Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#32951) szazbolha válasza shalafi66 (#32945) üzenetére


szazbolha
addikt

"Eredetileg sem volt három utas"
.
bakker... honnan tudod? Én csak akkor jöttem rá mikor szétszedtem. Elsőre azt hittem eltéptem a magas vezetéket, de nem,.... nincs neki..

(#32952) szazbolha válasza shalafi66 (#32947) üzenetére


szazbolha
addikt

"hogy majd attól életre kell mert TL-ből b-reflexet csinálok."
De van ilyen, ha a TL nem volt jó, nem volt optimalizálva.

"A hangsugárzóépítés nem legózás."
Szerintem sem, de lehet úgy dobozt építeni, hogy könnyen bontható és könnyen rekeszelhető különböző térrészekre, így a hátfal a két oldallap és az alja+teteje újrahasznosul.
Ha legóztál gyerekkorodban akkor tudnod kéne, hogy lehet terv szerint is összerakni valamit, nem csak random.
Természetesen ez nem követendő példa azoknak aki 1 (értsd egy) hangfalat építenek maguknak vagy akik másoknak építenek. Én megtehetem, hogy sok mindent kipróbálok, fejlesztgetek több verzión át számolva, mérve, tervezve, és szubjektíven megítélve melyik a jobb.
Mi ezzel a gond?

"Egy normális doboznál nem oldható kötéssel rögzítettek a lapok."
Egyetértek, de egy TL-t nem lehet elsőre összeragasztani sem egy prototípust. A csak csavaros megoldás megfelel a teszt idejére, max pár óra, néha talán több.
A már "véglegesnek" számító daraboknál az amcsi mintát követném: csavarozás és ragasztás. Sajnos amit összeragasztok, azt már nem tudom újrahasznosítani. Van a pincében pár ilyen üres doboz.
Ha a véglegest csak ragasztanám, akkor nem lenne elég a lapok síkban illesztése kéne valamilyen nútolás vagy tiplizés. Legalábbis én ezt gondolom.
Lehet kéne vegyek egy lamellázó gépet.

(#32953) szazbolha válasza shalafi66 (#32947) üzenetére


szazbolha
addikt

"esetleg, ha nem a középpontban van a gerjesztés, akkor jó lehet."
Ok ezt értem. Félgömbnél tényleg ott ehet. Teljes gömbnél, amelyből egy szeletke van levágva a hangszóró rögzítéshez, ott szinte biztos nem.

"Jézusom, hogy lehet ilyesminek bedőlni?"
Nem dőltem be, de szeretném megépíteni. Gömbsugárzóm még nem volt. Én kevésnek tartom a 4 litert a DQ40TZF-hez.

A 12,5 liter túlméretezett, abban nem szól jól a hangszóró.
Na,, itt jönnek a problémák.. megmértem és az alapján számoltam Breflex doboz méretét.
Köszönő viszonyban nincs a gyári T/S paraméterekkel, de lehet a Vas-t el is csesztem. Nincs referencia.
Ennek ellenére kellemesen szól, meglepő mélyekkel (ok, nem dübörög, de csak 4"). A monacor SPX-32M messze nem tudja ezt. Igaz az csak 3,5"

Ja még annyi, nekem a 8 ohmos verzió van, mert lengyelek csak azt szállítják, kínából jön a 4 Ohm.

(#32954) shalafi66 válasza szazbolha (#32952) üzenetére


shalafi66
veterán

:) Nincs, mert nem a működési mód megváltoztatása hozta helyre (kérdés hogy egyáltalán milyen javulás történt, és itt nem szubjektív benyomásokra gondolok), hanem a korábbi megoldás lehetett eleve problémás. De önmagában egy TL sem jobb, mint egy b-reflex, és fordítva, legfeljebb a kettő közül az egyiket rosszul csináltad. :)

A gond mindig az, hogy nincs rendszer, nincs tanulság, és újra elköveted ugyanazokat a hibákat. :) A próbálgatások vége általában ez.

:) Én írtam neked, hogy szétszedhető próbadoboz kell a TL-ekhez. De az csak próba.

#32951szazbolha
Nyilvánvaló.

#32951szazbolha
Gömbnél akkor is egy erőteljes berezgés van, mindegy hová kerül a hangszóró.

De bedőltél (legfeljebb önmagadnak) és megint próbálgatsz. :D

Ha rendesen megmérted volna nem ekkora dobozt készítettél volna. :) Kivéve, ha azt gondolod, hogy 2-3W-os terhelhetőség elég. Kb. ott eléri a 1,5-2mm lin. tartomány végét a kitérés. :) És nyilván az impválasz, THD is rosszabb lesz.

Ránézésre is tudom, ha nem az a T-S várható, amit odaírtak.
Az alacsonyfrekvenciás viselkedésben nincs semmi csoda, minél alacsonyabb az érzékenység, annál jobb lehet az alsó határ. :) Persze így konkrét adatok nélkül ezt sem lehet összehasonlítani.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32955) Grafy12 válasza shalafi66 (#32950) üzenetére


Grafy12
aktív tag

Ha arra kerül a sor, milyen hangváltót ajánlanál?

(#32956) shalafi66 válasza Grafy12 (#32955) üzenetére


shalafi66
veterán

Pontosat és egyedit. Készen nincs megfelelő hangváltó. Meg kell mérni a hangszórókat, és abból kiderül. De nyilván a mélyek csak párszáz Hz-ig működhetnek. Mondjuk maximum 200. :)

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32957) Grafy12 válasza shalafi66 (#32956) üzenetére


Grafy12
aktív tag

Sok egyéb problémára is fényt derítettem a 2 hangfallal kapcsolatban(most a hangtechnikai mérésektől tekintsünk el) alapvető bajok vannak: az egyenárami ellenállás 2,7 ohm, ez azért lehet mert a mélyeket párhuzamosan kötötték be! Az erősítőm 6-16 ohm. Elméletileg ha csak a bekötésekkel foglalkozunk ez működik e :a mélyeket sorosan kötöm a közepet és a magasat pedig cserélem 8 ohmosra? Itt kérdezném egyből hogy a zárt kosarú közép nyújtana-e megoldást a múltkori gondra, vagy ennek vannak hátrányai?

(#32958) shalafi66 válasza Grafy12 (#32957) üzenetére


shalafi66
veterán

Jobb, ha marad párhuzamosan, a 8R lezáráshoz másféle hangváltó kellene, ezzel a szűrővel még jobban terhelné az erősítőd. Illetve csak egyforma hangszórókat kapcsolhatsz sorosan.
Csak a névleges impedancia miatt nem kell másik hangszóró, azt hangváltóval lehet alakítani közép- és magastartományban, és a zárt kosaras közép ide nem jó, nem működik elég alacsony frekvenciákon.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32959) Grafy12 válasza shalafi66 (#32958) üzenetére


Grafy12
aktív tag

Elméletben egy hangváltó és teljes hangszóró sor csere oldaná meg a problémát?

[ Szerkesztve ]

(#32960) shalafi66 válasza Grafy12 (#32959) üzenetére


shalafi66
veterán

Új hangváltó és a közép lezárása elég szerintem. Több pénzt nem biztos, hogy megér.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32961) Grafy12 válasza shalafi66 (#32960) üzenetére


Grafy12
aktív tag

Mivel eddig sem volt szerintem mérve soha ajánlj kérlek egy olyan hangváltót ami ebbe jó valszeg ebből amúgy sem lesz soha normális hangfal :D Amúgy lehet hogy megjátszanám a teljes sor cseréjét egyszer....

[ Szerkesztve ]

(#32962) 97bandy


97bandy
tag

Sziasztok!

H2000 termékei mennyire közelítik a melléjük csatolt nettó tíz éves adatlapokat?
Ma érkezett egy pár HG2,5 és hát ránézésre tök más, mint amit 6-8 évvel ezelőtt vettem.
Más egy kicsit az előlap, kisebb a mágnes..
Köszönöm a válaszokat.

(#32963) szazbolha válasza Grafy12 (#32961) üzenetére


szazbolha
addikt

Ebből lehet megint vita lesz.
Hangváltót "általában" az adott hangszórókészlethez (+doboz + környezet) készítünk.
Vannak olyan gyári-kész hangváltók, amelyek konkrét hangszórókhoz készülnek, pl. autós hangváltók, Dayton vagy akár SAL is lehet ilyen.
De a legtöbb megvásárolható általános hangváltó csak a vágási frekvenciát, a meredekséget és az impedanciát (hány ohmos) tartalmazza.
Ha ilyet próbálsz alkalmazni szinte biztos, hogy nem lesz egyenletes a frekvenciamenet, azaz néhol hangosabb, néhol halkabb lesz a kelleténél. Lehet durván kiemeli a magas szekciót vagy épp fordítva kevésé adja vissza.

Ha jól értem a beszélgetést neked most 4 különböző hangszóród van, de azt nem tudom hogy a hangváltód 3 vagy 4 utas.
3 utast könnyebben tudsz vásárolni. Ha nincs lehetőség más megoldásra próbálj ki egy (1 darab) 3 utast. Vagy megfelel vagy nem...

Szerintem kevés esélyed van arra, hogy valaki a hangszóróidnak megfelelő hangváltót készítsen. Sokáig tart és költséges.

Más: ha cserélnéd a hangszórókat, a helyedben két mélyet egyformának választanám.
Mindent összevetve lehet olcsóbb és jobb lenne használtan venni valamit.

(#32964) Grafy12 válasza szazbolha (#32963) üzenetére


Grafy12
aktív tag

Akkor ha jól értem, mivel a hangszórók(igen 4 db mind dream 55 sorozat) és a hangváltó is ezekhez készült mivel az is dream 55 hagyjam az egészet a fenébe csak a közepet válasszam le? Kicsit aggaszt a 2.7 ohm, hogy ez van a min. 6ohmos erősítőn... Mondjuk terveztem venni egy Denont az meg 4 ohm-tól fogad hangszórókat. Bocsi, én cukrász lévén eléggé láma vagyok a témához, de szedegetem az info-t apránként :D és vita nem lesz, mert nyilván megfogadom a hozzáértők tanácsát! :K

[ Szerkesztve ]

(#32965) szazbolha válasza Grafy12 (#32964) üzenetére


szazbolha
addikt

Nem vagyok szakértő és nem akarok hülye tanácsokat adni, de igen, elsőként a leválasztást csinálnám meg. Javul/nem javul? Már ez embert próbáló feladat, ha nem lehet kinyitni a hangfalat, csak a lukon benyúlkálni..
Ezután lehetne továbblépni, de ez olyan mint egy elcseszett sakkjátszma, már nincs jó lépésed, csak kompromisszumos. Ráadásul úgy, hogy több a bizonytalansági faktor, mint a konkrétum, ami segíthetné a helyes döntést.

A legtöbb erősítőben van védelem. Nekem is van Denon erősítőm, valamiért egy időben a 6-16 ohm-ot írták rá ezekre a készülékekre. Ettől még vidáman meghajt 4 ohmos hangfalat, aminek a legkisebb (frekvencia függő) impedanciája tuti 3 ohm alatt van. De emgértem akik aggódnak és próbálnak 8 ohmos hangfalakban gondolkodni.

ehhh.
Ha... enyém lenne a hangfalad, és változtatni akarnék a közép leválasztása után is, akkor letojnám hogy a két mély nem azonos, együtt hajtanám őket. Ha nem tudnék csinálni vagy csináltatni hangváltót, akkor vennék egy SAL 3 utasat. Ha nincs mérési lehetőségem, fülre döntenék: jobb vagy rosszabb mint a régi felállás.
Eddig csak 4-5 max. 6 eFt ment el. Ha nem jobb mint a régi akkor vissza az egész, ha mégis egyértelműen, jobb akkor a másik oldalra is megvenném azt a nem idevaló nem ajánlható SAL hangváltót, és kész...

Vagy marad a teljes felújítás és újrahangolás.

(#32966) Grafy12 válasza szazbolha (#32965) üzenetére


Grafy12
aktív tag

Lehet, hogy kinevettek de első nekifutásra kerámia virágcserépben gondolkodom. azt be tudom dugni a mély helyén és odaragasztom közép nyílására megvan az előnye, hogy van lyuk a hátulján ahol a vezetéket bejuttatom és szilóval vagy hő ragasztóval beragasztom. Úgy nézem kb 1.5-2 liter lehet az űrtartalma. de megmérem... :)

[ Szerkesztve ]

(#32967) shalafi66 válasza Grafy12 (#32966) üzenetére


shalafi66
veterán

Gyors válasz az eddigiekre. :) SAL hangváltót nem szabad venni semmilyen esetben, azzal csak az erősítődet tehetnéd tönkre.
Egyébként meg a mostani is SAL, és hiába ezekhez a hangszórókhoz készült 101% hogy nem jó. Látszik ránézésre is. Csak azért van benne, mert anélkül nem működne. :)
A 2,7 ohm csak egyenáramú terhelésként jelentkezik, 0Hz-en, ott sosem fog szólni a hangsugárzó, magasabb frekvenciákon az impedancia is magasabb értékeket vesz fel, valószínűleg kibírja, de nem ideális. Ha sorosan kapcsolnád a két hangszórót (amit eleve nem lehet, mert nem egyformák), a nem megfelelő szűrő miatt ettől alacsonyabb minimumpontod lenne, valahol 5-600 Hz környékén, ott meg mindig szól a hangsugárzó, szóval valószínűleg rosszabb lenne az erősítő szempontjából.
Nyilván lehet ezekhez normális hangváltót tervezni, maximum nem éri meg, mert maga a tervezés minimum 15000,- HUF.
Szazbolha mindig próbálgatna, és meghallgatna, akkor is, ha kár az elköltött pénzért, szerintem ezt ne csináld. :)
Úgy nagyjából lehet ezekhez fejből is hangváltót kitalálni, még a meglévő alkatrészek egy része is felhasználható szerintem, csak meg kellene tanulnod legalább impedanciát mérni. [link] És még utána is, ez azért nekem is több órás feladat mire valami elfogadhatót kitalálok, a kevés infóból.

A kerámia cserép nehéz, de elfogadható lehet, csak fölösleges, ragasztani sem kőnnyű, a tömege miatt sem. Valami műanyaggal is lezárhatod, ha lesz elég térfogat, és nem túl vékony az anyag. Lyukat fúrni bárminek a hátuljára lehet.

#32965szazbolha
Azért álljon meg a menet. :) Azért mert szól, és ebből te azt gondolod, nem vidáman hajtja meg az erősítő. :) Nyilván oka van a megadott névleges terhelőimpedanciának, méghozzá az, hogy az erősítő 6R terhelés fölött működik normálisan, ettől kisebb impedanciaértékeknél nem tud elegendő kimenőáramot produkálni, tehát vagy a THD nő, négyszögesedik a kimenőjel, és emiatt valamikor füstöl majd a hangszóró, vagy amikor eléri a kivezérelhetőség határát, belép az áramkorlát, ha van. Attól sem szól szebben. :D

#3296297bandy
Videoton helyettesítésre megfelelőek, ez a gyártás elsődleges célja, ettől többet mondani csak akkor lehet, ha megmértem. :) Eltérések meg mindig mindenhol vannak. Nyilván egy igényesebb hangsugárzónál a tervezés első lépése megmérni hangszórókat. A zárófedél valószínűleg ugyanaz, mint régen, legfeljebb festett.
A legolcsóbb dóm magas, amit szerintem megéri megvenni az a BC25TG jelenleg. :)

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32968) szazbolha válasza shalafi66 (#32967) üzenetére


szazbolha
addikt

"az erősítő 6R terhelés fölött működik normálisan, ettől kisebb impedanciaértékeknél nem tud elegendő kimenőáramot produkálni, tehát vagy a THD nő,"
.-
Minden kimenő teljesítménynél?
Szerintem nem.

(#32969) 97bandy válasza shalafi66 (#32967) üzenetére


97bandy
tag

Magyarul mondva a "csak szóljon" igény kielégítésére készítik (pont erre kellett egyébként most) :) Nincsenek az embernek 3000 forintért hatalmas elvárásai, de a kettőből egy még ezt sem tudta hozni. Az egyik tekercskivezetésről nem sikerült forrasztáskor lemelegíteniük a zománcot.

(#32970) shalafi66 válasza szazbolha (#32968) üzenetére


shalafi66
veterán

Érdekes kérdés, egyébként valamennyire igen, attól függetlenül, hogy én nem ezt írtam, hanem azt, hogy a kivezérelhetőség csökken. :)

97bandy
Remélem neked sikerült. Mindegyiket megnézik többször is mielőtt eladják. :)

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32971) szazbolha válasza shalafi66 (#32970) üzenetére


szazbolha
addikt

Szobában / nappaliban (20-30 m2) az erősítőim max 30-50% hangerőn hallgatom. Éjjel talán 20%. Szerintem így fogyaszthatók a zenék. Nem teljes kivezérlésnél.

Most vettem egy 4x32W-os DSP-s erősítőt... na azt talán 60%-ra tekerem, de csak a mélyek miatt. A közép-magas szekció vissza van véve ezen is rendesen.

Fura tapasztalat: ha bennhagyom a mély előtt a 4 mH tekercset szebben szól vagy másként, de van egy érezhető pici különbség. Pedig a DSP-ben 20 Hz(6dB HPF) és 250 Hz (12dB LPF) vágom.
Mondjuk lehet hifista módra csak beképzelem. majd az irányított hangszóró kábelemmel is kipróbálom.

(#32972) Grafy12 válasza shalafi66 (#32967) üzenetére


Grafy12
aktív tag

Akkor is mérni kell ha vadiúj hangsugárzók vannak aminek tudott az impedanciája?

(#32973) szazbolha válasza Grafy12 (#32972) üzenetére


szazbolha
addikt

Gondolom az élelmiszeriparban is vannak előírások, mérni és ellenőrizni kell. Így tartható a minőség a legmagasabb szinten.

Nagymamám a múlt évezredben finomkát csinált minden hónapban egyszer, semmit nem mért, semmit nem ellenőrzött. Üvegpohárral merítette a hozzávalókat. Mégis közelítette a tökéletest.
Egy szakembernek maga a borzalom lehet mérés nélkül hangfalat építeni, szerintem meg sem teszi aki ad magára, egy diyer vagy barkácsoló másként gondolkodik. Az impedancia mérésig eljutnak sokan, de keveseknek van mérőmikrofonja. A hangfalak nem lesznek így tökéletesek, eleve olcsó és/vagy alacsony minőségű hangszórókból épülnek - nagy elvárás nem lehet, de a készítő igényszintjét meghaladják.

Szerintem hasznos, ha az új hangszórók meg vannak mérve és ez alapján készül a dobozterv vagy a hangváltó. Van amikor 2 azonos típusú hangszórón is mást mérünk. De van 2 eretnek gondolatom.
1. Sok esetben lehet hagyatkozni a gyári adatokra, vagy mások mérésére, nagyjából stimmelni fog. A végeredményt nem drasztikusan befolyásolja, főleg zárt doboznál.
2. Egyre inkább úgy gondolom, hogy mérés előtt járatni kéne a hangszórókat. Nem tudom mennyit, de tapasztaltam változást 2-3 órás lájtos működés után is,.

A kész hangváltót tényleg jó lenne kerülni. Nekem is van SAL, meg másmilyen is.
Azt nem hiszem, hogy az erősítőt vagy bármit tönkretennének, de ha nagyon nem oda való, akkor füllel is hallható hogy valami nem stimmel az összhangzatban. Zavaró tud lenni.

[ Szerkesztve ]

(#32974) shalafi66 válasza szazbolha (#32971) üzenetére


shalafi66
veterán

Persze hogy másképp szól, van oka rá.

A poharas mérés elég pontos lehet adott esetben.

Adatlapokból nem lehet hangsugárzót tervezni, dobozt modellezni esetleg.

A bejáratás nem így működik.

Nem hit kérdése, hogy egy alacsony minimumimpedancia árthat az erősítőnek. Azzal együtt, hogy nem is szól jól.

Az összhangzattan zeneelmélet, Kesztler Lőrinc. Kevés köze van hangsugárzókhoz, de egy kevés átfedés akad.

Grafy12
Nem nagyon lehet tudni mérés nélkül. Az adatlap nem mindig megbízható. Én nem nagyon látom a lehetőséget hangszórócserében.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32975) Grafy12 válasza shalafi66 (#32974) üzenetére


Grafy12
aktív tag

Én elfogadom az alláspontod, csak nem értem a miértjét. Ez egy egyedileg épített doboz amibe beleraktak jó eséllyel egy random szettet. Én laikus fejjel nem látom okát, miért ne működhetne egy jobb minőségű, szakember által válogatott szettel akár sokkal jobban?

(#32976) shalafi66 válasza Grafy12 (#32975) üzenetére


shalafi66
veterán

Mert nem tudod hozzá megteremteni a szükséges feltételeket, mérés, ellenőrzés, pontos hangváltó, jól tervezett doboz, süllyesztés a dóm körül. Ha ezekre van lehetőség, akkor érdemes hangszórókat cserélni.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32977) Grafy12 válasza shalafi66 (#32976) üzenetére


Grafy12
aktív tag

Értem, hol van olyan hely ahol mindez fellelhető egyhelyen? :) mondjuk a doboz az már fix :D

[ Szerkesztve ]

(#32978) zeltam


zeltam
tag

Szerintetek a régi szürke SAL srp 4050-et milyen magashangszóróval lehet kétutasként összeváltani? Ha egyáltalán lehetséges ez.Most is kétutasként szól de kiderült hogy a mélyközép szűrés nélkül szól ill. a tölcséres magas előtt csak egy kondenzátor van.Valahogy hallgathatóvá kellene tenni a dobozokat.Garázs és buli dobozokról volna szó.

[ Szerkesztve ]

(#32979) szazbolha válasza Grafy12 (#32977) üzenetére


szazbolha
addikt

Belekotyokog... komplex megoldás (valaki készre csinálja) nincs vagy örökké tart és drága.
Helyette részletekben pontokba szedve.

1. Közép leválasztása dobozon belül magad kikínlódód
2. Hangszóró készletet választasz, fórum és internet segítségével
3. Megméred a vásárolt hangszórókat (impedancia mérés) - mérőeszközt itteni fórumtárs nekem ajánlott, gondolom te is megkaphatod (egyszerű kütyű számítógép/laptop kell hozzá)
4. Adatok alapján ezen vagy más fórumon kapsz segítséget a hangváltó tervezéshez
5. Magas hangszóró süllyesztését magad megoldod, szerszám kell hozzá.
6. Hangváltóhoz rendelsz alkatrészt és magad összeforrasztod. (nem túl nehéz)

7. Elkészül a hangfal, szubjektíven tetszik/nem tetszik. Az eredményt a teljes hangfalat és a környezetet már nem tudod megmérni (SPL), Nem tudod a hangváltót finom hangolni. Megfizetni lehetne, de drága.
Nem tudod mennyi akusztikai csillapító anyagot kell elhelyezned és hova.
Persze mérőmikrofont is kaphatsz költsön (én is felajánlom), de utaznod kell érte, használni nem nehéz.

Milyen eredmény várható?
Nehéz megsaccolni. Hány % az ideálishoz képest? A választott hangszóró készlettel
- Vásárolt, nem épített hangváltóval : 50-80%
- Mért hangszóróval, tervezett + épített hangváltóval: 70-90%
- Finomhangolt hangváltóval (SPL mérések): 80-100%

Minderre ráment sok pénzed és sok munkaórád: tervezgetés utazgatás, építés, ellenőrzés.

[ Szerkesztve ]

(#32980) Grafy12 válasza szazbolha (#32979) üzenetére


Grafy12
aktív tag

szazbolha és shalafi66 :Mindegyőtöknek köszönöm! Mostmár legalább átlátom a probléma bonyolultságát! :)
Kihez lehet fordulni a kütyü miatt?

(#32981) szazbolha válasza Grafy12 (#32980) üzenetére


szazbolha
addikt

Öt keresd meg: [link]
Ha eljutsz a megfelelő fázisba a hangfallal akkor kölcsön adom a Dayton USB-s mikrofonom, ha nem tudsz jobbat szerezni.
(sajnos az összehasonlításnál kiderült, hogy ezek a 30-50 eFt-s mérőmikrofonok kalibrálva is mutatnak eltérést egymástól)
.
Itt egy 2 utas hangváltó barkács szinten összerakva:

Szerintem ezt bárki meg tudja csinálni, ha van kapcsi rajz. 3mm-es furnér lapra, vagy műanyag lapra is lehet felszerelni. Pár furat és a túloldalon a lábak egymáshoz forrasztva.

Amikor belekezdtem nekem is nagy homálynak tűnt mindez, és egy ideig leragadtam a szélessávúnál meg a kétutasnál 6dB meredekségű legegyszerűbb hangváltóval.
Én mindenkit bátorítok, ha van egy kis affinítása a barkácsoláshoz.

(#32982) shalafi66 válasza Grafy12 (#32980) üzenetére


shalafi66
veterán

Nem szabad egyből beleugrani a közepébe. Ez egy hosszú folyamat, mindent megtanulni rendesen, évekbe telik.

A mérőmikrofont jól használni igenis nehéz. Nagyon ritkán látok korrekt akusztikai méréseket a teljes magyar profi (ebben az esetben csak azt jelenti, hogy ebből él) elektroakusztikai szakmától is, amatőröktől is.

Korrekt hangváltót tervezni nehéz, és bonyolult, főleg háromutasat. Ehhez elég speciális tudásanyag kell.

Kezdetnek bőven elég, ha eljutsz az impedanciamérésig, közép leválasztásáig mondjuk. A passzív szűrők alap működésének megértésésig. Ez is bőven elegendő feladat. Ha nincs az összeszedett infókban rendszer, szinte semmit nem érnek.

Impedanciaméréshez te is össze tudod rakni a kábelt, inkább csináld meg te, azzal is gyakorolsz, és egy lépéssel közelebb kerülsz. Nem számítógép kell hozzá, hanem PC + elfogadható hangkártya. Néha már egy alaplapi is megteszi.

Egy hangsugárzó képességeit nem lehet százalékokban kifejezni, értelmetlen. A doboz csillapítása viszont a legegyszerűbb, attól nem kell félni.

Ha valami új hangszórókészletet szeretnél, korrekt, jól dokumentált utánépíthető hangsugárzótervet keress inkább, és hagyd a mostani dobozt. Persze, igazából építés közben ezt is mérni és ellenőrizni kellene. Mint ahogy az sem járható út, hogy valaki megméri a hangszórókat, és az eredményekből modellezve tervez hangváltót (de ez még egy kisebbik rossz talán).
Használt hangsugárzóval még mindig sokkal jobban jönnél ki pénzügyi szempontból, és azt később el is lehetne adni, ha esetleg valamiért megválnál tőle. A DiY hangsugárzó eladhatatlan.

Ha a racionális oldalát nézzük, egy mérőmikrofon árából kijön a hangváltótervezés mondjuk. Az nem is olyan rossz. A környezetet meg hangsugárzótól függetlenül jól kell kialakítani, a helyiség hibáit nem a hangváltóval kompenzáljuk úgysem. Az rossz megoldás nyilván. :)

#32978zeltam
Az a hangszóró nem működik két útban szerintem. De meg kellene mérni, hogy mit csinál. A lehetőségek kb. kimerülnek ott, hogy a mély szűrés nélkül szól. A tölcséres magasat kellene normálisabban illeszteni hozzá, de hacsak nem elég nagy az a tölcsér, sosem lesz egyenletes SPL-fr válasza, ezt el kell fogadni. Meg arra sem nagyon van esély, hogy normálisan szóljon. :)

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32983) szazbolha válasza shalafi66 (#32982) üzenetére


szazbolha
addikt

"Nem számítógép kell hozzá, hanem PC + elfogadható hangkártya. "
Lol már.
.
"Egy hangsugárzó képességeit nem lehet százalékokban kifejezni, értelmetlen. "
Milyen képessége van egy hangsugárzónak és azt ki adta meg százalékban?

Szerintem itt elismert szakmai forrás vagy, mindenki hozzád fordul infóért, sokat tanulunk tőled, ezért felesleges kiskakasként a szemétdomb tetejéről hülyeségeket kukorékolni.

[ Szerkesztve ]

(#32984) DjTaRsY válasza Grafy12 (#32934) üzenetére


DjTaRsY
aktív tag

Csak hogy még egy álláspontot megismerj, elmondom, én mit tennék vele.
Nagyjából akárhogyan fogunk bele mindig az a kérdés, hogy mennyi időt/pénzt/energiát érdemes vagy vagy hajlandó belefektetni úgy, hogy ebből a dobozból vagy hangszórókészletből kiindulva bármit ami mostaninál jobb, kihozz, mert jó még akkor sem lesz ha komolyabban értenél hozzá.

Opciónak tényleg jó lehetne mondjuk rásózni valakire kompletten és építeni helyette ("bevált" tervek alapján) vagy venni mást, ami több tudatos tervezést kapott előtte.

Én kísérletezősebb lennék, hisz nekem ez hobbi, az én elképzelésemben - és ez sem egy jó megoldás végeredményben:
- megtartanám a dobozt, de előlapot kukáznám, vagy meghagynám belső merevítéshez alapanyagnak
- a középből és valszeg a magasból hűtőmágnest csinálnék vagy papírnehezéket
- a mélyközepeket megmérném (itt ez már nálad necces, mert vagy megtanulsz mérni impedanciat legalább, vagy elküldöd nekem és megmérem szívesen for free - de szivás ha a postaforduló többe kerül mint amennyit az egész ér megintcsak)
- vennék egy dóm magas párt ami képes viszonylag elég mélyre menni
- megbarátkoznék a gondolattal, hogy az értelmes középtartománynak lőttek, de azzal nyugtatnám magam, hogy a mostaninál még ez is jobb lesz, natural diszkómosoly feature
- Megnézném (a mérési eredményeket alapul véve), hogy a jelenlegi doboz teret ketté tudom-e bontani úgy, hogy a két mélyközépre elosztva értelmesen szétválasztható-e. A te eseteben ez úgy nézne ki, hogy mondjuk megkérdezet itt, majd négyen négy különböző választ adunk rá.
- Olyan elgondolásban használnám oldalanként a két mélyközepet, és a vásárolt dómot, hogy felülre a magas, alá közvetlenül az egyik - középtartományban értelmesebb - mélyközepet, mondjuk zárt térbe és hozzá egy kvázi egyszerű hangváltót terveznék - te esetedben -tetnék, jobban mondva hasraüttetnék (a mérési eredményeket felhasználva). Jó az sem lesz, de jobb lenne mint most. A másik mélyközepet meg csak a mély hangokra korlátoznám egy reflex dobozrészben.
- kétutas részt és a sub only részt bi-amp rendszerben hajtanám lehetőleg, erősítőtől függően egy négyutas vagy két kétutas vagy egyéb módon.

Most, hogy így végiggondoltam, lehet mégiscsak túl nagy falat a várható eredményhez képest. Úgyhogy bónusz alternatív megoldás, a dobozok anyagából két kisebb doboz egy-egy 18W/8424 és DX25 párossal egyszerű kétút váltóval (ebben könnyen tudunk segíteni dobozméret és váltó kapcsán hogy látatlanban is akár hallgatható eredménye legyen), ha kell több huppa huppa, akkor meg az értelmesebb mélyközép párokból egy pofás kis relfex ládát építve meg lehet támogatni alulról.
Ultimate ráadás ajánlat a fenti kettő mixelése: jelenlegi doboz, abból leválaszva 18W/8424 és DX25 párosnak váltóval egy térrész, a maradék térfogatot meg megnézni, hátha elég valamelyik mélyközépnek szintén csak az alsó frekvenciákra korlátozottan.

Nem lettél előrébb, tudom. :))

(#32985) Grafy12 válasza shalafi66 (#32982) üzenetére


Grafy12
aktív tag

Nem ugrok a közepébe, ár érték arányban mérlegelem a lehetőségeket, úgy gondolom, nagyobb összeget (értsd: teljes sor csere) rizikós rákölteni, így mivel most is viszonylag szépen szól, ezt finomítom tovább értelmes költségek közt. Az első amit megcsinálok a leválasztás , méghozzá a klasszikus ferde módon, méghozzá laminált parkettát két egyforma részből illesztek össze, de ragasztom is nehogy rezonáljon és beragasztom a hátsó fel felső sarka és a közép sugárzó alá. Azt még megfontolom, hogy a magasat süllyesztem-e ha sikerül felső marót szereznem akkor valószínű mert akkor nem nagy művelet, bár ehhez még némi instrukciót szeretnék kérni, mert olvastam ugyan róla, de nem sok anyagot találtam.
Az általad szorgalmazott mérést szeretném elvégezni, majd a mérések alapján megcsináltatni a hangváltót. Azt hiszem ezzel, illetve egy minőségibb közép cserével kihozható az értelmes maximum. A közép cseréjét valószínűleg még megvétózod :D

DjTaRsY: Kissé zavarban vagyok mert te két pár mélyközépről írsz de mélyközépből összesen 1-1 db van a hangfalakban illetve 2-2 mély amikből 1-1 SUB és persze a két magas. Ettől függetlenül érdekes felvetés ami egyben teljessé teszi a káoszt(ne vedd sértésnek vicc volt) :D
Sub ládát nem csinálok magamnak mert van egy elég goromba így felesleges. :)

(#32986) shalafi66 válasza DjTaRsY (#32984) üzenetére


shalafi66
veterán

Az ötlet nem jó, vagy rossz. :) A középhangszórót nem lehet kivenni a rendszerből, anélkül sokkal rosszabb lennne az egész, a két mély nem alkalmas kétutas felhasználásra. Egyébként is SAL. A dóm magasak nem működnek jól alacsony frekvenciákon, egyik sem. 25mm körül 2,5-3kHz-től alacsonyabb keresztezés többnyire nem lehetséges.

A 8424 nagyon korlátozott mélytartományban, főleg a mostanihoz képest, nem váltaná ki még kettő sem ezt a két 200mm-es mélyet.

#32983szazbolha
Nem hiszem, hogy itt ilyen hangnemet lehet használni.
Megmagyaráztam mindent, a hiányzó információkat érdemes megjegyezni, megtanulni. Röviden. A számítógép nem elég, kell egy full-duplex ADDA, az a hangkártya. És inkább PC, mert Mac-re jóval kevesebb az elérhető szoftver.
Sem százalékokban, sem szorzatokkal nem megadható, hogy mennyire jó egy hangsugárzó, ez félrevezető.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32987) szazbolha válasza shalafi66 (#32986) üzenetére


szazbolha
addikt

"Nem hiszem, hogy itt ilyen hangnemet lehet használni."
Jelentsd a megfelelő helyen.
.
A 2 inkriminált mondatodon nem fogok veled vitázni. Nem érted hát nem érted.

(#32988) shalafi66 válasza Grafy12 (#32985) üzenetére


shalafi66
veterán

Mérni azelőtt kell, hogy a dobozt átalakítod. Meg kiszámolni, hogy mekkora térfogatod lesz a lezárt részben. Valószínűleg túl sok. A hirtelen ötleteket ne hajtsd végre rögtön. :)

Viszont, ha a középhangszórót cserélni akarod, azt kell legelőször megtenni, utána lehet folytatni a tervezéssel, méréssel. És persze, a 20 000,- HUF árú középhangszórókról most is lebszélnélek. Feltehetőleg az lenne a legköltséghatékonyabb, ha vennél egy használt hagsugárzót, amiben viszonylag normális, a kb. 130-170mm-es mélyközép és magas, így a hangváltód fele is készen lenne, és jobb hangszóróid is lennének, kb. egy darab 180mm-es Scanspeak árából.

#32987szazbolha
Fogalamam sincs, mi volt a problémád, szerintem pontosan fogalmaztam. :)

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32989) szazbolha válasza shalafi66 (#32988) üzenetére


szazbolha
addikt

Részemről semmi gond. Vannak dolgok amiről nem nyitok vitát.

(#32990) DjTaRsY válasza shalafi66 (#32986) üzenetére


DjTaRsY
aktív tag

Reméltem, hogy azért a egy elcseszett váltós háromutasnál egy elcseszett közepű kétutas egy fokkal tán jobb. Nem gondoltam, hogy a SAL-ok ennyire rosszak (20 centiben középen amúgy nem csak a SALok).
Abszolút támogatom azt az álláspontot, hogy egyébként inkább vegyen használt készet, ami jobb, valóban költséghatékonyabb és egyéb ráfordításban is jobban jönne ki - említettem ezt én is.

Más:

A Stage 1210-re van egy merész ötletem - konkrétumról később - ami viszont netto 100l körüli dobozt eredményezne. Ezt olyan 25Hz környékére hangolva, így első ránézésre elég mélyre menne, és bár nagy terhelhetőség nekem ide most nem is kell (csupán a korábban már megismert dobozok alját akarom kiterjeszteni), de még így is tűrné a 250W-ot. Mit gondolsz?

(#32991) shalafi66 válasza DjTaRsY (#32990) üzenetére


shalafi66
veterán

A HA20-569 jó középen pl. De sok régi Vifa is.

Rövid ideig biztosan kibírná, de minél kisebb a kitérés, annál jobb.

#32989
Nem is kell, ez egy fórum, a vita meg személyes véleményekről szól, eleve nem ide való. Amit írtam rendben volt.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32992) DjTaRsY válasza shalafi66 (#32991) üzenetére


DjTaRsY
aktív tag

Nem erre gondoltam, hogy a 250W-ot hogyan tűrné, mert azt az also szomszéd kevesebb ideig bírná, mint a tekercs, hanem a doboz méretet, hangolást, te ismered a hangszórót jobban, hogy a valóságban hogy viselkedik.
Ma raveszem magam es merek impedanciat, megerkezett szombaton, elég gyorsan a rendelést követően, meg megrendelem a Sam 300D-t mellé, remelem az is hamar ideér.

(#32993) Grafy12 válasza shalafi66 (#32988) üzenetére


Grafy12
aktív tag

Az impedancia mérést miért kell előbb megcsinálni mint a leválasztást?
Most csak nagyolt számítással kb 18 liter lenne aleválasztott rész, de ezt szerintem tudom majd kisebbre venni, mekkora lenne kb az ideális?
A hangszóró márkákat nem igazán ismerem. Melyikből lenne érdemes választani?
Az új hangváltót elvben rá lehet építeni a régi nyáklapra?

(#32994) szazbolha válasza Grafy12 (#32993) üzenetére


szazbolha
addikt

Az impedancia mérést miért kell előbb megcsinálni mint a leválasztást?
Mert ez alapján lehet meghatározni mekkora térfogatba kéne szorítani a közép hangszórót.
Közelítő értékből - a típus gyári és mások által mért T/S adatai alapján - is lehetne számolni, vagy elfogadod amit korábban shallafi erről írt. Asszem 2-3 litert javasolt. Bár nem ismerem mély hangszóróid, de valószínűleg cél, hogy azoknak minél nagyobb térrész maradjon.

Melyikből lenne érdemes választani?
Az én véleményem szerint egy hangfal (hangsugárzó) szubjektív, hallható jóságát, minőségét bárminek is nevezzük alapvetően meghatározza a hangszórókészlete. (azt már csak elrontani lehet rossz doboz konstrukcióval és nem neki való hangváltóval.) Azt tapasztaltam nagyon kevés az olcsó, de mégis kiváló hangszóró. Azok gyártása megszűnik, nem kapható, stb.
Szerintem az lesz a feladatod, hogy valamennyire megbízz fórumos ajánlások, netes kutakodások infóiban és szinte "vakon" válassz olyat ami a pénzügyi elképzelésednek megfelel. ha... újat akarsz venni. Magyar boltokban nagyon szűk a kínálat. Én csak a sonopart.hu [link] oldalt ismerem, ahol még megfizethető, de nem csak kommersz hangszórókat lehet vásárolni . Vagy netes rendelés, magyar gar nélkül, magas szállítási költséggel.

A hangszóró választás a legnehezebb feladat szerintem. Dobozt újra lehet vágni, hangváltót hangolni, de a hangszóró készletet csak 1x veszed meg. Mindig lesz jobb, mindig lesz drágább. És a te szubjektív értékrendszeredben csak összeszerelés után az első meghallgatásoknál derül ki, hogy mennyire sikerült az igényeidnek megfelelőt választani.

"Az új hangváltót elvben rá lehet építeni a régi nyáklapra?"
Szerintem nem és nem is szükséges. Nyáklapnak megfelel bármilyen szilárd és elektromosan nem vezető lemez, amire kb. 15-20 furatot kell majd elhelyezni. Legalább a tekercseket kell rögzíteni valamilyen rögzítő szalaggal .
Az alkatrészek lábai olyan hosszúak, hogy a hátoldalon még kábelezni sem kell sokat, a lábak összeforraszthatóak. Az egészet meg felcsavarozod a régi helyére. vagy mellé.. mindegy.

[ Szerkesztve ]

(#32995) Grafy12 válasza szazbolha (#32994) üzenetére


Grafy12
aktív tag

Köszönöm! 🙂
A kérdésben még megvárom shalafi66 válaszát is és elkezdek kutakodni.
2-3 literes űrtartalommal tényleg kihívás dobozolni de ezt is megoldom, annyi lesz amennyit a hangszóró kíván majd!

(#32996) shalafi66 válasza DjTaRsY (#32992) üzenetére


shalafi66
veterán

Minél nagyobb a doboz, annál pontatlanabb és annál nagyobb a kitérés, minél nagyobb a kitérés, annál nagyobb a THD, igazából ennyi az összefüggés, te választasz.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32997) szazbolha válasza Grafy12 (#32995) üzenetére


szazbolha
addikt

Természetes, ő szakember én meg csak barkácsoló vagyok, egészen más távlatokból és elvárásokkal közelítünk egy témához.
Azt gondolom rengeteg ember hallgat megelégedéssel olyan hangszórót mint a tiéd - vagy amilyen lesz, és egy Opel Astra-ban is átélheted az autózás élményét akkor is ha tudod van minőségileg (bármit is értsünk rajta) jobb autó.

Vagy konyha-filozofikusabban: ha meg akarunk mászni egy magas hegyet, amely egyre sziklásabb és meredekebb, akkor az utolsó 10%-ba fektetjük az összes felhasznált energiánk 90%-át. EL kell dönteni, honnan akarjuk élvezni a kilátást. A profi hegymászóknak és akiket felvonóval vittek a csúcsra azoknak ez már nem szempont. Ami egyeseknek ésszerűség, másoknak igénytelenség.

(#32998) Grafy12 válasza shalafi66 (#32996) üzenetére


Grafy12
aktív tag

Akkor ha jól értem, ha nagyobb az űrméret, túl kicsi, ha kicsi az űrméret túl nagy lesz a levegő ellenállása a hangszóró mögött és ez mélyebb illetve magasabb tónushoz vezet? +torzít ha meg le sics zárva a mélyek taszigálják, nyomorult azt se tudja hogyan szóljon! :D

[ Szerkesztve ]

(#32999) shalafi66 válasza Grafy12 (#32998) üzenetére


shalafi66
veterán

Ez még nem neked szólt, a tiéd hosszabb és bonyolultabb, azt még nem írtam meg, dolgozom közben. :)

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#33000) Grafy12 válasza shalafi66 (#32999) üzenetére


Grafy12
aktív tag

Ooh bocsi! Ezt benéztem! :B

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.