Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#36011) shalafi66 válasza denesdr (#36008) üzenetére


shalafi66
veterán

Ez attól függ, hogy hogyan méred, és milyen modellt használsz az impedancia elemekre bontására. :)

:D Hát valamit kell csinálni a szűrővel, ha egy teljesen különböző ESR értékű kondenzátort építesz a régi helyére. :D Persze, csak akkor, ha az eredeti kapcsolás mögött volt bármi tervezés. Ha nem, akkor szinte mindegy is. Szóval így is, úgy is meg kell mérni.

Milyen az a normál hangsugárzó?

#36007bkercso
Használt elkók ESR-jét méregetni ilyen készülékkel pl. biztos nem sok jóra vezet. :D Mivel csak egy-két frekvencián vesz mintát, (gyakran) hülyeségeket mutat.

#36006Krissz80
Nem. :D Ellenőrzés nélkül nem. A márkás azt jelenti, hogy van rajta egy logó, felirat, stb. Ez oké, de túl sokat nem jelent, nem paraméter.

Alapvetően a hangsugárzódnak, nem a kondik típusa okozza a bajait. A legnagyobb problémaforrás a hangszóróelhelyezés, a két mélyközép vízszintesen. A második a hangszórók rezonáns rendszere f*s (=nem jól tervezett). A mélyközép 4-5kHz körül berezonál, és az előlapi elrendezés miatt amúgy is válthatatlan esetet tovább bonyolítja, nehezíti. A magashsz vszeg 3-5kHz alatt életképtelen (=rossz a dinamikus viselkedése), túl távol van a mélyközepektől, pedig a mérete engedné közelebb is..
A szűrők tervezése vszeg elnagyolt (lehet, hogy nincs is ettől jobb ésszerű megoldás), így a váltóalkatrészeket cserélheted bármire, lényegesen javulni nem fog, ha a kapcsolás változatlan marad.

De saját megnyugtatásodra, időtöltésnek, hobbitevékenységnek, HiFi-zésnek kicserélheted. Szerintem túl messzire nem kell menni, bőven megfelel egy PP fémezett fólia kondenzátor (ha alapból nem az van benne).

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.