- Fórumok
- Adattárolás
- SSD kibeszélő
- (kiemelt téma)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Gurulunk, WAZE?!
-
58900 - 58801
60119 - 60001 60000 - 59901 59900 - 59801 59800 - 59701 59700 - 59601 59600 - 59501 59500 - 59401 59400 - 59301 59300 - 59201 59200 - 59101 59100 - 59001 59000 - 58901 58900 - 58801 58800 - 58701 58700 - 58601 58600 - 58501 58500 - 58401 58400 - 58301 58300 - 58201 58200 - 58101 58100 - 58001 58000 - 57901 57900 - 57801 57800 - 57701 57700 - 57601 57600 - 57501 57500 - 57401 57400 - 57301 57300 - 57201 57200 - 57101 57100 - 57001 57000 - 56901 56900 - 56801 56800 - 56701 56700 - 56601 56600 - 56501 56500 - 56401 56400 - 56301 56300 - 56201 56200 - 56101 56100 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-11-09 14:16 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ozark
tag
Srácok az SATA M.2 SSD csati is alaplapi és nem a "sima" sata sebességen meg, az NVMe is alaplapi (persze lehet pciex is) csak azon 1 bevágás van a sima M.2-n pedig 2db!
-
Pyttawrx
MODERÁTOR
-
csibe1
veterán
-
ubyegon2
félisten
Elég hajtépős lenne valóban!
Lássuk be, hogy vannak, akik minimál szinten se akarnak elmélydeni a hw/sw páros rejtelmeiben. Többnyire ők szívják meg ezt a M.2 csatlakozós csapdát is, az olyan alaplap meg ritka, amelyik dual M.2-es csatolóval rendelkezik. Szerencsére a Sata M.2 lassan kikopik teljesen a palettáról. -
csibe1
veterán
-
ubyegon2
félisten
-
csixy
addikt
-
ubyegon2
félisten
-
Ribi
nagyúr
-
ubyegon2
félisten
Ha jól értem a dolgot, akkor PCIe M.2 adapter lehet a megoldás, ilyenek vannak bőven.
-
ozark
tag
....és szerintetek NVMe M.2 SSD-hez nincs adapter SATA M.2 SSD-re? Én nem találtam egyébként...
-
_DiEGO_
őstag
-
herion
tag
Igen, Win 11 van rajta. A gépet június elején vettem itt a HA-n, semmi gond nem volt vele egészen október elejéig. Akkor jelentkeztek ezek az anomáliák. Eleinte ritkábban, mostanában már egyre gyakrabban. Pl. 15 perce megint random újra indult magától...
Mikor megvettem - bár előre telepített Win 11 Pro volt rajta - lepucoltam és újratelepítettem. Akkor az aktuális összes friss driver felkerült, azóta meg csak a Win frissítések, tudomásom szerint semmi más driver frissítés nem történt.
100GB felett van jelenleg is az elérhető tárhely.
BIOS frissítést hétvégén ráteszem, köszi az infót!#58881 Ribi Hűtéssel semmi gond, átlag használat mellett 50-55 fokos a CPU core, alig hallani néha a bekapcsoló venti hangját.
Köszi mindenkinek a segítséget
-
ozark
tag
-
_DiEGO_
őstag
Esetleg nem volt valami driver frissítése a háttérben? Az is okozhat galibát.
256GB -ból ugye 40GB maradjon mindig szabad ! kötelező.
https://support.hp.com/hu-hu/drivers/hp-elitebook-850-g8-notebook-pc/38226197 [link]
Csak gondolom, hogy Win11 lehet/van rajta. BIOS friss van hozzá: 2025. szept. 22.
szerintem nézd át drivereket is, ha találsz frissebbet - frissítsd. -
Ribi
nagyúr
-
ozark
tag
M.2 PCIe 3.0 4x-be esélytelen az M.2 (SATA)? ugyanaz 2280 a méret. Belement, de ezen 2 vonás van, ebbe meg az 1 vonásos fér bele...ezért nem látja a rendszer
-
King Unique
titán
A modellszám alapján ez Samsung PM991 SSD és OEM, aminél TBW-ről nem nagyon találni infót, de ha 24 TB írás után 92% a kondíció, akkor biztos nem az a gond.
Ha nem ír a HDS és már program sem hibás szektorokat, akkor nem valószínű hogy az SSD-vel lenne gond, meg önmagában a 92%-os kondíció egy SSD-nél nyilván nem hiba, lásd a már linkelt cikket. -
Ribi
nagyúr
-
Jarod1
veterán
-
herion
tag
[link] Erről az SSD-ről van szó.
A napokban töltöttem le a HDS-t, a legújabb 6.30-asat.
Laikusként gondoltam arra, hogy a 24TB ráírt adat egy ilyen kis tárhelyű SSD-nél már problémás lehet, és ez okozza az anomáliákat.
Megnéztem a Samsung diagnosztikai szoftverével is, ugyanaz a végeredmény mint a HDS-nél. -
King Unique
titán
Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
SSD-knél a 92%-os kondíció normál esetben nem jelent hibát, csak az írásmennyiség növekedésével arányos természetes elhasználódást.
Elsődlegesen mindig az SSD gyártójának saját diagnosztikai szoftvere, annak állapotértékelése a mérvadó.
Lehet hinni a HDS-nek is, de annál javasolt mindig a legújabb verziót használni, ami jelenleg a 6.30.
Nem derült ki a leírtakból, hogy pontosan (pontos modellszám és / vagy link) milyen SSD-ről van szó. -
ozark
tag
Sziasztok! Miért nem látja a gép az m.2 ssd-met? 2db"ezer" éves vinyó pipa, 2,5-ös SSD pipa...de ezt az alaplapba csavarozott csodát nem látja, érzékeli hogy van benne valami, de mégse...

-
herion
tag
Hallóka!
Egy 256GB-os NVMe SSD-nél mennyire számít soknak a 24TB ráírt adat?
Adott egy HP EliteBook 850 G8 amiben az említett SSD van.
Na most az elmúlt 1-2 hétben elkezdett olyanokat csinálni, hogy random újraindul, ilyen "daráló" hanggal lefagy teljesen, és a 8-12GB-os videókat is van hogy 5-10 másodperc után nyitja meg.
Én az SSD-re gyanakodok, ezért HDS-el ránéztem ami 92% kondíciót mutat, 24TB ráírt adatot, és 1000+ napos hátralévő élettartamot.Kérdés mennyire lehet hinni a HDS-nek? Használtan vettem a gépet, az biztos hogy nem a gyári SSD van benne mert az én hardverfelszereltségű modellemet eredetileg 512GB-ossal értékesítették.
Lehetséges, hogy az SSD a ludas?
-
makoss
veterán
Ez még egy új külső SSD, de még nincs sok infó meg teszt róla: Corsair Ex400U Survivor
-
makoss
veterán
Nem csak a cache a probléma, hanem a jobb külső SSD-khez adott kábelek rövidsége, mert nem mindenkinek van a háza az asztalon, eléggé körülményes elérni a hátsó Type C csatlakozót, de még azt a 20-30 centis kábelvég sincs ám az asztalon
-
RoyBatty
aktív tag
Nem éri meg. Samsung.
-
matebabaja
junior tag
Sziasztok! Új gépbe vennék ssd-t. Asus ROG B850-F lap, 9800X3D stb. Kérdésem, hogy otthoni használatra/játékra megéri a Gen5 SSD vagy jó a Gen4 még. Hallottam, hogy az újabbak jobban melegednek bár jól szellőző házban lesz, illetve vacillálok, hogy Samsung vagy WD legyen.
-
varmi2
nagyúr
-
BossBoss
őstag
Sziasztok!
Technikai kérdésem lenne. Adott egy 2242 NVMe SSD. A gépem (NUC) 3. slotja SATA 2242-es SSD hely. Fizikailag belemegy az NVME, fel is ismeri a rendszer.
Működhet ez így vagy lehetnek fizikai gondok(melegedés, alaplaphiba stb.)?Most ha van már egy 2242-es SSD-m, nem szívesen keresnék belőle SATA-sat. Elég ritka is már.
Sajnos netes keresés nem egyertélmű. Valahol írják, hogy mehet, valahol meg hogy nem.
Előre is Köszi!
-
VikMorroHun
őstag
Igazad van. Mondjuk épp ezért jobb a MiniTool PW, mint a képen levő program, mert az egyből kiírja azt is, hogy mire való az adott partíció, nem csak a méretét. (Megnéztem, nálam mi a helyzet, és bizony van egy 37 MB méretű EFI System Partition, ami FAT32 file rendszert használ. Csak a lemez elején, nem pedig a végén.)
-
makoss
veterán
bonyolítani
Maradjunk a bővítésnél, azt a szót jobban szeretem
Igen, mert amiben ezek vannak amiket írtam alapból, az már igen csak felső kategória egy alaplapnál + egy 5 vagy 10 gigabites hálókártya sem árt, főleg, hogy milyen változások történtek néhány hete a Telekomnál.
Igen, ahogy fejlődik a technológia, úgy a másolás stabilitását is fejleszthetnék már!
De kíváncsi lennék más hogyan oldaná meg ezt a dolgot, kompatibilitás, stabilitás, hardver.
-
King Unique
titán
Azt írtad előzőleg, hogy "Thunderbolt 4 az van NUC11-en, meg egy ASUS Zenbook Oled laptopomon".
Az a 2 db gazda eszköz nem elég, az asztali PC-hez is feltétlen kell és ott ráadásul külön adapterrel akarod bonyolítani a dolgot?Na meg ilyen 40 Gb/s (max. 3-4 GB/s) adatátvitelre képes külső SSD-t is nyilván akkor érdemes venni, ha ténylegesen ki is lesz használva az az adatátviteli sebesség, mert ellenkező esetben nyilván nem.
+ Az egy dolog, hogy 40 Gb/s (max. 3-4 GB/s) Thunderbolt 4 / USB4 interfész az eszköz (külső SSD) és a gazda (PC) oldalon, ellenben hogy mit tud a külső házban lévő SSD folyamatos fájlmásolásnál, meddig tartja a max. sebességet az SLC cache függvényében, az már egy másik dolog. -
makoss
veterán
Ezért kellene már egy olyan adapter ami legalább az USB4-Thunderbolt-ot tudja, vagy a USB 3.2 Gen 2x2-USB4-et
De mivel a 3 szabvány közzül a USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gb/s) lóg ki, egy USB4-Thunderbolt átalakítónak látnám értelmét mert azok mindkettő tudja a 40 Gb/s -ot.
Ezekhez ilyen lenne értelme asztali gépembe:
ASUS USB4 PCIe Gen4 kártya,
ASUS ThunderboltEX 5.
USB 3.2 Gen 2x2 kártya nem kell, mert abból 1 van az ASUS Prime Z790-P WIFI alaplapomban....
-
King Unique
titán
Ha a "mivel van USB 3.2 Gen 2x2 interfészem asztali gépen" miatt kérdezed, akkor a 20 Gb/s USB 3.2 Gen 2x2-nél értelemszerűen 20 Gb/s, vagyis max. 2 GB/s érhető el. Az pedig már lényegében le lett írva a #58856-ban, hogy a 40 Gb/s USB4 külső SSD-nél USB 3.2 Gen 2x2 porthoz csatlakoztatva értelemszerűen max. 20 Gb/s, vagyis max. 2 GB/s érhető el.
A lényeg, hogy 40 Gb/s Thunderbolt 4 porthoz csatlakoztatva elvileg oké lesz a sebesség, tudni fog 40 Gb/s értéket az USB4 külső SSD. Ellenben pl. az USB 3.2 eszköznéll max. 10 Gb/s adatátvitelt támogat a 40 Gb/s Thunderbolt 3 és 4 port, tehát oda nem érdemes 20 Gb/s USB 3.2 Gen 2x2 külső SSD-t venni, mert csak a sebesség fele lesz kihasználható. -
makoss
veterán
Köszönöm a választ!
Nem rossz, ez legalább visszafelé is kompatibilis, nem úgy mint a Samsung X5
Kérdés, hogy a nem USB4-nél például a USB 3.2 Gen 2 2x2-nél mennyi a sebesség?
Gondolom az Alibabaexpress-nek ez lehet az itthon kapható verziója:
ORICO ACOM2 M.2 PCIe külső ház USB4 C-A szürke -
ricsip
addikt
-
peestike
senior tag
-
ricsip
addikt
Sajnos muszáj leszel kiszedni az USB-to-SATA átalakítóból, és valahogy közvetlenül SATA portra dugni a firmware update-hez.
Van direkt bootolható USB pendrive-ra feltehető automata updater tool samsung oldalán, ha működő OS (windows) alatt futó magician nem opció az update lefuttatására:Tool & Software Download | Samsung Semiconductor Global
SATA SSD-870 EVO Firmware
ISO SVT02B6Q | 16MB Download -
peestike
senior tag
-
csixy
addikt
-
peestike
senior tag
köszönöm a segítséget először is!
egyébként pont az a firmware van rajta, amit említesz.
olyan 3 hónapja látja csak a HDS.
a frissebb firmware-t leszedtem (Samsung_SSD_870_EVO_SVT02B6Q_Win.iso), hogy a samsung magicaian majd felteszi nekem, de nem igazán tud mit kezdeni egyik ssd-vel sem, csak karikázik több, mint egy órája:
még lehet megpróbálom a boot-os szisztémával, csak ez ugye egszerűbb lett volna...
-
King Unique
titán
A kompatibilitás elvileg adott a Thunderbolt 4-gyel, amit az itteni "40 Gbps-os csatolóval szerelt külső SSD-t villantott a Corsair" cikkben is leírnak.
" A ketyere sebességcsökkenés árán természetesen hajtható USB 3.2 Gen 2 2x2, USB 3.0, továbbá USB 2.0 üzemmódokban is, de persze Thunderbolt 4 konnektorba is csatlakoztatható."
Másik opció külön venni egy USB4 / Thunderbolt 4 külső házat és abba NVMe SSD-t, a téma topikjában olyanra is van példa.
-
ricsip
addikt
Lett rajta sok reallocated szektor, szerintem az fáj neki. Mióta látta a hard disk sentinel? Van róla előzmény amikor még nem volt rajta reallocated sector? Csak mert a HDS azt próbàlja megtippelni, hogy ha egyik napról a másikra romlik sokat az állapota, akkor a további romlást is egyenletesen gondolja történni, és ebből jósolja h. kb annyi nap múlva fog teljesen elromlani. Közben meg ha megáll a további romlás, akkor ilyen állapotban el tud működni még akár évekig.
Látom h. pont egy 870 EVO-d van. Mikori gyártású? (rajta van a hasán a címkén). Illetve HDS megmutatja milyen verziójú firmware fut rajta. Ha azt nem frissítetted soha (pl. SVT01B6Q van még mindig rajta) akkor esélyes h. gyári hibás firmware bugos példányod van még. Ezen idővel elszaporodnak a hibás szektorok. A firmware update meg tudja állítani a további hibák megjelenését, de a már elromlott szektorokat nem tudja megjavítani.
-
makoss
veterán
-
peestike
senior tag
-
Ribi
nagyúr
-
evo87
őstag
Sziasztok!
Érdekes sztorim van... vettem egy SSD tokot (ASUS Strix Arion) és bele egy 1 TB-os Kingston Fury Renegade 4gen NVMe-t. ÖSszeraktam, de nem látta a WIN laptopom, se lemezkezelő, se semmi. A tokban másik SSD-t igen és az SSD-t is másik tokkal. Aztán hazamentem és bedugtam a MacBook-ba, ahol a lemezkezelő elsőre látta, leformáztam exFAT-ra és onnantól látja a WIN és a MacBook is. Ellenben az iPhone és az iPad nem.Valamit rosszul csiáltam vagy mi lehet ez?
-
King Unique
titán
Miért, a C-re vannak telepítve a több 10 GB-os játékok, oda megy a torrent letöltés, vagy mi?

Csak mert egy 450 GB-os partíciónak normál esetben nyilván bőven elégnek kellene lenni a Windows 11-nek és az általános programoknak.A 16 GB-os partíciót lehetne törölni ha nincsen rajta semmi, majd a már említett MiniTool PW / egyéb külső particionáló programmal hozzácsapni a C-hez, előtte akár egy képfájlba mentést is megejteni biztos ami biztos alapon.
Ha sikerült kinőni az 500 GB-os SSD-t, akkor itt nem feltéten a partíciókat kellene piszkálni és attól a 16 GB--tól várni a csodát, hanem lehet inkább egy 1 vagy 2 TB-os új SSD-t kellene venni rendszermeghajtónak és arra átklónozni a rendszert.Ha GPT és rendszermeghajtó, akkor elég érdekes a mellékelt screenshoton lévő elrendezés, ennek nem pont ilyennek kellene lennie UEFI/GPT sémánál.
Ahol ha az a 41 MB-os FAT32 partíció az EFI-rendszerpartíció, akkor azt nyilván nem kellene törölni, máskülönben utána nem fog bootolni a Windows 11. -
UserX
addikt
-
VikMorroHun
őstag
-
csixy
addikt
-
VikMorroHun
őstag
Én Macrium Reflectet használok rendszer partíció mentésre/helyreállításra, már többször kihúzott a bajból. Klónozni is lehet vele, elvileg pár kattintásból megvan, és biztosan találsz hozzá leírást a neten. Egyébként nálam is van külön SSD a rendszernek, meg külön a játékoknak, szóval ez teljesen jó elképzelés szerintem. (Azt neked kell eldöntened, hogy érdemes-e a PCIe 2.0 slotba rakni.)
-
UserX
addikt
-
csixy
addikt
Másképp kell neki állni. Töröld az F partíciót, ha úgysincs még rajta semmi. Minitool partition wizarddal költöztesd hátrébb a másik két kis partíciót (a minitool fog kötözködni, hogy vedd meg a pro verziót, de te csak ragaszkodj a free verzióhoz). Ezután már megtudod kérni a C:-t a lemezkezelőből, hogy puffadjon fel. Ennyi!
-
makoss
veterán
Üdv!
Ez a Corsair Ex400U mivel kompatibilis?
A Thunderbolt 4-el, vagy az USB4-el, vagy mindkettővel? Úgy tudom nem egy szabvány a kettő.
Vannak tapasztalatok a Ex400U terén?
Sajnos a Kingston XS2000 elromlott, néznem kell egy jobbat
Először Samsung T9 2TB SSD-t néztem, mivel van USB 3.2 Gen 2x2 interfészem asztali gépen, de Thunderbolt 4 az van NUC11-en, meg egy ASUS Zenbook Oled laptopomon de az asztali gépen nincs, USB4 meg egyik gépemen sem
-
UserX
addikt
-
dik
őstag
-
csibe1
veterán
-
UserX
addikt
Sziasztok!
A 'C'-n kevés a helyem, nézegettem, hogy lehetne tisztogatni. A meghajtó egy SATA-s WD Blue. 'Valahogy' 'létrejött' egy kb. 16 GB-os 'F' meghajtó. Az Easesus Partition Master 'Unallocated'-nek látta, megformáztam NTFS-re. Gondoltam, hogy használom a 'Merge' funkciót, de nem engedi!!! Hiába kattintok a 'C'-re, vagy az 'F'-re...Ezután jött a Gparded-ről történő bootolás, de az sem engedi a két partíció egyesítését!
Egyébként Hasleo Free Backup-ot használok, kb. 2 hetente csinálok rendszermentést (legális Win11 Pro, frissítve). Már legalább 3x húzott ki a sz@rból!!!
Szóval nagyon nagy köszönettel venném, ha segítenétek a két partíció egyesítésében!

-
csibe1
veterán
A Távol Kelet már nem itt van.

Anno a kigyulladós BMW dízelek idején, Dél Koreában kiállt a képviselet főnöke, és bocsánatot kért.

A németek azóta sem, pedig egyre szutykabb akármik jönnek ki BMW néven, szégyen.
Persze lehet maszatolni, de már nem látom azt a "német minőséget", mint az E39-nél.
Azóta csak a szemét jön. A fanatikusok majd virtuálisan meglincselnek, de nem hat meg. Sajnos más nagynevű német márkák is nagyon lejjebb adtak a minőségből.
Az ár az a duplája-triplája lett, de "éljen a fogyasztói társadalom" címszóval fut a dolog.
Aztán nagyjából a gari végéig húzzák ki a termékek, utána meg elég húzós lesz a javítás, mert néha eszelősen bonyolult megoldásokat alkalmaznak. (fordítva beépített motor - kinek is jó ha a vezérlés a tűzfal felé néz?
) -
HantekDSO
aktív tag
-
ricsip
addikt
-
HantekDSO
aktív tag
-
csibe1
veterán
-
dik
őstag
A Samsung válasza a 870 evo kapcsolatban még a mulkorában tőlük is érdeklődtem, mintszerint megérdeklődtem valóban nem épp megbízható igaz-e. Ez a válasz jöt. Kb. papírforma... :)
"Szeretnénk Önt tájékoztatni, hogy hivatalosan nem értesültünk hibás szériáról. Amennyiben a termék használata során hibás működést észlel, kérjük jelezze a részünkre, hogy kivizsgálhassuk az esetet. Bízunk benne, hogy válaszunk hasznosnak bizonyult az Ön számára. Továbbra is készséggel állunk szíves rendelkezésére Samsung termékekkel kapcsolatos kérdései esetén."
-
ricsip
addikt
-
Multibit
nagyúr
-
peestike
senior tag
sziasztok! tanácsot szeretnék kérni. külső tokban használok egy samsung 870 evo 1tb ssd-t. hdd sentinel szerint 230 napja van még hátra. mennyire lehet hinni ennek az értéknek? kezdjek minél hamarabb nézelődni, hogy legyen utódja?
-
Pyttawrx
MODERÁTOR
Szia. Jelen esetben semmivel sem vagy előrébb.
-
UberMutant
őstag
Ha tárhelyet nem bővítesz semmi értelme a cserének
-
SoulReaver
veterán
Sziasztok.
Win11 felrakása előtt, gondoltam lecserélem az m.2 SSD-ket.
Rendszernek ezt néztem ki, játékra pedig ezt.
Jelenleg ezek vannak a gépemben. 2x WD BLUE SN570 M.2 (1TB) -> WD blue SN570 M.2 (2TB)
Túlzás lenne szerintetek?
Samsungjaim vannak már 20 éve, minden féle tárolókból. Nem volt velük még bajom, szóval maradnék náluk. -
dik
őstag
Oké renben köszönöm!
-
ubyegon2
félisten
-
Multibit
nagyúr
-
dik
őstag
-
anthony19920
csendes tag
Sziasztok,
Szeretnék egy kis segítséget kérni, mert nem igazán tudok dönteni. Jelenleg 2db m.2 SSD van az asztali gépben:
- Samsung 960 EVO 250GB (OS)
- Blitzwolf BW-NV5 512GB (játékok) - ne kérdezzétek honnan van, anno valami kínai oldalról lehetett rendelni eléggé olcsón, úgy voltam vele játékoknak jó lesz
Egy ideje már eléggé kevés az 512 GB a játékoknak, többször futottam bele, hogy a Steam kevesellte a helyet frissítéskor, így végre rászántam magam egy nagyobb SSD-re. WD BLACK SN7100 2TB a kiválasztott, holnap érkezik is, azonban kicsit tanácstalan vagyok, mi lenne az ideális felosztás.
Az adatlapomon látható, hogy egy Asrock X470 Taichi lapba kerülne, aminél 2 opció van:
- PCIe 3.0 x4 - közvetlen CPU-ról
- PCIe 2.0 x4 - chipsetről
Jelenleg a 960 EVO van a CPU-s slotban, és szívem szerint azt hagynám is ott (kiváltképp, mert akkor a VGA-t sem kellene kiszedni) és csak az 512-es kínait cserélném a 2 TB-osra, de ott meg nagyon fura érzés lenne egy PCIe 4.0-s SSD a 2.0-s slotba tenni
OS újratelepítést szeretném megúszni és szívem szerint klónozással sem bajlódnék, de valahogy csak nem hagy nyugodni a gondolat, hogy mennyi "teljesítmény" marad kihasználatlanul - no nem mint ha a másik slotban jobban ki lenne majd használva
Szóval az alap terv az lenne, hogy a 960-on marad az OS, a WD meg csak játékra lenne használva, de ha valaki meggyőzne róla, hogy ez mekkora hülyeség, akkor hallgatnék az okosabbra... Csak hát melóban szerverekkel is foglalkozom, aztán kicsit nehezemre esik elengedni a külön OS disk gondolatát
Valakinek lenne esetleg valami okos gondolata ezzel kapcsolatosan? -
dik
őstag
Na akkor remélem ez többet kibír majd mint a crucial... Valahol 3 PB írnak, de az nem annyira kevés így tejesen mindegy talán 2,5 vagy 3...
Gondolkozom megveszem a micront is...
Igen az hogy mikori nem tudni. Elméletileg zsír új és 3 év garit adott rá az eladó. Bár arról nem kaptam papírt, de remélem nem lesz gond... -
ubyegon2
félisten
-
ricsip
addikt
-
tibi14
tag
-
csibe1
veterán
-
dik
őstag
Ez akkor rendben van?

-
dik
őstag
-
Ribi
nagyúr
-
ubyegon2
félisten
-
yanna
addikt
-
ubyegon2
félisten
Na szép az eladó a Intelt javasolta inkább itthonra a 480Gb.
Tényleg nincs jelentősége, mindkettő egyformán megbízható, lehet neki eddig Intelek voltak. Anno én is hosszú Samsung szériában voltam, volt már mindenféle, de bő egy éve vettem egy SK Hynix PC801-et és legutóbb már amikor volt SK Hynix Platinum P41 szintű Samsung is, akkor is az SK Hynixot vettem. De tényleg egyikkel sem tudsz mellélőni.Nekem Micron industrial SSD-m még nem volt, de most a kettő közül azt venném, de ne kérdezd, miért!? Nincs annál jobb egyébként, amikor két olyan dolog között kell választanod, amikor mindkettő egyformán jó!
-
dik
őstag
Na szép az eladó a Intelt javasolta inkább itthonra a 480Gb.
Kintről nem tudok rendelni így az offos téma nem vágom annyira azt. Így marad az itthoni történet. 33000Ft meg lenne egy ilyen intel 3év garival. De az eladó szerint még nem volt meghibásodás pedig a java szerverben van.
Na így akkor dönteni kellene mi legyen!
Annyi vélemény és minden elhangzott már nem tudom melyiket lenne érdemes...
Ja persze az nem kérdés annyi pénzért mint a hirdetésben van simán megéri ha kapok egy stabil cuccot amit nem kell 3-4 évente újra cserélnem. Telepíteni is utálok és időm sincs rá....
A 870 evo meg a másikban ha kifekszik veszek oda egy WD redet azt annyi... -
ubyegon2
félisten
Igaz, ez a lényeges különbség a PM és az az SM között!

Még SM883 nem volt, de amíg Sata SSD kellett az Elitebookba, addig a PM883 és a consumer tesójuk, a 860 EVO nagyon jók voltak! Az OK, hogy megbízhatóságuk kiváló, de még sebesség tesztelésen is halál stabil szintet hoztak, semmi cikkcak nem volt se írásban se olvasásnál.
-
Multibit
nagyúr
Én pl. azért vettem több darab PM883-at, mert ezekre cseréltem a HDD-ket a NAS-omban. Intel DC3500 SSD került a routerembe (nagy írástűrésű típus kellet, hogy bírja a log terhelést). Amúgy egyszerűen megéri számomra a tartóssága, üzembiztonsága miatt.
-
VikMorroHun
őstag
Amúgy otthoni felhasználásra miért kell szerver osztályú SSD? Abban az apróhirdetésben is jelezték, hogy nem összekeverendő a kettő.
-
Multibit
nagyúr
-
ubyegon2
félisten
Nem reklámozni akarok, de ahogy néztem az árait ezeknek a 480GB-os Intel és Micron SSD-knek, kicsit drágák a többi eladóhoz képest, ha most akarnék venni, ugyanennyi pénzért vennék egy 960GB Samsung SM883 MZ-7KH9600 2.5" SATA6Gbps-t, ami ugyanolyan jó, megbízható és kétszer akkora méretű! Sokan vettünk már PM883-at, az SM883 még egy fokkal annál is jobb! Ezt vedd meg szerintem, van több darab az eladónak 0 óra 0 perc futásidővel!
Szerintem ennél jobb DC SSD nem nagyon van. [link]DC = datacenter
-
ubyegon2
félisten
Nem rossz consumer kategóriában ez a WD Red sem, de nem egy géposztályban van az előbb is említett Intel és Micron enterprise osztályú SSD-kkel!
(ha lenne sok ilyen WD Red SSD-m, adnék hármat is cserébe bármelyik Intel vagy Micron-ért és bizony itt nem sokat számít, hogy használt termékek, ezt most halál komolyan írom, jó ideje csak használt server és OEM SSD-t veszek)
-
ubyegon2
félisten
Ahogy Multibit fórumtárs is mondta, bármelyik jó, ami server/industrial/enterprise kategória, ha bizonytalan vagy és egyet kiszúrsz, inkább kérdezd meg itt a pontos tipussal, de amiket linkeltél, azok közül mind jó.
Az se zavarjon meg, ha a képen Intel van, de a leírásban vagy a megkapott SSD-n már Solidigm a márkanév, időközben változott a név cégfelvásárlás miatt, de a termék ugyanaz maradt.
A SSD compare-ben épp láthatod is ezt, az SSD Intel feliratú, de alatta már Solidigm a megnevezés. Amúgy a kettő közül picit jobban a Micront venném én is.
-
dik
őstag
-
dik
őstag
Na igen ez is benne van a pakliban. De mivel ez az evo egy másik gépbe lesz így az marad ott 2025.01. gyártás a doboza szerint így majd elválik milyen. És amiben van most a crucial az helyére kellene valami komolyabb. Az a 14% mára már csak 13% ha így megy tovább hó végére eléri a 0%-t. Kicsit valóban érdekesen hihetetlenül gyorsan keztek el lemenni a százalékok. Lehet csak szivat nem tudom már...
Új hozzászólás Aktív témák
-
58900 - 58801
60119 - 60001 60000 - 59901 59900 - 59801 59800 - 59701 59700 - 59601 59600 - 59501 59500 - 59401 59400 - 59301 59300 - 59201 59200 - 59101 59100 - 59001 59000 - 58901 58900 - 58801 58800 - 58701 58700 - 58601 58600 - 58501 58500 - 58401 58400 - 58301 58300 - 58201 58200 - 58101 58100 - 58001 58000 - 57901 57900 - 57801 57800 - 57701 57700 - 57601 57600 - 57501 57500 - 57401 57400 - 57301 57300 - 57201 57200 - 57101 57100 - 57001 57000 - 56901 56900 - 56801 56800 - 56701 56700 - 56601 56600 - 56501 56500 - 56401 56400 - 56301 56300 - 56201 56200 - 56101 56100 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Adattárolás
- SSD kibeszélő
- (kiemelt téma)
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Telekom mobilszolgáltatások
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Autós topik
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4398, 100% Akksi
- RITKASÁG! Avexir Raiden DDR4 4GB/8GB ramok
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M i5 12400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3050 6GB Endorfy Signum 300 TG MSI 650W
- AKCIÓ! Gigabyte Z790 i7 14700KF 64GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 16GB LIAN LI LANCOOL 207 850W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ahol ha az a 41 MB-os FAT32 partíció az EFI-rendszerpartíció, akkor azt nyilván nem kellene törölni, máskülönben utána nem fog bootolni a Windows 11.

OS újratelepítést szeretném megúszni és szívem szerint klónozással sem bajlódnék, de valahogy csak nem hagy nyugodni a gondolat, hogy mennyi "teljesítmény" marad kihasználatlanul - no nem mint ha a másik slotban jobban ki lenne majd használva

Pyttawrx