- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
A topikban az apróhirdetés, csere-bere, és hirdetés linkelés tilos. Hardveraprón a megfelelő kategóriában van erre lehetőség Hardverapró/Drón
Társtopik - Quadkopterek, felső tagozat
Drón, multikopter, quadcopter, hexacopter.. számos kifejezéssel találkozhatnak a hobbi távirányítós repülés rajongói. De pontosan melyik mit jelent, és melyiket érdemes beszerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
ecaddsell
aktív tag
Nekem nagyon furcsa ez a hatalmas dB előny, mert maga az antenna nyereség dipol esetén 2dB környékén mozog, moxon esetén meg öt és fél dB környékén.
Dipol direktben a linkedről:
Bandwidth: ~2390-2480 MHz
Gain: 2,2 dBi
Cable length: ~10cm
vSWR: lower than 1.3Moxon:
Bandwidth: 2400-2480 MHz
Beam width: over 180 degrees
Gain: 5,5 dBi
...
SWR: lower than 1.3Ugyanezek a számok betafpv esetén 2dB ill. 5.6 dB
https://betafpv.com/products/betafpv-t-antenna-for-receiver
https://betafpv.com/products/betafpv-moxon-antenna
Itt 3D sugárzási diagram is van, de nem túl jó, érdemes jobbat keresni a neten.Azaz önmagában az antenna váltás kb. 3-3.5dB nyereséget jelent a moxon esetében (ami irányított antenna, főképp előre sugároz azaz szemből jelent ennyit, hátra meg oldalra meg még kevesebb is a jel) a dipol esetén meg nagyjából semmit.
Na kerestem egy képet, ami jobban szemlélteti, meleg szín ahova jobban sugároz, hideg ahova kevésbé:
Ha mégis hatalmas különbséget tapasztaltál akkor ott valami nem volt jó a csatlakozásnál.Én semmi ilyen nagy ugrást nem várok sőt, bár itt jól lehúztuk a Happymodel antennát, a reflektált jel még a rosszabb esetén is csak néhány százalék volt az is sávszélen, azaz az is nagyon messze van attól, hogy ne lenne használható.
Egy ideje ott motoszkál a fejemben, hogy valójában lehet azért nem látszik szimmetrikusnak a két ága az antennának mert a betáp sem szimmetrikus (vagy a balun elhelyezkedése, ha van egyáltalán) azaz ez egy szintig normális. (Ugye én kettőt kaptam és mindkettő eltérő hosszú).Egyébként ha 15-20dB nyeresége lenne az antennának az nem is lenne jó (extrém LR használatot leszámítva) mert az azt jelenti, hogy az antenna csak egy nagyon szűk irányban használható, nem fog körbe sugározni.
Persze itt is van kivétel pl. a Lumenier AXII duo, ahol úgy oldották meg, hogy ne csak egy nagyon szűk irányban legyen használható, hogy fogtak két antennát és egymás mellé tették (kétszer annyi jel, még 3dB nyereség, innen egyébként a duo név), de ezt ugye vevőnél lehet elvileg eljátszani, adónál a teljesítmény szétoszlik azaz nincs nyereség.
Itt viszont semmi ilyesmiről nincs szó (ez messziről látszik), szóval ha nagyot ugrott a jel akkor csatlakozási hiba volt. Szerencsére nekem ilyen nem volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● DJI topic
- Star Trek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Steam topic
- Tudományos Pandémia Klub
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Samsung S23 Ultra 8/256GB Jótállás: 2027.02.16.-ig
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Xiaomi Redmi 14 C 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával