Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#32451) DjTaRsY


DjTaRsY
aktív tag

Köszi a fentieket, a véglegesítéskor számításba veszem őket.

Azonban lenne pár újabb terület, ahol bizonytalan vagyok, és kérdésem lenne.

Összeállítottam egy másodrendű szűrőt, míg áttérek a doboz belső csillapító anyaggal kitömésére, csőhossz fixálásra.
Sikerült is egy kvázi egyenletes átvitelt összehoznom (mérés 70cm-ről magas középpontjából, 160cm gating, helyén):

Az 5-600Hz körüli kád gyanúsan egybeesik a front-hátfal állóhullámmal, innen születik a második kérdésem, de előbb az elsó dolog:

Másodrendnél már jelentősen elmászhat az impedancia és annak fázisa, ha végig csupán az egyenletes hangnyomásra koncentrálunk.
Az erősítőm adatlapja szerint 6-16Ohm-mal terhelhető. Az imedanciaméréseim és a váltó modell alapján a VituixCAD az alábbiakat hozta ki:

a 3-4k körüli impedancia mélypontra figyeltem, egy köztes állapotban, mikor kisebb induktivitást használtam a magas előtti párhuzamos tagban, ennél borzasztóbb értékre süllyedt, de jelen állapotban épp bekúszik 5Ohm alá. Ez ebben a formában még mennyie elfogadható? (Subvoice megjegyzése az egyetlen kapaszkodóm jelen pillanatban: "... a minimum impedancia 4 ohm felett van. Ez szódával még elmegy 6 ohmosnak...")
Ugyanide kapcsolódik, és talán nagyobb probléma is lehet, az a 2k-nál tapasztalható -60 fokos fázistolás. Az ezen frekvencián jelen lévő impedancia nagysága mellett ez elfogadható? Fellelhetők erre támpontot adó irányelvelvek valahol?

A második téma, a csillapitó anyag elhelyezése a dobozban. Ebben szinén nincs jártasságom, ezért erre is kérnék javaslatot. A behelyezendő anyag kb 20*50*3cm-es darabokan érkezett.

Így fellazítva, félbehajtva a darabokat, a reflexcső környékét némileg kihagyva elég, vagy ennél azért szofisztikáltabb módon vagdossam méretre, esetleg rögzítsem? Kevesebbet, vagy ennél is többet?

Aztán nézhetek is pontosan utána, hogyan is valósítsam meg mélytartomány átvietelének és a hangolás mérését, de ehhez bizonyára lesz kellő segítség már az interneten az elinduláshoz.

(#32452) shalafi66 válasza DjTaRsY (#32451) üzenetére


shalafi66
veterán

A megengedhető minimumimpedancia névleges érték -20%. 6-1,2=4,8

Átlagos félvezetős erősítő inkább feszültséggenerátorként működik, a lényeg a minimumérték betartása, a többi kevésbé számít. Azért a szélsőségeket érdemes kerülni, piezo magassal terhelve pl. gerjedhet néhány végfokozat, de ezzel, amit mutatsz, szerintem semmi baj nincs. Focal - JM Lab hangsugárzóknál a gyár 8 ohm névleges mellett 1,5-2 ohmos minimumpontokkal meri eladni a hangsugárzóit. :)

Egyébként valószínűleg megoldható másképp is a váltás, bár a mélyközép nem egy egyszerű eset, sajnos. Kicsit kínozni kell miatta a magasat.

Furcsák nagyon ezek az egyenetlenségek az SPL mérésedben. Ebből, amit látok, szerintem semmilyen következtetést nem mernék levonni. Ilyeneket szerintem nem csinálhat ez a két hangszóró.

Dobozon belüli állóhullámokat (ha arra gondolsz) közelebbi mérésekkel lehet ellenőrizni, nemrég volt téma itt is.

A csillapítóanyag kb. rendben van, annyi, hogy a dobozfalaknál nem tudsz csillapítani állóhullámot. Többre szerintem nincs szükség.

Az impedanciaválasz diagramon viszont nem b-reflex dobozt látunk. :)

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32453) patakiller válasza shalafi66 (#32452) üzenetére


patakiller
csendes tag

Nem azért ilyen az impedanciaválasz mert a nincs bennne a cső, csak egy lyuk van az elő/hátlapon??

Pataki Máté

(#32454) DjTaRsY válasza shalafi66 (#32452) üzenetére


DjTaRsY
aktív tag

Láthatod azt is, ha érdekel:

Rámehetünk egyébként az spl méréseken felfedezni vélt egyenetlenségekre. A mikrofon ellenőrzésésre egy másik, kalibrált mikrofonra lenne szükségem, vagy elküldeni kalibráltatni, ha a hely a probléma, akkor valahol máshol,szerencsésebb helyen kellene mérnem. Még az erősítőt sem lehet kizárni, azt még akár lehetne is mérni, ha visszakötöm a hangkártya bemenetére, de attól némileg tartok. Vagy 1/48 helyett egy merészebbet átlagolni. :D

#32453patakiller
Cső az, csak szerencsétlen szögből lett fotózva. De a fenti, teljes dobozt tartalmazó mérésen meg is jelenik. Az előző az szimplán a hangszórók nem helyükön mért impedanciaméréseiből és a modellezett váltóból származtatott.

[ Szerkesztve ]

(#32455) shalafi66 válasza DjTaRsY (#32454) üzenetére


shalafi66
veterán

Érdekel. :)

Mindennek meg lehet találni az okát, és ha valaki komolyan gondolja, meg is kell, mert addig hiába mérsz ilyen részletességgel, amíg a rendszer-összeállítás csak arra jó, hogy trendeket mutasson meg. Ilyenkor lehet jobban simítani, de az igazból nem a mérési hibák eltüntetésére lett kitalálva. :)

Egyébként Te látod, hogy ezek mennyire ismétlődő, vagy inkább véletlenszerű hibák. Én alig néhány mérésedet látom, azok alapján nem egyeznek. Persze ehhez mindig ugyanonnan, ugyanabban a pozícióban kellene mérned.

A 12kHz-es +8dB szúrt szemet leginkább, mert az nem lehet se hangszóró, se környezet. Ebből következtetek, hogy a többi egyenetlenség sem feltétlenül valós. Kb. arra hasonlít, mint régen a televíziók kihallatszó 15kHz-es sorfrekvenciája. :)

Az impedanciamérés csillapítóanyaggal, vagy anélkül? Láttam, hogy a szabadon mértből lett modellezve, 40Hz körüli volt az alaprezonancia, az nem lehet zárt, vagy cső nélküli doboz. :)

#32453patakiller
:) Nem. Cső nélkül 80Hz körüli hangolási frekvencia lenne belőle. De attól még ugyanúgy b-reflex doboz volna. Lényegtelen, hogy cső van benne, vagy csak egy lyuk az előlapon.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32456) szazbolha válasza DjTaRsY (#32454) üzenetére


szazbolha
addikt

Van egy EMM-6 mérőmikrofonom.
Szívesen kölcsönadom, egy összehasonlításra.
Ha azonosan eredményt adnak akkor megnyugodhatunk, ha nem akkor valamelyik nincs jól kalibrálva.
Bp-n tudom átadni.
.
Más: tudom, hogy a fizika szempontjából nem sok értelme van a doboz belső falára 1-2-3 cm csillapítóanyagot rögzíteni, mégis módosítja a hangfal "hangzását", bármi is legyen az.

(#32457) #71562240 válasza szazbolha (#32456) üzenetére


#71562240
törölt tag

"tudom, hogy a fizika szempontjából nem sok értelme van a doboz belső falára 1-2-3 cm csillapítóanyagot rögzíteni, mégis módosítja a hangfal "hangzását"
Rengeteg értelme van a fizika szempontjából - ezért módosít a hangzáson.

(#32458) shalafi66 válasza szazbolha (#32456) üzenetére


shalafi66
veterán

Vagy az derül ki, hogy mindkét mikrofon korrekciós fájlja rossz. :)

Rosszul gondolkodtok.
:) Nincs olyan, hogy fizika szempontjából és hangzás szempontjából. A kettő mindig ugyanaz. Az a helyzet, hogy a rezisztív csillapítóanyag negyedhullám méretekben hatásos, tehát egy négy cm-es vastagság mellett kb. 2kHz-ig csillapít jól. Ez nem azt jelenti, hogy alacsonyabb frekvenciákon nem fog működni, de minél távolabb kerül a sebességmaximum ponttól, annál kevésbé hatékony. :)

Illetve a mélytartományra vonatkozó hatásai ettől teljesen függetlenek, és működnek, bárhová is kerül.

#32457kammerer
Szóval nyilvánvalóan működik, de ha állóhullámot akarsz csillapítani sok értelme nincs, mert nem azon a ponton hatékony. Fizika szempontjából. :)

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32459) szazbolha válasza #71562240 (#32457) üzenetére


szazbolha
addikt

OK, akkor tévedtem. Én is az állóhullámok ellen gondoltam.
De inkább teszek a doboz aljára 20-30 fokban egy lemezt, elveszítve valamennyit a térfogatból. A rövidebb oldalak már nem annyira vészesek.

(#32460) shalafi66 válasza szazbolha (#32459) üzenetére


shalafi66
veterán

Vagy máshol, máshogy kell elhelyezni a csillapítóanyagot. Az Alcomax Gamma ötlete is használható akár, de távtartás is, sokféle lehetőség van, gyakorlatilag egyszerű, mert már tudod, hogy hová kell tenni.

Nem biztos hogy a rövidebb oldalak a veszélytelenek. A magasabb frekvenciájú állóhullám sorozatok ugyanolyan problémásak lehetnek. Sőt.

Egy lemezzel nem olyan jó, inkább kettővel. :)

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32461) szazbolha válasza shalafi66 (#32460) üzenetére


szazbolha
addikt

"Egy lemezzel nem olyan jó, inkább kettővel."

Ilyenre gondolsz?

(#32462) shalafi66 válasza szazbolha (#32461) üzenetére


shalafi66
veterán

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32463) szazbolha válasza shalafi66 (#32462) üzenetére


szazbolha
addikt

Köszi, értem.
A képen elég kicsi szögek vannak, azaz a doboz térfogatból kevés vész el.
A doboz belmagassága változik, de max. 10%-al. Elegendő lehet az a 3-4-5 cm magasság változás az állóhullám kialakulása ellen?
.
A kialakuló üreget fel kel tölteni? Ha nem elég merev a belső fal akkor rezonálhat.

(#32464) gabor128


gabor128
aktív tag

Üdv!
Tettem 2-2 fűanyag emelő fület a hangfalaim két oldalára (lyukat kell vágni a fára és befele nyúlik. Így meg lehet emelni a ládát). Nyomtam alá sziloplasztot a fával érintkező részre. A ládán belüli részre meg ragasztottam egy-egy darab szövetet a belső szövetből. Némileg tartok tőle, hogy működés közben berezeg, de remélem így nem.
Van valakinek tapasztalat ezzel a műanyag emelő füllel?

(#32465) DjTaRsY


DjTaRsY
aktív tag

Mi okozhatja a jelenséget, hogy a korábbi méréseimtől eltérően tegnaptól - azonos beállítások mellett - teljesen fura SPL-t kapok?
A zöld, egy korábbi mérésem a mélyközépről, a kék egy friss. Nagyítva szerintem látszik.

(#32466) shalafi66 válasza DjTaRsY (#32465) üzenetére


shalafi66
veterán

Elsőre azt mondanám, hogy más a kapu hossza a két kiértékelésnél. Nem használom a programot, csak percekre dolgoztam vele összesen. Illetve vannak eltérő visszaverődések is. A szintet nem látom jól, hogy változott-e, de valószínűleg igen, ha az egyiknél +3 a másiknál +6dB korrekció kell.

#32463szazbolha
Állóhullámok mindenképp kialakulnak, de ez a 30° általában elég ahhoz, hogy ne legyen annyira éles a hatása egy kitüntetett frekvencián. Egyébként ezt a hátlapokra szoktam ajánlani. :) És a legnagyobb mérete így is majdnem eléri az 1/4 távolságot.
Alulra lehet, hogy egy diffúzor szerűség többet segítene, persze méretfüggő. De részekre is lehet osztani függőlegesen, csillapítóanyagot jól elhelyezni, stb.
Fel lehet tölteni, legalább nehezebb is lesz. Ha légmentesen zárt, kihallatszani, kifelé nem nagyon fog a hatása, legfeljebb, ha nagyon vékony a lap, és nagy felületű, alacsonyabb frekvenciákon csökkenthet hangnyomást.

#32464gabor128
Biztosan van olyan frekvencia, ahol rezonál, de az inkább kHz-es tartomány lehet, ha rendesen rögzítetted.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32467) DjTaRsY válasza shalafi66 (#32466) üzenetére


DjTaRsY
aktív tag

Valóban, én voltam a hombár, látszik, én is csak ismerkedem még a szoftverrel, viszont hibáiból tanul az ember, és a mostani hiba megoldása lesz a kulcs arra is, amit korábban problémaként megfogalmaztál a mérési eredményeimről. Az időablak elejét definiáltam helytelenül.

Rögzítettem én már légmagos tekercset is acélcsavarral anno :)) Azóta meg még a próbapadon is különböző síkokban vannak a tekercsek

(#32468) dukola


dukola
csendes tag

Üdv Shalafi!

Régebben kérdeztem ezekről a Tannoy MX3-M magashangszórókról:



Akkor írtad, hogy van még neked valami hasonló, talán M3-ba való, de a belseje ugyanaz, csak az "előlapot" kell kicserélnem.

Megvannak azok még? Szeretnék belőle, ha lehet.
Írtam privátba, de nem jött válasz. :F
Üdv:

(#32469) shalafi66 válasza dukola (#32468) üzenetére


shalafi66
veterán

Van még belőle, főleg árnyékolt mágneskörös. Válaszolok majd.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32470) Nagyfejű


Nagyfejű
aktív tag

Sziasztok. Segitséget szeretnék kérni ennek a hangszóronak szeretnék dobozt épiteni szobai hangfalnak, és nem tudom hogyan kell kiszámolni,hogy reflex, vagy zárt doboz kell e nieki, illetve hány literes kellene. Ha valaki tudna segíteni, annak nagyon szépen köszönöm!

Impedancia (Z): 2 x 4Ω, rezonancia frekvencia (fs): 63Hz, max. frekvenciatartomány: f3-5,000Hz, Zene teljesítmény: 2 x 120W MAX , Teljesítmény (P): 2 x 80W RMS , SPL (1W / 1m): 90dB, Felfüggesztés kompl. (Cm): 0,49 mm / N, mozgó tömeg (Mms): 13 g, Mech. Q tényező (Qms): 4,73, Elektr. Q tényező (Qes): 0,63, teljes Q tényező (Qts): 0,56, egyenértékű térfogat (Vas): 12,5 l, egyenáramú ellenállás (Re): 2 x 3,4 / 1,7Ω, erő tényező (BxL): 3,7Tm, hangtekercs behív. (Le): 2 x 0,2 mH, Hangtekercs átmérője: 32 mm

(#32471) szazbolha válasza Nagyfejű (#32470) üzenetére


szazbolha
addikt

Itt ki tudod számolni az EBP-t: http://www.mh-audio.nl/Calculators/BRH.html

Szerintem reflex doboz kéne neki.

(#32472) Nagyfejű válasza szazbolha (#32471) üzenetére


Nagyfejű
aktív tag

Köszönöm szépen

(#32473) Nagyfejű válasza szazbolha (#32471) üzenetére


Nagyfejű
aktív tag

Na most létezhet 36,8L vagy valamit nagyon rosszul értelmezem?illetve cső mérete az mi lenne?

[ Szerkesztve ]

(#32474) szazbolha válasza Nagyfejű (#32473) üzenetére


szazbolha
addikt

Ez mekkora hangszóró? 25cm?

(#32475) Nagyfejű válasza szazbolha (#32474) üzenetére


Nagyfejű
aktív tag

16,5cm

(#32476) szazbolha válasza Nagyfejű (#32475) üzenetére


szazbolha
addikt

A kalkulátor valóban 36L-t ad.
A csőhosszt megnézném másik kalkulátorral is, mert a 6cm átmérő a 6cm hosszal lehet nem a legideálisabb.

[ Szerkesztve ]

(#32477) Nagyfejű válasza szazbolha (#32476) üzenetére


Nagyfejű
aktív tag

Köszönöm szépen

(#32478) shalafi66 válasza Nagyfejű (#32477) üzenetére


shalafi66
veterán

Milyen hangszóró ez? A 36 liter nagyon sok, akkora doboz nem kell. És mire szeretnéd használni? Mekkora helyiségben, milyen elhelyezéssel (távolság faltól, saroktól)?

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32479) Nagyfejű válasza shalafi66 (#32478) üzenetére


Nagyfejű
aktív tag

Szia. Ez egy carpower neoset165 2utas,szobám kb 25nm,minőségi zenehalgatásra szeretnék neki egy jó dobozt csinálni.

(#32480) szazbolha válasza Nagyfejű (#32479) üzenetére


szazbolha
addikt

Meg van hozzá a hangváltó is?

(#32481) Nagyfejű válasza szazbolha (#32480) üzenetére


Nagyfejű
aktív tag

Igen, mindene megvan. Bontatlan még

(#32482) szazbolha válasza Nagyfejű (#32481) üzenetére


szazbolha
addikt

Remélem szerencséd lesz vele. Több hangfalat is építettem már autós hangszórókból, a 2 utas saját hangváltósokat a legkönnyebb összerakni. Egy megfelelő doboz kell és kész is. A gyári váltóban lehet állítani a magas hangnyomását, általában a legkisebb beállítás is sok szokott lenni. Ez a magas hangsugárzó érdekes lehet, már 2100 HZ-en van a keresztezési frekvencia.
Arra is kíváncsi lenék hogy oldották meg a dupla betápot a hangváltóban, lehet egyszerűen párhuzamosítva vannak.

Sajnos pár hete szétszedtem azt az 1 db "teszt" hangfalat amiben 165-ös hangszórókat teszteltem ( kb. 144mm kivágás, mint ennek), de szívesen odaadom ha eljössz érte (Bp.). A belseje levakarhatatlan ragasztós, de azért a kb. 40 L-es belső térfogatot el tudod szeparálni kisebbekre. Pl. 25-30L. A magas hangsugárzónak neked kell kivágni a helyét, ilyen kicsi méretűm még nem volt.

Több oldalon nyomoztam, de nincs spl diagram ehhez a neokick 165-höz, és úgy tűnik a Monacor gyártóhoz van köze. Lehet nekem kevés lenne a mély és 2.5-öst raknék össze belőle, de akkor 2 db szett kéne, úgy meg már túl drága.

Csinálok neked egy tervezést/modellezést a dobozra, de a reflexeseket én nem kedvelem, ami volt, azt próbálgatással méregetéssel állítottam be.

CarPower NEOKICK-165

Impedance (Z) 2 x 4 (van ahol 3 ohm-nak írják)
Resonant Frequency (FS) 63Hz
Mechanical Quality (QMS) 4,73
Electric Quality (Qes) 0.63
Total quality (Qts): 0.56
CUFT (Vas): 12.5 L

Max. Frequency Range: F3 – 5000Hz
Max load bearing capacity 2X120WMAX
Power Rating (P) 2X80WRMS
Hone. SPL (1 W/1 m) 90 dB
Nachgiebigkeit (cms) 0,49 mm/N
Turbulent Dimensions (mms): 13 g
Gleichstromwiderst. (re) 2x3,4/1.7 Ohm
Force factor (BXL) 3,7tm
Moving Coil Nind. (le): 2x0,2mh

[ Szerkesztve ]

(#32483) szazbolha válasza szazbolha (#32482) üzenetére


szazbolha
addikt

Ezt az UNIBOX számolja: https://prnt.sc/w1p8cu
Ezt meg a portcalc csillapító anyag nélkül: https://prnt.sc/w1pc5h
Piros vonal a szoba feltételezett mélytartományú erősítésével együtt.

Ha én építeném, akkor egy 35-40L-es dobozt csinálnék tesztre, aminek a belső térfogatát egy ferde merevítőlappal csökkenteném 30 majd 25L-re és ehhez próbálgatnék 6-8 cm-s reflexcsövet.
Hátsó és oldalsó falra tennék valamennyi csillapító anyagot, meg a reflexcsőtől távolabb középre is valamennyit. (próbálgatva...)

---
Szerk: Megnéztem a szétbontott hangfalat és az előlapja sincs meg.
Eddig ennyit találtam meg a pincében:
Oldal 2db 31x105cm
Hátsó 1db 18x105cm

[ Szerkesztve ]

(#32484) shalafi66 válasza Nagyfejű (#32479) üzenetére


shalafi66
veterán

Értem, ebből minőségi zenehallgatás nem lesz, ez nem az a hangszóró. A rezonáns rendszer és a tervezés esetleges, a paraméterek ellenőrizhetetlenek, legfeljebb ha megméred, akkor tudsz meg biztosat, nincs rendes adatlap, stb. A monacor típusok eleve kerülendők, ha egy mód van rá. Kár a jó dobozért, inkább egy egyszerűbb dobozt készíts. Vagy erősen megfontolnám az eladást, ha bontatlan.

Az autós típusok alapvetően freeair paraméterekkel készülnek, nem dobozba építésre szánják. Majd estefelé lemodellezem, de 25 litertől nagyobb dobozban nem működik jól. Lehet b-reflex és zárt dobozban is használni, zártban alacsonyabb a mélytartomany hangnyomása, de egyenletesebb, b-reflexben hangosabb, de kevésbé pontos. Egyikhez sem igazán jó.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32485) shalafi66 válasza szazbolha (#32483) üzenetére


shalafi66
veterán

Nem próbálgatni kell, hanem megmérni és modellezni.

Ezek a modellezések nem túl életszerűek, főleg a room gain.

A doboz falaira rögzített csillapítóanyag nem igazán jó megoldás, nem túl hatékony.

#32482
Nyilván nincs olyan magashangszóró ebben a méretben, ami 2100Hz-en normálisan keresztezhető, egy direktsugárzónál ennek nincs is indoka, maximum ha a mélyközép olyan anomáliákat produkál középtartományban, amit ezzel próbáltak mérsékelni. Van rá esély, de nem jó megoldás. A gyári hangváltó, módosítás, ellenőrzés nélkül, szinte biztosan nem jó.

Ha nincs egyensúly és a magashoz viszonyítva kevés a mélytartomany hangnyomása, akkor nem újabb hangszóró kell, hanem másféle hangváltó. Ha az alsó határ túl magas, arra sem megoldás a 2,5 út, azzal nem fog alacsonyabb frekvenciáktól működni, az f3 pont változatlan marad.

Duplacsévés hangszórónál mindkét lengőcse résznek ugyanazt a jelet kell kapnia, ennyire egyszerű. Lehet sorosan és párhuzamosan kapcsolni, de két végfokozatról is működtethető, akkor természetesen mindkét csatornát azonosan szűrni kell.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32486) szazbolha válasza shalafi66 (#32485) üzenetére


szazbolha
addikt

"Nem próbálgatni kell, hanem megmérni és modellezni."
.
Biztos így van.
De reflexnél csőátmérőt, csőhoszt + akusztikai csillapítóanyag hatását én nem tudom megfelelően modellezni.
Próbálgatom és azt lemérem + meghallgatom.

(#32487) szazbolha válasza shalafi66 (#32485) üzenetére


szazbolha
addikt

"A doboz falaira rögzített csillapítóanyag nem igazán jó megoldás, nem túl hatékony."
.
Elfogadom hogy így van, mégis a legtöbb esetben jelentősen (szignifikánsan) megváltoztatja egy hangfal "hangzását", bármit is értsünk ezen. Rövidebben: hallani a változást. Sőt, mérhető is.

[ Szerkesztve ]

(#32488) szazbolha válasza shalafi66 (#32485) üzenetére


szazbolha
addikt

"Ezek a modellezések nem túl életszerűek, főleg a room gain."
.
Ezt is elfogadom.
Tudsz adni tippet olyan megoldásra ami jobb, életszerűbb és ingyenesen + könnyen hozzáférhető?

(#32489) shalafi66 válasza szazbolha (#32486) üzenetére


shalafi66
veterán

Ezt szinte minden program meg tudja oldani, amelyik kezel dobozhoz kötött jósági tényezőket. A próbálgatással az a baj, hogy a lehetőségek száma végtelen, úgy sosem találod meg, amit akarsz.

#32487
Van hatása, bizonyos frekvenciákon, de nem azon a ponton jó. Szerintem ez nem az elfogadásról szól. :)

#32488
Pontos bemenőadatokkal oldható meg legolcsóbban és legegyszerűbben. :)

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32490) shalafi66 válasza shalafi66 (#32478) üzenetére


shalafi66
veterán

Megnéztem, szerintem 22-25 liter 45-50Hz-es hangolással. Az elhelyezés és a hangváltó esetleg módosíthat rajta kicsit.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32491) DjTaRsY


DjTaRsY
aktív tag

Pár tapasztalást osztanék meg a mai napi méréseimmel kapcsolatban.
Előszö is, megoldottam a REW grafikai problémát (azt hittem a szokásos Windows 10 felbontás-skálázás problémakör, de végülis nem), így visszatértem rá a Holmimpulse helyett a mérések készítésére.

Első megoldott "rejtély", az spl hullámzása. Alább két mérés, ahol minden paraméter változatlan, csupán a doboz és mikrofon közti padlófelületre helyezett hangszigetelő szivacs léte a különbség (egyébként kb 70cm-ről)

Az impulzusválaszon 2,5-3ms körül jól látható a különbség, a zöld a szivacsozott parkettás mérés.
Tehát a padlóról visszaérkező jelek ebben a környezetben jelentősen befolyásolták a mért éredményt ebben a mérési összeállításban (ahol a mikrofon-dómközép közti szakasszal mint alap és palósík elemű csúccsal képzett egyenlőszárú háromszög közelít a szabályos háromszöghöz. A hallgatási távolsából (durván 3m) más lenne a helyzet.
Ha áttérünk az időtartományból frekvenciatartományba:

Azért ez elég erős befolyás (1/48-as átlagolás, és továbbra is a piros a szivacs nélküli mérés).

Második tapasztalás.
Felmerült a mikrofon felételezhetően helytelen kalibrációs fájlja és a gyanú, hogy egy DX25 nem lehet ilyen egyenetlen. Próbaképp végeztem egy mérést a kalibrációs fájl betöltéséel és anélkül is, alább az eredmény, a lila a kalibrációs fájl használatával korrigált mérés (1/12dB átlagolás):

Ha most eltekintünk attól, hogy mi a búbánat történik 15kHz felett, és a 4-15kHz-es frekvenciatartományt figyeljük, ahol a jelenlegi váltóval is nagyjából már csak a DX25 dolgozik, és a tapasztalatok szerint az pedig nem tévedhet annyit, mint amennyit én egyébként mértem, akkor mondhatjuk, hogy a kalibrációs fájl nélküli mérés közelebb állhat a valósághoz, mint a kalibrált.
A kalibrációs fájl a 7-10kHz-es kádban:
6586.84 0.5
6767.71 0.1
6953.55 0.5
7144.49 1.6
7340.67 2.7
7542.24 3.0
7749.35 2.7
7962.14 2.4
8180.78 3.1
8405.42 3.7
8636.23 3.5
8873.37 2.5
9117.03 2.0
9367.38 2.3
9624.61 2.1
9888.89 1.5

Na ez az a pont, amikor még a héten elkérem szazbolha mikrofonját és azzal is elvégzem ugyanezeket a méréseket kíváncsiságból. Megoldást nem fog hozni, de képet ad, milyen szórással nézünk szembe. Ez így ebben a formában nem kerek, a mérési eredmények abszolút használhatatlanok.

[ Szerkesztve ]

(#32492) shalafi66 válasza DjTaRsY (#32491) üzenetére


shalafi66
veterán

Igen, hát ezt ki lehet számolni, hogy honnan, melyik felületről érkezik az adott visszaverődés. Benne van a mérőprogramok helpjében is, hogy ezzel kell kezdeni. :) Remélem most már sikerül konzisztensebb adatokat mérned, igazából a fontos az, hogy megismételhetőség legyen, ha hibás is a mérés, de a hiba egyformán mindig fenn áll, és te tudsz róla, az még mindig a kisebb baj.

A Daytonos korrekciós fájllal mások is hasonlóan jártak. Egyébként nem annyira meglepő, a hangszórós méréseik sem mindig tökéletesek. Becsúszhatnak hibák a mikrofonoknál is. :) Igazából nem jellemzőek ilyen hibák a gömb karakterisztikájú mikrofonoknál, mint amit a fájl idemásolt része mutat.

15kHz fölött nem emelkedhetne ennyire a hangnyomás, bár gondolom most hangváltóval együtt mértél, anélkül lehet hogy másképp néz ki.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32493) szazbolha válasza shalafi66 (#32490) üzenetére


szazbolha
addikt

OK, köszi, remélem a fórumtárs megépíti.
.
Egyébként volt itt egy kis félreértést.
A "próbálgatást" nem úgy gondoltam a reflexcső hosszával kapcsolatban, hogy vakon nekiállok, hanem hogy előtte modellezem szoftverrel és ebből indulva kipróbálom hosszabb és rövidebb csővel is.

(#32494) Nagyfejű


Nagyfejű
aktív tag

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, igazábol van itthon faanyag megprobálok játszani vele egy kicsit hátha valami hallgatható lesz belőle. Ha meg pocsék lesz akkor meg majd a kocsiba jó lesz.

(#32495) shalafi66 válasza szazbolha (#32493) üzenetére


shalafi66
veterán

Persze, ez érthető, eleve gyakran előfordul, hogy más csőhossz tartozik ahhoz a hangolási frekvenciához, amit modelleztél, mint amit a program számol.

#32494Nagyfejű
Sokat segítene, ha meg lehetne mérni. De a viszonylag alacsony lin. kitérés miatt, inkább a 25 liter körüli max. nettó térfogat jobb szerintem.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32496) szazbolha válasza shalafi66 (#32495) üzenetére


szazbolha
addikt

A lineáris kitérést, hogy lehet kiszámolni a a fellelhető T/S paraméterekből? [link]

(#32497) DjTaRsY válasza szazbolha (#32496) üzenetére


DjTaRsY
aktív tag

Szerintem sehogy, ez egy mechanikai paraméter amit a légrés (vagyis inkább a homogén mágneses tér) és lengőcséve méreteinek ismeretében tudnál becsülni. Vagy ránézésre.

[ Szerkesztve ]

(#32498) shalafi66 válasza DjTaRsY (#32497) üzenetére


shalafi66
veterán

Nagyjából így van, még THD méréssel is meg lehet határozni, de egyrészt ez mélyközép, másrészt alacsony a kosár, és picike a mágneskör, a NdFeB mágnes miatt. Ezeknél a hangszóróknál nem szoktak 10-11mm-nél magasabb lengőcsévét használni, a légrés magasság viszont legalább 5-6mm, így az Xmax reális +-3mm körül. Az Xlin lehet, hogy kicsit kevesebb is. Azért kérdeztem rá, hogy milyen hangszóró ez, hogy ránézzek a képekre is. Azokból 5-6mm-nek gondolom a légrés magasságot.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#32499) DjTaRsY


DjTaRsY
aktív tag

szazbolha jóvoltából kölcsönkaptam egy UMM-6-ot az EMM-3-am mellé, és volt egy szabad órám is, így csináltam pár mérést. Pár eredményt megmutatok, közös bennük, hogy 70cm-ről, 5ms kapuval, most csak a DX25-öt on axis, dobozban, helyén, 1-20kHz közt mérve, 1/48-as átlagolással váltó nélkül.

Ezt csak bemelegítésként, itt kb fél óra különbséggel és több mikrofon cserebere után az UMM6-tal kalibrációs fájlt is alkalmazva két mérés:

Legalább az konzisztens, hogy ugyanazzal a mikrofonnal és beállításokkal újramérve, jól közelítve ugyanazt produkálja.

A két mérőmikrofon méretben és kialakításban is némileg eltér, de fő különbség köztük, hogy az UMM-6 USB-s, az EMM6-hoz kell egy fantom tápos bemenettel rendelkező audio interfész. Látványos különbség rejlik már a kalibrációs fájlok jellegében is:
UMM-6

EMM-6:

Az EMM-6 esetében elszórakoztam azzal, hogy letöltöttem néhány kalibrációs fájlt is random sorozatszámok alapján, közvetlenül a sajátom mellett, és sokkal távolabbiakat is, látszik nagyjából milyen lehet a szórás:

Nade a két, elvileg kalibrált mikrofon egymáshoz viszonyítva? (Az offsettel kénytelen voltam egymáshoz tolni a két görbét, ezt a faktort akkor küszöbölhettem volna ki, ha két UMM-6 vagy két EMM-6 van, nem vegyesen. Így 5kHz környékéhez igazítottam, hogy ott fedjék egymást.)

Itt az alsóbb frekvenciáknál illesztettem, ezen a frekvenciatarományon kalibrációs fájlok is jobban fedik egymást:

Ha a nem kalibrált eredményeket is mellérakom:
Vártam volna, hogy legalább a két egymáshoz legközelebbi görbe a két kalibrált mérés legyen, de nem. :)

(#32500) #71562240 válasza DjTaRsY (#32499) üzenetére


#71562240
törölt tag

:) Na és ezekután mihez tartod magad? - azon kívül, hogy persze jól mérni süketszobában és jól ismert és jól ismerten kalibrált mérőrendszerrel lehet.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.