Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A videón a gain felén áll, gondolom az OD2 csatornán amúgy is van bőven alapból gain szóval szerintem is érthető a gerjedés ilyen szempontból.
20mp körül mondjuk a hangerő tényleg elég furán viselkedik, lehet tényleg van valami memória funkció, bár akkor is tekerés után egyből kéne reagáljon, szóval azt a részét passzolom.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
a V tényleg nem úgy viselkedik ahogy szerintem kellene, de ez ha jól látom valami memóriás jószág ami csatornaváltáskor a korábban elmentett beállítást hozza be, lehet, hogy az zavar be. 0.1 hangerőn szerintem a világ minden erősítője szarul szól.
szerk. a hangja alapján van ott bőven gain.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
a gerjedésnek szvsz semmi köze ahhoz, hogy a volume potid hogy viselkedik. Nagy gain+ hangerő+gitár közel = gerjedés.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
nem tekerted véletlenül fentebb a gaint?
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem probléma. Ennek gerjednie kell, annyi rajta a dist hogy ha nem gerjedne akkor lenne baj
Random youtube video: [link]
Nem tudom, hogy jó-e, csak rákerestem, hogy guitar amp feedback. -
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
nem akar X időt ráfordítani
tovább tart elmenni a szervizbe mint megcsinálni. És a szervizbe kétszer kell elmenni/ beállítás és mint láthattuk az eredmény még így sem garantált.
Mindemellett a sajátkezű állítgatással jobban megérted a hangszer működését, a finomságait, nem csak egy műtárgyként nézel rá.
-
sith7
félisten
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A szóló második része a már említett sweep-pickinggel indul H-mollban a 14. fekvésben, utána megint legato lickek jönnek és a futam az első részből
Mi nem világos, kérdezz !
Nem magamnak vettem
... ennyi önkritikám van
-
espista
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Csak úgy lehet fejlődni, ha olyan dolgokat tanul, amit még nem tud. Ha sok is lesz elsőre, fél-egy év múlva már nem biztos. Addig meg eláll a polcon. Az biztos, hogy az alapoknak nagyon biztosnak kell lenniük, különben később nagy szívás lesz. 8-6-4-3-2-1 váltott pengetés üres húrokon és a kromatikus skála minden elérhető fekvésben pontosan, tempóra. A sebesség másodlagos. Lassan kell kezdeni. Kisujj letámaszt és nem a jobb kezet figyelni! :-D
-
sith7
félisten
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Metál Iskoláját megrendeltem
4 - es pont kilőve, a többi ok
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mondom, hogy keress egy zeneelméleti könyvet, vagy egy tanárt aki elmagyarázza neked ezeket. Baromi sokat tud adni. Nem szívatásból mondom, hanem komolyan.
Elmagyarázza, megmutatja, és lőn világosság. -
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
"Technikailag" igazad van, az 60 leütés percenként. De. A zenében nem minden beatre történik valami, a lábdob pl a(z elektronikus) zenében legtöbbször csak minden negyedik ütemben szólal meg. Az agyunk meg olyan, hogy az ismétlődő mintákat kapja el, ezért egy szám "tempóját" leginkább a dob lüktetése adja meg nekünk. Ha azt egy perc alatt 60-szor hallod és minden negyedik ütemre szól, akkor kijon, 240 bpm a tempó... Szerintem.
-
sith7
félisten
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
-
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A bpm egy zenei fogalom, azt jelenti, hogy milyen a zene lüktetésének a tempója.
Amit te csinálsz, hogy mechanikusan percenként 218-szer meg akarsz pengetni egy húrt, mint valami betanított robot. Ami fasza, csak akkor te nem 218 bpm-en játszol zenét, hanem 3.63Hz-el pengetsz húrokat.
Számtanilag ugyanúgy kijön a percenként 218 esemény, csak az egyik zenei fogalom, a másik megy egy ismétlődő mozgás sebességét írja le.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Annyiban igaza van a tanárnak hogy azzal baromi sokat lehet fejlődni ha magadtól hallásra rájössz ezekre, youtubeon le lehet lassítani, vagy vannak szoftverek amivel adott részeket le lehet lassítani/loopoltatni. Ha elkezded magadtól csinálni, nyilván az elején egyszerű dolgokkal, akkor el lehet jutni hamar oda hogy ne is kelljenek tabok, egy zenekarban se árt pl. ha nem taboltatod le a másik gitárossal a témáját, hanem valahogy nagyjából hallás után megvan

-
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ennek a sok számnak ugyanaz az akkordmenete.
Lehet, hogy eredetiben más hangnemben vannak, de az akkordok közötti viszony ugyanaz. Tehát ha ugyanarra a hangnemre transzponálod őket, ugyanazok az akkordok lesznek.Hasznos videó a témában [link] . Nem kell mindenre kiterjedően megérteni, a lényeg, hogy a zene alapjaiban ritmusból és akkordmenetből áll.
Ezért kell neked kezdőként akkordozással szopnod. Ez határozza meg, hogy merre keresd a hangokat, ha gitárszólózni akarsz. Ha jammelni akarsz, innen fogod tudni, hogy mit fogjál le. És ha ez megvan, akkor ha azt mondja a tanár, hogy a santana dalban Am, C, G, D akkordok vannak, akkor nem itt fogsz szenvedni a fórumon, hanem egyből hallani fogod, hogy akkor mit is kéne mikor játszani. -
Ragnar_
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha kiszámoljuk, ugye 200 bpm az kb. 3.3 note/sec.. Szóval valami nem stimmel, mert a 10 note/sec meg akkor sok.
-
Ragnar_
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem a két Youtuber máshogyan számolja a bpm-et, vagyis egy ütem alatt több hangot penget. A 200 bpm az viszonylag baromi gyors, elvileg 10 note/sec.

-
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Na hát akkor úgy tűnik, ezt a tanár helyett tőlem tudtad meg, majd megírom, hogy hova küldd a söröket.
Előbb hallanod kéne, hogy hol van a ritmus és hol vannak az akkordváltások. A ritmust a dob adja, az akkordváltásokat meg a bassline (nem mindig, de most igen). Innen fogod tudni, hogy milyen ritmusban kell járjon a jobb kezed és hogy mit kell fogjon a bal.
Aztán pengetheted ebben a basic tábortűz stílusban is, mint amit a képen látunk.
Vagy pengethetsz csak 1-re, ha lusta vagy.
Vagy kibonthatod az akkordot és arpeggio-t kapsz, meg egy balladás hangulatot.
Vagy nyomathatod tizenhatodonként, mint a black metálban, ha gyorsan el akarsz fáradni.
Vagy eltolod a pengetést az és-re és akkor reaggae lesz belőle.Ja meg javaslom, nézd meg ezt: [link] . Elég híres videó, arra tökéletes, hogy hátha leesik belőle az "akkordmenet" fogalma.
-
Ragnar_
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hát valamelyik nem 200 bpm, az biztos, vagy legalábbis nem ugyanúgy 200 bpm
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
tudom, hogy egy kötözködő fasz vagyok, de szvsz nincs meg a 218 bpm.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Most meghallgattam párszor, de szerintem nem stimmel. Ha vígasztal, a feleségem szerint igen.

Csak onnan kezdtem el basztatni, hogy mondom, akkor belevágok megint én is a gyakorlásba, olyan motiváló, ahogy előadod magad néha.
És ilyen 150bpm-nél csinálva, nem tűnik annyival gyorsabbnak, akkor elkezdtem hallgatni... olyan 200-210 közé tenném. De szép munka!
Igyekszem felhozni magam erre a szintre. -
Ragnar_
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha próbálgatod az adott dalt azzal is tanulsz, fejlődsz, foglalkozol a gitárral.
-
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem kell elsőre vágni.
De.
Arra egyedül is képes lehetsz, hogy a dal ritmusára bólogass. Na rászámolsz 1-2-3-4 és megvan a 4/4 ütem. A lábdobot gondolom hallod a felvételen...
Akusztikus gitárt is hallottál már, tehát leülsz, hallgatod a dalt és elkezded keresni benne az akusztikus gitárt - szinte végig hallható.
A basszust nehéz elsőre kihallani, de most már hogy tudod, mit kell keresni, hallgasd meg a dalt és keresd meg.Egyébként igazad van, az a tanár dolga, hogy erre rávezessen. És egy idő után nem fogsz olyan fasságot se kérdezni, hogy honnan tudjad, merre kell pengetni, mert
1. hallod a zenében, hogy merre penget
2. érzed a zene ritmusát és azzal összhangban pengetsz, a saját ízlésed szerint. (Egy eredetileg nem akusztikus dalt hogyan pengetsz a tábortűz mellett? Hát ahogy akarod, úgy) -
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ez a basszushangos keresgélés tényleg nagyon jó technika, én is így fülelem ki az akkordmeneteket már a kezdetek óta, mind a mai napig.
De powerchorddal is keresgélhetsz, amelyik odaillik, (általában) az lesz az akkord, már csak az a kérdés, hogy dúr vagy moll.
-
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem foglalkozom zenével, nagyon alap szinten tudok basszusgitározni (pl. ezt a santana dalt képes lennék eljátszani), meg talán még megvan 3 akkord a gitáron, de kb. ennyi.
Zenét kell hallgatni, sokat. Például a santana dalnál
- a zene ritmusát a lábdob adja, ha élvezed a zenét és bólogatsz vagy táncolsz, erre a ritmusra teszed.
- az akkordok megtalálásához segít egy bass cover, például [link] . Hallod és látod, ahogy a 4 hangot játssza. Itt egy másik, ugyanz a négy hang, csak többet díszít: [link] . Ezeknél a szemeddel látod, hogy mit fog le, nem kell hozzá konzira járni, hogy összerakd.
- merre kell pengetni - hát ez ízlés kérdése. De ha fülelsz a dalban, akkor hallod, hogy az elején minden ütemben 1-re kipengeti a teljes akkordot, utána csak maszatol a vékony húrokon. Amikor beindul a dal, akkor meg sűrűbben penget. A lényeg, hogy legyen a pengetésnek ritmusa, ami passzol a dal hangulatához. -
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Belefüleltem ebbe a Santana dalba, én nem értem, mit nem hallasz rajta? 4 akkordot ismétel, minden ütemben vált. Még akusztikus gitár is van benne, hogy segítsen, mikor kell pengetni.
Azt jól mondta a tanár, hogy ha ilyen kérdéseid vannak, akkor első körben zenét kéne hallgatni. Hallgasd úgy hogy arra figyelsz, mi történik a zenében? Mit játszik a ritmusgitár? Mit játszik a basszus? Mi az üteme a zenének, és mit játszik erre az ütemre a dob? Próbáld eldúdolni a bassline-t.
Szóval próbáld meghallani, hogy mi is van a zenében azon túl, hogy santana gitárszólózik meg az énekes énekel. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ez melyik fekvésben van?
Nem szólt azért, hogy erősítő nélkül tolod?
-
gaborbol
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Az en tanarom foallasban tanit, az mondjuk 6-8 ora, 30 percenkent jon egy diak es van 5 munkanap a heten, az baromi sok diak, igy “keszulni” o sem keszul, azt nekem kell.

Alig szokott emlekezeni, hogy mit csinaltunk legutobb, vagy azzal kezdi, jatszak neki valamit amire keszultem, vagy YT-on mutasak neki szamot amit tanulni szeretnek. Azt siman eljatszta egyszeri hallasbol baromi jol minimalis esetben minimalis bakival majd eloszedi az ultimate guitar tab-et es nemi hummoges soran megallapitja, hogy sosem gondolta volna,hogy itt vagyott az eredeti dalban nem ez vagy az a chord volt
Nekem is megvan a fizetos app, de kezzel leirja a tabot, majd ha nagyon elbaszott Chord van benne akkor vagy megtanitja, vagy valami egyszerubbet ad , hogy ne legyen mar beragadva a dal. Ez gitarbolt, nekem singer-songwriter stilus jon be indi vagy soft rock, igy a tanar is ebbe illik. Mar az elso oran le lett tisztazva. Van country,metal, rock,blues, klasszikus , gyakorlatilag minden es meg eletkor szerint is oda raknak ahol a tanar van , ha van ra lehetoseg.
Olyan , hogy a telefonjat nyomkdja vagy kavet foz? Szerintem raknak is ki a melobol…. 100% ban ram figyel, semmi masra. Meg soha nem kerdeztem olyat amire nem volt igazi valasz. Szerintem Is keress olyan tanart akinek az a zene jon be amit te szerersz es a jatekot hangsulyozza vagy ami teged erdekel.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A gyakorlat tök okés, de fogalmam sincs hogy ezen mi olyan van amit a te szinteden nem lehet megérteni, szerintem ez a te itt vagy, a válasz meg itt a leggázabb a sztoridban, én egy ilyen után otthagytam volna

-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hát nem tudom, érdekes figura ő is
Kit érdekel hány hang F hang van a gitáron, és hogy hol könnyebb megszámolni?
Jó eséllyel az fog érdekelni szólózásnál mondjuk, hogy milyen skálában vagy (erre hasznosak a skála gyakorlatok pl.) és aztán úgyis hangközökben fogsz gondolkodni, nem azt hogy hol van innen egy 3. F hang, hanem hogy hol van a terc mondjuk, oktáv, ilyesmi. Legalábbis én így gondolkodom, lehet tévedek
Annak meg, hogy mi értelme hogy a kisujjat az e húron tartva játszod a skálát(ezt nem is teljesen értem amúgy pontosan hogy kell elképzelni) lényegében semmi köze a zeneelmélethez, ez pusztán technikai kérdés. -
gaborbol
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Lemaradtam rola valahol, melyik prs meg milyen erosito?
-
sith7
félisten
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Még nem hobbi
, lehet semmi nem lesz belőle
Egyelőre csak nézegetem a gitárokat otthon
, információ gyűjtés megy , és soha nem fogok PRS - t venni -
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Úgy motiválsz, ahogy senki más

-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Maga a tartalma se valami. Nekem megvan, nem vagyok tőle elesve. Vagyis sose motivált gyakorlásra.
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
[#47721 Ctrl+Alt~Del]: Örülök, hogy tudtam segíteni, nem gondoltam volna, hogy ekkora örömet fog okozni.
[Akusztikus szál]: Nekem azért jött az elhatározás, mert a villany gitárt lusta voltam rákötni mindig erősítőre, többnyire nem bedugva toltam, de úgy meg nem annyira hallottam ki a hibákat. Mellesleg az asszony is mindig rágta a fülem, hogy neki annak a hangja tetszik, aztán láttam a Kóródi Tomi megmutatta a Stageshop-ot, gondoltam elmegyek meglesem ha más nem egy Sigma-val fogok hazatérni, de a vezérhangya beindult aztán egyre jobban lőttem fel az ársávot, ami még belefér. Eddig csak 50 ezer Ft alatti gitárjaim voltak. Kipróbáltam sok mindent de meglett a szerelem gitár. Ha a kezembe veszem iszonyat jól kikapcsol a fejem és élvezem a hangját ahogy megszólaltatom.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mondjuk lehet egy jó minőségű kapcsoló is javítana a helyzeten, azok olyan puhán járnak, mint kés a vajban. Még egy ok, hogy elvidd hangszerészhez

Én a PRS-emen,(mondjuk az recsegett, mert meg lett ütve a gityó szállításnál, ja meg az nem ilyen hanem az a blade/penge kapcsoló, mint a stratocaster típusú gityókon) szóval azt is cseréltem egy amerikai telecaster kapcsolóra. Imádom, mint kés a vajban.
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nehéz téged követni.
Egyik nap ki akarod vágni az ablakon a gitárt másik nap meg elnyomsz 1 dalt.
Hol itt az igazság?BTW, GRAT!
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Amúgy ez mi a rosseb? Mennyit erősítettél te ezen a jelen? Így hallod szabad füllel is? Mert ha igen, akkor ufók laknak a gitárodban!
Ez nem a kapcsoló recsegése, ez ahogy a többiek is mondják, rugó hangnak tűnik, az egyetlen rugóhang pedig a tremolóból jöhet. Ez nem kontaktspré. Az a recsegésre van.
Neked szivacs vagy zsugorcső kell. egyiket bele másikat kívülre.
Neked ez kell. De ahogy ismerlek, nem fogod megcsinálni ezt a mod-ot mert ehhez már csavarhúzó kell. -
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A kontaktspré a kontaktos recsegő kapcsolókra van, a tied a felvételed alapján nem recseg elektronikailag csak a rugókat rezegteti be, arra valamilyen szivacsos tompítás berakása a megoldás vagy körbetekerni a rugókat valami tompítóval vagy sok más
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igen, teljesen normális.
Ha ennyire erős hangja van, akkor valószínűleg úgy is meg tudod szólaltatni, ha erősen megpengeted a húrokat és hirtelen letompítod, a rugók tovább fognak zengeni. -
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A kapcsoló kattanása továbbterjed a gitár testén belül, és zengenek a rugók a tremolónál. Több módszerrel ki lehet irtani ezt a hangot, lehet a rugók közepébe gumikukacot dugni, vagy alájuk tenni egy szivacsdarabot.
-
sith7
félisten
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Lehet, de hidd el, volt sok időszak , amikor azt mondta soha többet
Az első covid alatt kezdte el, tök egyedül, yt alapján, és Metallica számokkal kezdett
Illetve itt is kérdeztem, és egy volt fórumtársunk (Eastman
) , aki rengeteget segített neki
Felhőbe töltöttem fel saját videókat, amiket a lányom csinált, és azt nézte, hallgatta meg, és adott tanácsokat.
Nem mondom, hogy hibátlan, de én lef@snám a bokámat, ha így tudnék játszaniSzóval ne add fel, voltak neki is bőven mélypontok, de aztán nem adta fel
-
sith7
félisten
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha beleszólhatok, akkor próbálj Rammstein számokat ... egyik másik olyan egyszerű, mint a rajzlap ... legalábbis a lányom szerint
-
Ragnar_
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
+ 1 az előttem szólókhoz, gyakorlatilag mindenben egyet tudok érteni. És nincs semmi gond fél éves gitározás után a jelenlegi szinteddel. Gyakorlással fejlődni fogsz. Mondjuk vannak adottsági határok is, de azok később jönnek majd elő. Pl. a pengetéssebesség. Én nem tudom a master of puppetst csak lefelé pengetve eljátszani.
Ehhez képest:
(300bpmen is lehet
Mondjuk ilyen szintekhez szerintem már komoly adottságok is kellenek, nem csak ráfordított idő.) -
lacibattya
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hat hónap az semmi.A gitár egy szerelem egy életre szó.Öröm kézbe venni ránézni,megszólaltani!
Szaros négy akkord váltogatásában is rengeteg munka van mi ezt tudjuk.Ha te nem így érzed akkor csak terhet
veszel a nyakadba.
Ha csak másokat akarsz lenyűgözni,arra a hangszer(semilyen)nem alkalmas.
Vagy jól érzed magad a gitárral a nyakadban vagy szörnyű ezt mondani:add el.
Amúgy piásan próbáltad már?Két sör után jobban megy,jobban is szól és kit érdekel olyankor más véleménye?!
Nekem vagy húsz éve van gitárom az elmúlt négy-öt évet leszámítva épp csak nem falidíszként de akkor is
fogdostam ha azt sem tudtam mit csinálok.Mikor kis hijján levágtam az újjam(bal kéz) az első gondolatom a gitár volt.
Szóval élvezd!A tanár jó a kényszer nem,talán laza haveri zenélés többet segítene. -
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem tudom, mi bajod van.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
"átlagosan 45 percet"

Az lofazx.. Egy normális ember a Pí-n Á-ra többet gondol egy nap!
Majd ha heti 12 óra gyakorlás után 3 év mulva is itt tartasz, talán jogos lesz a pinnyogás.
De most komolyan. Nézd már meg, hogy aki komolyan el akar valamit érni, az mennyit foglalkozik vele!
Hajrá! Ne add fel!
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szóval egyszer fogalmam nincs, ebből mi a kiút
A tovább tanulás és gyakorlás. És válassz olyan dalt ami szögegyszerű ha végig akarod tolni. Nem fogod 6 hónappal a kezdés után eltolni az Oriont vagy a Hangar18-at. Tanuld meg az Anarchy in the UK-t.
Egyébként én 30+ évvel a kezdés után 20+ év zenekarozással és féltucat albummal a hátam mögött sem igazán tudom eljátszani mások kicsit is bonyolultabb dalait pontosan, ezért jó ha az embernek van saját zenekara amibe ő irja a számokat: azt kell játszania amit el tud játszani

szerk.: rá kéne szokni, hogy nyomok egy frissítést mielőtt írok valamit

-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ez tenyleg nagyon lassan megy. Fel ev alatt tudtam kb 4-5 riff-et es kesz. Az hogy a heaven is place on earth ennyire jol hangzik felvetelen, ehhez nekem valami eszmeletlen sok gyakorlasra volt szukseg. Reszekre kell szedni es lassan elkezdeni begyakorolni. Ahogy tobben is irtak nincs shortcut. Nagyon nehez az elejen a dalvalasztas mert elegge korlatozottak a kepessegeid, tudom mert velem is igy volt. De ez mar csak ilyen
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Csak annyit tudok mondani amit már mondtak elébb.
Sok idő, sok.
Ha ez megnyugtat én 12-13 éves korom óta gitározom, persze volt hogy évek kimaradtak meg ilyenek. A lényeg, hogy én se tudok szart se, nem akarok másoknak mutogatni semmit, elprüntyögök magamnak és azt élvezem.
Nyílván mást szeretnénk elérni az életben.
Ha te jó számokat akarsz játszani jól, akkor le kell lassítani a dolgot és szép lassan felhúzni a tempót. A formula1 versenyzők sem úgy ültek a kocsiba, hogy 300-al vették a kanyarokat rögtön. Lassan kezdték, majd emelték a tempót. Ez pont így van a hangszerrel is. 6 hónap a lószar. Majd ha egy éve tolod akkor rinyálhatsz. De addig csak told.
Lassítsd le a metronómodat és úgy gyakorolj. Akkordokat is próbáld gyakorolni, váltogatni ide oda, oda vissza, majd más akkordokat. Csináld, hogy leméred hány A-C váltást tidsz megcsinálni 1 perc alatt, gyakorolj és egy hónap múlva megint próbáld ki magad, meg fogsz lepődni mennyivel többet fogsz tudni megcsinálni.
Hajrá!
Bármelyik nagy gitáros végig megy ezen. Hendrix sem úgy született hogy kezébe fogta és másnap már pergett a Hey Joe. Ellenben lehet neki volt 4-8 óra gyakorlás (játék) napi szinten. Neked 30-ból kell gazdálkodni. Qrva jó a gityód, azt letenni ilyen korán marhaság. -
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Fél év az nem olyan sok idő, az alatt még épp, hogy csak kezdő vagy. Ne várj magadtól csodát ennyi idő alatt!
bigrob jól mondja, bármennyire is idegenkedsz az ötlettől, le kell lassulnod oda, ahol el tudod jól játszani már a számot. Ja és még egy gondolat, mert tényleg sok minden az izommemóriáról szól: nem elég egyszer jól eljátszani valamit, mert akkor még mindig ~50:1-hez a rossz és a jó aránya, nem lesz a "kezedben". Többször el kell tolni jól, hogy az rögzüljön. Ha ez megvan lehet emelni a tempót...
Illetve nem lehet, hanem kell is emelni a tempót, mert kényelmes az ember és azt is megszokja
Még egy gondolat, aztán befejezem: lehet, hogy az a 60 bpm is sok még, amire most gyakorolsz, ha a pengetésre figyeléssel együtt nem megy, vegyél még vissza egy picit. A tanárnál, stresszhelyzetben úgy is gyorsabban fogod megpróbálni játszani....Szóval kitartást! Mindenkinek vannak ilyen mélypontjai, túl kell lendülni rajtuk... Senki sem gitárral a kezében született, kell bele rendesen tenni melót, és ami legalább ennyire fontos, türelmesnek kell lenni. Én úgy érzem nálad inkább ez utóbbival van a gond, nem a beletett melóval. Szóval nyugi, türelem

Alexios: nagy +1 erre
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nekem sokszor az segít, hogy napokig nem fogom a kezembe a gitárt, hagyom leülepedni a dolgokat.
15 év alatt jutottam el oda, hogy tudom, hogy mi az irány amit igazán szívvel tudok tanulni/játszani.
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
+1 a lassításra.
A mai napig lassítva tanulok minden bonyolultabb szólót, dobolni is 20%-kal lassítva kezdtem, máshogy nem tudtam volna megtanulni még a Billie Jeant sem.

Mondjuk tőlem nem áll távol a lassítás, sokszor hallgatok zenét is lassítva, -25-50%-on sok apróságot meg lehet hallani, ami amúgy rejtve marad. Egyik kedvencem a Telegraph Road 50%-on, majdnem fél órás elfoglaltság.

#47663 Bobrooney
Igeen, ez is szuper ötlet.
Nekem a dobnál volt, hogy naponta 3-4 órát ültem fölötte, istennek se állt össze, 1-2 napot kihagytam, és legközelebb már gördülékenyen ment minden, amivel korábban szenvedtem.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Le kell lassítani úgy hogy menjen, egy pontos de lassabban eljátszott valami amúgy jobban fog szólni mint valami ami össze vissza van "tempóban". Ha megy lassan, akkor lehet gyorsítani, sokkal könnyebben is fog menni.
Másrészt 6 hónap az semmi, gondolhatod hogy akiktől dalokat akarsz tanulni sem 6 hónap gitározás után találta azt ki, játszotta fel, stb. Gitározni nem könnyű, senki sem volt úgy vele, hogy kézbefogta és azonnal ment minden, a legtöbb profi zenész gyerekkora óta játszik, szóval mire 20on éves lesz akár 10 év gyakorlás van mögötte.
Ezt felnőttkorban lehet kompenzálni azzal, hogy sokkal összeszedettebb vagy mint gyerekként, meg ilyesmi, de végső soron a munkát ettől bele kell rakni. Ha abba hagyod sosem fog menni, és ígyis úgyis eltelik az életedből 10 év utána ha csinálod, ha nem. Ha nem hagyod abba akkor még az is lehet hogy ezalatt az idő alatt megtanulsz gitározni
-
bigrob
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
"A kurva Candy-t se tudtam normálisan, azt mondja a tanár, lassítsam le. "
Pedig ez a kulcs, az izommemóriába rögzül és utána fog menni gyorsan.
Nem egy nap alatt érzett rá Hetfield se a darára.
Ahogy volt mesterem mondta: "Gyorsan hamar csak beszarni lehet!"
-
Ragnar_
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Előbbutóbb mindenki eléri a határait, sőt általában többször is. Kérdés, hogy mennyit akarsz beletenni gyakorlásból, ráfordított időből, mert csak úgy lehet továbblépni.
(Én pl. nem véletlenül nem tudok szólózni, hanem mert ahhoz többet kellene gyakorolni.
) -
gaborbol
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
F cord vagy B major ? A totalaros Karotta mondta egyszer a gitarozasrol, hogy az evolucio atsegitett minket minden dolgon ,hogy gyorsan tudjunk futni, sokat gyalogoljuk, eszkozoket hasznalni,es itt van ez nyomorult gitarozas ahol erre a finom motoros mozgasra sehol mashol nincs szuksegunk es hat baromi sok kitartas kell hozza, hogy ezzel eredmenyt erjen el az ember.
Ilyenkor kell gitart venni
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ma volt gitáróra?
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
PRS-t ide b@szd plz, én boldog lennék vele.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
-
Ragnar_
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Köszönöm.
Természetesen én is az akkordokkal kezdtem, még középsuli elején, a 25-30 év nagyjából stimmel. Voltak kollégiumi szobatársaim, akik komolyabban tanultak gitározni, ezért volt gitár. Én a metal műfajt kedveltem, így az alapok után a riffekre koncentráltam leginkább, és ha a kedvenc előadódtól a kedvenc számokat el tudod játszani az baromi jó. Egy ideig volt garázszenekarunk is hétvégente játszottunk magunk szórakoztatására, de mára jórészt fotelgitározás van. -
lacibattya
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Remélem a Nem vagyok én apáca felismerhető
hogy mit pengetek és hogyan attól is függ
mit iszom!
Mióta megvan a katana csak elektromosság létezik
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ok, de ha még élek és 6 év után is csak pötyögtetek, abbahagyom!

-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Alakul ez.
Szoval, tudtam hogy meglesz valahol, kb fel oraja keresem. De itt az elso verziok egyike 2019 elejerol. Nalam azota belement par ora gyakorlas...
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Jah azt fel kellene huzni, nekem se ment az elejen en ott a 9-es bund-ot fogtam le. Amugy ossze-vissza jatszom, hogy igy hol ugy ahogy kenyelmesebb
Meg nem is mindig ezt a verziot hanem a 9-es utemben levo hangokat van, hogy vegig a G huron tolom le. -
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Magasabb hang - nyújtott hang, mélyebb - nyújtás nélkül a hang a 7. bundon.
Esetleg próbáld meg hogy nem nyújtasz, hanem egy slide/hammer a 7. bundról a 9.-re, majd onnan vissza a hetedikre ha a pontos nyújtás nem megy még.A felvételt meghallgatva mintha slide-ot hallanék én is, nem nyújtást, de lehet tévedek

-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem az eredetire próbáld meg rájátszani, könnyebb megtanulni a ritmust. A garage band elég egyszerűen működik. A zene m4a vagy wav legyen. XLD egy open source converter amivel mindenből tudsz m4a-t csinálni, aztán ezt csak be kell dobni egy audio track-ra. Csinálsz egy másik track-et ahol a gitár bemenetet választod ki és már mehet is. Esetleg megnézel mellé pár ilyen gyorstalpaló YouTube videót.
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Az egyszerű: Garage Bandbe beimportalod egyik sávra a backing tracket, egy másik audio sávon meg veszed fel a gitárodat.
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hat ez sokkal jobb mint ahogy en kezdtem. Csak igy tovabb!
Az uj filmet lattad mar? Abban is rohadt jo lett am a Main Anthem.
Ezt csak neked vettem fel.
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Kőkemény 90-es évek

-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha lassabb tempóval játszod, de jó ritmussal(pl. metronómmal, vagy eredeti dal lelassított változatára), sokkal gyorsabban fogsz tudni fejlődni, mert onnantól már jól játszod amit kell, csak fel kell gyorsítani. Ha olyan tempóval próbálsz játszani ami nem megy, akkor nincs amit felgyorsíts, hiszen nem tudod lejátszani, nem tud a helyes minta rögzülni az agyadban.
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A top gun az eredeti track-re van rajatszva, szoval valamennyire hallatszik az eredeti gitar is, bar amennyire tudtam EQ-val elhuztam. Igazabol mindent az eredeti szamokon gyakorlok, kiveve 1-2 live verziot.
A gitar a 20e forintos kinai squier strat, fake aliexpress-es EMG-vel, amit az irodaban faragtunk ossze. @Goose-T azt mondta, hogy sokkal jobb lesz... es hat sokkal jobb lett.
A masik egy Ephiphone LP junior, amit az egyik haverom vett ahhoz a gitaros jatekhoz. Hat ez az utobbi hogy is mondjam, ez tenyleg eleg gagyi, de par EQ beallitassal azert dogos hangot lehet belole csinalni. A Logic es BiasFX2 ami tenyleg meg van veve, + hozza egy Scarlett 2i2. Aztan van meg viragboltos Amplitube 5 meg TH-U.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nekem is ez tartott a legtovabb rajonni arra, hogy tenyleg lassan kell az elejen. Ha ide szerintem eljutsz akkor utana mar egyszeru. + nagyon sok kitartas kell.
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Jó lesz ez, csak ne akarj gyorsan haladni. Amikor egy lassabb tempó már magabiztosan megy csak akkor növeld. A strumming meg jönni fog magától...
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Így van, az akkordváltás még sokáig tart a jobb kezed tempójához képest, de az tökjó, hogy mikor megvagy vele, akkor mindig jól sikerül, nem csörög, nem zörög semmi.
Jó lesz ez! -
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ne aggódj, ez hamarosan el fog múlni, hogy sika-mintákat kell magolni, és nézni, hogy mikor kell felfelé pengetni.
Utána már hallás után fog jönni a ritmus a jobb kezedbe, oda se kell figyelni rá, ezért nem említik ők sem. Amíg nem automatikus, addig nyugodtan fogj egy mintát, amivel már gyakoroltál, és játszd úgy.
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hat azert elmondja mit csinal. Persze lehetne reszletesebben is... Itt egy masik lesson ez sokkal reszletesebb. Hangero mehet csutkara azt Rock&Roll.
-
gaborbol
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Justin videokra keress ra konkretan valami iszonyat mennyisegu dalt dolgozott fel es van olyan video ahol harom kulonbozo nehezsegi fokon adja elo meg magyarazza el. Nagyon jo cucc.
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Az lehet, de ezt rohadt jó eljátszani.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mondjuk a kvintek pont hogy könnyebbek, egyszerűbb azokkal kezdeni

-
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
De azért biztos volna olyan dal ami akkordváltás + pengetés és még fun is.
De nem vita indítónak szántam, én magam nem tudnék motivált lenni, ha ilyen dalt kéne tanulnom.
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Játszd a Troopert akkordokkal.

-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ne hagyd azért magad, nem kell egyáltalán 5 éve játszani a Trooperhez
Az akkordváltás meg ilyesmit gyakorolni amúgy szerintem is hasznos az elején, de azért bőven lehet találni könnyebb dalokat amik stílusban közelebb állnak hozzád a későbbiekben -
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Eret vágnék ha ezt kéne tanulnom.
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
És mi ez a nóta?
Hát idővel menni fog jobban a váltás.
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szegény PRS

-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Dehátezek AKKORDOK!!4!!!!!44!!4
-
chaosmonger
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Jó szórakozást hozzá !
Kicsit félve mondom, de ehhez majd lehet hogy később kelleni fog egy noise gate is, de hát ez egy ilyen sport... -
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Adapter megvan, a pedál működik. Köszi a tippet, bárki is volt itt a topikban Aliról.
Nagyon menőnek érzem magam most, nem merem feltekerni a gaint, szól rendesen. :-D
-
Berreh
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Én ilyet vettem.
Boss GT1-et, Zoom G1/B1-et, Hotone Ampero One-t gond nélkül meghajtott. -
chaosmonger
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ezzel én is így voltam, ezért mentem be egy hangszerboltba és kértem egyet

Ha segít nekem ilyen van: -
chaosmonger
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ugyanolyan 9v adapter kell hozzá mint bármelyik gitár pedálhoz, én egy Electro Harmonics-ot vettem egy hangszerboltban
-
Nunder
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem mi nagyon közel ülhettünk egymáshoz, C3-as szektor, 6. sor volt a miénk.
Elképesztő volt a buli, nekem a 3. Maiden volt, de nagyon megérte. Szvsz a 3 új nóta nem ült annyira, de kezdésnek nem volt rossz. -
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igen, attól függően, hogy merre forgatva szúrod be a dugót a végébe.
#47458 Goose-T
Nekem több olyan pedálom van, kínai is, hogy nincs rajta szerelőnyílás, de ha lecsavarozom a hátlapját, van benne elemhely.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Milyen pedál amúgy? Lehet simán 9v elemmel is megy
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Vegyél egy ilyesmi állítható/cserélhető/fordítható adaptert, mindenhez is jó lesz, aminek egyenáram kell.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Biztos, hogy a Maiden volt a színpadon, nem csak a hologramjuk ?

-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Én is kint voltam. Nagyon kitettek magukért. Minden fillért megért a jegy.

Ami nem tetszett, hogy ha nagyon figyeltél a dobosra, akkor cirka fél másodperc késés volt a látott és a hallott között. Illetve a hangosítás a felszopó zenekaroknál gyér volt nagyon. Maidenen már jobb lett.
Régi kérdés:
Scarlett Solo 2i2 2.gen vagy Behringer UMC202HD? Otthoni prüttyögésre.... árban kb ugyanott vannak.
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem ajánlottam én semmit

-
Vegyigyümi
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nekem van mindkettő. Szerintem a villanyoson egyszerűbb a csere.
De a legnagyobb trükk nem a húr befűzés, hanem a hangolókulcsnál a technika.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Vedd le a műanyagot és tedd el a fiókba. Az a roxtármódszer

Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- Formula-1 humoros
- Elemlámpa, zseblámpa
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Apple asztali gépek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Horgász topik
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- Dell LAtitude 7490 FHD, TOUCH, i7-8565U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- Üzletből, Lenovo garanciával ThinkPad E14 Gen 5/ Intel Core i5-1335u/16GRAM/512SSD/FULL HD +kijelző
- HP Elitebook 840 G6 FHD, i7-8565U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- HP Elitebook 840 G5 FHD, i7-8550U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- Apple Watch Ultra 2,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Byski Áramláskijelző.
- REFURBISHED - DELL Performance Dock WD19DCS (210-AZBN)
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z790 i9 14900K 32GB DDR4 1TB SSD RTX 2080Ti 11GB Montech Air 1000 Lite 700W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman T4 Plus CM 500W
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
... ennyi önkritikám van

) , aki rengeteget segített neki