Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz vass1024 #40850 üzenetére
Amit csináltam még mostanában egy WD RED-nek álítottam át a parkolásást a gyári szoftverrel.
Tudomásom szerint elő van írva, hogy a program használatakor más merevlemez ne legyen csatlakoztatva. Elvileg előfordulhat az is, hogy ez okozta a problémát.
Hogy amúgy jó-e hozzá, azt nem tudom, a kockázat maximálisan a tiéd, de itt is felvetődik, hogy csak egyedül legyen a gépben.
Esetleg érdemes megnézni a HD Sentinelben is, akadnak állítható opciók, mint például akusztikai szint, hátha egyebet is tudsz vele állítani (Infomációk fül).
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz easy...rider #40892 üzenetére
HDD hibára figyelmeztet és elvileg F1 megnyomására folytatná a bootolást, de mégsem teszi.
Volt már olyan HDD hiba a történelemben (pl. Maxtor), amikor boot-képtelenné válik, de adatot még lehet rajta tárolni. Milyen hibaüzenetet ír ki?
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz A_ScHuLcZ #40919 üzenetére
Sebesség jónak néz ki, lenne még esetleg a cache-használat, de azt csak kivehető meghajtónál szokta letiltani a Windows:
Most nem jut eszembe semmi más, hogy mi baja lehet a gépnek.
-
Kernel
nagyúr
válasz NoOne1976 #40938 üzenetére
Annyiból érdekes, az ember azt hinné, az USB-ház is standard módon kezeli a SATA-eszközt, nekem nem is volt ilyen gondom, viszont én csak kisebb lemezt mertem rápróbálni az enyémre. Elképzelhető, hogy a nagyobb méretű HDD támogatása már ennek is gondot okozna, eszerint nem árt vigyázni.
Esetedben a GetDataBack vagy hasonló program segíthet elvileg, csak legyen mire lementeni az adatmennyiséget, meg persze addig tilos a lemezre írni.
-
Kernel
nagyúr
Szintén ezzel szembesültem a napokban. Kaptam egy WD500-at, aminek használója, hozzáértés hiányában nem vette észre, hogy a SMART 193 Load/Unlod paraméter már 64000 fölé szaladt, mindössze 120 nap üzemidő alatt. Tehát ez egy WD típushiba, amit még időben le kellett volna tiltani egy WD-programmal (de az sem mindegy, milyen eszközben használják).
Ennek meg is lett az eredménye, lemez elején, nehezen olvasható szektorok formájában, ami fagyásokat is okozott. Az a gyanúm, a gyakori parkolási ciklusok miatt sérült a lemez szélén a felület.
Nagyjából megsaccoltam a szektorszámok alapján, hogy az elejéből 2 GB méretet kellene particionálni, de azért jó lett volna konkrétabban is tudni, hogy eltaláltam-e?
A HD Sentinelnél, ha rákattintok valamelyik blokkra, felugrik egy ablak, ami mutatja a szektorok tartalmát:
Itt már kinulláztam, de ez adta az ötletet, a létrehozott 2 GB méretű partíciót diskeditorral feltöltöttem 01 szekvenciával.
Ezután a HD Sentinelben rákattintva a kritikus területre, láttam a 01 tartalmú szektorokat. Ebből nyilvánvalóvá vált, hogy mi merre van.
Ezután az első partíciót töröltem, így a lemez széle használaton kívül került.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Saltwater #41694 üzenetére
Ennél a merevlemeznél a fejet kiteszi egy műanyag bakra. Amikor a bakról visszatér, a nagy sebességgel forgó lemezen keletkező légpárna elvileg megakadályozza, hogy a fej a lemezhez hozzáérjen.
Kérdés, mit mutat a gyakorlat? Ekkora nagy számú ciklusnál előfordulhat, hogy nem mindig sikerül olyan szépen a leszállás, ahogy azt elképzelték.
Ebben az esetben 1 db tányérról beszélünk, talán épp ezért keletkeztek hibák csak az adatterület elején.
Ha több tányér lenne, akkor a hibák lehetnének beljebb is (szoftveresen nézve).
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Ezért is szerkesztettem még hozzá, hogy nem mindegy a tányérok száma sem.
Ha van két tányér, a második szélén van a hiba, szoftveresen nézve az lehet középen. De ez kitűnik némelyik sebességtesztnél is. Lemez szélén nagyobb a sebesség, láttam már olyat, hogy középen ismét kiemelkedik.
Ez nem, sőt az elején teljesen lehajlik. Nem ilyen szokott lenni, normális esetben:
Bár egyébként nem törvényszerű, a gyártó hogyan rendezi el a szektorokat, kéttányéros is lehet folyamatosan csökkenő.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Saltwater #41702 üzenetére
Nyilván nem teljes érintkezésre gondoltam, de valami oka csak lehet, hogy épp az adatterület eleje készült ki, vagy más esetekben épp a közepén jelentkezik hiba.
A hozzászólásom végén röviden kitértem a szektorok elrendezésére, megismételném azt is, láttam már olyan sebességtesztet, amin tisztán látszott a tányérváltás középen.
Amellett nekem is vannak többtányéros HDD-k, ami a szokásos csökkenő sebességet mutatja, mint a képen is.
-
Kernel
nagyúr
Ez olyan dolog, mint a Vaterán is bedobják a Sentinel képet, mintha SMART adatok nem is léteznének, két füllel odébb.
Pedig sokszor ott látható a lényeg.
(Ilyenkor szokott következni, hogy egyesek meg bedobják a full HD desktopot, középen egy apró ablakkal.)
-
Kernel
nagyúr
válasz Ganz-[HUN] #41717 üzenetére
Lemezkezelő és defragmentáló is olyan komponens a Windowsban, ami a külső parterekkel történő megállapodás alapján korlátozott képességű.
Ha jól tudom, korábban a PowerQuest, később az azt felvásároló Symantec szállítja a korlátozott megoldást a Microsoftnak, aki a third party szereplőket segíti azzal, hogy nagyobb tudású programokat ők adhatják ki.
Vagyis gyakorlatilag a Microsoft nem tesz keresztbe a külső fejlesztőknek. Nem csak azoknak, akivel szerződése van, más független cégekkel is valójában közös érdek, hogy készüljenek mindenféle programok a Windowsra.
Más kérdés, hogy néha eltaposnak ezt-azt, ez már az üzlettel jár.
-
Kernel
nagyúr
Arra próbáltam utalni, hogy a Sentinel főablaka nem minden, a SMART adatokból általában további következtetések is levonhatók.
De még a főablakban is szokott említeni ezt-azt.
Mindebből csak minimális információt közöltél, így nem lehet válaszolni a kérdésre.
-
Kernel
nagyúr
válasz Ganz-[HUN] #41729 üzenetére
Nekem megy, van hozzá pár fiókom, régi lemezeket tudok vele használni.
De a SATA-átalakítóm csak IDE-kompatibilis módban működik, amit úgy oldottam meg, hogy az alaplapon van két AsMedia SATA3 port, ami kihasználatlan, ezt állítottam be IDE-kompatibilis módra.
Amellett persze vannak Intel SATA-portok is, az megy AHCI-módban, hotplug igény szerint.
Úgy működik, hogy rákapcsolom a feszültséget, de egyszerre kell tápot kapnia az átalakítónak és a HDD-nek, ennek megfelelően kötöttem be.
Utána a HotSwap programban jobbklikk, hardverváltozás keresése rögtön be is hozza. Leválasztás szintén a programmal, utána kikapcsolás.
A fiókot tető nélkül tolom be, a megfelelő hűtés érdekében.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz sanyi02 #41740 üzenetére
Kell egy IDE-SATA átalakító, amiből található többféle is.
Ha menet közben is szeretnél vele hotswapolni, akkor nem lehet úgy bekötni, hogy csak rádugom a tápegység floppy-csatlakozóját és kész, mert HDD érzékelése nélkül az átalakító lefagy, használhatatlanná válik. Ezen nem segít a reboot sem, sőt a bootfolyamatot ilyenkor elakasztja.
Az átalakító csak 5V-ot igényel, de azt úgy kell bekötni, hogy a mobilrack elején lévő kapcsoló után kell ráforrasztani a piros vezetéket egy alkalmas pontra, hogy a benne lévő HDD-vel együtt kapjon tápot. Fekete vezeték természetesen GND-re kötendő.
Ventilátor is értelemszerűen mehet a kapcsolt 5 vagy 12 V-ra, attól függően, hogy milyen fordulatot szeretnénk.
De azok a kis kapcsolók nem túl jó minőségűek, lehet idővel kontakthibás is. Probléma, fagyás esetén jól meg kell járatni, hogy "becsiszolódjon" rajta az esetleges oxidréteg. Vagy átkötni teljesen és/vagy külső kapcsolóval helyettesíteni.
Az átalakító lehet ilyen:
Vagy ilyen, ebből létezik kétirányú is:
Azért van rajta két SATA-port, mert az egyik IDE -> SATA, másik SATA -> IDE irányban funkcionál.
De közelebbről ez utóbbi a fajtát nem ismerem, csak annyit tudtam kikövetkeztetni, hogy a fekete panelos újabb verzió, csak minimálisan drágább, tehát elvileg azt érdemesebb választani, nem a pirosat.
Fontos az is, hogy IDE-kompatibilis módba állított SATA port szükséges (lehet?) hozzá, legalábbis az enyém kizárólag úgy működik, de ezt már régen vásároltam.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz stangli #41753 üzenetére
Újratelepítés ilyenkor nem segít, szektorhiba miatt is előfordulhat például, hogy a BIOS nem tudja rendesen detektálni.
Hotswap-képes eszközökkel lehet próbálkozni, többször ki-be kapcsolgatni, ha véletlenül sikerül elkapni, akkor gyorsan felülírni szektorszinten.
Úgy vettem észre, ha legalább a partíciós táblát sikerül törölni, utána már könnyebben elkapja a gép, lehet felülírni az egész HDD-t, közben kiderülhet, hogy mely szektoroknál akad el. Vagy lehet más baja is.
-
Kernel
nagyúr
válasz Pazolini #41772 üzenetére
Amellett, hogy van erre magyar szó is, szerintem itt nem ez történt, hiszen ha törlöm, az egyik partíciót, akkor már nincs mit egyesíteni. Egyszerűen csak odébb kell tolni a másik partíció határát.
Bár láttam már olyat is, hogy valaki létrehozott egy új üres partíciót, majd azt egyesítette, teljesen feleslegesen.
Partíció végpontját a Windows Lemezkezelő is el tudja tolni, kezdőpontot lehet az Easeus stb. programokkal.
-
Kernel
nagyúr
válasz Pazolini #41774 üzenetére
Hagyjuk ezt, én még könyveken nőttem fel, nem a monitor előtt, részemről utálom felesleges angolmajmolást és ebből nem engedek.
A fórum nyelve magyar!
Ezt a bitegyesítős erőltetett magyarázatot pedig főleg hagyjuk, nevetséges... Partíciókról beszélt.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Pazolini #41776 üzenetére
Mondom, hogy nem érdekel, nem érdekelnek a gyerekes, buta kis szmájli barlangrajzok, amit írásbeli kifejezőkészség hiányában kénytelen vagy sajnos alkalmazni, és főleg nem érdekel, hogy kinek leszek kedvence. Lehet lapozni...
Bitek törlése: trollkodást is be lehet fejezni, félrebeszélsz... Partíciókról volt szó és ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz ArpiCBR929 #41808 üzenetére
Azt a fajtát nem próbáltam, de szerintem arra is vonatkozik, hogy az alaplap SATA-vezérlőjét IDE-kompatibilis módba kell állítani. AHCI nem jó hozzá.
Erre írtam múltkor, hogy az alaplapomon szerencsére kétféle vezérlő is van (Intel, AsMedia), így elég volt csak az utóbbit kompatibilisre állítani.
Amit linkeltél, a leírással ellentétben nem kétirányú, hiányzik róla egy csatlakozó. De ha megnézed a hozzászólásomban szereplő fotókon a csatlakozók feliratát, ami számodra szükséges (IDE HDD), az rajta van:
http://prohardver.hu/tema/hdd_problema_segitsetek/hsz_41741-41741.html
-
Kernel
nagyúr
válasz velizare #41810 üzenetére
Nekem már tegnap is sántított a dolog, amikor írtad a hibás szektort, hogy az nem konkrét (átirányítással pótolt) hibás szektor, hanem még csak függő.
Gyakorlatilag felül kell írni, törölni az egész felületet, utána vagy megjavul, vagy átirányítja, hibásként rögzíti.
Ha megjavul, akkor nem árt még többször is felülírni. Másképp nehezen tudod kitalálni, hogy melyik fájlt kellene felülírni, hacsak a diskeditort nem tudod haladó szinten kezelni.
Vagy eshet adat szempontjából üres területre is. Lehetne próbálkozni csak az üres terület biztonsági felülírásával, hátha véletlenül eltalálod, de kicsi az esély szerintem.
(#41812) corvette
Addig kellett volna felülírni az egész HDD-t, amíg működött. Most már csak kínlódni lehet vele, míg véletlenül detektálja a BIOS, illetve valamilyen átalakító eszköz, utána gyorsan felülírni.
-
Kernel
nagyúr
válasz ArpiCBR929 #41817 üzenetére
Szerintem pedig elég jól látható. Itt egyértelműen közli, hogy IDE HDD esetén ezt kell használni:
Itt is egyértelmű:
IDE Host -> SATA HD vagy fordítva:
A fekete panelon, ami egyébként újabb gyártmány, fordítva van.
USB átalakító is használható, csak az jobban bekorlátozza a sebességet, továbbá mobilfiókhoz nem is tudom használni, mert van egy olyan sajátossága, közvetlenül a merevlemezbe kell dugni.
Legalábbis, ami nekem van:
Annyira érzékeny a fiók által közbeiktatott vezetékezésre, hogy ettől adatátviteli hibákat produkál. Sőt, nekem hibás szektorokat is dobott az egyik lemezen, aminek egyébként azóta sincs semmi más baja. Csak épp ott virít 27 áthelyezett szektor és 7423 kapcsolati hiba. Szerencse, hogy ennek a kis HDD-nek amúgy sincs már használati értéke.
Tesztjeim során bebizonyosodott, hogy ezek a hibák csak akkor növekednek, amikor mobilfiókon keresztül dugtam össze.
-
Kernel
nagyúr
válasz liksoft #41815 üzenetére
Sajnos az a probléma – ezt már több HDD-nél is tapasztaltam –, hogy bizonytalan, nehezen olvasható szektorok miatt néha úgy lerohasztja a gépet, hogy egyszerűen már a BIOS sem tudja detektálni.
Ilyenkor próbálkozhatok USB-átalakítóval, SATA-kártyával, vagy bármivel, amit elő tudok szedni, de igen nehéz elkapni. Viszont amikor sikerül, csak a partíciós tábla törlése is már megkönnyítheti a helyzetet. Utána megjelenik a HDD, kezelhetővé válik, felülírható.
Nem tudom, az UEFI alaplap miatt van ez, vagy attól függetlenül az alaplap sajátossága, de inkább az a kérdés, milyen hardvert szoktatok használni ennek a kellemetlenségnek a megkerülésére, ami nem akar mindenáron adatot beolvasni a lemezről, már a boot során?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz liksoft #41822 üzenetére
Csak az az érdekes, nálam úgy néz ki, véglegesen megjavult két HDD, ami előzőleg szétfagyasztotta a gépet.
Egyiket elég volt felülírni.
Másikat felülírtam, de hamarosan ismét fagyasztott. A nehezen olvasható szektorok itt az elejére estek, többszöri felülírás hatására sem akart javulni az egyik blokk sebessége, ugyanakkor hibás szektorként sem akarta áthelyezni.
Másodszorra is igen nehéz volt elkapni, sőt még nehezebb, de ezután az első partíció kezdetét eltoltam 2 GB-tal, azóta semmi baja. Torrent megy rajta, Windowst is telepítettem rá (csak tesztként), de gond nélkül működik, 1884 adatkapcsolati hiba (ami nem nálam keletkezett) azóta nem növekszik.
Talán még azt érdemes tudni róla, hogy előző használója tudatlanságból 65 000 load / unload ciklust vágott bele.
Elképzelhető, hogy emiatt lett ilyen baja, amit fentebb leírtam?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz liksoft #41825 üzenetére
De akkor mi a jó módszer, mit kellett volna tenni? Kidobni a HDD-t?
Torrentre így is jó, ha elszállna, minden pótolható, de nagy részéről másolat is van.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz liksoft #41828 üzenetére
Aki HDD hiba miatt adatod veszít, kizárólag a saját hülyeségének köszönheti, nem nekem, aki csak tapasztalatokat adtam közre. Tudomásom szerint magától értetődő, hogy (fontos) adatot legalább két példányban kell tárolni.
Kissé erőltettetnek érzem ezt a dolgot, nehogy már a végén nekem kelljen elnézést kérni, mert leírtam, hogy mi volt. Ez volt a történet, és ennyi. Mindenki tisztában van vele, hogy ilyen lemezben már kevésbé szabad megbízni.
Korántsem ugyanaz, mintha az elektronika topikban olyan tanácsot adnék, ami érintésvédelmi szempontból aggályos, áram agyonvághatna valakit. Nyilván ilyenre én is ügyelek.
A másik, a felülírás ami egymagában is adatvesztést okoz.
Azért írom felül, hogy elvesszen. Meg azért, hogy a függő szektorok visszaforduljanak hibátlan szektornak. Amikor a Sentinelben a szemem láttára tűnik el a hibajelzés. De a következő fokozat, hogy még ezért is nekem kell bocsánatot kérni, ne vicceljünk már...
WD merevlemezekhez való programnál maga a gyártó is ajánlja, hogy néha írjuk felül a merevlemezt, frissítve ezáltal a mágneses felületet, megelőzve a bajokat.
-
Kernel
nagyúr
válasz Saltwater #41833 üzenetére
Körülbelül úgy fogalmaztál, mintha én adatmentésre tettem volna valamilyen kártékony javaslatot.
Csakhogy, amiről én beszéltem, a merevlemez felülírása nem adatmentés.
Ráadásul valójában semmire nem tettem javaslatot, csak leírtam az én eseteim (erre való a fórum), valamint volt egy olyan szólásom, hogy azt a merevlemezt, a függő szektorral már felül kellett volna írni.
Márpedig ez így van, hogy azt a merevlemezt már felül kellett volna írni. Mivel senki nem hülye, törlés előtt persze lementi az adatait. Mi ezzel a probléma?
Függő szektorok eldöntésének ez a módja, hogy írástesztet kell rajta végezni. Nem pedig várni, hogy valami csoda történik, vagy tovább szaporodik. Ezáltal ellenőrizzük a HDD általános állapotát, kiderülhetnek dolgok, vészjelek is.
Úgyhogy nevetséges az egész, nem kellene ennyire hülyének nézni a fórumozókat. Aki nem ért hozzá, nyilván nem fog ilyesmivel foglalkozni. Mások pedig tudják, mit csinálnak.
Azt hiszem, be kellene vezetni egy újfajta fogalmat, a szakmai trollkodás fogalmát, itt a mai történet kapcsán.
-
Kernel
nagyúr
válasz tpeter77 #41840 üzenetére
193 Load / Unload szokott durván megszaladni, azzal nincs gond eddig.
Van olyan is, hogy csak USB-házban csinálja, míg belső porton, megfelelő Windows beállítással (HDD soha ne álljon le), ugyanaz a HDD már nem növeli a ciklusokat.
-
Kernel
nagyúr
válasz 0xmilan #41849 üzenetére
Bár engem nem szokott különösebben érdekelni a töredezettség (még amikor HDD-n ment a rendszer, akkor sem foglalkoztam vele), de amikor rávettem magam, rövid úton elintéztem.
Simán lemásolom a Windowst, formázom, majd visszamásolom. Ehhez kell egy másik oprendszer, vagy valamilyen független klónozó program. A klónozásnak természetesen fájlszinten kell futni, vagyis ne szektorszintű tükörmásolat legyen, mert akkor ugyanazt a szerkezetet kapnánk vissza 1:1-ben.
De egyébként a legtöbb klónozó program fájlszinten másolja vissza a partíciót, vagyis a töredezettség eltűnik. Jellemzően csak akkor dolgoznak szektorszinten, amikor teljes HDD-t mentünk, az MBR-szektortól kezdve.
Fájlszintű rendszermásoló program például az XXCOPY ingyenes változata, de ez csak partícióról partícióra másol, az eredeti tartalom törlése után. Tehát ehhez legjobb egy másik HDD, oda-vissza másolni és kész.
Ha mégis a méretek módosításával próbálkoznál, akkor először a második partíció elejét kell feljebb tolni, utána az első partíció végét. Kevés a szabad hely kétségtelenül, minél többet tudsz rá áldozni, elvileg annál jobb lehet az eredmény.
-
Kernel
nagyúr
válasz junior11 #41848 üzenetére
Ha a 199-es SMART attribútumról van szó, 1 db CRC-hiba gyakorlatilag semmi, csak ha folyamatosan nő, akkor kell megfejteni, hogy mi okozza az adatátviteli hibákat (általában nem a HDD).
Nem valami más miatt mutat sárgát?
Inkább a HD Sentinellel kellene megnézni.
-
Kernel
nagyúr
válasz 0xmilan #41853 üzenetére
Például az egy lehetőség, de azért nem árt hozzá némi rutin, nehogy önszívatás legyen belőle. Egyszerűbb a partíciók határát tologatni, az Easeus hatékonyan megoldja, és itt még áramszünettől sem kell tartani.
(#41852) junior11
Sejtettem, hogy a Sentinel nem fog aggódni egy CRC-hiba miatt.
-
Kernel
nagyúr
válasz Forestgreen #41855 üzenetére
https://www.google.hu/search?q=delete+efi+partition+in+windows+7
Nézd át magad is a találatokat, de több helyen is azt ajánlják, hogy a Diskpart segítségével törölni a partíciós táblát, amitől értelemszerűen az összes partíció eltűnik:
http://www.winability.com/delete-protected-efi-disk-partition/
Ha gondot okoz a parancssori Diskpart használata (oda kell figyelni arra is, melyik lemezt törli az ember), esetleg meg lehet próbálni ezt a programot is, hogy enged-e törölni.
De mindenképpen az alábbi opció használatával, különben elkezdi végigírni az egész SSD-t, ami csak egy felesleges írásteszt lenne:
-
Kernel
nagyúr
válasz Forestgreen #41855 üzenetére
Később jutott szembe régi "kedvencem", már el is felejtettem. A Partition Magic része volt a ptedit.exe (partícióstábla editor), aminek 1.0 verziója sokáig szabadon letölthető volt a Symantec FTP-szerveréről is. Volt belőle DOS és Windows változat. Most már csak itt találtam meg.
Ha a "Type" mezőbe kattintunk (vagy Set Type), megjelenik egy kis segédablak, ami mutatja a különböző szabványos lehetőségeket:
Négy sor, négy lehetséges elsődleges partíció.
NTFS-nél 07-re kell állítani. Tehát ez lényegében csak egy byte / flag a partíciós táblában, nem is mindig foglalkozik vele a Windows (a partíció első szektorából olvassa ki a fájlrendszert, nem innen). Újra kell indítani a gépet, hátha utána másképp viszonyul hozzá a Lemezkezelő.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz NandorHUN #41860 üzenetére
Nem vagyok híve a GPT-lemez használatának, otthoni gépen szerintem célszerűbb a klasszikus MBR-alapú rendszer. GPT-lemez terén tapasztalatom sincs, hogy milyen lehetőségek vannak egyáltalán.
A Windows létrehoz 100 MB méretű bootpartíciót, amennyiben particionálatlan lemezre telepítem. Ez elkerülhető, ha előzőleg magam alakítom ki a partíciókat, vagyis nem a telepítővel.
Vagy csináltam olyat is, hogy a Windows partícióra átraktam a bootmgr kernelindítót és a rejtett Boot mappát, aktívra állítás, bootcfg korrigálás és működik. Utána töröltem a kis bootpartíciót.
-
Kernel
nagyúr
válasz NandorHUN #41865 üzenetére
A harmadikat és talán a másodikat engedi törölni, de ez kiderül, ha megpróbálod. Először még nincs végrehajtás, amíg az "Apply" gombot meg nem nyomod.
A Windows nem enged törölni olyan partíciót, amin keresztül történt a rendszerindítás. Vagyis attól nem kell félni, hogy véletlenül kiveszel alóla valamit.
-
Kernel
nagyúr
válasz Kernel #41864 üzenetére
Most látom, véletlenül bootcfg-t írtam, BCD helyett.
Aminek ugyan szoros köze van a boot-konfigurációhoz, de bootcfg XP-nél volt, itt viszont a BCD-fájlt kell korrigálni, a telepítő javítási funkciójával vagy az EasyBCD programmal például.
-
Kernel
nagyúr
válasz unclefucka #41869 üzenetére
A RAW nem fájlformátum, csak nyers adathalmaz, fájlrendszer nélkül. Mintha egy könyvtárban a könyvek lapjait kitépkedném és jól összekeverném, ráadásul még a fájlrendszert (katalógusrendszert) is eldobnám jó messzire.
Partíciós táblát lehet esetleg újraépíteni, fájlrendszert nem. Vagy legalábbis a hétköznapi programokkal nem megy, komolyabb helyeken meg eleve nem jelenthet problémát összerakni inkább egy másik meghajtóra.
A fájlrendszert a Windows nyilvánítja korruptnak, különféle hibák, sérülések miatt, onnan kezdve RAW. A hibák oka elsősorban hardveres eredetű.
-
Kernel
nagyúr
válasz King Unique #41885 üzenetére
Linux sem a RAW-ba lát bele így szó szerint, csodák nincsenek. Nyers adathalmazt nem lehet pillanatok alatt összerakni (ld. GetDataBack).
A Linux egyszerűen csak nem ignorálja azt az NTFS-t, amit a Windows korruptként jelölt meg és nem hajlandó vele foglalkozni.
-
Kernel
nagyúr
válasz DFlash #41901 üzenetére
Attól nem kattog, tápegység miatt kattoghat.
A példa kedvéért létezhet olyan eset, hogy egy adott HDD-típus 4,9 V-ról nem működik, lekattan. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a számítógépben minden más normálisan üzemel ugyanarról a tápegységről, a többi HDD is.
De itt nem feltétlenül csak a tápfeszültség abszolút értéke jelenthet problémát, egy kapcsolóüzemű tápegységnél lehet gond a szűretlenséggel, hullámossággal is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz @matthew@ #41905 üzenetére
Szerintem ez a szokásos "hibaüzenet" effekt.
Régen sokat nyomultam Windows témákban (az XP-korszak valahogy több "munkát" adott). Amikor bedobják, hogy hibaüzenet, az a legjobb.
De milyen hibaüzenet? Ja, az már lényegtelen.
-
Kernel
nagyúr
válasz Dexar007 #41917 üzenetére
Belső WD-vel nem volt még problémám, nekem bevált mindegyik.
USB-házban használt WD-t kaptam már gyakorlatilag ajándékba, amit rendbe tettem, azóta nem romlik az állapota. Csak én belső SATA-porton használom, nem ilyen USB-szarokon.
Évek során, több más eset tapasztalatai alapján is számomra bebizonyosodott, némelyik HDD-nek van ilyen "hülyesége", hogy hibás szektorokat dobhat, de nem feltétlenül fizikai okból, vagyis nem a HDD belső hibája miatt.
Miután pedig a káros üzemeltetési körülmények megszűnnek, zavartalanul működik tovább, a SMART értékek romlása megáll. A függő szektorok eleve jóra fordulnak, már egy szektorszintű felülírás után.
De itt a topikban megy a sznobéria, HDD-t ki kell dobni, múltkor is leugattak, nevetséges...
Nyilvánvaló, hogy egy problémákon átesett merevlemezben kevésbé bízik az ember, fenntartásokkal kell kezelni. De attól még nem kellene túlzásokba esni, lehetne néha gondolkodni is.
-
Kernel
nagyúr
válasz Dexar007 #41922 üzenetére
Ezt már te tudod, hogy szeretnéd-e megfejteni a probléma okát. Ehhez ki kell venni, belső portra kötni, szektorszinten felülírni az egész lemezt.
Később eldől, hogy mi hozható ki belőle, romlik-e tovább stb.
Ezt is mindenki maga tudja, hogy mekkora a kockázatviselő készsége, szeret-e kísérletezni, hány példányban tartja a fontos adatait.
Múltkor azért szólogattak itt be nekem, mert a javaslatom kártékony, amennyiben a HDD hibája miatt adatok fognak elszállni. De én nem hinném, hogy olyan fogyatékos emberek járnának ide, akik nincsenek tisztában a kockázatokkal.
Vagy akkor minek kérdez a topikban, eleve minek a topik, mindenki dobja ki és kész.
-
Kernel
nagyúr
válasz Saltwater #41925 üzenetére
Vegyél egy túlfeszültség védelemmel ellátott hosszabbítót, és abba dugd be a külső hdd-t.
Elektronikailag, szakmailag ennek a javaslatnak viszont semmi értelmét nem látom. Ha valaki tisztában van a kapcsolóüzemű tápegységek működésével (de nem olyan szinten, hogy látott már olyat, hanem javít, tervez, épít ilyen áramköröket), van fogalma a túlfeszvédős hosszabbítókról, az nem ír le ilyet.
Villámlás másodlagos hatása következtében indukálódó túlfeszültség ellen védhet egy komolyabb elosztó. Simán a hétköznapi használat, normál feszültségingadozás szempontjából mintha ott sem lenne.
Villámlásnál is először a tápegységek primerkörében mennek tönkre alkatrészek, legtöbb esetben itt meg is áll. Durvább villámnál meg akármi elszállhat, ami ellen már a hosszabbító sem véd.
De nem a hosszabbítón fog múlni a szektorhiba, ne vicceljünk...
-
Kernel
nagyúr
válasz Landon #41924 üzenetére
Terás lemezem pár év használat után lassult némileg, a töredezettség miatt, de egy adattárolónál (torrent stb.) nem olyan fontos szempont a sebesség.
Gyakorlatilag nem éreztem hátrányát, noha feltűnt néha a fájlműveleteknél, de amikor lett elég tárterületem, legyalultam az egészet. (Ez nálam nem formázást jelent, hanem teljes felülírást.)
-
Kernel
nagyúr
válasz velizare #41933 üzenetére
Számomra nem egyértelmű, hogy mit csináltál.
Ha én azt mondom. hogy szektorszintű teljes felülírás, akkor szerintem az egyértelmű fogalmazás.
De itt tesztekről beszéltek, ami lehet sokféle, így nem lehet követni, hogy miről van szó.
boygabi_
Ugyanez vonatkozik a te esetedre is. Az áthelyezett szektorokkal már nem foglalkozik a meghajtó, le van selejtezve, nem indikál hibákat.
A bizonytalan szektorok felülírás hatására változhatnak, de szerintem nem lehet érteni, hogy mit követtél el ennek érdekében.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Notebook hibák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kedvenc zene a mai napra
- Elden Ring
- Suzuki topik
- NBA és kosárlabda topic