- Fórumok
- Adattárolás
- SSD kibeszélő
- (kiemelt téma)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Luck Dragon: MárkaLánc
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
58200 - 58101
60119 - 60001 60000 - 59901 59900 - 59801 59800 - 59701 59700 - 59601 59600 - 59501 59500 - 59401 59400 - 59301 59300 - 59201 59200 - 59101 59100 - 59001 59000 - 58901 58900 - 58801 58800 - 58701 58700 - 58601 58600 - 58501 58500 - 58401 58400 - 58301 58300 - 58201 58200 - 58101 58100 - 58001 58000 - 57901 57900 - 57801 57800 - 57701 57700 - 57601 57600 - 57501 57500 - 57401 57400 - 57301 57300 - 57201 57200 - 57101 57100 - 57001 57000 - 56901 56900 - 56801 56800 - 56701 56700 - 56601 56600 - 56501 56500 - 56401 56400 - 56301 56300 - 56201 56200 - 56101 56100 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-11-09 14:16 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vigneau
félisten
Sandisk Dashboard v5.0.2.3 szerint a legfrissebb firmware van rajta: 62012436.
Nem ijedtem meg, csupán meglepett, hogy ilyen hamar esett 1%-ot a kondíció, főképp egy 4TB-s TLC SSD esetében. Összhangban van ezzel az adattal a HDS, a CrystalDiskInfo és a Sandisk Dashboard is.
A 2TB-s Kioxia XG8 bő 25 nap / 9TB, de ott még nem jelentkezett semmi. Igaz, korábban a Kioxia SSD Utility v6.3.0.08 nem látta, ha nem csal a memóriám. Ott csak a HDS és a CrystalDiskInfo szolgáltat adatot.
-
Graphics
Jómunkásember
-
King Unique
titán
Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
"Alapvetően azt kell tudni, hogy az SSD kondíciójának csökkenése - a merevlemezekkel ellentétben - a használatból adódóan (a ráírt adatok függvényében) természetszerűen csökken, tehát nem kell megijedni ha a kondíció csökkenését tapasztaljuk, mert ez csak a technológiából adódó teljesen természetes elhasználódás!"
Nem tudom hirtelen mennyi annál a WD SN820 SSD-nél a TBW (WD SN850X 4 TB-os modelljénél 2,4 PB), de 6 TB írás után akár reális is lehet ha 1%-ot csökken a kondíció, ami még nyilván nem hiba és nincsen semmi gond az SSD-vel.
+ Az sem mindegy, hogy a WD gyári programja ír rá 99%-ot, vagy a HDS, mert ott is lehet eltérés az alábbi alapján.
Miért mutat más program más %-os kondíciót az SSD-mre, mint a Hard Disk Sentinel?
++ Nem derült ki a leírtakból, hogy az SSD-n a legújabb firmware van-e, mert akár régi és új firmware miatt is lehet eltérés a kondíciónál.
-
Ribi
nagyúr
-
Vigneau
félisten
Ma kicsit meglepődtem. A 4TB-s WD SN820 6 nap és 6TB után úgy döntött, hogy 99% lett a kondíciója. Ennél azért többet vártam volna tőle... 🤔
-
szkutyi
addikt
-
Multibit
nagyúr
-
szkutyi
addikt
Sziasztok!
Megint lassú az nvme...folyamat lassú..olyan mintha nem ürítené azt a részét amit gyorsan tud írni..vagy nem tudom...de amikor téma volt, az üres területeket felül írtam, majd jó lett..
De most megint 150-40 között ugrál az írás...2 órája is mértem...újra is volt inditva a gép..
Hdd sentinel szerint rendben van...
Szabad hely C: 74% foglalt,
D: 38% foglalt.
Mit nézzek meg?köszi. -
Graphics
Jómunkásember
Alapvetően ennél is igaz, amit nagy betűkkel hangoztatnak, hogy Multiple hardware versions found.
Illetve , hogy a teszt óta nem lehet tudni, hogy változott-e a belső, hisz a BiCS3-nál már van újabb is.2022-ben jelent meg, így 3 év elteltével simán lehet változás benne.
-
Armagedown
őstag
Találtam egy 2.5es sata ssdt, ami papíron jónak tűnik, Teamgroup T-Force Vulcan Z, SM2258XT + SanDisk BiCS3, és SM2259XT + SK Hynix V6 belsővel kapható, a 2 TBat is TLCnek írja a Techpowerup.
Van-e valakinek tapasztalata vele? -
yanna
addikt
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Van két darab Samsung 870EVO 500GB SSD-m, amelyek rosszak. Ha beteszem a gépbe, akkor a lemezkezelő látja az SSD-t, de ha bármit próbálok velük csinálni, akkor I/O error-t ír a windows. Mind a kettő 2021-es, tudom, hogy ezek problémásak voltak. Lehet velük valamit esetleg varázsolni, vagy kuka? (már nem garanciális).
Köszi előre is mindenki segítségét!
-
szacsee
nagyúr
-
Kátai
senior tag
Tudnátok javasolni egy külső SSD-t (500G-1TB), amit TV-hez csatlakoztatnám USB keresztül filmek nézésére? Vagyis nem szeretnék külön tápot a meghajtóhoz.
-
tibaimp
nagyúr
-
Vigneau
félisten
-
szacsee
nagyúr
-
Raymond
titán
-
szacsee
nagyúr
Sajnos tegnap már nem tudtam visszarakni a wd-t a gépbe, de ma reggel visszacsempésztem. Prtint screen nem működik valamiért.
Itt vannak az adatok a riportból:
S.M.A.R.T.
------------
Attribútum Küszöb Érték
Critical Warning 0
Composite Temperature (Kelvin) 317
Available Spare (Percent) 100
Available Spare Threshold 10
Percentage Used 0
Data Units Read (512000 Bytes) 552 875
Data Units Written (512000 Bytes) 617 235
Host Read Commands 7 142 556
Host Write Commands 7 507 723
Controller Busy Time (minutes) 0
Power Cycles 25
Power On Hours 3
Unsafe Shutdowns 4
Media and Data Integrity Errors 0
Number of Error Information Log Entries 0
Warning Composite Temperature Time (minutes) 0
Critical Composite Temperature Time (minutes) 0
Temperature Sensor 1 329
Temperature Sensor 2 317 -
DarthSun
félisten
-
Vigneau
félisten
Láma kérdés lesz...
Kétoldalas NVMe SSD esetén Ti az alaplap gyári hűtőbordáján túl alulra is tesztek valami kis TP-t vékony lemezzel, vagy elég a gyári megoldás, mivel a vezérlő úgyis felül van?
-
Raymond
titán
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok, wd sn 750 100%-os hds szerint.
Pár napos használat, de Hwinfo szerint szórja a windows hardware hibákat WHAE és üresjáratban egy ussf házban 53°C-os
Kicseréltem egy micron ssd-re ott nincs WHEA és win telepítés után 52°C-os.Rossz az ssd? Lehet gariztatni, vagy amíg 100% kondíciójú felejtsem el?
Ne foglalkozzam vele?
Mit tennétek?Köszönöm szépen a válaszokat előre is
-
GoodSpeed
addikt
Ehh... regisztrálnám be az új 990 Pro 2 TB-t, erre:
Ezt a lehetőséget mikor szüntették meg?
-
nfsu17
veterán
Remek. Még ilyeneket akartam olvasni este.
Na de hogy mondjak is valamit.
Töröltem dolgokat a verbatimról.
Magyarán lett sok hely.
Nem formáztam.
Csak egy TRIM optimalizálást nyomtam abban a progiban.
Most kicsit...5-6s?...tovább tartott.
Majd mértem.
Én lekaparom magam.
-
UberMutant
őstag
-
Graphics
Jómunkásember
-
Multibit
nagyúr
-
King Unique
titán
Ha ugyanazzal az adapterrel / külső házzal használva hozza ezeket az értékeket az A400, akkor értelemszerűen a Verbatim SSD a hunyó.
Egyébként más nem volt, csak A400?
Csak mert kb. az egyik legszarabb 2,5" SATA SSD, SATAFIRM S11 hibára hajlamos, a "Milyen SSD-t vegyek?" topikban is eleve a kifejezetten nem ajánlott SSD-k között szerepel, stb.
-
nfsu17
veterán
Köszönöm mindenkinek.
Meguntam a xarakodást, megvettem a Kingston A400-at. Valamire/valameddig csak jó lesz.
Ha tudom majd formázni a Verbatimot, hozok arról is egy képet.
Valószínű helyre fog jönni a sebesség.
De most ennyire tellett tőlem.
(win továbbra is merevlemeznek hiszi, nem SSD-nek, de már nem érdekel
)akkor elég csak a szabad területet törölni / felülírni, erre is linkelve lett példa az előbb.
Pfú, már így is többet foglalkoztam a dologgal, mint kellett volna. Ez már magas.
-
King Unique
titán
Ha az adatokat nincs hova lementeni és ezért nem opció a törlés + újraparticionálás és újraformázás, akkor elég csak a szabad területet törölni / felülírni, erre is linkelve lett példa az előbb.
Ha a szabad terület törlése után is lassú az írási sebesség, akkor igen, lehet az SSD-vel lesz gond. De erről leginkább akkor lehetne megbizonyosodni, ha SATA-n is ki lenne próbálva, hogy ott is lassú-e.
Az MBR / GPT partíciós sémának normál esetben nem kellene befolyásolni az SSD írási sebességét.
-
Raymond
titán
-
nfsu17
veterán
-
Raymond
titán
-
nfsu17
veterán
Biztos nem 100 valami ezzel a verbatimmal.
Tegyük fel a TRIM, meg akármi miatt olyan a sebesség, amilyen, de ne HDD-nek ismerje már fel a win...!!
Most próbaképp betettem a számomra hibátlan ezer éves Samu 500GB SSD-t és meg se jelenik az optimalizálós fülön...most lehet ez is baj, mert szilárdtestnek sem írja, ott sincs. Zéró. Nem látszik.
De azért ezzel a sebességgel már ki lennék békülve a verbatim esetén is.
Ha le lettek mentve az SSD-ről az adatok,
Nem. Innen indult az egész, hogy nincs hova mentenem.
Így kellett volna megoldani vhogy.
Lehetetlen.
Valami lesz véve, ez meg megy a szekrény aljába.
--szerk
A Samsung
MBR partíciós táblás
a Verbatim
GPTItt lehet valami gond ezzel?
-
King Unique
titán
Oda van írva, hogy merevlemez-meghajtó és töredezettségmentesítés, vagyis HDD-ként kezeli a meghajtóoptimalizáló és nem SSD-ként. SSD-knél meg ugye annyira nem kellene erőltetni töredezettségmentesítést, annak HDD-knél van értelme, úgyhogy akár le is állíthatod.
Ha le lettek mentve az SSD-ről az adatok, akkor inkább partíciótörlést, majd újraparticionálást és gyors vagy főleg lassú formázást kellene megpróbálni. -
nfsu17
veterán
Most már tényleg nem tudom mi zajlik itt
-
King Unique
titán
A nagyon lassan az nem jó, mert akkor vsz nem trimmelés (felszabadítás) - aminek normál esetben pár-néhány másodperc alatt le kell futni - , hanem töredezettségmentesítés történik, amit egyébként ír is a futtatásnál a program. Utóbbi akkor lehet, ha nem támogatja az USB-s eszköz a TRIM / UNMAP funkciót, vagy egyéb okból valamiért nem SSD-ként (szilárdtest-meghajtó) detektálja a meghajtóoptimalizáló, hanem merevlemez-meghajtóként, ami szintén oda van írva.
Az még egy régebbi sorozatú WD Elements Portable, az aktuálisnál már 1-2-4-5-6 TB-os modellek vannak, 1,5 TB-os már rég nincsen. Egyébként a régebbi még CMR (PMR), abból a szempontból nem is rossz, ellenben az újak már mind SMR.
-
King Unique
titán
SSD írási sebessége fájlmásolásnál belassulhat az SLC cache telítődése miatt is, volt már erről szó itt. Viszont ha az normál esetben X 10 / 100 GB másolása után szokott lenni, nem 500-600 MB után.
Ha az újraformázás után oké az írási sebesség, majd X hónapos használat után belassul az SSD úgy hogy van rajta bőven szabad terület (mondjuk a CDM alapján van valamennyi, de 80%-ig már tele van másolva), akkor az USB-s használatnál lehet a nem működő TRIM miatt.
USB-n is működhet a TRIM, pontosabban nem ATA TRIM hanem SCSI UNMAP parancs formájában, ha támogatja firmware szinten az USB-s adapter (pl. AXAGON kínálatában lévő egyes adapterek és külső házak) és az operációs rendszer.
USB-n tesztelni a TRIM / UNMAP működését a #58157-ben szemléltetett módon célszerű, a téma topikjában is említve lett az a módszer.
Ha támogatja az USB-s külső ház, akkor a manuális trimmeléshez adott Windows 8 óta a beépített meghajtóoptimalizálás, nem kell ahhoz külső program. Külső program max. akkor kell, ha nem támogatja, akkor érhető el kb. ugyanaz a szabad terület törlésével, teleírásával 0-kkal (bővebben).
SSD-knél is megoldhat sebességproblémát egy újraformázás, vagy ha a gyorsformázás nem, akkor a lassú formázás, akár az utóbbit is ki lehet próbálni az adatok lementése után.
1,5 TB-os külső HDD-t újan már nem veszel, már nem gyártanak akkorát a gyártók, 1 TB, 2 TB, 4 TB, stb. van. Na meg ha 2,5", akkor azok manapság már mind SMR, azoknál meg azért lehet lassú egy idő után (nem feltétlen egyből) az írási sebesség. -
Wilks
aktív tag
-
nfsu17
veterán
Köszi. + Raymond
Menjünk sorban.
Mondjuk hülye voltam (később kiderül, mindegy is), mert most a Baseus házban próbálgatok, de ugye nem ezzel ment az SSD a boxon.A trim optimalizálás a progi szerint megvolt.
Mondjuk 2s volt, szóval rövid.

Gyorsabb nem lett...vagyis de, de azért na....
TRIM trimcheck szerint van.
A fájlmásolás teszt picit javult, már 10-12MB/s és egész stabil, nem akar 0-ra leesni.
Megint másolok, most pl 1MB/s-el kezdi
>> már 6MB/s >> most 3Elengedem ezt.
Két lehetőségem van.
Vagy veszek egy 1TB Kingston SSD-t, itt van nem messze pont.
Erről meg átmásolom ami van. Formázom. És nem tudom mit csinálok ezzel üresen.
Ha megint hadra fogom, hónapok múlva megint belassul.Vagy veszek egy 1,5TB külső HDD-t, szerintem azzal nem lesz gond, de nem akartam mozgó alkatrészest használni.
Még agyalok rajta. Köszönöm a segítséget.
Továbbra sem értem, hogy a Samu SSD egy usb-sata 3 dolláros adaperrel vígan megy évek óta ugyan ilyen körülmények között. TRIM ide vagy oda, azt se tudom van-e rajta.
-
Raymond
titán
-
Fire/SOUL/CD
félisten
Ezért írtam korábban, hogy a HDS nem biztos, hogy meg tudja azt vizsgálni, hogy a TRIM parancs valóban célba ér-e... Fizikailag így lehet lecsekkolni a TRIM-t
1. Töltsd le a megfelelő verziójú trimcheck (x86 vagy x64) progit
2. Másold rá arra meghajtóra, amit tesztelni szeretnél (esetedben az USB-re kötött SSD-re)
3. Futtasd, várj 20-30 másodpercet, majd ENTER (lépj ki)
4. Futtasd újraHa azt látod kiírva, amit az utóbbi képen (TRIM appears to be WORKING!), akkor működik a TRIM...
UI: Raymond leírta, mit csinál a DiskGenius.
-
nfsu17
veterán
-
Raymond
titán
A torolt adatokat. Mert TRIM nelkul csak toroltnek vannak jelolve a filerendszerben, de a NAND cellakban ott van meg az adat. Nagyon roviden ennyi. A TRIM felszabaditja a cellakat es nem fog idovel belassulni az iras. De ahogy a kollega irta az USB adaptered nem viszi at a parancsot igy TRIm-ezni nem tudsz ha meg most is azzal probalod. Direkt a SATA portra kell rakotnod vagy egy masik adaptert keresni aminem atmegy a TRIM.
-
nfsu17
veterán
Köszönöm.
Pontosan itt mit akar törölni?

Mind a baseus, mind a másik adapterrel HDs szerint van TRIM

Még annyit hadd kérdezzek, hogy a másik SSD, ami ugyan oda van kötve, ugyan ott van használva, ugyan ezzel az elvvel működik sokkal régebb óta, csak az Samu, az miért jó?
Tényleg nem kötekedés... -
nfsu17
veterán
szerk:
Közben még eszembe jutott, hogy kipróbálom másik sata>usb adapterrel.
Bár amivel a fenti teszt készült, azt a Samsung SSD elől vettem el, amivel ugye annak semmi baja.Szóval most egy Baseus házba tettem be az SSD-t.
Íme
((nem tűnik úgy, hogy az adapter(ek) annyira rosszak)), bár van különbségA másik teszt sokkal érdekesebb, bár gatya eléggé.

-
Fire/SOUL/CD
félisten
Vélhetően megint (nemrég pont ezzel kapcsolatban írtam másnak) a TRIM nem működésével van a probléma. USB-n nem megy a TRIM, ezért amikor törölsz az SSD-n, akkor a szükséges cellakarbantartás nem megy végbe, így idővel szépen belassul.
HDS kiírja (bár nem mindig), ha a TRIM-l gond van USB-n, nézd meg.
Szvsz ha az az SSD SATA porton lenne és megfelelő AHCI driver-t használnál (ami küldi a TRIM parancsot), akkor nem jönne elő ez a jelenség.Ha ez a szitu, amit írtam, az meg nem hiba, mert minden SATA SSD-nél előjönne, amit azon az USB adapteren használnál (vagy másik olyan USB adapteren, amin szintén nem továbbítható a TRIM parancs).
UI: Ezen hsz 4.2 pontjában javasolt szoftverrel tégy egy próbát, hátha segít, bár USB-n nem tudom, hogy tud-e kezdeni a vele valamit...
-
Oliverda
félisten
-
nfsu17
veterán
Hello.
Van egy ilyen alzás Verbatim 1TB SSD-m.
https://www.alza.hu/verbatim-vi550-s3-2-5-ssd-1tb-d5815753.htm2023. márc-i vásárlás. Alza fiókban ott a számla, bár - gyorsan ránézve - nem láttam ott garanciaidőt. Tegyük fel 3 év, szóval még az.
Mikor megvettem, még jó volt. Majd használtam médiaplayerhez (USB-n, sata átalakítóval) sokáig. Gyűltek rá az adatok és azt vettem észre, hogy a hálózaton át a másolás erre nagyon belassul. Elkezdi magas sebességgel (60-70MB/s), majd 500-600MB adat után konkrétan majdnem nullára!! esik le a sebesség.
Kicsit ott cammog, majd felmegy 10-20MB/s-re esetleg, majd lehet megint visszaesik.Meguntam ezt a xarakodást, majd formáztam a lemezt.
Teszteltem, jó lett.
Majd megint teltek a hónapok, gyűlt az adat és megint belassult.
Most már ez így kezd az idegeimre menni.
HDsentinel szerint 100/100-as a cucc.Sebesség pc-n ennyi.
Van egy ezeréves WD passport 2TB külső 2,5 HDD-m.
Az 90/90 és 90/90 értéket hoz. Csak azért írom, hogy lássuk, a pc tudja...oké ez se sok, de azért na...nem 10.Most másolok a pc-ről az SSD-re (a pc usb-be van bedugva az ssd, szóval nem LAN-on másolok)
Öő, hát nem száguld.
Most ezt hogy tudnám "garanciáztatni"?
Az eszköz működik, "csak" dög lassú.
Bár ha formáznám, akkor lehet megint gyors lenne.
De 800GB adatot most nem tudok lepakolni róla.
Ha az alza viszont elfogadná, hogy "oké, visszafizetjük", vagy bármi, akkor persze megoldanám. De addig nem venném le.ja, ezen a médiaplayeren (amiről az elején írtam) van egy 500GB-os régi Samsung SSD.
Semmi baja, gyors mint a fene, nem kell formázni X időnként.
De ha rákötöm a fent nevezett WD hdd-t, az is jó rajta. Szóval azzal sincs gond.
Tehát ami szerintem nem jó, az az ssd.Mit tegyek? Mit tudok tenni?
-
Ribi
nagyúr
-
Wilks
aktív tag
A Gen 5 nem az atlag felhasznaloknak van "kitalalva".(Nvme)
Az majd akkor lesz jo,mikor 100-200 TB-vel dobalozik a PC.(tisztelett a kivetelnek)
Szerintem a Gen.-4 is overkill.De kinek mi......
Persze a psziches marketing csodakra kepes,igy sok felhasznalo bxpja,mikozben palira van veve.Kutya ugat,a Karavan halad.....
Nekem boven eleg a Gen 3.Van egy Gen.4 is, a gepben,de szinte a semmiert van,mert jo,ha 1-2 secel gyorsabb.Vagy meg annyival sem.

-
Oliverda
félisten
Ez azért érdekes:
Az NVMe vonal bevezetése óta szinte csak a szekvenciális átvitel sebességét tudták látványosan növelni, ami nem jön ki a több kisebb fájlt beolvasó betöltésekkor. Cserébe remekül lehet vele marketingelni, mert szinte az összes szintetikus teszt képes kimutatni ezt a fajta javulást. A hűtőkkel foglalkozó cégek is boldogok, mert a Gen5 SSD-k jellemezően többet disszipálnak, így el lehet adni hozzájuk nagyobb és drágább coolereket. Eközben a júzerek döntő többségének nem esik le, hogy az újabb SSD-k sebességelőnyét kvázi sosem fogják tudni kiaknázni. Kár, hogy az Optane vonal befulladt...
-
Raymond
titán
Egy kis 2025-os update a jatekok temahoz:
Best SSD for Gaming 2025: PCIe 5.0 vs 4.0 vs 3.0 vs SATA vs HDD
TL;DR - mindegy hogy milyen PCIe/NVMe SSD-d van, gyakorlatilag ugyanaz a teljesitmeny. A SATA SSD valamivel lassabb, de meg azokban az esetekben is amikor a loading time a duplaja az NVMe-nek ott is masodpercekrol van szo (tehat mondjuk 20mp a 10mp helyett).
-
UberMutant
őstag
-
tibaimp
nagyúr
Ha sok írás várható a kiszemelt SSD-kre, én olyat választanék a helyedben, aminek magy a TBW értéke.
A Crucial E100 (CT1000E100SSD8) 80TBW-t tud ez eléggé kevés, egy "normál" 1TB-os SSD 300-800TB is tud!
A Cricial P3 Plus (CT1000P3PSSD8) 220TBW,
A Crucial P310 (CT1000P310SSD8) 220TBW.Csak példa: WD Red SA500 1TB: 600TBW-t tud! Igaz ez SATA alapú M2-es SSD, az nem tudom gond-e!
-
azureusz
csendes tag
Sziasztok!
Szemezek 3 SSD-vel, egy Samsung 980-ast és egy Crucial P1-et váltanának. Elsősorban olyan rendszer meghajtó lenne az egyik (ami most a Samsung), amin azért gyakoriak a frissítések (pl. Visual Studio), gyakran megszaporodnak a temp fájlok, illetve a böngésző is oda szemeteli a cache-t, meg a többit. A Crucial egy SteamApps meghajtó, az is meg van rángatva, amikor jönnek az update-ek.
A kinézett 3 SSD közül mind 1 TB-s Crucial, olcsóbbtól a drágább felé haladva:
1.) Crucial E100 (CT1000E100SSD8) TLC-s, 2 év garancia
2.) Cricial P3 Plus (CT1000P3PSSD8) QLC-s, 3 év garancia
3.) Crucial P310 (CT1000P310SSD8) TLC-s, 3 év garancia
A P3 Plus-t láttam emlehetve a "Milyen SSD-t?" topikban, de mivel QLC-s, óckodom tőle. Ha eltekintünk a sebességtől, lehet mondani, hogy egy QLC-s ajánlhatóbb TLC-s meghajtónál, még ha árban nincs olyan nagy különbség? Vagy valami más az oka, amiért a másik kettőt nem láttam még emlegetve?
A válaszokat előre is köszönöm! -
DarthSun
félisten
-
MaxxDamage
félisten
Hali,
Köszi a választ és észrevételeket, ötleteket!

Ha használnám is azt a gépet, akkor azt az SSD-t kukázom, mert nem ér ennyit, hogy foglalkozzak vele.
TRIM újra megy, mert vissza állítottam a korábbi (verziót) Drivert hozzá. -
Top cat
addikt
-
DarthSun
félisten
-
tibaimp
nagyúr
-
varmi2
nagyúr
-
Fire/SOUL/CD
félisten
Hali!
Képek alapján, Te kerestél email-ben, de itt válaszolok.
1. SSDOK-t már nem fejlesztem, régebben sem volt benne Intenso SSD (ez meg már nem fog bekerülni), mert 5-6 SMART adatot adtak vissza és azt sem lehetett tudni, mi micsoda
2. Ha igazak a HDS adatai, akkor- enyhe túlzással- az látszódik, hogy kb. naponta "tele" lett írva az SSD. A progim azt jelzi, hogy olyan AHCI driver-t használsz, ami nem továbbítja/küldi ki a TRIM parancsot, ami ilyen írásterhelés mellett nem ártana ha működne.
3. Állítsd vissza a W10 beépített AHCI driver-t (gép restart)
Ettől a TRIM működni fog, ha nem is azonnal, de egy idő után javulást kell tapasztalni
4. Ha a 3. pont után nem tapasztalsz javulást, kb. 1 nap múlva sem, akkor
# MINDENEK ELŐTT: készíts rendszermentést a Hasleo Boot Mediaról boot-olva (linken minden infót megtalálsz ill. letöltheted a szoftvert ill. annak legyártott boot ISO-ját is)4.1 Futtass egy töredezettségmentesítést (optimalizálást) a W10 beépített defrag-jával és próba
4.2 DiskGenius x64 Portable segítségével futtass egy TRIM optimalizálást és próba
4.3 Hasleo Boot media-ról boot-olva, onnan rendszermentés elkövetése után parancssorból (Hasleo WInPE-ról futtatható parancssor) gyaluld le az SSD, formázd le lassú formázással, majd állítsd vissza rendszert a korábban mentett rendszermentésből és próbaA 4.3 pont a legdrasztikusabb eljárás, ha ez nem segít, akkor semmi. Nem árt, ha tényleg készítesz rendszermentést (4.3 esetén nélkülözhetetlen) 4.1 és 4.2 esetén is, nehogy tényleg MaxxDamage legyen.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Top cat
addikt
-
tibaimp
nagyúr
Most olvasom másik oldalon: Óriási, 256 TB-os adattároló kapacitású SSD-vel rukkolt elő a Sandisk
Az komoly....
-
Graphics
Jómunkásember
-
szkutyi
addikt
Köszi

azóta 50% alá sikerült vinni a foglaltságot.most 16GB tezst alatt hozza az 1700at kb.
minnel kevesebb a hely, annál kevesebb ideig tudja fenn tartani a gyors írást?vagy most mondok valamit 30GB-ig tud gyorsan írni ez az SSD és kész?
Azért nem értettem ezt nem mert használtam a teszt előtt írásra az ssd-t, mégis 150et produkált...
-
Graphics
Jómunkásember
Adott meghajtón sok a foglalt terület.
Az írás egy idő után belassul, mert nincs elég hely, illetve az SSD-k nem írnak végtelenül a gyári sebességen.
Lehetnek ilyen dropok. Ez egy dram cache nélküli belépőszintű SSD. QLC nandokkal.
Az SLC cache nem végtelen méretre van állítva benne, ( nem tudod állítani), atto disk Bence teszten is látni fogod , vagy ha folyamatosan ráirsz mondjuk 100GB-ot valahol be fog esni, de ugye ha nincs is nagy szabad hely, akkor nem tud miből magának cachelni..
Ha használat közben nincs gond vele, akkor használd.
-
DarthSun
félisten
Én SSD- re még soha nem frissítettem FW- t. Jól működnek, nem szükséges.
Sztem sem segítene rajta, de ez csak tipp. -
MaxxDamage
félisten
-
szkutyi
addikt
Sziasztok!
Mini pc-ben van egy WD pc sn5000s 512gb nvme.
Ezen van a Windows (C ) és egy adat megható (D)
Megy már vagy 1 éve, média szerver, játék, qbittorrent.
Mindkét meghajtó kb 60% tele...
Kíváncsiságból rá néztem a sebességre újra...( Eddig 1700/1700.volt.) Teszt futtatás.kozben kilőttem mindent.
Jött a döbbenet...íras csak 150MB/s...
Trimmelés ment kb 4-6-10 naponta mindig..
Töröltem fájlokat, újra indítottam, adtam neki direkt hűtést(amúgy sem throttlingol) de nem változott..
2x mértem valahogy újra 1700as írast, aztán megint egyre rosszabbat...
Hdd sentinel szerint 100/97es..az is az írás mennyiség miatt.
Ccleanerrel az üres helyeket mindkét meghajtón felülírtam, majd trim, majd ujra indítas..így most 2x 16gb teszt-el a sebesség újra 1700 volt...
Mi lehet a gond szerintetek?
Köszi a segítséget..
[kép] [kép] [kép] -
DarthSun
félisten
Én is, ajándékba. Régen bent van a használósban, egyelőre harap. Le van frissítve rá a W11, de azt bármikor vissza tudom tükrözni a jelenlegi W10 Samura is, úgyhogy tökmindegy is hogy meddig működik.
-
MaxxDamage
félisten
-
DarthSun
félisten
-
DarthSun
félisten
Az enyém még karcol rendesen, bár írásban nem ment sokat, időben igen. Csak egy előkészített Win11 van rajta, +áthúzva a szinkronizálás, lassan át kell állni a 10- ről.
-
Czimby
addikt
Lenne egy kérdésem és kíváncsi lennék a véleményekre.
Jelenleg a NAS-omban 2x2Tb WD RED SA510 dolgozik.
Ha jól tudom ezek inkább otthoni felhasználásra készültek mint ipari célra.
Egyébként sima otthoni médiaszerverként használom a NAS-t semmi extra.
Hetente 50-100Gb írt adat ami inkább 100-200Gb ezt később kifejtem.
A héten kaptam egy Samsung SM883 480Gb SSD-t ami viszont már enterprise szint ha minden igaz, és a TBW is erre utal (2628TBW) míg a 4x ekkora WD-k csak felét tudják TBW-ben...
Szerintetek érdemes berakni a NAS-ba az SM883-at, hogy kicsit levegye a terhet a WD-kről?
Azt tudni kell, hogy Synology és van egy olyan hülyesége, hogy a torrentek duplán vannak a meghajtón, van egy ideiglenes helyük is ahová letölti és onnan seedel, de emellett az user által kiválasztott helyen is vannak.
Így nálam az egyik meghajtó szinte dupla írásterhelést kap mint a másik... -
MaxxDamage
félisten
Elvileg ez az konkrétan: [link]
-
SchramD22
csendes tag
-
MaxxDamage
félisten
-
Pyttawrx
MODERÁTOR
Szia. Mi a pontos típusa?
-
MaxxDamage
félisten
Sziasztok,
Intenso SSD az ilyen, vagy ez már kuka?
Olvasási sebesség oké, de írási az nulla...
-
Ribi
nagyúr
-
SchramD22
csendes tag
Rowon Őszintén nekem ez még elfogadhatobb is
Nekem sok dolog világít a gépbe de, hogy még az SSD is
Asus Strix b650E-F lapom van amin van 2 cpu vezérelt és egy chipest vezérelt de mind3 gen 4 tehát esélyes a csere.
Így az a baj, hogy a throttle limiten van szinte game közben úgy, hogy nincs is használva.
Mondjuk furcsálom azt is, hogy a jóval idősebb 970 evo plus-om jobb álapotba van. Igaz 1% de nah

-
tibaimp
nagyúr
Ez egy jó ötlet! Mint fentebb írtam #58102 , én is egy 20mm-es bordával ellátott SSD-t vettem, és ilyen lapom van, a legalsó, fekete borításos slot-ba került, a VGA-tól távol, így nem melegszik játék alatt sem! Igen, ebben "csak" pcie 3.0-val megy, de így is bőven elég játékok alá!
-
Rowon
nagyúr
Túltolt? Még vízhűtés is van SSD-re.

A lehetőségek tárháza igen változatos.
-
SchramD22
csendes tag
Rowon Ez azért túltolt már nekem kicsit

Próbálgattam szóbahőmérséklet mellett crystaldiskmark-al a hőfokokat és így csak max 65fokra ment fel. A kártya 40 fok körül ment mellette. Így nagy esélyt látok rá, hogy a MÁR uv-olt kártya szétmelegíti
Lehet inkább eladom az ssd-t meg egy másikat és egy nagyobbra bővítem a lentebbi slotba.
Igaz nem gen5 de mivel az ssd se az, így nincs jelentősége. -
Ribi
nagyúr
-
DjDanee87
addikt
Sziasztok
Egyelőre csak tájékozódom. Jelenleg [Asrock X670E Pro RS] lapban használok külön a játékoknak egy Samsung 970 EVO Plus 2TB SSD-t és mostanában többször kellett már törölni/újratelepíteni néhányat, mert "kinőttem" azt az 1,8TB kapacitást. A rendszer és a programok egy Samsung 990 PRO 1TB-on bőven elférnek jelenleg, adattárolásra pedig vannak Sata HDDk - ezekre játékot nem szívesen tennék, utálom mikor a loading screen indokolatlanul hosszú.
A kérdésem az lenne, hogy lehetséges betenni egy harmadik m.2 SSDt az újabb játékok számára a már meglévő adattárolók mellé, vagy léztezik olyasmi, hogy elveszi a sávszélességet a videókártya/proci elől csökkentve a gép teljesítményét. Esetleg "kikapcsol" 1-2 Sata csatlakozást amennyiben használatba kerül egy újabb m.2 SSD?
7800X3D és RTX3080Ti van a gépben jelenleg, ha ez számít. Jövőre egy RTX 5080 Super-re váltást nem tartom kizártnak.Ha valami miatt nem ajánlott/nem lehetséges egy új harmadik SSD, akkor nyilván a jelenlegit kellene 4TB-re cserélni, csak az macerásabb volna az újratelepítgetések miatt.
-
HantekDSO
aktív tag
-
Top cat
addikt
Francba mán, hogy mindent hűteni kell ventilátorral.
Öntsük nyakon Novec-el mindent, oszt jóvan.
-
Rowon
nagyúr
-
SchramD22
csendes tag
Fractal Design Meshify 3 XL-em van az elején 3 140-es alapból beépített ventivel. Az előtte lévő házzal is rossz volt azóta ez a javult érték
-
Pyttawrx
MODERÁTOR
-
Ribi
nagyúr
-
tibaimp
nagyúr
Rowon: Akkor mégse volt annyira hülye kérdés!
SchramD22: OK-s!
Én direkt egy 20mm-es bordával szerelt nvme-t vettem játék meghatónak! Mondjuk ez nem fér be a VGA alá, de cserébe hűvös marad.
Viszont így meg alaplap+VGA választásnál kell nagyon figyelnem. -
SchramD22
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
58200 - 58101
60119 - 60001 60000 - 59901 59900 - 59801 59800 - 59701 59700 - 59601 59600 - 59501 59500 - 59401 59400 - 59301 59300 - 59201 59200 - 59101 59100 - 59001 59000 - 58901 58900 - 58801 58800 - 58701 58700 - 58601 58600 - 58501 58500 - 58401 58400 - 58301 58300 - 58201 58200 - 58101 58100 - 58001 58000 - 57901 57900 - 57801 57800 - 57701 57700 - 57601 57600 - 57501 57500 - 57401 57400 - 57301 57300 - 57201 57200 - 57101 57100 - 57001 57000 - 56901 56900 - 56801 56800 - 56701 56700 - 56601 56600 - 56501 56500 - 56401 56400 - 56301 56300 - 56201 56200 - 56101 56100 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Adattárolás
- SSD kibeszélő
- (kiemelt téma)
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- ÚJ Lenovo Legion Pro 7 Intel Core i9-14900HX, 32GB, 1TB SSD, RTX 4090(16GB), IPS 240Hz
- Samsung 870 QVO 8TB Sata 2.5 SSD
- iPhone 15 Pro Max 256GB 84% (1év Garancia)
- MacBook Pro 14" 2023 M3 Pro 36GB RAM, 11 core CPU, 14 core GPU, 512GB SSD, Space Black 27% Áfa 0458A
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 32GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

>> már 6MB/s >> most 3

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)