Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
westlake
félisten
R&C: RA driver elég gyorsan "elavult" lett. Élt: egy napot.
AMD Software: Adrenalin Edition 23.7.2 WHQL (Build3)
Szokás szerint látszólag minden ugyanaz (link, filenév), de a jelenlegi csomag 5 nappal újabb, mint a R&C: RA kiadás, 6 nappal újabb, mint a második kiadás és 7 nappal újabb, mint az első.
Play nice!
-
PuMbA
titán
válasz westlake #38805 üzenetére
Nem lett elavult, mert ebben a driverben nincs benne a javítás a leírás szerint, tehát teljesen ugyanaz maradt, mint a régebbi ugyanilyen verziószámmal ellátott:
"Known Issues
Application crash or driver timeout may be observed while playing Ratchet & Clank™: Rift Apart with Ray-Tracing and Dynamic Resolution Scaling enabled on some AMD Graphics Products, such as the Radeon™ RX 7900 XTX."
[ Szerkesztve ]
-
westlake
félisten
Lehet, hogy nincs benne a leírásban, de furcsának tartanám, hogy az augusztus 1-ei csomagban benne van egy hiba, amit a július 27-eiben már kijavítottak. Ezt csak abban az esetben tartom valószínűnek, ha több csapat fejleszti a drivereket párhuzamosan. De a tutit nyilván az tudná megmondani, aki kipróbálná, hogy fennáll-e a hiba a legújabb csomaggal, vagy sem.
[ Szerkesztve ]
Play nice!
-
westlake
félisten
Érdekes, hogy az előbb nem jutott eszembe, mint érv: az oldalt sosem változtatják, minden esetben csak a linken lévő file-t cserélik le. Tehát nem is lehet benne a leírásban, mivel a leírás az első kiadásé, ami pedig 25-ei, tehát két nappal korábbi, mint az R&C: RA kiadás.
[ Szerkesztve ]
Play nice!
-
PuMbA
titán
válasz westlake #38808 üzenetére
De a letöltött driver verziószáma nem változott, nem? Ezek a leírások driver verzióhoz vannak csatolva, hiszen az oldalon olvasható, hogy "Article Number: RN-RAD-WIN-23-7-2", tehát ez a leírás a 23.7.2-es driverhez érvényes. A Build-től nem változik meg egy driver tartalma, ezért hívják build-nek. Ha változik, akkor minden esetben új verzió lesz, ahogy a Ratchet drivernél is volt. Szoftverfejlesztés az így működik. Nálunk is. Ha valami változik, az tuti új verzió lesz.
[ Szerkesztve ]
-
westlake
félisten
Nem, ez egyáltalán nem így van. Az AMD (és néha más gyártók is) okkal csinálja ezt. Egy másik build jelenthet bármit. Jelentheti azt, hogy lecseréltek benne egy txt-t, mert hibás benne valamilyen leírás, de jelentheti azt is, hogy lecserélik az egész driver-t. Hogy miért nem egy új verziószám alatt teszik meg utóbbit? Erre az AMD tudna választ adni. Ha nem lenne "nyomós okuk", akkor nem cserélnék le a driver 90%-át. Mert félreértés ne essék, egy-egy újabb build esetében a file-ok 90%-a más, mint az előző build-ben. Tippre a WHQL tanúsítványhoz van valami köze a dolognak. Ha jól tudom, ilyenkor nincs szükség új tanúsítványra.
Ne ragadj le te is a számoknál, ahogy tette itt már egy fórumtárs, akivel vitatkoztunk erről a dologról. Egy driver bonyolultabb annál, hogy a 2-es nagyobb az 1-esnél.
[ Szerkesztve ]
Play nice!
-
PuMbA
titán
válasz westlake #38810 üzenetére
", de jelentheti azt is, hogy lecserélik az egész driver-t."
Én szoftverfejlesztőként ilyet még nem láttam és az AMD nagyobb cég, mint amilyen helyeken én dolgoztam. Minden változtatást feljegyzünk és minden változtatás új program verzió. Ez benne van a szabályzatunkban. Ha mégis új verzió lenne, ahogy te mondod és javítottak benne valamit, akkor mivel magyarázod, hogy az AMD el akarja titkolni? Nem akarja elmondani a felhasználóknak, hogy valamit javítottak? Ne tudjanak a felhasználók az új driverről, pedig ott van kint a javítás, ami megoldaná pont az ő bajukat? Saját magára vetne rossz fényt a cég. Ha leírsz nekem egy gondolatmenetet, ami érthető ok, akkor az jó lenne, mert én nem tudok magamban kigondolni, hogy miért hülyítene az AMD mindenkit.
[ Szerkesztve ]
-
westlake
félisten
Ha ennyire érdekel, akkor nézz utána. Azért, mert ti valamit úgy csináltatok ahogy, nem jelenti azt, hogy más is úgy csinálja. Évek óta foglalkozom komolyabban driverekkel, de akár nevezhetjük már datamining-nak is. Mint írtam, ez nem annyiból áll, hogy a kettes nagyobb szám az egyesnél.
#38810: Olvasd már el, amit korábban írtam. Indokként rögtön ott van a WHQL tanúsítvány. De ez egy indok. Lehet még ezer másik. Ki mondta, hogy el akarnának titkolni bármit is? Tessék, itt van egy másik érv is: nem kell új leírást írniuk. Miért ne tehetnék meg függetlenül attól, hogy nem csinálják mindig ezt? A 23.5.2-ből négy(!) különböző build volt úgy, hogy látszólag a driver ugyanaz volt. Látszólag alatt pedig értsd ugyancsak a leírását, a file nevét, vagy éppen a verziószámot (de nem az összes verziószámot, mert van olyan is, ami eltérő, csak éppen ti ezt nem veszitek észre).
[ Szerkesztve ]
Play nice!
-
westlake
félisten
A driver mappájában van 163 file, ebből 106 eltérő, 57 azonos. Nagyrészt dll-ek, de van pár exe is.
Érdekes egyébként, hogy olyan dolog kérsz tőlem, amit te is meg tudnál nézni. Vagy ennyire azért nem érdekel a dolog? Te is vitába szállsz velem (amivel egyébként nincs semmi baj), de pusztán csak elméleti síkon? Mi tart vissza attól, hogy kicsit nyomozz az ügyben?
Szerintem zárjuk le a dolgot. Ha cáfolni akarjátok (szakmailag) amit leírok, akkor legalább végezzetek már egy kis háttérmunkát.
[ Szerkesztve ]
Play nice!
-
PuMbA
titán
válasz westlake #38814 üzenetére
Igen, a könnyen bizonyítható dolgokkal sajnos így vagyok. Nem rég a Radeon 6xxx-es topikban egy általánosabb közvélekedésnek néztem utána, a saját gépemen megmértem. Kiderült, hogy nem úgy van. Sajnos túl sok rossz információval találkoztam már, hogy csak úgy elfogadjak dolgokat netről Ez nem a te hibád.
"A driver mappájában van 163 file, ebből 106 eltérő, 57 azonos. Nagyrészt dll-ek, de van pár exe is."
Kösz! Erre voltam kíváncsi. Ha lesz időm, akkor majd kicsit mélyebbre megyek
[ Szerkesztve ]
-
R3nts
senior tag
Szép napot! Feltettem a 23.7.2-es drivert alkalmazáson belül frissítettem az Adrenaline-ban, egy régebbi verzióról! Hol van a beállításokból a "grafikus beálllítások" fül, ahol pl. kiterjesztett módos 2 monitoros rendszernél pl. képpontformátumot meg ilyesmit tudok állítani, megjelenítőnként? Nincs meg ez a menüpontom...
ASROCK B450PRO4,CorsairVengeance 3200MHz LPX2X8GB,RYZEN5 2600,WD S500G1B0C NVMe SSD+AXAGON CLR-M2,SapphireRadeon RX570/4GB Nitro+OC,FSP Hexa85+450W,ZalmanZ1NeoBlack,Alpenföhn BN BlackRGB,W10Pro/x64, Xiaomi Redmi Note 9Pro 6/128
-
R0GERIUS
tag
Ha a minimum órajelre gondolsz, akkor az is sarkítás jelenleg, hogy nem úgy van.
Inkább körülmény függően vagy nincs hatása, mint nálad, vagy van valamennyi pozitív, mint nálam volt.
Persze az meg lett cáfolva, hogy mindig pozitív hatású és egy teljesen más beállítás (maximum órajel) esetemben nagyobb hatással volt, de általános esetben még nem láttam egyértelműen és teljesen cáfolva a közhiedelmet.
Mondjuk gyakorlatilag lehetetlen is, hiszen minden játék esetében produkálhat más-más viselkedést.
Én se csináltam mérést Darktide-dal, ami kevésbé terheli és ott talán jobban kijön, mint CP2077-nél, ami gyakorlatilag teljesen terheli a kártyát -
PuMbA
titán
válasz R0GERIUS #38820 üzenetére
Az AMD Software-ben sosem jelenik meg javításként az új build Most még nincs időm, hogy a mélyebbre ássak, de ezért hajlok még mindig afelé, hogy az új build nem tartalmaz a felhasználóknak érdemleges javításokat, csak hitelesítési és dokumentációs módosításokat, hiszen ha tartalmazna, azt nem tartanák vissza tőlünk.
[ Szerkesztve ]
-
R0GERIUS
tag
Úgy néz ki, hogy mégis voltak valamikor módosítások és hajlok affelé, hogy megvan mi lehet az egyik módosítás Build 3-ban: DXNAVI hivatalos bekapcsolása RDNA 1-re.
A hír időzítése miatt tippelek rá, nem bizonyított.Nem biztos, hogy ezzel a build-del került be, de elég jelentős és nincs a changelog-ba, szóval nem fogadnék nagy tételben arra, hogy "nem tartanák vissza tőlünk".
[ Szerkesztve ]
-
westlake
félisten
Ezt már korábbam is kellett volna említenem, hogy mivel a fő verziószám ugyanaz, a keretprogram nem ajánlja fel az újabb buildeket, mint újabb verziók. Sőt, amikor utoljára néztem, akkor manuálisan sem lehetett szimplán feltelepíteni, mivel az alkalmazás szerint ugyanaz a driver. Vagy be kell jelölni, hogy tiszta telepítés legyen (de lehet, hogy ez sem megoldás), vagy le kell előtte manuálisan törölni (uninstall) az előző buildet.
[ Szerkesztve ]
Play nice!
-
R0GERIUS
tag
Rosszul fogalmaztam:
AMD telepítőben emlékeim szerint többnyire 'Telepít (Javítás)' opcióra írja az új build-eket, viszont itt a Build 2 -> Build 3 között a telepítő 'Telepít (Frissítés)' opcióra írta, ami csak verzióváltásra kellene, hogy így legyen.Telepítéskor pedig a fenti módon nézett ki.
[ Szerkesztve ]
-
belaazallat
addikt
Üdv!
Van egy monitorom és egy tv-m, amit kijelzőnek használok. Hogy tudom beállítani, hogy a monitor legyen az elsődleges kijelző, a tv a második.
Azonosítás szerint monitor az 1-es, tv a 2-es. Általában csak a monitort használom, néha kiterjesztett módban a tv-t, olyankor a tv valami videó szokott menni, közbe gépezek. Mindegy milyen kábellel van összekötve a monitor a géppel(DVI, HDMI, DP) (a tv HDMI-vel van összekötve.) mindig a tv lesz az alapértelmezett kijelző. Miért?"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
bobalazs
nagyúr
válasz belaazallat #38827 üzenetére
Windowsban állitsd be az alapértelmezett képernyőt, megjegyzi.
Gépház, képernyő, alul, legyen ez az alapértelmezett képernyő /amelyiket képernyőt aztán felül kiválasztottad, az legyen kipipálva. -
belaazallat
addikt
-
realme
junior tag
Sziasztok! Van egy Radeon VII videokártyám és Win 11 újratelepítés után a GPU órajel nem megy 700Mhz fölé, mi lehet a gond? A legutolsó radeon szoftver van telepítve.
RYZEN7 7800X3D-GIGABYTE X870E AORUS PRO ICE-CORSAIR DOMINATOR 2X16 6000Mhz-Sapphire 7800XT.
-
netguru10
aktív tag
Üdv mindenkinek.
Olyan gomdom van, hogy a GPU memória órajelem nem esik vissza ILDE alatt, hanem 1344MHz-en pörög és feleslegesen fűti a VGA-t.
Próbáltam keresni rá megoldást, de eddig eredménytelenül.
Egy 6700XT Red Devil a "delikvens" 23Q1.1 van fent jelenleg, de a 23.10.23.03-al is ezt csinálta. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy melegebb a VGA mint szokott lenni. (34-35°C helyett 44-45°C)
Kérlek, segítsetek, hogy mit állítsak át/be, hogy újra jó legyen?..Arbeit Macht Frei
-
netguru10
aktív tag
válasz bobalazs #38832 üzenetére
Felaldatkezelőben nem látok semmi olyasmit, ami indokolná a nagy VRam használatot.
Egy monitorom van csak, úgy, hogy ezt is kizárhatjuk.bib
Az általad említett driver a 23.10.23.03 amivel szintén fent állt a jelenség. Egyébként nem vagyok PRO felhasználó, csak tudtommal a Pro diver-ek stabilabbak és ezért raktam fel.Arbeit Macht Frei
-
westlake
félisten
válasz netguru10 #38837 üzenetére
Nem is úgy értette, hogy valami úgy fut, hogy arról tudomásod van. Érdekes is lenne, hogy ebben az eseten miért furcsa számodra a magasabb memória sebesség. Nyilán úgy értette, hogy valamilyen kéretlen alkalmazás fut a háttérben. Nevezhetjük vírusnak, de ezt a szót ilyen esetben nem szeretem haszálni, mivel pontatlan. A kártékony (malicious) alkalmazás pontosabb.
[ Szerkesztve ]
Play nice!
-
netguru10
aktív tag
válasz bobalazs #38841 üzenetére
Nem volt DDU, nem szoktam használni, csak ha nagyon muszály, pl driver lefagyásnál, amikor a kép lefagy, de a hang az megy tovább a háttérben és nem reagál a gép csak "reset"-re és utána nem mutat a GPU-Z csak 0MHz-eket újra indulás után.
A bug-al kapcsolatban meg az előző diver-el is ezt csinálta.Arbeit Macht Frei
-
AtHoS
nagyúr
válasz westlake #38839 üzenetére
+1
"pl driver lefagyásnál, amikor a kép lefagy, de a hang az megy tovább a háttérben és nem reagál a gép csak "reset"-re"
Ajjaj, ez eléggé instabil működésre utal pl. tuning vagy ha az nincs, akkor hűtés probléma, nem bírja az alap órajelet, stb...pici plusz fesz talán segíthet
Az viszont gáz és előre vetíti a VGA beszerzési forrásának problémáját ha részedről nem volt bontva, újrapasztázva, stb...
[ Szerkesztve ]
read-only mode on the forum
-
netguru10
aktív tag
Fejlemények.
Sikerült megoldani Vram órajel gondot. Driver-ben kikapcsoltam az azonnali visszajátszás-t és egyből leesett az Vram órajel.Arbeit Macht Frei
-
westlake
félisten
Play nice!
-
realme
junior tag
Alkalmazásösszeomlás vagy illesztőprogram-időtúllépés figyelhető meg a Starcraft II™ Radeon™ RX 7000 sorozatú GPU-kon való játék közben.
Nekem 1 hónapja időtúllépéssel minden összeomlik, remélem ez segit mert nagyon idegesítő, amúgy a Windowsban lehet valami változás mert minden AMD driverrel ugyanez történik.
[ Szerkesztve ]
RYZEN7 7800X3D-GIGABYTE X870E AORUS PRO ICE-CORSAIR DOMINATOR 2X16 6000Mhz-Sapphire 7800XT.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest