- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hacsa
tag
Tudna valaki tanácsot adni, hogy a Gekko Cable-hez a lenti url-en elérhető E2 mitől tudna többet adni egy sima gyári (+plugin) szoftvertől?
http://www.mosc-board.net/board/index.php?page=Thread&threadID=33653&highlight=gekko+cable -
-
hesszan
aktív tag
Sziasztok!
köszi a tippeket. A legfrissebb VLC nagyon nem megy. Találtam 2.0-t letöltöttem azzal mennek a HD adások. (m1 m2 duna duna wr) És így a forma1 nézés is rendben van, úgyhogy innen már csak a tudat, hogy mi miért nem megy.
Az RTL -en akadozik a hang, és szétesik a kép, teljesen használhatatlan.Leszedtem ezt a progdvb-t. Hát ez pl a HD-ket meg se találta
De az rtl/tv2 -re azt írta signal 40-50% quality 10%
sajnos nem volt kedvem éjszaka a teraszra mászkálni, így az antennát nem nyasztattam, de majd megpróbálom a mágneses talppal többféle irányba magasságba rakosgatni, hátha javul valamit. -
Kernel
nagyúr
válasz
hesszan #13695 üzenetére
Minden jel antennaproblémára utal, vagy elvileg nem zárható ki a tunernek olyan hibája sem, ami érzéketlenséggel jár, akár villámlás következtében stb.
Antennabeállításhoz program [link] Ha működik azzal is, de elég sok hardvert támogat.
Alapból is már használható, de valamivel kényelmesebb az alábbi fájl segítségével:
ProgFinder\Transponders\TerFiles\all.list
490000,8
498000,8
506000,8
514000,8
522000,8
530000,8
538000,8
546000,8
554000,8
562000,8
570000,8
578000,8
586000,8
594000,8
602000,8
610000,8
618000,8
626000,8
634000,8
642000,8
650000,8
658000,8
666000,8
674000,8
682000,8
690000,8
698000,8
706000,8
714000,8
722000,8
730000,8
738000,8
746000,8
754000,8
762000,8
770000,8
778000,8
786000,8
794000,8
802000,8
810000,8
818000,8
826000,8
834000,8
842000,8
850000,8
858000,8
region:Hungary
city:Budapest
610000,8
746000,8
802000,8
city:Debrecen
674000,8
714000,8
802000,8
city:Miskolc
666000,8
554000,8
810000,8
______________________________A fájl végén legyen két üres sor (enter), másképp nem olvassa be rendesen, a városok pedig igény szerint szerkeszthetők.
-
csendes
addikt
válasz
hesszan #13695 üzenetére
Holnap (szeptember 12.) lesz Budapesten a frekvenciacsere, a 802MHz-et kell mindenhol átírni 770MHz-re, a három adó ugyanazokat a frekvenciákat használja SFN módban.
A vlc-vel már nálam is előfordult ilyesmi, használd a régebbi verziót vagy nézd meg, hogy elérhető-e frissebb verzió [link] -
hesszan
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy alcore usb-s vevő [+ az adataimál lévő gép] ebből kijön kb 2m koax - ablakkábel - 10m koax - hozzá adott passzív 10 cm botantenna kinn a teraszon.
Ezzel néztem a hétvégén az F1-et. (2013.09.08) [és kb ennyire van használva] előtte nyaralás és F1 miatt kb 1-2 hónapja volt használva.DE
most vasárnap ahogy elindítottam (egy régi bp.m3u) Frissített a vlc, [letöltöttem feltelepítettem] Elsőre kb 5perc alatt nem jött be az M1 (sem a többi). újraindítottam gépet progit semmi. ellenőriztem a csatlakozókat stb.
majd egy régi VLC-t feltelepítve nagy nehezen elindult az M1 a régi m3u-val.F1 után kicsit még nyasztattam. a hd adások bejönnek (m1-2 duna) + rádiók is, bár köztük a váltás kicsit mintha lassabb lenne.
rtl, tv2 -> akad a hang, nincs kép csak nagyon pixeles. használhatatlan, nézhetetlen. [közben a szgép alig pötyög 10%os terhelésen] úgy hogy legutolsó emlékem szerint jó volt ezzel a konfiggal korábban minden ingyenes adó. Elméletileg a Száva utcairól kaptam/kapom a jeletKérdéseim:
- az átállással BP-n más frekiket kellett volna már hétvégén is használni?
- ha előző igen hol van Bp mux lista, új m3u?
- mit tudok tenni, hogyha egyik része megy másik pedig nem? Antennát probáltam 3-4 pozicióban is.
- nagyobb antenna?
- a teraszon lévő koax hosszából tudok még levágni kb 1-2m van "felesleg"
- kéne valami olyan progi (ingyenes vagy a "kölcsönzőben" elérhető) ami jelszinteket is mutat, vagy jelerősséget vagy tök se tudja mit kellene ellenőrizni.
- gépen valami beállítás? [videót mpchc-vel nézek, beépített kodekeivel] így bármit konfigolhatok telepíthetek.a válaszokat, ötleteket előre is köszi.
-
-
Francia91
veterán
Köszönöm mindenkinek, holnap nekiesek
Milyen antennát ajánlotok rákötni a gyári botantenna helyett? Bent a 80-as vályogfallal megáldott szobában elég gyenge a jel, az udvaron elég erős, de nem lehet mindig kint TV-zni -
Kernel
nagyúr
válasz
vlaci79 #13685 üzenetére
Kezdetben kipróbáltam az MPC-HC-t is, jelentkeztek problémák is, például másik multiplexre lassan áll át, vagy ilyenkor például az RTL Klub néha meg sem jelenik, váltás TV2 és vissza, utána megjavul. Hang néha recseg, máskor meg jó.
Nyilván ez a nálam adott hardverre vonatkozik, hangon és egyéb beállításokon talán még hegeszteni is lehetne, de ennél gördülékenyebben használható a VLC, kifinomultabb igények esetén pedig a DVBViewer.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Francia91 #13687 üzenetére
A frekvenciatáblázat alapján, Jegyzettömb, Szerkesztés, Csere menüpont:
610 --> 786 (A-multiplex)
802 --> 826 (C-multiplex)
Szept. 17. átálláskor ismét csere.
Tehát ha minden jó, akkor így néz ki elvileg a Szentes.m3u, amihez még hozzátenném, hogy tetszés szerinti kiterjesztés választható (pl. szentes.vlc), ami a VLC-hez társítható, utána egyszerű kattintásra indul a TV. (Ha valakinél esetleg más célra már foglalt az *.m3u társítás.)
Ebben a formában egyébként a számítógép elsődleges tuner eszközét nyitja meg a VLC, de további módosítással van lehetőség másodlagos stb. tuner megnyitására is.
=====================================
#EXTM3U
#EXTINF:0,M1 HD
#EXTVLCOPT:program=100
dvb-t://frequency=786000000#EXTINF:0,M2 HD
#EXTVLCOPT:program=101
dvb-t://frequency=786000000#EXTINF:0,Duna HD
#EXTVLCOPT:program=121
dvb-t://frequency=786000000#EXTINF:0,Duna World
#EXTVLCOPT:program=120
dvb-t://frequency=786000000#EXTINF:0,RTL Klub
#EXTVLCOPT:program=20
dvb-t://frequency=826000000#EXTINF:0,TV2
#EXTVLCOPT:program=40
dvb-t://frequency=826000000#EXTINF:0,Euronews
#EXTVLCOPT:program=213
dvb-t://frequency=826000000#EXTINF:0,MR1 Kossuth Rádió
#EXTVLCOPT:program=130
dvb-t://frequency=786000000#EXTINF:0,MR2 Petőfi Rádió
#EXTVLCOPT:program=131
dvb-t://frequency=786000000#EXTINF:0,MR3 Bartók Rádió
#EXTVLCOPT:program=132
dvb-t://frequency=786000000#EXTINF:0,MTVA Info
#EXTVLCOPT:program=115
dvb-t://frequency=786000000#EXTINF:0,Info csatorna
#EXTVLCOPT:program=214
dvb-t://frequency=826000000 -
csendes
addikt
-
róland
veterán
UP!
-
vlaci79
senior tag
Hali, Media Player - Home Cinema-t (1.6.8.7417) nézte mostanság valaki DVB-T vételére?
Teljesen korrekt, képes csak a kódolatlan csatornákat keresni, külön rakja a rádió adókat.
Csatorna váltás néha nehezen megy.
brazos e-350 dxva gyorsítással ok. -
Kernel
nagyúr
válasz
retesz147 #13679 üzenetére
Ezekkel az egyszerű távszabályzókkal az a gond, hogy csak hozzá mellékelt programot tudja vezérelni (pl. Total Media), akinek viszont pont az nem szimpatikus, semmire nem megy vele.
Pedig nem ijednék meg egy kis kihívástól, kísérleteztem már többféle távirányítós technikával, de külföldi fórumokon sem láttam még olyat, hogy valaki másra tudta volna alkalmazni. A kérdés felmerül itt-ott, de megoldás soha nincs, így minek is vásárolnék belőle.
Más a helyzet, amikor MS Media Center távszabályzót mellékelnek egy tunerhez, ami normál billentyűparancsokat visz a rendszerbe, így univerzálisan használható.
Hasonló, HID-kompatibilis távszabályzóm nekem is van egyébként, ami a médiafunkciókat régóta megoldja nálam, persze azt is úgy használom, hogy taníthatóba áttéve, aminek a kezelhetősége is jobb, meg amúgy sem jó sok távot használni.
-
angelside77
tag
Sziasztok!
Egy kicsit visszaolvastam, de azért rákérdezek.
Asztali pc-n (Sandy bridge i5), 64-bit Win 7, szeretnék ingyenes Mindig tv-t nézni, lehető legolcsóbb megoldás érdekelne, e-bay-es vásárlás megoldható. Tudtok ajánlani?
[Ezt linkeltétek], ez jó lenne?
-
retesz147
addikt
Erről van valakinek tapasztalata? távirányítós
vagy maradjak a biztos pontnál (Kernel kolléga által javasoltnál)? azzal egyébként foghatók a rádiók?
-
retesz147
addikt
-
Kernel
nagyúr
válasz
retesz147 #13672 üzenetére
Azt nem próbáltam, noha volt a gépemen Win7 64bit, csak én különféle okból 32 bitre álltam be végül. De van hozzá mindenféle driver:
http://www.media-tech.eu/products/dvb-t-stick/MT4171
Belső tuner bizonyára másképp működik, de USB-tunernél az MPEG4 dekódolás csak szoftveres kérdés, nem probléma.
-
-
-
janika226
csendes tag
üdv
Terratec Cinergy S2 PCI HD DVB-S2 Karte +CI Modul AddOn
TV tunert keresek
ha valaki tud eladót vagy valami webshop-ot ahonnan rendelhető kérem jelezze
köszi -
Kernel
nagyúr
válasz
retesz147 #13668 üzenetére
Nekem is ilyen van, mint a cikkírónak:
http://logout.hu/cikk/filleres_mt4171_mini_usb_dvb-t_vevo/a_beszerzes.html
Noha kezdetben az én gépemen valamiért problémázott: [link]
De ez később megoldódott: [link]Annyira bevált, hogy majd akarnék rendelni másikat is, vésztartaléknak (vagy duplatuneres alkalmazáshoz), csak még variálok, egy másik típuson is: [link]
-
-
retesz147
addikt
elég a 7 ingyenes (de mi a különbség a fizetősök között?) bocs, de nem vagyok otthon a témában...Budapest Kelenföldön lenne használva panelben, win7 laptopról, sima hozzá kapott antennával, vagy max egy régi szobait tudok rácsatlakoztatni.....
Watt25: nem feltétlen szeretnék ebay-ről, csak sokszor az ebay-os cuccok negyed annyiért is hozzák azt a minőséget, mint amit itthon megvesz az ember, ezért gondoltam, hogyha az ebay-os is megfelelő vétellel rendelkezik és hozza ugyan azt a szintet, mint amit itthon megvennék 5-6-8 ezerért, akkor inkább ebay....
Az Evolve-s 5-6 ezresek mennyire jók,vagy akkor inkább egy ebay-os??
Köszi a válaszokat!
(ha tudtok választ adni, megköszönnék konkrét linket, vagy pontos típust, akár privátban is)
Köszi még1x!
-
-
FRENK1988
veterán
urak antennavásárlás előtt állok
már próbáltam pár beltérit (hama meg valami gagyi) de mind elég gyenge volt. Most nem akarom sajnálni a pénzt és venni egy normálisat.
két antenna közt vacilálok:
Strong SRT ANT 15 LTE
Signal HDA-5000 kültéri
kb egy árban van, és épp ezért érdekelne, hogy ti melyiket ajánlnátok.
Tudnivaló:
cca 3 km-re vagyok az adótól (Nyíregyháza)
panelben lakom a 2. emeleten
Wayteq HD-95CX a beltérim -
retesz147
addikt
Sziasztok!
Szeretnék vásárolni egy megbízható DVB-T USB-s egységet. Tudnátok nekem ajánlani egyet. Szeretnék laptopon TV-t nézni.
Előnyben részesítem az olcsóbbakat (persze, ha azok is jó minőségűek) pl ebay, vagy bármit, csak nagyjából normálisan tudjak nézni pár műsort...
Antennám, csak egy régi szobai van...Előre is köszi a segítséget!
-
válasz
Watt25 #13660 üzenetére
Van benne ráció, hisz lehetne multi-bitrate is... Egy, a rendszert nem ismerő feltételezheti, hogy a digitáis tv is skálázódik a vételi lehetőségek függvényében (kicsi antennajel=kicsi sávszélesség (kissebb felbontás, rosszabb minőség), nagy antenna jel=nagy sávszélesség (nagyobb felbontás, jobb minőség)
Persze ez nem így van. -
Kernel
nagyúr
Ha kevés az antennajel, SD adó is kihagy, kockásodik, ha megfigyeled, pl. Duna World, RTL KLub stb.
Az igaz, hogy a HD műsor nagyobb adatsebességgel jár, de a tapasztalatok szerint akár HD, akár SD, mindkettőhöz szükséges a vételi helyen a megfelelő térerő, illetve főleg a jelminőség.
Minőség butításával elavultabb számítógépeken szoktak kísérletezni, de az csak a dekódolás minőségének csökkentését célozza, hogy a processzor jobban boldoguljon vele, akár képkockaeldobás árán is.
A jelminőség problémáján ilyen trükkök nem segítenek, azt áthidalni (hiányzó adatot pótolni) nem lehet. Pontosabban egy határig lehet, arra van a hibajavítás, csak ilyenkor az már kevés.
-
Kernel
nagyúr
A hazai (PAL) adás 50 Hz interlaced, vagyis 50 félkép/sec = 25 kép/sec, ezen nem tudsz változtatni, miután adott.
Valójában inkább a monitort kellene átállítani 50 Hz-re, csak a monitorok általában 60 Hz-esek, ami ezáltal járhat némi akadással, gyors mozgások esetén. De amikor TV-re átküldöm, nekem 50 Hz-en megy, úgy állítottam be a videodrivert, így nincs semmi akadás.
A képen látható ffdshow-beállítás például nálam teljesen sima mozgásokat eredményez (de egyébként a MS DTV DVD dekóder is):
A kép szétesését az antennajel alacsony szintje okozza.
Vagy esetleg, amikor a gép processzora túl van terhelve, szintén okozhat gondot, de azt nyilván észrevennéd. Esetemben egyébként működik a DXVA, ezt mutatja a Process Explorer is, hogy a GPU átveszi a terhelés nagy részét.
-
Sakab
senior tag
-
Kernel
nagyúr
Hanghoz én a LAV-filtert használom.
DVBViewer beállításához volt egy régebbi hozzászólásom: [link] De kezdetnek elég, ha csak a hozzászólásban szereplő képet nézed.
Ha beállítod az alsó és felső frekvenciahatárt, akkor a transzponderlista nem befolyásol, ha jól emlékszem.
-
Sakab
senior tag
válasz
Kernel #13644 üzenetére
Feltettem a Win7 et és arra a ProgDVB6 ot meg a kodekeket is beállítottam de ez a hiba fogad:
Közbe feltettem a DVBViewert is de ott pedig a hangolásnál akadok el mert bárhogy próbálom scanneltetni nem talál semmitse. Csak ugye itt nemtudom h pontosan mit meg hogy kellene állítani.
-
Latency
senior tag
Látom itt is kitört a bi-quad láz
Én is már hetek óta tervezgettem egy ilyen antenna építését amire a múlt hét végén sort is kerítettem, miután a kezembe került egy pár méternyi pont jónak tűnő rézkábel. Nem lett túl pontos és reflektort sem csináltam hozzá, de még így is jól működik. Ott ahol a botantennával már nem volt vétel (tudom nem egy ligában játszanak) ezzel egy kis pozicionálás után simán kimaxoltam a jelszintet.
-
Danaf
csendes tag
válasz
Kernel #13649 üzenetére
Ezzel a májusi cikkel eddig még nem találkoztam, köszönöm a linket!
Ahogy nézem az A mux-ot nem rakják túl messze: 850 --> 782-790
Viszont a C mux-ot már jócskán arrébb tolják: 810 --> 646-654Mivel két ilyen antennára való alapanyagom van, valószínűleg mégiscsak nekilátok megépíteni ezt a szerkezetet. Hajt a kíváncsiság, hogy mennyivel lesz jobb vagy rosszabb a drótból készült dupla BiQuad változathoz képest a csőből készült BiQuad.
Köszönöm a segítséget!
-
Kernel
nagyúr
Májusban már megjelent egy nem hivatalos cikk, ami az egész ország területére vonatkozik, Tokaj is szerepel benne: [link]
Az a szimmetrizáló 300 / 75 Ω-os, ezért nem jó, de nem is kell a BiQuad antennához, aminek impedanciája eleve 60 Ω körül van, így a 75 Ω-os koax közvetlenül mehet rá.
Igaz, hogy az antenna szimmetrikus, a koaxiális kábel pedig aszimmetrikus, de a BiQuad erre nem nagyon érzékeny.
Volt egy kisebb fajta BiQuad antennám, abban már gyárilag is úgy volt rákötve a koax., direktben.
Később hozzájutottam egy nagyobb méretű változatához (28 cm átmérőjű), abban már egy nyomtatott áramkörre "rajzolt" szimmetrizáló van, a közepébe építve:
-
csendes
addikt
A tokaji adónál a digitális átállás október 31-én lesz, tehát utána lesz a frekvenciacsere valamikor. Dátumot nem tudok, de legkésőbb 2014. december 31-ig a 790-862MHz-es sávot fel kell szabadítani a DD1 (digitális hozadék 1) számára. Ezenkívül tervezik a DD2 (kiterjesztett digitális hozadék) 694-790MHz sáv átadását is a mobilszolgáltatóknak [link]. Ezért kicsit furcsa, hogy például a Budapesti adókat 2013. szeptember 12-én 802MHz-ről 770MHz-re költöztetik, aztán két év múlva megint vihetik lejjebb 694MHz alá.
-
Danaf
csendes tag
válasz
Kernel #13640 üzenetére
Engem is az zavart meg, hogy az egyik ábrán 1/4 λ szerepel és akárhogyan is számoltam, mindig 0,25 jött ki, ezért nem tudtam hova tenni a 0,28 szorzót.
Több oldalon is találtam frekvenciakalkulátort, de előfordultak eltérő eredmények 830 MHz-el számolva. Végül a jól bevált képlettel számoltam: λ = c / f (innen puskáztam: [link])Erről a frekvencia cseréről hallottam, de úgy tudom nálunk nem lesz. Legalábbis ezen az oldalon a Tokaji adó nincs jelölve: [link]
A cikk azt írja, a kábel levezetés az "asszimetrizálás" szerepét tölti be. A korábban drótból megépített antennánál én is csak simán lefelé vezettem el. A csőből megépített szerkezetnél még nem döntöttem el, hogyan oldom ezt meg. Van külön ilyen kis áramkör erre ha jól tudom, amit egyes antennákhoz adnak is. pl. ilyen ez is: [link]
Nem tudom van-e értelme (vagy jelentősége) beépítenem ilyet egyáltalán.Hálásan köszönöm a segítségeteket!
-
Kernel
nagyúr
Most látom, másik fórumon ajánlanak kétféle Bi-Quad kalkulátort is: [link] [link]
A német link fordítása:
legalacsonyabb frekvencia (MHz)
legnagyobb frekvencia (MHz)
oldalhossz (cm)
teljes szélesség (cm)
teljes magasság (cm)
teljes vezetékhossz (cm)Csak ott a fektetett helyzetű rajzot kell nézni (szélesség-magasság).
Úgy néz ki, ezek már valamivel eltérőbb korrekciós tényezővel számolnak, a koax. kábelt is csak simán levezeti, nem rögzíti az oldalához:
-
Kernel
nagyúr
Azokkal nem kell foglalkozni, a MinDig TV-hez a H.264 videodekóder szükséges. Nekem is fel van téve a ProgDVB, mivel kipróbáltam néhány programot, de nem használom. Most is, ahogy elindítom lefagy, másodszorra jó, de ilyen máskor is előfordul nála.
Viszont ffdshow vagy LAV, mindegy neki. Vagy épp így is megy most:
Ez a hang:
De érdemes lenne kipróbálni a VLC-vel is, tippek a használatához: [link] [link]
-
-
Rolli
aktív tag
Sziasztok.
Vásároltam egy led tv-t,ami csak az analóg jeleket fogja,mert csak dvb-t tuner van benne.
Melyik a legolcsóbb megoldás,hogy tudjam fogni vele a digitális csatornákat?
Set top boxot mondogattak,de abból milyet,és melyik a legolcsóbb ami jó erre?
Digi kábel van otthon,Köszönöm.
-
Sakab
senior tag
Sziasztok segítségetek szeretném kérni. Van egy realtek chipsetes DVB-t usb kártyám meg egy kültéri antennám. OSXet használok, felvan téve virtualpc vel egy Win XP. Feltettem a ProgDVB-t ami meg is találja az adásokat viszont valami kodek hiba miatt se kép se hang. Azt írja hogy állítsam be a kodekeket.
Ehhez a 3 rublikához kéne valamit kiválasztanom, de nem tudom mit kellene. Feltettem a KM-litle codec packet de semmit se változott a helyzet. Más program is jó lenne amivel nem kell ennyít szívni. Tudna nekem valaki segíteni mert igy koliba semmi TV :/
Köszi előre is a segítséget.A 3 képernyőfotó:
-
Kernel
nagyúr
A cikkben a 22-es csatornára méretezték, azért annyi a λ.
A 0,28 abból adódik, hogy az egész quad kerülete* 1λ, vagyis egy oldal 0,25λ, csak bizonyára valamilyen korrekciós tényező miatt 0,28-cal számolnak. De a cikkben egy másik ábrán felfedezhető az 1/4λ érték is.
Mindamellett a gyakorlatban ilyen kis eltéréseknek nem lesz észrevehető hatása szerintem, hogy 0,25 vagy 0,28 a szorzó. Azt is meg lehet tenni, hogy a villanyszerelési szaküzletekben kapható vastag, tömör rézvezetékből próbára meghajtogatni, úgy nem kell szétvágni a csövet. Az is nyilván meggondolandó, hogy a magasabb frekvenciát hamarosan le fogják kapcsolni. Az új frekvencia is megtalálható már az Interneten.
* A kerület itt nem a legjobb szó, a cső tengelyvonala számít végeredményben.
Kép forrása: Rothammel, Antennakönyv.
-
csendes
addikt
[link]: "A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az Európai Unió határozatának megfelelően, a „digitális hozadék” sáv felszabadítása céljából folytatja a 790-862 MHz-es (UHF 61-69 csatornák) frekvenciatartomány kiürítését." Szerintem várd meg, hogy milyen új frekvenciákra kerülnek a 810, illetve 850MHz-ről a muxok.
-
Danaf
csendes tag
válasz
Kernel #13560 üzenetére
Egy hasonló antennát én is készítettem már koax kábelből kinyert rézdrótból (10×10 cm) méretben.
Azért hasonló, mert én dual-quad formában készítettem el (4 db négyzet). A Tokaji adótól kb. 20 km-re vagyok és így a jelerősség: 100%, jelminőség: 90% volt.Most eldöntöttem a leírás szerint megépítem 6 mm átmérőjű (ilyet sikerült szereznem) alumínium csőből is a sima quad változatot. A Tokaji adón a muxA: 850 MHz a muxB: 810 MHz (csak a szabadon fogható érdekel)
Egyszerű számtani átlagot számolva 830 MHz jött ki. Ha jól számoltam, akkor az antenna méretezésnél:
830 MHz --> 10,11 cmNem szakmám, nem is nagyon értek az elektronikához, ezért 0,28 λ értékkel számoltam, bár nem tudom az újságban miért ennyi a lambda. Az újság 10mm-es csővel számol, tehát nem tudom jó-e a számításom.
A fő kérdésem: a megkapott 10,11 cm alapján az antennának a cső külső szélén mérve kell ennyinek lenni, vagy a cső hosszanti középtengelyén mérve kell ennyinek lennie. A cső átmérője 6 mm, tehát ha a hosszanti tengelyen mérek ki ennyit, akkor a széleknél 3-3 mm-rel szélesebb lesz az antenna (tehát 10,71 cm).
Remélem érthetően írtam és elnézést, ha nagyon láma a kérdésem!
Minden segítő hozzászólásért hálás lennék!!
-
sonar
addikt
Ahoj,
Tudtok ajánlani valami USB-s DVB-T vevőt ami megy Linux alatt és nem kell hegeszteni (dealextreme-ről rendelnék)
-
keszo
őstag
válasz
Darth_Revan #13629 üzenetére
Szia
Az RTL KLUB, TV2
Széchenyi-hegy vételi körzetében 802Mhz (C MUX) CH62 -
Watt25
veterán
válasz
Darth_Revan #13629 üzenetére
Két eset lehetséges.
1. Attól függetlenül, hogy eddig jól működött, vételi problémád van.
2. Megváltozott nálad a C MUX frekvenciája. (Mostanában cserélgetik.) Bár, az automata keresésnek meg kéne találnia. -
Darth_Revan
veterán
Sziasztok!
Van egy Strong Prima V beltéri, ami pár héttel ezelőtti jól működött, azonban egyik napról a másikra már nem képes fogni az RTL Klub és a TV2-t, 5 csatornát lát csak (M1, M2, Duna, Duna World, Euronews), már egyáltalán nem látja a TV2 és RTL Klub-ot.A beltéri CH39 és CH44-en mutat vételt, a jelerősség 60-62%. (de ha a beállításokban 39-re teszem, az automata keresés végén 44-re átáll mindig)
Valami ötlet, hogy miért nem látja a TV2 és RTL Klubbot és hogyan lehetne helyrehozni ?
-
-
repvez
addikt
hát ez az amit nem tudok biztosan,mert a gyártó oldalán csak egy fajta ilyen stick van fenn azt a drivert szedtem le, de az eszközkezelóben sárga felkiáltójel van ,de ha frissitést rányomom hogy keressen a neten akkor azt irja hogy a legujabb van fenn.
és nem is tudom a pontos tipust mert csak alkor felirat szerepel az eszközön
-
-
repvez
addikt
sziasztok, tud valaki segiteni, hogy egy alkor USB stick DVB-T tunert miért nem ismeri fel a laptop?
És milyen drivert és lejátszó progit ajánlanátok hozzá? Mert a gyártó oldaláról leszedtem a drivert,meg a homesyst,de semmi reakció.Még ugy is próbáltam, hogy az erősitős antennát dugtam rá,hátha az miatt, hogy a gyári bot antennával nem érzékel jelet. de igy sem jött semmi.
A laptop egy toshiba satellite L750-k16. win7 64bit. kabhegy közelében használnám
-
-
azbest
félisten
válasz
MasterDeeJay #13616 üzenetére
No igen, de az sdr-es driverrel nem lehet tévézni.
Az sdr-es az valami debug módba kapcsolja a chipsetet (max 3MHz-et fog át), míg a rendes driver felparaméterezi, hogy melyik frekvenciáról milyen paraméterekkel (7-8MHz sávszélesség) kéri az adástból kinyert streamet -
keszo
őstag
válasz
MasterDeeJay #13613 üzenetére
esetleg VLC
ha budapest környéki vagy: (#13139) Kernel
-
válasz
azbest #13615 üzenetére
RTL2832U+R820T chipesem van legolcsóbb kétezerforintos tuner, kernel a gyári android 4.0.3-hoz úgy emlékszem csak 3.0.8-as de a mostanit még nem néztem lehet hogy újabb. Driver fent van és SDR megy tehát van esély rá hogy a dvb-is. DroidTv-t kipróbálom.
Ilyen proci van benne pontosan: Wondermedia 8850Csodálom hogy erre még nem ugrottak rá a gyártók, jó dolog lenne persze csak hardveres gyorsítás mellet.
-
azbest
félisten
válasz
csendes #13614 üzenetére
Arra még figyelni kell, hogy a realtek chip mellett sokféle tuner chip lehet. Mivel a 3.10-es kernel környékén jött be a kínában most elterjedt r820t támogatása, így nem sok esélye lehet annak, hogy a 3.1.x android kernel kezelnél. Minimum backportolni kell a drivert a régi kernelhez.
-
csendes
addikt
válasz
MasterDeeJay #13613 üzenetére
-
válasz
csendes #13612 üzenetére
Realtek chipes tunerem megy androiddal de csak SDR rádiózni tudok vele, nem találtam még dvb szoftvert rá.
Viszont a proci igényt nem értem, nem úgy van hogy hardveres gyorsítás van videólejátszásra?
Amúgy egy egymagos WM8850 + mali400 gépről van szó 4.1.1 rommal. Ubuntu van még rá, de azt nem akarok meg sok minden nem megy még rajta. -
csendes
addikt
válasz
MasterDeeJay #13611 üzenetére
Az Android valamilyen verziójú linux kernelre épül. Vagyis, elvileg bármilyen linux által támogatott eszközhöz - például DVB-T tunerhez - a szükséges meghajtókat beépítve az android által használt kernelbe (statikusan vagy modulként [link]), az eszközt az android felismeri és már csak androidos alkalmazás kell a például a DVB-T tévénézéshez. Vannak olyan androidos dobozok, amikbe már be van építve a DVB-T tuner, értelemszerűen az ehhez szükséges meghajtók be vannak építve a kernelbe. Általában nehéz megmondani, hogy egy adott androidos készülék (a gyártó által telepített kernel) egyáltalán támogatja-e a dvb-t és ha igen, pontosan milyen eszközöket. Például itt van egy USB-s DVB-T tuner [link], amiről azt írják, hogy "Kernel driver szükséges ahhoz, hogy működjön. Azt mondják, hogy néhány AMLogic és Rockchip eszközben (pontosabban a hozzájuk épített kernelben) ez benne van. Az SD felbontáshoz elég egy Android 4.0 tablet Cortex A8 processzorral, de HDTV-hez dual core Cortex A9 processzor kell legalább 512MB RAM-mal". Azért nem teljesen reménytelen a dolog, a saját androidos eszközhöz kapcsolódó fórumokat érdemes nézegetni, abból kiderülhet valami, esetleg lehet találni ROM-ot hozzá.
-
Hali Mindenkinek!
Melyik az a DVB-T tuner amelyik androiddal működik?
Találtam egy ilyet de ebay-en nincs fent. -
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #13595 üzenetére
Mivel terjedelmi okból sem lehet mindenre kitérni, tegnap nem tettem említést a szobai design-antennáknak arról a fajtájáról, ami saját dugasztápjával is működik vagy a box 5 V-járól is működhet.
Ezeknél nem kondenzátorral, hanem diódás leválasztással kénytelen megoldani a gyártó, hogy a belső tápfeszültség a tuner irányába ne mehessen. Ezt is minimum két okból kénytelen megtenni:
- Az antenna gyártója nem akarhatja károsítani a tápos tunert.
- Hagyományos (nem tápos) tuner a szobaantenna tápját rövidre zárná, így annak lenne gondja.A topikban tegnap szereplő szervizes (ilyen képességű műszerészt én nem alkalmaznék) minden jel szerint villámkáros hibákra hivatkozik, például tápegységdiódák is villámlás másodlagos (induktív) hatása miatt szoktak zárlatba menni.
Egyébként képtelenséget állít a figura, hiszen az amperes nagyságrendben működő Schottky tápdiódákat lehetetlen egy 0,1 A körül működő antennatáppal károsítani, arról nem beszélve, hogy ilyen esetben [12 V antenna --> 5 V belső tápegység] vagyis visszafelé, záróirányban folyna az áram az említett diódán, így még igénybevétel sem lenne. De mindez amúgy is csak elmélet, mert 100 mA eleve nem is tudná megemelni az 5 V belső tápot, a belső terhelések miatt.
Tehát ezek olyan dolgok, amit írásban elmagyarázni sem egyszerű, csak kapásból annyit lát az ember, hogy elképesztő ostobaságokat firkál valaki egy fórumon.
Nem azt vitatom, hogy tönkrementek set top boxok, csak szerintem csúnyán benézik egyesek, itt villámkáros hibákról lehet szó.
Szakbarbárnak pedig én azt nevezném, aki például hölgytársaságban is a szakmai dumákat nyomja, vagy amikor találkozunk az utcán, én is ismerek ilyen fárasztó fazonokat. Nekem ilyen eszembe sem jutna. Ez viszont egy szakmai topik, még szép, hogy arról szól. Különben is, minden fórumon természetes, hogy aki butaságot ír, azt előbb-utóbb megcáfolják. Ez nem kötekedés, így működnek a fórumok.
-
egoistus
tag
A kérdésem erre vonatkozott, hidd el nem egyértelmű, próbáltam erre vonatkozóan infót szerezni de a gugli sem dobott ki hasznos oldalt(monitor hdmi set top box kikapcsolás szavakkal és ezek kombinációjával kerestem)
CEC meg hasonlókról nem tudtam ezért ezekre nem is kerestem...
Mindenesetre még egyszer köszönöm a segítséget mind kettőtöknek. -
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
egoistus #13602 üzenetére
Nem mindegy, hogy monitorról vagy TV-ről beszélünk, azért is tettem különbséget.
Az egy dolog, hogy TV-t is használhatsz monitornak, de a TV-k jellemzően nem reagálnak a jelforrás kikapcsolására. Vagy be lehet állítani menüben, hogy a jel megszűnése után hány perccel kapcsoljon ki.
-
egoistus
tag
Bocs ha félre értettem valamit de:
Kernel:
Monitornál viszont természetes, hogy a DVI vagy HDMI-csatlakozón érzékeli a jelet, attól függően indul vagy leáll. Az már mindegy neki, hogy ezt a jelet számítógépről vagy set top boxról kapja.te:
Sanszos, hogy az új készülékek simán feldolgozzák, értelmezik ezt. Nekem egy 2006-os LCD úgymond tojik rá, marad HDMI-n, és nem kapcsol ki.(Persze lehet az invitel box nem adja ki ezt a parancsot)Ezek szerintem eltérő infók, de ismétlem lehet hogy én nem értek még mindig valamit...
Tv-nél meg végképp nem értem mert én nem egy sony dvd-t akarok használni samsung tv-vel hanem egy pc-t ami brand független szerintem ha csak nem AMD.
-
válasz
egoistus #13600 üzenetére
?? Hol írtunk eltérő infót?
Pl. részlet a samsungos "anynet+" leírásából:
"Sőt, amikor betöltünk egy lemezt egy DVD vagy Blu-ray lejátszóba, az intelligens Anynet+ hálózat automatikusan bekapcsolja a tévéhez csatlakoztatott audiovizuális eszközöket, beleértve az aktív hangfalakat is."részlet a sony „BRAVIA” Sync leírásából:
"Amikor megnyomja a távvezérlő gombját, a rendszer és a tv bekapcsol, és a tv átvált arra a HDMI -bemenetre, amelyre a rendszer csatlakoztatva van."Ez mind mind CEC csak a marketingesek "elnevezték". Az sem lepne meg, ha szóltak volna a fejlesztőknek, hogy kicsit variálják meg, hogy csak brand-en belül működjön.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Autós kamerák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- BestBuy topik
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Dual RTX 4060Ti 8GB GDDR6 Videokártya!
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged