Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Orionhilles

senior tag

Sziasztok!

Jelenleg érettségi előtt állok és informatikai pályán szeretnék tovább menni.

BME-VIK, ELTE-IK, OE-NIK hármasból egy pár hónapja még azt mondtam volna, hogy OE-NIK mérnökinfó BSc duális képzésben a számomra nyerő, de:
    - több tanárom és ismerősöm szerint hiába feltörekvő egyetem, még mindig nem elég jó
    - duális képzés kezdeti előnye (havi ~90 000 Ft) hamar hátrányává is válik, mert más helyeken, ha vár egy keveset az ember, akkor első (fél)évtől szintén el tud mellette helyezkedni legalább ekkora bérért
    - kapcsolat építés szempontjából kevésbé előnyös

Ekkor volt az a pillanat, hogy jobban elkezdtem az ELTE prog. terv. szakával megismerkedni:
    - sokkal elméletibb képzés, ami egyesek szerint hátrány, mások szerint (későbbi) előny
    - nem igazán találtam olyan klubhoz hasonló valamit, ami IT biztonság/CTF köré épül, BSc-n sincs ilyen specializáció
    - ilyen témában csak MSc-n lehetne elmélyülni, de arra viszont (ha jól láttam) csak önköltséges módon lehet jelentkezni a külföldi partner egyetem miatt, jelenleg erre azt mondanám, hogy számomra esélytelen

Most (újból) előkerült a BME-VIK, de még mindig vannak kételyeim afelől, hogy meg tudnám-e csinálni:
    - sok helyen olvastam/hallottam, hogy nagyon nehéz a képzés, a fél/egy éves csúszás az alap
    - kötél idegek kellenek hozzá az oktatók hozzáállása miatt
    - BProf képzésről megoszlanak a vélemények, a tanterv jónak tűnik, és előnyben vannak a BSc-sekkel szemben a gyakorlatuk miatt

Mostani vágyálmom a pen testing és/vagy hálózati biztonság, illetve érdekelnek a különböző IoT-s eszközök is, nem ismeretlen számomra a Linux sem. Természetesen nem várom el, hogy csak az egyetemi tudás elég legyen ehhez, tudom jól, hogy sokat kell még önszorgalomból hozzátenni
    Ezek miatt a VIK-es képzés MI-s tanterve nagyon szimpatikus, a Bprofé meg pláne. DE nem szeretnék a kísérleti nyúl lenni a Bprof esetén, hiszen még nem végzett az első évfolyam, így nem tudni, hogy mennyire válik be. Olvastam, hogy a két képzés közötti átmenet is lehetséges, ami egy kicsit megnyugtatott.

Jelenleg emelt matek és infó faktra járok, valamint emeltezek matekból, szóval az első szemeszteres matekos tárgyakat valószínűleg sikerülne teljesítenem. Angolból C1-es nyelvvizsgám van, így a pontok miatt talán nem kell aggódnom.

Az anyagi hátterem miatt valószínűleg valamilyen részmunka idős állást kell majd találnom (ha nem is az első/második szemesztertől, de utána valószínűleg) és tartok tőle, hogy nem férne el az egyetem mellett anélkül, hogy a tanulás rovására menne.

Kicsit hosszúra nyúlt bevezető után lenne egy pár kérdésem:

1. BSc mellett mikortól lehet már munkába állni anélkül, hogy az jelentős mértékben belerondítana a tanulmányokba? Egyáltalán lehetséges-e?
    2. Van esetleg olyan, aki BSc kezdete óta dolgozik/dolgozott?
    3. Ösztöndíjnál milyen összegekre lehet számítani? Mennyire nehéz havi szinten 20-30 000 közötti összegre szert tenni?
    4. Tényleg annyira nehéz teljesíteni?
    5. CrySys labos oktatók és tárgyaik milyenek?
    6. Van/volt valaki hálózat és biztonság specializáción? Milyennek találja/találta?

Előre is köszönöm, ha valaki veszi a fáradságot az elolvasáshoz és válaszhoz! :R

Új hozzászólás Aktív témák