Új hozzászólás Aktív témák

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz FerNandor #3590 üzenetére

    Az elvétel még azért is fontos lehet, mert termelhetnek olyan mellékterméket a mikrobák, ami mérgező rájuk nézve. Pl a pékélesztőt használják a borkészítésben, ahol kellően alacsony oxigén szint mellett alkoholt termel széndioxid helyett, és olyan 15% (V/V) alkohol koncentráció mellett saját magát nyírja ki. Nem véletlen, hogy nincs olyan bor, ami pl 20%-os, max desztillációval tudják töményíteni az alkoholos italokat, lásd pálinka. Ecetnél ugyanez van, csak ott egy kicsit több oxigént adnak neki, mint ami az alkoholhoz szükséges. Nem tudom, hogy milyen egyéb melléktermékek lehetnek, amit pl a lisztben lévő fehérjéből csinál, de nem hiszem, hogy hosszú távon jót tesz neki, ha feldúsulnak, mert nem veszel ki belőle. Ez pláne igaz a kovászra, ahol a mikrobák nagy részéről fogalmad sincs, hogy micsoda, csak azt tudod róluk, hogy erjeszteni tudnak ilyen vagy olyan módon.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés