Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Öregszem
- Segway-Ninebot Kickscooter Max G30E II elektromos roller
Új hozzászólás Aktív témák
-
szazbolha
addikt
Sajnos kevés a tapasztalatom, és én is azon tipródok, hogy egy drágább jobb lenne és ha igen mennyivel?
Van 8 ohmos Dayton-m [link] belföldi beszerzésből és van alis 4 ohmos (ilyen nincs a Dayton kínálatában) ami pont úgy néz ki. [link]
Az alis 4 ohmos elvileg 20 Khz felett is megfelelő hangnyomással rendelkezik, de ezt kimérni nem tudtam, hallani meg nem hallom.Egyikre sem mondhatnám, hogy csúcsszuper, szélessávu hangszórók kiegészítéséhez vettem. 10Khz felett vágom, ,szóval ez nem a klasszik megoldás.
Hangváltónak megteszi egy kondi is. Amit feltétlen ajánlok alkalmazni még DSP esetén is védelemnek. (már nyírtam ki magas hangszórót) -
carr
őstag
válasz szazbolha #35251 üzenetére
Király. Köszönöm.
Ha vágod 10khz felett akkor elég sztem a sima is. Nekem pont az bassza a fülem hogy a közép és magas nem elég magas.
De ha ez tud 90 és 30 fokban szórni 32khz-t az már nem 20khz. Vagy 22. Asszem a taga táv 606 v2-m sem megy 22khz felé.
Azt szeretném elérni hogy legyen hallható különbség.UI.: Van valakinek kölcsön Yamaha ypao mikrofonja?
Lecseréltem a sub kábelt saját gyártásúra és a sima stereo mikrofonom hozzáértő barátom szerint nem azzal a karakterisztikával mérő be. Köszönöm360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
félisten
Sziasztok!
Felmerült bennem egy party hangszóró építésének ötlete egy jó ideje, és most elkezdtem nézni hangszórókat hozzá.
Első körben az alacsony fs-t, és magas terhelhetőséget kerestem, lehetőleg nagy Xmax-szal.
BassBoxPro-val szimulálva sok típusnál (pl. Ciare) azt tapasztaltam, hogy reflex doboz esetén nagyon kis dobozméretet javasol (egyenes görbét kiválasztva) - pl. 2-3 litert. Emellé persze jó magas (100+ Hz) f3 társul.
Ha növelem a doboz méretét, akkor a mechanikai terhelhetőség csökken drámaian.Nem értem az okát. Nem középhangszóróként vannak ezek reklámozva, hanem mélyközépként.
Mit tanácsoltok, milyen paramétereket vegyek figyelembe?
A BT boombox-okat szeretném megközelíteni kicsit nagyobb méretben (passzív membrán helyett sima reflex), és akksi nélkül.
De eddig ezek mélyátvitelének a közelébe sem jutottam hasonló terhelhetőséggel.
Sajna az ezekben felhasznált hangszórók típusáról csak a szétszedős videókból lehet tájékozódni, de a hangszórókra írt számra a gugli nem ad találatot...Szóval jobb híján a loudspeakerdatabase.com oldalon keresek.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
denesdr
addikt
Attól függ, hogy milyen felhasználási célra érti a gyártó a mélyközép elnevezést. A Ciare pl gyárt otthoni hifi, meg PA mélyközepeket is, gyakran egész más elvárásoknak való megfeleléssel.
Ökölszabályként elmondható, hogy két, azonos membránméretű hangszóró közül a hifi driver mélyebbre fog menni (és általában nagyobb xmax értékkel rendelkezik), a PA meg magasabb érzékenységet fog mutatani de a mélyátvitele szerényebb lesz.
Ha tudod, hogy mekkora dobozt és alsó határfrekvenciát szeretnél és, hogy ezt mekkora hangszóróval szeretnéd elérni, akkor ez meg fogja határozni, hogy mekkora érzékenységű hangszóróval fog megvalósulni mindez.Tehát mekkora dobozt, hangszórót és milyen alsó határfrekit illetve mekkora elektromos terhelhetőséget szeretnél?
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz denesdr #35255 üzenetére
Csak nagyjából tudom;
Mondjuk 10liter, 50Hz f3, 50W rms. A hasonló rms teljesítményű BT hangszórók passzív membránnal kevesebb, mint 5 literből tudják ezt, legalábbis, ha igaz a rájuk írt teljesítményérték. Sajnos nem tudom, hogy ezekben milyen érzékenységűek a hangszórók, így a teljesítményt és terhelhetőséget nem kezelném túl szigorúan.
A mély lehet mono is, 2.1 is jó.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
50W az nagyon sok egyébként, ha tud is ennyit egy BT hangszóró erősítője, a driver benne jó eséllyel is csak elektromosan bírja ezt vagy pedig meg van vágva az alja gyárilag EQ-val, hogy ne legyenek mechanikai problémák.
Utánanézek egy olyan drivernek, ami kb ezt tudná amit írsz.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
Mondjuk egy [Dayton Audio DC160-8], gyári T/S adatok alapján, 9 liter, F3=47Hz, QB3 hangolással [eszerint].
Viszont a reflexcső, 5cm átmérő esetén is 33cm hosszú kell, hogy legyen ehhez, részben ezért szoktak passzív membránt alkalmazni kicsi dobozoknál.
A mechanikai részét le kell szimulálni, könnyen lehet, hogy kell egy védelmi high-pass vagy shelf filter a reflexhangolás alá, ami egyébként minden reflexdoboznál illő lenne, mert a hangolási freki alatt jelentősen megnő a kilengés, miközben értékelhető hang alig jön ki a dobozunkból.
Persze ízlések és pofonok, nem mindenki akarja bömböltetni a cuccot ami a csövön kifér. -
szazbolha
addikt
Elvileg ezek az értékek elérhetők, de alacsony érzékenységgel. Ha van mivel meghajtani lehet ez nem lenne gond.
Az elektromos terhelhetőség csak egy dolog, az ilyen cuccoknál fontosabbnak tartom az Xmax behatárolta teljesítményt. Ezek szinte mindig alacsonyabbak.
Erre a legjobb példa az egyik kedvenc Dayton hangszóróm a RSS 210HF-4 [link]
érdemes elolvasni a felhasználói/diyer véleményeket. (ez a méret szerintem nagy ahhoz amit keresel)A másik érdekes hangszóró a szintén érzéketlen Tang Band W5-1138SMF [link]
-
carr
őstag
-
Primary92
senior tag
Én egy darabig gondolkodtam zárt dobozban egy nagyon nagy terhelhetőségű hangszórót DSP-zve. De analóg módon is meg lehet oldani.
[link] [link]Anno arra jutottam, hogy maximum hobbiból az építés öröméért érdemes ilyen projektbe belevágni, mert drágán, elképesztően sok munkával lehet egy kicsi hordozható jó hangú motyód; vagy egy gyári megoldástól nem sokkal drágábban egy nagyobb.
Nem tudom, hogy mennyire kell kicsinek lennie, de ha elég a kicsi méret hordozáskor, szállításkor, használatkor lehet nagyobb, akkor érdekes lehet az egyik régi ötletem (amit el sem kezdtem megépíteni):
Én abban gondolkodtam, hogy a mélyládát két darabból csinálom meg úgy, hogy két 5 oldalról zárt dobozból áll, ahol az egyik belefér a másikba szállításkor, a kisebbet megfordítva egy perem mentén békazárral összerögzíthetők. Az elektronika meg a szatellitek meg beleférnek kisebb mélyláda részbe. -
szazbolha
addikt
Elképzelhető, hogy ilyen hossznál van mérhető és/vagy hallható különbség a régi és új sub kábel között. A hangfalépítő diyerek nagyon szkeptikusak a kábelcserélgetés hatásait illetően. De mivel hallottam már olyat amit előtte nem hittem volna el, mindig megbízom a szubjektív beszámolókban.
-
carr
őstag
válasz szazbolha #35266 üzenetére
Köszönöm.
hogy őszinte legyek, engem is meglepett, hogy milyen különbségek jöttek ki ugyanabból a forrásból. De betudtam a pszichológiának. Ezek szerint nem csak az volt. XD360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
Btamas81
csendes tag
Sziasztok!
Van nekem egy Arcus TS45ös dobozom. Meghallgatás nélkül vettem meg. Mindig is keveseltem a mélyhangját, de ráfogtam a szobaakusztikára, meg az erősítőre.
Ott jártam, hogy eladom, de gondoltam kap egy utolsó esélyt.
Szóval. A váltója univerzális ehhez a sorozathoz úgyhogy könnyű dolgom volt. A magas és a közép kapott egy 3ohmos ellenállást. Fülre tetszik megjöttek a mélyhangok.
Kérdésem, mennyire nyúlhattam én bele a gyári átvitelbe? Mert ugye csak mérnökök tervezték én meg nagyjából hasraütve tettem bele egy ellenállást.
Megjegyzem több külföldi fórumon is panaszkodtak a túlzott magas és középsávra az arcusoknál. -
szazbolha
addikt
válasz Btamas81 #35268 üzenetére
Nem kevés esetben a precíz mérnöki munkával kiegyenesített frekvenciagörbénél, a nagy hibákkal tűzdelt frekvenciamenet fülre, szubjektíven jobban tetszhet a hallgatóknak.
Most hogy belenyúltál, pusztán a magas és közép előtétjének változtatásával is el tudsz érni lényegi változásokat. Közelítőleg úgy lehet elképzelni mintha beépített hangszínszabályozód lenne (persze nem az).
És önmagában ha a mély nem jó fülre (pl a doboz kicsi), akkor a magas és közép lefojtása nem ad megfelelő eredményt. -
denesdr
addikt
válasz Btamas81 #35268 üzenetére
Szerintem abszolút nem gáz egy ilyen mértékű modifikáció, ha meg fülre tetszik akkor pedig win.
Sok gyári hangsugárzónál is alkalmaznak magas- és közép szintbeállítókat, ami gyakran egy forgatós L-pad, de van hogy szimplán egy más értékű ellenálláson halad át a jel, a te mostani megoldásod az utóbbira hajaz. -
Btamas81
csendes tag
válasz szazbolha #35269 üzenetére
Ebben nem volt előtét se a középnek, sem a magasnak.
Viszont a TS15-nek ugyanez a hangváltónyákja.
Ahol a kisebbikbe ellenállás van nekem átkötés volt azt cseréltem ki ellenállásra.
Néztem még a TS400ast. Annak ugyanez a hangszórókészlete, és érdekes módon ott már több kondenzátor és ellenállás van. Szóval valamit csak benéztek ennél a típusnál. -
Btamas81
csendes tag
Akkor nem eretnekség amit csináltam. Köszönöm mindkettőtöknek!
-
Btamas81
csendes tag
Eszembe jutott még valami. Olvastam itt a dobozkészítésről.
Egyenest vágni dekopírral vagy kézi körfűrésszel úgy lehet egyszerűen, hogy keres az ember egy darab egyenes fát, zártszelvényt, vízszintmérőt vagy akár egy jó vastag lemezdarabot és pillanat szorítóval fogatja a vágandó munkadarabra. Ennek nekinyomva a gépet végigvágja. Felénk ezt stellernek hívják. -
mancer7151
tag
Sziasztok! Segítség kellene, Jamo Studio 170 párba hangváltó kellene a nemlétező helyett. Tudom nem minőség de ahol írják hogy hogy javítják fel ott nem irnak semmit hogy a hangváltó gyakorlatilag hogy áll össze. A merevitést, csillapitást és a beforrasztást megoldom de a tervezéshez nem értek, szerintem évek kitanulni amugy is.
A pár külseje szép rávigyázott darabok minden hangszóró ép csak a hang nem stimmel. Konkrét rajz kellene értékekkel vagy megvenném a készet. Eddig mondtak horror árat amiért egy jobb párat is kapnék...
Köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
-
szazbolha
addikt
válasz mancer7151 #35277 üzenetére
Azt hittem, hogy viccelsz, de ezekben tényleg nincs "igazi" hangváltó, csak 2 kondi
Attól bármi jobb lehet, de azt nehéz megmondani, hogy fülre jobb lesz vagy sem. A leírások szerint igen.Tehát jelenleg a magas és közép is 1-1 6dB-es felül áteresztővel van megáldva.
Mivel rosszabb nem lehet talán egy olcsó 3 utast kéne beszerezz.
A tuning oldalakon semmiféle támpont nincs?
Megmérték a hangszórókat, mert anélkül nem lehet hangváltót tervezni?Nekem is jó alternatívának tűnik a hangváltó árából, egy másik hangszórót venni.
Még használtam is 15-20K egy bontott 3 utas hangváltópár, és akkor az biztos nem ehhez való...AVX-en van felújítás leírás, de nincs kapcsi rajz. Próbáld meg az illetőtől elkérni: [link]
Ajozsy-nak tudsz onnan emailt küldeniA falra szerelt szivacsnak elvileg nincs műszaki tartalma, de mégis módosítja a hangzást.
Ha jól látom a közép hangszóró zárt, ezért a teljes térfogatot megkapja a mély.
Az új hangváltóban a mély és közép sacc/kb másodrendű 12db-es szűrő, a magason szerintem itt is csak egy kondi van, de lehet tévedek.Egy másik helyen láttam merevítőket, és a hangváltó nagyjából uyganez. Szóval vagy egy helyről veszik, vagy van kapcsolási rajz.
Legalább 2 merevítőt helyeznék el mert vékonyak a falak.
-
mancer7151
tag
válasz szazbolha #35278 üzenetére
Sajnos nem vicc. Nem találtam érdemben semmit a hangváltóról amit beletettek. A magas is mindent kap csak magasat nem a közép halk és sok mélyet kap néha ropog. Persze zenefüggő. Halkan nem szól rosszul az a röhej, mondjuk elég jó hangkártyából indul a hang az erősítőre.
Irtam pár emailt most is, eddig mondtak 50ezret egy helyen a hangváltó párra, szerintem vicc vagy nemtudom. Irok az avx-re, köszönöm a linket.
Merevitőket megoldom bár szerintem a valami vastagabb lécekkel mert a vékonyabb rezegni fog. Láttam teljes keretet is beragasztva az tünik értelmes megoldásnak. Faanyaggal és forrasztással nincs bajom de tervezni/mérni nem tudok. Tömésre irtak egy angol helyen vattaanyagot neccbe helyezve szivacs helyett.
Kidobni nincs szivem de kisebb pénzből oldanám meg ennek a feljavitását. Majd a 2550A páromra költenék nagyobb összeget ha "rámszakad az ótépé" mert azok végképp gyönyörűek.
[ Szerkesztve ]
-
szazbolha
addikt
válasz mancer7151 #35280 üzenetére
A merevítést hasonlóképp oldanám meg, de lehet, hogy az alsó teljes keretet lejjebb tenném vagy az alsó részbe még egyet (lehet túlzás).
És nem lécekből, hanem 18-22-es MDF-ből. Megfelelő méretű lapot kell vágatni és dekopirral a közepét kivágni. Elég ha 25-30mm vastag keret marad, elég merev. Nagyon sokat számít.
Falakra tennék szivacsot (csak), de ettől még a tömítő anyag, azaz hangelnyelő mehetne bele.A hangszórók impedanciája ne izgasson, mert hangváltóval úgy is megnövekszik majd, illetve frekvenciától függő minden esetben.
Hobby projektnek fognám fel és mérés nélkül is lehetne hozzá hangváltót tenni, ha van rajz, amit már a 170-eshez próbáltak vagy akár vaktában aliról, SAL-tól, hangfalas Józsitól bontva.
Ha nem találsz rajzot, nincs semmi megoldás, akkor esetleg próbáld ki ezeket:
SAL 3 utas: [link] vagy párban bontott klasszikus: [link] (kicsit necces a 6Khz magas) itt a kapcsi rajza: [link]
Persze a vágási frekvenciák elmásznak valamennyire, de amúgy sincs fogalmunk a hangszórókról. -
mancer7151
tag
válasz szazbolha #35281 üzenetére
Asztalosommal beszélek szerintem kisujjból megoldja legalább nemkell annyit ragasztgatni, jó ötlet köszi!
A hangszórókról valóban nem sokat tudni majd szám alapján talán megtalálom őket. Rajz még semmit nem találtam még külföldi oldalakon sem de azt sem miket próbáltak bele. A legtöbb átalakítás hangszórót is cserélt. Talán jön valami válasz 1-2 mailre majd. Ha nem tökély nem baj nem az a cél plusz lehet ki sem hallom
Ha kiveszem a szórókat mérek impedanciát azt legalább lehessen tudni mondjuk ahhoz le kell vagdosni már őket. Mind ép úgyhogy van remény.
Csavar szerintem megy pluszba a hátlapra is pár és még valami szigetelő csík is hogy ne fújjon ki, valahol olvastam mint javaslatot.
[ Szerkesztve ]
-
Lacpac
őstag
válasz mancer7151 #35282 üzenetére
Szia!
A hangváltó:
Monacor DN-4Nekem volt otthon egy Magnat Sonobull 80W-os polchangfal pár.
Annak kapta meg a hangváltóját.
A magas sok lett egy kicsit vele, de klasszikus zenéhez meglepően jó lett. Persze csak fülre, de az a lényeg. Már-már nincs is szívem hozzányúlni. Majd tenni akarok a magas elé még valamit.Mit ajánlotok a magas halkítására? Ellenállat?
Milyen értékkel rohanjak neki? Honnan érdemes indulni a próbával?[ Szerkesztve ]
-
ozzy711
őstag
válasz Lacpac #35283 üzenetére
Kéne egy korrekt mérés, közelről és a hallgatási pozícióban, hogy legyen kapaszkodó, anélkül csak kidobott pénz az átalakítás.
Ha mindenáron csinálni akarod, szerintem vegyél 1 ohm 5 wattos ( a 10 wattos még jobb ) huzal-ellenállásokat 6-8 db-ot.
Először 1-et tegyél be sorosan a magasak elé, majd ha még mindig sok, még egyet. Ha kevés lesz a magas 1 ellenállással, akkor egy az 1 ohmossal párhuzamosan köss be egy másikat, így 0,5 ohm lesz az ellenállásuk stb. -
Zagazon0
csendes tag
Sziasztok.
A segítségeteket kérném egy kérdésben.
Ismerősnek újítok fel vintage hangfalpárt.
A hangváltóban a kondikat már lecseréltem , de az ellenállást nem tudtam megfejteni hogy milyen értékű lehet.
Heco Soundmaster 35 a dobozok fajtája, az ellenállásra pedig ez van írva: VTM KH 16025b 2R2
gyanítom 2.2 ohmos, de a watt értékét nem tudom hogy lehet megállapítani. A neten nem találtam ide vonatkozó specifikációt sem az ellenállásról, sem a hangfalról.Van ötletetek hogy lehet kideríteni?
Szívesen fogadok ötleteket a cseredarabra is.Illetve milyen anyaggal érdemes újabban a dobozokat tölteni, mert a régi, porladó üveggyapotot nem szívesen tenném vissza.
-
félisten
Sziasztok!
Égy szakmai kérdésem lenne:
Létezik jó/rossz impulzus átvitelű hangszóró?
Úgy értem, magától a hangszórótól függ-e az impulzus átvitel, vagy az egész rendszertől (doboz, erősítő, stb.) függ?
Azért is kérdezem, mert az jár a fejemben, hogy 16 centis helyett 13 centis mélyközéppel oldanék meg egy feladatot, ha a kisebb mélyközép pattogósabb tud lenni.Előre is köszi a választ!
-
Zagazon0
csendes tag
Köszi a gyors válaszokat.
Mennyire számít hogy 5 vagy 10 watt?
A magassugárzó hangosságát fogja befolyásolni?Janzten illetve mundorf márkájú cseredarabokkal szemezgetek. Mit javasoltok amúgy? A korábbinál kicsit kevésbé fedett hangot igyekszem kihozni belőle.
Érdemes ilyenkor az ohm értékkel játszani, vagy javallott a gyárit tartani? -
denesdr
addikt
válasz Zagazon0 #35294 üzenetére
A Watt érték csak a terhelhetőséget mutatja, ez nem befolyásolja a hangszóró hangnyomásszintjét. Ha több magasat szeretnél, akkor az Ohm értékekkel menjél lejjebb, pl 2,2 Ohm helyett 1,5 vagy 1 ésígytovább, máramennyiben a soros ágban van az ellenállás.
A zöldszínű Jantzen (Superes) nagyon jó, niytott hangú darab és nem is vészes az ára. -
denesdr
addikt
Az impulzusválasz függ a hangszórótól, doboztól és váltótól is.
Általánosan elmondható, hogy az alacsonyabb EBP (Fs/Qes) értékű hangszórók "lomhábbak", lassabb impulzusválasszal rendelkeznek. Bassreflex dobozba 100 körüli EBP értéket érdemes megcélozni. Ha igazán pattogós, feszes hangot szeretnél, akkor a pro gyártók hangszórói közt érdemes szemezgetni szvsz.
13cm-esek közül merem ajánlani a Faital Pro 5FE100, 5FE120 vagy ezek kör alakú változatát. 50Hz alatt nem kell tőle sokat várni, de amit fölötte tud, az kárpótól bőven szvsz, igazi kis méregzsák. Az ára 25 Euro/db körül van, bejelentkezés után írja pontosan a webshop: [link] .[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
Nem feltétlenül. Nagyon függ a T/S paraméterektől, azokat érdemes bújni.
Annyiban talán igaz lehet az állítás, hogy a kisebb hangszórók általában magasabb Fs (szabadlevegős rezonanciafreki) értékekkel rendelkeznek, így magasabb lehet az EBP (energy bandwidth product) érték, de ez egyáltalán nem szentírás, lehet találni 5" hangszórót 30Hz alatti Fs-sel magas Qes-sel (alacsony EBP és hatásfok) és 15" hangszórót 50Hz feletti Fs-sel alacsony Qes-sel (magas EBP és hatásfok), lehet tippelni melyik fog "gyorsabban", élénkebben szólni a mélysávban.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Apple notebookok
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- 3D nyomtatás
- Filmvilág
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- További aktív témák...
- Gamer Pc eladó! I5-8500, 16GB RAM, MSI GTX 1080 8GB , 500GB+250GB SSD MAI NAP (11.14) ÁRENGEDMÉNY!
- AMD-RYZEN-9-5950x , ASUS TUF Gaming B550M-Plus , 32GB 3600MHz DDR4 RAM G.Skill Ripjaws Félgép!
- Gamer PC eladó! I5-10600K(3,5Ghz), 16GB RAM, RTX 2060 6GB, 500GB SSD+128GB, 1TB HDD MAI NAP OLCSÓBB!
- T14 Gen1 14" FHD IPS Ryzen 5 PRO 4650U 16GB 256GB NVMe ujjlolv gar
- Nintendo Switch RP2040-tiny Picofly 2.74fw CFW chip készlet eladó!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest