Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
harry
veterán
Sziasztok!
Most szeretnék belevágni az autóvezetés témába, szóval lenne pár kérdésem Megpróbálom pontokba szedni kicsit.
Helyzet: sajnos nem igazán vagyok képben még úgy magával a folyamattal, sem ténylegesen a közlekedéssel / vezetéssel / autókkal, szóval sok alapom nincs Bár ez különösebben nem zavar, azért van a tanfolyam. Budapesten keresek iskolát, és, mivel végre vége a vizsgáknak, lesz időm vele foglalkozni, ennek megfelelően szeretném minél intenzívebben elvégezni és hamar letudni.
Suli: Budapesten, melyiket ajánlanátok, mire kell figyelni? Kötelező vezetési óraszámot betartják mindenhol? Mennyire jellemző, hogy hanyagul tanítanak, hogy aztán még kelljen vennem kötelező órákat? Mennyire általános, hogy úgyis megbuktatnak első forgalmi vizsgán / pénz kéne zsebbe? Ha nem szimpatikus az oktató (vagy esetleg fordítva), válthatok? Adott esetben iskolát is lehet váltani? Vagy akkor új helyen honnan kell kezdeni?
Nekem alapvetően az lenne fontos, hogy megtanítsanak rendesen és ne szívassanak.Folyamat: hogy is nézne ki ez az egész tanfolyam, 0-ról odáig, hogy az utolsó vizsgához érek? (azt hiszem a jogsi tényleges kézhezvételéről még ráér érdeklődnöm ).
- Beiratkozok, ilyenkor kell is egyből fizetni, és ha igen, mikért? Vagy ez már sulifüggő?
- Kell egy egészségügyi vizsgálat, ezt elvégzik mindenhol, vagy nekem kell készítenem korábban dokinál? Csigánál láttam, hogy csinálnak, ~7k, ez házidokinál ingyenes, nem? Enélkül neki lehet vágni?
- Majd először KRESZ képzés, és vizsga? Amíg nem vizsgázok le, rutinra sem mehetek?
- Gondolom aztán elsősegély képzés+vizsga, ez minek az előfeltétele? Csak ténylegesen a jogsihoz kell, vagy rutinhoz/forgalmihoz?
- Rutin, ez miből áll tulajdonképpen? Az eddigiektől különösebben nem félek, ez lesz új élmény, mint gondolom mindenkinek, mennyire para?
- Forgalom, ehhez már gondolom kell minden korábban említett. Min.30 óra + vizsga.De javítsatok, ha tévedek.
Van valamilyen online elérhető teszt, könyv, segédlet, tananyag, amit addig is érdemes lenne tanulnom? Feltételezem kresz-t és eü-t érdemes lenne addig is itthon tanulgatni.
Csigánál azt láttam, hogy van egy, talán 7 napos képzési forma (kresz), az nekem meg is felelne (minden nap, napi 4*45 óra), nem feltétlenül náluk.Első körben talán ennyi. Ha az iskola megvan, onnan már haladni fognak a dolgok.
Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
Köszi a válaszokat mindkettőtöknek.
Tanulási intenzitás: egyetem alatt néha naponta vagyok bent 8-10 órákat, zh/vizsgaidőszakban meg minimális alvás mellett kell dogát írni pár naponta, közte folyamatos tanulással. Szerinted meghatna egy napi 4 órás kis tanfolyam egy hét alatt? Jó, nem akarom alábecsülni, csak azt mondom, hogy magamat ismerve, szerintem tudnám teljesíteni, el is tudnék járni minden nap, akkor meg mire várjak.
Előre tanulás: na pont ilyen programokra gondolok első körben, vagy igazából más is lehet, miért ne tanulnék előre? Akár kresz, akár eü.
Keresés: át fogom nézni, de azért arra nehéz rákeresni (már címszavak alapján), hogy kinek-milyen tapasztalatai vannak. Az általános kérdésekre a válaszokat meg nem lenne rossz bepakolni első hozzászólásba, bár ezekre többnyire kaptam már választ.
Kresz: vizsga nélkül nyilván nem mennék forgalomba, csak arra gondoltam, hogy ha a rutin ilyen saját tanpályás autós ismerkedés, azt lehetne-e anélkül, ha csak későn kapok kresz vizsga időpontot, de akkor nem. De a kresz vizsgára nem is kell sokat várni, nem? Az inkább a forgalmira jellemző?
Orvosi: ha mindenképp fizetős, akkor már inkább az iskolánál (dokinál most egy-két egyéb dolog miatt úgyis macerásabb lenne).
EÜ: nem jó hír... de rendben. Itt inkább az érdekelt, minek a feltétele, de akkor szabadon tudok vele variálni.
-
harry
veterán
válasz Bati0501 #9825 üzenetére
"Nézd,ha még azt se tudod,h hova mész,akkor nehéz lesz véleményt mondani egy oktatóról..."
Miért, minden iskola oktatóját ismered, csak mondjak egyet? Nyilván fordítva gondoltam, ki-hol tanult, arról mi a véleménye, és mehetnék ahhoz az oktatóhoz. Nem is tudom, érdemes-e általánosságban az iskolákról beszélni, hiszen végül úgyis attól függ, melyik oktatót fogom ki. Ezért is gondoltam arra, hogy ha valaki ismer egy jó oktatót, esetleg oda mennék - itt annyiban érdekes az iskola, hogy mennyibe kerül, és mikor vannak a képzések.
Csiga képzési ideje tetszik (+ sok oktató, kocsi, helyszín, jó ár, stb), de róluk is több helyen hallottam rosszat. Talán, ha náluk tudna javasolni valaki egy jó oktatót, az úgy működne.
-
harry
veterán
Na még annyi, hogy értelmes tesztből lehet tanulni, nem csak kattintgatás. Egyrészt, kategorizálva vannak, másrészt választás után láthatom az indoklást, illetve a válaszokat is cserélgeti, így nem betűket jegyzel meg, hanem a választ. Én legalábbis látom értelmét, főleg, hogy a vizsga is ugyanígy néz ki.
-
harry
veterán
válasz jerry311 #9830 üzenetére
Jó, nem is erre akarok hagyatkozni, viszont mivel ez a számonkérés, ez megfelelő felkészül is arra. Hogy a gyakorlatban is valaki tényleg felkészült legyen, ahhoz meg gondolom sok tapasztalat kell, és a suli sem elég. "Mindenre" felkészülni meg úgysem lehet, nem is kell. Mindenesetre kezdésnek szerintem megfelelő.
-
harry
veterán
válasz Bati0501 #9839 üzenetére
Azért annyi eszem van, hogy nem betűjel alapján jegyzem meg És mint mondtam, a progi is variálja a betűket a válaszoknál többedik megnyitásnál. Megfogalmazásban kétlem, hogy lenne különbség, persze lehet, ezért is kell értelmezni és végigolvasni a kérdést/választ, elég pár apró dolgot változtatni, hogy teljesen más legyen a helyzet. De itt meg mindegy, hogy program vagy sem, innen már szövegértés.
-
harry
veterán
Ma beiratkoztam, végül Csigánál leszek, jövő szerdán indul a tanfolyam, 7 munkanap lesz, szóval utána héten csütörtökön végzünk is. Addig megkeresem az iskolalátogatásim meg valamikor csekkolom üzemorvost, és lehet is jelentkezni vizsgára. Remélem nem kell heteket várni rá... EÜ-vel leghamarabb utána foglalkozok majd, de lehet csak gyakorlat alatt / után, nem tudom még, mikor lenne érdemes, de mindegy is, még odébb van.
-
harry
veterán
válasz Dyrtyho #9862 üzenetére
Ha már vettél részt képzésen valahol, akkor úgy tudom kicsit bonyolultabb a helyzeted, ennek nézz utána, nem tudom pontosan mit takar, de rémlik, hogy ha már voltál beiratkozva valahova, nem lehet csak úgy átmenni máshova. Nem tudom, ez 2 év alatt elévül-e, vagy hogy megy, de mielőtt mennél, mindenképp érdemes utánajárni.
Kresz meg 2010ben változott, most azt hogy definiálnád, hogy 'mennyit'? Hány kérdésben, témában, vagy miben? Elmész tanfolyamra, és kiderül, anélkül talán nem is engednek vizsgázni, a korábbi ellenére sem.
Legjobb iskola meg nyilván nincs; jó/rossz oktatót meg mindenhol kifoghatsz, ráadásul ez tőled is függ, adott személlyel hogy tudsz kijönni.Másrészt meg, középsuli alatt hogy lehet elfoglalt az ember? Főleg érettségi alatt... Ha most nyáron nem végzel a tanfolyammal, később szerintem csak rosszabb lesz.
[ Szerkesztve ]
-
harry
veterán
válasz Bati0501 #9867 üzenetére
Arra, hogy az lófütty, írásbelire mit készülsz? Mindent tudni kell, amiről eddig szó volt, nem különösebben húzós az előtte lévő pár hét/hónap sem. Szóbeli meg nem nagy szám, át kell futni a tételeket aztán hajrá. Én legalábbis úgy emlékszem vissza erre az időszakra, hogy többnyire otthon lógattam a lábam (még mielőtt kérdeznéd: mindegyik tárgy 5-ös lett), de legalábbis messze, messze nem olyan megterhelő, mint egy műegyetemi ZH/vizsgaidőszak. Vagy ha valaki dolgozik, azzal sem feltétlenül egyszerű egy tanfolyamot összeegyeztetni. Na de középsuli, annál könnyebb nem lesz. Kivéve persze ha valami potyázós melót megfog az ember, de ennek meg bizonyára máshol lesz hátulütője...
[ Szerkesztve ]
-
harry
veterán
válasz Dyrtyho #9868 üzenetére
Az első kérdésedet meg is válaszoltad... mivel gondoltam, nyáron valami szüneted van, ősztől megint suli/meló, akkor meg már csak érdemes nyáron lenyomni.
Suli: majd mindjárt megsajnállak, 14-15 körül végez Egyetemi órák, nyilván órarendtől függően, de nem ritkán 18ig vannak, néha reggel 8-as kezdéssel (+házik, otthoni készülés, stb). Egy átlag munkahelyről sem szabadulsz 5 előtt. És van, aki még így is meg tudja oldani, sőt, edzésre jár, háztartást vezet, stb. Értem én, hogy elfoglaltnak érezted magad, csak gondoltam felhívom rá a figyelmed, hogy lesz ennél rosszabb is. És ezért mondtam, hogy érdemes most nyáron végezni vele.[ Szerkesztve ]
-
harry
veterán
válasz Bati0501 #9872 üzenetére
Én 23 vagyok, nem érzem túl távolinak az érettségit Emelt szint biztos nehezebb, persze, de gondolom ez csak 1-2 tárgyat érint, másrészt itt meg a ponthatárok igen alacsonyak, és bizonyára amúgy is érdekel a téma.
Ha már érettségi, itt egy kis mese: [link]Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
Eddig két elméleti oktatás (alkalom) letudva, holnap a harmadik, hétfőn pedig lesz az orvosi vizsgálat, ott a suliban, a tanfolyam után. Ennek az eredményét (vagy igazolását, vagy mit) el lehet kérni? Avagy, ha házi orvosnál csinálnám, akkor az ugye az enyém, azt a tanfolyamra elég csak bemutatni, vagy fénymásolatot leadni?
Csak mert ez ugye 10 évig jó, 7eFt, szóval gondoltam, ha most úgyis kell csinálni, jól jöhet máskor is, akkor meg csak eltenném, elvégre én kapom, őket az eredmény érdekli (mint háziorvos esetében). Mire kellhet amúgy egy ilyen igazolás még? Csak van valami, ahova jó még... gondolom másik típusú jogsihoz például, vagy ahhoz elfogadják ezt, mert aktív? Na de ezt csak kéne igazolnom, nem? Vagy elég, hogy bele van (lesz) írva a jogsiba?
-
harry
veterán
válasz Bati0501 #9877 üzenetére
Ha meglesz a jogsi, akkor ahhoz külön nem kéne igazolnom, mert elvileg benne lesz, hogy meddig érvényes az orvosim, szóval elvileg nekem ilyen papírra úgy tudom a továbbiakban nincs szükségem. Az iskolának azért lehet, hogy ha számon kérik rajtuk, tudják igazolni, hogy jogosan került bele a jogsiba, hisz azt ők adják nekem, ahogy mondod. Ehhez nem tudom, elég-e nekik a másolata (pl. érettségi másolat nem elég...).
De nem tudom, mennyire érdemes ezzel foglalkoznom, tehát, hogy ez nekem jól jöhet-e a későbbiekben, ha nagyon nem kell semmire, akkor hagyom. Csak hát ha már kiadok érte 7k-t, akkor ha kellhet később, jó lenne ismét felhasználni, és nem megint fizetni.
[ Szerkesztve ]
-
harry
veterán
válasz Bati0501 #9879 üzenetére
Nem kérdeztem még mert annyira nem szimpatikus az oktató stílusa, aztán ha lehet inkább nem kérdezek ilyen cifrát, gondoltam először utánajárok, érdemes-e egyáltalán ott ezt felhozni, de majd hétfőn lesz aktuális úgyis, majd akkor rákérdezek.
-
harry
veterán
válasz Telomanikus #9881 üzenetére
Remek Mennyi idő alatt állították ki? Hol tanultál?
Ma megvolt az orvosi vizsgálat, valóban nem nagy szám, kaptam róla egy példányt én is, korábbi kérdésemre válaszolván. Még jó lehet valamire.
Még 3 nap és a képzésnek vége, ma pedig lehet telefonálni elmélet vizsgaidőpontért. Állítólag júl vége környékén esélyes, remélem azért korábban. Avagy semmiképp sem később. Ezért is kérdeztem korábban, hogy addig lehet-e rutinpályán (forgalomtól elzártan) gyakorolni, de hát nem, vagyis egy hónap üresjárat. Addig talán elvégzem elsősegélyt, és kreszt tanulom magam. Szeptember végére mindenképp szeretnék végezni a kötelező óraszámmal (gyak), aztán majd meglátjuk.Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
Egyik iskolánál sem buktatnak meg Kresz vizsga központi (ott a teszt, egyértelmű, semmi szubjektív nincs benne), elsősegélyen szintén nem házi vizsgáztató van (legjobb tudomásom szerint), forgalmin meg sorsolnak neked egy vizsgabiztost aznap reggel (vagy kb. így), aztán az olyan, amilyen.
Iskolától (meg tőled) annyi függ, hogyan tudod megtanulni a dolgokat. Nyilván ha gyenge az oktatás / nehezebben megy a dolog, akkor ráfaragsz vizsgán. De iskolán belül is van annyi oktató, főleg a csigánál, hogy nehéz erről általánosan bármit is mondani.Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
Mármint az oktatók vannak jóban a vizsgabiztosokkal?
De ez a fizetés meg megint teljesen kiszámíthatatlan, ha az oktatódnak adod, az most vagy továbbítja, vagy nem, vagy csak a felét, lehet így is kevés, lehet tényleg valami hülyeséget csinálsz amin elhasalsz, lehet amúgy is meg akarnak húzni (akkor meg biztos megfognak), szerintem nincs értelme fizetni. Ha egy rendes embert fogsz ki, azt meg zavarhatja is / emiatt is meghúzhat Mindegy is, ügyesen kell vezetni, aztán remélni a legjobbakat, jobbat nem tudok.
Az időpontban nem is vagyok biztos, praktikusan valóban nem túl nyerő az aznapi döntés, nem emlékszem már hol néztem, de mindegy is.Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
Szombaton megyek elsősegély 'tanfolyamra', 14-18ig, kíváncsi leszek, elvileg 2 óra elmélet, 2 óra páros gyakorlat lesz, ha jól tudom.
Itt mire érdemes különösen figyelni, vagy mire számítsak? Elég ez a vizsgához, vagy mit olvassak még mellé? Kocsink EÜ dobozából van egy kis manuál, azt lehet átnézem előtte
Ja és mondták (még kresz-en), hogy utána hétfőn lehet is jelentkezni vizsgára (valahogy vizsgadíjas csekk feladása után), talán a héten lesz is időpont, akkor mennék is, amíg friss a tudás. Legalábbis gondolom 1 napnál többet úgysem lehet / érdemes készülni rá, főleg, hogy elvileg a tanfolyam után már úgyis tudom, hogy s mint mennek a dolgok. Vizsgára van valami jó tanácsotok?Aztán pedig 23-án kresz vizsga. Átnézem a jegyzeteimet, táblákat, pár dolgot még, és nyomom a teszteket, aztán reméljük nem lesz gond.
-
harry
veterán
- Egyik iskolából átjelentkezni a másika macerás lehet, szerintem csak a bonyodalom van vele, adminisztráció, igazolás óraszámokról, sőt, plusz díj esetleg, én talán inkább kihagynám. Vagy legalábbis mindenképp rá kéne kérdezni beiratkozás előtt, akkor meg már eleve kellemetlen lehet odajárni, hogy tudják, úgyis kilépsz
- Csigának is van több helyen iskolája, pl. keletinél, ha bejössz Örsig, onnan pár megálló metróval, 7 alkalmat kell csak kibírni... van intenzív tanfolyam is, szerdától másik hét csütörtökig, egyben le lehet tudni az egészet
- Kresz vizsga központi, szinte mindegy melyik iskolánál csinálod, akkor már biztos praktikusabb ott, ahol a tanfolyamot elvégezted
- Orvosi vizsgálat (alkalmassági) kell már a kreszvizsgához (jelentkezéshez) is, háziorvos vagy üzemorvos (pl. csigánál házhoz jött, kb. 5perc alatt megvolt) megcsinálja. Kb. 7k, mindenképp van díja.
- A kreszvizsga tanfolyamköteles, azt is el kell végezni, míg az elsősegélynél úgy tudom ez opcionális, mehetsz egyből vizsgára is, ezzel spórolva mintegy kb. 7k Ft-ot, szerintem jobb így, ha tényleg ért hozzá ismerős. Elsősegély amúgy elég a jogsihoz, ez ráérős
- Járműkezelési vizsga már konkrétan a vezetés :-P a 30-ból talán 10 gyakorlati óra után van, előfeltétele a kresz vizsga (és így az orvosi vizsgálat is).
- Ha kapsz jó tippet csigánál oktatóra, szólhatsz nekem is, amúgy igen, felveheted vele a kapcsolatot. Mármint ha megvan a telefonszáma valakitől akkor ez egyértelmű, amúgy elvileg akkor kapod meg a vezetők listáját, ha megvan a kresz, rajta a nevük, telszám, találkozási hely, tanpálya, kocsi típusa.[ Szerkesztve ]
-
harry
veterán
válasz dudika10 #9934 üzenetére
Elsősegély: én úgy emlékszem, mintha a tanfolyamon ezt mondták volna (talán valaki mondta, hogy ő már vett részt ilyesmin suliban, és akkor csak vizsgázna... rá kell kérdezni). Én ettől függetlenül hasznosnak tartom, ha rendesen megtanítanak.
Járműkezelői: ebben nem vagyok biztos... én úgy tudom, hogy van, csak nincs vizsgadíj, de ezt csak az alapján mondom, amit neten olvasgattam / másoktól hallottam, az iskolát nem kérdeztem. Kresz vizsga után rákérdezek.
Neked amúgy van már jogsid, vagy hogy állsz a folyamattal?
máyköl: Nálunk azt mondták, kezdjük a tanfolyamot, aztán majd jön az üzemorvos, és elvégzik a vizsgálatot, aztán jelentkezhetek is vizsgára. Vagyis csak vizsga előtt kellett, kresz tanfolyam előtt nem (csigánál). Persze ha valamiért nem felelnél meg, akkor kidobott pénz a tanfolyam, és nyilván nem is vezethetsz, de ez nagyon valószínűtlen (megfülelik a szíved, szemedet nézegetik, táblát meg ilyen színtévesztős könyvet mutatnak, ki kell tölteni egy adatlapot, és kb. ennyi).
Én az iskolánál csinálnám, mert nem kell időpont, nem kell sorban állni, nem vagy körbevéve betegekkel - aznap vége a tanfolyamnak, ott a doki, átballagsz a szomszéd szobába, 5 perc alatt végez, és kész is. De persze csináltathatsz korábban is, csak nem látom sok értelmét (lehet más sulinál amúgy nem így van - ismét csak meg kell kérdezni). Ha sajátot csinálsz, fontos, hogy autóvezetői B kategóriás legyen, vagy mi ez pontosan (tehát nem sportorvosi meg ilyenek, ezekhez nem értek).Amúgy ilyen intenzív (délelőttös) tanfolyam szerdánként indul, talán pont ezen a héten indult egy, szóval még 1.5 hét a következőig, de van délutános, hétvégés - ismét csak náluk kell megkérdezni.
Nem tudom, hova kell menni vizsgázni elsősegélyből, de a Moszkva nekem is ismerősen hangzik - délután kiderül.
Oktatóválasztás: úgy tudom így van, de itt még nem tartok.
Még annyit hozzátennék, hogy a kresz oktatás azért szerintem annyira nem volt nagy szám... több mindent magadnak kell megnézni (táblák, adott utakon sebességkorlátok, apróságok), mondván, hogy ezzel ott ne húzzuk az időt - másfelől viszont többször jóval korábban jöttünk el, elvileg 4 óra egy alkalom (gondolom 4*45p), de ennyi egyszer sem volt... De igazából a lényeget megtanulod, teszteket meg amúgy is érdemes csinálni, szóval nem érzem, hogy nagy gond lenne, de azért adott pénzért lehetne jobb szerintem. Aztán lehet más oktatónál jobb a helyzet. Én a Jászai-Nyugati közötti suliba járok.
-
harry
veterán
Bemész, adatlapot kitöltöd, befizeted az első részletet, ami 29kFt, ez az elméleti képzés díja (egész pontosan kresz, vezetéselmélet, műszaki, vagy valami ilyesmi... továbbiakban kresz ). Kresz vizsgát valamelyik képzés végén fizettem. Dokinak személyesen meg a vizsgálat díját.
Ja igen, kell vinni egy alapszintű iskolai végzettséget igazoló papírost. Én vittem egy iskolalátogatásit egyetemről, de jó az érettségi (eredeti!) és gondolom a 8.-os évvégi bizonyítványod is. Másolat nem jó. Ha nem akarsz leadni semmit (vagy csak másolatot?), akkor az eredetivel el kell menni nemtomhova és bemutatni személyesen. De hívd fel őket, s kiderül.
dudika10: tényleg így van vizsga? Na, ez szívás.
-
harry
veterán
Szóval ma voltam elsősegély tanfolyamon a csigánál, tapasztalatok:
Horváth Ágnes tartotta, jó oktató, rendes, jól magyaráz, mindjárt pozitívabb a véleményem a suliról. 7k a képzés, de ha nem érzed elegendőnek, +1k egy könyv (helyszínen vásárolható), vagy ha már voltál egyszer képzésen, később is elmehetsz ismétlés céljából. Ez amúgy a kresz tanfolyammal is így van, ami azért mégiscsak pozitív dolog.
Viszont elég tömény volt, gyorsan kellett és sokat írni (nekem 9 oldal lett kb.), vagy legalábbis ennyi mindent megjegyezni elég esélytelen, de így kb. rendben van a dolog. Mindenkinek volt lehetősége kipróbálni a két beugró feladatot (szívkompressziós és befújásos újraélesztés bábun, valamint stabil oldalfekvés valakin), sőt, az előadás végeztével lehetett maradni menni még egy kört.
Kaptunk egy információs lapot, ezen szerepel, hogy hogyan kell bejelentkezni, hol lehet vizsgázni, stb. A vizsgadíj 6500Ft.
Valamint itt egy honlap, ahol vannak tesztek és megoldások, tételek, videók, mindenfélék, csupa hasznos anyag elsősegélyhez: www.elsosegelyhely.hu
Nem lenne rossz ebben a topicba is egy info-gyűjtő első poszt, lenne bele pár ötletem már, bár még teljes rálátásom nincs a folyamatra... De amúgy ilyenekre gondolok, amiket épp előbb is megbeszéltünk (mi tanfolyamköteles, hatósági vizsgadíjak, elérhető tananyagok, képzések / vizsgák sorrendje és előfeltételei, orvosi vizsgálat részletei, stb).
-
harry
veterán
Csigánál a kresz tanfolyam díja: [link]
"Első részlet: 29.000 Ft
Gyakorlati tandíj: 58.500 Ft helyett 39.000 Ft"Utóbbit meg 3 részletben kell fizetni oktatónak. Ezek nyilván iskolánként változnak, a vizsgadíjak / orvosi vizsgálat az, ami hatóságilag kiszabott, egységes díj mindenhol, a gyakorlati / pótóra és elmélet meg sulitól függ. Na, itt az elméletet kell kifizetni első körben, ami teljesen rendben is van.
-
harry
veterán
válasz dudika10 #9934 üzenetére
Itt egy gyikban meg is találtam ezt: [link]
Kötelező elvégezni az elsősegélynyújtó tanfolyamot?
Nem, a közúti elsősegélynyújtó vizsga nem tanfolyamköteles! A vizsgát megelőzően senki nem fogja kérdezni, hogy részt vett-e tanfolyamon!
A vizsgán már valószínűleg igen, mivel a vizsgabiztosok többsége észreveszi a gyakorlati hiányosságokat (amit könyvekből nem lehet megtanulni) és ez rendszerint sikertelen vizsgát eredményez!Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
Miért, hogy gondoltad, belépés után mindent tudni fogsz a közlekedésről? Kresz tanfolyam, táblák, szabályok, autó elemei és működése, járműtípusok, gyalogosok, mittomén, mindenféle. Egyrészt kötelező a vizsgához, másrészt nyilván hasznos, bár magad is megtanulhatod, van tankönyv járművezetői tanfolyamokhoz, és kresz-teszt 2010 (elvileg ez a legfrissebb, 2010 januárban léptek életbe új szabályok) nevezetű oktató cd, amin meg tesztkérdések vannak (random tesztlapok, és sorban témakörönként is). Mindkettő elérhető neten alternatív forrásokból is :-P Vagy megvehető csigánál 2+2.6k Ft értékben.
Vizsgadíj külön van, 4600Ft a kresz. Elsősegély 6500, forgalmi 11kFt, 6.8k az orvosi alkalmassági, és 4kFt illeték az okmányirodának a legvégén.Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
válasz dudika10 #9950 üzenetére
Én azért hasznosnak éreztem a képzést, szerintem jól jött, meg legalább a hülye bábut is lehetett nyomkodni, nem a vizsgán láttam először. Hogy megéri-e az más kérdés, de ez van.
máyköl: ott van leírva a honlapon (pl. csiga oldalán) minden világosan, és itt is leírtam/tuk már párszor, épp az előbb.
-
harry
veterán
válasz dudika10 #9954 üzenetére
Jó móka Jobban félek tőle, mint a kresztől... a héten valószínűleg kapnék már vizsgaidőpontot, de utána hétfőn meg kreszvizsgám van, szóval nem tudom még, hogy érdemes-e ennek most nekiesni. Mondjuk most még aránylag frissek az emlékek, emiatt nem árthat.
-
harry
veterán
Papucsban nem lehet vegezni semmilyen ertelmes dolgot. Vezetni, sportolni, dolgozni, stb. Sosem ertettem. Akkor mar inkabb dobd le es mezitlab. Eleg ha egyszer megcsuszik, es nem tudsz rendesen a fekre gyorsan atlepni, vagy tudom is en... Persze, sok mindent lehet, villaval konnektort szerelni is, csak nem feltetlenul egeszseges.
-
harry
veterán
Itt inkább a dolgok valószínűségéről van szó... semmi sem biztos, és minden előfordulhat - kérdés, hogy mekkora valószínűséggel. Hogy úgy mondjam, valószínűbb, hogy egy papucs fog lecsúszni inkább a lábadról, mint egy jól bekötött cipő, és okoz akár balesetet is. Én sem estem le még szikláról, de azért nem fogok a peremén táncolni, mert akkor sokkal valószínűbb, hogy le fogok.
Jogi / szabályszerű részét nem ismerem, de itt meg már emberi tényező is játszik, szerintem ha rossz kedvében van (lehet amúgy is), beszólhatnak miatta, akkor meg nincs sok haszna magyarázkodni.
-
harry
veterán
-
harry
veterán
válasz jerry311 #10002 üzenetére
Érteni nem is kell
Amúgy rémlik nekem valami ilyesmi, egyik autósiskolánál, hogy van direkt nőknek tanfolyam, gondolom a megfelelő lelki társakkal meg megfelelő idegzetű forgalmi oktatókkal.
[link], meg talán a Smink & Drive, de az most nem megy: [link]Amúgy sajnos sokat nem tudok hozzátenni, meg kell tanulni nem foglalkozni dolgokkal, meg kevesebbet agyalni, és sokkal nyugodtabb lesz az ember élete. Már így általában, nem csak vezetésnél, de az alábbi egy jó példa volt, hogy mire gondolok.
[ Szerkesztve ]
-
harry
veterán
válasz Bati0501 #10006 üzenetére
Nekünk ezt az oldalt javasolták a tételek gyakorlására: [link] -> [link] Vannak tételek, videók, tesztek, stb. És igen, A+B szituáció ellátása, valamint még ezek előtt kb. beugróként a mellkaskompressziós újraélesztés és stabil oldalfekvés.
Én amúgy még nem voltam, holnap kresz, szerintem utána telefonálok majd vizsgaidőpontért.Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
válasz Criton #10009 üzenetére
Hogy érted, hogy ilyenkor mindenki mindent tud? Azért sajnos sokszor ez sem igaz. Vagy legalábbis én nem hirdetem, hogy ez nem nagy szám, meg könnyű tanulni, sőt.
Azért a tényleg alap dolgok annyira nem eget verően bonyolultak, a többire meg persze, hogy kell tanulni. Aztán persze más kérdés, hogy mennyire marad ez meg később / mennyire engedik át a gyengébbeket is a vizsgán. Én azért parázok tőle, szóval szeretném rendesen megtanulni, részint a vizsga miatt is, másrészt mert igen komoly dolgokhoz kell, ha egyszer kelleni fog...[ Szerkesztve ]
-
harry
veterán
válasz Criton #10012 üzenetére
Amúgy persze, igaz, és ez (végül is, szerencsére) olyasmi, amivel nem találkozik túl gyakran az ember. Avagy ténylegesen gyakorlatban jó esetben sosem. De persze nem árthat néha átfutni a tételeket, jegyzeteket, mégis, mi-hogyan volt.
-
harry
veterán
válasz KubanitoS #10014 üzenetére
Szerintem meg olyan dolog ez, amit átlag ember nem tud rendesen mérlegelni. Én is azt mondom, hogy jobb ezt arra bízni, akinek ez a 'szakmája', na de ha valakiből balesetnél, főleg lakott területen kívül / autópályán / stb (mentőállomástól messze) ömlik a vér, azért csak nem lenne rossz rárakni valamilyen kötést, különben mire kiér a mentő simán elvérzik. Ha nem lélegzik, sokat már szintén nem árthatsz neki, de hátha sikerül a légzést helyreállítani (ha tuti perceken belül lesz ott profi, akkor nem biztos, hogy nekilátnék, de a semmi közepén azért más a helyzet). Most nincs igazán előttem minden, majd a jövőhéten rágom át jobban a témát, de hirtelen a legnagyobb baj ami eszembe jut, ha gerincsérültet mozgat valaki, no az tényleg elég gáz... vagy égési sérültet kenegetnek, vagy ha szegény embernek kilógnak a szervei és azt piszkálják, vagy nem is tudom, de azért ezek talán józan ésszel nem jutnak az ember eszébe.
Nem véletlenül első segély: helyszínt biztosítani, nagy parát elhárítani, és mentőt tájékoztatni kell megtanulni, ami viszont szerintem igen hasznos, sokan egy baleset helyszínét nem tudnák rendesen leírni, vagy biztosítani, úgy meg aztán csak rosszabb a mentőnek...Az általad vázolt helyzetben meg tipikusan a 'kárfelmérés' talán a leghasznosabb, hogy legalább nagyjából tudj mondani valamit a mentőknek, aztán majd tájékoztatnak téged, hogy csinálj-e valamit, vagy sem, de valószínűleg azt mondják, hogy lásd el a legveszélyesebbet, a többit meg hagyd békén.
De nem kell tömegszerencsétlenségre gondolni, azért jól jöhet a tudás otthon / munkahelyen is, egyszerűbb sérüléseket, szédülést, stb. azért nem nagy szám megtanulni kezelni, ne csak ugráljon meg pánikoljon az ember ha valaki összeesett, hanem fektesse ahogy kell, és jobban lesz perceken belül...
-
harry
veterán
Kresz vizsga pipa, hibátlan lett Mindjárt telefonálok elsősegély vizsga időpontért, illetve gyak oktatót kéne keresni, de ezzel teljesen meg vagyok lőve, arra tudok hagyatkozni, amit a néni mond, akinél a vezetői lista van (ő is hallomásból), illetve a találkozási pontok alapján tudok válogatni még... meg persze kocsi, de ez nekem nem igazán szempont, ha jó az oktatóm, akkor nem érdekel az autó.
Ott mellettem meg volt, aki az alapján agyalt, vajon melyik a legjobb kocsi, milyen sorrendben kérdezzen rá, stb... Kérdeztem, hogy ez miért fontos, valami olyasmit mondott, hogy újabb kocsival jobb tanulni, vagy kevesebb baj van. És mondom, utána mit fogsz vezetni? Hát majd ami jön. Mondom akkor ok Szerintem ha egyszer megtanulsz vezetni, onnan már kb. mindegy mit raknak alád, és manapság kizártnak tartom, hogy ne lehetne bármelyik oktatókocsin rendesen tanulni.
Ja, egyik oktatónak van egy renault megane grand tour -ja, ez elég brutalnak tűnik Mármint marha nagy, na emiatt esetleg macerás lehet tanulni, persze ha amúgy is nagy kocsija lesz valakinek, akkor előny. No mondjuk nem merném tanulók kezébe adni.Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
válasz dudika10 #10020 üzenetére
Kocsik: nem vitatom, hogy új lesz, még akár tapasztaltabb vezetőnek, csak arra gondolok, hogy némi gyakorlás és vezetés után nem fog különösebb gondot okozni, ráadásul nem gyakran váltogat kocsit az ember, szóval oly sokhoz nem kell hozzászoknia, ezért nem igazán értem az ilyet, hogy nekünk ilyen kocsink van, akkor mindenképp olyanon akar tanulni, nem akar benzint / dízelt, stb... Persze lehet ez-vagy-az kényelmesebb, de nekem szinte mindegy.
Elsősegély: én azért örülök a tanfolyamnak is, szerintem hasznos és érdekes volt, ami olykor jól jöhet és mondom, nem csak a nagy karambolokra gondolok, hanem akár egyszerűbb esetekre is - fitogtatni a 'tudásomat' biztos nem fogom, de ha úgy hozza a sors, hogy valamiben tudok segíteni akár kicsit is, akkor szerintem már megérte az egész. Noha amúgy igen, jobb szeretnék én is a mentő utasításaira hagyatkozni, de mondom, pl. ahhoz sem árt némi előismeret, hogy őket megfelelően tudjam tájékoztatni, ráadásul ha azt mondja, hogy nekem kell megtennem valamit amíg odaérnek (akár egyszerűbb dolgot is, nem a sírból visszahozni 10 embert), ne csak tétován álljak a helyzet felett, hanem legalább alapszinten el tudjam végezni azt.
Mondjuk hozzátartozik az is, hogy nagyon utálom a tétovaságot és tehetetlenséget, a körülményekhez képest szerintem mindenki segítsen, amit tud, ha mást nem, telefonáljon, terelje el a többi kocsit / bámészkodót, nyisson ablakot a házban, hozzon vizet, bánom is én.Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
válasz Tomi0703 #10031 üzenetére
Van idő tételeken agyalni / valami vázlatot írni, vagy kezedbe kapod, és már várják is, hogy mondjad, ami eszedbe jut? Most így átgondolva, feltételezem kapásból kell valami választ adni... Mondjuk nem tudom, mennyire kidolgozott / pontos választ várnak el.
-
harry
veterán
válasz horush #10041 üzenetére
Gondolom ez is szokás kérdése, ha valaki nem Budapesten lakik / vezet, vagy csak a külvárosban szokott, akkor teljesen megértem, hogy nem szívesen jön be a tömegbe, senki sem szeret zsúfolt helyen esetleg ideges/idióta emberek között lenni.
-
harry
veterán
Elsősegély vizsgánál, ha kapok egy feladatot, pl. helyezzem stabil oldalfekvésbe, akkor elég csak megcsinálni, vagy kell hozzá magyarázni, hogy ez miért jó, mikor végezzük, mik a kizáró okok?
-
harry
veterán
Végeztem elsősegéllyel, sikerült
Váci úti vizsgahelyen voltam, ha valaki megy, itt egy térkép, a József Attila színház mögött kell bemenni, első emelet, 15 csengő (de ez ki is lesz írva): [link]
Néni fogad, adatokat megnéz, sorszámot húzok, sokan voltak előttem (14 órára kaptam időpontot, de már 13tól mentek vizsgázók, én aznap a 25. voltam), egész meglepett, de mondták, a vizsgabiztos jó arc, és eléggé pörgette a dolgokat, szóval haladtunk azért.Talán hárman buktak meg, míg ott voltam (~15fő közül tán), egyik ha jól hallottam felültetett egy bukósisakos sérültet, majd azt mondta, hogy a könyvben ő erről nem olvasott (...), másik nem tudom de állítólag eleve úgy ment oda, hogy nem nagyon fog menni, a harmadik előttem volt, az újraélesztés nem ment neki, nagyon a szív fölött (oldalt) / lengőbordáknál akarta nyomni, ami nem nyerő. Próbálták segíteni, hogy szegycsont, feljebb, középen, amott, de nem nagyon vette a lapot.
Nekem aránylag simán ment, ledaráltam az újraélesztést, 30 nyomás + 2 befújás után mondta is, hogy ok, oldalra fektettem valakit, végeredményre ránézett, ok, húzzak tételt. B tétel a sokkos beteg fektetése, nem kérte a bemutatást, csak szóban elmondtam, az A tétel meg kocsiban sérült személy, beszorult, karja duzzadt / sebes, de igazából itt addig eljutottam, hogy kell műszaki mentés, a tényleges sérülés kezelésére nem is volt kíváncsi.
Szóval ez pozitív élmény volt, a vizsgabiztos jó arc volt, akiket buktatott, azok jobb is, hogy nem mentek át, azért mégis csak komoly dologról van szó.
Mondjuk mondta a fogadó néni, hogy van egy másik biztos is, aki gonoszabb, hosszabban felelteti az embereket, szigorúbb, de a mostanival szerencsénk volt.Érdekesség még, hogy így jóformán minden elmélet megvan, maradt a min. 30 óra vezetés + forgalmi vizsga + okmányirodai harc. Árban is a felénél vagyok (29 + 4.6 + 6.8 + 7 + 6.5 = 53.9k, ami elméleti oktatás és vizsga, orvosi vizsgálat, elsősegély oktatás és vizsga). Ha minden jól megy, akkor még 39 + 11 + 4 = 54k a gyakorlat és vizsga és okmányirodai illeték. Igaz ez talán a nehezebb fele... no de ez volna a dolog lényege is, szóval várom, csak épp még fogalmam sincs kihez menjek, de majd holnap talán sikerült választani.
-
harry
veterán
válasz dudika10 #10067 üzenetére
Elsős.: na igen, ha normális a vizsgáztató, ez volt igazán a parám (meg kötözést ha kellett volna, mert abból a Desault-ot csináltam egyszer, kendővel, mást nem, parittya meg sapka...).
Forgalmi: na erről nem tudok, miért, mi volt év elején? 11k-nál többe fájna a bukta? Elég sok nekem így magában a vizsgadíj is Meg persze gondolom 'illik' venni ilyenkor pár plusz órát is, ami persze szintén pénz (bár megkérdeztem, nem kötelező).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban jogvédett szellemi termékeket (szkennelt szervízkönyv, stb.) megosztani szigorúan tilos!
Aki mégis megteszi, azt figyelmeztetés nélkül véglegesen kitiltjuk.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest