- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Hóban vigad a ló
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- A siker két szabálya
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grillo
őstag
válasz zetor2000 #108970 üzenetére
Én ebéd után ittam egy 10-ből 8as fokozatút (ez van a dobozon, DolceGusto), aztán kb 2től fél 5ig aludtam egy faszát. Mondjuk lehet még az oltás hatása.
Most épp az ikea oldalát nézegettük, mert ha már úgyis új az ablak, meg festeni kell, akkor már ne pakoljuk vissza a régebbi bútorokat, úgyis átmenetinek szántuk úgy 6 éve. Vannak árak, bakker.
-
Samott
addikt
Retro jatekos, kezikonzolos: Miyoo Mini Review - pofas kis cucc.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
-igu-
addikt
sör csak grillezős pácba, inni helyette inkább radler - nyáron, grillezéskor, akár 2-3 is
vörösbor csakis kajába
fehérbor fröccsnek, de ahhoz rendes szóda is kell
pálinka mostanában csak egy helyről (Csongrád), télen a hólapátolás után pont jól tud esni
rum már vagy 2 éve nem, előtte inkább a sokféleség okán volt mennyiség (évi 2-3 üveg is akár)
egyéb tömény nem
pezsgő évente egyszer, de akkor is inkább habzóborha holnap betiltanák az alkoholt, nem mennék ki tüntetni
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
eattila
őstag
Hóeséses erdőjárás volt a leánnyal.
e-lias : exHWSW, fotók: https://www.flickr.com/photos/148053804@N05/
-
Sipi-
őstag
válasz zetor2000 #108985 üzenetére
Fiatal koromban söröztem, meg volt amikor vodka-narancsot ittunk haverokkal. Utána jött a whisky-kóla, majd jóval később rumos kóla (vagy Cuba Libre koktélként). De leginkább semmilyen alkoholt sem iszok. Utoljára novemberben céges vacsorán ittam néhány Cuba Librét, előtte meg vagy 1,5 évvel korábban
Töményt nem tudom meginni, azonnal hányingerem lesz tőle. Egyszer ittam (részegen) egy feles pálinkát, majdnem összehánytam a kocsmát, erősen kellett a gyomrommal harcot vívnom.
Bort Egerben ittam egyik pincében huszonévesen, nem volt rossz (de jó sem), de nem vágyok arra semhttps://www.ferfiakonyhaban.hu
-
zetor2000
őstag
válasz Sipi- #108986 üzenetére
Sima elektromos kötődoboz?
OBO van elég pici - bár nincs rajta felesleges lyuk, csak ami a rögzítésekhez kell, wifi gond nélkül átmegy rajta.[ Szerkesztve ]
Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
Sipi-
őstag
Kellene a hőmérőimnek valami házat csinálni. Kb. 6,5 x 6,5 x 4 cm-es kis dobozka kellene. Rajta néhány lyuk és természetesen nyitható (mert valahogy bele kell rakni a panelt).
Miből volna érdemes megcsinálni, amit könnyű kivágni, de mégsem papír. Wifi-nek be és ki kell "jutnia", mert azon kommunikál
Vettem Praktikerben vagy Obiban már hobbiüveget, de túl vastag, nehezen vágható. Van ebből vékonyabb (1-1,5 mm-es)?https://www.ferfiakonyhaban.hu
-
zetor2000
őstag
válasz npera #108973 üzenetére
Engerm az (utó)íze szokott megfogni. Meg, hogy utána jönni szokott valami finom étel, mert aperitifként is fogyasztom.
Ha esetleg megfelelő időben itthon vagy, akkor belefuthatsz "pálinkafesztiválba". Itt általában a neves és kevésbé neve "bolti" termékek vannak jelen, a házi szőttesek hátrábbszorulnak. De ilyen helyeken azért ki lehet fogni komoly anyagokat.100éve volt itt Pesten a belvárosban egy, ott volt rendes málna. Az megvett, csak én nem akartam annyit kiadni egy üvegre. Aztán láttam és olvastam, meg mesélték, hogy mennyi macera van vele, és akkor kábé leesett, hogy ezzel van meló, mire pálinka lesz. És ez egy relatív lédús gyümölcs. De egy birs, vagy bodza / csipkebogyó...
Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
zetor2000
őstag
válasz WiZARD #108972 üzenetére
Messze nem.
Nehéz megfogalmazni, de egyáltalán nem feltétlen kell egy erős kávénak keserűnek lennie. Nyilván a kávé felfőzve "keserű", de attól még nem biztos, hogy erős. Az én fejletlen nyelvi kifejezőeszközeimmel macerás ezt megfogalmazni.
Én onnan tudom, hogy volt valami, hogy egy kicsit kipattan a szemem, és esetleg egy kicsit jobban ver a szívem.Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
Samott
addikt
válasz Jahno #108981 üzenetére
Jo, nyilvan Pistabacsi a hegyrol jobbat csinal, de nekem ehhez volt szerencsem. Elvileg a farnciaknal sok jo bor van, a haver akivel kint voltunk eleg sokat megivott beloluk, minden alkalamommal bizonygatta hogy ez most jo lesz. Nem volt az.
Mas, a k.rva anyjat az ilyen rohadeknak: Djoković maszk nélkül járt eseményekre, fotózkodott emberekkel, miközben ügyvédei szerint már koronavírusos volt
[ Szerkesztve ]
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
-NoVa-
addikt
Kollégaúr almapálinkájára bármikor szívesen visszaasszociálok, az első pillanatnyi melegség után hosszan lecsengő friss és tökéletes almaíz, a savasságával, savanykás édeskés élénkségével, de azt hiszem pár évnyi somelier skillset hiányzik még, hogy jól átadjam az élményt, nem IEM ez.
Kb mint a whiskey, van a standard sétálójános féle középszerűség, meg különböző ízvilágok mentén egy pohár Hibiki Suntory vagy Talisker Dark Storm már kulináris élmény. Ritkán iszok alkoholt, nagyon ritkán, de akkor már lehetőleg élmény legyen, ne csak üssön.
-
Samott
addikt
válasz Jahno #108978 üzenetére
Minden szarral tukmalnak mar, ittam mar mindenfelet, olaszoknal Chiantit, franciaknal Beaujolais-t (meg mindenfele mast is mert kinaltak, kostoltam) itthon is vegigkostoltam mar mindent. Nem haziborok, jofajta neves boraszatbol cuccok. Mind kivetel nelkul szar volt.
-
Jahno
veterán
válasz Samott #108975 üzenetére
Mert nem ittál még rendes bort (:- Sörben is ugyanez, egyszer valaki azt próbálta magyarázni, hogy a sörben nincs ízlés kérdése, mert valaki vagy szereti vagy nem, aztán fel is sorolta az összes olyan "jó" sört, amit meg nem bírnék inni
Na, két bor közt is legalább ekkora különbség lesz, meg majd öregszel és akkor rájössz, hogy nem csak az édes-féle van, amivel fiatal korodban kezdtél, és félédes, ilyenforma fehér meg olyan, Cabernet és Portugieser vagy kinek mi akár csak úgy magában is. Van a száraz, bikavéres, meg mindenféle fűrészporízű, azt én sem bírom, de klasszikus kólás kivitelben is ihatatlan mosléknak tartom. Egy Teleki portugálost meg üveggel magában is megiszom. Rosét meg csak szigorúan fröccsnek, de ott vannak magában ihatóan a midnenféle afrikai vagy ausztrál borok, görögöktől a mazsola, máshonnan az áfonyabor, eperbor, vagy csak magában egy különálló kasztként a Syrah. Sosem tudni, de eleve két eperbor közt akkora különbség lehet, mint ha jeges zöld teát hasonlítanánk a Murphyhez. És akkor nem is értek hozzá tudományosan, csak fogyasztom :-D
Más meg ugye a viszikivel van úgy, hogy pfejj, mi ez a benzinízű izé, mi ebben a jó?
-
npera
addikt
válasz Samott #108975 üzenetére
Én egyik-másik bor illatától főtt ételben teljesen oda tudok lenni. Ad egy extra kis ízhatást.
Meg vannak olyan akár desszertborok, akár "sima", ami nagyon kellemes illatot, ízhatást és lenyelés utáni fennmaradó utóízt ad.Persze van olyan is, ami túl édes, túl savanyú vagy csak semmilyen.
-
Samott
addikt
En mondjuk pont a borban nem talalok semmi jot. A palinka se az en vilagom de egy rum vagy a viszki az kellemes tud lenni. Vagy egy sor grillezes kozben. De a bor? Mint a tinta, vacak.
-
Jahno
veterán
Lásd utolsó mondatod, mikor Zalában a tüdőkiköpős az "áááááeéssség, ez bezzzeg odabasz" És nem is sejti, hogy simán lehet 40% alatti ez a "bezzegezerősebbenvanlendület", oszt a 48%ost meg lebénázza, mert fasza illatos és selymes. Nehéz ügy. Majd esetleg nyárig ha belefutok valamibe, akkor félretolom, attól függ mi az ízvilágod, vagy a kicsit fanyar birses vonalat bírod-e.
-
npera
addikt
Most lehet többen kitérnek a hitükből, de a pálinkában mi a jó?
Egy jó bor vagy jó sör az kifejezetten élvezetes ízkombinációt ad. Akár magában vagy fajtájától függően valamilyen ételt kiegészítve. Vagy desszertként.
A pálinkától csak rákódok és rámjön az okádási reflex. Disclaimer: lehet még csak pocsékat kínáltak eddig...
-
zetor2000
őstag
válasz Jahno #108966 üzenetére
Azért a _jó_ pálinkát meg lehet ismerni onnan, hogy nagyon nem kínálgatják.
Én kaptam anno ~15-18 éves, hordós érlelésűből (gazdája se tudta, mikori) egy 3 centest, na, az rendben volt. Többet nem is kínáltak belőle. Pedig!Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
zetor2000
őstag
válasz WiZARD #108967 üzenetére
Ez az "erős kávé" eléggé tág fogalom.
Mert aki a 3-in-1 vackokhoz szokott, annak kábé bármilyen kávé erős lehet, aki meg az égettgumiízű kotyogós főzethez, annak meg bármi is gyenge.Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
zetor2000
őstag
válasz hobizoli #108960 üzenetére
Hát vegyen, ha ennyire égeti a zsebét a pénz...
Amúgy nem baj, ha most vesz egy rendes vasat, egy ideig "bírni fogja", amit használ rajtuk.Dosos vackokhoz meg a FőDudu féle pénztárgép kell, vagy a mindenen is futó DosBox, azt jónapot.
-
Jahno
veterán
válasz Samott #108964 üzenetére
Átlag arc sajnos az erősre mást szokott érteni, meg nem is mindig van párhuzamban, hogy mi a "legjobb". Világ el van tévedve és a félig odakozmált metiles vacakhoz szokott. Meg is fejtik, hogy az az erős és az jó, közben nem erős és nem is jó. Szerencsétlen turistát meg vidéken megpróbálják teletömni ezekkel a házi kotyvalékokkal, aztán végképp nem érti a világot, de megfejti, hogy a pálinka az szar. Nem általában a pálinka, hanem az ilyenek a szarok, mer tolyan gyűjtófogalom, mint az Android.
-
hobizoli
nagyúr
válasz zetor2000 #108955 üzenetére
sogornak behanyt a Thinkpad-je, vmi 4gen akarmi, szoval nem mai darab
novemberben csereltek benne hutoventit, de beszart megint benne, ugy kerepel, mintha muszaj lenne
tisztitassal stb volt 35k a mutatvany
de aszondja, most vesz egy ujat
amugy semmi extrat nem csinal, de neki egybol egy gamer noti kell, mert az fuuu
labancoknal is 2000+ EUR egy olyan, ami neki kellene
de emailezgetni meg FB kajak nemtom minek, mert azon kivul vmi DOS-s(!!) baromsaggal szenvedett sokaig, azert volt a regi HP notijan is Win7, mert az vmi kompatibilitasi modban tudta futattni
mutattam neki par konfigot, volt koztuk egy HP is... aaaa, az nem kell, mert szar
(abban is a hutoventi rogyott meg)
most akkor ennyi erovel a Thinkpad is szar
meg kerdezem tole, hogy mekkora hattertarra gondolt a notiba
2TB
miiiiinek?
amikor megvette masfel eve ezt a Thinkpad-t 120k-ert hasznaltan egy rokonatol (alig baszta at...), akkor mondtam neki, hogy ennel sokkal ujabbakat lehetne venni ennyiert
de ez majdnem 500k volt ujonnan...ja kb 6-7 eve lehet
mondtam neki, hogy ha annyira jatszani akar, akkor a gamer noti helyett vegyen egy konzolt meg egy ilyen Asus Vivo-t, oszt kesz
tegnapelott mar desktop gep volt a terv, 32"-s hajlitott freesync monitorral, de jatszani nem akar most azon, mert a videokartya draga (az)...
több drón kell ;P
-
zetor2000
őstag
válasz Samott #108954 üzenetére
Háttt... azért a déli-keleti országrész pálinkáit körömlakknak nevezni..
Szeged / Békéscsaba / Gyula mind olyan település, ami körül elég rendesen főznek, és amiket onnan kaptam / vettem, azok egyike se okozott csalódástEz a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
zetor2000
őstag
válasz hobizoli #108952 üzenetére
Asszem aki vette asszonyka, már belakta. Majd ha esetleg betojik, viszik vissza. Windows volt rajta eleve, odahaza volt vmi céges office, azt rátette az embere - volt kollegám (nem IT vonalon, de egy helyen melóztunk), a többit feltette a ninite.com most van neki, ami nagyon kellhet. Firefox, Chrome, Thunderbird, nekem meg ha kéne, akkor TeamViewer. Emellé még ment pár apróság, de az kábé lényegtelen.
-
Samott
addikt
-
hobizoli
nagyúr
válasz zetor2000 #108837 üzenetére
en ezt a 15"-s Asus Vivobook-t irtam mar masoknak is 8/256 meg 16/512-s konfigban is
ilyen alap dolgokra tok eleg, FB, web, YT, office megy rajta egy röcc nélkül... erre nem kell 8core CPU, meg dedikalt VGA
ami manapsag kell az extrakban, azt is tudjatöbb drón kell ;P
-
blueboi69
senior tag
válasz Sipi- #108946 üzenetére
Hehehe, nekem is van olyan lidlis nagyítós állványom, de ritkán használom. És én is nemrég tettem le a pákát, szintén esp9266
Riasztóhoz illesztem hozzá, de nem merem most elkezdeni bekötni, mert mindenki alszik és nem hiányzik, hogy valami miatt elkezdjen riasztani... -
npera
addikt
Ez volt már? ID4 "motor" teardown.
-
Sipi-
őstag
válasz npera #108945 üzenetére
Régi, nagyon egyszerű, nem szabályozható (talán) 30W-os OBI-s alap pákával. Csak egy ellenállást kellett beforrasztani, meg az ESP8266-ba a lábakat és a panelra a tüskesort. Vékony (0,56 mm-es) forrasztóónnal nem volt nehéz. Csak az egyik tüskesor a panelban kicsit kimozdult, így nem fekszik fel a panelra. De az elektromos érintkezés megvan és egyébként meg nem nézegetem
[ Szerkesztve ]
https://www.ferfiakonyhaban.hu
-
Sipi-
őstag
válasz npera #108942 üzenetére
Ma én is forrasztottam, mert ki kellett próbálni a Lidl-ben vett nagyítós "harmadik kezet". Szép nem lett, de működik
[ Szerkesztve ]
https://www.ferfiakonyhaban.hu
-
blueboi69
senior tag
-
cyberde
tag
válasz blueboi69 #108851 üzenetére
Blubi!
Olvasom itt a kálváriádat az autóval, meg az elkövetkező kálváriáidat...
Egy jótanács, amit vagy megfogadsz vagy nem.
Az élet olyan mint a kockajáték, vagy az egykörös póker. Nem dobhatsz folyamatosan két hatost és nem kapsz folyamatosan négy ászt! Nem fogsz folyamatosan jól járni. Gyakrabban fogsz szopni!
Te már dobtál háromszor egymás után két hatost, kaptál háromszor egymás után négy ászt. Van egy szeretnivaló feleséged és két imádnivaló gyereked. Legyen elég!
Keress a soknál több pénzt (avval amihez értesz) és fizesd ki a szakembert, (aki ahhoz ért amihez te nem) és aki megoldja a promlémádat. Az lesz a következő két hatosod/négy ászod!
A fennmaradó szabadidődet, meg töltsd a családdal, amíg lehet!
-
zetor2000
őstag
válasz Jahno #108934 üzenetére
Énnekem nincsenek ilyen sztereotíopiáim... láttam szériában elhasaló WD-ket, aztán sosem meghaló hazai IBM-et, persze az enyém megdöglött... Volt Quantum is, ami jajj... aztán pár Samsung is akadt, ami másnak tré volt, nekem meg mai napig megvannak, működnének, ha gépbe kerülnének. Maxtor is jó volt, amíg... most ez a 3 vergődik, ameddig az SSD árak be nem zuhannak / a tömegtermelés igazán fel nem fut. Kapacitás / ár még OK, de ha a sebességet is nézzük, mint tényezőt, akkor már vegyes lehet a kép - pár év múlva, amikor a 2TB+ méretű SSD is értelmes áron lesz, akkor már tuti.
-
Jahno
veterán
válasz Grillo #108931 üzenetére
A mindenki által szidott zöld WDim 12 éve mennek. Haver pld. szidta a Toshibát, abból a 6 terásom pár hetet élt, kereskedő inkább másra cserélte, mert mind szar volt. Mellette a cserélt Seagate is pár napot ment és lekonyult.
Fotomasinaval jó pár évre meg vagyok, most majd hdd, szerver, hasonló jön.
-
Jahno
veterán
válasz -NoVa- #108923 üzenetére
Még nem merem elkiabálni, de németek továbbra sem emeltek a villanyszámlámon. Idehaza megtoltam a melót, alig 3 júzer maradt a szerveremen. Azok költöznek, aztán mindent lemondok. Így most annyi rezsicsökkentés lett, hogy egy vasért fizetek annyit, mint előtte háromért. Inkább eliszom :-/ Szolgáltató rendes arc, megdumáltuk, hogy a 30-60 napos felmondási időt 5 percre redukálják. Szólok, kihúzzák, leszámolunk.
-
Grillo
őstag
válasz zetor2000 #108926 üzenetére
Most beraktam én is a Red Prot-eddig ok, és ment vissza a WD Caviar. Mikor letakarítottam, akkor láttam, hogy 2011-es gyártás. Mondjuk nincs is rajta semmi fontos, majd kiváltom egyszer, de egyenlőre ok. A Hita ment a fiókba, az is 10 éves, de az már kezdett kókadni.
-
zetor2000
őstag
válasz ezittketto #108857 üzenetére
Ilyet nem fogsz találni értelmeset...
Ami vezeték nélküli, az akku/elemmel üzemel. A led meg fogyaszt. Ergo, ha használod, akkor világítanak a ledek (100+db, gombonként 1db minimum, ha rgb lenne, akkor minimum 3), az üzemidő meg karcsú lenne.
Én is kerestem, de ez az oka, hogy nincs.
Vezeték nélküliből van fasza.
Ledesből is van fasza.
Vezeték nélküli ledesből van drága, amit nem akarsz megvenni / folyton tölteni.Kompromisszum: vegyél egy powerbankot, és egy USB ledet, amit a vezeték nélküli klavira irányítasz, amikor sötétben gépelsz. Nem szép megoldás, de a powerbank is jó lehet később...
-
zetor2000
őstag
válasz blueboi69 #108921 üzenetére
Ide vágólapról legjobban úgy lehet képet posztolni, hogy elmented paintban (paint -> új kép, beilleszted a vágólapot), és a kapott képet felmásolod a kek.sh oldalra. Onnan linkeled alul, a kép ikonra bökve.
-
zetor2000
őstag
válasz -igu- #108909 üzenetére
Igazából merevlemez gyártó 3db maradt...
A WD, a Seagate és a Toshiba. Ez utóbbi elég pici részt hasít a piacból.
WD-nél a RED NAS / RED NAS Pro széria az, ami valóban NAS célokra készült, esetleg a Gold, ami meg mindenre is javallott, csak annak az ára az, ami sokakat eltántorít a megvételtől.
Seagatenál az IronWolf sorozat ez a fajta.
A választás kábé rajtad áll.Nekem a régi NASban Seagate Constellation-ok voltak, sok évet mentek, mára 4ből 3 bibis. A most használt NASban WD RED-ek vannak (még nem volt RED NAS Pro, amikor vettem ezeket, ez az elnevezés 1-2 éve van, asszem), ~3 éve mennek, eddig zökkenőmentesen.
-
zetor2000
őstag
válasz blueboi69 #108916 üzenetére
Izé...
Nekem nagyon nem adja:
Van pénzed, és égeti a zsebed, napelem jó ötletnek tűnik... De.
Most kiadsz ~1M-t, hogy átérezzed, mit jelent a napelemes rendszer. Magadnak megveszed, telepíted, használod, élvezed... Fogsz rajta évente ~<100E-t. 10 év alatt megtérült a beruházás, ha mindent is jól csináltál. Ez biztos jó irány? A mérleg másik oldala:
Vársz / összeraksz másik ~2M-t, és felrakatsz (!) egy szaldós elszámolású rendszert, ami 10 év alatt a bekerülési költségénél talán többet is ad, mert sokak villanyautót IS ezzel töltenek. Igen, ez cca. 3M, de garos, nem te keccsölsz (bár ez lehet a lényeg benne), nem neked kell drótozni, nem téged bsz meg villany / szolgáltató... nem kell feleslegesen parázni mindenféle inverterrel, hogyha megrendelem, jó lesz e?, megvámolnak e (és ha igen, mennyire) + szopni a postával, hogy adja vissza az áfát/vámot, mert EUn belülről jött / a kínainak már kifizetted...Ha nem akarsz várni, akkor jobb, ha elviszed a családot egy napsütéses országba, és mindennap veszel nekik valami finomat. Vagy leszigeteled a házat - jó, most volt bepucolva, de van, aki megcsinálja megint, és az is hozhat évi ~20E+ megtérülést. Vagy a tetőt, a kandallóból egy olyan "igazit", járólapozást úgy, hogy ne kelljen jövőre megint lerakni, mert felfagyott...
-
Samott
addikt
válasz blueboi69 #108921 üzenetére
Valasztasok lesznek par honap mulva. Majd utana. Amig "rezsicsokkentes" cimke alatt a paici arnal dragabban kaptuk a gazt/aramot adidg mehetett, de most hogy arak elszabadultak kerdes hogy meddig tarthato ez.
-
blueboi69
senior tag
Az kemény
Nem tudom hogy lehet értelmesen vágólapról idemásolni képet, de marad a szöveg:
"Nálunk az Egyesült Királyságban az áramszolgáltató levélben jelezte a múlt héten, hogy 70%-os árnövekedés lesz 2022 január 1-től. Át is kellene állítanom a szigetüzem által termelt villany fogyasztásmérőjének kilowattóra egységárát az eddigi 17 pennyről 29-re. Egyik szemem sír, a másik meg nevet. A szomorúságot a drágaság okozza, a vidámságot meg az, hogy a napelemrendszerem eddigi elméleti 30 éves megtérülési ideje 17,6 évre csökkent az áremelés által. És ki tudja milyen árak jönnek még a jövőben... A románok mesélik itt nekem, hogy náluk az elmúlt években kis lépcsőkben meg háromszorozódott a közüzemi számlák ára. Más távolbaszakadt honfitársnak valami szignifikáns áremelkedés várható még?"
Első kommentek egyike:
"Spanyolooknál is nagy mumus a villany, három tarifa van ebböl csak 00-06 közötti olcsóbb idöszak ami nagyjából állandó a többit tolagatják és napi szinten változik. Most egész jól lement nappali áram csak a háromszorosa az éjszakai csak a duplája a tavalyinak. Cégek jauár végétöl érezni fogják lakosság márciustól amikor elkezdik kiosztani az új éves szerzödéseket. Jó is lenne ha Angol mintára csak 70%-ot emelnének és nem annak kellene örülni, hogy a napelemek megtérülése 30-ról 10 év alá csökkent...."
Nem merem odaírni, hogy nálunk rezsicsökkentés van
-
blueboi69
senior tag
Találtam egy jó simulator-t, ami kicsit precizebben tud számolgatni:
https://pvsol-online.valentin-software.com/#/ -
Samott
addikt
válasz -igu- #108909 üzenetére
A kulcs az hogy CMR, en ugy lattam hogy ajanlott vinyo.
-
blueboi69
senior tag
válasz Sipi- #108915 üzenetére
Lehet, hogy több lesz. Az eredeti terv az volt, hogy kb ennyit váltsak ki, sőt talán még kevesebb is lett volna az igény, csak nézve, hogy milyen rendszerkomponensek vannak, ennyi simán kiválthatóvá válhat.
Ezen még matekolok egy kicsit, ki kéne számolni, hogy mennyit tudna termelni egy ilyen rendszer valósan, ami felhasználható is.Ha mondjuk hőszigetelésbe fektetnék, azzal csakis a fűtésen tudnék fogni. Namost évente kb 150-180ezer megy el fűtésre. A hőszigetelés pedig az épület sajátosságaiból adódóan kb sosem térülne meg. A padlásra megy még egy réteg szigetelés, de ez mindentől független. Azt még kevésbé ésszerűnek tartom továbbra is.
-
Sipi-
őstag
válasz ezittketto #108857 üzenetére
Nagyon kell a led?
A házban ilyet hirdetnek már egy ideje:
"Kihasznalatlansag miatt elado egy Microsoft All-in-One Media vezeteknelkuli billentyuzet, beepitett touchpad. Talan 2 alkalommal volt osszesen hasznalva, kifogastalan allapotban!
8.000ft"https://www.ferfiakonyhaban.hu
-
Sipi-
őstag
qnadam: Dji Phantom 3 Professional drón
Az egyik lakó hirdeti a társasházban, ahol lakok.https://www.ferfiakonyhaban.hu
-
-
-igu-
addikt
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
blueboi69
senior tag
-
npera
addikt
válasz blueboi69 #108906 üzenetére
Blueboi, itt van Tesla Björn friss videója. A hazai pályán épített házukon van szolár cucc. Még nem néztem meg, de hátha merítesz belőle inspirációt.
-
blueboi69
senior tag
Egyébként itt van ugyanaz az inverter, magyar cégtől, garival. Oké, egyéni vállalkozó, de legalább itt van helyben.
http://irsasolar.addel.hu/45374-sziget-uzemu-inverter-es-toltesszabalyozo-egyben/673785-5-kva-48-v-tiszta-szinuszos-szigetuzemu-napelemes-inverter-80a-vm-iiiVagy ez az eredeti, talán mégjobb:
https://www.onellato.com/spd/HY-AXPERT-5032VMII/Axpert-HY-5032-VMII-5000W-48V-Hybrid-inverter-500Vcca. 300k és akkor se szállítás, se gari, se vám se várakozás.
-
blueboi69
senior tag
válasz Jahno #108904 üzenetére
És mégis hogyan?
15k*12 az 180ezer. Nemhiszem, hogy visszakapnék még 1.5havi villanyszámlát. Ahhoz durván túl kéne termelni.
Másrészt ugyanott vagyunk mint az elektromos autónál, hogy jó-jó olcsóbb, de a kezdő díja drága. Ugyanezt érzem a napelemnél is, nem tudok erre most kb 2.5M forintot áldozni.
És az 50%-os kezdvezmény sem jön le ebből azért olyan triviálisan, mert 50% a munkadíjból jön le, 50% az anyagárból. Tehát ha 2.5M forintból 500k a munkadíj, akkor abból kapok 250ezret, a 2M-ból meg 1M-t, és akkor 1.2M-ból van meg, ami már 50%-al több, mint amit erre akartam szánni. Bár végülis lehet ennyi lenne a vége amúgyis... Csakhát ne kéne most kifizetni azt a fránya 2.5M-t előre...Sztem kérek még pár ajánlatot más cégektől is. Még megvan a cím, akik Bujdy-nál csinálták.
-
blueboi69
senior tag
válasz -NoVa- #108900 üzenetére
Ahogy írtam Bujdynak is, az egész építésnek nyilván van élvezeti értéke is számomra, nem pusztán a számok!"Összefoglalva akkor egy szigeteletlen házon akarsz napelemmel havi 15k-t nem meghaladó költségen optimalizálni?"
Az áram csökkenne és a gázfogyasztás is, mivel a melegvíz előállításhoz gázt használunk. Tiga is kérdezte, kimatekoztam, de már kb el is felejtettem, de asszem ilyen 30-40ezernyi pénz megy el egy évben gázra, vízmelegítésre.
Namost ha ezt kiváltom és az áramszámla is kevesebb, márpedig a klíma miatt tuti kevesebb lesz, sőt ha átmeneti időben klímával tudok a fűtésre rásegíteni napenergiából, akkor mégkevesebb gáz fogy. Szóval becslések szerint évente 50-60ezernyi pénzt tudnék spórolni a jelenlegi árakkal számolva.A másik, hogy pl az inverter is jó hírnek örvend, szinte bármikor eladható minimális bukóval, ahogy a napelemek is. Legrosszabb esetben eladom a cuccokat és ami visszajön azt eliszom
-
blueboi69
senior tag
válasz Samott #108876 üzenetére
Ja a hőszivattyúra nem reagáltam.
Tehát hosszabb távon tervben van, hogy hőszivattyúval csinálni a melegvizet, de ez egyelőre távoli tervben szerepel, mivel ahhoz gépészethez is kell hozzányúlni.
A jelenlegi HMV tárolóban van menetes furat (Igu, remélem jól mondtam), így annyi az upgrade, hogy kitekerem a csavart, be a helyére a fűtőpatront és kész.
Nyilván előtte elzárom a vizet, merthát mégsem szeretnék 5/4" átmérőjű vízsugárból szökőkutat a kazánhelyiségben.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 8/512 FHD HUN
- 486 CPU bazár
- S3 Trio64V2/DX 1 MB PCI videokártya
- Gamer Pc eladó! I5-9400F/Asus GTX 1660 Ti/16GB RAM 3000mhz/256GB SSD+500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest