- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Drivv: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton111
aktív tag
Mivel présem nincs, csak úgy mezei módon, egy kalapáccsal szoktam 1 ütés egy lyuk .Egy tenyérnyi db hulladék fenyőn 10 papírt is ki lehet lyukasztani,(azzal meg 5-10 db (újonnan készített) ajtót készre lehet csiszolni tokostul, tehát egydarabig elég ) ,és jobb ellentartása is van mint a guminak, ami rugózik.
De a csiszolópapír minőségén csakugyan sok múlik, hogy megtartja-e aszemcséit vagy ,szépen csiszol még nagy szemcseszámú is ,(vagy inkább eleinte nagy karcokat csinál utána meg a szemcsék elkopnak meg lepörögnek),én svájci cég csisz papírját használom . -
thyeby
őstag
válasz
Márton111 #9151 üzenetére
"vagy más puhafa"
Inkább egy ebonit lapon szerintem. Az a legszerencsésebb, ha van az embernek otthon kézi présgépje, és egy ebonitalátéten mindig ugyanoda lyukaszt. Ehhez az kell, hogy az ebonitot lehessen fix módon rögzíteni. Akkor még a lyukasztó is örök életűvé válik. Nekem van szerencsém birtokolni ezt a módszert - sokezer, talán tízezres nagyságrendű lyukat nyomok évente. (Most nem kromoszómákkal bíró lyukakra kell gondolni!
)
-
thyeby
őstag
"Mivel érdemes lyukasztgatni?"
Vegyél direkt erre a célra egy (akár tecsógazdaságos lyukasztót), és azt jelöld meg köszörűvel, v flexxel vmi módon, hogy tudd mindig, ez a smirglilyukasztó. Rengeteg lyukat ki lehet vele ütni, mert a papír ott reped könnyen, ahol éllel találkozik. Viszont már az első smirglilyukasztás után másra nemigen lesz alkalmas. És így nem kell sűrűn élezgetned.
Egyébként had mondjak valamit:
Kezdetekkor magam is ugyanúgy gondoltam, ahogyan most Te. Lyukaszgattam, bazseváltam. Aztán az idő azt igazolta számomra, hogy ha sokat kell csiszolni, ha keveset, érdemes megvenni a gyári papírt, mert sokkal korrektebb. A papír nem szakad, nem reped, a tépőzár (pontosabban az a filcféle vmi nem bolyhosodik, nem gyengül, alig lehet letépni) garantáltan jó lesz, a szemcse keménysége pedig szinte a világ végéig csiszol. Stabilan dolgozik, nemúgy, mint az én saját gyártmányaim. Ha abból indulok ki, hogy pl a lidis excentercsiszolóhoz amíg elhasználtam 5-10 lidis papírt, addig elég egyetlen metebó papír, hát utóbbi még olcsóbb is, hiába dupla-tripla ár. Javaslom hát, hogy mindenképpen próbáld ki a gyári papírt is, hogy legyen viszonyítási alapod, aztán majd meglátod. -
Márton111
aktív tag
800Ft (olcsó) lyukasztó készlet ami nekem van ,és célnak tökéletesen megfelel.
Nem utolsósorban másra is használható, én pl az akkuk talpára készítettem 3mm- vastag gumilapból kis korongokat 10-es lyukasztóval ,mert a fránya japók nem tettek gumiborítást a 20.000Ft-os LI aksi aljára (biztos úgy gondolták törhetetlenÉn meg nyugodtabb vagyok ha munka közben nem úgy kell letegyem gépet mint egy porcelán csészét, hanem gyorsan, lendületesen.(az akku talpára)
-
Speciali
tag
én is lyuggatok néha, mert a Rotex talpán több lyuk van, mint ami a Peza papírokon van. Az eredeti Festo papír meg kétszer háromszor drágább, és szerintem nem sokkal jobb.
Át szoktam fúrni a papírt. Valszeg ha többet összefognék, és egyszerre fúrnám, az lenne az igazi.
Bőrlyukasztót nem próbáltam, mert nincs. -
Márton111
aktív tag
Nem kell köszörülgetni ,nekem legalábbis 20-30 papírt kiválóan kibírt,egy nem drága készlet csak fenyő (vagy más puhafa) alátéten kell ütni , élkímélésből
-
Soká
senior tag
Így elsőre ez a kis makita rezgő egészen jó. Viszonylag hangos, de dolgozik is. Majd meglátom, hogy a gyakorlatban miként válik be, természetesen nem olyan anyagleválasztáshoz szántam, mint a szalagcsiszolót. Sőt, az néha gond is, ha túlságosan harap egy gép.
Ahogyan látom, ezekhez a gépekhez nem érdemes kész tépőzáras lapokat venni, hanem inkább méterben szalagot és azt otthon darabolni. Mivel érdemes lyukasztgatni? Feltételezem sűrűn köszörülhetem a megfelelő méretű lyukasztómat, ha azzal csinálom... -
Speciali
tag
anno még cégnél használtam egy Festo rezgőt, azt nagyon szerettük, mindenki azzal akart dolgozni. Harapott rendesen. Nem fát, hanem vasat és kittet csiszoltunk vele. Volt még egyéb márkáju gép is a cégnél, talán Black and D, vagy hasonló, de azokat nem szerettük annyira.A Festo már 20 évvel ezelőtt is a kedvencem volt.
Akkoriban még nem voltak kínai szemetek az országban. Az alja a B & D vagy a zöld Bosch volt.
Ja, és akkoriban még excenter csiszoló sem létezett.
Én is rezgőt vettem anno, amit nemrég sikerült szerencsésen eladnom. Nem sokat használtam, mert amióta megvettem az excentert, már feleslegessé vált. -
Márton111
aktív tag
Tömegek csalódnak a rezgőcsiszolóban
Nem .Az nem rezgőcsiszoló , hanem rezgőcsiszolónak látszó (tűnő) tárgy .A rezgőcsiszoló az csiszol.Viszont vibrátort már kapni olcsón, de minek a tépőzáras csiszolópapír rá
A kínai gyártók valahogy összekeverték a kettőt... -
thyeby
őstag
"a deltacsiszoló miben különbözik egy téglalap forma rezgőcsiszolótól?"
Túl azon, h hatékonyabb a kisebb felülete miatt, kényelmesebb a sarkot kipucolni vele, mint a 90 fokossal, ti utóbbi oldalát veretned kell (s ez a legtöbb talp számára maga a halálos ítélet), ha pont 90 az a 90. Azonban ha a 90 az csak 89, mint az én emlékezetes derékszögem, akkor lehetetlen beférni vele.
Az elgondolásod jó egyébként az elvekről. Egy dolgot érdemes még figyelembe venni: Ha nincs a papír perforálva a porelszívás okán, akkor minél nagyobb a talp. annál gyengébb a papír tisztulása, ergo még lassabb a munka. S minél nagyobb még a perforált téglalap is, akkor is romlik a felület nagyságával egyenes arányban a tisztulás.S még egy gondolat:
Elvileg minden rezgőcsiszolót egy excenteres tengely rezget, azonban nem mindegy mégsem, ki alkotta meg a gépet, mert vannak gyakorlatilag használhatatlan delták, és kifejezetten hatékony delták. Már egy zold bosch-tól felfele mutatja magát a hatékonyság is, de egy tecsógazdaságos az annyira gazdaságos, hogy merő spórolásból csak nagyonnagyon picike az anyagleválasztása.
Érdemes még figyelni arra is, hogy minél kisebb egy ilyen gép súlya, annál inkább a kezünket fogja rezgetni a munkadarab felett, mint a csiszolópapírt a munkadarabon.S mint mondtam, (annak okán ismétlem meg, h kitértél rá, Te szalagcsiszolókhoz vagy szokva) csalódás lesz bármelyik profi rezgőcsiszolóval a munka, ha a szalagcsiszoló anyagleválasztása a limit. Ezekhez a gépekhez léptékkel nagyobb türelem kell. Ha az megvan, akkor vannak esetek, amikor meghálálja magát a készletünkben egy ilyen gép.
(Tömegek csalódnak a rezgőcsiszolóban, amikor laikus gondolatmenettel vásárolnak ilyet felújításhoz. Hát ez baromira nem arra való.)
-
Speciali
tag
válasz
Márton111 #9143 üzenetére
a Festo már megcsinálta:delta-, excenter-, és rotációs csiszoló egy gépben.
Vagy a
RS 300, ehhez fel lehet tenni négyszög, és csúcsos végű talpat is.Sajna a nagy Rotex nem tudja a delta funkciót.Pár hete én is majdnem megvettem egy 3 ezer Ft-os deltacsiszolót. De aztán mégis ott hagytam. Szerintem a kukában végezte volna hamarosan, arra meg a 3 ezer is sok. Én egykezes kis gépnek is inkább excentert vennék, mint vibrációsat.Mondjuk ezt
De nem csiszolok annyit olyan pozícióban, hogy érdemes lenne külön kisgépet beszerezni ennyiért.Ha ennyit építesz gépeket, mikor dolgozol?
-
Márton111
aktív tag
Egy ötlet
: kerek géppel sarokcsiszolás : készítenék rá könnyű 3-as -4-es rtg lemezből tépőzáras sarkos talpat amit a meglevőre tennék rá mint a csiszolópapírt (tépőzárral),
és nyilván arra is tépőzárral megy a papír.Nagyon nem lógatnám ki feleslegesen , csak amennyire feltétlenül szükséges, hogy ne hajladozzon , és a gépet ne terhelje nagyon egyoldalról .(ez inkább szükségmegoldás, néhány kisebb csiszoláshoz , de működhet)
A szögletes adaptert rugalmas gumi közbeiktatásával a géptesthez rögzíteni kell ,úgy hogy 5-10 mm-t tudjon könnyen rugózni hogy , ne akarjon elfordulni a talp ,ezt az egyet nem tudom kényszer forog ,vagy visszatartható , árt-e neki ha visszatartják, hamarabb szétkopik-eLátszólag kézzel visszatartható de csak be-kiakapcsolás közben félidőben ,leállás közben . -
Soká
senior tag
Azt mond már el nekem, hogy a deltacsiszoló miben különbözik egy téglalap forma rezgőcsiszolótól? Túl azon, hogy az egyik háromszög forma, a másik meg 90fokos? Én abban hitben élek, hogy mindkettő ugyanúgy rezeg; lehet, hogy nem?
Van egyébként nekem egy ilyen deltacsiszolónak nevezett marokzsibbasztóm, ami idegesítően gyenge és legfeljebb ott jó, ahova csak ekkora fej fér be, meg van egy lidlis csiszolóm is, ez egy fokkal többet ér.
Valószínűleg az a baj, hogy szalagcsiszolókhoz vagyok szokva, és annak az anyagleválasztása léptékekkel nagyobb.
Na, mindegy, majd meglátjuk, hogy ez a makita rezgőcsiszoló mire elég.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Egyedi ékszerdobozka
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- Beszámítás! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest