- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
-
LOGOUT

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
💸Cashback objektívekre : 2026.04.01 - 2026.05.31.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vakablak93
őstag
válasz
kovsol
üzenetére
Az jó ha az olvasó integrálható a meglevővel közösen. Ez egy pont.
Az is oké, hogy gyorsak.De valahogy mégsem terjednek, talán mert minden nemű ssd áremelkedés ellenére ezek kb. 4-6X drágábbak mint egy 2230-as ssd még mindig.
Tényleg ne haragudj, de az a szabávány akkora költség, hogy még viccnek is rossz.
Pont az ilyen csenevész kis darabszám miatt, pofátlanul drága mikroszabványoktól kéne megszabadulni, mikor van olcsóbb tömegtermék.
-
válasz
kovsol
üzenetére
Kísérletezgetek vele, auto wb és úgy néz ki nekem a -4 b +3 r jön be jobban. Bár a képek között amin néztem, volt reggeli melegebb fényű kép és délutáni is, amikor a hátam mögül jött a nap, próbálok egy olyat belőni ami általában jó. De tényleg jó az alap wb, eddig sose sikerült igazán jót kihozni a cn-ből, ez az első ami a leginkább tetszik.
-
-
vakablak93
őstag
válasz
kovsol
üzenetére
Nekem az X-T30-at szinten többért sikerült egy boltnak eladni, mint amennyiket kináltak érte a használt piacon mikor hirdettem.
Szerintem sokan szívesebben vesznek egy boltból ellenőrzött hasznalt cuccot, akar gari, visszaküldési lehetőség stb okán, mint kéz alól.
Ez mondjuk nem feltétlen rossz, mert mi is gyorsabban adhatjuk vehetjük a dolgokat ilyen formán használtan, mintha magunk várnánk a dolgokra, mint ahogy te is írod.
-
Ijk
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Én is árulok egy ideje pár cuccot, de még érdeklődő sincs. Nem is érdemes most eladni az EUR árfolyam miatt, én sem vennék szinte semmit most használtpiacon amikor szürkén olcsóbb minden. Egészen elképesztő szakadék van főleg Sony hazai és szürkeimportos árai között legtöbb típusnál.
Az a jó fotós cuccnál, hogy nem romlik meg, viszonylag lassan avul el a technológia, az igazán nagy bukta jellemzően ha újonnan veszed és az ottani értékvesztés, utána jelentősen lassul.
GFX100RF mellett alig használok valamit, általában az Viltrox Air 50-et szoktam ha a Sony előkerül. Jópárszor bekészítettem a 35GM-et hogy majd azzal indulok el, aztán mindig a Fujit vittem a mérete miatt, gyakorlatilag 1 éve egyszer vittem ki a GM-et és akkor is elég lett volna f4 rekesz. Van egy 21mm fix, azt is ki tudom váltani ha akarom egy Ricoh GW adapterrel, 50-65mm-es kistelét meg kikroppolom a KF szenzorból. -
-
-
p_adam
addikt
válasz
kovsol
üzenetére
Kb. legalább 30-40 olyan Christopher Frost által tesztelt optika van (pl.), ahol látható, vagy itt is... Persze lehet érvelni, hogy ritka az ilyen focus pull, de videóra egy széleken gyengébb optikailag korrigált régi optika is ér legalább annyit, ezekhez vagyok szokva.
-
válasz
kovsol
üzenetére
Félre ne érts, nem pont szegény x-half-ot akarom bántani - ha ingyen kapnék egyet, nem adnám el, elhasználgatnám. De erre erőforrást pazarolni, amikor annyi minden más fejlesztenivaló lenne házon belül, utána kihozni egy valóban lehetetlen áron, na ez az amit nem így csinálnék.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
De ezek szerszámgyártó márkák, míg a Fujifilm egyre inkább prémium márkakaként pozícionálja magát (az X-rendszer mindig is ilyen volt, de egyre látványosabb, például az X-E5 hardvere nevetséges az árához képest).
A prémiumot meg nem csak a vásárló kapja, hanem a márka is (high margin), semmilyen extra költséget nem fog benyelni, még versenyhelyzetben sem, mert nem tekinti magára érvényesnek a versenyt, de ez csak azoknak működik, akik már sikeresen felépítették a saját párhuzamos univerzumukat (a Fujifilm próbál úgy viselkedni, de ettől még messze van).
-
madgie
titán
válasz
kovsol
üzenetére
Marci kollégám mesélte a múltkor, hogy kipróbálták a GFX Eterna 55-öt és nem akarták elhinni, hogy egy "Filmmaking Camera" címszó alatt futó cuccban tényleg nincs benne egy nyavalyás Anamorphic De-squeeze sem. Oké, külső monitorral van, de bakker, kis túlzással a telefonos kamerás appokban is benne van már és azért mozis célokra nagyon sok anamorf objektívet használnak...
szerk: na várjál, mégse, a honlap szerint meg tudja. Lehet valami post-production fw volt rajta még?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Tudom, én a korábbi vázakról beszéltem. Amikor elkezdtek egyre erősebb CPU-kat alkalmazni, úgy elég sokáig probléma volt a melegedés (de nem csak náluk). Ez is egy know-how, aminek a megoldása nem a fán terem, hanem végig kell menni rajta. Amiben lehet reménykedni, hogy a Fujifilm tud már vásárolni olyan CPU-t a piacról, amialacsonyabb fogyasztás (=kevesebb melegedés) mellett is tud jelentős teljesítmény növekedést. De az drága lesz.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Jó de abban egy olyan CPU van, ami nagyjából űrtechnika bármihez képest ami eddig Fujifilm gépben felbukkant. De azt azért tegyük hozzá, hogy a Sony is a saját kárán tanulta meg, hogy az erős CPU több hőt termel, szóval azzal is kellene kezdeni valamit.
A Fujifilmnél meg most tanulják ezt, ha tényleg lesz hajlandóság arra, hogy komolyabb hardvert tegyenek a következő generációs gépeikbe.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
1. Szerintem egyáltalán nem rendelkezik a csapat a kellő szakértelemmel az algoritmus gatyába rázásához. Amit az eddigi frissítésekkel összeszerencsétlenkedtek, azok ékes bizonyítékai a szakbarbárságnak. Komoly mérnököket kell leigazolniuk ahhoz, hogy ezt az ígéretet akár csak a legkisebb mértékig beváltsák.
2. Nem tudod a hardveres korlátokat leküzdeni FW frissítéssel és itt ütközik ki az a több éve tartó probléma, hogy a fókusz (pun intended) elment a prémium imázs építésére és az összes ilyen márkában az a közös, hogy a lehető legalacsonyabb gyártási költségből kell kihozni a legnagyobb profitot. Az alulméretezett számítási kapacitás megbosszulja magát, nem tud eleget mintavételezni az AF, de már az is rottyra teszi a CPU-t, ha csak ránézel a Clarity beálításra.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
kovsol
üzenetére
Mivel ok is emlitik a cpu-t, teljesen jol gondoltuk, hogy ezt sporoltak ki allandoan es emiatt nem tudnak semmi ertelmeset kezdeni az af-fel. Most ha tenyleg tesznek bele normalis cpu-t, az mar felsiker, lesz mire epitkezni.
En is ugy gondolom, hogy egy z5II autofokuszt tudna, mar jo a mostanihoz kepest. -
Ijk
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Az algoritmuson biztos lehet sokat reszelni, legtöbbször pl. nem is a sebesség a gond vele, hanem az arc/szem-követés olyan idegesen ugrál hogy ha nem kifejezetten egy alannyal portrézol ahol nincs a háttérben ami megzavarja, akkor jobb kikapcsolni. Ami nekem 35mm F4-en nem gond ha nem mm pontosan a szemen van a fókusz, de f1.4-es üvegnél már igen.
Sonyt belövöm sima wide-ra és szinte soha nem kell váltanom módot, Fujin az elülső kis billentő pöcök fel van programozva hogy gyorsan tudjak váltani zóna, követő, wide, és pontszerű módok között.Múltkor videóztam, biztos user error (vagy nem). Trackinggal ráálltam a gyerekre, a másik közben elsuhant a kamera előtt, és ráállt a tracking keret, kb. 5 másodper homályos rángatás lett a videóban mire visszaállítottam a másik gyerekre a követést. Miért???
Ugyanazon a szülinapon, fotózom a gyereket, az összes lufira rá akart állni az arcfelismerő, a gyerekre meg véletlen sem. De van hogy az állólámpára ugrik rá a háttérben egy hatalmas álló kerettel. Miért?? -
madgie
titán
válasz
kovsol
üzenetére
TTArtisannal is ez van, most a legújabb Lumix S9 firmware-rel pl sokat javult az AF a két TTArtisan fix-szel, pedig konkrétan nincs is ez benne a leírásban.
Ugyanez pepitában, amikor a Nikon egy fw frissítéssel kinyírta a 3rd party Z-EF adapter kommunikációt, így lett a kolléga zseniális és méregdrága Canon 50mm T/S obija kis túlzással papírnehezék (Nikon gépe van, nem is akar mást). Eladni nyilván nem tudja itthon azt az obit, túl speckó, nemzetközi oldalakon meg még nem hirdetett soha, nem is akarózik neki... -
-
válasz
kovsol
üzenetére
Én egy Classic negative alapú szimulációval kísérletezek most, és amennyire nem szerettem annyira jónak látom most. Van benne egy olyan hogy az árnyékokra raktam a kontrasztnál -1 korrekciót, tehát hogy csökkentse az árnyékok kontrasztját (kb így világosítja kicsit úgy érzem) és egész jó lesz a végén.
Valami elszíneződése lehet, de nem mindig észrevenni mert a 25/2-es manuális obi van fent sokszor az meg magentába színez, szóval mindegy is
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
"Rengetegen nem csak emberek fotóznak. A bőrszínen túl is van fotográfia."
Nem mondtam, hogy rossz filmszim, vagy más se használja. Nekem a bőrszínek a problémám vele elsősorban és mivel a témáim portré, dokumentarimzus és utcai fotó, ezért ez egy hangsúlyos probléma számomra.
"Fujin meg alulexponálni?"
Aztán beraksz két fényképet, amit alul kellett exponálnod, hogy helyesen adja vissza az erdő mélye hangulatot.
Amúgy szép képek, de én erdőben ritkán fotózok (pláne itt, kb 15 percre lakom innen a II. kerben és hetente járok ki ide sétálni). -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Hát igen, de nem elviselni akarnék egy receptet, hanem szeretni, kedvelni. A Classic Neg legnagyobb baja (számomra), hogy belevisz egy ilyen sárgás-narancsos túltelítettséget a bőrszínbe és minél inkább alulexponálsz, annál csúnyább lesz. Amikor eleve minden arany színben úszik, akkor nem baj, de máskor inkább idegesít sajnos.
-
madgie
titán
válasz
kovsol
üzenetére
Nekem múltkor a Panasonicon is (nemröhög
) a Reggie's Portra jött be a legjobban a Zene Házában egy workshopon, annyira erős monokróm vörös fény volt a fa barnájára rátolva, hogy az volt számomra a legszebb pirosat adó opció.szerk: de egyébként sem tudom elengedni a Fuji színeket, ez például Reala alapú pixel-shift multiexpó kézből, egy egyszerű kitobival (meg nyilván korrigáltam utólag)
-
válasz
kovsol
üzenetére
Persze. Otthon olyat vágok, amilyet akarok.
Amit ki kéne próbálni, hogy beállítom már a gépen a képarányt, mivel az alapjaiban meghatározza a látást, komponálást. Na ezt nem tettem még meg soha...
Az csak egy plusz kérdés volt bennem, hogy amúgy milyen obit hegesztettek ezekre a gépekre, de ahogy látjuk volt 3 verzió is, felteszem a szokásos a szentáhromságból (klasszik nagylátó, normál és portré) esetleg eltolva az egészet a nagylátó irányba, hamár panorámáról van szó. Nem mentem utána... -
madgie
titán
válasz
kovsol
üzenetére
Igen, ez tök jó, Panán is fent van nekem egy csomó LUT (az S9 asszem 38 LUT-ot tud tárolni), ebből a packból fent van a Nostalgic Nega, a Classic Chrome, Classic Nega, meg az Acros.
Ami még szintén tök jó, hogy teljesen azonos a camera JPG-re égetett LUT, meg a LR-ban rawra rátolt xmp profil.
A complete pack-ot én nem vettem meg, csak a simát, Fujin engem sokszor inkább zavart a Color Chrome, főleg a kék tudott kőbaltásan dolgozni, ha növényzet is volt előtte (csúnya halo volt átmenetnek a kettőnél). -
válasz
kovsol
üzenetére
Nem tudom, hogy van-e köze hozzá. Nekem nincsenek tapasztalataim a firmware-frissítésekkel leromló AF-ről, mert az én vázamra már évek óta nem jött új fw. Lehet, hogy igaza van. De a korábbi videói amit én néztem, annyira hatásvadász módon negatívak voltak, hogy úgy éreztem, hogy kis hibákat nagyít fel és azon élvezkedik, hogy beleverheti a csúfot valamibe. Vannak youtuberek akik a pozitív elfogultság miatt nem tűnnek hitelesnek, őbenne a negatív elfogultságot érzem és ugyanezért nem érzem hitelesnek. De persze attól még az lehet, ez csak egy személyes benyomás.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Pontosan. Az X-H2s amikor kijött, azt a valaha volt legnagyobb kedvenc kamerájának nevezte, majd egyik FW frissítés jött a másik után és lett egyre rosszabb. Mai napig úgy dolgozik vele, hogy visszarakja az 1.0 verziót.
Attól még nem kell szeretni a stílusát, de a frusztrációja annak köszönhető, hogy egy fanboyokkal és lefizetett influenszerekkel teli világban nem tudsz semmit elérni a bársonyosan kibélelt mondatokkal. Az algoritmus nem így működik. Lehet van még háromtucat videós, akik ugyanezeket a problémákat feltárták már és 80 nézőjük van, őt meg felkapta az algoritmus.
-
vakablak93
őstag
válasz
kovsol
üzenetére
Kifizetődni láttszik az elhatározásom, hogy az X-T50-et előrendeltem direkt, azért hogy a a frissítésekkel ne basszóddjon el az AF
Más:
Egyébként kezdem azt hinni, velem van a baj, csinál hülyeségeket a kamera de valahogy mégis imádom. Nem is agyalok máson.
Csinál hülyeségeket, de ha hazajövök egy conról akkor 200 fotóból 197db-on eltalálom amit kell. -
Ijk
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Nekem múltkor 100rf gyerek melletti ikea állólámpát találta fő témának, ki is kapcsoltam a szemkovetest. De ami agybaj néha hogy ott a zöld keret az arcon és visszajatszaskor ott a detected face felirat, lefelé nyil és razoomol a full homály arcra. Ritka de pont annyira bosszantó hogy aki profikent Fujit használ az tuti mazochista hogy ezzel izzad Sony vagy Canon AF helyett.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
A legjobb, amikor a pénzért bérelhető, újságírónak maszkírozott videóprostik ("youtuberek") úgynevezett "tesztvideóiban" is pont akkor esik le az AF box az arcról és megy el a kerti sufnira, amikor a scriptben a megújult AF rendszert kell éppen isteníteni. Nem tudom, hogy ennyire ostobák vagy legalább humorérzékük van.

-
b.vr
őstag
válasz
kovsol
üzenetére
" nem ad ez hozzá semmit. Nem generativ kitöltés. Az AI csak egy felkapott cucc most."
Ezt tévesen gondolod, a zajszűrés fundamentálisan AI, annyira hogy ami pár éve mint generatív képalkotás berobbant (stable diffusion, dall-e, stb, de amúgy ezek szoros kapcsolatban voltak az LLM-modellekkel, merthogy alapvetően építenek a kép-szöveg kapcsolatra), szóval ez korábban konkrétan a zajszűrésből indult (természetesen nem fotó/video zajszűrés volt a cél, hanem a render, és leginkább realtime render (tehát hogy ne kelljen a végtelenségig iterálnia a renderelőnek, hanem elég legyen villámgyorsan egy nagyon nagyon zajos kép, amiből aztán a rednerhez képest töredék idő alatt mégis tiszta képet tud a vga előállítani)
A képgenerálók aztán pont ezt vitték az extremitásig: a bemenet ott már csak szánsékosan egy nagy zajtenger, és a prompokkal mondja meg a user hogy "mit lásson bele" a száz százalék zajba.
(a tréning meg pont fordítva megy: a zajmentes képhez adnak hozzá zajt, és az algoritmusnak az a feladata hogy próbálja felismerni az eredetit. Persze most rendkívül elnagyoltan leírva az egészet) -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Elvből sem...

Az AI zajszűrés még oké, de nekem ne hozzon létre a semmiből kamu részletet. Akkor sem ha hihető. Fundamentális és erkölcsi problémám van a generatív AI használatával a művészetben (különösképpen az Adobe-val... vannak "fair use" modellek is, de azokat nem a big corpo üzemelteti).
-
Ijk
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Egyébként háttérnek kiraktam tegnap és pont úgy vágtam meg 16:9-re, de alapból ritkán vágok. Nekem egyébként a vágatlan tetszik jobban valamiért.

Nagyon szeretek ezzel a 100RF-el mászkálni, ha nem muszáj fel sem teszem rá az adaptert, napellenzőt csak objektívsapkát, imádom hogy ilyen kicsi lapos, könnyű kis gép. Valahova el kellene már utazni, biztos nem vinném a Sonyt csak ezt.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
kovsol
üzenetére
Eléggé, ha már memóriakártya meg ilyesmi kacatok helyett ezt adják. Gyanítom az adorama berendelt egy csomó xhalf gépet, aztán már jó ideje csak nyomja a készletet, valahogy szabadulni kell tőlük. Itthon mondjuk ilyen akciókról csak álmodni se merünk.
lugosi
Nem rossz akció, csak most már ki vesz T5-öt, amikor elvileg jön az utód lassan, már felesleges váltani szerintem. -
válasz
kovsol
üzenetére
Érdekes korkép egyébként, hogy manapság mindenki telefonozik minden szabad percében.
Szóval ami eszembe jutott, hogy mi jutott eszembe ezekről a képekről. Elkezdtem követni egy youtubert (camera newb), egyik szemére vak, másik szemével csökkent látású lány. Beszélt az egyik videójában arról, hogy miért kezdett el fotózni. Kiment a testvérével egy parkba, és csinált pár képet és otthon, amikor nézegette a képeket a gépén, akkor látta is igazán hogy mik voltak ott, mert bele tudott nagyítani, és amikor kinagyítva megnézte a madárnak a szemét, az egy nagy élmény volt neki. Nekem is az jutott eszembe ezekről a képekről, mert Pesttől távol élve ez nekem egy élmény, hogy kimerevedik egy pillanat, és bele tudok nagyítani, meg tudom nézni a feliratokat a villamoson, az emberek pillanatnyi arckifejezését, minden apró részletet. Egy pillanatnyi lenyomata a világnak.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Benne vagyok. Nekem is extra motiváció lenne, hogy ne csak kijárjak streetezni, de aktívan osszak is meg belőle (a heti rendszerességet nem ígérem, mert nem kizárólag Fujival fotózok, hanem analóggal is).
Nem tudom ti mennyire használjátok az instagramot, de tolhatunk egy saját hashtaget (#PHujifilm
), legalább gyűlik valahova (de ide is linkeljük be mindenképpen), meg egymás algoritmusait is megpörgetjük vele (csepp a tengerben, annyira el van b*szarintva már az a szerencsétlen platform, de akkor is). -
madgie
titán
válasz
kovsol
üzenetére
Gondold el, amikor én
önszivatáskéntX100V-vel csináltam ezt meg.
Fix objektív, csak landscape formátum, 365 napon át.... a végére a tököm tele volt az egésszel
(megvan egy insta fiókon az összes) -
madgie
titán
válasz
kovsol
üzenetére
Néztem a két TTArtisan-t a gyártó webshopjában és bár olcsó volt, azt írták, Kínából küldik és a VAT a vevő dolga. Felnéztem a lengyel barátaink nagypiacára, az Allegro-ra, ott volt egy lengyel webshopnál (TTArtisan usernév alatt) épp csak hangyányival drágábban.
Nem mondok újdonságot szerintem senkinek: szét kell nézni, mit, honnan, hogyan érdemes vásárolni.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
kovsol
üzenetére
Múlthéten jött cucc amcsiból a posta hozta és ott is kellett kiperkálnom a postásnak a vám+állami sarcot. Az aliexpressnél már fizetem, valószínűleg azért is drágult meg minden, nem is éri meg lassan onnan venni semmit se. De amikor elindult a nagy harc ellenük, akkor szintén posta hozta, csak neten fizettem ki az oldalukon a sarcot, mert jött róla email értesítés.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
A legtöbb "extrémebb" recept a Classic vagy Nostalgic Neg-re épül, amellett, hogy utóbbit nem tudja a vázam, egyiknek sem vagyok nagy rajongója bőrtónusokban.
Egy kicsit kontrasztosabb, szaturáltabb Classic Chrome, enyhén melegebb AWB-vel nálam a go-to mindennapi, legtöbb élethelyzethez jól illő recept, ami könnyen tud alapja lenni némi további fűszerezésnek utómunkában.
De én a jobban szétcsavart recepteknek sem vagyok ellenére, de ahogy Mazsi is írta, sajnos elég szűk a felhasználási körük amelyben tényleg jól néznek ki. Akkor inkább utómunkázok egy visszafogottabb recepttel készült fotót szükség esetén. Ez csak ilyen személyes megközelítési preferencia.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
kovsol
üzenetére
Van itthon új fajta Nikon és láttam, hogy van picture control, de annyira nem találtam részletesnek és hasznosnak, mint egy Fujinál, de annyira nem is merültem bele.
madgie
A akkor már hagyományt űz ebból, mint a Fuji a fókusszal. Emlékszem az első milcem egy Oly EPL5 volt, a Panasok már akkor is anyáztak a wb és a pocsék jpeg miatt.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Meg amúgy a GFX alig nagyobb a hagyományos full frame szenzornál, nem hiába van egy kosárnyi DSLR objektív, ami nagyon patentül adapterezhető rá, mert kiadja azt a képkört is.
Nem a GFX érdemeit akarom elvitatni, csak a legtöbb mainstream középformátumú rendszer valójában csak "crop" középformátum. Analógnál sokkal nagyobb a különbség a 35mm és a 120-as rollfilm felbontóképességében.
-
p_adam
addikt
válasz
kovsol
üzenetére
Én ezt látom, nem kötelező elhinni, mindig vannak kivételek.
Tekintsük úgy, hogy az egészet nézve 1% a hibaarány (nyilván nem ennyi, de vegyünk egy számot), akkor a Canon/Nikon ugyanez 0.2%, azaz pl. két ilyen számnál utóbbi esetben 5x nagyobb eséllyel nem nyúl mellé a vevő.
A7III hamar tönkremenő zárja abszolút ismert probléma (pl. Canon EOS R-el is előfordul, de ahhoz képest elenyésző mértékben) elvileg A7IV-be is ugyanez került, A7V-ben már végre A7RV-re hasonlító jobb konstrukció van. Ezen felül pl. a porvédelem vicc a Canon-hoz képest, ahol a szenzor borító üveg is igényesebb, kb. szinte semmi tisztítást nem igényel. Az A9 volt az első kamera, ahol tényleg komolyabban elindult a jó irányba. -
válasz
kovsol
üzenetére
Én is a régi Godox rendszervakumat vittem a családi összejövetelre, plusz az volt a terv hogy viszek egy vagy két Lux cadet-et és azok vezeték nélküli módban innen-onnan adnak háttérfényt de végül otthon hagytam őket mert így is sok cuccot pakoltam be. Azért jó látni hogy milyen jól jönnek fel ezek a külső gyártók, vakuban a Godox, objektívben meg pl a viltrox.
-
p_adam
addikt
válasz
kovsol
üzenetére
Az influenszer tevékenység határait nehéz meghúzni (egyesek szerint elront minden hobbit). Sokszor megtévesztő módon célzottan arra irányul, hogy megvegyék az adott dolgot, jogosan kritizálható. Itt nem látom, hogy adott márkát jobban ajánlanak, mint egy másikat. (Ugyanúgy ajánlanak 3rd party gyártót, stb.)
Vannak hibák? Persze. Összességében semmivel se rosszabbak, mint mások, de ha van valami jobb alternatíva "profi" tesztre, várom. Nincs elfogulatlan teszt (photonstophotos hasznos adat, de azért nem feltétlen tudja egy szám alapján megítélni, mi hogy áll) és személyes vélemény is lesz benne (adott esetben elmondják, hogy "nekem jó a fogás, gombok kiosztása, neki nem", több szem többet lát alapon behívnak egy adott fotóst, aki használja a márkát, stb.).
Még mindig ott tartunk, hogy a kritika főleg abból adódik, hogy adott vélemény többet számít, mint az enyém - természetesen számítógép mögül, behatóbb gyakorlati tapasztalat nélkül. Különösen irritáló, hogy még jó pénzt is kapnak érte, bár közben reklámozni kell mindenféle dolgot. Ilyen alapon újságot se kell olvasni, ott is van különbség, de az alapelv azonos, a legtöbb cikk okkal születik, adott stílusban, és a "szakmaiság" adott esetben inkább megmosolyogtató, indirekten pénzre váltható "státusz". -
vakablak93
őstag
válasz
kovsol
üzenetére
Ha lemeretezve atkuldom a telefonra az x100 rol a képet is sokkal jobb minőség mint a telefonom
Ilyen eretnekséget meg ne merj említeni a mobilok tesztjei alatt, úgy neked esnek majd, hogy ihajj...
Ha tudnád miket kaptam, egy-egy mobiltopikban, amikor a készüléket alapvetően méltattam, de odaírtam hogy a kamera emiatt nem érdekel benne
Ezért mágján akarják az embert megégetni néha
-
turbulencia8
addikt
válasz
kovsol
üzenetére
Úgy értem fényes nappal nincs sok előnye magának az APSC szenzornak a telefonhoz képest (számomra). Persze a Fuji színvilága és egyéb képessége nagyon hiányozna, szóval nem fogok telefonnal fotózni. Este már nagyon látványos a különbség akár egy Viltrox Air fotónál egy Galaxy Ultrával hasonlítva.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
A 13 Pro-ban már van ProRAW támogatás, importáld be Lightroomba (akár a mobilosba) és a Profiles alatt húzd lejjebb a csúszkát, hogy mennyire legyen erős a szétprocesszált HDR hatás (az élesítés és zajszűrés pedig már alapesetben is lejjebb van tekerve ProRAW-ban, de egyik sem nulla, csak ízléses). Én általában addig szoktam letekerni, ami kb. egy hagyományos fényképezőgép dinamika átfogását adja vissza. Aztán szerkeszd meg kedved szerint.
Amúgy még jobb, amikor már a 48 megapixeles szenzorral tudsz lőni, az mondjuk leméretezve utólag kb 24 megapixelre elég baszó képet ad egy mobilhoz képest (az egyik ilyen fotómat használom háttérképnek Mac-en még a 27" 4K monitoron is).
Ettől persze még dedikált kamerával egymilliószor jobban szeretek fotózni, de szükségmegoldásnak elég ütős ha tudod mit csinálsz. Nekem nevetséges amikor emberek mobilból kieső Jpeg-eken vesznek össze, egyfelől egyik szarabb a másiknál, másfelől pedig nem a szenzor képességeire reflektál, hanem arra, hogy ki-milyen algoritmust patkolt össze mögé (és mindegyik borzalom).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Ott is már így működik?
Mert korábbi vázakon csak Jpeg-only a funkció, amint bekapcsolod a RAW-t, már dobja is el.
Panasonicon kedveltem, hogy a szenzor 4:3, de én 3:2-ben szeretek fotózni, de RAW-ból bármikor visszahozható a teljes 4:3 kép (lelógó kislábujjak megmentője). De amúgy digitális zoomra is tök jó. Az elv egyszerű, kapsz egy Jpeg-et a vágyott kivágással, míg a RAW egy metaadatot arról, hogy mi a default crop amivel meg kell nyílnia mondjuk Lightroomban, amit utólag módosíthatsz.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
De ennek borzasztó energiaigény-költsége van.
Az iPhone Pro modellek egyik legnagyszerűbb funkciója (fotóban) a ProRAW, de kattintok vele 40-50 fotót és komolyan kezdhetek aggódni azon, hogy nem érek haza már vele ha nem tudom tölteni valahol. És melegszik is kegyetlenül. És akkora a shutter lag, hogy nehéz jól időzíteni vele mozgó témára. És sorozatot nem is tudsz lőni, kb 1 fps a sebesség és ebben egy olyan CPU van, ami egy videóvágó laptopot meghajtana.
-
vakablak93
őstag
válasz
kovsol
üzenetére
Nem tudom, lehet nem jelent semmit.
De fiatal ázsiai túristáknál, a karácsonyi vásárokon az utóbbi pár hétben néhány x-halfot azért láttam, illetve előtte november végén Stuttgartban a Comic-Conon.Szemlátomást nagy élvezettel szórakoztak vele.
Nyilván, ez nem jelent sokat, csak néhány népesebb esemény. De más kis eszközt már nem nagyon láttam egy ideje semmilyet, ennek okán elég feltűnőek.
-
Ijk
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Én az X-half-ot nem értem, tőlem messze áll a koncepciója.
Valószínűleg valami X30 utód lesz, zoom obival. Amivel az a gond hogy 1" szenzor f2.8-ról sötétedő zoom már nem tudom kinek kell, amikor vesz egy telefont 3 kamerával kvázi ugyanazt a képminőséget tudja. Nem is nagyon értem fényképezőknél miért erőltetik ezeket az 1" szenzorokat. -
Ijk
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
Már vannak kísérletek pl. kamera mozgást algoritmussal úgymond pixel-shiftre váltani, lehet hogy eljön a korszak amikor kiveszik az IBIS-t a gépekből mert jobb képet ad az algoritmus kézből fotózva. Gondolom ehhez hatalmas számítási igény szükséges, 12MP-t talán már most is meg tudnák oldani, de magasabb felbontásnál biztos hogy át kell vinned számítógépre. Teljesen más 12MP-re és 30+MP-re vinni ilyen számításokat.
Ha puristák vagyunk persze csak egy expós felvételeket fogadjuk el, mert mindig valami AI mókolás kell több expónál, a világ ugye nem statikus kép hanem minden mozgásban van.Fuji most jön valami 1" szenzoros géppel. Én biztos úgy csinálnám hogy elé raknék egy jó minőségű f1.0 fényerejű (telefonokban jellemzően f1.8 szokott lenni) ekv. 28mm-es üveget, 12MP-es kimenő felbontással, telefon SOC-al. Kvázi okostelefon, ami fényképező alakú, kezelésű, csak agyonveri a legjobb telefonokat is képi világban mert van benne normális objektív.
lugosi: Kikapcsolod az AI-t majd és kész, ahogy most is át tudsz állni teljes manuál-ra.
-
vakablak93
őstag
válasz
kovsol
üzenetére
Tök cuki
Utazós mini szetupnak egy TT600-am van egy eredetileg AD200-ra való gumilabdával. Azt is belepréselem egy övtaskába a géppel obikkal, meg a tatyón lévő kixsi allvánnyal, de ez nagyon aranyos.Lehet erre kéne váltanom. Nagyvakunak az AD200 Pro nagyon bevált, de kicsinek kéne egy kisebb mint a TT600.
Ha otthon vagyok ezek szerint hugomnak is kölcsönadhatnék egy ilyet meg az öcsémnek is?
Pana/Sony gépeket használnak. -
Ijk
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
A vízben az a jó hogy a tömegközéppontomnál ad plusz tömeget. Ellenben én még a 190g-os telefont is lecseréltem 160g-ra mert kevésbé húzza a zsebem tekerés közben. Crossbody sling amikor lifeg a mellkasodnál sem mindegy hány deka és nem azért mert a vállad húzza, hanem hogy harangozik.
-
turbulencia8
addikt
válasz
kovsol
üzenetére
A részletes exif számomra nagyon hasznos, az automatika nagyon sok mindent szabályoz különböző témáknál, jellemzően azokat próbálom reprodukálni manuális obival. Tájképeknél pl. csomó vöröset tol a clarity mellé (mondjuk a WB állítgatáshoz nincs türelmem).
Amúgy végül megvettem a Sigma 18-50/2,8-at, hihetetlen jó ez az obi. A kiváló bajonett-megmunkálás minősége, a makró képesség, jó AF és a természetesebb bőrtónus valamint a szuper bevonat egy dolog. Ami nekem különösen tetszik, hogy sokkal pontosabb a fénymérés mint a Viltrox-szal meg a gyári 15-45 Fujival: a Sigmával nincsenek alulexponált képeim.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- LG LCD és LED TV-k
- Állítólag összeolvadt a OnePlus és a Realme
- Apple asztali gépek
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Crimson Desert
- Diablo IV
- Jövedelem
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- További aktív témák...
- ADVANTECH SQFlash 512 GB SATA SSD
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ ASUS Vivobook 15 - 2.8K OLED 120Hz - i5-1335U - 16GB - 1TB - Win11 - Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF Gaming OC RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Pro Max / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:86%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el:
ez is jó lehet

Bennem is megvolt a vágy, de a lustaság győzött.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
hemaka