Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#36151) Venyera7 válasza bkercso (#36148) üzenetére


Venyera7
senior tag

"lefotózhatná az MSDS lapját, vagy megmondhatná a nevét"

Intézem

#36150 ozzy711
Gyárias megoldást szeretnék, inkább hagyatkoznék egy ezzel foglalkozó cég tapasztalataira első körben. Kóklerkedni sem szeretnék ;]

(#36152) bkercso válasza Venyera7 (#36151) üzenetére


bkercso
nagyúr

És szerszámod van a központosításhoz?

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#36153) ozzy711 válasza bkercso (#36142) üzenetére


ozzy711
őstag

mágneskört meg lehet támasztani hátulról egy merevítővel a hangdobozban.

Sőt van aki még felül is megtámasztja:

(#36154) Venyera7 válasza bkercso (#36152) üzenetére


Venyera7
senior tag

Nincs viszont szerintem nem is fog kelleni, a faragasztóval nagyon könnyen rálehetett igazgatni, hogy központos legyen. Tehát a tervem az lenne,hogy összerakom azzal és utána feljelölöm( a membránszél kontúrját), majd leszedem és így már használhatok gyorsan száradó ragasztót is, mert egypontból indulva is lehetne ragasztani a helyére. De ez még csak elmélet, remélem értehtően írtam le :D

(#36155) shalafi66 válasza denesdr (#36141) üzenetére


shalafi66
veterán

Hát ezzel nem értek egyet. Ugyanolyan pontosan lehet dolgozni mindkét alapanyag mellett, és a nehezebb mágneskör csak lehetőség arra, hogy esetleg jobb hangszóró készüljön, de nagyon nem automatikus.
Sok esetben csak optikai tuning az egész, nagyobb, nehezebb, biztos jobb is lesz. :) Gondolja a felhasználó. De ebben bízni nem túl logikus dolog.

"mivel az alu nem mágneseződik úgy mint az acél, ezért a mágneses erő nagyobb hatékonysággal tud a légrésbe koncentrálódni."
:) Ez a része nagyjából lényegtelen.

"Szóval ja, tényleg tök fölösleges az öntvénykosár, hüje gyártók, csak a kirakatba gyártanak!!!444 "
A mai távol-keleti gyártásokban annyira olcsó a nyomásos öntött alu hangszórókosár, hogy sok terméknél tényleg csak a marketing része a dolog. :)

"Hagyjuk már a süket dumát és ezt a hozzáállást, nagyon unalmas már és visszataszító.
Ettől persze lehet jó lemezkosaras hangszórót is készíteni, de az öntvény akkor is jobb minden szempontból"
Szerintem az a megalapozatlan, hogy az öntvénykosaras hangszóró mindig jobb minden szempontból. :) Hangszóróválasztásnál nem ezt kell figyelni, hanem a tényleg fontos tulajdonságokat, amiket hallasz is.

"nyilván amíg el nem törik, de egy normális kosár, ami rendesen meg van tervezve és építve, az nem fog csak úgy eltörni."
Az olcsósítások és a minél kisebb felhasznált anyagmennyiség miatt pedig elég nagy rá az esély. :) Én sok ilyet láttam, és az a baj, hogy a Mg tartalom miatt még hegeszteni sem lehet, ha már eltört. :DDD

#36140bkercso
Otthon a konyhaasztalon, hangszórónál, normálisan, tényleg az. :) Sosem lesz olyan, mint egy profi javítás. :)

#36142bkercso
A 40 éves Rádiótechnika nem volt túlzottan "szakmai" lap elektroakusztikával kapcsolatban. Annyi hülyeséget írtak benne. :D
Szokták támasztgatni, de nyilván ez megint abba a 0,01 százalékba tartozó hatásoknak a része, amik biztos befolyásolják a működést, de aki ír róla, feltehetőleg még megmérni sem tudja, nemhogy meghallani.
Egyébként ártani nem használ, persze, megnyugtató lehet a tudat. De nyilván egy normális esetben a hangszóró gyártói nem terhelnek túl egy adott kosarat.

#36143szazbolha
"Szerintem jót tehet a doboz merevségének is."
Na annak mondjuk igen. De csak ha kötésben van a mágneskör a merevítés anyagával. :) Ha csak támasztás, akkor majdnem mindegy ebből a szempontból.
De én még nem láttam olyan hangsugárzót, ahol ezen múlt volna, hogy jól működik-e vagy nem. :)

#36144Donki Hóte
Hangszórót javít amúgy.

#36145ozzy711
:) Én koncerten többet hallgatok zenét, mint otthon. :D Bár szerintem ez a kérdés irreleváns, hogy ki és hol hallgat. :D Az elektroakusztika akkor is ugyanúgy működik, ha hallgatod, és akkor is, ha nem. Nem lényeges elméleti szempontból, hogy mit csinálsz a hangsugárzóval, a paraméterei és képességei, tulajdonságai pont ugyanazok maradnak. :)

Zenét hallgatni bármin lehet, úgy hogy élvezd. Ha a zenére figyelsz. A HiFi-ző nem a zenére figyel, hanem a készülékre, és az adott pillanatban őt érő effektekre (megvannak azok a tipikus meghallgatás-"teszt" hanganyag összeállítások, amikor meghallod a térben a bőgős összeütődő ruhagombjait. IS. :D ). :) Ez szerintem, nem annyira zenehallgatás, ez készülék hallgatás, amit én zenészként is, hát kevésbé hasznos dolognak gondolok.
De mindegy, hiszen mindenki úgy élvezze ahogy szeretné. :)

De nem látom át, miért tudna a HiFi-ző felhasználó jobban hozzászólni egy alapvetően műszaki tevékenységhez. :) Hiszen ő csak a végeredményt ismeri, azt is nagyon szubjektíven.
Nem áll össze a kép, hogy miben segít technikai és elméleti problémák megoldásában, ha otthon készülékeket hallgatsz. :) Legfeljebb megnyugtat a háttérzene és jobban tudsz koncentrálni, de kb. ennyi haszna lehet. :)

xD Ti hallgatjátok, én tervezem vagy gyártom. :D A legoptimálisabb esetben. :D

#36153ozzy711
Képen az értelmetlen hangsugárzó tipikus példája. :DDD Két középhangszóró. Jézusom. Ráadásul pont középen. Csillapítóanyag hírből sem mögötte, csak hatástalan pozícióban.
De a mágneskör meg van támasztva, mert attól biztos jó lesz majd. :D Hát nem. Ez is pont az az eset, amikor kirakatból támasztgatod a mágneskört, de már a tervezés alapját elrontod. :) Illetve a szép nagy méretű támasztó lappal ezen a módon, egy újabb rezonanciát erősítesz.

#36147Venyera7
Ez is pont egy olyan technológia, amit otthon nem tudsz használni. :) Feltehetőleg gumihoz nem ideális önmagában.

Én is több komponensből keverek ragasztókat, és módosítom úgy, hogy nekem jó legyen, ezért is fölösleges azt nézni, hogy én mivel dolgozom.

Neked az oldószeres gumiragasztó kell, mint amilyen a Palmatex is. Csak extra ügyesnek kell lenni hozzá. :) Meg nem szabad megvárnod az illesztéssel a teljes száradást.

#36150ozzy711
Azért annyira nem tökéletes, és a gumi membránszélekhez is csak feltételesen tapad, de kisker. fogalmomban ezt, vagy ehhez hasonló megoldásokat lehet beszerezni, amik legalább valamennyire működnek gumin. Annyira, hogy egyben tartson egy kis kitérésű autós mélyközép hangszórót, fognak.

#36151Venyera7
Nincs értelme gyári megoldást keresni, az otthon nem alkalmazható jól többnyire. :)

Meg őszintén, maga a hangszóró is, amit javítasz, nem az a kategória, ahol nagyon küzdeni kellene egy valamilyen gyárban használt technológiával. :)
Próbáld meg azt, amit írtam szerintem.

Már csak azért is, mert ez a ragasztó pl. nem is biztos, hogy önmagában jó lenne gumihoz. Vagyis én azt mondom, hogy nagy a valószínűsége, hogy nem jó hozzá.

#36154Venyera7
És mit csinálsz a papírmembránra, kosárra kötött faragasztóval? :) Igazából ezeket egy ragasztásból szoktuk megoldani. Minél többet bontod+ragasztod újra az adott hangszórót, annál rosszabb lesz.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36157) denesdr válasza shalafi66 (#36155) üzenetére


denesdr
addikt

"Szerintem az a megalapozatlan, hogy az öntvénykosaras hangszóró mindig jobb minden szempontból."

Nem tudom ki állított ilyesmit, de én biztos nem. Annyit mondtam, hogy az öntvénykosár jobb, mint a lemez. Hogy aztán a gyártó mennyit kamatoztat az öntvény adta előnyökből, az más kérdés. Tudom, szerinted semmit (pontosabban csak marketingfogásként használja véleményed szerint), le sem kell írnod.

A szmáljikat meg tényleg visszafoghatnád, nem véletlenül van benne a szabályzatban, nagyon lenézőnek hat a másik félre nézve a folytonos használata.

[ Szerkesztve ]

(#36164) ozzy711 válasza shalafi66 (#36155) üzenetére


ozzy711
őstag

Képen az értelmetlen hangsugárzó tipikus példája.

Ez a hozzászólás mennyiben tartozik a "házi hangfalépítéshez"?
Említette itt valaki, hogy ilyet akar készíteni?

Nem, a topik lényege nem ez. Hozzád viszonyítva jóval régebben vagyok jelen ebben a topikban, többszörös hozzászólás mennyiséggel, tudom, hogy indult, és jó rálátásom van az igényekre, célokra.

Hogy jön ide a hozzászólás mennyiség, nem már!
Van rálátásod az igényekre?
Végeztél közvélemény kutatást? Mekkora körben? Milyen eredménnyel?
Egyébként akár a fórumban is lehetne ilyet végezni nem?
Pl. kinek, milyen diy doboza van, azt milyennek ítéli szubjektív ismérvek alapján, miért teszik neki, majd erről diskurálni ( nem arról, hogy ez miért nem lehet "jó" ) ( persze ha vannak mérések az is jöhet )

Ehhez pedig elengedhetetlen a műszaki háttér pontos ismerete.

Nem tudom neked mit jelent a "pontos, de a 100% pontos ismeret egyáltalán nem szükséges, ( pl. nekem tök mindegy hogyan épül fel egy hangszóró, a paraméterei és az általa elérhető legjobb hang a fontos ). Az ehhez kapcsolódó hangváltó tervezéshez sem kell műszaki egyetemi végzettség gondolom elismered?

Még egy:
A topik feladata az is, hogy ettől megkíméljünk fórumozókat, mi, akik már ismerjük az adott helyzetet.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy senki ne kezdjen neki, mert úgyis csalódás lesz a vége?
Ez igazából pénztárca kérdés. Nem mindegy, hogy 50-100 ezret költesz a projektre és csalódás lesz vagy ennek a tízszeresét. Előbbi csalódás, utóbbi tragédia ezt elismerem. ( a diy nem feltétlen a szegény emberek játéka ez is igaz szerintem )
Ezért kellenének a pozitív példák, a már megvalósított és esetleg fórum tagok által is meghallgatott projektek, ami által az arra kedvet kapó user már jó eséllyel csalódás mentesen készítheti ( készíttetheti ) el!
Neked van ilyen projekted amit megosztanál? Szerintem sokan szívesen látnák, lehet el is mennének meghallgatni!
Én szívesen demonstrálom az enyémet privátban kereshet akit érdekel!

[ Szerkesztve ]

(#36165) Donki Hóte válasza ozzy711 (#36164) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy senki ne kezdjen neki, mert úgyis csalódás lesz a vége?

Szerintem igen, ha azt várja valaki, hogy nem túl sok pénzből némi otthoni barkácsolással kiemelkedő hangminőségű hangfalat tud építeni.

Persze ha az cél, hogy saját kezével hozzon létre valamit, ami nem szól rosszabbul, mint Genius kis hangfal, akkor az alkotás öröméért érdemes belefogni :K

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#36166) bkercso válasza ozzy711 (#36164) üzenetére


bkercso
nagyúr

Fölöslegesnek tartom a közvéleménykutatást: mivel mindenki leírja az igényeit, elég lenne érdemben válaszolni rájuk. ;)

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#36167) shalafi66 válasza ozzy711 (#36164) üzenetére


shalafi66
veterán

"Ez a hozzászólás mennyiben tartozik a "házi hangfalépítéshez"?
Említette itt valaki, hogy ilyet akar készíteni?"
Minden elméleti segítség hozzá tartozik.

"Hogy jön ide a hozzászólás mennyiség, nem már!"
Öööö, talán úgy, hogy aktívan vettem részt a topik életében, és több ezer alkalommal segítettem másoknak? :) Szóval tudom, hogy mikben kellett a segítség.
Az átlagos és leggyakrabban előforduló verzió, hogy valaki építeni akar már meglévő/olcsó hangszórókból, erős költségkorláttal. Néha még annyira nehezített a pálya, hogy egy árva gyártói/forgalmazói mérés sincs, csak saccolni kell, és valamennyire összelapátolni egybe az egészet, korábbi tapasztalatok alapján.
Az utóbbi időben ebbe a körbe jöttek be a hordozható(bb) vagy DiY BT hangsugárzók is.

Második ritkább verzió, amikor sikerül nulláról elindítani a projektet, tudunk segíteni hangszóróválasztásban, doboztervben, esetleg próbáljuk rávenni bármilyen elektroakusztikai mérésre, legalább a könnyített elméleti anyagok elolvasására azt, aki kérdezett. Ehhez a típushoz tartozik a netes, mások által megosztott terv másolása is.

Harmadik, legritkább eset, amikor eleve valamilyen elméleti kérdése van az ide tévedőnek. Esetleg előismerete is van a témáról.

Futottak még kategóriában előfordul hibás hangszóró helyettesítése, hangváltó javítás, visszarajzolás, kész/gyári hangsugárzó javítása, kábeles, alkatrészes, stb kérdés.

És ezzel nagyjából lefedtük a topik tevékenységének több, mint 90%-át. A fentiek egyikéhez sem feltétlenül kell meghallgatásos tapasztalat, random hangszórónál nem segít, úgysem hallottad, gyári hangsugárzónál fölösleges, ott az eredeti, vagy azt közelítő állapot a cél, elméleti kérdésben nem segít, de ettől függetlenül miért ne lehetne hozzáfűzni bármihez is, csak azért ne arra alapozva vonja kétségbe valaki az elméleti rész működését, :D mert az már egy picit kellemetlen...

"Nem tudom neked mit jelent a "pontos, de a 100% pontos ismeret egyáltalán nem szükséges, ( pl. nekem tök mindegy hogyan épül fel egy hangszóró, a paraméterei és az általa elérhető legjobb hang a fontos )."
Összefüggésekről van szó, és a teljes képet kell átlátni. Alapvetően nincs elérhető legjobb hang, adott felhasználási célok vannak, és azokat jól közelítő megoldások.

"Az ehhez kapcsolódó hangváltó tervezéshez sem kell műszaki egyetemi végzettség gondolom elismered?"
De, a hangsugárzó- és hangváltótervezéshez, minimum az a tudás kell, amit a BME villamosmérnök msc, hang- és stúdiótechnika mellékspecializáción kapsz műszaki akusztika tárgyból. És az még talán nem is elég kiegészítések nélkül. Szóval utána még elszórakozol vele egy intenzív félévet-évet minimum, mire összeszeded amit tudnod kell.

"Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy senki ne kezdjen neki, mert úgyis csalódás lesz a vége?"
Nem, dehogy. Ne kezdjen alapvető hülyeségekbe. Ha jót akar. Vagy kezdjen, ha kísérletezni szeretne. :) Csak jó eredményre nem biztos, hogy számítani kell. Legfeljebb, a kísérlet sikerül, de a hangsugárzó nem lett jó.
Illetve ne riadjon meg, ha valamire az a válasz, hogy meg kell tanulni dolgokat hozzá, és nem lesz gyors/egyszerű.

"a diy nem feltétlen a szegény emberek játéka ez is igaz szerintem"
Sokkal olcsóbb, egy jól kiválasztott használt hangsugárzót megvenni. Még akár DiY célokra, átalakításra is, mint új dobozzal hangszórókkal nekikezdeni.

"Neked van ilyen projekted amit megosztanál?"
Erre már válaszoltam. Amúgy az fb oldalomon van, amit csinálok, elég ritkásan feltöltögetve. :D Túl sok energia mindent közzétenni.
"Szerintem sokan szívesen látnák, lehet el is mennének meghallgatni!"
Jézusom, ez tök ijesztő, xD ide aztán ne jöjjenek meghallgatni, főleg sokan. Nem akarok random embereknek mutogatni elektroakusztikai cuccokat. Nem vagyok eladó, boltos, stb. :D Bocs a szmájliért, de tényleg röhögök.

"Ezért kellenének a pozitív példák, a már megvalósított és esetleg fórum tagok által is meghallgatott projektek, ami által az arra kedvet kapó user már jó eséllyel csalódás mentesen készítheti ( készíttetheti ) el!"
Alapvetően ez a mutogatós, galéria szerű dolog nem feltétlenül ide való szerintem. Bár lehet helye, de hát, hogy ez mennyire segít... kb. mint a fórumtagok meghallgatása. Én nem érzem audio szuperhősnek magam, hogy az ajánlásaim alapján bárki elkezdjen hangsugárzót építeni. Szerintem nem kell senkit rábeszélni a tevékenységre. Ha akarja, csinálja.
Ennek az egésznek inkább személyes oldalon, Logout blogban van a jobb helye, ott nem süllyed el, és a nem várt kritikák is jobban elkerülnek, mint egy teljesen nyilvános fórumtopikban. Szóval, ha szeretnéd, csináld, senki nem akadályoz meg benne szerintem. :)
Namost olyan, hogy csalódásmentes projekt nincs. Főleg nem meghallgatás alapján. A normális esetekben a környezethez, meghajtáshoz, felhasználói igényekhez igazítjuk/tervezzük a hangsugárzót (vagy ha ezek nem megfelelőek, akkor először ezeken változtatunk). Akkor talán azt lehet kapni, amit vársz, de így egy véletlenszerű, másnál, ki tudja milyen körülmények között meghallgatott hangsugárzót csalódásmentesnek beállítani, hát, nagyon bátor dolog.

#36166bkercso
Általában ez történik.

#36165Donki Hóte
"Persze ha az cél, hogy saját kezével hozzon létre valamit, ami nem szól rosszabbul, mint Genius kis hangfal"
Ilyet mondjuk könnyű összehozni. De erre meg ott van a használt, tűrhető/jó elemekből épült hangsugárzó is. És erős konkurencia. :) Pl. van egy jó időszakból, igényes lágyrészekből felépített német hangszórókészletes hangsugárzópár, tegyük fel 25 000-30 000,- HUF-ért. Ha te veszel, ezektől a hangszóróktól sokkal gyengébb, SB Acoustics alsó kategóriájában lévő mélyközepeket és magasakat, már elérted, sőt kb. megdupláztad ezt az árat, és még nincs faanyagod, hangváltód, egy percet nem dolgoztál vele.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36168) ozzy711 válasza shalafi66 (#36167) üzenetére


ozzy711
őstag

Mingig elfelejtem, hogy te nem vagy hifista, kizárod a többi hifistával való közelebbi kapcsolatot, csak magamból indultam ki. Engem egyáltalán nem zavar, ha előzőleg a fórumból megismert hifistákat vendégül tudok látni egy-egy hallgatózásra tapasztalat cserére, sőt!
Egyébként a fentiek alapján kijelenthető, hogy a topik zárható, ezzel a látásmóddal, amit ráerőltetsz a topikra tényleg fölösleges diy-kodni, nem is értem miért erőlködtem itt.
Itt hagylak a homokozódban sok sikert!

(#36169) Donki Hóte válasza shalafi66 (#36167) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Pl. van egy jó időszakból, igényes lágyrészekből felépített német hangszórókészletes hangsugárzópár, tegyük fel 25 000-30 000,- HUF-ért.

Mi ez a titkos favorit?

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#36170) zeltam


zeltam
tag

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.Ha egy mélynyomón két reflex cső van azon hogyan kell elvégezni pontosan a közeltéri mérést? Mindkét reflex cső spl-jét hozzá kell igazítani a menbrán méréséhez,vagy elég egyet kétszeres értékkel? Hirtelen nem találok erre választ. Ha van valahol erről olvasnivaló annak is örülnék.

(#36171) shalafi66 válasza zeltam (#36170) üzenetére


shalafi66
veterán

Közeltérit, jól, nagyjából sehogy. Az zárt doboznál működik inkább pontosan. De, a szokásos módszer szerint a hasznos felületek arányában egyesíted a hangnyomásválaszokat, a csőnél két fr-SPL diagramod lesz, vszeg, jó esetben elég hasonló mindkettő, de nem feltétlenül.

#36169Donki Hóte
Rengeteg ilyen van, Canton, Heco, Braun, Grundig, 90-es évek közepéig ugyanazokból az alkatrészekből készültek, mint a SEAS, ScanSpeak, Vifa hangszórók, többségük ilyen árakon cserél gazdát. Csak fel kell ismerni, hogy az adott korszak jó darabja-e az a hangszóró. Általában ránézésre látszik.

#36168ozzy711
Léteznek intro emberek. Miért kéne egyformán gondolkodni mindenről. Inkább erre emlékezz, ha ajánlhatok valamit. :) Amúgy én egyik munkám miatt több emberrel találkozom egy héten, mint a topik utolsó húsz hozzászólója együttvéve.
Ezeket az arányokat nem én alakítottam ki, nyilván nem én erőltetem rá senkire, hogy mit írjon ide. Ekkora jelentőséget tulajdonítani nekem kár. Így jönnek a kérdések, én csak látom.
A HiFi-zésnek nincs sok köze a hangsugárzóépítéshez, egy közös pont van, hogy a rendszernek nélkülözhetetlen eleme az elektroakusztikai átalakító (még). :)
:) Jó szórakozást kívánok.
Nem gondolom, hogy fölösleges lenne a topik, csak összehozódott 36170 hsz itt az elmúlt 20 évben, nagyrészt HiFi-s közreműködés nélkül. Meg még hozzáadható az a 10-20 másik fórum/topik/fb csoport ahol hasonló irányban gondolkodtak emberek.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36172) zeltam válasza shalafi66 (#36171) üzenetére


zeltam
tag

Köszönöm a választ. Megmértem a membránt és a csöveket. A két cső nem teljesen egyforma, talán nem sikerült pont azonos szintben rögzíteni a mikrofont vagy valóban eltérés van köztük.
Eléggé kiemel de a membránkitérés és a terhelhetőség megtartása miatt nem mertem lejjebb hangolni.

(#36173) shalafi66 válasza zeltam (#36172) üzenetére


shalafi66
veterán

Szokott lenni. De így, hogy külön megmérted, vszeg oké. Közeltérivel amúgy sem lesz teljesen pontos a b-reflex doboz mérése.

Egész szép mérések. Mi az az egyesített nevű szürke vonal a diagramon?

Hát te láttad, hogy mit modelleztél, ha magasabb fb akkor viszont alacsonyabb frekvenciákon nem terhelhető.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36174) zeltam válasza shalafi66 (#36173) üzenetére


zeltam
tag

A szürke vonal a három mért görbe ősszege lenne vagy lett volna de valószínűleg rossz képlettel skáláztam a csövek hangnyomását.Most [lezzel] a számolóval 2x10cm-es csővel és 21,1cm membrán átmérővel számolva már nem akkora a kiemelés.
Ez egy Monacor 25 centis autós hangszóró egyébként.

(#36175) shalafi66 válasza zeltam (#36174) üzenetére


shalafi66
veterán

Igen, erre gondoltam, az előző nem lehetett helyes. :) Hangolási frekvencia alatt mindenképp kioltás van. Ez már így akár lehetséges is lehet. Bár nekem még mindig gyanús egy kicsit a levágási meredekség. Elméletileg (egy átlagos b-reflex dobozban) nem nagyon lehet azonos az összegzett és a külön membrán/cső diagramnnál.
Egyezik a modellezéssel? Mert ha igen, akkor oké.

A hasznos felületek arányában kell csökkenteni a cső hangnyomásválaszának SPL értékét. :)

És 40Hz alatt nem nagyon jut rá jel?

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36176) killbull


killbull
aktív tag

Radiotechnika S90 restaurálás 36 év után, és természetesen gumiperemmel ami nem rohad. Ha a mesterünk gyártotta volna azóta négyszer kellett volna javíttatni! ;]

Az elején van frekvenciamenet mérés is!
[ Radiotehnika S-90 restoration of the legend of the USSR.]

(#36177) shalafi66 válasza killbull (#36176) üzenetére


shalafi66
veterán

Milyen frekvenciaválasz mérésre gondolsz? Nincs ott semmi. Az csak a gyári idealizált rajz, amit kézzel rajzoltak, nulla valóságalappal.

Ezek elég borzalmas hangsugárzók voltak azért. Fura példának hozni, épp ilyet...

Semmivel nem jobb a kor színvonalánál, sőt. Kb. ugyanannyira elavult, mint a 80-as évek magyar hangsugárzói.

Ha a mester alatt rám gondolsz, én nem mester vagyok.
Ha arra gondolsz, hogy ha én gyártottam volna egy hangszórót gumi membránszéllel 36 évvel ezelőtt, 2 éves koromban (az mondjuk elég pro lett volna tőlem) azt ugyanúgy nem kellett volna javítani a membránszél miatt, mint ezt a keleti borzalmat. :)
Persze a gumi membránszélek is ugyanúgy öregednek, 10-20 év után nagyon soknál elér a kémiai öregedés egy olyan szintet, ahol cserélni érdemes, szóval lehet, hogy kívülről úgy néz ki, mintha egyben lenne, de valójában már nem teljesíti az elvárt paramétereket. Nagyon sok Vifa és ScanSpeak hangszórót javítok ilyen gondokkal, a P sorozat szinte összes tagja (P12, P13, P17, P21), M-ből a gumiszélűek, vagy a 18w/8535 és testvérei ezzel a problémával küzdenek.
Ha valakinek egyébként ilyen igényei vannak, biztosan megoldható, lehet készíteni hosszú élettartamú textil, vagy gumihab membránszéleket is, azoknál nem kell aggódni a bomlás miatt. Bár én továbbra sem gyártok hangszórót, szóval szerintem valamit félreértettél...

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36178) killbull válasza shalafi66 (#36177) üzenetére


killbull
aktív tag

Ha végignéznéd a videót akkor látnád az elején mért frekvenciamenetet, a hangszórónként mértet hangváltó nélkül, és a végén az újrakábelezettet ahol kivan simítva a frekvenciamenet!

Nem válaszolok többet mert jön a mantra! Nézd meg a videót elejétől a végéig!

"Milyen frekvenciaválasz mérésre gondolsz? Nincs ott semmi." idáig olvastam a HSZ ed... látszik hogy megy a propaganda miért nem habszivacs a perem!

[ Szerkesztve ]

(#36179) shalafi66 válasza killbull (#36178) üzenetére


shalafi66
veterán

Én viszont nem vagyok tévedhetetlen, és egy percig néztem a videót. Nem gondolod, hogy valaki nézzen végig egy 50 perces videót csak úgy.... Ha szeretnél valamit megmutatni, akkor vagy linkeld, vagy legalább add meg az időpontot, vagy mentsd ki az adott képet, így tudsz segíteni a többi fórumozónak a mondanivalód megértésében.
[link]

Maga a mérés mélytartományban nem a hangsugárzó képességeit mutatja, nem valós értékeket, hanem inkább a környezetet, és erősen simított, a valóságban ettől rosszabb a hangsugárzó.

Az újrakábelezés semmilyen hangnyomás-frekvenciaválaszt nem simít ki. :) Ez teljesen biztos. A kábelek nem képesek ilyen módosításra. Ennél a hangsugárzónál is a hangszórókkal és a hangváltóval van az alapvető probléma, nem a kábelekkel.
Ha azt látod, hogy kevésbé egyenetlen a videó végén lévő mérés, akkor az vagy mérési pontatlanság/hiba, vagy mást is változtatott a kábeleken kívül összerakás/mérés közben. Én ezt nem tudom, te nézted meg.

Olyan különbségek vannak a képen, amiket kábelezés-csere biztosan nem okoz.
Mélytartományban valami közeltéri mérés van odavágva a távoli helyett, a többi különbség meg lehet mérési pozíció vagy a hangszínszabályzás eltérő beállítása, vagy felcserélt hangszórók, módosított szűrők miatt. De kábelektől biztosan nem. Ha nem vagy biztos valamiben, inkább kérdezz mérésekkel kapcsolatban, félreértések helyett. Elég jó válaszokat tudok adni ebben a témában.

Itt nincs semmiféle propaganda, ez valamiért a te visszatérő gondolatod, de légyszíves engem hagyj békén vele, semmi közöm ehhez az egészhez.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36180) killbull válasza shalafi66 (#36179) üzenetére


killbull
aktív tag

Esetleg észrevennéd hogy van két potméter amivel a magasat és a közepet lehet egészen -6 db el csökkenteni és nehéz megérteni hogy ha letekered amit látsz a felső képen hogy 0 db en van, az alsó pedig vagy -3 vagy -6 al csökkentett. Nincs logikád hogy észrevedd a két potmétert, és azt hogy a fenti képed bal oldalra lejt a frekvenciamenet, az alsó meg nem lejt, összerakd vajon miért is változott meg a két kép.

A gumiperemes propagandád meg nem működik mert a bátyám 2 pár S90F jét múlt héten néztem meg direkt miattad és még csak repedezve sincs. Ha nagyon érdekelné bátyámat lekenné glicerinnel de nincs rá szükség. Ellenben emlékszem hogy gyerekként kente a HA20 asokat glicerinnel a 90 es években mert már akkor is félt tőle hogy elrohad.

[ Szerkesztve ]

(#36181) shalafi66 válasza killbull (#36180) üzenetére


shalafi66
veterán

Ezért írtam a hangszínszabályzás beállításait egyik opciónak. Illetve ismerem a hangsugárzó méréseit a HFM-ből. Javítottam is ilyet.
[link]
A magashangszóró a műanyag membrán miatt több frekvencián is rezonál, a mély szintén erős berezgéseket termel középtartományban. A gumi membránszél ellenére ezek nem jó konstrukciók, nem jó hangszórók, és a doboz/hangváltó tervezése is nagyon esetleges, minden műszaki átgondoltságot nélkülöz. Szóval összességében nem jó hangsugárzó az S-90. A HFM is pont erre jutott annak idején, nekik a HS-280 jobban tetszett a szubjektív meghallgatások alkalmával, pedig az nagyon az alsó kategóriába tartozó hangsugárzó.

Légyszíves ne használj ilyen hangnemet velem szemben. Teljesen indokolatlan.

Illetve ahogy írtam a korábbi hozzászólásban, a gumi membránszéleknél nem kell látható fizikai sérülésnek lenni ahhoz, hogy ne működjenek jól, a kémiai öregedés miatt akkor is okozhatnak problémát, és változtathatják meg a hangszórók paramétereit rossz irányba, ha ránézésre teljesen épek, viszont ez csak a mélyközép tartomány viselkedését megmutató mérésekből derül ki.
Fölösleges kenegetni bármivel a membránszéleket. A gliceRin nem ront vagy javít a gumiszélek állapotán, a hab membránszéleknél meg inkább árt, mint használ.
A műanyaghab membránszélek nem "rohad"nak, egy minden műanyagra jellemző bomlási folyamat megy végbe, UV kitettség és a levegő O3 tartalma miatt.
Nem propagandáról van szó, ez a valóság, amit írok.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36182) killbull válasza shalafi66 (#36181) üzenetére


killbull
aktív tag

"Légyszíves ne használj ilyen hangnemet velem szemben. Teljesen indokolatlan."

Tudod én leszoktam írni amit gondolok, és ha nem vetted volna észre többen jelezték feléd hogy unják amit csinálsz és nem vezet sehova, ők már szerintem kerülik a topicot miattad.
Én meg nem félek a kritikától és a konfrontációtól és élvezem a habszivacs mindig rohad témát mert mindenki látja hogy tele van szemetelve minden piac ahol használt cuccot árulnak, vagy újraperemezett hangszóró, vagy újrapermezett hangfal, vagy alapból elvan rohadva és úgy árulják, vagy egy komplett szakmának ad munkát mert a boltban megvezetik az embert hogy vegyél új hangszórót javíttatás helyett (engem így akartak átverni a márkaboltotokban)

Bár belátom téged lehetetlen megtéríteni, pedig csak annyi kéne hogy egyszer leírod hogy "valóban, igen a habszivacs régi és elavult megoldás, lehet gyártani olyan gumiperemet ami elég vékony hogy ugyan olyan tulajdonságai legyenek mint a habszivacs, de cserébe nem rohad el"

Mindenki érti hogy ha habszivacs peremet raksz egy hangszóróra azt visszahozza a tulaj és 4000 ft keresel rajta. Csak az a gusztustalan hogy majdnem annyiba kerül mint maga a hangszóró.

Én leírom a kritikát és ezért nem szeretnek sokan, jellemzően csak azok akik idősebbek, mert ők abban a korban nevelkedtek hogy a RENDSZERt éltetni kell NEM szabad kritizálni. Nem politizálok de a mostani rendszer is az ilyen emberektől sorvad akik így nevelkedtek hogy képtelenek kritikát megfogalmazni és megértsék hogy ha kritikusan állsz mindenhez az jobbá tesz mindent. Nem azért kritizálunk mert rosszindulatúak vagyunk hanem azt akarjuk hogy mindenből a legjobb készüljön, és mindenből a legjobbat kapjuk amit csak lehet.

Én úgy hívom elitizmus! Mindenben előrevisz, mert a lelked akkor nyugszik meg ha tudod, hogy nincs jobb. Akkor fogsz igazán boldogan mosolyogni hogy ezzel a csúcsra értél.

Nah talán megérted vagy sem, nem tiltja meg neked senki hogy fejlődj és tanulj. Nekem meg van egy stílusom amiért nem kérek bocsánatot, így védem magam, mert aki belém köt az érzi hogy nem kéne! Régen nagy oltó voltam chaten, nem volt ellenfelem! :) és ez csak edzés...

Megpróbálok nem írni ide hogy nyugalom legyen. Hidd el akik felszólaltak múlt héten vagy mikor azok joggal szólaltak fel mert jó vita bontakozott ki, a moderátor meg elrontotta.

Jah és ne írd hogy nem gyártottál hangszórót mert ha megnézed az itteni 1108 as HSZ ed egy igen nagy tükör lesz előtted.

Ezeket jóból írtam le hogy ne utáljanak téged annyira az itteni emberek, vagy megérted vagy nem!

Szpásszíbá! :D

[ Szerkesztve ]

(#36183) shalafi66 válasza killbull (#36182) üzenetére


shalafi66
veterán

Hát, ezzel kapcsolatban én nem tudok mit mondani, ezek a problémák nem hozzám tartoznak szerintem.

""valóban, igen a habszivacs régi és elavult megoldás, lehet gyártani olyan gumiperemet ami elég vékony hogy ugyan olyan tulajdonságai legyenek mint a habszivacs, de cserébe nem rohad el""
:) Ilyet nem lehet csinálni, hiszen a két anyag szerkezete és tulajdonságai egészen mások. A gumiszél nem lesz attól feltétlenül jobb, ha vékonyabb, és nem is fog hasonlítani működésében, paramétereiben egy hasonló átmérőjű műanyaghabra.
Illetve a hab membránszélek nem elavultak, azok is ugyanúgy fejlődtek, ahogy a szakma és az ipar többi része. Lehet készíteni nem bomló gumihab membránszéleket, és a műanyaghabot is mai napig használják a legnagyobb és legjobb hangszórógyártók, pl. SEAS, ScanSpeak. Ott, ahol szükség van rá, és pont ez kell a megfelelő eredményhez.
A műanyaghab membránszélek nem "rohad"nak, egy minden műanyagra jellemző bomlási folyamat megy végbe, UV kitettség és a levegő O3 tartalma miatt.

"Mindenki érti hogy ha habszivacs peremet raksz egy hangszóróra azt visszahozza a tulaj és 4000 ft keresel rajta. Csak az a gusztustalan hogy majdnem annyiba kerül mint maga a hangszóró."
Én biztosan nem keresek rajta semmit, hiszen nem gyártok hangszórót. Az, hogy ki szerint mi gusztustalan egyéni megítélés kérdése, nem tudom, ezzel kapcsolatban mire gondolsz. Az árakat a piac határozza meg, minden szolgáltatás/termék annyiba kerül, amennyit ér, amennyit hajlandó áldozni rá valaki. Ez a jelenlegi gazdasági berendezkedés következménye.

"Én leírom a kritikát"
A kritika önmagában nem jelent előrelépést. Amit írsz nagyon sokszor megalapozatlan, és sértő a mód is, ahogy kommunikálsz. Szerintem ez így nem tesz jót semmilyen szempontból.

"Nah talán megérted vagy sem, nem tiltja meg neked senki hogy fejlődj és tanulj."
Fölösleges személyeskedned, elektroakusztikával kapcsolatban rengeteg információ áll a rendelkezésemre, és jól értem az elektrodinamikus átalakítók működését, az ezek köré épülő elméleti anyagokat, ismereteket.

"Jah és ne írd hogy nem gyártottál hangszórót mert ha megnézed az itteni 1108 as HSZ ed egy igen nagy tükör lesz előtted."
Teljes biztonsággal írom, hogy én nem gyártok jelenleg hangszórót. És Székesfehérváron sosem gyártottam. Én nem dolgoztam ott, nem voltam alkalmazott, nem volt sosem munkaviszonyom. Több mint 200km-re voltam mindig, és vagyok jelenleg is onnan. Félreértesz dolgokat ezzel kapcsolatban.
Az a 17 évvel ezelőtti hozzászólás amit említesz, nem támasztja alá, amit írsz. Tükör olyan szempontból, hogy látszik belőle, félinformációk, és utánajárás nélkül vonsz le elhamarkodott következtetéseket, majd ezekhez később indokolatlanul ragaszkodsz, akkor is, ha jelzik, hogy félreértettél valamit. Ez csak egy fogalmazási mód volt, hogy egyszerűbb legyen a kommunikáció akkoriban.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36184) tvamos


tvamos
nagyúr

Sziasztok!
Szeretnem a segitsegeteket kerni, termeszetesen hangfalepites ugyben. Az epites targya egy darab melynyomo lenne. A cel nem a fergeteges hangero, vagy a minoseg, es nem is az olcso ar, hanem maga az epites lenne. A kerdesem az lenne, hol tudnek hangfaltervet keresgelni, illetve hol lehet most a kozepesnel kicsit jobb minosegu hangszorot vasarolni?
Kosz! Udv, Tomi

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#36185) shalafi66 válasza tvamos (#36184) üzenetére


shalafi66
veterán

Mire szeretnéd használni és hol, milyen környezetben? Terhelhetőség, max. hangnyomás, alsó határfrekvencia? Ezeket kell eldöntened, hogy tudj hangszórót választani.

Egyébként itt [link] [link] [link] [link] találsz olvasnivalót, elméleti minimumot.

Terveket találsz tízezerkettőt a neten, google, subwoofer design plans mondjuk, meg képkereső. De abból megtalálni azt, ami korrekt terv, meg neked kell, elég nehéz ügy.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36186) tvamos válasza shalafi66 (#36185) üzenetére


tvamos
nagyúr

Mire szeretnéd használni
Számomra ez az építésről szól. Nem fogom használni. A gyerek meg zúzós metált fog döngetni rajt.

milyen környezetben
A szobája, kb. 20 m2.

Terhelhetőség
Gondolom egy 50W már elég lenne, de legyen mondjuk 100W. De ennél csak több lesz...

hangnyomás
Ezt abszolút nem tudom. Azért ne süketüljön meg, ha felcsavarja. Gondolom ezt később a végfokkal vissza tudom venni.

alsó határfrekvencia
Ez nem hiszem, hogy lényeges paraméter lenne itt, de menjen le jó melyre, persze, amit értelmes méretben meg ki lehet hozni. Gondolom 30Hz alá azért be lehet menni.

A lényeg, hogy legyen benne egy jó nagy hangszóró, (mondjuk valami 30 centis) ami látszik is, szóval nézzen ki dögösen. Meg rezegjen az ablakban az üveg.

Nézegettünk képeket, és a gyerkőcnek a JBL CLUB WS 1200 tetszik. Én meg indul egy SAL SPA 3040-re gondolnék... De a JBL valóban jobban néz ki.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#36187) shalafi66 válasza tvamos (#36186) üzenetére


shalafi66
veterán

Akkor ebben nem kell sokat segíteni.

A modellezőprogramokkal tudod nagyjából kiszámolni, hogy mit lehet várni a hangszórótól egy adott dobozban. A 20m^2-es kis zárt tér emelni fog mélytartományban a hangnyomáson, de ez az ablakrezegtetéshez pont jó lesz.
A modellezéshez a hangszóró T-S paraméterei kellenek, és a doboz+reflexcső pontos méretei, de ez le van írva részletesen az egyik korábbi linken. Ha beirkálod a viszonylag pontos adatokat, akkor látod a mechanikai terhelhetőséget, meg a mélytartomány várható hangnyomásválaszát is.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36188) tvamos válasza shalafi66 (#36187) üzenetére


tvamos
nagyúr

Régen, olyan 30 éve, építettem egy ládát, egy 40-es driverrel. Abban nem volt cső, hanem egy labirint járat, fából. Alig hallottad, hogy szól, de a gatya szára lobogott, ha előtte álltál. Valami ilyen tetszene, de az másfél köbméter volt, most valami kisebb kéne... meg a régi, fénymásolt dolgok már rég elvesztek.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#36189) bkercso válasza tvamos (#36188) üzenetére


bkercso
nagyúr

Hangdobozméretező.xlsx
A gangdobozt az adott hangszóróhoz kell méretezni - azért az általad épített Transmisson Line (TL) dobozt is. A linkelt excelben piros felkiáltójel mutatja, ha valamelyik paraméter nagyon kilóg a jó tartományból. Töltsd ki a hangszóró katalógusadataival! Tud pár féle dobozt...

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#36190) shalafi66 válasza tvamos (#36188) üzenetére


shalafi66
veterán

Műszaki szempontból minél kevésbé lobog, annál jobban szól. A labirint nem nagyon értelmezhető dolog, ha nagyon sok részre bontott TL, akkor értelmetlen frekvenciákon rezonál, ha nagyon hosszú reflexnyílás akkor meg túl alacsony frekvenciára hangol, és olyan mintha zárt doboz lenne. Ha csillapítod, és akusztikus mocsár szerűséget csinálsz, akkor is.
Normálisan méretezett b-reflex doboz általában jobban működik ezektől (csővel vagy dobozból kialakított nyílással is megoldható, de utóbbi bonyolultabb).

A 300mm-es autós mélyhangszórók többnyire maximum 60 literben működőképesek, és a harminc Hz f3 megcélozható velük, de cserébe nem túl érzékenyek. Hogy ebből mennyit fogsz hallani, az nagyrészt a környezet hatásaitól függ.

#36189 bkercso
Jó, de kezdjük ott, hogy jó TL-t a topikbol senki nem tud csinálni, de tervezni sem.
Nagyon sok lehetőség egyébként nincs, 40-80 liter, 28-35Hz közötti hangolás bármelyik ma kapható 300mm-es hangszóróhoz jó. Körülbelül.
Nem néztem meg az xls-t, mutat ez diagramot a főbb jellemzőkről legalább? Meg mennyire paraméterezhető normálisan? Ha nem elég részletes, akkor ott az unibox vagy winisd, vagy valami hasonlóan pontos szoftvert érdemes keresni.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36191) tvamos válasza shalafi66 (#36190) üzenetére


tvamos
nagyúr

Oke... egyreszt azert jottem kerdezni, hogy hatha ajanlotok valami jobbat a hangszorovalasztasra, mint a google kepkereso, mert az ezeket az autos cokmokokat dobja fel. Eshat nekunk nincs szuksegunk 1000W-ra, de nem talalunk olyat, ami jobban illik az elkepzelesbe. Masreszt egy teglatest doboz, meg egy hangszoro beepitese most kimeriti a lehetosegeimet, tehat ennel sokkal bonyolultabbat nem szeretnek.(Egy reflex cso beepitese termeszetesen belefer.) De az egesz projekt celja az, hogy a gyereket kiszakitsam par orara a digitalis bermudaharomszogbol. Szoval, ha esetleg van az eszetekbe egy olyan projekt az interneten, tervekkel, ami lemasolhato, akkor az lenne az optimalis.

Addig is ezt talaltam, hogy tetszik nekunk. Kicsit nagy a doboz, meg ennek a hangszoronak az 500 ojroja is kicsit tullog a kereten. Meg mondjuk csavarnank ra LED szalagot, hogy megszebb legyen.

Jut is eszembe, az lehet, hogy fontos info, most egy Jamo Jubilee LE hangfalpar boldog tulajdonosai vagyunk, ami megfeleloen szol, es nem is kell ennel igazan tobb, de azert egy melynyomo jol mutatna, meg aladormogne a Jamonak.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#36192) tvamos válasza bkercso (#36189) üzenetére


tvamos
nagyúr

A WS1200 TDS-jeben van egy reflex doboz, annak a parametereit probaltam beirni a meretezobe, de a doboz meretnel van egy felkialtojel, meg a reflex cso hosszra 10 centi jon nekem ki, az adatlapon meg 25 centi van. Frekvenciamenetben viszont kb u.a. Mitol lehet ez?

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#36193) shalafi66 válasza tvamos (#36191) üzenetére


shalafi66
veterán

Én személy szerint nem nagyon látom még, hogy mi az elképzelésed. A téglalap alapú hasáb doboz szubnál alapból kevés, jól merevített doboz kell, a szemközti oldalakat összekötve, jó esetben egy merevítésrendszerrel, ami több ponton, és egymáshoz is kötve van. A hangszórókat meg szokták mérni, ellenőrizni a hangolást, ilyesmik.
Egy mélyhang sugárzónál nem nagyon kell másolni, azt ugyanannyi erővel lehet a nulláról tervezni, meglévő terv másolásánál ugyanúgy ellenőrizned kellene a hangolást+paramétereket, szóval kb. ugyanannyi meló, térfogatot meg elég egyszerűen tudsz számolni, alapterület*magasság, ehhez nem kell más terve.

Alapvetően háromféle út van szub hangsugárzónál.
1. PA
2. Mozi
3. HiFi, mélykiegészítés
(4. autó)

Az első hangos, de nem túl alacsony az alsó határ, a másodikat effektekre használod főleg, van egy jó alsó határ, egy nyúzható mélyhangszóróval, a harmadik meg inkább kifinomultabb dolgokra készül.
Legalább ezek közül kellene választani, és valami árkategóriát megadni.
A mozis verzióhoz pl. jó az autós mélyhangszóró is. Az, hogy hány ezer W van ráírva, az teljesen mindegy, egyrészt a negyede sem valós, másrészt nem kötelező ugyanakkora erősítővel használni, amekkora a névleges terhelhetősége a hangszórónak.

A Dayton pedig még inkább az alsó kategória. Ahogy látom 200-300€ között mozog ennek a 15"-osnak az ára, ha épp lehet kapni.
Az éppen kapható JBL ugyanúgy megfelel egyébként, ha a T-S paraméterei jók neked, semmi különös nincs ebben a Daytonban, maximum a mérete.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36194) shalafi66 válasza tvamos (#36192) üzenetére


shalafi66
veterán

Mondjuk ez a táblázat inkább félrevezető, mint hasznos, rengeteg paraméterrel nem számol.

Mindegy hogy mit felkiáltójele
z meg neked a program, vagy táblázat, azzal nem kell foglalkozni. A programok által ajánlott méretezések csak egy függvény/képlet eredményei, nem arra valók, hogy megépítsd. A dobozt és a hangolást mindig a saját igényeidhez kell alakítani.

A reflexcső pontos hangolási frekvenciáját a programok nem tudják kiszámolni a méretek alapján, azt mindig méréssel szoktuk ellenőrizni és beállítani, utólag, szóval azon ne csodálkozz, ha mást látsz a táblázatban, mint a PDF-ben.

A WS 1200-hoz maximum 65 literes doboz használható, 28-30Hz körüli hangolással, így az alsó határfrekvencia nagyjából 26Hz lesz. Ehhez körülbelül egy 110*400mm-es reflexcső kell. A cső két vége lehetőleg legyen tölcséres kialakítású, de minimum lekerekített.

A kitérés ~300W-ig lineáris tartományban marad, gondolom ettől több nem kell, de nagyjából 500W-ig még kezelhető teljes sávban. Persze itt már rengeteg múlik a meghajtáson, hogy mekkora is lesz a valós érték.

Ettől nagyobb dobozban nem igazán érdemes használni. Kisebben lehet, akkor nagyobb terhelhetőség, de rosszabb alsó határfrekvencia várható.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36195) tvamos válasza shalafi66 (#36193) üzenetére


tvamos
nagyúr

Celozzuk meg a mozi kategoriat. Hazimozi.

(#36194) shalafi66
Oke, 100W biztosan elegendo, nem kell annal tobb.

A 65l-es doboz okes, es az altalad emlitett frekvenciamenet boven jo nekunk.

Ezt a JBL-t 50 ezer jmF orul latom, az teljesen egybe vag az elkepzelesemmel.

Ilyen csovet hol tudok venni?

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#36196) shalafi66 válasza tvamos (#36195) üzenetére


shalafi66
veterán

Arra jó a JBL mélyhsz. Csak a dobozt kell véglegesíteni nagyjából.

Mondjuk azt nem pontosan értem, hogyan lesz 2 vagy 4 ohmos a névleges impedancia, de ez a legkevesebb végülis.

Csövet már régen sem lehetett ebben a hosszban, hanem hosszabbítani kellett egy meglévőt. [link]
Vagy ha ebből van még, akkor ez is jó lehet [link]

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36197) tvamos válasza shalafi66 (#36196) üzenetére


tvamos
nagyúr

hogyan lesz 2 vagy 4 ohmos a névleges impedancia

Gondolom lehet kapni mindkettot, de nem vizsgaltam meg melyebben a kerdest. Fura. Ugy tunik, nem jol gondoltam, vagy nem tudom. Fenykepen mintha egy kapcsolo lenne rajta.

Owner's manualban benne is van: 2 or 4 ohms (selectable)

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#36198) shalafi66 válasza tvamos (#36197) üzenetére


shalafi66
veterán

Neeem, valami elvetemült módon ugyanaz a hangszóró lesz 2 vagy 4 ohmos. :D Feltehetőleg van két, nem egyforma lengőcséve rész amit párhuzamosan kapcsolnak a 2 ohmhoz. A 4 ohmnál meg csak az egyik működik. De ez inkább tipp. Nem találok rá semmilyen megbízható infót.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36199) shalafi66 válasza tvamos (#36197) üzenetére


shalafi66
veterán

Selectable, persze, de egyforma lengőcséve részek esetén ez (a 2 és 4) nem lehetséges. 2 vagy 8, 4 vagy 1, 4 vagy 16, ilyen párosítások lehetnek.

Egyébként jobban megnézve, inkább a STAGE 122-t ajánlom, ha JBL. Jobb hangszóró, mint ez a laposabb WS1200.

Vagy 122D, ha AB osztályú félvezetős, nem autós erősítő hajtja meg.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#36200) tvamos válasza shalafi66 (#36196) üzenetére


tvamos
nagyúr

Esetleg kinyomtathatom a csovet 3D nyomtatoval?

Nem ragaszkodunk a JBL-hez! Csak azert ez, mert a kepkereson erre bokott a gyerek. Amit te gondolsz, azt szivesen megnezzuk.

Nekem a JBL Stage 122D mar most jobban tetszik... (olcsobb, 38 az emag-on)

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.