Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Segway-Ninebot Kickscooter Max G30E II elektromos roller
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Öregszem
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Sziasztok!
Van egy padláson talált hangfalpárom.
SAL SBX 1620 van bennük, kissé repedezett széllel.
Magassugárzó, váltó nincs, és a reflexcső is hiányzik.
Olyan 15 literre saccolom. 16mm vastag a farostlemez.
A fenti két repedés egy hangszórón van, a másikon is van egy az elsőhöz hasonló, de azt nem sikerült láthatóan lefotóznom.Kukázni nem akatom, szóval, ha valakinek kell, akkor Bp. 4. kerületből elvihető ingyen az egész.
Arra az esetre, ha senkinek nem kellene, kérnék javaslatokat, hogy miként lehet a kukázáson kívül hasznosítani.
Mágnes, kosár, stb.Előre is köszi!
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
szazbolha
addikt
Én úgy látom, hogy azt a repedést nem az idő hanem csavarhúzó okozta.
ha ez így van akkor a javítása házilag is megoldható barkács szinten, amúgy peremezni kéne.Házilag: vágsz a repedéseket épp lefedő vékony gumi szalagot és szilikonnal odaragasztod belülről. A repedések közé is jusson. Ha eleve nem volt anyagvesztés lehet nem is kell a gumilap, ekkor több rétegben érdemes felhordani a ragasztót (belül)
Nekem sikerült, nem hallani különbséget, bár lehet nekem kisebb volt a rés. -
Dißnäëß
nagyúr
Hello, én is így nyártam tavaly nyár végén, bevittem a hangszórókat ide, hálásan köszönte az eladó, hobbi építésre gyereknek stb. jó + ha újraperemezik, ... szóval mindegy is, a lényeg, hogy ők megköszönték, nem kértem semmit.
A ládájukat eltüzeltem, pedig masszív épített mdf volt 2x 120 liter merevítéssel mindennel, de túl nagyok voltak egyszerűen.
A Tieden is segít az öngyújtó és némi újságpapír. Húst ne süss felette, ez nem tiszta fa (+ festés ugye).
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
félisten
válasz Dißnäëß #35154 üzenetére
Sajnos a lakótelepen, ahol lakom, nem lehet tüzet gyújtani, és a legközelebbi szalonnasütős kirándulásig nem tudom raktározni, így megy majd a hulladékudvarba.
A hangszórót viszont elviszem a hangszóróboltba, úgyis van egy peremezni való hangszórópárom. :)Köszi a tippet! :))
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Dißnäëß
nagyúr
Nincs mit, jobbnak láttam én is nekik adni, mintsem kukába. El lehet fun-olni velük, ráadásul ők peremjavították az egyiket vagy 10 éve, a macska a peremgumiba eresztette itt-ott a körmét Nekem túl nagy volt az egész "projekt".
Hajrá
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
DjTaRsY
aktív tag
válasz shalafi66 #16123 üzenetére
Kaptam ajándékba egy Videoton DC 2050 E párt, amelyben anno még én cseréltem membránszéleket a mélyeken. Kívülről rendbe sikerült rakni őket, és csináltam egy gyors mérést is róla, jellegben épp ugyanilyen görbét kaptam.
Mivel van otthon egy rakat váltóalkatrészem, gondoltam rá, esetleg megmérem a hangszórókat külön és tervezek hozzá valami új váltot. Érdemes belefognom, vagy teljesen veszett ötlet ezekkel a hangszórókkal nekiállni bárminek is? -
kopepe
aktív tag
Sziasztok!
Tud valaki magyar oldalról rendelhető 2col 2ohm hangszórót? -
denesdr
addikt
Elkészült a korábban említett középhangszóró dobozom, aminek a belső méretei 170x170x215mm. Az azonos oldalméretektől kicsit féltem és be is igazolódott amitől tartottam. 1kHz (kb 343mm hullámhossz) körül harmónikus torzítási "góc" jött létre, 2-6+ harmónikusok ezen a ponton hirtelen mind megugrottak. Nem volt olyan vészes, de egyértelműen kivehető volt a grafikonról, fülre nemigen hallatszott probléma.
Kicsit játszottam a csillapítóanyaggal, amitől némileg változott a dolog, de nem múlt el teljesen, ígyhát utólag raktam a dobozba ferdén egy terelőlapot, ezzel csökkentve a párhuzamosságot és megtörve az azonos oldalméreteket. A csillapítóanyaggal karöltve ez már eltüntette a torzítási csomópontot.
A tanulság nem nagy újdonság: subwoofer-en kívül ha lehet kerüljük az azonos oldalméreteket, de ha valami miatt mégis azonosak az oldalméretek, akkor is el lehet érni jó eredményt némi trükkel.[ Szerkesztve ]
-
szazbolha
addikt
-
ozzy711
őstag
válasz denesdr #35161 üzenetére
A tanulság nem nagy újdonság: subwoofer-en kívül ha lehet kerüljük az azonos oldalméreteket,
Igen ez igen régi tanulság, hogy is terveztél négyzet előlapot?
Besüllyesztés, élek lekerekítése gondolom meg volt. Hangszóró típusa, váltási frekvencia is érdekelne.A frekvencia átvitel hogy alakult, nem volt beszakadás?
Képet teszel róla? A Tigrisnél járt dobozról van szó?
-
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #35165 üzenetére
Igen, hehe, valóban nem mai "találmány".
Azért lett négyzet, mert minimális előlapot szerettem volna, de nem akartam kör- meg mindenféle bonyolult formájút.
Egyébként az előlap, hozta az elvárt dolgot, hogy ilyen lett, csak a dobozon belüli dolgokkal akadt némi fennforgás. Valójában lehetett volna téglalap formájú is, mert függőleges irányban el lehetett volna nyújtani, de nem akartam, mert jóval magasabb lett volna a felépítmény. De mivel a doboz alatt és fölötte is van valami, így a hangszóró nem négyzetnek látja az előlapot. Besüllyesztés, lekerekítés megvan.
A frekiátvitel elég szép lett, itt nem volt különösebb meglepetés.
Igen az a doboz ami Tigrisnél is járt, új közepet (8") kapott, ami jobban passzol ehhez a tölcsér+magas kombóhoz.#35163 szazbolha
Csak kettéosztottam, az össztérfogat nem lett kisebb, pontosabban csak a merevítő-terelő anyagának a térfogatával lett kisebb, de ez nem számottevő.[ Szerkesztve ]
-
ozzy711
őstag
válasz denesdr #35167 üzenetére
És aktív ugye.
Csak kíváncsi voltam, hogy mennyire viszed le ekkora űrtartalom mellett. Az én közép dobozom kb. 8-10 literes ( a csillapító anyag +kereszt merevítő miatt saccolom ) és 200 Hz környékéig ( 150 Hz a gyári minimum ajánlás ) viszem le.
A sas szemem kiszúrta, hogy ez már másik hangszóró, mint a múltkori.
Most már látom, ehhez kellett az új doboz. Egyébként látom azt a koncepciót is, hogy minél kisebb legyen a doboz visszaverő felülete ( ennél kisebb már nem nagyon lehet ).Látom az adatlapi mérést, gondolom dobozba építve más. A 2 Khz-es emelkedést, gondolom kikalapáltad az aktív szűrővel vagy már maga a dobozba építés megoldotta.
-
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #35169 üzenetére
Igen, maradt aktív. Lehet, hogy lehetne még lejjebb vinni a váltást, de így is jól szól szerintem és a viszonylag lankás alsó váltás miatt eléggé széles a mély- és a középhangszóró átfedése, emiatt legalább 100Hz-ig beleszól az eredő átvitelbe a középsugárzó.
A gyári atadlapon látható görbétől egy kicsit tartottam, de szerencsére a 2kHz körüli kiemelés nem breakup, az aktív váltással meg könnyen ki lehetett simítani, amúgy (nyilván) más lett az átvitel dobozba szerelve, mint ami az adatlapon látszik.
A minimális dobozszélesség pedig ahogy írod, a vízszintes terítést segíti, mert amilyen frekvencián diffraktálna, ott már eléggé nagy az irányítottság a hangszóró mérete miatt és ezáltal nem érvényesül (annyira) a dobozéldiffrakció.
-
ozzy711
őstag
válasz denesdr #35171 üzenetére
(függőleges megnyújtással) megoldottad, hogy ne négyzetes legyen.
Igen, ezen belül is kissé felfelé vittem a hangszórót, hogy minél közelebb ( pontszerűbb ) legyen a magashoz. A mély és közép hangszórók távolsága szerintem nem kritikus, simán belefér akár 5-10 cm is, ugyanez a magas-közép között már gond lehet.
Ha már itt tartunk, van egy 600 Hz körüli beszakadásom, azzal ( most, hogy végleges állapotú az Alapeh-x ) kezdenem kell valamit. A gyári adatlapon elvileg itt nincs gond, így a doboznál lesz valami gubanc, ki kell deríteni ( bár fülre így is gyönyörűen muzsikál ).
Mérési eredményeket a másik topikban tettem fel, de itt is diskurálhatunk.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz szazbolha #35172 üzenetére
A minimális előlap előnye ahogy ozzy is írta, hogy kevesebb kontrollálatlan reflexió történik előrefelé, továbbá amit én írtam, hogy csökken a doboz diffrakcióhatása, mert amelyik frekvencián diffrakció lépne fel, ottt már eléggé nyalábolt lesz a hangszórónk átvitele, magyarán a hangszóró saját mérete miatt kevesebb energiát sugárzódik a doboz élei felé. Szóval a minimális előlapot mindig a hangszóró méreteihez kell viszonyítani.
Ha növeljük az előlap méreteit, akkor a diffrakció lejjebb tolódik a spektrumban, oda ahol a hangszórónak még nagyon széles a lesugárzási szöge így sok energia jut el a dobozélekig és a diffrakció megjelenik az on-axis és az off-axis átvitelben is.
Ilyenkor szokás jó nagy lekerekítéssel kezelni az éleket, ez segíthet valamelyest, de meg nem szünteti a jelenséget.
Diffrakció szempontjából a tökéletes megoldás a végtelen méretű előlap lenne, ennek a praktikusan kivitelezhető verziója a falba süllyesztett hangfal, na ez már tényleg "hangfal".Egy alacsony diffrakciójú hangugárzónak egyenletesebb on- és off axis átvitele tud lenni,m int egy magasabb diffrakciójú doboznak.
Alacsony frekvenciákon már kevésbé érvényesül a diffrakcióhatás a nagy hullámhosszok miatt.#35173ozzy711
Jól mondod, a mély s a közép között nem annyira kritikus a távolság a nagy hullámhosszok miatt. Én sem azért nem csináltam magasabbra a középdobozt, mert féltem a nagyobb hangszórótávolságtól, hanem egyszerűen nem akartam magasabbra építeni a dobozt.Szerintem simán rakhatsz fel ide méréseket, engem is érdekelne.
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
Bár a diffrakciót használhatjuk előnyünkre is, ha épp egy kicsit szélesíteni szeretnénk a hangsugárzónk lesugárzási szögét mielőtt a hangszórónk átmenne erőteljes nyaláboltságba, tipikusan közép- és magassugárzó közti váltáskor lehet ennek jelentősége.
-
denesdr
addikt
válasz szazbolha #35178 üzenetére
A magashangszóró már egy ideje megvan, az egy Faital Pro HF108R és hozzá STH100 tölcsér, ennek a kombónak a csúcs kiemelése 3kHz körül van, de igazából az atvitel teljesen ki lett lapítva, a DSP váltónak köszönhetően ez viszonylag könnyen ment.
Majd rakok fel egy-két mérést, ha érdekel.
Szerintem csak szokatlan neked így elsőre a doboz nélküli magas látványa. Nekem már kifejezetten tetszik (amellett, hogy igen hasznos tud lenni és amúgy jó is), hogy iyen.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
A magassugárzó átviteli görbéi. Rosszul emlékeztem, 4kHz körül van a kiemelés csúcsa.
A legmagasabb görbe a magassugárzó+tölcsér nyers on-axis átvitele, a középső a passzív kompenzációs áramkörrel, az alsó pedig a végleges, DSP-vel korrigált átvitel:A komplett hangsugárzó on-axis távitele, a mérés az időkapu miatt csak 300Hz fölött érvényes, simítás nélkül (pontosabban 1/24 oktáv simítással, mert az ARTA ennyit tud):
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #35184 üzenetére
Nálam a DSP főleg a hangsugárzó/hangszórók saját egyenetlenségeit hivatott enyhíteni. A Cavern, meg a többi automatikus szobaakusztitka korrekciós szoftverrel viszont az a probléma, hogy nagyon ki akarják egyengetni a szobai átvitelt. Itt leginkább a beszakadások kisimítása jelenti a fő problémát.
Egy erősebb szobai beszakadásnál általában megnő a torzítás, aztán ha a korrekció boostot rak a beszakadásra, akkor tovább nő a torzítás mértéke egyrészt a szoba miatt, másrészt a hangszóró nemlinearitása miatt, továbbá erősen csökkenhet az elérhető hangerő is..
A fenti mérések közül a jobb oldali mérésen 100Hz fölött jól látszik egy torzítási góc, ott a frekiátvitel egy jókora beszakadást mutat. Ha ki akarnám egyengetni, akor csak tovább nőne a torzítás. Helyette inkább kerestem olyan helyet a hangfalaknak, ami viszonylag kevés mélyfrekvenciás beszakadást ad a hallgatói pozícióban, így boostot nem is használok, csak cutot, ami viszont csökkenti a torzítást.
Tehát nem maga a DSP növeli meg közvetlenül a torzítást, hanem a szoba-hangsugárzó interakció nem optimális módon való kezelése. Az automatikus DSP nem mérlegel, ő csak a hallgatói pozícióban mérhető szobai freki- és fázisátvitelt akarja kiegyengetni mindenáron.[ Szerkesztve ]
-
szazbolha
addikt
válasz denesdr #35185 üzenetére
Érdekes téma. Itt egy room mode kalkulátor amely a Bolt területet is mutatja [link] jól lehet vele játszogatni, és a lakásban hifizőknek elég rémes különbségeket tud mutatni 4x5 m és egy 10x7-es szoba között. Szóval ebből én azt szűrtem le, hogy a nagy alapterületű nagy légterű "amorf" vagy tagolt nappalik alkalmasabbak lehetnek zenehallgatásra mint pl. az én dolgozószobám.
Nem vagyok a szoba akusztika szakértője, sőt sokkal kevesebbet foglalkoztam vele mint kéne, de mindig az merült fel bennem, ha építhetnék magamnak egy hallgató szobát, az valamennyire tölcséres jellegű lenne, vagy legalább ne legyenek párhuzamos falak mindenhol, ahogy a hangsugárzó tervezésnél is törekszünk erre.
Talán lehetne egy nagy csűr vagy pajta amit átalakítanék.... de már lassan lemondunk a vidékre költözésről.
-
szazbolha
addikt
Megjelent egy új magyar hangfal márka. Vagy már régi csak nem ismertem.
Érdekelne mi a véleményetek erről a hangfal párról:
-
-KP-
addikt
válasz szazbolha #35188 üzenetére
1000 forintos olcsó kínai easttech hangszórók dolgoznak benne,kivéve talán a mélyet. Olvass bele avxen a Clarus topikba, az utolsó oldalakon eléggé kiveséztük a témát. A magasnak jó nagy mérhető torzítása van még úgy is, hogy kettőt használnak. A hangképe meg igazi V. Mély meg magas jól megtolva, közepe meg semmi. Ha egyszer elromlik egy hangszóró, lehetetlen lesz a cseréje kb, sok szerencsét találni ugyanolyat. Ami még hab a tortán, hogy roncsolás nélkül nem is lehet szétszedni.
-
Eugene Roe
őstag
Valaki tudna ajánlani Budapesten egy elismert hangfal-váltó tervező emberkét? Érdekelne, hogy mennyiért lehetne javítani valamit a hangfalamon (Yamaha Soavo-1).
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
szazbolha
addikt
válasz Eugene Roe #35193 üzenetére
Mit szeretnél javítani rajta?
Általában a kész hangfalaknál behatárolja a lehetőségeket a doboz mérete, belső felépítése és a benne lévő hangszóró készlet.
A hangfal abba az árkategóriába esik amikor már nem illene "javíthatónak" lenni.Az én elképzelésem szerint, ha a hangváltóban nincsenek durva hibák, vagy kompenzációs hiányosságok, akkor csak finomhangolást lehet végezni. Pl. egyenletesebb frekvencia menet ha ez a cél, vagy bizonyos frekvencia tartományok elnyomása/kiemelése de ez nem feltétlen ad jobb hangzás.
Esetleg lehet a belső kábeleket is cserélni, de ez egyrészt ezotéria határterülete másrészt egy kábelcsere "valós" változását a hangváltóval is el lehet érni. (nyilván nem oda való belső kábelt érdemes cserélni.)Egyébként nagy vonalakban a felső középtartomány 2-4 Khz-es részével a jelenlétet lehet szabályozni, a magasakkal lehet "tisztaságot" és irányítottságot változtatni, a mélyeket 200-300 Hz alatt már nagyon nehéz a hangváltóval korrigálni (a dobozon/hangszórókon kívül jórészt a hallgató szoba és hangfal pozíciója határozza meg) vagy úgy, hogy a felette lévő tartomány hangnyomását csökkentjük, de akkor sokat veszíthetünk az érzékenységből.
Ezek a problémák hasonlóak azzal amikor hangfalat építünk, csak annyival nehezebb a helyzet, hogy a hangszóró készlet adott.Vannak cégek, lelkes emberek akik hangfalak feljavítására "szakosodtak" és nem lehet tőlük elvitatni, hogy az eredmény általában jobban tetszik a megrendelőnek, mint amit előtte 2-3 héttel hallott eredeti állapotban.
[ Szerkesztve ]
-
Eugene Roe
őstag
válasz szazbolha #35194 üzenetére
Gyakorlatilag csak meglévő alkatrészek minőségibbre cseréléséről lenne szó.
Csak néhány érték egyedi a falban, például 2,8mh indukciót nem találok, csak 2,7mh-t, ilyenkor mi van, és ehhez hasonlóak
Erről lenne szó.
A magas-mélyközépnél capacitor csere Jantzen Super Z-capre + ellenállások Jantzen SuperResre, illetve a tök egyszerű mélynél egy minőségibb tekercs, illetve potenciálisan a bipolár elkók Jantzen cross-capre cserélése.
[ Szerkesztve ]
-
szazbolha
addikt
válasz Eugene Roe #35195 üzenetére
Van aki úgy hallja van jelentős különbség kondik vagy akár ellenállások között azonos elektromos tulajdonságok esetén is. Én nem nagyon tapasztalom, talán nem jó hozzá a fülem, de igyekszem a legjobbakat megvenni, vagy olyat amire mások azt mondják ez a jó.
Sonopart-nál nagy a választék, ezek a 2,8-as légmagosok: [link]
vagy ha van pénz, akkor ez: [link]De a tekercs ellenállásának változásával is el fogod hangolni valamennyire a hangfal hangképét. Nem tudni mennyi volt az eredeti.
Ha újra építenéd a hangváltót akár azonos (gagyi)alkatrészekből akkor is lesz némi különbség az alkatrészek tűrése miatt.
Ha minőségi cuccokból építed újra biztos más lesz. Remélem kedvedre való lesz a végeredmény. -
szazbolha
addikt
válasz Eugene Roe #35195 üzenetére
Kerámia helyett ezt használom: [link]
Adatlapon: 35....50Khz (-10 db)
Ebből sosem lesz jó mély, -3db-hez kéne megadni az adatokat.
Ez nem a tekercsen múlik hanem a térfogaton, hangoláson és mély hangszórók tulajdonságain.[ Szerkesztve ]
-
Eugene Roe
őstag
válasz szazbolha #35196 üzenetére
Vasmagosból csak 2,7-est találtam légmagosból van 2,8-as is, a gyári is 2,8-as.
A vasmagosnak kisebb lenne valami visszacsatolása és így elvileg kicsit légiesebb az egész, hát az ideális az lenne, he meg tudnám hallgatni a két verziót egymás mellett
-
szazbolha
addikt
válasz Eugene Roe #35198 üzenetére
Izé... kezdem nem érteni...
Ez a légmagos [link]
Ez meg a vasmagos [link]Ha jól értem ez a mélyekhez kell, a 2,8 mH, aminek a keresztezési frekvenciája 450 Hz. Ez alatt hogy lesz valami légies?
Bocs... én nem vagyok hifista, el is hagytam a hifi topikot, de tiszteletben tartom, ha valaki tud különbséget tenni légmagos és vasmagos hangzás között.
A mélyekhez vasmagost használok, praktikus okokból. -
Eugene Roe
őstag
válasz szazbolha #35199 üzenetére
Szarul használom a kifejezéseket, bocsánat, nem ebből élek.
A lényeg az lenne (talán így érthetőbb), hogy kíváncsi lennék, mennyi a tekercsem DCR értéke, alacsony frekvenciás egyenáramos ellenállása, illetve hogyha ez az érték magas, akkor mennyit dobna rajta egy csökkentés, amiben állítólag a laminált vasmagos tekercsek a legjobbak. az erősítőm damping factora elvileg kifejezetten jó, szóval nem kellene hogy sokat számítson, csak kíváncsi lettem.
Továbbá, hogy mit lehetne hallani abból, ha a mélyek olcsó elektrolitos kondiját kicserélném Jantzen standard ~fólia-film kondira.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- IPhone SE 2022 256GB gyári független hibátlan 2026.01.23 gyártói jótállás
- Macbook Pro M1 2020 megkímélt magyar billentyűzet 12 hónap szavatosság számlával!
- Gamer Pc eladó! I5-8500, 16GB RAM, MSI GTX 1080 8GB , 500GB+250GB SSD MAI NAP (11.14) ÁRENGEDMÉNY!
- AMD-RYZEN-9-5950x , ASUS TUF Gaming B550M-Plus , 32GB 3600MHz DDR4 RAM G.Skill Ripjaws Félgép!
- Gamer PC eladó! I5-10600K(3,5Ghz), 16GB RAM, RTX 2060 6GB, 500GB SSD+128GB, 1TB HDD MAI NAP OLCSÓBB!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest