Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Almosito
tag
Üdv mindenkinek!
Még tapasztalatlan vagyok hifi témakörében, bár egy ideje olvasom a témával foglalkozó különböző oldalakat, fórumokat, s igyekszem beszerezni a HI-FI Magazin CD változatát is.
Első láncom megvételéhez szeretnék most seítséget kérni.
Sajnos anyagi lehetőségeim nem túl bőek, ezért a következő a tervem:
Vásárolok egy erősítőt, egy pár hangfalat, valamint a szükséges kábeleket, így a nyáron a zenehallgatás forrása a számítógépem lenne, majd nyár végén vásárolhatnék egy a lánchoz illő CDlejátszót.
A zene amit hallgatok gyakorisági sorrendben: metal, rock, jazz, komolyzene. Audio CDről, vagy esetleg számítógépen lossless formátumból, néha veszteségesen tömörítettet is.
Az összeg amit most rá tudok fordítani: 100, esetleg 150 ezer forint.
1, Erősítő:
Ennyi pénzből csak használtban gondolkodom. 30ezer forint körül a következőket találtam:
-Harman/Kardon HK-610
-Harman/Kardon HK-6500
-Marantz PM-40
-Marantz Pm-63
-Marantz Pm-55
-NAD 3020
Meghallgatni saját láncon nem tudom, mert még ugye nincs semmim. Előző tulajdonosnál mennyit ér a meghallgatás, ha teljesen más lánccal rendelkezik az összes eladó? Esetleg előfordulhat, hogy az ő hangfalával szépen szól az enyémmal majd kevésbé. Mi alapján válasszak? Milyen tapasztalaitok vannak a felsorolt erősítőkkel, esetleg miket ajánlanátok még? A NAD-ról sok szépet olvastam, a H/K-król is bár kevesebbet. A Marantz-okról mik a véleményeitek? Nekem pl. a Pm-40 nagyon szimpatikus, bár sem azt, sem a többit nem hallhattam még.
2, Hangfalak:
Az elhelyezés miatt lehetőleg polchangszórót szeretnék. Sajnos a rendelkezésre álló összegből a hifiboltok árlistájának csak kis százalékát nézegethetem, de egyelőre csak ennyit engedhetek meg magamnak.
Eddig a következőket találtam:
-Tannoy FUSION 2
-Mordaunt Short Avant Series MS-912
-Mordaunt Short Avant i Series MS-902i
-B&W HANGFAL DM 600 S3
-B&W HANGFAL DM 601 S3
-JBL Northridge E30 monitor
-JBL Studio S26 monitor
(nem tudtam eldönteni h a JBL-ek 60, valamint 70ezer forintos vételára egy párra vagy egy darabra vonatkozik-e)
-Acoustic Energy AEGIS EVO 1 esetleg NEO 1
-Kef Cresta 10
-Kef iQ 1
-Phonar Audio Live Micro 2
-Q Acoustics 1020
-Polkaudio Monitor 40
-Polkaudio Rti 4
-Celestion F18
-Wharfedale Diamond 9.3
A következő helyeke néztem őket:
-HIFI Barlang
-Satsystem
-Hifikozpont
-Akusztika hifibolt
-Suranyihifi
Esetleg hol érdemes még nézelődni, hol lehet meghallgatni őket. Szokás/illik saját erősítővel meghallgatni a boltban a hangfalakat?
Az általam hallgatott zenékre melyik lehet jobb/rosszabb? Milyen tapasztalataitok/véleményeitek vannak a felsorolt hangfalakról? Esetleg milyet ajánlanátok még?
3, Kábelek
Mennyi pénzt érdemes egy ilyen láncnál kábelekre költeni, hol érdemes venni őket?
Mennyire baj, hogy belső hangkártyám van (audigy 4), sajnos most valószínűleg nem fogom tudni kicserélni, vagy nagyon fontos lenne egy külsö kártya beszerzése?
Köszönöm, hogy elolvastátok kicsit hosszúra sikerült kérésem, s előre is köszönök minden segítséget. -
Almosito
tag
válasz Almosito #2306 üzenetére
Üdv ismét!
Először is köszönöm mindenkinek a hozzászlását!
CDlejátszót mindenképpen veszek, csak a nyár végéig akarom húzni számítógépről, utána remélhetőleg több pénzt áldozhatok rá.
Mi a különbség a NAD3020 és a 3020i között, egész jó áron találtam egy 3020A-t, az miben, mennyiben rosszabb? Cambridge-et próbáltam keresni de ilyen árkategóriában sajnos nemnagyon találtam, Rotelt sem nagyon.
Megpróbálok minél többet meghallgatni, bár abban kételkedem, hogy össze tudom hasonlítani a hangképüket, hisz teljesen más láncban vannak, de majd veszek valamit, valahol el kell kezdeni...
A Dohány utcánál lévő boltot mindenképpen felkeresem, nagyon sokan ajánlották.
Ha letudom a vizsgáim elejét megyek is hallgatózni... -
Almosito
tag
válasz AirBooms #2318 üzenetére
A hangfalvásárlás már egyszerűbb lesz, ha megvan az erősítőm elcipelem magammal és pár CDmmel néhány boltba s meghallgatom a számomra elérhető áron levő hangfalakkal, s ami legjobban tetszik azt megveszem.
Egyelőre még inkább a metal, rock részesül előnyben...
De az erősítő kiválasztása kicsit nehézkesebb, mert nincs semmi összehasonlítási alapom, ha meghallgatom külön-külön az erősítőket az sem ad pontos támpontot, mert teljesen más láncban lesznek. Ezért ebben még egy kis segítséget kérnék.
A Marantz-ot valószínűleg hanyagolom. Utánanéztem a NAD-nak, a régi 3020-ast, valamint annak 3020A és 3020B modelljeit ajánlják, az újabbakat már nem tartják kiemelkedő minőségűnek. De a régieknek pedig pont a phono-juk volt az erősségük, amit én meg valószínűleg soha nem fogok használni. Ez inkább a Harman/Kardon felé húz.
Pár hete nézegetem az általad is linkelt hirdetésekete, valamint nézegetek még néhány magyar internetes aprót, vaterát, ebay.de-t is, persze tovább figyelem hátha feltűnik valami szépség jó áron.
Most megfizethető árban H/K-kból a következő két modellt látom csak:
-HK 610
-PM 645
Ezekről esetleg mi a véleményetek? Elég lesz pl a 610es?
Előre is köszönök minden további segítséget.
Szerk: eleinte csak a 35ezer alattiakat nézegettem, de ha egyszer beruházok lehet kicsit többet fektetek bele, így az általad mutatott Rotel RA 930AX is beszáll a játékba. Még kicsit utánanézek. Köszi az ajánlást.
[Szerkesztve] -
Almosito
tag
válasz AirBooms #2325 üzenetére
Sajnos az általad talált Rotelről lemaradtam, viszont találtam egy másikat: Rotel RA 820 BX4. Elméletileg kifogástalan állapotban. Megbeszéltem egy találkát az eladóval, ha minden jól megy pénteken meghallgatom , harmanból HK610est találtam, ha nem felelne meg a rotel, meghallgatom azt is.
-
Almosito
tag
válasz BluEyes #2332 üzenetére
Hogy őszinte legyek meg sem fordult a fejemben, hogy előbb a hangfalat vegyem meg, s ahhoz keressek erősítőt
Ezt többször le is írtam, hogy nem fogom tudni megállapítani, hogy melyik is a számomra jobb erősítő, viszont azt sem tudom, hogy pontosan milyen hangzást keresek. Először meghallgatom a két erősítőt nemsokára, ha a készülékeket nem is magam tesztelhetem vele.
A NAD-os ötlet viszont tetszik, mondjuk nem hiszem, hogy pl a Rotel eladásával gondom lenne....
Arra is gondoltam, hogy most megveszem valamelyiket, pl amelyik jó áron van, s ahhoz keresek egy hangfalat, majd ha már ismerem a láncom, akkor veszek egy másik erősítőt pár napig vagy egy hétig azt használom, s a kettő közül a számomra jobbat meghagyom a másikat eladom, mint sokan említettétek ezeken az erősítőkön ha megfelelő áron veszem nem nagyon bukhatok...
Miután CDlejátszót csak később veszek hangfalat a ráfordítható összeg 70-80%-ért keresek ... -
Almosito
tag
Ez is egy út, de én pl. munka és tanulás miatt napi sok órát töltök számítógép előtt, nem örülnék, ha utána zenelejátszásra is számítógépet kellene használnom.
Nagyon jó külső DAC-okat lehet kapni, ha megfelelően szétnéz az ember, akár a magyar hifigyártók termékei között is...
Mondjuk, ha valaki kifejezetten házimozit szeretne ott nemtudom mi értelme van a PC-nek, akkor úgyis kell külső dvdlejátszó, erősítő, megjelenítő...
Viszont az igaz, hogy sok mindenre lehet használni egy megfelelő HTPC-t, tévénézésre, zenehallgatásra(külső DAV-al és erősítővel), játékra, böngészésre, munkára akár...
Ráadásul egész jól néz ki némelyik -
Almosito
tag
válasz dabadab #2843 üzenetére
A HTPC a forrás, de gondolom abba is kell egy dvdlejátszó, vagy ha veszek egy filmet, akkor azt hogy tudja lejátszani? Azért írtam, hogy nem árt külső dvd, mert egy megfelelő minőségű kivetítőnél elég gáz tud lenni az általában gyenge minőségű belső dvdlejátszó, persze biztos abban is van jó, de annak az ára ugyanannyi, mint a külsőnek.
Amúgy bizonyos körülmények között persze kényemes tud lenni, hogy pár kattintással kell kiválasztani a kívánt zenét, filmet, de nekem nem ér annyit, hogy ezért grabbeljem be pl. a CDimet.
Mellesleg sokak nagy fantáziát látnak a PC-ben, mint futóműben, nagyon jó minőséget lehet elérni vele jó pénzért, de ha valakinek mozinál nem alapból számítógépen van meg a film(pl nem letölti) hanem dvd-n bérli, vásárolja, kapja kölcsön, akkor nem látom, hogy mire kell a PC, mert ígyis-úgyis egy dvdlejátszó külső dac külső erősítő utat jár be a film...
Vitrinbe dugott sérülékeny műanyagkorongok?
CD: Háát attól függ mit nevezünk számítógépnek, nálam az valahol a Neumann architektúránál kezdődik a belső programtárolással, szekvenciális utasításvégrehajtással, meg az azonosmódon tárolt adatokkal és utasításokkal.
Egyszer lehet, hogy megváltozik a véleményem, de én most egy HTPC, vagy hálózati lejátszó árából inkább egy lemezlejátszót vennék, sokkal hangulatosabb -
Almosito
tag
válasz frankie! #2861 üzenetére
Per pillanat nincs CD-lejátszóm, ezért egy otthoni olcsó számomra nomame DVDlejátszót próbáltam forrásként, de nem vált be, új, eredeti CDlejátszásánál is néha (használtabbnál gyakran, vagy nagyon gyakran) megakad (néha 20-30sec-ig), normál hangerőn hallgatva a zenét is gyakran áthallatszik a kiolvasás, kb két éves max 10szer, ha használtuk filmnézésre, egyébként film dvd lejátszásnál nincs semmi baja, de audio, vagy mp3 CD esetén használhatatlan, nyilván nem általánosítható dolog, de nekem eddig nem jön be a dvd-s zenelejátszás
-
Almosito
tag
Ha már egyszer elfogadtuk, hogy mindegyik változtat, mondhatjuk azt is, hogy mindegyik ront, mert javítani nem fog. Akkor az marad a kérdés, hogy melyik ront kevesebbet, vagy, hogy az előzőleg használt kábelhez képest "javít-e", tehát kevesebbet ront-e.
Viszont az korántsem biztos, hogy a kevesebbet rontó kábellel jobbnak halljuk a rendszerünket.DDL: Annyit tudtam meg, hogy 380/00R, ebből lehet következtetni valamire?
-
Almosito
tag
válasz bpityusz #2964 üzenetére
Elméletileg nem javít, csak ront. Ha van egy kábel, ami sokat ront, ezt kicserélem egy másikra, ami kevesebbet ront, akkor elméletileg most nekem jobb, s mondhatom, hogy az új kábel javított a rendszeren, pedig valójában csak kevesebbet rontott.
Amennyiben az eredeti zene sérülésmentes lejátszása a célunk, akkor az EQ nyilván csak ronthat.
Gyakorlatban kicsit érdekesebb a dolog, mert mi a zenét próbálljuk hallani, s nem a rendszer mindenféle nagyon-nagyon pontosan kimért paramétereit. -
Almosito
tag
válasz bpityusz #2970 üzenetére
Nos ezért írtam, hogy elméletileg.
Nagyon idevág DDL egy korábbi hozzászólása (remélem nem baj, hogy beidézem):"A zenészek gyakran elkövetik azt a ''hibát'', hogy nem érdekli őket az hogyan szól, csak az, hogy mi. Hiszen a belő hallásuk, fülük hozzáteszi a ''tökéletes hangzást''. Némelyik zenésznek direkt stresszes dolog, ha a hangminőségre is figyelni kell(ene)"
Egyszerűen ugyanazt hallgatva mindenki mást hall.
De honnan tudjuk, hogy mi az ami rontott és "merre, mennyit rontott"? -
Almosito
tag
DDL: Ennyit sikerült kiderítenem: Philips CD 380/00R. Ebből már lehet valami pontosabbat megtudni?
-
Almosito
tag
válasz mcharles #3075 üzenetére
Szia!
A szoba akusztikája, a hangfalak elhelyezése is sokat változtathat a hangon, esetleg megpróbálhatod áthelyezni másik pozícióba a hangfalakat, hátha segít.
Így látatlanba nehéz megmondani, hogy mennyit befolyásol, ki kellene próbálni.
Én először is a kövekező céget ajánlanám:
http://www.tbbdesign.hu/sound/kezd01.htm
De szerintem nézz szét a különböző apróhirdetések között is(hificiy, hifipiac portál, avx, avforum...), megvétel előtt ajánlom, hogy mindenképpen hallgasd meg otthon a kiszemelt állványt, s akkor megtudod, hogy mennyit javít -
Almosito
tag
válasz asadasad22 #3074 üzenetére
Szia!
A program honlapjáról:
"Az ellenőrzést a True-Audio Software auCDtect szoftvere végzi, tehát az Audiochecker által adott százalékok az ő szoftverük elemzésének eredménye."
A fent említett szoftvernek kellene utánanézni. Egyébként a programnak van magyar fóruma, ahol valaki azt tapasztalta, hogy:
"CDeX 1.70-el FLAC-be rippelt EREDETI audio lemezeimnél 95%-os MPEG-et mutat".
Próbáld meghallgatni azt a számot másik forrásból, s ha abban nincs benne a hiba, akkor valószínű, hogy nem tökéletes a forrásod...
Egyébként van még egy módszerem: vedd emg az eredeti CD-t -
Almosito
tag
Egyébként én tegnap tapasztaltam, hogy hibásan játszotta le a lejátszóm egy eredeti CD-m, sőt olyat is csinált, hogy "gyorsabban játszotta".
Nekem sajnos egyelőre nincs pénzem LP-re, úgy tűnik lassan új CDlejátszó után kell néznem, nameg az erősítőm is gyengélkedik -
Almosito
tag
válasz frankie! #3081 üzenetére
Félreértés ne essék, mindenképpen szeretnék előbb-utóbb, de egyelőre sajnos nem engedhetek meg magamnak lemezlejátszó megvételét, főleg mivel ugye meglévő CDim mellé szeretném, úgyhogy először a haldokló digitális elektronikáim szeretném cserélni, de remélem néhány éven belül úgy alakul a dolog...
Egyébként Békés, Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!
-
Almosito
tag
Szia!
Néhány tanács gyorsan:
Vatera mellett mindenképp nézz szét a hificity, hifipiac, avforum, avx honlapján az apróhirdetések közt. Használt erősítőt mindenképpen érdemes megnézni, meghallgatni megvétel előtt, legyen szép hangja, ne recsegjenek a potik, ne legyen semmi baja, sem működés közben, se kinézetre lehetőleg. A legjobb talán az lenne, ha a meglévő hangfalhoz próbálnád kiválasztani, s többet meg tudnál halgatni a hangfaladon (esetleg a saját szobádban )
Audiofil: az ilyen hirdetésekben csak annyit jelent, hogy a hirdető ezzel próbál arra célozni, hogy jó minőségű, "póri hifiutánzatoktól" komolyabb készüléket szeretne eladni, mellesleg össze-vissza dobálóznak az audiofil kifejezéssel, ilyen körülmények közt nem kell vele foglalkozni.
Loudness: az erősítőbe hangszínszabályozó áramköröket építettek, én pl direkt lehetőleg olyan erősítőt kerestem amiben nincs, de ha van az sem nagy baj.
Összekötés a számítógéppel: a hangkártya analóg kimenetét összekötheted az erősítővel Jack-RCA kábellal, ilyet találhattál a webshopban, de kapható mindenféle műszaki boltban.
Szerintem semmilyen jelentősége nincs, hogy melyikre kötöd a CD és az AUX közül. Lehet félreértelek, de a számítógép vonalszintű bemenetére ne kösd, mert neked kimenet kell, a 2.1ed helyén működnie kell.
Miért 3utas hangfalakat szeretnél? Főleg az ilyen olcsó hangfalak közt nem tartom jó választásnak, pl kétutast elméletileg egyszerűbb csinálni, olcsóbb is, így ugyanannyiért jobb minőségűt kaphatsz.
Álló hangfalat, vagy polcsugárzót szeretnél? Pontosan mennyit tudnál rákölteni a hangfalra? Szétnézni mindig érdemes az aprók közt, ha másért nem csak tájékozódni egy kicsit. Én a helyedben hajlanék a használt felé a szűkös keret miatt. Csak győződj meg róla vásárlás előtt, hogy jó állapotban van, és mindenképpen hallgasd meg vásárlás előtt.
Elsőre ennyi[ Szerkesztve ]
-
Almosito
tag
válasz frankie! #3249 üzenetére
A CAT5 nyilván sokkal jobb, persze vedd meg azt, a képet csak azért mutattam, hogy az általa talált kábellal is összeköthető.
Ha minden zenéje számítógépen van elsőre szerintem nagy(drága) ugás lenne, de ha rendes hangfalon, erősítővel hallgatja hipp-hopp az LPkapuján fog kopogtatni (saját tapasztalat) -
Almosito
tag
Mindenképp hallgass meg több hangfalat.
Celestion általában akusztikus zenéket teljesít jobban, rockra nem nagyon szokták ajánlani, de hallgasd meg, mert nagyon jó hangfal, hátha neked az tetszik majd.
Aprók közt lehet találni olcsó B&W DM 303, szerintem egy próbát az is megér, valamint ennyi pénzből nyugodtan nézelődhetsz a hifiboltok honlapjain is...
Jó böngészést -
Almosito
tag
válasz #56474624 #3291 üzenetére
Én is néztem a Monitor 50et, de utána meghallgattam az rti polcsugárzót, s inkább azt vettem...
De ebben a kategóriában már több jó hangfal van érdemes minél többet végigallgatni...
Pl. szűkösen beleférhet akár egy új Dali Concept 6 is, nagyon sok embernek tetszik, mondjuk nekem személy szerint nem tetszett, anniyra, de amit én hallottam az még egy nem teljesen bejáratott darab volt.
Rock/metal-ban nagyon ütős a Polk, de akusztikusabb zenékben, jazzben nem annyira jó, érdemes letesztelni mindenféle zenével... -
Almosito
tag
Helo!
Használt CD lejátszó vásárlásához szeretnék tanácsot kérni.
Elsőre a következő készülékeket találtam:Philips CD-304 - van elég sok Bese tuningos is
Philips CD-650
Philips CD-690
Philips CD-692
Philips CD-820
SONY CDP-XE800 QS
SONY CDP-222 ESD
DENON DCD-1500
DENON DCD-660
DENON DCD-345
TEAC PD-160 - Bese Attila tuningolta
Marantz CD-57Melyiket lehet érdemes megvenni, esetleg más jól sikerült készülékek hasonló áron?
-
Almosito
tag
válasz #56474624 #4602 üzenetére
Vásárlás előtt, ha az eladó beleegyezik meg lehetne nézetni Attilával, vagy akár tőle is lehet venni, de az már kicsit drágább.
Különböző fórumokat olvasgatva a 304-et sokan ajánlják, ezért inkább a többi készülékre lennék kíváncsi. Azok hol vannak a tuningolt, és alap 304-hez képest
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700 LGA1151v2 dobozos CPU processzor
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5530 Laptop -80% 15,6" i9-8950HK 32/512 QUADRO P2000 4GB FHD IPS
- Apple Iphone 13 Pro - 256 GB (Space Grey)
- Komplett fénytechnika (Robotlámpa, stroboszkóp, vezérlő, állvány)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest