Hirdetés

2024. június 4., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Amatőr csillagászat (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:10:49

LOGOUT.hu

Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3386) kuyarashi


kuyarashi
őstag

Nimda (#3385)
Hát én sem feltételeztem, hogy valaki ilyen alap dolgon elcsúszik, ezért is nem gondoltam rá. :DD Most erre mit mondjak, na! Ezt bebuktam. :)
4580693 (#3384)
Reggel, még az ágyban azon gondolkodtam, hogy mi lehetett a problem (tudom, más ilyenkor máson gondolkodik) és akkor ugrott be, hogy kikapcsoláskor láttam egy pillanatig, hogy a led villogott. Ekkor pedig megvilágosodtam, de azért rákérdeztem. Köszi a megerősítést.

Csak azt sajnálom, hogy erre nem éjszaka jöttem rá. Nem mondom, hogy elkámpicsorodtam, hogy meghalt a mecha és szerelhetem meg, de azért lehet jobbat aludtam volna.
Tegnap, észlelést megelőzően volt egy gondolatom, hogy rátöltök az akkumulátorra, mert régen használtam, de végül elfelejtettem. (Persze a töltő nincs is itthon, mint utólag kiderült.)

Mindenki
Ha már ennyit magyaráztam a bénázásomról, akkor a tapasztalataimat is leírom. Ez ilyen "Kit érdekel?" írás lesz, de ritkán tudok időt szakítani fórumozásra, pedig ritka jó téma.
Szóval, most próbáltam ki nagyjából rendesen, élesben egy ASIairt (vagy fél! éve megvan). Jó pár dolgot még nem ismerek benne, de van néhány, ami meglepően zökkenőmentesen ment. Például múlthéten gyártottunk hozzá EQMOD kábelt, ami elsőre jó lett, olyan gördülékenyen ment minden, hogy magam is meglepődtem. Majd tegnap rákötöttem a Nikont USB-vel és az ASI azonnal feldobta főkamerának, úgyhogy ráklikkeltem a telefon kijelzőjén és a kapcsolat szempillantás alatt megvolt. Szóval ez is gyorsan ment. (Vezetőkamera nem volt.) Majd jött a plate solving... Brutál. A kamerakép alapján fél perc alatt kitalálta, hogy hol van, merre néz az optika, majd középre helyezte az objektumot és kiírta, hogy hány csillag alapján történt a kalkuláció, úgyhogy ez már lassan űrtechnika. :D
Nyomtam egy 120 mp-es expót az M51-en és rendesen elő is jöttek a spirál karok, ott volt minden előttem. A követés is tűrhető volt. Ezután csináltam 10 perces expót is próbából, de ennek a végén könyökölt ki az akku. A problémám az, hogy a képek nem kerültek letárolásra. Pár 244 × 160 pixeles előnézeti fotó van csak meg.
Egyébként alapból a saját SD kártyájára menti a képeket, de lehet kérni a fényképező memóriájába is. Korrektül mappákba és almappákba rendezi a fotókat, katalógusi nevük alapján.
Nem sok infó, de összességében azt mondom, hogy nagyon felhasználóbarát és logikus a használata. Eléggé bejön.
A negatívum, hogy a szúnyogok 11-ig majdnem mumifikálták a testem, utána elcsendesedtek.

Hogy legyen még beszédtéma; nemrég kérdeztelek bennetet off-axis guider ügyben.
Meséltem, hogy a Lacerta-t néztem ki, ami elég stabil és emellett nagy méretű tükröt alkalmaz prizma helyett, de már csak külföldön kapható. A BTC oldalán még megvan a linkje, de már nem forgalmazzák, ezért rákérdeztem, hogy mi ennek az oka. Iván világosított fel, hogy az egyes alkatrészeit gyártó európai cég nagyon sokszor gyenge minőséget küldött, ezért fejezték be az itthoni gyártást (vagy ezek szerint csak összeszerelést). Megjegyezte, hogy egyébként nagyon jó termék volt.
Kíváncsi leszek mit válaszol arra a kérdésemre, hogy ajánlja-e a külföldi beszerezését.

Egyelőre ennyi.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Amatőr csillagászat (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.