Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_
üzenetére
Amazonról rendeltem, pontosan ez az. Elég jó cucc, nagyon szeretem.
Szakajtót illetően: a náddal nagyon szép minta lesz a kenyéren, ha ügyes vagy, a fapépessel nem. Ellenben a fapépes szögletes formájú, így tömzsibb lesz a vekni, ami kisül, és kevésbé ragad bele. Én mostanában mindig teszek bele ruhát, így a minta nem lényeges, de a forma miatt inkább a fapépest használom. Azt sajnos itthon nehezebb beszerezni. -
-
Essejó
veterán
válasz
krizmo_
üzenetére
Szerintem meg egyszerűen túl van spilázva ez a kovász dolog. Legalább is ahogy anno kiskoromban édesanyám mesélte, hogy hogyan sütötték otthon a kenyeret még a háború előtt, meg utána is. Sajna régen volt és nem emlékszem minden részletre, de valami olyan volt hogy formázás közben lecsíptek a tésztából egy darabot, meg a dagasztó teknőből is kikaparták a beragadt tésztát, és azt tették el egy tüllel letakart köcsögben a következő sütésig. Aztán a sütést megelőző napon elővették, felöntötték vízzel kevertek hozzá lisztet. Meg mintha egy kanálnyi aludttejről is lett volna szó, de ebben már nem igazán vagyok biztos. Ilyen száraz kovásza Anyunak még itt Pesten is volt pedig itt már csak évente párszor sütött, de az a kenyér az bizony KENYÉR volt.
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_
üzenetére
Ez a könyv most épp anyukámnál szolgál.
Szép lett a kenyér, gratulálok! 
Ha érdekel a téma, és megy az angol, akkor ezt a könyvet javaslom: Ken Forkish: Flour, water, salt, yeast
Maga a könyv is nagyon szép és érdekes. Az első felében alapozás, a második felében receptek, élesztős, aztán élesztő+kovász, a végén pedig kovászos. Nagyon jó alapot ad. Ha van rá kereslet, szívesen kiszedek belőle egy receptet próbasütéshez.
-
devil-k
nagyúr
válasz
krizmo_
üzenetére
"Amúgy minden téren ilyen fontos számodra az egészséges életmód?"
Ez azért barokkos túlzás, de azért a kenyérhez a 3 fő összetevőn kívül (liszt, só, víz) semmi szükség nincs másra...
adalék, színezék, térfogatnövelő stb. Manapság hol lehet normális kenyeret venni? Leginkább sehol. Egyébként az élesztővel tanult pékek nem igazán tudnak mit kezdeni a kovásszal. -
-
mephi666
nagyúr
válasz
krizmo_
üzenetére
nem sütöttem még élesztős kenyeret sem eddig
...az élesztős pogácsánk viszont napokig puha 
jó ez az írás... még párszor átrágom magam rajta és beszerzek ilyen-olyan lisztet az első próbához... tényleg érdemes rozsliszttel indítani, ahogy itt ajánlják? (otthon szerintem csak fehér búzaliszt, rétesliszt és valami teljes kiőrlésű tönköly van)
-
justgiveup
tag
válasz
krizmo_
üzenetére
Ma például chilis babot tervezek főzni. [link] Ezt a receptet szoktam elkészíteni, mindig próbálok rajta finomhangolni, de a fűszerekkel szerintem még mindig túl finoman bánok
Másik bajom a fűszerekkel, hogy lakásban sajnos nincs lehetőségem friss fűszernövényeket tartani, ezért szárítottat használok, aminek úgy érzem változó a minősége, főleg, ha már bontott és állt pár hetet. -
törölt tag
válasz
krizmo_
üzenetére
Nem, abszolút nem lesz kemény már, igaz ropogós sem nagyon. 2x8 percig sütöttem a mait.
Mikor beteszem sülni előtte lekenem kis tejjel, félidőben pedig lespriccelem vízzel, így nem lesz kemény és kap egy kis tálkában is vizet.
Viszont még mindig kicsit sűrű / tömény. Lehet kicsit több vizet kellene használnom, bár a ragacsos tészta sztem nem jó. Vagy igen?
Ez a mai adag, ez megkelt 2x kétszeresére, kicsit összement a sütés végére, még nem vágtam fel, hogy mennyire lett tömény, de jobb szélső az 7 dekás súlyban és ahhoz képest kicsi. -
törölt tag
válasz
krizmo_
üzenetére
Igen, próbálok én is egyre több mindent otthon csinálni.
A boltos fehér lisztes cuccoktól fáj a gyomrom, ezért átálltam évekkel ezelőtt a teljes kiőrlésűre meg a rozsos pékárura. Aztán kiderült, ha itthon sütök fehér lisztből semmi baja az emésztésemnek. Mivel melóba általában szendvicset viszek, így most már nem kell kompromisszumot kötnöm, amint sikerül kicsit jobban kitapasztalnom a zsemlesütést.
Az ebédeim nagy részét is itthon elkészítem már rendelés helyett.
Tettem már el itthon savanyúságot, csináltam ketchupot (vagyis paradicsompürét
), pizzaszószt és hasonló dolgokat, főleg ha jön a család vagy barátok és ha van rá idő. -
törölt tag
válasz
krizmo_
üzenetére
Wow, na ezek a nyálcsorgatós képek. Bár tudnék így és ilyen szépeket sütni.
Bár ha jobban belegondolok, akkor valószínűleg többet kellett volna próbálkoznom és szigorúan légkeverés nélkül.
Lehet itt az ideje elővenni megint a pizzatészta, vajas keksz és hasonló recepteket főleg így családi karácsony előtt.
-
törölt tag
válasz
krizmo_
üzenetére
20-25 dkg liszthez használtam 1,5 dl vizet, annyit simán felvett, nem tudom pontosan mennyi lenne a megfelelő mennyiség.
Ízre jó volt, illetve kicsivel több sót kell majd használnom, állagra is jó volt, nem volt vizes. Legközelebb megpróbálom majd, hogy nem megyek 200 fok alá, akkor lehet jobban átsül a kéreghez közel is.
A tetejét nem kentem le semmivel, simán lisztesen tettem be a sütőbe és olajat sem használtam.Nem találtam a serpenyős megoldást bagelre (általában bingewatch-olom a főzős videókat), de itt egy, amiben főzik a tésztát sütés előtt. Nekem az volt meglepetés, nem is a serpenyő, főleg a serpenyős pizza után.
-
daninet
veterán
válasz
krizmo_
üzenetére
Begyűjtöttem a pizzaparty után a vendégektől a tapasztalatokat. Öcsém vitt kettőt kecskemétről budapestre amit ott evett meg kicsit meghűlve. Az egyik 00 liszt volt a másik bl55. Elmondása szerint ízben eltérés nem volt, ám amikot meghűlt a tészta a bl55 keményebb lett lényegesen.
Új hozzászólás Aktív témák
- A Vivo S50 Pro mini is beáll a sorba
- Mobil flották
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Windows 11
- Vicces képek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 TI 16GB ZALMAN Z1 Plus A-Data 650W
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB mobiltelefon
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

De komolyan

Mr.Csizmás