Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Yézi: Blekk Frájdéj
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
orion1025
őstag
-
-
törölt tag
-
törölt tag
Igen, én is úgy értelmeztema képeket, hogy a feliratok felől nézve (top view), lábakkal lefelé: E-C-B
Engem ez zavart össze: link
Ez van, mikor a lelkesedésem nagyobb a szakértelmemnél. A kérdést sem értem, nem ám a választ

Na, akkor beépítem elforgatva, bordába belülre csavarozva.
-
pumatom
aktív tag
Ha én jól értelmezem az a Tv funkciójára lenne használatos, a sima fm antenna csatlakozó pedig a rádió funkcióra. Én a antenna dugóra csatlakoztattam a dugót (2-es a képen).
-
moha21
veterán
-
gyenesmartin
őstag
Nálam kevés volt a 100VA-os trafó. Inkább 200 szerintem (Lefogáskor 14A-et vett fel, de a táp lecsökkent 20-ról 8-ra). De a legjobb egy lipo-s akku lenne áramkorlát nélkül. Azok lebírnak adni minden gond nélkül 50A-t is.
A vezetéknek is igen vastagnak kell lennie. 3.5-ös 2m-eres kábelen lefogáskor 6V esik, ha pc tápról akarja valaki működtetni. -
fgabor87
tag
Köszönöm szépen.
Diódákat lemértem D1-től D4-ig. Mind a 4-en, mind a 2 irányban 500-600-at mért. Vagy 10x megismételtem a mérést, mindig ugyan ez jött ki.
Lemértem a D5-D7-ig is:
- D5 pedig egyik irányba -280
másikba végtelen, bár ez az akksi miatt lehet, hogy áram alatt van, nem értek hozzá. 
- D6 egyik irányban 500 körül, másikba 1300
- D7 egyik irányba 500 körül, másikba végtelenIlyenműszerem van, váltófeszültségnél 500 a legnagyobb. Azzal lehet mérni? Azt írja, 500V, 200mA MAX.
-
Kernel
nagyúr
Akkor az érdekes, mert keresővel sem láttam hazai oldalakon értelmes találatot, akár hűtőszekrénnyel kapcsolatban keresve, vagy önmagában. Az is elképzelhető, hogy 48 V-os üzemi hálózatokra gyártottak 50 V-os izzót is (biztonsági tartalékkal?).
Külföldi példák akadtak:
http://www.lamps-on-line.com/cheap-lighting/pygmy-50v-e14-15w.html
De mint a linkelt fotón is látható, egy 50 V-os izzószál értelemszerűen rövidebb és vastagabb kivitelű, míg a topikban, az előzményekben szereplő képeken még az izzószál is egyformának tűnik.
-
dave0825
őstag
Értem, nagyon szépen köszönöm, holnap benézek a boltba, veszek egyet, és (remélhetőleg a héten megjönnek a ledek amit rendeltem 10db-osat ebay-ről) bekötöm a héten, majd írok, hogy milyen lett, de biztosra veszem, hogy jó lesz
Itt múltkor is segítettek a problémámat megoldani
Köszönöm még egyszer. -
dave0825
őstag
Rosszul fogalmaztam, de értettem hogy hogy kell
Mivel láttam, hogy a híd bemenete nincs megjelölve + v. - jellel, így gondoltam, hogy mindegy hogy hogy kötöm be, szóval mivel másik oldalra jelezve megfordul a polaritás, a led akkor is villogni fog. Értem, köszönöm szépen 
Ha bemegyek egy elektronikai boltba, akkor mondanom kell hogy 12V-hoz kell, ugye? Még valamit kikötés kell? -
dave0825
őstag
Nekem egy kicsit részletesebben, számszerűen le tudnád írni ezt az egészet? Nem nagyon vagyok otthon ennyire a témában
Bocs :/
Szóval hány ohm-os ellenállás kell, és hogy kell graetz-hídat összerakni, illetve használni, bekötni? Ez egyébként mire lesz jó? Arra hogy akár fordítva is be lehessen kötni a ledet? -
daninet
veterán
-
-
-
fraba
aktív tag
Jó, persze, az már egy másik kategória. De nem hifi cucc kell nekem a telefonomhoz. Nyilván nem veszek egy (legalább) 2-3-4 000 Ft-os csatlakozót (vagy Isten tudja, mennyibe kerül), amikor az egész fülhallgatóm (awei es900i) kb 2 k volt ebayről... Többe kerülne a leves, mint a hús.
(#41282) Kommy
Tudnál adni linket? Ha már úgy is ott van(volt) előtted.

-
-
Nem tudom, pontosan milyenre gondolsz, de ez olyan fajta, hogy nincs rajta lábszelep, sima egyszerű lapátkerekes, mindig ugyanúgy forog. Ha befogom a tömlő végét, akkor alig érezhetően növekszik csak benne a nyomás, a többletet alul elereszti.
Ennek ellenére mégsem szívesen alkalmaznám ezt a megoldást, mert szerintem feleslegesen erőlködne a motor, így is le kell küzdenie 5 métert, kb olyan mély a kút. -
fraba
aktív tag
Ebayről vettem őket amúgy.
A táp, a kontroller, és a LED szalag. Ha te ezeket így ismered, akkor jó lehet kiindulási alapnak, de ahogy elnéztem, itthon is, és minden bokorban 1:1-ben ezeket árulják. Csak míg itthon (kis túlzással persze
)százeze', addig ebayen kici óccó öccá. De ez már megint részletkérdés. Na meg nem is ebbe a totyikba tartozik... -
fraba
aktív tag
és szabifotos
A gyári adat valóban 14,4 W/m-es (12V/1,2 A) az 5050-es, 60 LED/m-es szalagnál. A valóságban csak 6 W/m (12V/~0,5A). Ennyit vesz fel a tápból a kontroller. Én magam mértem meg itthon. Ha a DMM hazudott, akkor én is neked...

A mérést természetesen fehér fénynél (amikor mind a 3 LED be van kapcsolva RGB) maximális fényerőn tettem meg.Ugyanakkor valóban előfordulhat az, amit mondasz, hogy a sor végén már kisebb tápfesz lehet, erre nem is gondoltam, pedig nekem is van itthon beépítve vagy 15 m belőle...

-
Na, alakul a dolog. Én még ott tartok, hogy egy 12V 500mA-es adapter is elég, hogy épp csak egy kevés árammal töltődjön.
Mi a dolog lényege nagyvonalakban? Arra lennék kíváncsi, hogy ilyenkor az akksi belső ellenállása változni fog a töltődéssel, vagy hogy alakulnak a paraméterek?
-
atesss
addikt
Végül most raktam csak össze ezt az 555-ös monstabil áramkört, egyelőre dugdosós próbapanelen.
Így tökéletesen működik.
Bár csak egyetlen reed cső lett rákötve a saját kábelével, tehát a hosszú kábel hatásának tesztelése még hátravan.
Egy NE555P-t raktam be: [link]
A relét (KY5WK [link] ) közvetlenül kapcsolom vele.
Amit észrevettem: 5V-os tápról (egy PC táp) hajtva a relé már csak 3,5V-ot kap meg a kimeneten.
(5V 30mA-es a relé tekercse, vagyis nem egy nagy fogyasztásúnak mondható.)
Terheletlenül 4,5V körül van a kimenet.
Tudom hogy a jó megoldás egy kapcsolótranzisztor berakása lenne, de van egyéb ötletetek hogy ne kelljen ?
Pl. valami nagy árammal terhelhető 555-ös változat.
Bár adatlap szerint ez is tud 200mA-t, csak hát nem mindegy mekkora feszesés mellett.Jelenleg kapcsol a relé, de félek tőle, hogy ha a tápfesz kicsit is leesik, már épp nem fog. Vagyis nem megbízható így.
Plusz majd egy inverz védődiódát is lehet jó lenne berakni a reléhez. -
BTminishop
aktív tag
Kösz! Húú hát nem nagyon vágom mi hogy
de majd belejövök akkor mindjárt lerajzolom a kapcsolást és felrakom,hogy jól csináltam-e.Akkor úgy csinálom,hogy a ledeket párhuzamosan kötöm és azokkal sorosan pedig ellenállásokat.Valahogy igy néz ki? -
artiny
őstag
azt amit irtál mar nem nagyon értem hogy mit kéne vele csinálni
hogy tudom azt leellenorizni....Szerinted a TDA1558Q ez az erosito, ezzel lessz a baj hogy elmegy a hang az egyik felén? idíáig ment,az nem jelenti azt hogy akkor idáig azzal a forrasztással ami láthato a kepen hogy azzal nem volt baj csak csunyan nez ki?
Van forrasztom,azzal kene ujra forrasztani az azt az erosito csippet? vagy hogy kell ellenorizni a kibe meneteket?
koszonom a segitseged!
-
artiny
őstag
megneztem a muanyag reszt ahol van a rugo,csipteto de nem lattam repedest, es a kis kivezetes belole sincs megszakadva.
csinaltam par kepet hatha Te látsz belole valmit, elegge ugy nez ki hogy szet van cincalva de ez igy ment mar féléve akitol kaptam.
http://i.imgur.com/3S0WX1O.jpg
http://i.imgur.com/eN3lkNs.jpg
http://i.imgur.com/2moi2iI.jpg
http://i.imgur.com/6n4HXBv.jpg
Melegitettem hajszaritoval kozelrol 5percig ,de nem javult tole (ott ahol van a muanyag es a sok csunya forrasztás a muanyag -nal)
-
artiny
őstag
Ez ilyen csiptetos,...
feltoltom ujbol a kepekethttp://i.imgur.com/QL5Tyla.jpg
http://i.imgur.com/Q1ykCng.jpg
http://i.imgur.com/7N28T3X.jpg -
BTminishop
aktív tag
Na tehát ez a haverom fülese.A jack bemenet valamiért nemjó,kontakt hiba.Elhozta hozzám,hogy cinezzük meg.A "drót"okat oda cineztük a bemenethez.Megpróbáltuk,telefon kidobta,hogy füles csatlakozva ebből feltételeztem,hogy a cinezés sikerült.Csak úgy mondom,hogy sose csináltunk ilyet csak kisérletezünk.Lehet hülyeség volt de mostmár mindegy.Fényképet sajnos nem tudok mutatni.

Új hozzászólás Aktív témák
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Xbox Series X|S
- Tudományos Pandémia Klub
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Anime filmek és sorozatok
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Windows 11
- Milyen robotporszívót vegyek karácsonyra? (2025)
- Milyen házat vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

másikba végtelen, bár ez az akksi miatt lehet, hogy áram alatt van, nem értek hozzá.
Még csak kapcsolóként sem működik. Az A-t és a +-t felcserélve pedig elszakadt a biztosíték

Ja és a NYÁK rajzolásban is majd kellene egy kis segitség mert elég kezdő vagyok!
ekkold