Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
-
LOGOUT
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
Vakegérke
félisten
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
hpista88 #95070 üzenetére
Ha már panel véletlen nem a bejárati ajtó felett vannak a kismegszakítók? Mert onnan meg lehetne oldani a 230-at az ontnak és mehetne mellé a falra, az ajtón bevezetett utp és koax meg ott csatlakozhatna az ontra és akkor minden bekötésed maradhatna ahogy van és a routered is egyből össze lenne kötve az onttal. Feltéve ha nem nagyon rondítana bele a képbe ott az ont.
-
turulbird
tag
válasz
hpista88 #95076 üzenetére
Felesleges még a 230-al is variálni. Oda viszik és olyan hosszan az optikát, ahova neked a legjobb. A régi koaxot és utp-t meg előtte ki lehet csípni/húzni, de a szerelő is megcsinálja. Simán befér a helyére, az optikai kábelre a csatit pedig a behúzás után rakják rá, az ontnál.
[link] -
pinnacle
nagyúr
válasz
Calogero #95073 üzenetére
Ilyen hajlításra érzéketlen száll nincs a DIGI-nél, egyáltalán van valamelyik szolgáltatónál? Mi ennek az azonosító kódja? Jó tudni, hogy van már ilyen 2011 óta, végszükségben az ügyfél is vehet ha szükséges, gondolom azért be tudják kötni, ha már nincs nekik.
Ezek a már korábban is linkelt kábelek lesznek. "Hajlításra érzéketlen" nem azt jelenti, hogy összevissza lehet tekergetni.
2007-ben egy új típusú „hajlíthatatlan” egymódú szál került bevezetésre. Ez ellenáll a hajlítás, csavarás vagy nyújtás stresszének, anélkül, hogy jelentős teljesítményveszteséget szenvedne. Az ITU G.657 ajánlás az egyszeres üzemmódú hajlékony érzéketlen rostkábelek két osztályát határozza meg: G.657 A és G.657 B. A G.657 minimális hajlítási sugara. Az A1 szál 10 mm, a G.657. A2 és G.657.B1 szálak 7,5 mm, a G.657.B2 szálak pedig 5 mm. A normál egymódú G652 szálak legkisebb hajlítási sugárával összehasonlítva, ami általában 30 mm, a G.657 egymódú hajlékony érzéketlen rostkábelek sokkal rugalmasabbak. Így a BISMF kábelek biztonságosan telepíthetők számos telepítési módszerrel és a mai adatközpont egyre nagyobb sűrűségű alkalmazási terében. -
Ejelhar
senior tag
válasz
hpista88 #95072 üzenetére
Én a helyedben inkább az előszobában biztosítanám az áramellátást, ha más nincs, akkor kábelcsatornába azt is, akár külön nyomvonalon, ha nagyon cifrázod.
ps. nálunk nagyon készséges volt a szerelő, kellett nekem még egy lyuk a falba (nincs ütvefúróm), lerongyolt a kocsijához és megcsinálta nekem.
-
Ejelhar
senior tag
válasz
Szia,
nekem is pontosan ez volt első nekifutásra a tervem/igényem ami neked.
Aztán aludtam rá egyet és módosítottam. A fő ok:
az optikai kábel kényes a törésre, csak ívben szabad vezetni a sarkokban, kell egy nagyobb kanyarív neki. Mondjuk ha egy viszonylag újabb irodaházban a szinteket optikai gerincen kötik össze az nem gond, mert eleve már ott a széles átmérőjű csövezés közöttük, ami elég játékot hagy neki és a nyomvonala eleve ívesen kanyarodik annak is.Otthon ez macerás, nem is feltétlenül biztosítható. Nekem mondjuk van optika kábelcsatornában itthon (router és switch között), de szigorúan csak szobán belül. Ugyan nem olyan láthatatlan nyomvonalon mint az UTP kábelek, csak éppen a szekrények eltakarják és nincs arra esély, hogy valami megtöri mozgatás miatt.
De azért a bejárattól kezdve ugyanezzel nem kisérteném a Jó IstentEzért inkább most ez a pálya:
- bejárat után előszobában végződik a Digi ONT, falra szerelve.
(falra lehet őket akasztani, de fúró sablon egyikhez sem jár, amúgy én egy fára tettem, majd azt ragasztottam falra, mert elenyésző a súlya, a kábelcsatornát -szerintem- szintén praktikus ragasztani, egyik esetben sem kell tartani érdemi súlyt)- a kábelek (TV, router UTP, nálam telefon is) pedig kábelcsatornában elvezetve az ONT-ig, ezeknek a viszonylag éles kanyarok sem okoznak problémát, illetve kevésbé érzékenyek arra, ha mondjuk rátoljuk a hűtőt kajakra.
Szerintem te is aludj egyet rá.
ps. nálam a TV kábel nem volt elég hosszú az elvágás után, de készséges volt a szerelő, csinált nekem toldót hozzá.
-
hpista88
friss újonc
válasz
Laccoss #95071 üzenetére
Köszi, az lemaradt, hogy kvázi ez az első szoba első pontja, ahol van is áram. Előszobában egyáltalán nincs semmi, előszoba falon megy most végig minden a szekrényben, és azzal szomszédos fal ez a szoba, ahol most a router van. Szóval nem igazán lehet megúszni azt a 13 métert
(bár örülnék neki...).
-
Laccoss
addikt
válasz
Szerintem felejtsd el az egész hercehurcát. Koax és utp kábelt elvágják, a legelső szobába behúzzák az optikát, oda rakják az ONT-t, a meglévő csatornázott kábeleket rádugják az ONT-re, és kész. Persze lehetne vinni tovább az optikát, elvileg megcsinálják, gyakorlatilag meg majd kiderül. Anyagköltséget az ÁSZF-ben találsz szerintem.
-
hpista88
friss újonc
Sziasztok! Hozzánk most értek el a DIGI-s kollégák hogy a mostani Digi100-ast optikai Digi1000-esre cseréljék... egyelőre annyit tudok, hogy 30 napon belül jönnek valamikor, állítólag annyi lesz a dolgom, hogy itthon legyek, nem kerül semmibe, de úgy gondoltam jó ötlet elkezdeni felkészülni. Elég új nekem ez az FTTH téma, úgyhogy sokat olvasgattam, de ezekre a kérdésekre nem igazán találtam választ (nyilván mert túl konkrétak
), de ha már voltak hasonlók, bocsánat.
Háttér: Bp, panellakásban vagyunk, bejárati ajtótól jelenleg 13 méteren jön az UTP kábel a szobáig: szekrényben, falon keresztül, utolsó métereken külső fali csatornában szépen elrejtve. Jó lenne megőrizni ezt a szépséget, ezért merültek fel bennem ezek a kérdések:
1. Tényleg nem kerül-e semmibe az átállás, tehát simán raknak-e ide nekem olyan hosszú kábelt, amekkora kell ahhoz, hogy a jelenlegi router helyére elérjen az optika. Ha nem, mennyire számítsak méterenként árban? Ha esetleg igen, mennyire szívesen hagynak rá 1-2 métert, hogy ha esetleg később szobaátrendezés lenne, akkor ne ezen múljon?
2. Mennyire vevők arra a szerelők, hogy szépen a jelenlegi úton vezessék el a vezetéket? Nyilván segítenék benne, de volt korábban olyan rossz tapasztalatom, hogy nem igazán érdekelte, ragasztópisztollyal felcseszte a szekrény külsejére, hogy jó lesz úgy... szerencsére albérlet volt, de most annyira azért ennek nem örülnék. Behúzószalag előre bekészítése is gondolom segítség a nehezen hozzáférhető helyekre.
3. Kapcsolódik az előzőhöz: a vezeték és a csatlakozójának átmérőjéről tudtok-e mondani valamit? Amiatt kérdezem, hogy azokon a helyeken, ahol falon keresztül jön át most az UTP + 1 koax, ott esetleg kell-e lyukszélesítéssel készülnöm, vagy simán átfér az UTP+koax méretű lyukon az optika? Ha a koax bent maradna a lyukban, amellett elférne-e (az UTP helyén)?
4. Mennyire hajlítható az optikai kábel? Most a szobába belépve van egy elég éles dupla-derékszög (ld. [kép] ), amit az utp és a koax is még elvisel, de vajon az optika mennyire örül neki? Itt érdemes-e esetleg a lyuk sarokhoz közelebbvitelével készülni (a túloldalon szekrényláb van, úgyhogy nem olyan egyszerű, de ha muszáj, akkor muszáj megpróbálni).És végül egy olyan, amire azt hiszem értem a választ, úgyhogy csak biztonsági, hogy jól értettem-e:
+1. Ha továbbra is szeretném használni a mostani routert, akkor annyi a dolgom, hogy bekötéskor megkérem a szerelőt, hogy bridge-eltesse a központtal az ONT-t, összekötöm az ONT-t a routerrel egy UTP-vel, és minden megy egyből magától, ugye (PPPoE username, jelszó a régi marad-e, router-ben nem is kell változtatni)? Ezt megvárja a szerelő?(Bocsánat, ha sok helyen kacifántos a megfogalmazás, de elég parázós vagyok, és igyekszem minden lehetőségre lelkiekben is felkészülni
)
Előre is köszönöm!
-
Tragger
tag
Sziasztok!
Lehet már többször elhangzott a kérdés, de sajnos nem találtam, hiába kerestem. Ha csak szimplán béna voltam, akkor bocsi az ismétlésért.
Nálam is megtörtént a hálózatfejlesztés, van ONT-m, és már brigde-ben, szóval működik a saját router-rel a net. De! Az ONT wifi-je is aktív és a rajta lévő gombbal sem tudom kikapcsolni. Ki szeretném kapcsolni, ehhez be kéne lépnem az ONT-be (ha lehet) vagy telefonálnom kellene a Diginek? -
Dragon3000
nagyúr
Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Eladó Samsung Galaxy A52 6/128GB Kártyafüggetlen + Dual SIM
- Lenvoo M90Q Gen 5 Micro - Mini PC - Core i5 14500T- 32GB DDR5 256GB NVMe SSD -gyári WIFI
- iPad Pro 11" (3rd) Wifi+Cellular Space Grey 128GB
- Eladó Kaon AR1840 WiFi 6 mesh
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 5070 +32GB DDR5 +1-2-4TB NVMe SSD! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Enermax 650W
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest