- Digitális Állampolgárság Program
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Szólánc.
- Még több 12400F tuning eredmény (vs. stock)
- Kis színes abszurdisztánból
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Koga777
tag
válasz tasiadam #42694 üzenetére
Szia! Nekem is ilyen alaplapom van, az újabb BIOS-okban javították a lassú bootolást, esetleg próbálj BIOS-t frissíteni.
Amit a közvélemény akar, azt „politikailag irreális”-nak szokás nevezni. Magyarra fordítva ez annyit tesz, hogy a hatalom és kiváltságok birtokosai ellene vannak.
-
Frawly
veterán
válasz funk648 #42698 üzenetére
Újratelepíteni, meg Win10-re upgrade-elni mindenképp érdemes, akkor is, ha végül nem segít, mert az A400 hibás. Legalább ingyen kizársz egy hibalehetőséget, meg meglépsz egy olyan upgrade-et, amit egyébként is érdemes lenne SSD nélkül is. A Win10 telepítője a mai napig megeszi a Win7-es kulcsot, bekativálódik vele, megy az ingyenes upgrade, aminek pedig hivatalosan évek óta vége. Sok veszteni valód nincs.
Már pedig az A400 tud így haldokolni, hogy belagoltatja a rendszert, meg néha fagyassza, meg néha a BIOS-ból is eltűnedezik, és végül már sehogy nem látszik, ha látszik is, ilyen zagyvalék meghajtónéven. Nem tudni, hogy nálad is ez áll-e fenn. Nem a világ legmegbízhatóbb SSD-je, az biztos. Alap feladatokra viszont elmehet, ha nem fogtál ki hibás darabot.
-
funk648
aktív tag
válasz Frawly #42697 üzenetére
Tegnap 3 óra Rainbox Six alatt 5-6x megint eljátszotta, ilyenkor csak maga a játék fagy be, a Discord (ez a másik SSD-n van) például tökéletesen megy tovább.
Valószínűleg az újratelepítem az egész rendszert, még azt nem döntöttem el, hogy feltegyem -e a 10-est, a biztonság kedvéért a mostani rendszerről csináltam egy biztonsági mentést, hátha.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz funk648 #42691 üzenetére
Ja, azt a rendszert mindenképp húzd újra. 9 éves az elég sok, simán lehet, hogy nagyban hozzájárul a belassulásokhoz. Nem állítom biztosra, de így innen messziről nekem eléggé úgy tűnik, hogy ez a helyzet. Persze az is játszik, hogy az A400 kezdett el csak haldokolni szép lassan, az se lepne meg.
@tasiadam: elvileg a 370S egy újabb, ráncfelvarrott modell, ami benchmarkokon kicsit gyorsabb, a sima 370-es DDR2 cache-ét lecserélték DDR3-ra benne, a 20 nm-es 2D MLC NAND-ot 16 nm-esre. Nagy különbség azért nincs. Mind a két változat vehető, szériahibájuk nem ismert, belassulni egyik sem lassul be. Ami miatt nem sokszor találkozol vele a topikban: árban általában kicsit drága, főleg akkor szokták itt a népek venni, ha laptopba kell valami régi form factor változat, 2242-es méret, vagy mSATA, vagy hasonló spéciség, akkor sokszor a Transcend SSD-k az egyetlen értelmes alternatíva.
-
funk648
aktív tag
válasz Armagedown #42695 üzenetére
Elsősorban az új játékokra értem, pl. az idei F1 2020 már csak Windows 10-re jött ki hivatalosan, de hidd el, magamtól én se váltanék.
Bár a laptopomra (Intel 3825U, 4GB RAM, SSD) most került fel friss Windows 10, eddig nincs vele problémám, aztán ki tudja milyen lesz fél éve múlva.[ Szerkesztve ]
-
tasiadam
veterán
Mi a különbség a transcend SSD370S és sima 370 között? Külsőre egyik fém, másik műanyag házas. Esetleg a cache megléte? Eléggé "őskori" ssd mind a kettő.
Közbenegy off kérédés: Az AMD lassabban bootol, mint az intel, vagy valami hasonló probléma? Összeraktam végül őseim fancy "új" gépét, és konkrétan 9mp a gomb megnyomástól a chrome megnyitásáig az idő.
Abban i5 6400
Z170 HD3P
Sata patriot burst 120gb
win10
Én gépem: 2700X
B450M Mortar
NVME Samu 961
Szintén win10
És szerintem bő 15s+ az egész, mire odáig eljutok. Érezhetően lassabb a boot.[ Szerkesztve ]
Még mindig másodrangú állampolgár
-
funk648
aktív tag
válasz Frawly #42690 üzenetére
Azt írja, hogy a legfrisebb firmware van rajta, a következő napokban akkor jön a teszt. Köszi a segítséget!
Valószínűleg az se segített a dolgon, hogy most 9 éve, hogy ugyanaz a Windows 7 van rajta, csak egyszer lett klónozva, amikor meglett az első SSD.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz funk648 #42689 üzenetére
Akkor most teszteld így. A SATA driver megfelelőnek tűnik, Intel SATA, nem a legajánlottabb (az a MS-féle SATA driver), de az inteles is megteszi, galibát nem okoz, TRIM megy vele, SSD infós progik kezelik vele az SSD-t, úgyhogy maradhat.
Az 1 tera íráson meglepődtem, mert a HDS táblázatából csak 32-33 gigát számoltam, de ~1 év alatt az 1 TB se sok írás, ennek a drive-nak valami 40-70 TBW a limitje, attól még mindenképp nagyon messze van, NAND erase cycle se magas rajta, ezt kifejezi a 99%-os kondíció is.
Amit még meg lehetne tenni, hogy SSD Managerben frissíteni az A400-on a firmware-t, lehet segít. Azt nem tudom, hogy a jelenleg rajta lévő R0105A a legújabb-e, a Kingston oldalán nem látszik, mert elég barom oldaluk van, amin csak ilyen marketing bullshit van, semmi érdemi infó.
-
funk648
aktív tag
-
Frawly
veterán
válasz funk648 #42685 üzenetére
Ezen nem sok rendellenes van. Egyedül az első, Read Error Rate, de az se magas, és nem vont maga után áthelyezett szektort. A Kingson progija lehet azért nem látja, mert nem tetszik neki a SATA driver, amivel hajtod. SSDOK progival még rá lehetne nézni, mármint nem az SSD-re, hanem a beállításaira.
-
funk648
aktív tag
-
Frawly
veterán
válasz Graphics #42683 üzenetére
Szerintem azért rá kéne nézni annak az A400-nak a SMART-jára, mert 5-10 mp.-re nem kéne beakadjon. Azért játékok alá kb. elégnek kéne legyen, szekvenciális átvitele nem vaskos, meg sok apró fájlnál is hátrányban van a DRAM cache hiánya miatt, de 5-10 mp.-re nem kéne beakadnia, bőven vernie kéne akármelyik HDD-t.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz funk648 #42682 üzenetére
Leírtam mi a probléma oka
Attól, hogy SSD nem jelenti azt, hogy minden feladatra jó.Te játszani akarsz róla, miközben az A400-as egy fapad SSD.
Nem az igényeidhez vetted az eszközt. A400-as jó mondjuk papa-mama-Icuka irodai gépébe, Win-Lin és egyéb alap dolgokhoz.
Ráengedsz mondjuk egy Atto benchmarkot, akkor látni fogod, hogy be fog esni az írás drasztikusan.
Ha az a játék menet közben írna az SSD-re és nagyobb mennyiségben, akkor ez a probléma oka.
[ Szerkesztve ]
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
funk648
aktív tag
válasz Graphics #42680 üzenetére
Megint elkezdte, rosszul emlékeztem, nem 2-3 mp-re, hanem inkább 5-10mp-re fagy meg az egész játék (de csak azok, amiket erről az SSD-ről futtatok). Nincs esetleg valami olyan program ami alaposan megizzasztja az SSD-t? Így, hogy a HDS se mutat semmit, nem hiszem, hogy garanciáztatásnál foglalkoznának vele.
-
Frawly
veterán
válasz peter889 #42642 üzenetére
Balszerencsés voltál, AM3+ platform már általában kompatibilis a 860 EVO-val, bár nem mindegyik alaplap, te belefutottál ebbe. Pedig a Milyen SSD-t vegyek topik összefoglalójába bele van írva emlékeim szerintem, meg kb. minden oldalon le van írva, hogy régi AMD-s lapokkal inkompatbilis lehet ez az SSD. Bár ez inkább AM2 és régebbieket szokott érinteni, az AM3 már átmeneti ebből a szempontból, AM4-ben meg mindben megy.
Elkanyarodsz a lényegtől. Felesleges a CD/DVD-vel foglalkozni, elavult formátum, elhajítod a vállad felett a lemezt. A legtöbb gépben már optikai meghajtó sincs évek óta, se laptopba, se szubnotiban, se ultrabookokban, asztali gépeknél is terjednek már évek óta olyan házak, amikben nincs 5,25 inches meghajtóhely. Már hosszú évek óta mindent lehet USB-ről csinálni, OS install meg minden, semmiért nem kell lemezeket írogatni meg pörgetni mechanikusan meghajtóban. Ha csak nem vagy retró gamer, akik még régi, lemez alapú kiadásokat telepítenek, vagy valami RIP-elős csapat tagja, értelmetlen ma már CD/DVD meghajtókkal foglalkozni. PATA HDD-vel sem szenvednék már, lassú, ha még van is ilyened, rakd bele egy olcsó PATA-USB adapterbe, és használd úgy.
Az Ulta ATA CRC error meg nem mindig jön ki fájlszinten. Sokszor maga a vezérlő adatújraküldéssel korrigálja, ezért nem érzékeled, hanem csak a SMART statisztikái rögzítik. Add el a 860 EVO-t, tedd be másik gépbe, vagy használd külső meghajtóként USB-SATA átalakítóval, míg nem cseréled le a gépet. Vagy add el. Sok mindent ezzel nem tudsz csinálni. Esetleg BIOS frissítéssel megpróbálkozhatnál még, meg a kábelcsere mellett, ami megejtettél, próbáld rádugdosni másik SATA portra, de nem tartom valószínűnek, hogy segíteni fog. Ha inkompatibils, akkor az.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz funk648 #42679 üzenetére
Mivel az A400 egy DRAM cache nélküli modell így ezeket az akadásokat az okozza, hogy beesik az SSD sebessége.
Ezen nagyvonalakban a FW update se fog segíteni.
Ezen az segítene, ha egy DRAM cache-s modellt használnál a játékokra. OTt nem lenne ez a lassulás
Igaz ezek leginkább írásra érvényesek, nem tudom megmondani, hogy a játék mennyi írást csinál játék közben.
Írástesztet nézz meg, ott jobban látszódni fog ez.
Illetve az átviteli sebességet én konstans alacsonynak találom. Szerk: Bocs a SATA 2 miatt.Hát esetleg egy SATA3-as adaptert lehetne venni. Az nem nagy beruházás
[ Szerkesztve ]
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
funk648
aktív tag
válasz funk648 #42676 üzenetére
A néhány másodperces random fagyásokat már korábban is tapasztaltam, főként például egy Rainbox Six Siege esetén tud nagyon idegesítő lenni a dolog. (2-3 óra játék alatt kb. 2-3x fordul elő, ilyenkor teljesen lefagy a játék kb. 2-3 másodpercre, majd minden gond nélkül megy tovább.)
Lefuttattam egy HDS részletes öntesztet, de nem talált semmit. Ezen kívül egy felület tesztet is lefuttattam, csatolom az eredményeket, hátha ti észrevesztek belőle valamit:
A400 lemez és felületi térkép
A400 hőmérséklet és átviteli sebesség
Az első képen a sötétzöld elemekből nincsen egy kicsit sok? Ezeken a pontokon átlagosan 5-12MB/s sebesség mérhető.A random fagyások elég idegesítőek, viszont így, hogy semmilyen program nem mutat ki hibát, garanciáztatni is gondolom elég nehezen menne. Ezen kívül semmilyen problémát nem tapasztalok ezzel az SSD-vel.
[ Szerkesztve ]
-
funk648
aktív tag
válasz Pyttawrx #42674 üzenetére
Jelenleg játékok vannak csak rajta, viszont néha előfordul, hogy az adott játék 2-3 mp-re teljesen befagy, utána minden gond nélkül megy tovább. Az A400-hoz elvileg adtak ki egy firmware frissítést ami orvosolja ezt a problémát, viszont ha felrakom a Kingston SSD Manager programot, nem is látja az A400-as SSD-t, csak a HyperX Fury-t. A HD Sentinel szerint egyébként minden rendben vele.
-
-
zolisx4
őstag
válasz gyapo11 #42667 üzenetére
Igen közben meg lett a gond nálam is le is akartam írni,.
G Skill TridentZ RGB F4-3200C16-8GTZR típusú memória okozza a problémát,B1 foglalatba téve elindul a gép rendeltetés szerűen,de csak 1 memóriával,ha beteszek 1 másik G Skill memóriát akkor nem megy már,viszont ddr4 es memóriával kértem kölcsön 4 db CORSAIR CMK64GX4M8X4200C19 típusú memóriát simán megy mind a 4 modullal,tehát valami memória kompatibilitás van ezt a G Skill oldalán meg is említik hogy lehetnek gondok.
Én nem vásárolok boltban hanem nagykerben,nem tudom kipróbálni,ott nincs lehetőség rá,. -
funk648
aktív tag
Sziasztok!
Jelenleg a következő konfiggal rendelkezem:
I5 2500
2x4GB DDR3 RAM
RX560 2GB VGA
Asrock H61M -GS (SATA 2-es!) alaplap
500GB Samsung HDD + Kingston HyperX Fury 120GB SSD + Kingston A400 240GB SSDJelenleg Windows7 -et használok, azonban mivel egyre több játék igényli a Windows 10-et, ezért a közeljövőben szeretnék Win10 -re váltani. Jelenleg a HyperX Fury (120GB) SSD-n fut a rendszer, azonban felvetődött bennem a kérdés, hogy érdemesebb lenne inkább az A400 -as SSD-re telepíteni a Windows 10-et.
Mindkét SSD esetében lefuttattam a CrystalDiskMark programot, és a következő eredményeket kaptam:
HyperX Fury 120GB
A400 240GB
A kapott eredmények alapján az operációs rendszer működése, illetve a programok betöltése terén szerintetek éreznék bármiféle változást, ha a jelenlegi HyperX Fury helyett az A400-ra tenném a rendszert? Előre is köszi a segítséget! -
félisten
válasz gyapo11 #42668 üzenetére
Ha csurig írja kolléga azt az SSD-t, ahogy csak bírja, még akkor is ott lesz a 6GB terület, ami gyárilag overprovisioning-ra lefoglalt. Persze az optimális minimum érték meglétéhez még jó, ha 12GB-ot szabadon hagy a felhasználó. Az a 10-20% is nagyon jó, de az inkább professional felhasználásnál előírthoz közelít. 7-28%-ot adnak meg a gyártók, ebből előbbi customer user, utóbbi datacenter felhasználás.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
gyapo11
őstag
válasz Vasinger! #42661 üzenetére
Nekem is ilyen van, csak nem m.2 hanem sata, és 13 TB írással, 70 TBW a gyári max adat. Persze ha 1 MB szabad hely van akkor hamarabb el fog kopni. Ha van 10-20 % szabad helyed és ezt folyamatosan megtartod, akkor még sokáig menni fog.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz zolisx4 #42655 üzenetére
Nálam memóriával volt ilyen gond, megvettem webshopban, betettem a notebookba és semmi, csak villogott a capslock meg a scrollock led. Vissza a webshopnak (postaköltség bukó), és kerestem olyan boltot, ahol helyben beleteszik és ha nem jó nem veszem meg. Szerintem ugyanez működhet ssd-vel is, mivel pár perc beletenni a gépedbe és kipróbálni.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Graphics
Jómunkásember
válasz Vasinger! #42663 üzenetére
Az adatok alapján minden rendben van vele
Használni kell, nem hinném hogy gond lenne vele.
Ha nem akarod hogy sok írás érje ki kell kaccsolni
[ Szerkesztve ]
-
HARDVERAPRÓD
válasz zolisx4 #42655 üzenetére
Szerintem, csak hogy még maradjon hajad ha benne vagy a 14 napba (ezt már nem jegyeztem meg bocsi), akkor állj el a vásárlástól, és vegyél pl egy kingston A2000-et, vagy egy Samsung SSD 970 EVO Plus, bár bőven elég az A2000 is.
Lehet pont kifogtad ezt. Elvileg igen menniük kell -
zolisx4
őstag
válasz Pyttawrx #42654 üzenetére
Igen a használati volt az első amit néztem a hibakód végett,nem tudom már mi lehet a baj és van-e megoldás rá.De hogy még egyszer nem veszek giga lapot az már biztos,gyakorlatilag egy üres lapban amiben nincs meghajtó,csináltam egy resetet és úgy raktam bele,igazából a biosba be sem enged nem kapcsol már képet dram ról nem megy tovább.
Pedig ennek minden mókolás nélkül mennie kéne.
Az egyik fórumon olvastam hogy garanciába vissza kell küldeni az alaplapot,de minek kipróbálják működik,[ Szerkesztve ]
-
zolisx4
őstag
válasz Pyttawrx #42652 üzenetére
Ugy próbáltam,ez a kép az hogy gyakorlatilag így működik a gép ezekkel a meghajtókkal csak az újat raktam bele csak azt az 1 db ot,először csak a WD helyére betettem hogy telepítem ré a wint de nem ment nem indult igy mindent kiszedtem belőle semmi meghajtó nem volt benne.Az ssd sem lehet rossz mert mutatom mindjárt miért.kb pár napja idegesít nem kicsit .
Ez már a 2. és nem egyforma típus számmal,csak amit először vettem azt eltörtem mert már elgurult a gyógyszerem kicsit,elmentem vettem egy másikat látod a típusa nem ugyan az és azzal sem jó.
Amit eltörtem az szerepel a támogatottsági listában.[ Szerkesztve ]
-
zolisx4
őstag
válasz Pyttawrx #42650 üzenetére
Nem egyikben sem megy ugyan az,egyszerűen nem tudom mi a baja,a meghajtó biztosan jó mert a kártyában megy,memóriát kizártam,vga kizárva,egyedül a procit nem tudom kizárni ugye abból nem veszek másikat és nincs is itthon másik.
Alapból ezek a meghajtók vannak benne, azért vettem ezt mert már van egy ilyen benne csak az 240 es azzal megy,de úgy próbáltam hogy mindent kiszedtem belőle csak az újat tettem bele
A bios alap beállításon van.[ Szerkesztve ]
-
zolisx4
őstag
válasz Laccoss #42648 üzenetére
De mi lehet a baj?? Nem lenne jó az alaplap?? De akkor semmi nem menne benne,tettem másik memóriát bele hátha elindul de nem meg ugy sem,nem is találtam sehol megoldást rá,ugye az a baj hogy ezt megvettem 43 ezer [link] ért hogy vegyek másikat ?? Főleg ami el is indul ebbe az alaplapba.
Azért vettem direkt ezt az alaplapot mert ezt tuninghoz ajánlott,az alaplapos topoikban,viszont én alapon járatom azt hittem hogy tartós lesz.
Nem tudom mit csináljak[ Szerkesztve ]
-
zolisx4
őstag
válasz Laccoss #42645 üzenetére
Igen ha vissza rakom a régi ssd-ket akkor simán indul,minden gond nélkül,ha az 1 Tb beleteszem akkor nem indul hiába reset bármi nem megy, [link] egy ilyen kártyába beleteszem akkor működik,igy próbáltam rá telepíteni a wint is rá is ment a kártyába berakva,de ha a helyére teszem nem indul,megnéztem ez az 1 Tb ssd nincs benne a listában amit az alaplap támogat,lehet az a baj?? Az alaplapon a leg frissebb bios van,vagy az ssd firmware kéne frissíteni,mondjuk nem találtam hozzá.
-
zolisx4
őstag
Sziasztok
Kérdeztem már máshol de nem kaptam választ rá,sajnos,hátha tudtok segíteni.
Van egy GIGABYTE Z390 AORUS ULTRA alaplapom,most van benne 2 db M.2 SSD NVMe csak ugye ezek 256 Gb osak,kiveszem őket és teszek bele egy ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1TB AGAMMIXS11P-1TT-C típusú meghajtót,meg is vettem amik a lapban voltam kiszedtem ezt bele és nem indul el,A debug led 7f hibát ír, ez a leg a dram nál megáll nem kezd el elindulni .Van valami ötletetek mit tudok csinálni???
-
gyapo11
őstag
válasz peter889 #42642 üzenetére
Az üzenet függ az oprendszertől, de lehet, hogy az írást végrehajtó programtól is. Nem tudom, elég régen láttam utoljára, még valami kattogós wincsire másoltam volna.
Cd/dvd-nél a hang fölírásánál volt valami, mert elég komoly karcokat sem vett észre lejátszáskor. De hogy adat írásnál volt-e, azt már nem tudom.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
peter889
őstag
válasz gyapo11 #42641 üzenetére
Köszi szépen a választ.
Ja igen, tényleg detektáltat írtál, csak félreolvastam.
Esetleg azt meg tudnád mondani, hogy milyen az a másolási/írási hibaüzenet?
Tehát akkor azt akkor kapnám ugye, a a célfájl hibás az újrapróbálkozások ellenére.Meg tudnád mondani, hogy a CD/DVD lemezen vannak ellenőrző, hibajavító bitek? (Ha egy-egy bit sérül, a többiből visszaállítható legyen az adat.)
Tényleg igaz, hogy a fájl mértének ellenrőrzése nem garancia.
Most, a hsz-ed hatására, tettem egy próbát: A Total Commanderben az "Összehasonlítás tartalomra" opciót válazottam két teljesen egyező "txt" fájl esetében. A kettőre teljes egyezést írt. Madj az egyik "txt" fájlban egyetlen számértéket felülírtam (tehát továbbra is mindkét fájl mérete megegyezett), azonban a "Összehasonlítás tartalomra" opció pontosan kijelezte a hibát. -
gyapo11
őstag
válasz peter889 #42640 üzenetére
Detektált, nem dedikált. A detektált azt jelenti, hogy az adatfolyamot figyelő programrészlet adott egy jelzést, mert egy adatcsomaghoz tartozó crc összeg nem egyezik a frissen képzett crc-vel. Tehát ez a hiba nem marad meg, mert az adatcsomagot újra kéri addig amíg nem stimmel a crc vagy lejár valamilyen beállított ismétlési határ, és másolási/írási hibaüzenettel leáll a folyamat.
Ez a hiba sem jó, mert valahol létrejött, tehát nem tökéletes az átviteli lánc, de nem okoz hibát az írt file-ban.
Az a rosszabb, amikor semmi üzenet nincs, íráskor minden OK-nak látszik, mégis hibás a file. Lehet olyan, hogy már az ellenőrzés után elromlik, lehet hogy egy nap/hét/hónap/év után romlik el a bit. Emlékezzünk az írható cd-kre és dvd-kre, ott nem csak bitek tudtak elromlani, hanem az egész olvashatatlanná tudott válni.
Az ssd-re itt olvastam, hogy egyszer csak meghal a vezérlő és elérhetetlenné válik a drive. Ez abból a szempontból jobb, hogy nem abban a hitben élünk tovább, hogy megvannak a file-jaink, közben meg tele vannak hibával. Az a legrosszabb, amikor egy mentést vagy egyéb file-t akarunk használni, és akkor derül ki, hogy hibás.
A file mérete nem garancia arra, hogy a tartalma is megegyezik az eredetivel. Ha belenézel, és mondjuk egy szövegfile, akkor sem lehetsz benne biztos, hogy sehol nincs hiba. Ha meg valami bináris file, akkor nem is látsz semmi azonosíthatót. Ez a hibák nagyon kis részét tudja csak kiszűrni. Persze az a jó, ha nincs hiba, és nincs mit kiszűrni.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
peter889
őstag
válasz gyapo11 #42639 üzenetére
#42638 Pyttawrx, #42637 Graphics, köszönöm a megnyugtatást.
#42639 gyapo11, köszi a választ, de nem teljesen értem: itt mit jelent az, hogy dedikált hiba? És mi volt jó? (nem értek annyira a témához)A "#199 Ultra ATA CRC Error Count" értékek folyamatosan, lassan növekednek, de nem törődök ezekkel, ha nem fontos.
Eddig úgy tűnik minden rendben a fájlokkal. Másolásnál meg szoktam nézni az összméretet, és esetleg próbaként belenézek egy-egy fájlba.
------------ -
gyapo11
őstag
válasz peter889 #42636 üzenetére
A crc error az egy detektált hiba, nyilván újra küldte és az már jó volt. Viszont háttértárra írt adat sértetlensége szerintem bármilyen adathordozón is csak ellenőrzéssel biztosítható. Egyszerűbb esetben valamilyen hash amit az eredetiről készítünk és a másolatot ezzel teszteljük, az igazi a komparálás az eredetivel bitről bitre. Esetleg tömörítő program használata, amivel az adat kevesebb helyet foglal, van a tömörített file-ban crc ellenőrzés és még hibajavító adatokat is tehetünk bele némelyik tömörítővel.
-
peter889
őstag
válasz Pyttawrx #42635 üzenetére
#42635 Pyttawrx, #42633 Raymond, köszönöm szépen a megnyugtató szavaitok, rendben, használom továbbra is.
Már attól féltem, oda kell majd dobnom a kutyáknak játékszernek, mert másra nem lesz jó.
Majd idővel alaplapot fogok cserélni, csak nem tudom mikor.Ja, és ugye a fájlok a másolásánál, letöltésénél nem sérülnek az "Ultra ATA CRC Error Count" hiba miatt? Tehát ugye nyugodt lehetek az adatok biztonságában?
Lefuttattam egy CrystalDiskMark tesztet (remélem jól csináltam), íme a kép:
Szerintetek ez milyennek számít, figyelembe véve hogy SATA2-es az alaplap? Jónak vagy rossznak?#42634 csako, szívesen, nincs mit. Mondjuk az az SSD meghajtó olyan árban szokott lenni, hogy annyiért már szerintem adhatnának hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
válasz Graphics #42630 üzenetére
Még meglátom.
Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy, meglátom majd, persze akkor sikeres működés esetén egyúttal meg is venném, már ha eladó.#42631 Raymond, megmondom őszintén a sebességet nem teszteltem, de ki vagyok békülve a sebességével, sokkal gyorsabb, mint a Raid0-ám.
Szóval akkor használhatom továbbra is?
[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
válasz peter889 #42629 üzenetére
Hirdesd meg, hogy cserélnéd.
De ha gondolod postaköltség fejében szívesen küldök tesztelni mondjuk egy WD SSD-t
Aztán majd visszaküldöd
[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
válasz Pyttawrx #42628 üzenetére
Nem kerülte el a figyelmem, annak megfelelően jártam el, ezért érdeklődtem a topikban.
De mindegy már, így alakult.A HP-t nagyon ritkán használom, abba pénzkidobás lenne.
A HP-ben való letesztelés pedig roppant körülményes.Szerinted akkor nyugodtan használjam ebben az ASRock 960GM-GS3 FX-es gépben és ne törődjek a lassanként egyre növekvő hibaértékkel?
[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
válasz peter889 #42626 üzenetére
Ha valóban áll az inkompatibilitás, akkor a Samsungnak nyilvánvalóan a termék adatlapján jól láthatóan le kellett volna közölnie azoknak a SATA alaplapoknak a listáját, amikkel nem kompatibilis. Szerintem. De hogy jobban elolvasom azt a nyitó hsz-t, nincs még egy meghajtó esetében sem írva az esetleges inkompatibilitás. És eléggé faramuci dolog, hogy láthatóan jól működik a gép, most is arról írok, de mégis a legújabb Sentinel nagyon panaszkodik.
[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
válasz Pyttawrx #42625 üzenetére
Távol áll tőlem, hogy bárkit is hibáztassak, elvégre a fórumozók sem lehetnek mindent tudóak, de ha már így szóba hoztad, nem tudom mikor került bele az általad idézett, de az utolsó frissítés nem régi.
És az általad idézett rész így folytatódik "...Érdeklődj a topicban az alaplap pontos típusával!"Ennek megfelelően a "Milyen SSD-t vegyek?" topikban "2020-04-01 13:16:07" időpontban érdeklődtem elég kitartóan az alaplap típusával, de senki nem írta az esetleges inkompatibilitást és az általam vásároltat jelöltétek meg legjobbnak, ami annyira jó, hogy kissé fölösleges pénzkidobás. Valami elkerülte a figyelmem?
De mivel én a legjobbat akartam, azért vettem ezt.Megjegyzem, majdnem az egyik legnagyobb Bp-i üzletből vettem meg, akiktől szintén érdeklődtem, de ők sem említették az inkompatibilitást.
Szerintem az elvárható mértékben körültekintő voltam.[ Szerkesztve ]
-
HARDVERAPRÓD
-
peter889
őstag
válasz Pyttawrx #42621 üzenetére
Sajnos csak kevés hsz-t van energiám olvasni.
Nem igazán tudom megnézni.
A notebookomba csak egy eszköz tehető.
A többi asztali gépeim szét vannak szedve, még régebbiek.#42622 Pyttawrx, de kompatibilisnek kell lennie, SATA szabvány. A Samsung az oldalán írja bárhol is, hogy inkompatibilis ezzel az alaplappal?
De az a régi "elavult" lap kiválóan végzi a dolgát, és kiválóan kezeli pl. az összes HDD-met, az egyik csak 2 éves.[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
válasz Graphics #42619 üzenetére
És akkor most vajon mit csináljak?
De annyira nem régi lap, 8 éves.
Ezt az egyre növekvő Ultra ATA CRC Error Count-ot komolyan kell venni? - igazából mire panaszkodik ezzel?
Mi történne később, ha változatlanul használnám (és legföljebb a tápventit cserélném)?Gondolom, az nem számít, hogy SATA2 vagy SATA3 adatkábellel használom, hiszen SATA2-es az alaplap, jól gondolom vajon?
[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
válasz Pyttawrx #42614 üzenetére
Azért gondolom, hogy egy újjal is fennállna ez a hiba, mivel az előző tulajnál 100/100-as volt. És nálam is, amikor betettem a gépbe.
Sőt! Amikor a 10 évvel ezelőtti Sentinellel néztem, nálam is 100/100-as volt, még tegnap is.
Igaz, a részletes SMART adatokat nem néztem.Azóta, hogy feltettem az új Sentinelt, az már nem 100-as értékeket ír.
És ha véletlenül nem teszem fel tegnap az újat, abban a tudatban vagyok, hogy semmi baja.Ez akkor gáz, ha nem szeretik egymást. Pedig elvileg ilyen ugye nem lehetne, mivel kompatibilisek egymással.
Köszönöm a válaszokat, várom továbbiakat.
[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
-
HARDVERAPRÓD
válasz peter889 #42608 üzenetére
Szia. Ez egy 5.20-as hds- készült nézd mar meg a legujabbal is, mint az eladó is azzal nézte.
Miért állna fenn ez a hiba újonnan is?
Ez egy jó ssd amúgy, ami nem= azzal hogy egy 2 éves példány, amit ki tudja, hogy és mivel használtak, így ezzel bármi lehet. Ezután is megbízható lesz ez.
sőt van 2 850-esem is. Hibátlanok😀[ Szerkesztve ]
-
veterán
Üdv!
Sikeresen rendeltem egy Samsung 860 Pro SSD-t (MZ-76P512B/EU), a kérdésem (sajnos utólag) csak az lenne, hogy adnak-e mellé sata kábelt vagy külön kell vennem egyet?Holnap országszerte 10 fok várható. Ebből 2 Budapesten, 1 Győrött, 2 Miskolcon...
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Samsung SSD 860 EVO 500GB típusú SSD meghajtómra a HDS (Hard Disk Sentinel) program egyre növekvő számú
"Ultra ATA CRC Error Count" hibát jelez, ezzel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményetek.
Itt mellékelem a SMART adatait:
Itt a többi kép:
[kép] [kép] [kép]Megcseréltem az adatkábelt és a tápkábelt, de a probléma változatlan.
Amire rádugtam az addigi adatkábelét, kifogástalanul működik.
Portot is cseréltem: Addig a 0-as számú alaplapi portban volt, nemrég betettem az 1-esbe.
Az 1-eseből átdugtam a 0-ásba a 3 TB-os HDD-t.
A probléma változatlan, az említett HDD kifogástalanul működik.Nemrég vettem ezt az SSD meghajtót a gépembe innen az Apróról, 2 éves használtan.
Az előző tulaj mellékelte a Setinel képet, ami szerint hibátlan: [kép](Gyanítom, ha vadi újan veszem, ugyanez a hiba állt volna elő.)
Előtte tanácsot kértem a fórumról, hogy ajánljanak nekem az ésszerűség határán belül a legjobbat, mert nem akartam, hogy probléma legyen.
Ugyanezt kértem az egyik legnagyobb Bp-i szám. gép üzlettől is.
Egybehangzóan a Samung 860 EVO 500 GB-osat ajánlották.
(Komolyan megvettem volna a Pro-t is, ha azt ajánlják, csakhogy ne legyen gond!)De hiába a körültekintő vásárlás, mégis ebbe a hibába futottam bele.
Borzasztó, hogy mennyit kínlódok ezzel az átkozott géppel, pedig igyekeztem jó alkatrészekből összeválogatni még annak idején.Most mit csináljak?
Az a faramuci az egészben, hogy egyébként semmilyen hibát nem tapasztalok.
(Elvileg van az SSD-re még bolti garancia.)
Igaz, kb. 2 héttel ezelőtti Win7 telepítésem teljesen összeomlott, használhatatlanná vált ezen az SSD meghajtón, gyanítom, rossz volt a telepítő (Pendrive). Mert ennél az új telepítésnél úgy tűnik, minden rendben.Ja, a tápom ventije megállt, amit nemrég vettem észre. Lehet, már évek óta nem megy. Nem lehet csak úgy belelátni kívülről.
Hiába pöcköltem meg, nem indul. És amilyen szerencsétlen vagyok, nincs itthon egy fölös 12 cm-es venti, tehát nem tudom kicserélni sem.
Esetleg lehet amiatt?
Nem hiszem, mert minden más kifogástalanul működik. Jó ideje nem használom játékra, tehát az egyik legfőbb áramzabáló, a videokártya gondolom nem fogyaszt sokat, tehát túl nagy melegedés sztem nem lehet.
Az asztali gépemről van szó, aminek alkatrészei az adatalapomon szerepelnek.#42606 Selynelar, köszi az infót. Úgy tudom, külön drivert nem tettem fel hozzá.
#42607 Graphics, használom én, csak ki tudja meddig… A semmi extrát mire értetted?Hálás köszönettel várom segítő útmutatásotok.
[ Szerkesztve ]
-
Selynelar
aktív tag
válasz King Unique #42603 üzenetére
Én is így gondoltam. Egyébként kezd lenni egy sejtésem,melyet természetesen megosztok Veletek.
A Samsung Magician-nek van egy diagnostic vagy benchmark opciója. Na mindegy is. Én valamelyiket lefutattam. Olyan volt futtatás alatt,mint amikor töredezettségmentesítesz egy hdd-t. Kockánként(szektoronként) váltott zöldre futtatás közben.A gondolatmenetem:
Elérhető összes tárhely az ssd-n:930gb
Eddig írt/olvasott adat Hdd Sentinel szerint: kb 60gbHa összeadom a két mennyiséget,akkor kijön a mostani megjelenített írt adat,amit a Samsung Magician mutat.
A lényeg,hogy valami lefutott az Ssd-n ami a teljes kapacitását olvasta(írta). Azért az nem lehet véletlen,hogy pont annyi az írt adat mint ami az ssd terhelt kapacitása. Plusz mínusz,amit én is írtam/olvastam rá.
Értitek a logikát?
Ennél több ötletem nincs.
A lényeg,hogy King Unique kollégára hallgatva szerintem lassan elengedem a dolgot. Egész este monitoroztam az Ssd-t Semmit, de SEMMIT nem láttam,hogy sokat írt volna. -
peter889
őstag
Sziasztok!
Kérdésem lenne, hogy az SSD meghajtó formázása és a rendszer rátelepítse után fontos-e hogy a gyakran használt programokat telepítsük-e előbb és a gyakran használt fájlokat másoljuk fel előbb, vagy az mindegy?
Ha pl. van egy 500 GB-os SSD meghajtó, és előbb rámásolok 300 GB filmet; ha ezt követően telepítem fel a gyakran használt programokat a rendszer sebességre ugyanolyan lesz, mintha fordítva csináltam volna (tehát a gyakran használt programokkal kezdtem volna)?
Köszönettel várom a választ.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Selynelar #42602 üzenetére
Annak nem sok, meg a telepítésnél nem is kell előre, külön formázni a célmeghajtót.
-
Selynelar
aktív tag
válasz King Unique #42601 üzenetére
Teljesen igazad van. Köszönöm így megnyugtattál.
Ahhoz lehet köze,hogy amikor telepítettem a Win-t akkor az SSD-t nem formáztam,hanem csak rátelepítettem a windowst? Csak rányomtam,hogy új. Létrehozta a partíciókat (rendszer,helyreállítás stb) S ment is a telepítés. S gondolom a formázást a telepítő csinálta. -
King Unique
titán
válasz Selynelar #42594 üzenetére
Akkor megnézed a Windows beépített feladatkezelőjével - aminél külön bekapcsolható az I/O read + write - és/vagy az erőforrás-figyelőjével, hogy melyik folyamat, program írt rá sokat, ehhez még külső program sem feltétlen kell, ennyi.
A másik SSD topikban amúgy nemrég már el lett magyarázva, hogy nem kell SSD-knél feleslegesen túlaggódni az írásmennyiséget és nem azt kell nézni, hogy egy friss telepítés után mennyi írás lesz, hanem utána a napi írásmennyiséget. Ahol az 1 TB-os 970 EVO Plus esetén TBW = 600 TB, aminél még ha 2 hetente íródna 1 TB adat (nem fog normál esetben), akkor is évi ~ 26 TB-tal számolva 23 év alatt érné el a 600-at, ami még akkor sem feltétlen a tényleges íráslimit, a gyártói garancia meg csak 5 év...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Home server / házi szerver építése
- Az USA pénzügyminisztériumától loptak fájlokat a hackerek
- Vigneau interaktív lokálblogja
- BMW topik
- Politika
- Bittorrent topik
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Ilyen még nem volt: magát büntette meg az EU az adatvédelmi törvények miatt
- Delta Force - Nyáron jönnek a mobilos kiadások
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
- CORSAIR MP600 PRO NH 1TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- WD Red Pro és Plus NAS HDD-k! 2TB! bontatlanok!
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
- 4TB CRUCIAL P3! GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL, ÁRON ALUL! 0 óra, 0 GB!
- Western Digital 3.5" My Book 16TB - Új, Bontatlan - Eladó! 89.000.-