Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz fery02 #58596 üzenetére
Nem ismerem ezeket, de a párhuzamos cellák Ah-kapacitása összeadódik (sorosnál nem), illetve a Wh energiatartalom mindkét esetben összeadódik.
Power bankokat az akkukapacitással szokták jellemezni, noha ez nem azonos az 5 V-ra felkonvertált Ah-értékkel, mivel a nagyobb feszültséghez arányosan kisebb áram társul (transzformációs elv), valamint némi átalakítási veszteséggel is számolni kell.
Wh viszont nagyobb feszültségen is ugyanannyi, levonva belőle a veszteséget.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz fery02 #59283 üzenetére
Annak az akkunak van védett változata is, talán egyszerűbb lenne olyat venni, akkor nem kellene külön védőpanelt beiktatni.
Védelem nélkül viszont én nem tenném kockára az új akkuk épségét, itt ugyebár a sokszor emlegetett túlmerülés lehetősége a fő probléma. Vagy épp töltés szempontjából sem mindegy. Egyszerűbb sorosan tölteni, de akkor védelem is kell.
4 cella frissen töltve 16,8 V, elvileg annyit még bírnia kellene. Alkáli elem is lehet cellánként 1,65 V, illetve ezek az áramkörök nincsenek annyira kiélezve általában.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
addikt
válasz fery02 #59285 üzenetére
Találtam egy ilyen notebook powerbank tokot, ami ugyan fixen 3,3 ampert tud leadni a nekem szükséges 4,5 helyett, de gondoltam lehet kipróbálnám (maximum ténylegesen laptophoz fogom használni).
Egy hordozható mini hifi-hez venném alapjában, amit DC csatin is lehet táplálni (12V/4,5A).
Nem károsodik gondolom semmit sem, ha csak 3,3A-t kap ugye? Miben fog megnyílvánulni, ha nem kap elég áramot? Halkabban fog szólni? Esetleg hangminőségbeli problémák lépnek fel?Ha korrektül működne, mennyit tud vajon szólni a mini hifi 6db, 2000mAh körüli cellákkal ebbe a tokba pakolva?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz fery02 #59393 üzenetére
Ha jobban odatolod neki a hangerőt, akkor betorzít, határol, lefullad, más baja nem lehet elvileg. De 12 V-ról 3,3 A terhelhetőség mellett egy szobában már lehet döngetni is. Főleg jó hatásfokú, D-osztályú végfokkal.
6 cella kettesével van párhuzamosítva és 3 tag sorba, ezt mutatják a vásárlók fotói is, meg a józan ész, mivel kisebb feszültségről igen nagy áram menne ki, nagy bemeneti áramú konverter kellene, rosszabb hatásfok mellett. Tehát az 4 Ah összesen és 3 x 3,7 = 11,1 V névleges feszültség.
Célszerűbb Ah-kapacitás helyett eleve Wh energiamennyiséggel számolni:
https://milliamps-watts.appspot.com/
A Wh érték cellánként összeadódik, bármilyen kötésben, tehát rendelkezésre áll elvileg 44.4 Wh. Innen kezdve attól függ, hogy mennyire van kihajtva az erősítő. Például 2 A terhelésnél:
44,4 Wh / 24 W = 1,85 h vagyis 1 óra 51 perc
...és így tovább. Csak ebből még le kell számítani a konverzió hatásfokát, tehát amit elfűt az átalakító, beleértve a cellák melegedését is, mert az is veszteség.
-
Kernel
nagyúr
válasz fery02 #59419 üzenetére
Van benne egy DC-konverter, annak van egy kimeneti áramkorlátozó védelme, a megadott értékre beállítva. Ha azt túllépik, letörik a kimeneti feszültség.
A laptop árama ingadozó, processzor és egyéb terhelések függvényében. Csak a példa kedvéért alapjáraton lehet mondjuk 0,8-1 A körül, de ha ráterhel a processzor, megugorhat több amperre.
Tehát mint minden fogyasztó, a laptop is maga határozza meg az áramot, csak ez még változik is. A laptop tápegységének is van egy áramkorlátja, de annak az akkutöltést és a gépet együtt is ki kell tudni szolgálni.
-
Barret001
addikt
válasz fery02 #59436 üzenetére
Az akkukra írt kapacitás erősen a mese kategóriába tartozik! Persze van néhány márkás akku,ami nem hazudik.Ha kimérted a kapacitásukat,akkor elnézést kérek...
[akkuk tesztje kapacitás alapján -
Kernel
nagyúr
válasz fery02 #59436 üzenetére
A 12,6 V végfeszültségű telepet mondjuk egy 12,6 V-os tápegységgel is már csúcsra lehetne tölteni, amennyiben a töltésszabályzó FET-kapcsoló, vagyis nem ejtene feszültséget.
De ha 19 V-os tápegységet használnak, azt elegendő kisebb áramra méretezni, kisebb áram folyik a kimenő kábelen is, ezért az lehet vékonyabb.
Power bankba bármilyen kapacitású akkut lehet tenni, a töltőáram úgysem lesz nagyobb, mert azt az elektronika azonos értéken tartja. Legfeljebb tovább tart a töltés.
Olyat ezek az egyszerű bankok nem tudnak (nincs benne olyan processzor), hogy mondjuk számlálná az Ah-kat és valahol megáll. Védelmi szempontból lehetne egyébként.
De inkább addig tölt, míg felmegy a feszültség 4,2 V-ra, plusz még utána egy ideig, a szokásos karakterisztika szerint. Ez pedig független a párhuzamos cellák számától.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz fery02 #59466 üzenetére
Normális esetben a védelem csak a második lépcső.
Tehát a fogyasztó elektronikának kellene tudni, hogy például 3 V-nál ne merítse lejjebb. Vagy nem is képes, mert egyébként is leáll a működése, kevés a feszültség.
Ha mégis, akkor jön a következő lépcső, a cellavédelem 2,5 V-nál megszakítja az áramkört.
Laptopoknál ez úgy működik, hogy a rendszer jelez, illetve szoftveresen leállít. Ha mindezt ignoráljuk, akkor jön az akkuban lévő védelem és egyszerűen ledobja a gépet, ha bármelyik cella 2,5 V alá esik.
Ugyanez felfelé: 4,2 V-ig tölt a szabályzó, ha az elromlana, akkor 4,25 V-nál tilt a védelem.
-
Kernel
nagyúr
válasz fery02 #59468 üzenetére
A felügyelet nélkül hagyott hifi bizonyára túlmerítené, mert még ha egy szint alatt már betorzítana, akadozna, de valamennyi árammal még akkor is szokott terhelni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 34GL750-B ultrawide monitor
- Új 4K Atom Gamer PC Ryzen 5 7600X/RX 6700 Xt 12GB/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR5 6000Mhz/750W 2-3 Év Gar
- Új 2K Atom Gamer PC Ryzen 5 7600X/RTX 3070 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR5 6000Mhz/750W 2-3 Év Gar
- Új 4K Atom Gamer PC Ryzen 5 7600X/RTX 3070 Ti 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR5 6000Mhz/750W 2-3 Év Gar
- Új 4K Atom Gamer PC Ryzen 5 7600X/RTX 3080 10Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR5 6000Mhz/750W 2-3 Év Gar
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest