Új hozzászólás Aktív témák

• Mankó

veterán

Helló mindenki, egy hosszabb hozzászólás következik.

Az otthoni rendszerem leegyszerűsítése végett HTPC-ben kezdtem el gondolkodni.
    A jelenlegi felállás:

Nappali szoba: 55-ös tv a falon, alatta hdmi-s erősítő + MedX600 média lejátszó + Xbox One
    Kis szoba: számítógép + monitor + Zyxel 310 nas (benne 3 Tb Wd Red) + Tp-Link WDR3600 gigabit router (minden gigabiten Cat5e kábelen keresztül kommunikál).
    A számítógép a laptop megvétele óta heti 1x ha be van kapcsolva, a filmeket és média tartalmat a MedX600 játssza a nasról a tv-re. Játszani X1-on játszok, számítógépen max kis flash alapú játékok mennek ritkán.
    Probléma: a kis Zyxel hardvere kezd szűkössé válni, ha töltés közben 3d-t vagy nagyobb mkv-t, iso-t nézünk a tv, akkor már hajlamos néha meg-megakadni. Plusz a letöltés is lehetne gyorsabb.
    Ezért elkezdtem gondolkodni egy izmosabb nas cseréjén, de a 80-100 ezres árak kicsit elrettentettek. Közben belefutottam, egy ilyen mini PC-s cikkbe és más megvilágítást kapott minden.

Egy Gigabyte Brix 3150-es mini PC lenne a kiszemelt áldozat, ami mind tudásban, mind fogyasztásban kiszolgálná a jelenlegi igényeimet. Torrentre, média lejátszásra, office, internet (200/50) és egyéb általános funkciókra szerintem bőven elég a hardvere.

2 probléma az ami miatt ide írtam. Az egyik a tárhely.
    1. A Brixben csak egy sata port van, így nem tudok beletenni egy ssd-t és egy mondjuk egy 2 tb-s 2.5 colos meghajtót. Az ekkora méretű sshd-k pedig horror áron vannak. Max csak akkor tudnám meglépni ezt a felállást, ha megszüntetném a wifi és bluetooth modult és felszabadulna az M.2 slot és abba tennék egy ilyen slottal rendelkező ssd-t. A wifi-re nincs szükségem (úgyis kábel lesz), de bluetooth még jól jöhet a későbbiekben bill + egér stb eszközök miatt. Igaz ezt kiválthatnám egy usb-re csatlakozó bluetooth adapterrel is.
    Lehet még egy olyan verzió is, hogy teszek bele egy 2.5-es sata ssd-t a rendszernek és egyéb feladatoknak (max kiveszem a mostani gépből a Samsung 840 pro-t) és tárhelynek meg rálógatok USB3.0-án egy külső hdd-t. Van is most egy Transcend 1 Tb erre a célra, bár jobb lenne azt biztosítéknak megtartani.
    Aztán az is lehet, hogy ssd se kellene, mert 24/7-es működésre tervezem a mini PC-t, és az 5400-es hdd is kiszolgálna lazán 4 Gb rammal (van is ddr3l-1600-om felszabadítható), a aktuális munkálatok nagy része pedig ramból úgyis gyors lenne. ( ??? ) Vagy akkor már SSHD?
    Választhatnék izmosabb kiépítésű brixet is, amiben két sata slot van, de annak teljesítményét nem használom ki, illetve a fogyasztás is megnövekedne.

2. Egyszerre csak 2 eszközt tudok kiváltani a 3-ból, mert 2 különböző helyen vannak az eszközök. NAS és média lejátszó vagy NAS és számítógép. Én az utóbbira szavazok és így legalább a MedX600-ast megtarthatom.
    A megmaradó felesleges eszközöket pedig értelemszerűen eladom.
    Ha mind3-at akarnám, akkor vagy nagyon hosszú hdmi kábel kellene és a vezérlést nem tudnám megoldani a tv elől, vagy Tv-n kellene neteznem, és a számítógépes dolgokat végezni.

A rendszer win 7 vagy win 10 lenne., programok az általánosak, office, torrent kliens stb. Később persze bővülhetnek a nas funkciók, tevékenységek.

Erre a felépítésre kérnék ötletelek, véleményeket, ki melyik verziót választaná? Jó e a Brix vagy tudtok más, jobb alternatívát ajánlani? Láttok e valamilyen logikai vagy megvalósíthatóságbeli gixert, amire én nem gondoltam?

Előre is köszi szépen a véleményeket, ötleteket! :R

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés