Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Kalandor: Muti, mekkora a havad?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Aki engedély nélkül készít, alakít át fegyvert, az a “Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 325. §-ába ütköző lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettet követ el.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Varga Csaba
aktív tag
Jaja csak nyugalmazott hivatásos sportlövő...

(Aki alezredesként ment nyugdíjba miután kiképzett néhány megyényi fegyverforgatót, és jogszabályokról, fegyverkezelésről, lőelméletről illetve hozzá kapcsolódó dolgokról többet felejtett, mint az ezen a fórumon jelenlévők valaha is tudni fognak. Az RSZKK ezek szerint számodra nem jelentett semmit ...)

-
fattyu
veterán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Egy sportlövő szerint büntetést von maga után...
Nem akarok flémelni sem bunkó lenni, de ez pont annyira releváns mint a kutyám véleménye.
Ebben már egyszer megállapodtunk. Nincs leírva ez a helyzet az aktuális rendeletben ezért mint ilyen nem tilos nem engedélyes.
-
Varga Csaba
aktív tag
Uraim,
Köszönöm a ballisztikai okfejtést, fizikai ismereteim hiányosságát készséggel elismerem, és ezért mindenkit megkövetek...
Napközben felhívtam egy a témában kompetensnek tekinthető ismerősömet (jog és ballisztika) aki anno 1980-ban Moszkvából hozott haza aranyat, illetve az RSZKK lőkiképzőjeként ment immáron nyugdíjba, aktív éveiben pedig a "rendőrolimpiákról" hozott haza puskás számokban aranyat...
Az ő álláspontja szerint a felgumizott gázrevolver viselése simán büntetést von maga után.
A légpuskás hipotézisre volt egykét konkrét kérdése illetve a lövedék csőbeli fizikai viselkedésének problémájára is kitért. (gyakorlati szemmel nézte a kérdést)
Okfejtésének kb. 10-15% sikerült felfognom, de a végén lehetségesnek tartotta, hogy csak a lövedéktömeg módosításával meghaladható a jogszabályi határ.Kérdeztem tőle a fent említett azonos gyártmányú, kaliberű, de más felépítésű és tömegű lőszerek közötti energiakülönbséget.
A válasza az volt, hogy a gyár adott kaliberű lőszert különböző lövedékkel ha szerel, nemcsak a lőportöltet tömegét, de még a típusát is módosíthatja a minél jobb eredmény eléréséhez.
Szóval a lőszergyárak ballisztikai táblázatai ebben a kérdésben sajnos nem relevánsak...De a bizonyítási eljáráshoz mindössze egy mérleg illetve egy kronométer kell a szakértőnek a számológép mellé....
-
törölt tag
Nem lesz ugyan annyi a nyomás. Egy dolog mennyire sűríted össze a levegőt, az csak addig lesz ugyan akkora nyomású, amíg a szelepet ki nem nyitod. Onnantól az aktuális nyomás függeni fog attól is, hogy a lövedéked milyen sebességgel mozog előre. Ha lassabban mozog a csőben, akkor lassabban csökken mögötte a nyomás.
A gyorsítás, és így a csőtorkolati sebesség -> csőtorkolati energia nagyban függ attól is, hogy milyen meredekséggel fut fel a nyomás. És maga a nyomásmaximum is függ mindettől. Márpedig ha lassabban indul meg a lövedék, akkor meredekebben fut fel a nyomás is, és a maximuma is nagyobb lesz. Szóval hiába van neked szépen azonos nyomásra összenyomva a sűrítőkamrában a levegő, a töltényűri nyomásod nem lesz ugyan akkora.
(Más, de hasonló példa éles lőszerek esetén: azonos lőportöltet és lövedék esetén is növelheted a töltényűri nyomást. Nem kell mást tenned, mint a lövedéket mélyebbre ültetni a lövedéket a hüvelyben. Esetleg erősebben összenyomni a hüvelyszájat. Minden ugyan az, mégis más lesz az eredmény...)
-
fattyu
veterán
válasz
üzenetére
Ismét megkérdezném...
Légpuska.
A nyomás előre definiáltan ugyanannyi mivel egy tartályban előre sürített levegő van. Nem lesz nagyobb töltényűri nyomásod a nehezebb lövedéktől.Mindezt ismétlem annak beismerése mellett hogy nem számolgatok hanem lövök...
A szálivijja meg nem számít mert teszkóisztán lakosai úgyis duplarugósítják és nem "uránléglőszer"-rel trükköznek.
-
törölt tag
Egyrészt rosszul fogalmaztam, nem az energianövekményre vonatkozott volna. Szóval a tömegnövekmény >2x-ese a sebességcsökkenésnek. (11,1% tömegnövekedés, 5% sebességcsökkenés.) De legalább még ezt is félreértelmezted.
És az egész ugye arra irányult, hogy a torkolati energia változása ennek ellenére minimális, és az is növekedés, nem csökkenés. Szóval az alap állításod minden szempontból meg lett cáfolva.
Mivel az energia nem mért, hanem számított, így nem jelent semmit pl a hidegcső / melegcső probléma. Főleg, hogy az a kisebb és a nagyobb tömegű lövedék esetén is ugyan úgy fennáll.
-
fattyu
veterán
válasz
üzenetére
már bocsi de hol lett ktszeres az energianövekmény?
1738bl lett 1767 vagy valami ilyesmi. Ez inkább másfél százalék...
Szerk ennyi szórás meg van egy első és egy második lövés között pl simán. Hideg cső vs meleg de akár lőszer és lőszer között is lehet ennyi töltet ingadozás.
-
törölt tag
Igen, minimális az eltérés. De a torkolati energia számított érték, szóval nem hibahatáron belüli az eltérés. A torkolati sebességet nagyon pontosan lehet mérni, ott pedig 50m/s az eltérés (5% a csökkenés, ennek >2x-ese a torkolati energia növekmény). Az bőven hibahatáron kívül van (a hibahatár tized m/s-okban mérhető).
A lőportöltetben tárolt energia is minden esetben ugyan annyi... A torkolati energia ettől függetlenül nem lesz ugyan annyi, ugyanis az nagyban függ a töltényűri nyomástól, ugyanis az az, ami gyorsítja a lövedéket. Amennyiben egy nehezebb lövedéket gyorsítasz, a kezdeti nyomás magasabb lesz, és lassabb lesz a csökkenés is, mivel a lövedék tovább tartózkodik a csőben. Innentől kezdve válik fontossá a csőfar tömítettsége, és a lövedék és a csőfal között elszökő gáz mennyisége. Amennyiben ezek valamelyike elégtelen, akkor a torkolati sebesség és energia drasztikusan csökken (lásd a Cönders-ágyú esetét, ami pl azért is bukott, mert a tömítettségi problémákat soha nem sikerült rendesen megoldaniuk).
50% tömegnövekedést mondjuk nem hiszem, hogy akár a sűrített levegő, akár a lőportöltet tudna ellensúlyozni, ott mindenképpen csökkenni fog a torkolati energia.
-
fattyu
veterán
válasz
üzenetére
A te példádban meg 1700as magassában van 30 J eltérés
mérési hibahatáron belül kb.De amugy ez is irreleváns a légpuskához.
Abból indult ki hogy légpuska nehezebb lövedékkel növekvő csőtökr energiát kpasz? Igaz vagy nem?
Mivel a sürített gázban tárolt energia állandó ezért a nehezebb lövedék ugyanakkora enegiával indítva Jelentősen lassabb lesz nem fog nőni az energia.Huzagemelkedés meg belballisztika már mocskosul túl van ezen. Készséggel elismerem ebben jobban otthon vagy. én inkább lövök

-
törölt tag
Egy pisztoly esete nem mérvadó. Ugyanis a pisztolyok döntő többségénél a lőportöltet 20-40%-a a csőtorkolat után ég el, nem gyorsítja a lövedéket.
Az általam említett eset:
4 g (62 gr) SS109 FMJBT
940 m/s (3,100 ft/s)
1,767 J (1,303 ft·lbf)
55 gr (3.6 g) Nosler ballistic tip
3,240 ft/s (990 m/s)
1,282 ft·lbf (1,738 J)
(A lövedékkonstrukció nem befolyásol semmit belballisztikában.) Szóval nehezebb lövedék, nagyobb torkolati energia, de legrosszabb esetben is stagnál. Hogy egy pisztoly mennyire máshogyan viselkedik azt az is jól bizonyítja, hogy az általad írt esetben a lövedéktömeg mindössze 7,9%-kal növekedett, mégis kisebb a torkolati energia. Az általam írt esetben a növekmény 11,1%, mégis nőtt. És ami ennyiből nem látszik az az, hogy az SS109 sokkal kevésbé veszíti az energiáját, miközben a röppályája csak minimálisan íveltebb. (Keresek valami ballisztikai táblázatot, valahol tudom hogy van.)
És még valami, ami a pisztolyos példád esetére igaz: azonos huzagemelkedés és huzagolási hossz nem felel meg az eltérő tömegű lövedékekhez. Pl ezért is kellett az M885-re való átálláskor lecserélni a fegyvereket is, a nehezebb lövedéket ugyanis rövidebb huzaghosszal, nagyobb huzagemelkedéssel kell gyorsítani, hogy a szórása ne növekedjen. Fordítva nem igaz a dolog, a könnyebb lövedéknek megfelel a nehezebbhez huzagolt cső, csak a szórásképe eltolódik lefelé (és a huzagiránytól függően némileg oldalra is). Mindez persze egy pisztoly esetén nem számít, mivel nem éppen nagy távolságra szokás lőni velük.
-
válasz
Varga Csaba
üzenetére
16. lőfegyver: a tűzfegyver, valamint az a légfegyver, amelyből 7,5 joule-nál nagyobb csőtorkolati energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki;
32. gáz- és riasztófegyver: olyan eszköz, amely rendeltetésszerűen csak gáztöltény és riasztótöltény működtetésére alkalmas;
33. gáztöltény: olyan, szilárd anyagú lövedékkel nem rendelkező töltény, amely a szemre és a légutakra ingerlő hatást kifejtő adalékanyagot tartalmaz;
34. riasztó- és vaktöltény: lövedékkel nem rendelkező hang-, fény- és füsthatás kiváltására szolgáló töltény;16. mivel itt nincs egybeszerelt lőszer ezért legrosszabb értelmezésben is muzeális besorolása lehet.
29. tűzfegyver: olyan, a törvény mellékletének "A", "B", "C" vagy "D" kategóriájában meghatározott eszköz, amelyből a kiterjedő forró gáz tolóereje által meghajtott szilárd anyagú lövedék lőhető ki, kivéve, ha
a) külön jogszabályban meghatározottak szerint hatástalanították,
b) riasztásra, jelzésre, életmentésre, állatok leölésére vagy szigonnyal történő halászatra, illetve ipari vagy műszaki célokra tervezték, feltéve, hogy csak az itt megjelölt célokra használják,
c) muzeális fegyvernek tekinthető
És pontosan azért lehetne muzeálisnak tekinteni mert nem lőszerrel működik hanem tölténnyel. Itt jön az hogy mivel gázriasztó besorolású ezért nem tud szilárd lövedéket kilőni, azaz csak abban az esetben ha át lett alakítva vagy nem rendeltetésszerűen van használva. (jelen esetben az utolsó)
32. mivel továbbra is csak gáztöltény és riasztótöltény kerül bele és nem egybeszerelt lőszer ezért itt nem látok problémát.
33/34. itt sincs semmi gond, a töltény továbbra is riasztó
Soha nem lesz lőfegyver egy gázriasztó ha gumira töltöd, csak akkor lehetne az ha éleslőszert lenne képes kilőni.
Amúgy Kaliber magazin Jog és fegyver részénél már előfordult párszor hogy SZÜRKEZÓNA! (jobban megfogalmazva nem egyértelmű).
-
fattyu
veterán
válasz
üzenetére
Bocs jogos a lőfegyver a tűzfegyver ( mit én írtam ) és a 7.5Jt meghaladó légfegyver... ettől még igaz.
7.45 g (115.0 gr) FMJ 390 m/s (1,300 ft/s) 570 J (420 ft·lbf)
8.04 g (124.1 gr) FMJ 360 m/s (1,200 ft/s) 518 J (382 ft·lbf)Ez egyazon gyártó ugyabnazon kategóriába tartozó ugyanannyi lőporral töltött csak lövedéktmegben különboző 9 para lőszere. Mivel a sebesség négyzetesen számít ez lesz belőle. Lassul a lövedék csökken az energia.
Az impulzus meg megint más... -
törölt tag
Szóval mivel a sebesség másodrendű az összefüggésben, a tömegnövekedés miatti sebességcsökkenés ellenére valószínűleg nagyobb lesz a torkolati energia. Illetve a nagyobb tömeg miatt nagyobb lesz a lövedék impulzusa is, ennek következtében pedig lassabban veszti az energiáját. Persze mindez csak akkor igaz, ha a lövedék tömege nem növekszik annyival, hogy a torkolati sebessége ~30-35%-kal csökkenjen. (Egy nagyon jó példa erre az M193 és az M885 összehasonlítása.) Ha a tömegnövekedés nem jár drasztikus torkolati sebesség vesztéssel, akkor a torkolati energia nagyobb lesz, akár jelentős mértékben is.
"Lőfegyver az szereltlőszer ami mint olyan a hüvely lőpor csapi és lövedék egy egységként jelenléte.
Kicsit zavaros. A lőfegyver nem ez. A lőszert viszont valóban olyan egybeszerelt töltény, ami az általad is említett részegységeket egy egységben tartalmazza.
-
fattyu
veterán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
fél tömeg szer sebesség négyzet csak mondom... Eszerint ha minden más állandó a sebességvesztéssel marhára nem kompenzálod a tömegnövelést.
Lőfegyver az szereltlőszer ami mint olyan a hüvely lőpor csapi és lövedék egy egységként jelenléte.
A gumi nem működik van.
Tehát nem áll meg.
Értem mit akarsz és ezért szürkezóna mert nincs leírva nincs definiálva. Sün kötekszik mi félünk de de facto jelen megfogalmazás szerint ilyen nincs tehát szabad.
Kicsit olyan mintha egy igrendessel beszélnék. Nem alkalmazod a jogot hanem saját szájízre értelmezed és kreálod.
Ez a lőfegyver lesz a gázból ez tipikus igrendes csúsztatás.
-
(#1680) Varga Csaba, (#1681) MasterDeeJay
Na ez jo.
Koszi az infokat. Termeszetesen nem azert erdekel a dolog, mert ha a szabaly nem engedi, akkor nem fogom hasznalni gumival, ha bajba kerulok, egyszeruen kivancsi vagyok, hogy szabalyos-e vagy nem. 
-
Varga Csaba
aktív tag
"Erre a műkdösébe avatkozásba mondatra jogszabályhely idézést kérnék mert szerintem ilyen nincs."
Ezt szó szerint nem fogod leírva megtalálni, de értelmezd a jogszabályok definícióit:
2004. évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről
(A bűnügyi nyilvántartási rendszer átalakításával összefüggő törvénymódosításokról szóló, 2009. évi CXLIX. törvény által előírt, 2010 jan. 1-től hatályos módosításokkal.)16. lőfegyver: a tűzfegyver, valamint az a légfegyver, amelyből 7,5 joule-nál nagyobb csőtorkolati energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki;
32. gáz- és riasztófegyver: olyan eszköz, amely rendeltetésszerűen csak gáztöltény és riasztótöltény működtetésére alkalmas;
33. gáztöltény: olyan, szilárd anyagú lövedékkel nem rendelkező töltény, amely a szemre és a légutakra ingerlő hatást kifejtő adalékanyagot tartalmaz;
34. riasztó- és vaktöltény: lövedékkel nem rendelkező hang-, fény- és füsthatás kiváltására szolgáló töltény;Innentől kezdve pedig ha gumira töltöd akkor lőfegyverré avanzsál és a gáz-riasztó viselési már nem érvényes rá....
Légpuska+nehézlövedék+torkolati energia:
Az energia = tömeg*sebesség
Fizika viszont nem az erősségem, valaki értő viszont kiszámolhatná, hogy 50%tömegnövekedés, milyen energiaváltozással járna azonos gáznyomás mellett... -
A gáz durva dolgokat tud művelni, ezt láttam. Gumizni leginkább csak olyan helyen gondoltam ahol nem lehet hova menekülni egyből vagy zárt helyeken.
Nem is azt mondtam hogy kizárólag gumist kell hordani. Ezért van egy Magnum Defender M-12 gázgumis revolverem és egy RG88 gázpisztolyom. Vastag ruhában elfér kényelmesen mind a kettő.Légpuskánál a 7,5J energia miatt kerülendő a 5.5mm lövedék mivel pályája íveltebb a 4.5mm-esnél. (lassabb a lövedék)
-
fattyu
veterán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Erre a műkdösébe avatkozásba mondatra jogszabályhely idézést kérnék mert szerintem ilyen nincs.
alapvetően ugyanarról beszélünk csak máshonnan. Szerintem is necc a gumis ha sün megnézi. nem is hordok. de még mindig ezerszer inkább az mint a muzeális ( onesta pl )
A légpuska jó példa. Ami magyarországon 7.5 joule az azt jelenti hogy bármely kereskedelmi forgalomban kapható lövedékkel se érje el. majd a mozgási energia képletét nézzed fel és rájössz hogy ugyanazon lövedék külméret mellett ugyanazon hajtóerő mellett a tömeg növelése drasztikus sebességcsökkenés lesz ergó torkolati energia is lefele megy. Tehát ami itt legális abba akármilyen lövedéket raksz sem fog nőni a torkolati energia.
1681: A szabsi eljárással az a baj hogy pl ha van éles tartásid azt azonnal bukod. Van akinek ezért aztán marhára nem éri meg a szürkezóna meg a nyóccentis kés meg ilyenek. Mellesleg fegyvervideo.hu lehet megnézni a gáz hatásait... Aki aszondja nem elég az jöhet tesztalanynak

-
Úgy tudom hogy mivel a jellegét nem változtatja meg és nem igényel semmilyen átalakítást ebből következtetem hogy szerintem lehet. Különben minek gyártanának külön gáz és gumis verziót?
A másik dolog hogy kinek mennyit ér meg hogy megvédje magát. Legrosszabb esetben szabálysértés (nem rendeltetésszerű használat). Habár akkor meg már minek viselési. Monjuk egy kevésbé biztonságos kis faluban ahol nincs rendőr ott biztosan nem érdekelne. Nincs egyértelmű jogszabály ami tiltaná, de engedve sincs. Ha nem tetszel a rendőrnek akkor beleköt, de mivel eleve rejtve hordod ezért eléggé kicsit az esélye hogy valamikor is rendőr látni fogja a fegyvert főleg nem fogja nézegetni ha van engedélyed rá.
-
Varga Csaba
aktív tag
HA rám hallgatsz akkor hiszel a boltosnak...
Ha rendesember kinézeted van akkor nem lesz baja veled a rendőröknek (extrém eseteket leszámítva) és nem vizsgálják át a ruházatodat, ha mégis akkor a felgumizott gázrevolver bizony bukta....
(saccperkb 30 eFt-tól felfelé volt eddig a bírság, legjobb esetben, most a fenetudja) -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ez biztos igy van? Ugy ertem ismered az erre vonatkozo jogszabalyt? Nem hitetlenkedek vagy hasonlo, csak nem ertem akkor a fegyverboltos honnan szedte amit mondott.

-
Varga Csaba
aktív tag
"Te meg nem vagy tisztában az átalakítás és módosítás fogalmával. A fegyver jottányit sem kerül módosításra a gumitól. Teljes mértékben érintetlen gyári állapot. Ha szerinted az hogy beszuszakolsz gumibogyót a riasztó elé az átalakítás és jogilag egyenlő a haditechnikával visszaéléssel akkor grat "
Szövegértési nehézségeid vannak, én azt mondtam neked, hogy az MKH certifikát addig jó, ameddig a bevizsgált fegyver működésébe nem avatkozol bele, ez nem csak fizikai beavatkozásban (átépítés, eszközmódosítás) nyilvánulhat meg.
A gáz-riasztó certifikátja lövedék nélküli működést feltételez, ettől ugye a felgumizott állapot eltér.Elvi síkon, ha az alap 7,5 J-os légpuskába fáradturán lőszert töltök és azzal meghaladom a 7,5 J csőtorkolati energiát akkor ugyanúgy jogsértést követtem el pedig a légpuskának ott az MKH-s certifikátja és egy csavart se módosítottam rajta.....
Pongyola fogalmazás:
Hozzászólásod érthető volt úgy is, hogy kvázi nem is szállítható a muzeális fegyver...
Ezt mindenképpen érdemes volt pontosítani... -
fattyu
veterán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Te meg nem vagy tisztában az átalakítás és módosítás fogalmával. A fegyver jottányit sem kerül módosításra a gumitól. Teljes mértékben érintetlen gyári állapot. Ha szerinted az hogy beszuszakolsz gumibogyót a riasztó elé az átalakítás és jogilag egyenlő a haditechnikával visszaéléssel akkor grat

Amugy meg én nem hordok gumis gázrisztót se meg muzeálisat se. Meg 8cm szúróhosszú kést sem.
Közterületen muzeálist szállíthatod. Töltetlenül elcsomagolva. Nyilvánvalóan ebbe a töltve gumizva övön tokban nem fér bele.... Mi volt ezen pongyola? Közterületen amire nincs viselési engedélyed de szabadon tartható azt csak szállíthatod töltetlenül. Viselésre engedély kapható gr-re meg élesre ( scifi ). Min vitatkozunk? tényeken?
kieg: ja és tulképpen szereltgumisra is lehet viselésid ha az éles önvédelmi papírodat erre akarod elbacni

-
Varga Csaba
aktív tag
"Gr érvényes MKHval gumizva esetén mehet a rugózás azon hogy most akkor mi is a fegyver de nem követtél el jogsértést lévén MKH fecni igazolja hogy gr."
ameddig annak az MKH által bevizsgált működésébe nem avatkoztál bele
(ennyi erővel a sportlövő SA-85-öt visszaalakítom, sorozatlövő AK-47-re, sem vagyok jogsértő, mert ott a certifikát, ugye, hogy sportfegyver)Ha intézkedésnél, komolyan akarnak foglalkozni veled, mert pl "jogismerő államplogár vagy" és felgumizva megtalálják nálad, és elkobozzák, akkor jegyzőkönyvezve lesz, hogy az milyen állapotban történt.
Egyszerűbb esetben csak szabsért. bonyorultabb esetben vagy ha fellebbezel akkor vádemelés, bírósággal, ügyésszel, szakértővel...
Aki pedig könnyen kihozza, hogy te kvázi "átalakítottad, módosítottad" a fegyvert ezzel annak megváltozott a törvényi besorolása, az érvényes viselésid nem erre a kategóriára szól, mert az nem is engedélyezhető stb. stb. A jogsértés pedig ilyenformán megáll..."Muzeális esetén már a közterületen birtoklás ( nem szállítás ) is illegál."
(Olvasd még át a joszabályokat egy kicsit, hogy milyen fogalmak vannak a muzeális fegyverek esetében tiltással nevesítve, mert ha pongyolán fogalmaztál, akkor az igen könnyen félreérthető, megtévesztő lehet)A diszkriminációra meg csupán annyit, hogy számomra az elkövető személye indifferens, csupán a cselekmény számít (ahogy neked is), de nem tudok nem tudomásulvenni bizonyos statisztikákat és ez defenziv prevencióként a mindennapi életemre is kihatással van. Külső alapján ítélek és nehezen szavazok bizalmat ismeretlen embereknek.
Viszont a hozzád hasonló szemléletű embereknek sikerült kiharcolnuk azt, hogy bizonyos dolgok a nevükön ne neveztethessenek... (ami egyáltalán nem helyes...)
Ajánlanám szíves figyelmedbe Moldova György illetve Tonhauser László publikációit.
Utóbbira aztán abszolute nem mondható, hogy szubjektiven foglalna állást... -
fattyu
veterán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Köszönöm az oktatást. Ilyen olyan engedéllyel rendelkezve vidéki igrendeken edződve hidd el tudom a jog részét.
Gr érvényes MKHval gumizva esetén mehet a rugózás azon hogy most akkor mi is a fegyver de nem követtél el jogsértést lévén MKH fecni igazolja hogy gr.
Muzeális esetén már a közterületen birtoklás ( nem szállítás ) is illegál.
Igen használhatsz bármit jogos védelem esetén de ha olyat használsz ami legálisan volt nálad akkor nem lesz ezért vegzálás míg ha eleve jogsértő helyzetből indultál akkor könnyen lehet a sértettből gyanusított...
Az hogy eufemizálod a cigányozást attól még diszkrimináló. Leszarom hogy néz ki aki rosszat akar. felőlem lehet szőke fehér nyugdíjas néni is akkor is legépelem ha késsel tarhál cigit. Ezek szerint neked tőle elfogadható.
Az teljesen alap hogy ha gáz vagy gumis "intézkedés" történt akkor nem várod meg a tüskéseket. DE ettől még ami de facto tilos hordásra azt ne. Ami szürke az meg kinek belátása szerint...
-
Varga Csaba
aktív tag
Boker Tov!
Rasszizmus: Szerinted a norvég cserediák kifejezés mennyire a raszizmus kategória?
(Hogy te mit gondolsz bele az nem adekvát jogi definíció)
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A jogszabály értelmében, jogos védelmi helyzetben bármivel védekezhetsz függetlenül attól, hogy azt legálisan avagy illegálisan tartod magadnál..
A vele elkövetett cselekményed bírói megítélését nem fogja befolyásolni a jogszerűtlen birtoklás, amennyiben a jogos védelem ténye egyértelműen megítélhető.Persze egy szabálysértési eljárásra az igrendtől persze számíhatsz, de ezt ugyanúgy meg fogod kapni a legálisan viselt, "felgumizott" gáz-riasztó revolvered esetében is...
A gumilövedék kilövésére képes gáz-riasztófegyver ugyanis erősen szürkezóna....
(messze nem legális)
A jogszabály szerint a gáz-riasztó fegyver csövén csak gáz (égéstermék) távozik, lövedék nem. Ha van lövedék, akkor nem gáz-risztó (talán muzeális), akkor érvénytelen a viselésid ergo szabálysértés követsz el.
Az igrenden vár szeretettel az előadó....Szerinted miért javasolják az "okosok", hogy "action" után, ha már fekszik az ellen, ne maradj ott arcoskodni, ne várd meg a rend éber őreit, mert szép lehetsz, okos nem...
-
fattyu
veterán
válasz
bandiras2
üzenetére
Sem a rasszizmust sem a törvény ill jogszabálysértést nem támogatom és főleg nem reklámoznám...
Tartson olyan gumist ami GR és engedéllyel viselheti.
Illegálisan nálad levő eszközzel megérdemled amit a sünöktől kapsz és ha azzal lövöldözöl remélem el is kapnak.
A szállítás pedig per jogszabály megfogalmazás töltetlenül történik. Azt is elfelejtheted hogy nem iszol ha vezetsz attól még meghágnak.
-
fattyu
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A linkről a zoaki gg az gr és engedély kiváltása után viselhető rejtve de kétlem van is nekik. Jelenleg nem nagyon van készlet belőle sehol amennyire tudom.
Bandiras2:Töltve és gumizva ezt te se gondolod komolyan hogy megúszható

-
Gázriasztó fegyver (MKH-n az szerepel) ha gumilövedék kilövésére alkalmas akkor hordhatod gumira töltve közterületen. (viselési engedéllyel persze)
Jogilag gázriasztóként viseled, viszont a jellegén nem változtat az hogy te gumival töltöd meg. Nincs sehol se leírva hogy nem teheted meg. A kevésbé okos rendőrbácsik (sünök) beleköthetnek.
Ha muzeális fegyvert viselsz közterületen az persze jogosan szabálysértés azaz pénzbüntetéssel jár! (illetve süni el is viszi a fegyót) -
válasz
bandiras2
üzenetére
Ja ez igaz.
A vasarlashoz akkor nem kell semmi? Itt talaltam puskat meg pisztolyt is es nincs is messze.szerk: no felhivtam az uzletet. Szemelyi kell csak hozza, engedely nelkul vasarolhato barmelyik gumilovedekes. Otthon, birtokon belul barki hasznalhatja korlatozas nelkul, amelyikhez van olyan kartya, amin az all, hogy gaz es riaszto fegyver (ilyen a zoraki pisztoly pl.) ahhoz a helyi rendorkapitanysagon 18 ev felett kerheto viseléséhez engedély, de akkor is csak gumilovedek nelkul lehet nalunk kozteruleten. Az omerta puskara nem kerheto engedely semmikeppen, igy azt csak a birtokon belul hasznalhatjuk a szabalyok szerint. Puska most van ketto, a pisztolyok rendeles alatt.

-
Hali!
Tudna valaki friss infot arrol, hogy gumilovedekes stukker akkor hol es hogyan hordhato/hasznalhato/vasarolhato?
Ha jol ertelmezem, akkor csak otthonra, birtokvedelemre vasarolhato es hasznalhato adott esetben gumilovedekes is. De mivan akkor, ha kozteruleten kell hasznalnom? -
Chosen
addikt
Sziasztok!
Itt a fórumon ért valaki Slavia légpuskákhoz?
-
Az hogy múzeális az csak azt jelenti hogy külön van a hajtóanyag és a lövedék, nem feltétlenül a cső irányából elöltöltős csak a patron előtt van a lövedék.
A dolog úgy néz ki hogy veszel 6mm flobert blanc vagy 6mm startpatron néven patront, ezt leginkább 100-as műanyag dobozba adják (de kérheted darabra), teljesen szabadon vehető. Ára olyan 2000-2500Ft között van, azaz 20-25Ft darabja.
Ezután veszel 5,5mm de inkább ha van 5,6mm-es légpuska lövedéket. Lövedékből amilyen tetszik olyant veszel, a leginkább bevált az a sima gömblövedék mivel könnyű tölteni és nem deformálódik el. A lövedékkel kisérletezhetsz, például van kemény fejű műanyagköpenyes ha át akarsz lőni valami kemény tárgyon (vödör, lábos ilyeneken átmegy. Célbalőni én rezezett 5,6mm-es gömböt használok, vagy 5,65mm-es sima ólmot. Kezdetnek kipróbálhatsz akár milyen 5,5mm-es légpuskába való lövedéket.
Na tehát megvan a két cucc. A lövedéket érdemes elsőnek tölteni, van rá snipernél betöltőnyílás és adnak hozzá egy tömőeszközt mivel kicsit szorulni fog. Trainernél is ilyen megoldás van. K-56-nál a dobot ki lehet szedni és abba nyomkodod bele elölről a lövedéket. A patron meg egyértelműen mögé megy.
Csak a K-56 az ami többlövetű, mindegyik másikat lövésenként kell tölteni. Nincs kimondott tár, inkább csak töltőnyílás meg a patron helye.Légpuskából is van amivel kimondottan el lehet szórakozni:
Haenel Suhl 310Ha nem kapnál boltba ilyesmit akkor érdemes használtan keresni.
-
doc
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére

mar akartam kerdezni, csak a 'hulyenek tunes' miatt inkabb kihagytam, de most mar csak muszaj lesz
ez az 'eloltoltos' rendszer hogy mukodik? ugy ahogy a linkeiden olvashato, tehat az eredeti loszer helyere egy patron kerul, es egy kulon tarban van a spec. lovedek (olomgolyo, gumilovedek, stb)? vagy csak a masodik loszert kell minden loves elott szo szerint 'eloltoltos' modon betenni?
engem inkabb a pisztolyok erdekelnenek (talan mert legpuskaval mar eleg sokat lovoldoztem
), ez a Trainer pl nagyon jol nez ki, de a K-56 is tetszik, ahogy latom arra amire nekem kell (kertben kirakosgatni a PET palackokat es lovoldozni rajuk) teljesen jok lennenek
lassan csak el kell mar neznem a Gunboxba
-
"igazibb" témában:
Pisztolynak, azaz revolvernek: Keserű K-56 (15e), el lehet vele játszadozni habár én hangosnak találtam. (eladtam nemrég) Vagy Keserű Trainer (45e).
Puskának: Keresű Largo (20e), Sten (20e) vagy Sniper (40e)
Ezek közül a legutóbbi a legizgalmasabb, ugyanis egy éles Toz-8 -ból lett átalakítva muzeális jellegűvé (startpatron+ólomlövedék). Egyik sem igazán egy pontlövő fegyver, de jelenleg az egyetlen lehetőség arra hogy legálisan lövöldözhess területeden. (biztonsági szabályokat betartva, bár ezt biztos tudod)
Sten, az kicsit nyers fegyver, nekem annyira nem tetszik.
Largo gyakorlatilag az olcsó Sniper lenne, szerintem ilyen áron ezt érdemes megvenni.
Van még egy ritka de érdekesebb ilyen muzeálissá alakított fegyver mégpedig Keserű Gorkij-47M, ennél "igazibb"-at már nem tudok mondani amivel otthon is lehet játszani. Sajnos nagyon ritka és általában akkor is 80eFt felett szokott lenni az ára.A flóbert hiába gyengébb mint a fent említettek sajnos a hozzáértés miatt engedélykötelesek lettek. Ha találnál is megfelelőt akkor is mászkálni kell a rendőrségre az adásvétel miatt. Fölösleges ilyennel vesződni.
-
OrrszarvúTS3
csendes tag
Hy mindenki!
A kérdésemhez közelebb álló topikot nem találtam!
Iraki katonán láttam fekete-szürke színű ,,felvarrót" vagyis speciális alakulathoz való tartozás jelét. A tépőzáras cuccon egy fekete koponya volt és alatta ez a felírat: GHOSTS, és még valami, de azt nem tudtam elolvasni. Ha van valakinek ismerete vagy tippje hogyan deríthetném ki mi volt a jelzés neve, esetleg hol lehet beszerezni ilyet az kérem segítsen! Köszi
-
doc
nagyúr
válasz
Varga Csaba
üzenetére
koszi

igen, leginkabb kertben lovoldozni kene. legpisztolyon is gondolkodtam, de inkabb kicsit 'igazibb' kene (legpuskaval sokat lottem mar, anno szakkorre is jartam, meg egy nagyon keveset legpisztollyal)
-
Varga Csaba
aktív tag
Az egybeszerelt lőszeres flóbert egy ideje már ENGEDÉLYKÖTELES.
Léteznek megoldások flóbertre elöltöltős kivitelben is, hajtótöltet .22 riasztóparton + elölről behelyezett sörét, lövedék gyanánt... Ez szabadon tartható, de NEM VISELHETŐ.
Mire akarod használni?
Céllövészet a kertben? légpuska, pisztoly (olcsóbb)
Birtokvédelem? Keserű gumilövedékes puska (100J torkolati energia+nem halálos)
Önvédelem? Megfelelő jogi háttérrel (büntetlenség, nagykorúság), viselési engedély kérhető, gáz-riasztó revolverre, ezek némelyike gumilövedéket is képes kilőni (traumatikus hatás) Nem halálos hatású önvédelmi eszköz...
A választás csak rajtad áll...
Olvasgasd a Kaliber magazin számait, kérdezz az idex gázpisztolyos fórumán, biztosan szívesen segítenek neked, ha kérdésed van... -
doc
nagyúr
sziasztok!
gondolkodtam hogy kene valami kis egyszeru, amolyan 'nem komoly' pisztoly. ugy emlekeztem hogy a Floberthez nem kell engedely, bar a wikipedia mast mond: [link]
mi az igazsag? illetve ehhez a rendorsegi eljarashoz kell valami elofeltetel (pl. sorkatonai szolgalat, fegyvervizsga, valami?), vagy ha nem voltam buntetve, akkor engedelyezik?
ha sikerul venni pl. egy Flobertet, akkor azt otthon, a sajat kertemben hasznalhatom vagy csak loteren? -
F-ECT$
titán
Sziasztok!
Nézelődtem már a neten is, de nem kaptam tiszta képet arról, ami érdekel. Szóval már régóta érdekelnek a fegyverek és a lövészet. Néhány pisztolyt, puskát sikerült kipróbálnom, és mostanra megérett az elhatározás, hogy komolyabban is szeretnék ezzel a hobbival foglalkozni. Kérdésem az lenne, hogy Magyarországon milyen legális módja van annak, hogy az ember éles lőfegyverhez -leginkább pisztolyhoz- jusson, amit magánál is tarthat, és lőtereken használhat?
Gondolom valamilyen vizsga + fegyverviselési engedély mindenképp szükséges, de hol érdemes kezdeni/érdeklődni? Van arról valamilyen lista, hogy milyen fegyverekhez lehet hozzájutni, teszem azt pl FN Five-sevent vehetnék ha a szükséges papírjaim meglennének? Vagy csak sportlövő pisztolyokhoz lehet hozzájutni? Mindenképp egy egyesület tagjának kell lenni, vagy lehet teljesen szólóban is ezt a hobbit űzni? -
hoby36
senior tag
Van itt valakinek tartási engedélye gázpisztolyra?
-
Coop
csendes tag
válasz
Kassadin
üzenetére
Gyakorlatilag pénztárca függő a dolog sztem
de kérhetnek fegyver ismereti vizsgát, aktív tagságot vagy csak alkalmankénti lőtér ill. fegyver használati díjat. A pesti klubbok díjszabása elég eltérő, sok helyen van egyszeri belépési díj+havonta tagdíj vagy ezek hiányában tagság nélkül korábban említett alkalmi díjak, ezek szórása elég nagy. Milyen lővészet érdekel!? Pontlővészet kis kaliberrel, .22 lőszer a legolcsóbb itt is van eltérés 6.- ft ./db vagy 25-30.- ft/db. lehet az ár. El kellene dönteni mennyire komoly a dolog részedről, mennyi szabadidő áll rendelkezésre és mennyi pénz, melyik szak ág érdekel.Itt: http://sportloveszet.lap.hu/ akad némi infó.
-
lorcsi
veterán
HAARP
legújabb kori fegyver..érdekes cikk.. -
Kassadin
addikt
Hello! Itt levő emberek közül jár valaki lőtérre?
Milyen feltételei vannak hogy lőtérre mehessek "gyakorolni" a lövészetet? -
hoby36
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Kipróbáltam és tár nélkül nem akadt meg.Akkor vihetem vissza a boltba.Köszönöm a segítséget.
-
Ha csak az utolsó töltény kivetésekor akad el akkor szerintem a tárral lesz gond. Próbáld meg hogy csak egy töltényt raksz bele, csőre töltöd majd kiveszed a tárat és úgy sütöd el. Lehetséges hogy a tár van sérülve és az akaszt meg valamit. (adogatótömbnél talán, de csak találgatok)
Ha még garanciális a fegyver akkor vidd vissza és ott kérdezd meg. Alapból fegyvert csak törvényileg meghatározott személy javíthat. -
hoby36
senior tag
Üdv!Van egy öntöltő gázpisztolyom.Mitől lehet,hogy az utolsó lőszer ellövésekor az amikor kidobná,félig beszorul a szánba?Amúgy szinte új még.
-
ch003067
addikt
válasz
üzenetére
Erről a tisztogatásról most eszembe jutott a délelőtti vadászbaleset, ami a mi társaságunkba történt:
Faszikám belesett a sárba, persze a puskája is, és elfelejtette megnézni, hogy került-e valami a puska csövébe. Kicsivel később mikor akart volna lőni egy fácánra, szétrobbant a puska a kezében, de szerencsére nem történt baj.
Ő nem tartozik / tartozott abba a kategóriába, akik egy kicsit is odafigyelnek a fegyverük állapotára / tisztaságára... -
törölt tag
válasz
barca4ever
üzenetére
minden fegyver megbízhatóságát a kezelő maximalizálja. Ha rendesen takarítva van, akkor egy AR15 sem megbízhatatlanabb, mint egy AK.
-
hungabi87
csendes tag
válasz
Kareszovics
üzenetére
Szia!
Egy kis humor neked: ez az egység a már jól ismert Black Ops!

Remélem csíptem neked egy kis humort!
-
Integra
titán

-
hoby36
senior tag
Ma volt fegyver vizsga.Meglett a golyós,sörétes és marok is.

-
-
hoby36
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nagyon kedvesek.

Melyik lehet a legjobb gázpatron szerinted?Vagy mit érdemes venni? -
Ez attól függ mennyit ivott épen az aki a kártyát állította ki vagy milyen napja volt.
A kártyakiállító rabló cég minden logikát mellőzve állítja ki a kártyákat, elég gyakran hibásan. Ha szerencséd van akkor van hogy lejárati időt sem írnak rá.
Röviden annyit adnak amennyit akarnak. -
hoby36
senior tag
Új gázpisztolynál hány évre adják a tanúsítványt?Én 5 évre kaptam.Valaki azt mondta,hogy 10-et kellett volna.
-
ToBeY
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Amit linkeltél jogszályból kiderűl, hogy online vagy postán nem lehet rendelni, még belföldön belűl sem nem hogy külföldről.Pedig usa-ban jó cuccok van

-
-
hoby36
senior tag
Van egy Röhm RG 96 gázpisztolyom.A csőben van valami fém tüske.Gondolom,hogy semmit ne lehessen belerakni.Ki lehet szerintetek ezt szedni valahogy?
-
ToBeY
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
És rendelhetek mondjuk Német/USA e-shop-ból, vagy ebay-ről medvére való bazi nagy paprika spray?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Vagy elkobozzák és mehetek a rendőrségre? -
Tarthatsz otthon akár literes palackkal is, csak közterületre nem viheted ki. Azaz KKVE szabálysértésnek minősül (elkobzás, pénzbírság).
Van egy szép (átgondolatlan, sokak által be nem tartott) kormányrendelet közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről. ITT (nem mai darab, valószínű már módosították párszor)
És igen a golyóálló mellény is veszélyes eszköz!
-
ToBeY
nagyúr
Legálisan tartható magyarországon paprika spray vagy gázspray?Vagy illegális ez is?
-
Sayan_
csendes tag
Üdv mindenkinek! A Gáz-riasztó pisztoly témában még új vagyok, bár rászántam pár napot már az olvasgatására. Viszont lenne 2 kérdésem, amiben eddig nem vagyok biztos, mert mást-mást írnak egyes honlapok. 1.: ha engedélyt szeretnék a GP-ra, akkor annak a költsége csak a 2000 ft, amit az RK-n kell intézni, vagy még az a plusz 3000 valamennyi ft is, ami talán a büntetlenség kiderítéséhez szükséges? Mert erről a "3000-es" részről nem írnak minden honlapon, ahol olvastam.
2.: az engedélyt a helyi illetékességű, vagy a megyei illetékességű kapitányságon kell intézni? Vagyis Pest megyében lakok 1 városban, akkor be kell mennem a PMRFK-ra, vagy elég ide a helyire? Köszönöm előre is a választ! -
válasz
Bull Boss
üzenetére
Van famarkolatos, ami tényleg fa. Nekem az "öregített" nikkeles van, műanyag markolattal. Videó, Kép
Neten ilyent nem lehet rendelni, hivatalosan posta sem hozná ki senkinek. Egyik bolt sem fog küldeni sehogyan sem. Budapesten a gunboxot ajánlják sokan, bár én helyben Veszprémben vettem. Szerencsére az Rg88 nem ritka darab. Szerintem a környékeden nézzél be pár vadászboltba, van esély rá hogy helyben lesz.
-
Bull Boss
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
még egy kérdés és azt hiszem befejeztem.. hol érdemes interneten ilyet vásárolni? tudtok ajánlani megbizható online rendelést?
-
nem_tom
őstag
Na, hogy visszatérjek az eredeti kérdésemhez, amiért idejöttem: Budapesten az Örs vezér tér környékén, hol lehet gázsprayt venni? Nem kell feltétlen az Örsnél, csak hogy onnan max viszonylag egyszerűen odajussak egy ilyen bolthoz akár.
-
válasz
Bull Boss
üzenetére
Én úgy vagyok vele hogy a fegyver az vagy német vagy orosz. Gázriasztónál inkább német. (itt oroszból nem nagyon van)
Ha hadipisztoly jellegűt szeretnél akkor van H&K USP-re hasonlító RG96. Szerintem ez az öntöltő gázriasztók csúcsa. Csőre töltve viselhető, de nagy darab és csak picivel könnyebb mint az a török csoda.
Ez alatt egyel az öntöltők listájában a Röhm Rg88/Mauser HSC90 van. Hozzáteszem mivel nekem is ez van ezért ajánlom ezt is. Viszonylag könnyű és pici. DE öntöltő, nekem revolver mellet van ez tartaléknak!!!
Beretta szerű esetleg még a HW94.
Revolverből a csúcs az HW88-as, ez aluötvözet rendkívül könnyű és strapabíró.
Sok ajánlott revolver van. RG59 a legolcsóbb, Rg69, Rg89N,S... Alfa revolverek, Weihrauch.
Igazából szinte mindegyik Röhm vagy Weihrauch jobb mint akármelyik török fegyver.Azt tudnod kell hogy önvédelemre öntöltő nagyon necces dolog, mert ugye hiába van egy drága és megbízható német fegyvered ha egy gyenge töltény miatt a legelső lövésed mindössze egy halk csattanás lesz - az ütőszegé az el nem "sülő" töltényre. Egy revolvernél egyszerűen meghúzod még egyszer az elsütőbillentyűt és a hibás töltényt "továbbtekeri". Óntöltőnél meg véged van. Otthonra meg szóba jöhet (a zárt tér miatt) gumilövedékes is.
-
Bull Boss
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
és hasonló kinézetre esetleg masszivabb tipus ha egy kicsit drágábbat is tudsz javasolni?
persze könnyebb is lehet -
válasz
Bull Boss
üzenetére
Minden újonnan vásárolt gázriasztóhoz adniuk kell. Ennek érvényessége változó, nekem van ami 5 évig jó van ami 10-ig is, sőt egyes régebbi daraboknál nincs feltüntetve lejárati idő (de ez ritka)
Ha lejár akkor ennél az mkh cégnél kell újra bevizsgáltatni aztán kiállítanak egy új kártyát. Én úgy tudom hogy ha lejárt akkor nem használhatom a fegyvert hivatalosan.
Önvédelemre a voltran kicsit nagy darab meg nehéz. -
Bull Boss
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nagyonszépen köszönöm neked ezt a részletes és bőséges leirást ! Azt hiszem ez másoknak is javára válhat akit érdekel a téma. A biztonsági őr után szabadon nekem is nagyon bejön ez a török Voltran fegyver. Ha egy ilyet megvásárolok ehhez adják a mkh kártyát?
-
válasz
Bull Boss
üzenetére
Hali!
Ajánlom a gazpisztoly.hu-t, itt szinte mindent megtalálsz.
Ezeknek a fegyvereknek igen nagy része spiáterből készül ami fémötvözet (azaz leginkább cink), nem éppen erős de alapból egy gázriasztónak elég kell hogy legyen. Ami a lényeg hogy az igénybe vett alkatrészek legyenek acélból, hiszen ott nem mindegy mit bír a szerkezet.
Használtakkal vigyázni kell, kezdésnek nem éppen jó dolog egy használt. Van esély rá hogy buherált fegyver, vagy nincs rendben vele valami. Önvédelemre én szvsz nem vennék használtat, csak akkor ha tényleg minden rendben van vele. Játszani persze más a helyzet, nekem is van használt fegyverem de nem önvédelemre.Feltételezem önvédelmi célból kell és szeretnéd hordani is.
Legolcsóbb megbízható kisméretű gázriasztók:
Röhm Rg59 24-25eFt
Me 38 Compact vagy Pocket 23-25eFt
Mivel ezek revolverek, ezért működésükből adódóan megbízhatóak. Azaz a működésük szinte egyáltalán nem függ a töltény minőségétől. Egy öntöltő pisztolynál egy hibás vagy gyengébb nyomású töltény elakaszthatja az egész szerkezetet, ez éles helyzetben a legkevésbé jó dolog. Persze vannak minőségibb hordható öntöltők is de nem olyan áron mint ezek a revolverek (és egy rossz tölténytől ez is el fog akadni). Példának Röhm Rg88 (másik nevén Mauser HSC90) 35-40eFtMérlegelned kell hogy mi a fontosabb,önvédelemnél nem lényeg hogy élethű legyen. Egy önvédelmi szituációnál nem mutogatjuk a fegyver, éppen az a legnagyobb előnye ennek hogy ha elővesszük akkor lőni is fogunk vele méghozzá igen gyorsan. (meglepetés ereje)
Alapból ezeket a fegyvereket otthon szabadon tarthatod, használhatod. (persze szomszédokra tekintettel illik lenni)
Ha utcára, közterületre ki szeretnéd vinni megtöltve akkor kérhetsz rá viselési engedélyt. Ez rejtett viselésre jogosít fel. E nélkül csak szállíthatod a fegyvert közterületen. (töltetlenül zárt dobozba)Mivel a fegyvert nem mutogatjuk ezért ritkán van olyan eset hogy mutatnod kellene hogy gázriasztó. Ha mégis szükség lenne rá akkor én pl az MKH-t (ez egy ilyen műszaki vizsga kártyája) szoktam mutatni, meg persze viselésit. De alapból feltételezzük azt hogy a rendőr képes elolvasni a kaliber jelzését a fegyveren (pl 9mmPAK, .380Knall...). Éles lőszert amúgy sem tudnál kilőni vele, leginkább csőre tölteni sem. Ha valamilyen buheráció folytán sikerülne akkor sem bírná kilőni károsodás nélkül a fegyver.
Revolvernél a legegyszerűbb és legegyértelműbb. Nem kell kibiztosítani, mindíg tűzkész, csak az elsütőbillentyűt kell húzni.
Öntöltőknél (pisztolyoknál): Sokféle lehetőség van, többféle biztosító. Van olyan amit csőre töltve nem lehet hordani, van olyan amit bebiztosítva lehet. Igazából fegyvertől függ. Éles helyzetben nincs sok idő ilyenekkel bajlódni, ha mégis ilyent akarsz akkor olyat keress ami csőre töltve hordható biztonságosan. Ez nem egy hollywoodi mozi, itt nincs idő csőretölteni. Otthon játszani, barátnőnek menőzni persze mindegy milyet.
Mivel gázról van szó ezért nem kell pontosan célozni, de hogy biztosra menjünk mindenképpen többet kell lőni a támadó arcába. Távolság tekintetében legtávolabb 3méter de nagyon sok minden környezeti tényező befolyásolhat. Minimális távolság nincs, papíron 1m-en belül van esély sérülés okozására de ez csak a gyártók által előírt dolog hogy ne lehessen rájuk kenni jogilag a sérülést, ennek éles helyzetben nincs jelentősége.
Ha megtörtént a gázriasztó használata akkor futás ezerrel (ne a gázfelhő irányába), nem várunk rendőrt, nem rugdossuk meg a támadót és nem is beszélgetünk vele még csak nem is sajnáljuk. Futunk biztonságos távolságra majd elfejeltjük az egészet. A támadó egy darabig harcképtelen lesz és biztosan nem akar utánnunkjönni, segíteni nem kell rajta.
A fegyvert gáztöltény használata után célszerű tisztítani, mivel a megmarad anyag a fegyverben eléggé irritáló és nem kellemes így hordani. Gyakorlásnál sima riasztótöltényekkel nem koszolódik annyira. Van egy török játszófegyverem ami már több éve megvan és még nem volt takarítva, persze önvédelminél érdemes. Öntöltőnél a működés mássága miatt gyakrabban kell mint egy revolvert.Ha a fegyvert dísznek akarod akkor nagyon sok lehetőséged van. Gyakorlatilag bármelyik típus megfelel amit a pénztárcád elbír, de itt szóba jöhetnek hatástalanított fegyverek vagy muzeálisak is.
Aztán ott van még a tűzijátékozás lehetősége is. Toldattal vagy némelyiknél beépítve kilőhető 15mm-es tűzijáték rakéta.
Legvégül:
A nagy "átlagról" egy videó hogy hogyan is zajlik egy ilyen vásárlás. (kissé viccesen) -
Bull Boss
őstag
Sziasztok! Szeretnék magamnak egy gázpisztolyt. Nem vagyok otthon egyáltalán a témában légyszives segitsetek. Olyan fegyverre lenne szükségem, amire nem kell semmilyen engedélym teljesen élethű, fémből legyen javarészt és jó erős legyen. Mit tudtok ajánlani? használt esetében mire kell odafigyelni? ezekhez kell adjanak valami papirt arról hogy gázpisztoly? légyszives segitsetek ! Köszönöm szépen
-
Szerencsére még nem volt tapasztalatom arra nézve hogy megtámadtak volna. A hirtelen betámadásra nem is tudom hogy tudnék reagálni, de példának ha távolról látok valami gyanúsat akkor igyekszem elkerülni azt hogy egyáltalán belém kössenek. Volt hogy egy "banda" miatt kerültem inkább egy egész utcát. Eleve nem lennék képes megvédeni magamat fizikai erővel.
Önvédelmi eszközökből változó hogy mit viszek magammal. Nappal egy gázriasztó van nálam (Röhm Rg88, 120mg PV-re tárazva). Ha késő este vagy éjszaka kell menni valahova akkor a gázos mellé egy gumilövedékes is nálam van (Keserű Magdef-M 12mm). Kocsiban meg mindenképpen az utóbbi. Természetesen mindegyiket viselési engedéllyel. Nagyon tartaléknak van még egy pici 8mm-es gázriasztóm is, bár inkább tűzijátékrakétára tartom.
Sokat kell gyakorolni a használatukat. Eleve gyorsan kell cselekedni. Gumilövedékesnél minimális célzást is kell gyakorolni, ehhez persze segít egy lézercélzós markolat. (sötétben különösen hasznos) Gázosnál könnyebb a helyzet csak "nagyjából" irányban kell tartani.
Bízom benne hogy soha nem kell majd éles helyzetben használnom egyiket sem. -
fullextra
tag
válasz
nem_tom
üzenetére
A fegyverrel nem sokra mész ilyen esetekben.
Látszódj magabiztosnak, ne találjanak könnyű prédának, már leszólitani se merjenek.
ennyi. ne lássanak benned potenciált.
érdekes módon nálam még egyszer nem próbálkoztak, pedig tőlem azér tudnának mit leakasztani...de ilyen esetben fegyvert rántani, erősen megfontolatlan, és rossz döntés.
valószínűleg te fogsz kapni belőle...
-
-
nem_tom
őstag
válasz
Krisinto
üzenetére
A betámadások nem szoktak olyanok lenni, hogy valahonnan előugranak rád a másodperc tört része alatt és már le is ütnek. Odajönnek és először kötözködnek veled, majd balhéznak, rablás esetén előakarják veled vetetni a holmit. Lényegében először megpróbálnak becsicskítani. Ez idő alatt, tudsz reagálni. Tudom, támadtak már be.
Na meg gyorsan is tudok reagálni, mert a reflexeim jók.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Elhiszem.
Koszi az infokat. Termeszetesen nem azert erdekel a dolog, mert ha a szabaly nem engedi, akkor nem fogom hasznalni gumival, ha bajba kerulok, egyszeruen kivancsi vagyok, hogy szabalyos-e vagy nem. 

A vasarlashoz akkor nem kell semmi?

), ez a Trainer pl nagyon jol nez ki, de a K-56 is tetszik, ahogy latom arra amire nekem kell (kertben kirakosgatni a PET palackokat es lovoldozni rajuk) teljesen jok lennenek