós, amelyik átvág a zebrán nagy gázzal, és megakadályoz Téged az átkelésben, az szabálytalan.
Természetesen vizsgán az a helyes magatartás, ha megállsz, kiszállsz az autóból, átkíséred az öregnénit ha át akar menni ha nem, majd visszaszállsz, és indulsz.
A vizsga nem arról szól, hogy tudsz-e biztonságosan közlekedni, mennyire uralod az autót és hasonlók... -
dudika10
veterán
válasz
mefistofeles #10347 üzenetére
Pont az a lényeg, hogy nem megy az ember gyorsabban, csak erősebben gyorsít, később vált, erősebben lassít, kisebb ívben, nagyobb tempóval kanyarodik ésatöbbi... Ettől még baleset veszélyesebb nem lesz a dolog.
A spórolás érvet elfogadom. Az igaz. De a kuplungra, gumikra, váltóra is igaz a mozijegy...
Rendszerint én is céges autót nyúzok egyébként.Ez nem azt jelenti egyébként, hogy ne tudna az ember spórolósan vezetni. Önköltségen, más autójával voltunk túrázni, és olyan alacsony fogyasztási adatokat produkáltunk ketten, hogy a tulaj nem hitte el.
-
dudika10
veterán
válasz
Carlo009 #10343 üzenetére
"városon belül 2. fokozatban túl is lépi a megengedett 50km/h sebességet"
Ezt én is gond nélkül megcsinálom, majd 60-as tempónál 3-asba vagy 4-esbe (forgalomtól, várható helyzettől függően) teszem, és döcögök egy abszolút biztonságos tempóval.Nem mindegy, hogy az a veszélyes helyzet szerinted veszélyes, vagy tényleg veszélyes.
Ha tudja kezelni az autót, és nem ijeszt rá más sofőrre (veszélyes lehet, ha egy kevésbé rutinos sofőr megijed az embertől), akkor nem fog veszélyes helyzetet okozni (az más kérdés hogy az anyósülésről úgy látszódhat adott esetben).(#10344) mefistofeles: fogd fel úgy, mint saját magam szórakoztatása.
Ha moziba megyek, akkor is fizetnem kell a jegyért.(#10345) jerry311:
-
dudika10
veterán
válasz
Carlo009 #10339 üzenetére
Nem kell sokszor járni egy útvonalon, egyszerűen hozzáállás kérdése.
A sebességhatárokat többé-kevésbé betartva még egy sportautó mellett is reagálni lehet a forgalomra, hiába vezet sportosan az ember.
Sportosan != gyorsan, engem mindig megelőznek 90-es úton 100-as tempó mellett (GPS és tempomat mindig), mert vannak akik sietnek, de egy falutábla előtt-után a lassítás-gyorsítás 4x annyi időt vesz náluk igénybe (és nem azért, mert az autó nem volna rá képes alattuk), mert nekik úgy kényelmes.Már a tanulóautóban is nagyon dinamikusan vezettem, mai napig mindig megkapom, hogy túl sportosan vezetek és kapaszkodni kell, de ennek ellenére mindenki szeret mellettem ülni általában, mert a biztonságérzet megvan.
Természetesen ez más autóját vezetve nem igaz, tudok én is nagyon békésen vezetni.
-
dudika10
veterán
válasz
Stauffenberg #10289 üzenetére
Rá kell kérdezni, hogy pontosan mit takar a vezetéstechnikai tréning, és érdemes volna megkérdezni valakit, aki már volt konkrétan ezen a tréningen.
Nagyon jó dolog elméletben, én még kötelezővé is tenném, de hallani olyanokat, hogy elmondják az elméletet, az ember meg 1x beül az autóba, megcsúszik vele, de igazából ettől nem fejlődik, mert 2-3 ilyen minimum kéne ahhoz, hogy tényleg ráérezzen a dologra.
Egyébként ahogy elkezdtem nézegetni most az árakat, nem rossz az a 74.000HUF. A vezetéstechnikai tréning meg nagyon kétesélyes. Lehet, hogy nagyon jó, de az is lehet, hogy semmit nem ér.
Relatíve sok balesetet lehetne vele elkerülni, mert hiába van valakinek a háta mögött 1M km, amikor először megcsúszik alatta az autó, akkor nem fogja reflexből magától tudni, hogy nem szabad a fékre taposni...mephi666: az másik csomag.
-
dudika10
veterán
válasz
mephi666 #10287 üzenetére
Azt hiszem 24.000 az elméleti oktatás és 36.000 a 30 kötelező óra.
Persze ez az ár csak az iskolához tartozó oktatónál és csak a kötelező órákra érvényes (2400HUF/2 óra), amint átléped a keretet 4800HUF/2óra ár lép érvénybe.Hupsz, hazudtam. Adj hozzá 25.000 forintot. Szépen emelkedtek az árak, amíg nem néztem oda.
-
dudika10
veterán
válasz
jerry311 #10271 üzenetére
Szerintem én jól írtam.
Benyomott kuplunggal, fokozatban, szinkronváltónál (nincs értelme másról beszélni) plusz tagok súrlódását kell leküzdenie a motornak, amik üresben felengedett kuplung mellett egyébként nem csinálnának semmit.
Ezért is jobb üresbe tenni a pirosnál, és ezért is tanítják és várják el így. -
dudika10
veterán
Motorféknél nem kap üzemanyagot a motor (a modern motor legalábbis).
Ha üresbe rakod mielőtt megállsz, akkor viszont az alapjárat tartáshoz kap benzint a motor.
Ezért számít hibának. Ha nem rakod üresbe, az környezetkímélő (tekintsünk el azoktól a modern, nagyon környezettakarékos autóktól, amik ilyenkor képesek leállítani a motort).A lenyomott kuplunggal való várakozást is ezért jutalmazzák hibavonallal többek közt. Ha nem üresben van az autó, akkor plusz fogaskerekek kapcsolódnak be, ami plusz súrlódás, és így nagyobb üzemanyagigény az alapjárat megtartásához.
És természetesen a csapágyat is feleslegesen terheli.Saját autóval én is átszoknék.A bizonytalan kormányfogást pedig szintén hibavonallal jutalmazzák most is, sőt, akár vége is lehet a vizsgának, ha kétszer észreveszi a vizsgabiztos.
Ahogy a benyomott kuplunggal való kanyarodást is például. -
dudika10
veterán
-
dudika10
veterán
Ezek íratlan részek a szerződésben, de elég közismert, hogy így működik (és mindenhol így működik, de elég sok munkakör van még, ahol nem veszik szigorúan, csak kisiskolás korában még örül az ember, ha a tanár késik 15 percet...
).
Sajnos én elég sok tahóságot tapasztaltam. Az oktató rendszerint nézte a laptopjával szórakozott vagy papírmunkát végzett, és nem egyszer eszmélt arra, hogy majdnem megcsókolja a szélvédőt, mert valakinek nagyon sietős lett volna (főút vonalról balra kanyarodásnál, elfogytak szemből az autók, be tudtam volna kanyarodni, de a kettővel mögöttem lévő autó megunta a várakozást, így elkezdett előzni, pont ott, ahol én kanyarodni akartam, hogy csak egy példát említsek)...
Eleinte még ki is ragasztottam a kis T betűt amikor megkaptam a jogsit, de aztán hamar levettem, mert még az is sok emberből csinált idiótát (ehhez képest például Svédországban hogy ráérnek az emberek... törököknél meg románoknál meg mennyire tahók alapból... melyik ország merre van...). -
dudika10
veterán
"kicsit maszekoltunk is"
Ez így lesz, nem tudsz vele semmit csinálni.
Nézd meg mennyit fizetsz neki 1 órára, nézd meg, hogy mennyi benzint/dízelt égetsz el, vond le az adókat, a kocsi fenntartásának költségét, és rájössz, hogy az olcsó alapórák kb gyorsétteremi mosogató szinten vannak... Ennyi pénzért nem csoda, ha nem nyalják fényesre a hátsót és intézik az ügyes-bajos dolgaikat közben...
Azokon az 5-10 perceken pedig semmi nem fog múlni a végén. Ha 28 óra alatt nem tanulod meg biztonságosan kezelni az autót (merthogy vezetni nem fogsz megtanulni), akkor a 29 sem lenne elég erre."tömény volt ennyi mindenre figyelni"
Oktatóautóban legalább 3x annyi dologra kell figyelni, mint amennyire normális esetben figyel az ember szerintem.
Miután a vizsgán is arra lesznek kíváncsiak, hogy képes vagy-e úgy közlekedni mint egy kézikönyv, az oktató is azt veri beléd, hogy index erre-arra folyamatosan, ha csinálsz valamit ha nem, (szerintem egyébként zavaró, oktatóautó mögött jó nagy távot tartok, mert a folyamatos indexelés nem igazán teszi egyértelművé, hogy mit is akar csinálni...) figyeld a sebességed és a sebességi fokozatot mindenhol, itt ezt csináld, ott azt csináld... Ráadásul az oktatóautóval szemben sokszor még tahók is. -
dudika10
veterán
Ez mind-mind oktatótól függ.
Általában van egy óra amin végigveszitek, hogy mi az amit elindulás előtt ellenőrizni kell (az olajszint pont nem ilyen), de ezt nem ritka, hogy több diákkal egyszerre veszik át az oktatók (egyébként sincs értelme egyesével elmondani mindenkinek, meg plusz pénz az oktatónak, kakaskodhatsz, de sok értelme nincs). De ez akármikor lehet, nem feltétlenül az első alkalom. Valószínűleg beültök az autóba, mesél egy picit amit tudnod kell, majd elkezdtek szórakozni az elindulással meg hasonlókkal.A törvényes-nem törvényes kérdést nem minden esetben érdemes boncolgatni egyébként... -
dudika10
veterán
válasz
Bati0501 #10072 üzenetére
Ha gyorsan akarsz végezni, akkor bizony be kell áldozni ezt-azt.
Nekem nagyon gyorsan megvolt, de nem egyszer keltem 5-kor, hogy kora hajnalban vezessek. Jó előre lebeszéltük az összes időpontot, és ha azt mondta, hog yma délután felszabadult egy hely, akkor ott voltam...
Persze ilyenkor nyáron még rosszabb a helyzet, én sokszor tudtam menni iskola-munkaidőben is, amikor már nem ért rá.(#10073) harry:
"Ja, és akkor 9 (vagy 10?) óra után nincs semmi vizsga (rutin vagy járműkezelői), annyi, hogy akkorra kb. illik tudni azt, amik ezekre kellettek, igaz? Aztán majd a végén minden egyben a 30 óra után?"
Így van.Vizsgára hiába akarsz jelentkezni, ha hónapokra előre kell...
Amikor nem volt vizsgabiztos, akkor úgy működött, hogy egy oktató 2 diákot jelenthetett be 1 héten (a számok az aktuális "leterheltségtől" függtek, volt, hogy csak 1 diákot jelenthettek le).
Hiába jelentkezel, ha az oktatónak már van előtted 10 diákja, aki előtted van, és vizsgaidőpontra vár, akkor várnod kell arra, hogy lejelenhessen az oktató...
És logikusan nem fog Téged előbb lejelenteni, mint az előtted levőket. -
dudika10
veterán
Év elején a kérelem után 4-6 hétre kapott az ember vizsgaidőpontot, mert nem volt vizsgáztató (a szerződéseseket nem foglalkoztatták, csak a hivatásosokat, merthogy a szerződésesek korruptak... na erről is tudnék azért mesélni, de nem itt...
)
Annyi idő alatt járni is elfelejtesz, nem hogy azt a 30 óra kocsikázást... Tehát plusz óra nélkül esélyed sem volt kb átmenni a vizsgán.
A plusz sok esetben nem alapóra árban megy, tehát hamar összegyűlnek a tízezrek.
Ha buksz, akkor azt hiszem a vizsgaórát is ki kell fizetned talán az oktatónak.Persze ha rendeződött a helyzet és megint 1 héten belül kapsz új időpontot, akkor max 1-2 plusz órát lehet venni (persze nem kötelező).
(#10069) fezlergabor: mint az EÜ... ha normális a vizsgáztató. De ha megbuktat ezért-azért, hogy beszedje a pénzt legközelebb is, akkor akármennyit vezethettél előtte...
-
dudika10
veterán
válasz
horush #10045 üzenetére
Ez is felidegesít, de azért az autópályákat nem olyan könnyű és célravezető elkerülni sok esetben.
Nem is engedem vissza az ilyet. Hosszú dudaszóval és egyezményes jelekkel a tudomására hozom, hogy "ottmaradsz kisbarátom, de ha összetöröd az autóm, az se baj, mert a biztosítód fizet majd, értem idejönnek, autót elvontatják, holnap kapok csereautót, Te viszont saját zsebből javíttathatod majd a sajátod". -
dudika10
veterán
válasz
jerry311 #10039 üzenetére
Félreérted, természetesen az nem volt komoly, hogy egyáltalán nem megyek a belvárosba, mert ha nagy cuccra van szükségem, bizony bekényszerülök. Tudok cikázni is gond nélkül és parkolót is szoktam találni (bár a Zafira amit leggyakrabban vezetek egy nagy lomha valami, cikázáshoz nem túl optimális).
Viszont általában semmivel sem gyorsabb (kivéve kora reggel vagy késő este, amikor már nincs ott sem forgalom) mint a metrónál lerakni az autót, és a földalatti közlekedéssel folytatni utam. Mivel bérletem van, így nekem olcsóbb is (üzemanyagmondjuk fizetik+ parkolás), nem is lassabb...Egyébként az emberi hülyeség azon kevés dolgok egyike, amik fel tudnak idegesíteni. És az, hogy "nem engedem be az előttem levőt, mert így 5 méterrel előbb leszek ... " na ez és az ehhez hasonlók fel szoktak idegesíteni, így a lelki békémnek is jobb így.
(#10041) fezlergabor: semmitől nem félek. Lásd feljebb.
Természetesen ehhez szorosan hozzátartozik, hogy mindkét jelentős metróvonallal el tudom érni a célomat általában, és mind a kettő 15-20 perc autóval (busszal 30-35). Nyilván ahol nem ilyen a helyzet, ezt nehezebb 'játszani'.
-
dudika10
veterán
válasz
Tomi0703 #10037 üzenetére
Nem volt rossz az oktató. Mindenkivel másként viselkedett, a nők például szerették, mert velük türelmes volt.
Mellettem végig internetezett, belenyúlni nem nagyon nyúlt az alatt a 30 óra alatt.
De amikor beültem más mögé, akkor váltott, ha kellett, kormányba belenyúlt, fékezett...
Szóval mindenkit annyira engedett szerintem, amennyire kellett. Nekem nem volt vele bajom.
Ráadásul ami szimpatikus volt, hogy nem hajtogatta, hogy "plusz óra kell, plusz óra kell", hogy több pénzt kapjon, ahogy azt sokaktól hallottam. -
dudika10
veterán
Nincs idő, max annyi, amíg az előtted levő elmondja a saját tételét. De nem is kell.
Ha kifogsz egy rossz vizsgáztatót, akkor gerincműtétet kell elméletben végrehajtanod sötétben egy svájcibicskával, és ha biztosan nem menthető, akkor szakszerűen ki kell szedned a halott szerveit egy fogpiszkálóval és le kell fagyasztanod.
Ha normális, akkor lényegében mindegy mit mondasz (persze nem árt, ha nem baromság)
A csaj aki a gerincsérültet stabil oldalfektette volna, 20 percig szenvedett ugyan, mert semmit nem tudott, de átment...Lehet ciki, de én a vizsgáztatótól tudtam meg, hogy az eszméletvesztés és az elájulás nem ugyan az.
(#10035) Tomi0703: engem megkérdezett, hogy fogok-e a belvárosban vezetni, mondtam, hogy előfordulhat és ezért egyszer arra irányított. "Küzdd át magad a másik sávba", "keress parkolóhelyet" és hasonló nyalánkságok. Szerintem volt értelme, mert azóta nem megyek autóval a belvárosba, csak ha pisztolyt tartanak a fejemhez.
-
dudika10
veterán
Kocsi persze, hogy nem fog problémát okozni. De attól még minden egyes autó más lesz, és lesznek nagy eltérések is (például egy fékút eltérés akár ráfutásos balesetet is okozhat).
Mert most még emlékszel a tanfolyamra. Térjünk vissza erre 1 év múlva. Akkor már nem fogsz emlékezni a negyedére sem.
Alkoholos befolyásoltság pedig sok mindent kihoz az emberből. A nemrég megszerzett tudást is, és gyakran nagyobb mértékben, mint ahogy szükség van rá. -
dudika10
veterán
válasz
horush #10021 üzenetére
Nem egészen így értettem. Fordulatszám, gyorsulás, váltás és hasonlók. Egészen más (dízel-benzin, de még dízel-dízel is lehet ilyen, ha egy nyomatékosabb motor mögül átülsz egy kevésbé nyomatékos mögé).
Persze ugyan azzal a jogsival el tudod vezetni.Ha hossz/magasság/súlypont/felfüggesztés változik, akkor kanyartulajdonságok, úttartás, parkolás más.
A fékerő és pedálutak meg miden autóban különböznek.
-
dudika10
veterán
válasz
Criton #10018 üzenetére
Hasra ütés szerűen mondok egy számot, az EÜ vizsgával rendelkezők 90%-a nem volna képes újraélesztésre. A fele nem merné megtenni, a másik fele nem tudná hogy kell.
Az, hogy egyszer fújdogálod a babát az oktatáson meg az, hogy egyszer(-kétszer) fújdogálod a vizsgán, az nem azt jelenti, hogy Te tudsz újraéleszteni... sőt...
Egyéni probléma, de én nem vagyok benne biztos, hogy nekem jobb volna fejtetőtől cipőtalpig lebénulva élni, mint meghalni.Akkor átfogalmaznám a korábbi megállapításom:
A közvetlen életveszélyt kell elhárítani. Ezen az oktatás semmit nem segít. Józan ésszel is tudod, hogyha ott hagyod az égő autóban akkor meghal, és onnan bizony ki kell húzni (és azt tapasztalatból tudom, hogy ilyen esetekben a legkevésbé sem törődik az ember a helyes fogásokkal, mert nem berögzült mozdulat, gondolkodni meg a leghiggadtabb, legátfontoltabb ember sem tud).Az oktatás és a vizsga arra jó, hogy amikor egy kiscsaj kiüti magát alkohollal egy bulin, akkor az összes friss jogsis körbeállja, és mondja, hogy mit kell vele csinálni (na ezt nagyon sűrűn szoktam tapasztalni).
(#10019) harry: bármin tanulsz is meg, nagyon furcsa lesz átülni egy teljesen más autóba. Ha még üzemanyagváltás is van, akkor pláne.
Nagy autó egyáltalán nem hátrány szerintem. Bár én nem szeretem vezetni ezeket a nagy dögöket. -
dudika10
veterán
válasz
KubanitoS #10014 üzenetére
Ahány mentőssel beszéltem erről, mind azt mondta, hogy égő vagy éppen elmerülő autóból ki kell húzni az embert, mert ott biztos, hogy meghal, de minden más esetben akkor a legjobb, ha hozzá se nyúl a lelkes amatőr a sérülthöz, mert többet árt mint használ.
... s hogy a vöröskeresztes oktatás pénzlehúzás. -
dudika10
veterán
Egy biztos, forgalmi vizsgára célszerű nem papucsban, magassarkúban vagy bármi hasonlóban menni, mert kellemetlen helyzetbe kerülhet az ember, és nem lesz igaza.
-
-
dudika10
veterán
Rendszeresen vezetek már egy ideje.
A rutint beolvasztották a forgalmiba. A feladatok megvannak, de vizsga nincs.
A forgalmi cserébe 55 perc sok feladattal.
(Ez nehezítést jelent. Mert ugyan azok a feladatok benne vannak a forgalmiban, ugyan úgy kapod/kaphatod értük a hibavonalakat, csak a forgalmi vizsga "feladatai" miatt is kapod melléjük. Tehát a korábbi 10+10 hiba helyett most összesen követhetsz el 10-et lényegében... )Sok helyen van EÜ vizsga. Például a Szél Kálmán téren voltam én is.
-
dudika10
veterán
Menj be és el fogják mondani. A legtöbb iskola odahívja az orvost az első-második alkalom előtt, és ott helyben megcsinálják. De annak is ugyan úgy kell fizetni.
(Inkább utóbbit választanám, mert ha olyan "gyakran" lát a háziorvosod, mint engem látott, akkor nehogy egybekösse a teljes kivizsgálást az orvosi alkalmasságiddal. Nekem volt vér, vizelet, EKG, meg minden kutyafüle. Természetesen azért, hogy kiderüljön, hogy kutyabajom. Nem hiába nem látott 8 évig.)
-
dudika10
veterán
EÜ tanfolyam nem volna kötelező? Ez biztos? Ennek nem sok értelmét látom, mert akkor ki menne el rá? Amennyire én emlékszem kötelező és be is kell fizetni.
Járműkezelési vizsga? Visszahozták? Januárban egyszer már összeolvasztották a forgalmival.
máyköl: szigorú sorrendje van a dolgoknak.
Orvosi alkalmassági - Kresz tanfolyam - sikeres kresz vizsga - vezetés - vizsga
Egyedül az EÜ az, amit akármikor megcsinálhatsz, mert az lényegében független a jogosítványtól, csak szükséges hozzá. -
dudika10
veterán
Nagyjából nyílt titok, hogy ki az aki pénzért átenged, és ki az, akinek nem szabad adni.
Sőt, nem tudom még vizsgáztató-e, de régen volt olyan, aki mindenkit megbuktatott, aki nem fizetett.
Hiába fizetsz, attól még a vizsga élesben megy. Ha nagy baromságot csinálsz, meghúznak (összetöröd az autót, elnézed a táblát, oktatónak bele kell nyúlnia stb.).
Csak például 55 perc helyett 35 perc, 4 kötelező feladatból 2 már úgy megvan, hogy az autóba nem ültél be, a kisebb szabálytalanságoknál a vizsgabiztos 'véletlenül egy jó csajt szemlél' ...Az iskola sehol nem tudja, és nem is nagyon akarja megbuktatni a diákot. Befizetted a pénzt, ledarálták az anyagot. Innentől kezdve az, hogy Te EÜ-n vagy Kresz-en hányszor buksz meg, őket hidegen hagyja.
Az oktató hiába van leszerződve az iskolával, elég laza kapcsolatot ápolnak. Na neki már lehet érdeke, hogy megbukj, mert nála már plusz órákat kell venned. De ez nem az iskolán múlik. (Ez nem neked ment harry elsősorban, csak megerősítenélek.)
szerk.: én is úgy emlékszem, hogy aznap reggel derül ki a vizsgabiztos kiléte, de erre nem mernék fogadni.
-
dudika10
veterán
válasz
jerry311 #9855 üzenetére
Én anno direkt rá is kérdeztem.
Amikor visszaültem a Zafirába, amit előtte gond nélkül vezettem, akkor elsőre le is fulladtam, mert elszoktam a gázadástól kuplung felengedése előtt. A tanulóautót csak direkt sikerült lefullasztani. Persze benzinessel azért még magasabb alapjáraton is könnyebb fulladni.
Nem hiszem, hogy a megemelt alapjárat hatalmas plusz fogyasztást eredményezne nekik. -
dudika10
veterán
válasz
WonderCSabo #9838 üzenetére
Annak idején válaszoltam az összes tesztkérdésre, és olvastam a könyvet is.
Semmi új nem volt a könyvben.
Ha elrontod a tesztben a kérdést, akkor kapsz magyarázatot. Ha nem rontod el, akkor meg feltételezem, hogy egyértelmű (ha meg eltalálod tippeléssel, és nincs annyi eszed, hogy megnézd, hogy miért, akkor nem tudom miről beszélünk). De lehet én vagyok csak ilyen elrontott személyiség.
Azért a kresz nem egy kvantummechanika.Mondjatok már egy konkrét helyzetet, hogy miről is beszélünk. Nem tudok elképzelni olyan szituációt, amit tesztben ne lenne benne, de a könyvet elolvasva egyértelműen kiderül.
Akik körülöttem ültek az oktatáson, és a könyvet bújták, nem tudtak megoldani egyszerű helyzeteket sem. Akik a tesztet bújták előszeretettel, azok meg gondolkodtak és megoldották. Ezt tapasztaltam 15 fős mintánál, ami azért az 1.000-től (mint ökölszabálytól) messze van természetesen. -
dudika10
veterán
válasz
jerry311 #9836 üzenetére
Látom keveset aludtál. Feszült is vagy, gondolkodás is nehezen megy.
Te azt mondtad, hogy a teszt nem jó semmire a forgalomban. Leírtam, hogy a könyvet is feleslegesen tanulod meg, mert az is ugyan úgy hiányos. Az a 2500(?) kérdés lefed minden olyan témát, amit a könyvben megtalálsz. Ami a kérdéseknél nem szerepel, az a könyvben sem valószínű, hogy benne lesz.
Ráadásul a tudom és az alkalmazni tudom között van egy parányi különbség. Utóbbihoz autóba kell ülni ha törik, ha szakad.Azért érdekelne, hogy szerinted mi a búbánatos pékfülét kéne, hogy csináljon...
-
dudika10
veterán
válasz
jerry311 #9830 üzenetére
Forgalomban rengeteg olyan is történhet, amiről konkrétan nem nyilatkozik a kresz.
Szerintem nem lehet megtanulni oktatáson, arra jó, hogy ne öld meg magad első alkalommal.
Szépen lassan beletanul az ember.
(Persze nem a "mennyire lóghat túl" és hasonlókra gondolok. Azokat viszont a programból is meg lehet jegyezni.) -
dudika10
veterán
Amire tudok lényegi választ adni:
Orvosi alkalmassági mindenképp fizetős. Ha az iskola csináltat, akkor nem kell a háziorvosnál ülni feleslegesen.
EÜ: mindegy mikor teszed le (nekem ez volt meg legelőször, szerintem jó túl lenni rajta). Befizeted a tanfolyamot, végighallgatod, semmi értelmét nem találod. Jelentkezel vizsgára, ahova megtanulhatod a kis EÜ könyvet (valakitől kérj kölcsön, aki csinált jogsit mostanában és van neki), de az, hogy megbuksz-e nem attól függ, hogy mit tudsz, hanem attól, hogy ki vizsgáztat. A mentősök nagyon komolyan veszik, orvostanhallgató ismerősömet, 2 év egyetem után is úgy meghúzták mint a fene, amikor én vizsgáztam, akkor meg a csaj stabil oldalfektette volna a gerincsérültet, de még Őt is átengedték...
Kresz oktatás, majd sikeres vizsga. Utána ülhetsz autóba. Keringtek kicsit a rutin pályán és ha az oktató úgy találja, akkor kivisz forgalomba. Ha nem tetszik az oktató, akkor cserélhetsz. Az iskolának nem sok köze lesz itt már hozzád, de gondolom a legtöbb helyen az iskola saját oktatója olcsóbban oktat.
A pluszórák száma az leginkább rajtad múlik. Ha megbuksz (és sajnos nekem az a tapasztalatom, hogy a legtöbbeket megbuktatják elsőre, de másnak más a tapasztalata), akkor értelemszerűen célszerű még plusz órákat venni jó borsos áron.
Fizetni meg nem lehet a vizsgáztatónak(=kérdezd az oktatót).
Már csak 1 vizsga van. Forgalomban, 55 perc, 10 hibavonalig vagy bukást jelentő cselekedetig megy a játék.150.000 királyi valutával érdemes számolni. Meg lehet úszni 100.000-ból is, de könnyen át lehet lépni.
(Emlékszem, amikor építkezni kezdtünk, érdeklődtünk, hogy mi-mennyi. Az a minimum összeg volt, de egy jó 1,5-es szorzó volt ott is a vége...)(#9821) Bati0501: december 3. napján kezdtem és 15. napjára megvolt az EÜ és a Kresz vizsga is. Ki-hogy bírja.
Vezetés is gyorsan megvolt. De vizsgára kegyetlen sokat kellett várni. -
dudika10
veterán
válasz
jerry311 #9654 üzenetére
Ebből mennyien vizsgáztak az új rendszerben?
Én az elmúlt fél évről beszélek Bp-n.Nekem is van olyan ismerősöm, akit elsőre átengedtek vidéken, pedig már az elindulás is nehéz számára. Semmi köze a tudásnak a vizsgához. Sőt, magának az oktatásnak sem sok köze van a közlekedéshez.
-
dudika10
veterán
Szükséged lesz az orvosi alkalmasságira már az elejétől fogva.
Gyakran az iskola hív orvost, aki mér vérnyomást ... kiperkálod neki a pénzt és ad egy papírt.
Utána van egy elméleti oktatás amin kötelező a részvétel (elvileg) a kresz vizsgához (na nem mintha az oktatás egészének túl nagy értelme lenne, magától is megtanulhatná az ember...). Pesten 30k környékén megúszhatod a vizsgadíjjal együtt (nekem ennyi volt összesen).
Ez után jön a kresz vizsga és csak utána mehetsz autó közelébe. Szerintem előnyös, ha ugyan azon autót vezeted ugyan azzal az oktatóval (kivéve ha nem passzolnak hozzád a tanítási módszerei, mert akkor nagyon gyorsan oktatót kel cserélni).Az EÜ tanfolyamot a vöröskereszt tartja, és a vizsgát is ők szervezik. Ha jól emlékszem ez összesen 11k (bár lehet már drágább). Ezt akkor csinálod meg amikor akarod, nekem például már a kresz előtt megvolt.
Ha levezetted a 30 órát akkor megbuksz az első forgalmi vizsgán (szinte mindenki megbukik, nagyon keveseket ismerek, akik elsőre átmentek, Pesten legalábbis biztos, vidéken lehet más a helyzet) és kérsz egy újabb vizsgaidőpontot.
Az EÜ-n kívül eléggé kötött a rendszer, nem nagyon variálhatsz.
-
dudika10
veterán
válasz
Killing #9599 üzenetére
Nem úgy néz ki. Tényleg megszűnt.
Már tavaly sem osztogattak az év legvégén.(#9598) Telomanikus: akkor nem kapkodjátok el. Nálunk december 2-án indult és 16-án már vizsga volt (az EÜ december 1-én volt és 10-én vizsga belőle, ha nem kellett volna 2 hónapot várnom vizsgára, akkor cirka 1,5 hónap alatt minden meglett volna
).
-
dudika10
veterán
válasz
Psychonaut #9500 üzenetére
Nálam semmi értelme nem volt végigülni azt a 10 vagy hány órát.
Semmi újat nem tudtam meg nagyjából.
A kedvenc részem az volt, amikor a csávó a fizikáról magyarázott. Köze nem volt a fizikához, teljesen fals magyarázatokat adott, csak a kérdésre adandó választ tudta az aktuális tesztben.Magamtól megtanultam, megírtam az összes próbatesztet és 1 hibával átmentem elsőre a vizsgán minden gond nélkül.
-
dudika10
veterán
válasz
mephi666 #9492 üzenetére
Ha magamnak mérem, akkor nekem is megáll 120/80 alatt 70-es pulzussal.
Még terhelve sem sikerült olyan értékeket produkálnom, mint a rendelőben ülve.Elég nagy szívás szerintem, hogy összevonták a két vizsgát. Cirka 2x annyi hibaforrás, de ugyan úgy 10 hibapontot szerezhetsz (arról meg ne is beszéljünk, hogy mi szenvedés egy vizsgaidőpontot szerezni jelenleg Bp-n).
-
dudika10
veterán
Üdv!
Megvan minden, már csak a papírokat kellene elintéznem.
A kérdés az, hogy mikor nyit és mikor csuk a Tisztelt Hatóság a Petzval utcában?
Ezen felül milyen papírokat vigyek?
-személyi
-forgalmi vizsga papírja
-vöröskeresztes kis kártya
Ennyi elég?Előre is köszönöm a választ!
Üdv!
Dudikamephi666: nekem az orvosi papír megszerzése külön bravúr volt.
Ha le kell ülnöm megméretni a vérnyomásom, akkor eszméletlen magasságokba szökik.
Ültem az orvosnál, és 170/100 volt egy helyben ülve 100-as pulzussal...
Mindenféle teszt volt, és mindegyiken normálisnak találtak (ezt 1-2 évente eljátsszák sajnos).
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban jogvédett szellemi termékeket (szkennelt szervízkönyv, stb.) megosztani szigorúan tilos!
Aki mégis megteszi, azt figyelmeztetés nélkül véglegesen kitiltjuk.
- Temu
- Nintendo Switch 2
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Óvodások homokozója
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ford topik
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- További aktív témák...
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Aorus Elite B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX3060 12GB Asus TUF GT301 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest