- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- MasterDeeJay: Legújabb beszerzésem: Sata to Sas adapter
Új hozzászólás Aktív témák
-
SzGee
aktív tag
-
gyuszos
tag
válasz
bigbuda #2187 üzenetére
Párom abszolút megfontoltan költ, de a befektetések nem az ő világa, így nálunk szintén én vagyok a "vagyonfelelős".
Diverzifikáltan próbálok befektetni, többfelé van megtakaritásunk.
Ami "láthatatlan" (tehát számla - értékpapír), arról van egy papír alapú feljegyzésem, ami a megfelelő helyen, biztonságban, természetesen a párom számára könnyen hozzáférhetően van elhelyezve.Az egyéb fizikálisan fogható befektetéseket pedig pontosan tudja és ismeri, azokkal nem kell ezt csinálnom.
Jobb ötletem nekem sem volt, de nem hiszem, hogy ennyi ne lenne elég egy sajnálatos esemény esetére.
-
Simia
junior tag
válasz
bigbuda #2187 üzenetére
Ez egy baromi nehéz helyzet, és némileg egy cipőben járunk.
Párom alkatilag teljesen alkalmatlan bármiféle pénzügyi tervezésre, befektetésre, megtakarításra, ezzekkel csak én foglalkozom. Ő bohém lélek, világ életében ami pénzt keresett, azt mind elköltötte, soha sem rakott félre egy fillért sem. Többnyire csak ideges lesz ha bármilyen pénzügyi kérdés merül fel, ha nem lesz ideges, akkor meg egyszerűen csak unja.Van végrendeletem, de ez a fenti alapállás miatt nem elég.
Egyenlőre testvérem van beizzítva, hogy ha velem valami történne nézzen rá páromra időnként és piszkálja/kérdezzen rá hogy mi van a megtakarításokkal/ingatlanokkal, és nyomassza hogy ezzel a gyerekek felé tartozik, hátha akkor mégis hajlandó lesz felelősen viselkedni, és csinálni valamit.
Pár év és nagykorúak lesznek a gyerekek, akkor az a terv hogy megosztjuk a vagyont. A pénzügyi rész csak az enyém lesz, és a gyerekekre hagyom, így páromnak nem kell majd ezzel foglalkoznia. A nagyobbik lányomban van affinitás a pénzügyek iránt, ha velem valami történne, akkor ő képes lenne legalább a saját részét menedzselni, és talán az anyját sem hagyná éhenhalni ha úgy alakulnak a dolgok.
Persze mindenki számára a legjobb megoldás, ha mégsem halok meg még vagy 30 évig, és akkor minden mehet tovább úgy mint eddig.
-
Moleman
addikt
válasz
bigbuda #2187 üzenetére
Ahogy mondod, az edukáció nagyon fontos, hogy mindenki értse, hogy ez miért jó.
Mi külön pénztárcán vagyunk az asszonnyal, gyerek nincs, de nyilván együtt dolgozunk a közös jövőért. Ezért átadtam neki a nézőpontomat, és bár nem ásta bele magát (mondjuk én se túlzottan), de hosszú távra tud magának VWCE-t venni TBSZ-re, rövid távra meg valami állampapírt, és tudja, hogy a szabad számlapénz sátán.
Ezért ha bármi is történik velem, nem fog meglepődni, mert az én TBSZ-eimen is ugyanazt találja majd, mint amit már megszokott.
-
Simia
junior tag
válasz
bigbuda #2181 üzenetére
A profilodban be lehet állítani másodlagos kontakt személyt, hogy ha az IBKR akar kapcsolatba lépni veled, de nem ér el, akkor kit kereshet még.
Normál esetben ha valaki meghal, akkor lesz hagyatéki tárgyalás. Ehhez a közjegyző előzetesen készít vagyonleltárt, ami a magyar számlákat szokta tartalmazni. Nem tudom az IBIE-s számlák is bekerülnének-e automatikusan, külföldi számlákkal sajnos/hálistennek nincs tapasztalatom.
A legbiztosabb, ha a feleséged tud a számlákról, és ha nem kerülnének be a vagyonleltárba, akkor jelzi ezt, és felveszik öket. Én minden számlát (név, szám, intézmény, kb. tartalom) évente egyszer felírok egy papírra, és beteszem a "hivatalos" papíros szekrénybe.
A hagyatéki eljárás végén keletkezik egy hagyaték átadó végzés. Ezzel be lehet csattogni a bankba, és vagy átvezetik a papírokat az örökös számlájára, vagy megkapja a teljes számlát. Ez Mo.-on féligmeddig automatikus, mert a közjegyző értesíti a pénzintézetet hogy ki az örökös. IBIE esetén nem tudom hogy mit kell csinálni, gondolom egy hivatalos levél nekik a hagyatékátadó végzéssel. Én bízom a rendszerben, gondolom az öröklés mindennapos dolog egy ilyen cégnél...
A TBSZ alapból örökölhető, egyeneságon és feleségnek illetékmentes.
-
DarkByte
addikt
Ha nem töröd fel idő előtt, és végig várod az 5 évet, a NAV felé a kezdő beutaláson túl semmilyen jelentési kötelezettséged nincs TBSZ-el.
Ha mégis, azt neked kell megtenned.
(Ha jól sejtem a feltörés napi portfólió pozíciók értékeit kell MBN középárfolyamon Forintra váltani, levonni belőle a gyűjtő évbeli vásárlások értékét, és a különbözetre kell SZJA+Szocho-t befizetni a NAV-nak. Hogy hogyan tudod a gyűjtőévbeli vásárlásokat megfeleltetni egzakt, azt nem tudom, mert év közben is van már rajta nyereséged. Talán az átlag egységárral felszorozva lehet számolni?)
-
UberMutant
őstag
ott írtam, bizonyítékot kell szolgáltass a beutalásról. az az activity statement. ( jogos, nyitást írtam, de mivel annak feltétele az utalás... sőt, nem is az utalás, hanem a lé beérkezése , de ezt nem kell ennyire bonyolítani , tök szépen le van írva a githubos leírásban pl)
a navnak nem kell tudnia mennyit fizettél be, hiszen te vagy felelős az adóbevállásért. ha az nem stimmel te vagy a hunyó, erre mondtam, hogy jó pénzért majd megnézik neked, de azt ne akard.
-
UberMutant
őstag
fúú
1. a tbsz nyitásának feltétele min 25000 forint (vagy egyenértékű deviza) beutalása, ezt az első utalást kell jelenteni, a továbbiakat nem. se az aznapiakat, se a későbbieket.2. feltörés esetén pedig a forintban számított hozam után adózol.
itt kell elszámolni a gyűjtőévben beutalt összes összeget. és levonni a feltöréskori forintra számított értékből , az így számított adag lesz a haszon, ami alapján adózol
ha itt trükközöl, akkor a nav jön és jó pénzért segít neked tisztázni
3. ha nem töröd fel, a fentiek (2es pont) nem számítanak, mert nincs adó.
a navnak a nyitásról bizonyítékot kell szolgáltatni, és leírni a megnyitott számla adatait, számla neve, IB neve , címe, stb.
-
nort_on
senior tag
Biztos akarod sz...tni magad ezzel?
Mennyi lenne az utalási díj? Biztos van valami maximum összeg.
Szerintem előzetes utalási regisztráció nélkül is be lehet utalni, csak akkor nem látod a beutalások állapotát az IBKR-ben. Meg így követni is lehetetlen lesz, hogy a 200-ból akkor melyik nem ért be, ha probléma lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Wise (ex-TransferWise)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vicces képek
- A világ leggyorsabb SRAM dizájn-ját kínálja a Marvell
- Egyéni arckép OFF
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Linux kezdőknek
- OLED TV topic
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Nintendo 3DS és DS topic
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged