Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link] 
⭐️ Fujifilm GFX / X Cashback promóció fut jelenleg.⭐️
Részletekért nyisd le az összefoglalót. 👇
Új hozzászólás Aktív témák
-
hemaka
Topikgazda
Amikor Sherlock nem tul nagy Sherlock, hol mashol mint az USA-ban. 😂
[kép] -
Nekem sem mai vasam van, egy ryzen 5600G & rx 6600 XT. Igen, a h.264 csak szoftveres, a h.265 hardveres, sőt utóbbi esetén a gpu-t csak 20%alatt használja. Mindjárt csekkolom, lejátsza-e a TV, meg a laptop, ha igen soha mást nem használok.
-
hemaka
Topikgazda
Sebessége rendben van, nyílván nem egy villám, mint egy jobb FF, de egyáltalán nem vészes a sebesség. Viszont igényli az UHS-II kártyát rendesen.
AF-C hasznáható, Linear motoros 110-el jól le is követi, de mivel sorozatot kvázi nem tud a gép, pl. egy R6II-höz viszonyítva, felesleges gyorsan mozgó témákat erőltetni.
Szemfókusz jól működik, állatokon is és nem ad fals zöld jelzést sem szerencsére, de nem lehet darálni vele, mint egy modern FF-el, de nem is arra való, más kategória.h.265 még sok helyen elég kompromisszumos, pont valamelyik nap olvastam, hogy az újabb dell és hp gépeken a gyári driverekkel tiltva van. Más driverrel fel lehet oldani, de csak szoftveres gyorsítás lesz, ami eléggé visszafogja a gépeket, meg persze ezáltal az akkut is erősebben fogyasztja.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nagyon sok hardverben csak 8-bit 4:2:0 H.264 encoder/decoder van, ami egy delivery formátum (főleg webre), vagy mondjuk decoder még van 4:2:2-re, de encoder nincs, így exportnál földbe áll a teljesítmény.
A H.265 támogatás is ugyanennyire nyakatekert tud lenni, de ott lehet a hardvered éppen tudja azt a beállítást.
Például az Nvidia GPU-k esetén csak az 5000-es széria hozott normális gyorsítást H.265-re, mert például a 4060-as (ami egy népszerű kártya) amúgy meghajtja akár a 12-bit 4:4:4-et is (meg a 8-bit 4:2:0-át), de a 10-bit 4:2:2-est már nem, ami pedig az egyik legelterjedtebb internal rögzítési mód a videósoknál, ha tárhellyel spórolva kell feldolgozásra alkalmas anyag.
Nem tudom milyen vasad van, de valószínűleg ilyen konstelláció állt össze, nem tudja a beállított H.264 konfigurációdat meghajtani, ezért a CPU számol minden képkockát a sokkal hatékonyabb GPU encoder/decoder helyett, viszont a H.265-nél alkalmazott beállításiadat meg simán megette.
-
ChiliChili
tag
Nehéz jól válaszolni, ismerni kellene a használt beállításokat. A H265 egyébként sokkal újabb formátum, a cél a 4K vagy nagyobb felbontások támogatása, jobb tömörítési hatékonyság, modernebb, ennyire egyszerű a lényeg. Van még a hardveres támogatottság is, de az mindkettőre igaz kell hogy legyen, alap esetben egy mondjuk 3-4 éves hw esetében.
-
Tegnap kicsit konvertálgattam videokat, mert bár a 200mbps ami kiesik a gépből elég faszás, de a tárhelyigénye nonszensz.
Szoptam sokat h.264 mindenféle beállításaival. Lassú (baromira lassú, a 'placebo' beállítással 7 fps az fhd anyag tömörítése) és az eredmény is sokszor hagy kívánnivalót.
Majd kipróbáltam a h.265-öt és leesett az állam: 235 fps és láthatóan jobb minőség.
Valami tehát nem kerek: miért szopnak a népek h.264 anyagokkal??? Netes video anyagok jelentős része h.264. Felteszem a lejátszók közül csak az újabbak ismerik a h.265 kódolást??? Mondjuk nem csekkoltam hogy teló/TV lejátsza-e. Vagy hol van a kutya elásva? -
turbulencia8
addikt
Ó basszus, a Sigma 18-50/2,8 most annyiba kerül akciósan újan, mint at MPB-n. Görbüljek meg, én csak megrendelem!
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Igen, ezt "szereti", úgy vettem észre én is, ha merülhet az akku ,csak lassabban és nem stresszeli annyira az alaplapot a gyorstöltés okozta hővel. Az LCD kihúzása/kifordítása is tök jó, én elfelejtettem leírni és tényleg sokat számít
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Tegnapelőtt voltam koncertet rögzíteni az X-T3-al és egy pontosan ilyen powerbank volt rádugva. Így is merült az akku, de simán kihúztam egy darabbal 2x1 órát úgy, hogy maradt benne két pálcika.
A gimbalom is tudja elvileg tölteni, de a gyakorlatban olyan lassan, hogy nem voltam biztos abban, hogy a kissé öregecske NP-W126S-ek kihúznak így egy órát (gimbalon nem tudom kicserélni, nem tudom teljesen kinyitni az ajtót). Nem akartam izzadni a végére, hogy elég lesz-e.
Az LCD kijelzőt kihúztam (továbbra is síkban volt, csak elemelve a hátfaltól), hogy jobban szellőzzön és semmi túlmelegedés nem volt. Nagyjából 15-20 perces blokkokat vettem fel, felvétel leállít majd azonnal újraindít, nem volt érdemi szünet (csak nem akartam belefutni a 30 perces felvételi limitbe és ahol volt egy kis szünet, ott nyestem el, volt még három másik kameránk).
-
madgie
titán
válasz
hemaka
üzenetére
20 percet nem veszek fel 60p-vel, nem kell lassítani, riportra, rendezvényre meg még mindig a 24/25p (urambocsá' 30) az elfogadott és értelmes választás.
Raksz alá egy powerbanket, nem túl combos kimeneti opcióval (mert ha túl gyorsan tölti alaplapon keresztül, akkor hamarabb túlmelegszik), vagy még inkább dummy battery és bírni fogja akár az X100VI is. Nem mondom, hogy órákig, de szerintem egészen sokáig (nekem az X100V talán egyszer vagy kétszer volt B-Cam, csak a 30 perces limit volt a baja nyáron is).
-
hemaka
Topikgazda
válasz
Gercsa
üzenetére
Nem veletlen nincs sok info ilyesmirol, az inkabb fotora valo gep. Ezt talaltam ebben a temaban:
Unfortunately, the X100VI isn’t the workhorse most video shooters would require. For example, the camera overheats after shooting about 20 continuous minutes of 4K 60fps video, even in an air-conditioned room.
When shooting video, the battery life was less impressive. While shooting video at 4K 60 fps, we were able to get an hour and 14 minutes of recording time before depleting the battery.
A review teljes egeszeben: [link]
-
Gercsa
senior tag
X100VI kapcsán kerestem tesztet ahol nagyjából pár külünböző felbontás és bitráta mellett megmérték volna mennyi ideig bírja az akksi a videó felvételt, de nem jártam sikerrel.
Tudnátok pár adatot mondani, kb mire lehet számítani?
(Ha valaki tud ilyen tesztről azt is örömmel venném) -
turbulencia8
addikt
Én amúgy a Viltrox Air sorozatra gondoltam, pl. a 25mm f1.7-re, azzal is simán lehet hajszál-számolgatós portrét lőni. De ez is csak feltételezés, nincs FF tapasztalatom se. Az X100vi-t én is sokat nézegettem, végül örülök, hogy cserélhető obis vázat vettem.
Amúgy az X100-hoz kissé hasonló X20-nál se szerettem se a külsőt igazán, se a keresőt. -
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nekem az X100 esetében a thumb grip csodát tett vele, de én ráraktam egy small rig gripet is, mert a fogás ég és föld. Az a kis extra súly nekem belefér. Táskában meg alig foglal több helyet, cserében az ergonómia tökéletesen kezemre áll.
X-E5 és X-M5 -re is lehet ilyen megoldásokat kapni. Tudom van aki szerint ez a koncepció szemen köpése
-
Stauffenberg
nagyúr
Van előnye a markolatnak, nem tagadom, csak példázni akartam, hogy alapesetben a markos gépet is illene ballal aláfogni, pláne ha nagy a tömege és nem a markolatnál fogva kitartani (lehetni lehet, csak nem kell meglepődni ha így dolgozol végig minden napot, akkor lehetnek ortopédiai problémáid idővel, ami nem éppen az ergonómia legjobb bizonyítéka).
Egy X-M5 méretű gép meg nekem akkor sem tud teljesen egykezes lenni, ha picike objektív van rajta, mert annyira össze vannak nyomorgatva a kezelőszervek, hogy ha valamit matatni akarok, sokszor fogást kell váltanom rajta. De már egy picike, utólag rárakott markolat is hatalmasat dob rajta.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nem mondtam hogy úgy kell tartanod, csak hogy úgy is tudod, lehet olyan helyzet amikor egy kézzel kell megoldani. De alapból jobban szeretem ha váznál fogva egy kézzel kényelmesen fogható a váz, nem feltétlen azért mert fél kézzel akarok fotózni, szimplán ha csak elő kell húzni táskából, fel kell emelni fotós pozícióba.
-
Stauffenberg
nagyúr
De minek?
A fizika és biológia törvényei szerint ennek semmi értelme, hogy a tömegközépponttól legtávolabbi lehetséges helyen akarod kitartani. Azért mert életünk teljében lévő tesztoszteront izzadó férfiállatok vagyunk, akkor sincs értelme.
Ezek a markolatok épp úgy rossz szokásokat rögzítenek, mint mondjuk az agyonpárnázott futócipők, amikben akkor is nehéz szabályosan futni, ha kifejezetten figyelnél rá.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Azért ezt a méretű objektívet mint a 27 1.2 még egy jó markolatos vázzal megtartod lazán csuklóból.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
+1
Egy nagy DSLR-szerű gépet is így kéne amúgy megfogni, csak a markolat csábítja az embereket arra, hogy oda helyezd a terhelés nagyját és a bal kéz támogat csupán, miközben pont fordítva van több értelme.
Anno Canon 5DIII + 24-70mm f/2.8-al rohangálva megtanultam ezt nap végére megfájduló csuklóval.
-
Csak úgy kíváncsiságból csekkoltam az RX1RIII-et. Szinte gombokért adják
, új ára 2.1M. -
Ijk
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Azért van különbség (27 1,2 nincs listán, de 56 kb akkora).
Nekem is van 35GM, megvan a nagyobb obiknak a helye is, sőt még Sigma 35 1.2-vel is fotóztam jópár hónapig. De ha nem kifejezetten fotózni megyek egyedül, vagy egyedül megyek gyerekekkel és fotózni akarom őket, akkor nem igazán akarok ilyen szetteket magammal vinni.
Elfogadnám a RX1-et zokszó nélkül, de ha lenne is rá keret olyan 800k-nál nem érne többet nekem, akkor már inkább X100VI. -
turbulencia8
addikt
Okés, hogy nagy, de az eredmény nagyon jó, otthon nem zavaró a kiálló tubus. A Viltrox jelenlegi nagy dobása, hogy tárva nyitva (wide open) is nagyon jó az élesség és a kontraszt (pl. idei Air sorozat), ez sokat kompenzál a kisebb szenzorméretből adódó hátrányból. A bemenő optikai-digitális jel-zaj viszony legalább annyira függ az optikától, mint a szenzortól: a Sony RX1RIII optikája tárva nyitva elég lágy, így számomra kissé értelmetlen a koncepció. Nem hiszem, hogy sokkal marad el a hasonló tömegű és méretű X-M5+Viltrox Air kombó képminőségben az előbbihez képest (ez csak feltételezés persze).
-
Ijk
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Az a gond a fényerős obikkal hogy hosszú a tubusuk, nagy lencsetagok ráadásul ált. elöl vannak tehát még orrnehezek is. A korrekció miatt rengeteg lencsetagot kell belepakolni, tehát eleve nem könnyűek egyébként sem. Sajnos ergonómiailag ezekhez nagy váz, vagy markolat kell.
Én kompakt méretet szeretem, de főleg azt ha nincs nagy kinyúlása az objektívnek és a tömegközéppont minél inkább a vázra esik, ja és még persze a váz is legyen kompakt. Nekem ezért tetszik az X100VI, GFX100RF, RX1RIII, mert kompakt hobbifotós megjelenésű gépek. A két Fuji van remekül eltalálva arányaiban, RX1-nél szerintem baklövés volt ennyire lefaragni a vázat, jól mutatja hogy F2-es FF optika nem igazán lehet kompakt méret.
Mindhárom váznál nagy jelentősége van hogy beleépítették az objektíveket a vázba, de már RX éppen a határeset hogy nem olyan sokat számít. De még így sem találtam rá alternatívát cserélhető obis megoldásban, általában MF, még gyengébb optikai képességű üvegek összehasonlíthatók egy Sony C vázon.
Gondolkodtam már egy Pergear 35 1.4-ben amolyan játszós obinak CR-el hogy bárhova el tudom vinni, de félek hogy az az optikai képesség nem felelne meg, még ha nem is nagy beruházás. Viltrox 28 4.5-től is pont emiatt tartózkodtam (arra meg már úgyis ott a 100RF). Viltrox 50 f2 air egész jó még méretben, de nem mindig jó az a gyújtótáv ha többet bele akarok komponálni a környezetből. -
hemaka
Topikgazda
válasz
turbulencia8
üzenetére
Jo nagy batar obit raagattal arra a csepp vazra. 😂
-
turbulencia8
addikt
Ja, lehet.
De az így készült képek garantáltan tarolnak a családi összejöveteleken, nagyon "pop-up" és szép a bokeh. A GFX dinamika kapcsán persze nincs összehasonlítási alapom, majd egyszer bérlek egy ilyet pár napra.
Amúgy Smallrig markolattal egy kézzel is meglepően jól használható (pedig eredetileg csak a vakusarus szélfogó mikrofonpamacs miatt vettem a szettet). Kiránduláshoz persze nem viszem ezt a batár obit, meg a markolatot se, ill. otthon is használok kisebb obikat is (pl. TT 23/1.4-et Acros képekhez). -
Ijk
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Kicsit overkill X-M5-höz a 27 1.2, nem épp optimális kombó ergonómiában.

APS-C-ből nekem már hiányzik a dinamika, de sajnos FF-ből is kicsit amióta megvan a GFX, pedig nem egészen csak 1FÉ különbség van. -
hemaka
Topikgazda
Igen, a nagy előnye az biztos, hogy a mérete és súlyához képest azt, ha van elég fény, akkor semmi nem tud vele versenyezni az FF mezőnyből. Középformátumban meg jelenleg semmi ilyen nincs a piacon, elég réteg termékek ezek.
Én amit nagyon szeretek ebben a formátumban, hogy akkora a felbontás, ha esetleg picit be van mozdulva, vagy nem ott van a fókusz ahol kellene, akkor sem látszódik leméretezve egyáltalán, de ez már 50S-nél is sokszor így volt a kutyánál. 😂 -
turbulencia8
addikt
Múltkor nézegettem a boltban messziről a GFX100RF-et. Szép, de nekem hatalmas az X-M5-höz képest (mondjuk én eredetileg Ricoh GR-t akartam venni). Az viszont igaz, hogy ezzel is több, mint fél kilós obit kell (érdemes) használnom kis fényhez, markolattal szerintem 1 kg körül van az otthoni szettem (X-M5, V27/1.2, Smallrig), utazáskor viszont csak 500-550g körül mozog.
-
Ijk
nagyúr
válasz
hemaka
üzenetére
Párszor gondolkodtam hogy nagyobb fényerőért és picit jobb élességért (nem sokkal látom lágyabbnak f4-en) elfogadnám-e a nagyobb objektívet benne, IBIS miatt pedig megintcsak megnövelt obit és masszívabb vázat. És arra a következtetésre jutottam hogy nem, ennek a gépnek a mérete pont jó így ahogy van, csak huzamosabb kinti használatnál teszem fel az adaptert is mert sokkal jobban szeretem hogy ilyen kicsi a gép. Bokeh-ban nekem látványos különbséget f1.8-f2 adna, de akkor olyan batár üveget kellene alkalmazni hogy semmi értelme az egész gépnek egy 100SII-vel szemben.
A centrál zár nekem óriási előny, és elég jól kompenzálja az IBIS hiányát ahogy az érzékelő alacsony zajszintje is. Ez egy olyan gép amivel bármilyen körülmények között jó 24MP-es képeket lősz, és sok helyzetben 100MP penge képet (ha elég fényed van f5.6~1/100 záridőhöz kézből), az előbbit meglépi rengeteg 700g-os szett, az utóbbit egyik sem ezen kívül. -
hemaka
Topikgazda
A latoszog meg elment, de ha mar f4, nyitva is lehetett volna szep eles, ne kelljen mindig egyet rekeszelni. Es emiatt el is erkeztunk a masodik problemahoz, hogy kisporoltak belole az ibist, persze az isot fel lehet tornazni, mert birja, de azert az ibis hasznosabb.
0 bokeh, max ha belemaszol a modell fejebe, de akkor meg nagy lofejet csinal neki. Af is eleg gyengecske, plane az allatos resze, nem tudom ez azota javult-e.
Persze en ertem, hogy a merete miatt tortentek ezek a dontesek, hogy mi es hogyan legyen, de nekem igy nem volt hasznos gep. Varosnezos es streetre el tudom kepzelni, hogy jo, de ahhoz meg marha draga. Ugy gondolom a Leicara akartak loni, egy sima q3 helyett meg jo alternativa is lehetne, de az meg ugye fenyerosebb. -
hemaka
Topikgazda
Volt egy par napig rf-em a proba erejeig, de engem annyira nem gyozott meg, visszakuldtem. Pedig nem lett volna egy rossz koncepcio, csak nem igy. Na majd a masodik verzio.
turbulencia8
Csak ilyenert menni nem eri meg, sok penz es rengeteg ido. Sokszor nincs is semmilyen cucc jo aron. Ezt asszony intezte, felre tetette kvazi. Annyi, hogy az afat nem kell kifizetni kulfoldikent. Meg most jart hozza egy cipzaros felso, ilyen merch csak nem volt a meretemben feketeben, de megigertek, hogy elkuldik utanam. Oket ismerve ez tenyleg igy is lesz. -
hemaka
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A fuji sajat magat kannibalizalja ennyi majdnem egyforma vazzal. Egyik gyarto sem csinalja ezt, nem veletlenul.
Ez a fragment verzio is az RF-bol minek, atcsapunk leicaba? Nem kene. 😂gorgo
100SII -
válasz
vakablak93
üzenetére
Először azt hittem, hogy ez csak poén.

-
madgie
titán
válasz
vakablak93
üzenetére
A japán oldal szerint ennyi az új filmszim
-
vakablak93
őstag
Akkor a mai mit hoz ki a Fuji téma margójára, a Fuji kihozza a GFX100 RF egy limitált kiadasú, extradrága változatát, a Fragment Editiont, ebbe beletartozik alogó a vázon meg egy acros alapú új film.sim is: [link]
-
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nincs válságban a kapitalizmus, hatalmas a kínálat, új gépek is sorra jelennek meg, miközben 2-5 éves technikák alig tudnak kevesebbet és dugig van velük a használtpiac. Közben a fényképezőgép használók száma a telefonok miatt jelentősen visszaesett az elmúlt 10 évben.
Kétlem hogy Fuji azzal a szándékkal hozta volna ki a GFX100RF-et hogy ezzel a típussal keresi majd meg magát. Ez egy marketingtermék gazdasági oldalról, felkelti a figyelmet, beszélnek róla, aki használta ha nem is pont ennél marad de lehet hogy beszáll MF rendszerbe más gyújtótáv miatt, vagy X-E5-be mert azt meg tudja fizetni. Illetve lehet túlzott idealista elképzelés, de szerintem egyfajta elhivatottságból is készült hogy valami egyedit alkossanak, kompakt távmérős filmes MF fényképezők digitális verzióját, azok sem voltak soha tömegcikkek, ahogy maga a 44x33 szenzor még ma is nagyon rétegigény. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hemaka
üzenetére
"Pedig egy frissitett vaz, pro2 designal nem lenne rossz. Csak kerdes a piac mennyire venne."
De tegyük fel kijön az X-Pro 4 a 40 megapixeles szenzorral, hibrid keresővel, konzervatívabb design mellett. Kell nekünk ennyi egymás mellé felsorakoztatott 40 megapixeles váz? Nem látom mivel indokolhatnának egy nagyobb árbeli ugrást ezekről, jelenleg 100-200 dollárokra vannak a jelenlegi gépek (T50, T5, E5, H2) egymás mellett, amiket a leárazások és akciók még jobban összehúznak. Ebben a bolyban pillanatnyilag mindenféle váz-design megvan, szóval +1 gép gyártásszervezési oldalról öntökönszúrás lenne, hacsak nem lógna ki jelentősen felfele árban (hogy megérje), de az meg nem látszik, hogy mivel lenne indokolható. Szerintem az X-Pro 4 sorsát ott pecsételték meg, amikor az X-E5 kétszer annyiért jött ki, mint az elődje.
Az én tippem, hogy az X-Pro 3 volt az utolsó az X-rendszerben és inkább a GFX rendszerben tér vissza (akár úgy, hogy a GFX-Pro 1 néven jön a GFX 50R utódja).
"Rengeteg hasznalt RF es T5 van kint, de nem tul jo arban, lehet azert is van ennyi rajtuk maradva."
Mikor újságot írtam megtanultam, hogy Japán annyira máshogyan működik, hogy nehéz globális folyamatokat lemérni rajta. Volt idő amikor a Nikon 1 volt a legfelkapottabb MILC rendszer náluk, az országhatárukon kívül meg a kutyának sem kellett.
De ez lehet jelzés arra is, hogy a kapitalizmus válságban van, mert csökken a vásárlóerő a kulcspiacokon és ha már sokat kell költeni egy gépre, már máshogyan priorizálnak a fotósok. Például a T5 árában már inkább FF gépet vesznek vagy a GFX100RF már annyira drága hobbira (és semmi másra nem tudod használni, csak arra), hogy elmérte a Fujifilm a várható keresletet. Nem tudom, Japánból nem szívesen indulok ki, csak ötletelek.
-
Ijk
nagyúr
válasz
hemaka
üzenetére
Valószínűleg Fujinak is vannak kétségei a X-Pro piaci helyét illetően. Komolyabb fotós X-T5 vesz, kompakt divatgép X-E5, hobbis kisgép X-T50. Olyan hülyék mint én akik a téglavázakat szeretik meg kevesen vannak, vagy szimplán vesznek X-e5-t még ha orrnehéz is egy tisztességes fixszel.
RF-ből múltkor láttam MPB-n is van 15db, nagy részükben pár száz expo, gyakorlatilag kipróbált vázak. -
hemaka
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Pedig egy frissitett vaz, pro2 designal nem lenne rossz. Csak kerdes a piac mennyire venne.
Japanbol hoztam uj vazat es upgradeltem 50s-rol, amit szepen be is szamoltak. Kozben megjott a 110-es cashbackes is nemetbol. Szoval a karacsonyi ajandekom letudva par evre.
Rengeteg hasznalt RF es T5 van kint, de nem tul jo arban, lehet azert is van ennyi rajtuk maradva. -
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
X-E5 inkább f2.8, max f2 fxekhez optimális, 1.4-esekhez pedig az X-pro, RF vonalból. Fényerős zoomot egyikre sem tennék.
-
Stauffenberg
nagyúr
Szerintem az X-Pro az eddig ismert formájában halott. Sajnos a Fujifilm hajlamos rá, hogy modelleket évekre eltűntet a palettáról, hogy aztán tök más szerepkörbe tegye. De az X-Pro 2 után a 3 is ilyen lépés volt eltűnés nélkül, egy flagship "pro" téglatestből lett egy prémium hobbigép (most az X-E5 emelkedett erre a helyre, kicsit konzervatívabb MILC kialakítással).
Az X-H2/H2s és X-T5 utódokban több ráció lenne, de az van, hogy mindhárom gépben olyan szenzor van, amit eddig senki más nem használ (a tévedés jogát fenntartom). Sem a stacked 26 megapixelest, sem pedig ezt a 40 megapixelest), nem pedig egyenesen ezeknek a szenzoroknak a következő generációjáról beszéljünk, pedig igény vóna rá.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A fujinál? Az elmúlt években a termékfrissítéseket én már tök nehezen tippelem. Most valahogy meglassúdtak ennél is, és az x100nál is sokára jött ki a frissítés.
De nem zavar különösebben, egyelőre megvagyok a vázammal. -
hemaka
Topikgazda
válasz
kerobi
üzenetére
A menüben kevesebbet fogyasztana, de egy fotón nem sok fekete rész van jellemzően. Habár az OLED-et én is jobban preferálnám, napsütésben is jól látható lenne, nem kellene matt fóliákkal szórakozni, a színekről nem is beszélve. Csak nem tudom az mekkora hőterheléssel járna videózás közben a váz egészére nézve.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
kerobi
üzenetére
Ennek a háromnak nem lesz közös metszete, mert az EVF sokat fogyaszt, OLED-nek kell lennie. Ha OLED-re cserélik a kijelzőt, az mégtöbbet fogyaszt, akkut meg nem tudnak fizikálisan nagyobbat tenni bele, mert egyszerűen kicsi a váz hozzá.
T6-ot kisebb felbontással nem adják ki, mert az habár ha stacked 26-os lenne, a marketingesek hogy adják el, hogy kisebb lett a felbontása az elődhöz képest?😬
Szerintem a partially stacked 40-es szenzort szeretnének bele, csak azt nem tudom, tud-e gyártani nekik a Sony (mert ff-en már van nekik), ráadásul az felveri az árát a váznak. -
kerobi
senior tag
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Itt most szerintem az a bajuk, hogy mit rakjanak bele? Van már hasonló felbontású szenzora valakinek, ami gyorsabb kiolvasású?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Ezt azért nem volt nehéz megtippelni.

X-T1 2014
X-T2 2016
X-T3 2018
X-T4 2020
X-T5 2022Az X-T6 már így is késésben van és nyilvánvaló, hogy idén már nem fog megjelenni. De logikusan az X-H3s-nek és X-H3-nak kell előbb jönnie (bár igazából a Fujifilm folyton felrúgja a logikát és teljesen követhetetlen mit-miért csinál termékfejlesztésnek álcázva).
-
pandd108
csendes tag
válasz
üzenetére
Sok Fuji vázam volt, az X-T30-at szerettem hardware szempontjából (leszámítva a véletlenszerűen megnyomható Q menü gombot), de az őrületbe kergetett azzal, hogy állandóan eltűntek a beállításaim, valamint az újabb fw-k, amelyekkel próbálták javítani ezeket a szoftveres hibákat (
).
Nem volt meg nekem, de talán az X-T30 II-nél már nem jelentkeztek ezek a problémák. Inkább a T2, T3, T5 szériánál kötöttem ki, ott minden pöpec (bár a Fuji fw-k ezeknél is okoznak néha furcsaságokat "javítás" címszó alatt...). -
törölt tag
Sziasztok! 5-6 év után visszatérnék a Fuji vonalra. Alakul egy X-T30 váz. Akinél van, vagy tájékozottabb nálam, megírna némi infót , tapasztalatot? Még X-E1, X-T1 gépeim voltak, gondolom azóta vannak fejlődések, előre lépések. Voltak negatív észrevételeim összeszereléssel, gépmeledésekkel kapcsolatban is. Gondolok a borítás-bőrözés leválására is. Javultak ezek a dolgok azóta ?Objektívekkel kapcsolatban többen említik ezt a Viltrox Air vonalat. Köszi a tanácsokat, véleményeket !
-
Imilenni
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Igazából a retro feelingen kívül az tetszik számára hogy előre beállított sémákban lehet képeket készíteni, nyilván közel nem egy X-Trans beállításokat tud az X10, a másik szenzor miatt.
Viszont ilyen árban ez tűnik a legjobbnak ilyen téren. -
hemaka
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nekem is volt anno olyan gépem, samyang 12/2-vel használtam, tök jó volt. Szerintem azt vagy 6-7 évig gyártásban tartotta a Sony.

mikrofonÖrülök, hogy tetszett, további szép napot akkor.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hemaka
üzenetére
Vagy a MILC-ek Pentax K1000-ese.
Tényleg nem tudok ennél jobb kezdő/hobbi gépet. Haveromnak pro Sony felszerelés mellé van és az egyenlítőt megkerülte vele travel/street témákat fotózva, legkevésbé sem kell félteni, AF is űrtechnika a korabeli Fujikhoz képest (X-E2 volt a kortársa...)Múltkor majdnem vettem egy X-E2-est mert 100-ért árultak egyet három sarokra tőlünk, de megvallom nem vitt rá a lélek. Volt már, de annyira öregesnek hat a sebessége. Van egy 1985-ös Minolta AF 7000 analóg gépem, nagyjából ahhoz tudnám hasonlítani. Ha már ennyire lelassulva alkotok, akkor meg már inkább tényleg analógra, nem csak hipszteresen digitálissal mímelve.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Az a sony vaz a fenykepezok windows 7-e. 😂
-
Imilenni
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Igen, volt E-2-m, szerettem, főleg hogy nem kellett fotóboltolni utána mert sikerült olyan beállítást találnom ami mindig jó volt

Tudom hogy technikailag vannak jobb választások is, de ahogy írtad inkább a fun faktor mozgatja a dolgokat a háttérben

Akkor ez a 115 annyira nincs is elrugaszkodva ahogy nézem.
X-E2 volt a kiszemelt, de 150-180 körül találtam csak + obi.A hölgy kérése pedig az volt hogy mindenképpen 100 körül legyen.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Imilenni
üzenetére
Semmilyen mögöttes logika nem mozgatja ezeknek a muzeális daraboknak az árazását. Sokan ruházati kiegészítőnek vásárolják. Technikailag biztosan nem ér 115 ezret, de akinek ez a gép kell (valamiért), annak annyit kell fizetnie, amennyiért éppen szembejön.
Értelmezhető alternatívák:
Fujifilm X-E1 ~ 80-180k
Fujifilm X-E2 ~ 120-260k
Fujifilm XC 15-45mm ~ 30k
Fujifilm XC 16-50mm ~ 30kSony A6000 ~ 80-100k
Sony 16-50mm ~ 20-25kEzek közül a Sony a legfeljettebb technikailag, de a Fujikat nagyobb szórakozás használni és szebb színeket adnak out-of-cam, de mint látod az áruk volatilitása a bitcoinhoz mérhető. Ha az alsó küszöb körül találsz egy jó példányt, akkor megérhetik, de mindenféle idióta árakkal találkozni fogsz.
-
Imilenni
addikt
Sziasztok
Vásárolni szeretnék egy X10-et, ajándékba ismerősnek.
Kérdésem annyi lenne hogy a piacon ez milyen értéket képvisel?
Találtam egyet 115-e szép magyar forintért, nemtudom hogy ez az ár mennyire “jó”? -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Meg szerencsére a gépek is fejlődnek, egyre informatívabb (vagy akár nagyobb, fényesebb) kijelzőkkel, már általános a komolyabb kodekek internal rögzítése, LUT view assist, stb. Nem beszélve az egyre fejlettebb AF rendszerekről, amik mellett a kézi focus pullra is ritkábban van szükség.
Addig húztam egy saját monitor beszerzését, hogy végül lassan okafogyottá válik még ott is, ahol pár éve még tényleg indokolt volt vele bohóckodni.
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Minél könnyebb, egyszerűbb setuppal igyekszem dolgozni, így is az oldalamon csüng általában egy másik gép, jönni-menni kell, mászni stb. Értem és tudom, miért jó a külső monitor, de Marci munkatársam is az első két melójára hozta el a SmallHD-t, utána rájött, hogy csak felesleges nyűg ezekben a helyzetekben.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Sokan emiatt használnak külső monitort gimbalon, én is gondolkoztam már rajta, de a fenének van kedve +1 dologgal bonyolítani az életét. Forgattam már így és tényleg sokkal jobb, de +1 akku management, +1 bonyolultság, +1 összeszerelni való, +1 súly és meg sem fizetik...
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Valószínűleg mert egy kompakt gimbalod van. Nekem az X-T3 kijelzője nem ütközik akkor sem ha teljesen síkba kihajtom az LCD-t.
Valószínűleg egy jóval nagyobb/nehezebb objektívvel annyira hátra kéne tolnom a balansz miatt a gépet, hogy már nem tudnám nyitni az LCD-t, de ebben az esetben a gimbalt kéne lecserélnem egy nagyobbra.
-
madgie
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Én nem tudok szépen mozogni - főleg kiforogni - a gimballal, ha nem az optikai tengelyen van a kijelző, hanem valahol oldalt. Az X-T4 a gimbalos gépem sok éve, egyszer nem hajtottam ki, inkább lássam nehezebben, mint sz@r legyen a mozgás.
Nagyon sok esetben épületvideónál így is vakon fejezem be a mozgást (pl mikor fel kell húznom a jelenet végére minél magasabbra a cuccot), a gyakorlat sokat segít ebben.
-
turbulencia8
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A gimbal hátsó tengelye nekem nagyon gyakran útban lenne, ha nem lenne kihajtható a kijelző.
-
ULPIUS
őstag
válasz
kovsol
üzenetére
Nagyon is jól csinálják azt amire gondolsz, a Hasselblad és a Leica mellett a Fuji az egyetlen brand amely rettentően kívánatos és egyben elérhető árú masinákat gyárt. (itt most a digi érára gondolok, mert analogból kb végtelen a lista kívánatos és álom gépek tekintetében)
Illetve a film sim mint sajátosság így ahogy van évek óta szintén egyedüli felhasználási élményt ad.
Aki nem csak munkaeszközként akar tekinteni egy fényképezőre, hanem az élvezeti faktort, a design-t, a feelinget, az esztétikát, az egyedi color science-t is keresi egy ilyen eszközben azoknak egyértelműen a Fuji a legjobb választás.
Egy Fujit használni olyan, mint egy szép klasszikus vagy youngtimer autót birtokolni, amit nem csak vezeteni élvezet, hanem minden egyes pillanatban amikor az ember ránéz örömet okoz.
(Mivel én nem a fotózásból élek nem fenyeget a veszély, hogy más márkákat kelljen használnom, amelyek lehet munkára alkalmasabb gépeket kínálnak. Ha ránézek egy digi canonra, nikonra, sonyra, ricohra, lumixra stb, a közönyön és a dögunalmon kívűl semmit nem érzek.) -
Stauffenberg
nagyúr
De pont ezt akarom mondani, hogy még ez sem igaz, mert a videósok 99%-ka nem vlogol és semmi értelme ennek az oldalra hajtogatásnak számukra sem, még a szimpla döntögetés is több haszonnal jár(na) a többségnek.
Hogy mit vartyog a kamerába a maradék 1% a Youtube-ra feltöltve az irreleváns, mert folyton úgy beszélnek, mintha alapvetés lenne, hogy videós = youtuber/vlogger/podcaster. Én még nem láttam olyat, hogy az esküvői videós vagy a helyi étteremnek PR anyagot készítő videós bármikor is önmaga felé fordítaná a gépét.
Az A7 V bejelentést már várom, de kötve hiszem, hogy lesz benne akkora tüzijáték, mint a Canon vagy Nikon idei bejelentéseiben (ha mégis, akkor azzal kapásból legyalulná az FX3, FX2, A7s III létezésének az értelmét).
-
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nem azt mondtam hogy videósoknak kell, hanem a két legolcsóbb mechanizmus közül ez a videósoknak, tartalom készítőknek a kedvezőbb, míg fotósoknak a dönthető.
Amit szvsz te keresel az A7V lesz, végre kap gyors szenzort és lesz svájcibicska kijelző is, persze zsebbe nyúlós áron. -
Stauffenberg
nagyúr
"X-T5 egy tipikusan fotócentrikus váz."
És ez hogyan segít a videósokon, akikről az volt az állításom, hogy szintén szívnak a szóban forgó LCD-kkel? Amúgy én az X-T3-on imádom ezt a mechanizmus videóra is.
"A gond az hogy megint úgy beszélgetünk hogy te videós szemmel nézed a vázakat én meg fotós szemmel."
Azt mondtad az oldalra kihajtós LCD a videósok miatt kell, én meg levezettem, hogy NEM miattuk, hanem mert minden költséget lespórolnak amit tudnak. Bármilyen mechanizmus ami ennél az egypálcás istencsapásánál komplexebb, drágább lesz (nagyjából 2 dollárral, de a nyakkendős majmok az Excel tábla fölött lehajolnak azért is). A videósoknak is az lenne az érdeke, hogy meghaladjuk végre ezt a kőkorszaki vackot, aminek semmi köze az igényeinkhez. Az igényünk az valami olyasmi lenne, mint amit a Panasonic is csinált (vagy a Fujifilm az X-T100-ban, az még elegánsabb is).
-
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
X-T5 egy tipikusan fotócentrikus váz.
A gond az hogy megint úgy beszélgetünk hogy te videós szemmel nézed a vázakat én meg fotós szemmel.
Fotósként az A7RV kijelzőjét sem szerettem, mert mindig döntöttem, viszont az átkozott kinyitó zsanérja volt a lazább, szóval ez úgy működött hogy bal alsó saroknál a zsanér csücskénél nyomva lehetett csak dönteni hogy ne kezdjen a lenyílni a tálcáról a kijelző. Ráadásul kötöttebb is volt a döntő csukló mint a korábbi A7 vázaimban, nehezebb volt még a tetejébe dönteni is, bár lehet hogy hosszú idő után kilazul. -
Stauffenberg
nagyúr
"Szerintem a piac eltolódott a hibrid, ill. videós felhasználásra."
Érthető, hiszen a médiafogyasztási szokásaink is eltolódtak a fotó felől a videó irányába, hiába szeretek fotózni, több videót nézek, mint amennyit Instagramon fotókat görgetek (amúgy is förtelem reklámtenger az a hely).
De egy jó videós váz erősíti a fotós képességeket is (pl: nagyobb buffer, gyorsabb kiolvasás miatt jobban használható e-shutter).
"és ezzel eljutottunk oda hogy fotósként felsőpolcos gépet vegyél ha dönthető kijelzőt akarsz."
De ez videósként is igaz, sőt sok esetben hiába veszed meg a felső polcos gépet (pl: A7R V), az meg pont videóra nem lesz alkalmas. Az utolsó dönthető LCD-s hibrid gépe a Fujinak az X-T3 volt, az X-T4 már egypálcás szutyvadék LCD-vel jött ki, az X-T5 visszakapta a jó LCD-t, de ez meg (már) nem igazán jó hibrid gépnek (arra van az X-S20 meg az X-H2s borzalom LCD-vel).
Szóval ettől nem csak a fotósok szenvednek.
A hétvégén forgattam megint a Sony FX30-al (haveromé), feltettem a gimbalomra és hetvenötször baszott fel az LCD-je (ráadásul ha kihajtod vagy becsukod, újra kell balanszolni a setupot, ami percekig eltartó szünetet jelent). Ez egy dedikáltan videós gép filmkészítőknek, nem pedig vloggereknek és még ezt is agyonverték ezzel az undorítósággal. Sokkal többször jött volna jól, ha csak simán egy picit magam felé dönthetem (miközben a teljes szembefordítás pontosan nulla alkalommal kellett).
-
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Szerintem a piac eltolódott a hibrid, ill. videós felhasználásra. A sima dönthető kijelző sem drágább mégis kigyomlálták teljesen a Fujit leszámítva, ergo videó irányba tolódott el a felhasználás.
Amit beraktál nagyon jól ismerem mivel volt A7RV-m. De az egy csúcsgép és ezzel eljutottunk oda hogy fotósként felsőpolcos gépet vegyél ha dönthető kijelzőt akarsz. De ha már spéci kijelző akkor megintcsak a Fujnál kötünk ki ahogy az elején írtam is először, mert a két irányba dönthető kijelző fotós célra jobb mint ez a svájcbicska. Nikon Z8/Z9-ben is olyan dönthetős van, de pl. Z6 szériából III-nál már ők is áttértek kihajtósra. -
vakablak93
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Érdekes, hogy ez a megoldás nem terjedt el komolyabban. Pedig elég jó kompromisszumnak tűnik, talán az X-T100-n volt hasonló ha jól rémlik.
Én pl. a full forgatható kijelzővel meg se vennék gépet, mert marhára idegesítő, hogy dönteni csak úgy tudom, ha teljesen kitekerem a gép mellé...
-
Stauffenberg
nagyúr
"inkább arról van szó hogy kihajtós kijelzőkkel inkább videós, tartalomgyártók igényét szolgálják ki mintsem fotósokét"
Nekem fontos a videó, de rengeteg helyzetben szarul jön az oldalra kihajtós LCD. Én egyetértek veled, csak annyival akartam árnyalni, hogy vannak nála sokkal kifinomultabb megoldások, amiket egy videós is értékelhet. Például itt van ez, aminél továbbra is tudod teljesen szembefordítani, de ha csak simán dönteni akarod, arra is van lehetőség (nem beszélve arról, hogy a legtöbb oldalra kihajtós LCD-nél már azelőtt el kell döntened, hogy melyik oldalán állsz a kamerának, hogy bármit bedugnál az oldalsó portokba, mert ha már szembefordítottad, nem tudod visszafordítani, hanem úgy kell félig behajtogatással bohóckodni vagy kihúzogatni a kábeleket).
Szóval ez az ódivatú, ócska, szimpla kihajtható LCD nem a videósok igényeiről szól, hanem arról, hogy minden fillért lespórolnak a gépről amit tudnak.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ha jól tudom A7IV szenzora ugyan azt hozza videóban...
Igazából ez a videós rész nem izgat, 2-3 perces kézből kitartott videókat veszek fel, inkább arról van szó hogy kihajtós kijelzőkkel inkább videós, tartalomgyártók igényét szolgálják ki mintsem fotósokét. Fuji meg szimplán csinált fotós és videós súlyú vázakat. -
Stauffenberg
nagyúr
A Sony A7R V csak line skipped (moiré, moiré, moiré) 4K módot tud, azt is 1,2x crop mellett. Kizárólag a 8K oversampled (8,6K-ból), de azon is van 1,2x crop és majdnem 40 ms rolling shutter, ami videóra a nagyjából teljesen kuka kategória, aki ezt a vázat videóhoz (is) veszi az nagy valószínűség szerint nem ért hozzá. (Összehasonlításul az ARRI és RED nagy felbontású szenzorai speciális RAW formátummal üzemelnek és azokkal lehet 6-8 ms kiolvasást is elérni 6-8K módban (ha éppen nem global shutter, mert ott ez eleve nem is téma).
A 40 megapixeles Fuji szenzor sem igazán jó videóra, nem véletlenül teszik "photo first" kamerákba vagy csinálnak az adott vázból "s" változatot (X-H2s) alacsonyabb felbontású és/vagy stacked szenzorral.
Az óriási felbontás nagyon komoly büntivel jár videóban. Én ezért nem nevezném ezeket a gépeket jó hibridnek. A stacked/partially stacked ~33 megapixeles szenzorok már egész gyorsak (de nem annyira, mint egy videóra dedikált ARRI vagy RED kamera, ott meg a RAW használata és a brutális tárhely igény és a fokozott hűtési igény a kompromisszum, de azok nem is hibridek).
Új hozzászólás Aktív témák
⭐Cashback promóció.⭐
Részletekért nyisd le az összefoglalót.
A promóció időtartama:
2025. Nov. 13. - 2026. Jan. 14.
- Elden Ring
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nintendo Switch 2
- Gitáros topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- További aktív témák...
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3560 i7-1165G7 4.7GHz / 32GB / 512GB / Quadro T500 2GB FHD 15"
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4173, 94% Akkumulátor
- Dell Latitude 7330 i7-1255U 16GB 256GB 400nites legjobb kijelző! 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Használt Samsung C24F390FH ívelt monitor / 12 hónap jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el: 
Ő meg a color gradehez nem ért annyira, szóval leosztjuk egymás között az utómunkát.
, új ára 2.1M.
De az így készült képek garantáltan tarolnak a családi összejöveteleken, nagyon "pop-up" és szép a bokeh. A GFX dinamika kapcsán persze nincs összehasonlítási alapom, majd egyszer bérlek egy ilyet pár napra.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
).