Hirdetés
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
KFORboy #72661 üzenetére
Elnézést, hogy teljesen számítástechnikai vonalra viszem a topic-ot, de az elektronikai része kapcsolodik ide.
Felmerült bennem egy kérdés az elpukkant VRM/FET vonatkozásában.
Nem elképzelhető, hogy esetleg azért találkozol ilyenekkel, mert újabban mindenhol azt látom/olvasom, hogy a ThrottleStop programmal megemelik a PowerLimit-et, illetve kitolják a PowerLimit idejét? Mert ebben az esetben tényleg arról van szó, hogy mondjuk a névleges 55W-os limitet 80-90W-ra változtatják. Vagy a másik eset, hogy a 28mp-et, amit enged az Intel a CPU-nak, hogy a tényleges limiten kívül törtsön, gyakorlatilag a végtelenbe emelik a programmal? Ez például szépen működik így 2 Asus laptopomnál és ahogy a neten látom, a legtöbb egyéb laposnál is 4. generációs feletti Intel CPU-k esetében.Egy példa erre:
Itt ugye pont látjuk, hogy egy 45W TDP (~55W PowerLimit) laptop procit éppen engednek 70W-ig menni 3670016 másodpercig. Ez nyilvánvalóan hazavágja a laptop tápellátását előbb-utóbb.Én ilyet nem haszálok, esetemben nem erröl van szó. Hanem arról, hogy a PowerLimitbe beleférjek úgy, hogy nem leveszem a cpu alól a feszültséget, hanem nem engedek többet adni neki a névlegesnél.
Bevallom megpróbáltam én is, de hiába árulja nyitott BIOS-sal az MSI a laptopot és fura módon gyárilag 200W limit van beállítva, sem BIOS állítással, sem a ThrottleStop programmal nem lehet az 55W-ot átlépni. Nem működik programból a PowerLimit idejének kitolása sem, semilyen trükkel, kizárólag BIOS-ból lehet kitolni, de ott is csak 28mp-ről max 128mp-re.
Szóval gyanítom az MSI ezt direkt rakta bele.Aida64 StressTest alatt:
- nincs power limit (nem érem el a hivatalos max 55W fogyasztást)
- nincs thermal throttling (nem érem el a 95fok hőmérsékletet)
- nincs negatív VID offset (nem használok UnderVolt-ot)Mindezt csak azért, mert az IA ACLL/DC LL funkciót kikapcsoltam azzal, hogy 1-1 értékre tettem.
Ezek mellett nem tudom miért jelent többlet terhelést ez a tápegységnek, mint az, amikor turbo órajel fokozaton magasabb feszültség-alacsonyabb órajel társítás (VID boost) mellett azonnal power limitbe/hőfok limitbe futok és limitek miatt veszi vissza a feszültséget kb ugyanekkorára csak ugye alacsonyabb órajelet társítva hozzá, de közben folyamatos 55W-on járatva a procit?
Így meg még tartalék is maradt benne. mindezt stress-test alatt, míg normál állapotban komolyabb játékok alatt is előfordult limit. Így viszont a közelébe sem ér.Tehát fontos látni, nem túlhajtás történik, hanem mintegy a gép visszafogása. Ezek mellett nehéz megértenem a VRM/FET károsodás esélyét.
Bocsi, hogy ilyen hosszú lett...
Új hozzászólás Aktív témák
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- Pulze cigaretta
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- OLED TV topic
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- IFA 2025: A világ legkönnyebb 16"-es notebookját alkotta meg az Acer
- Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 : Fókuszban a Ventrue klán
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700K / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500 SSD
- GYÖNYÖRŰ iPhone XS 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2912, 100% Akkumulátor
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Eladó szép állapotban levő Asus VivoBook 17 S712F / 12 hó jótállással
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest