Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kalandor: Habemus papam
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton111
aktív tag
Azok a bútorok, amelyeket stylbútornak nevezünk, és 10-200 évesek ,sokkal magasabb minőségi ,és esztétiksi követelményeknek felelnel meg mint a maiak zöme.(persze főuraknak nagypolgároknak készültek ,a jobbágyok nem tudták volna megfizetni ,egy élet munkájával ,max...)
Ezek a bútorok évszázadokra készültek, száz százalékig javíthatóak (értő szakember által).A maiak mérgező hulladékhegyek formájában végzik( jó esetben )10-20 év használat után. -
mdk01
addikt
válasz
szaszlaci #13198 üzenetére
Javítást úgy csináltam, ha repedt vagy nagyon púpos lett, hogy darab kivág, új betesz. Ez jó így, vagy egyéb módszerrel kellene?
Na akkor nagyjából tudod milyen problémáról károgok.
A megoldás jó volt, ezelőtt 100-200 évvel mert akkor olyan technológia volt csak, hogy nem tudták más hogy megoldani, illetve a minőségi követelmények sem voltak olyan nagyok.Egyik próbának jó az amit Márton írt. A lakkozás annyival volna jobb hogy kiderülne az oldószerre mit művel a furnér és a ragasztó.
Nem találtam a furnérról normális képet. El kellene menned hozzájuk.
Szerk: amúgy nem kell kivágni ott ahol púpos lett hanem csak felvágni sniccerrel a púp közepét a száliránynal megegyezően és a vágást felemelve alányomkodni a ragasztót egy darab furnérral majd pill.szorító.
-
szaszlaci
addikt
válasz
Márton111 #13197 üzenetére
Javítást úgy csináltam, ha repedt vagy nagyon púpos lett, hogy darab kivág, új betesz. Ez jó így, vagy egyéb módszerrel kellene?
Belül a hullámosítás nem sokat ér (amúgy hasznos!), itt nem rezonálásról van szó, hanem a falnak ütköző hullámokat nem nyeli el. Egy műanyag doboz is ezt csinálja. Persze van rá mód, hogy javítsunk a helyzeten (nem polifoam, hanem valami kőzetgyapothoz hasonló anyag, nem jut eszembe a neve), de drága és sok a hátránya. (Főleg egy általam készített dobozkonstrukciónál.)
-
Márton111
aktív tag
válasz
szaszlaci #13194 üzenetére
Furnér szücs próba: Felragasztod, megszárad.
Bevizezed.Száradás előtt ,vizesen megnézed, hol púposodott, fel (ott kell javítani)
Nekem tetszik a tömörfa hangdoboz, biztos van rá mód a belsejét úgy kialakítani(pl Soká hullámosra marta), hogy ne rezonáljon .
Vagy vékony polifómmal bevonni, belül(vagy kidolgozni, mivel amitől nem lesz még túl drága) -
peter...
csendes tag
1. http://www.barth-maschinenbau.de/Produkte/Vakuum-Membranpressen/VP.php
2. Valakit érdekelne németországi állásajánlat? Cnc magasfokú jártasság, gyakorlat!
-
szaszlaci
addikt
Valóban nem olcsó a svartni, úgy látom, legalább 3-5x ár a 0.7-es furnérhoz képest.
A speciális furnér viszont nagyon jól hangzik (ha nem is erre a dobozra, hanem a következőre)! Hogy kell azt keresni neten? Képet főként, hogy néz ki.
Kontaktragasztóval milyen próbát érdemes csinálni, felragasztok és lelakkozok egy részt, majd leszedem másnap? Mert ugye 10 évet nem várhatok.
Egyébként értem, mit mondasz, és egyet is értek vele. De ugye kompromisszumot kell kötni, ahhoz pedig a határt meghúzni valahol. (Szívesen tennék diógyökér furnért 10.000 Ft/m2 áron, meg lakkoznám ahhoz "méltó" módon, csak hát..)
-
szaszlaci
addikt
válasz
thyeby #13190 üzenetére
Pont fordítva, a pozdorja elnyeli a hullámokat, így kevesebb részét sugározza ki a doboz külseje. Tehát kevesebb "doboz-hang".
Nem vennék rá mérget, hogy az a linkelt doboz olyan nagyon jól szól.A tömbösítés/táblásítás valóban szép dolgokat eredményez, a stílus is kelendő lehetne. Viszont ott meg faragasztó kellene sok, meg a szintbe csiszolás is kérdéses, mennyire valósítható meg számomra.
Egyszer lesz egy esztergám
De csak egy CNC-maró után, ha már hivatalosan az vagyok. Mármint nem maró, hanem forgácsoló
-
mdk01
addikt
válasz
szaszlaci #13162 üzenetére
Én viszont igen,
Erre is reagálnék pár sort, de csak párat mert látom nem lehet eltántorítani a furnértól.
Tudod én mindig arra törekszem ha vki segítséget kér itt a fórumon hogy szakszerű segítséget adjak. Na most a furnérragasztás kontaktragasztóval nem az. Lehet hogy vki így csinálja és látszólag jónak tűnik de nem biztos hogy hosszútávon jó lesz, vagy vmelyik pác, lakk felhordása után nem megy tönkre az egész furnérozás.
Ennek ellenére sok szerencsét kívánok hozzá és csinálj jópár próbadarabot amiket pácolj és/vagy lakkozz. -
mdk01
addikt
válasz
szaszlaci #13178 üzenetére
Esetleg még ajánlom a svartnit ami ua. mint a furnér csak kevesebb a választék mint a vékony furnérból de cserébe vastagabb( 2-2,5mm). Ezt rátudnád ragasztani sima diszperziós ragasztóval is mivel a vastagságából adódón nehezen lehet szücsösen felragasztani csiszolható gazdagon és az éleket is jól össze lehet dolgozni. Az íves felületekre nehezen hajlik rá mert ugye vastag de oda rakhatsz furnért.
A 0,8kg-os palma nem túl sok arra amit te szeretnél és gyorsan fog fogyni, viszont a diszperziós ragasztó olcsóbb és többet kapsz belőle---->arra gondolok hogy svartihoz a diszperziós ragasztót is használ
Ha szeretnél speciális funért is használni márpegi miért ne hisz itt nagyon előnyös akkor érdemes lenne benézned vmelyik Jaf-holz-hoz(hozzád talán a Dunaharaszti van a legközelebb) vagy a furnérvilágba a Gyömrői úton. Nem olcsók ezek a kétszerkéselt és össze-vissza toldott furnérok de ha ízlésesen vannak összeválogatni nagyon ütősek tudnak lenni. -
thyeby
őstag
válasz
szaszlaci #13187 üzenetére
"Tömör fa azért nem jó, mert nem igazán alkalmas hangdoboznak. A már említett hullám elnyelő képessége miatt."
Ezt nem tudtam, bocsi. És a pozdorja nem nyeli el a hullámot? Ezek szerint amelyik képet Soká nemrégiben beillesztette, az nem lesz igazán jó, csak szép?
"De tulajdonképpen mi is ez a tömbösítés? Gondolom annyira alapfogalom, hogy azért nem találtam róla infót."
Inkább úgy kellett volna írnom, hogy táblásítás, akkor biztosan egyből értetted volna. Az a művelet, amikor a deszkákat élével összeragasztjuk, és tetszőleges méretű táblákat gyártunk belőlük. Azért gondoltam erre, mert én inkább az asztalos részéhez értek, és gyönyörű, tartós, értékes dobozokat lehetett volna így egyszerűen, gyorsan készíteni a furnérozással való bajolás nélkül is. Tudod, a mi szakmánkbéliek többsége sikítófrászt kap a bútorlapnak és társainak még a gondolatától is, pedig egyszerű vele dolgozni. Ahogyan egyetlen hentes sem fogja a szájába venni a tecsógazdaságos virslit, de még a lidis roppanós, bőrkétől terheset sem, hiába mentes a szójától.
Hanem hallod, igyekezz, mert most kilencven forinttal olcsóbban lehet esztergagéphez jutni.
-
mdk01
addikt
válasz
szaszlaci #13187 üzenetére
Tömbösítés az az mikor lapra(esetleg még élre) is ragasztjuk a fát, mint pl.a nyílászáró faanyagok.
Táblásítás meg mikor csak élre toldjuk mint pl. a táblásított faanyagok.Véleményem szerint a linkelt oldalon a tömbösített anyagot szendvicsszerkezetűnek hívja de hibásan. Szendvicsszerkezetnek az olyan anyagokat szokták helyesen hívni ahol két azonos anyag között egy harmadik de más típusú található.pl. lécbetétes bútorlap már ide sorolható, de sok a faiparon kívüli területen is használják ezt a kifejezést.
-
Soká
senior tag
Köszi! Ez nagyjából ugyanaz, és Einhell néven beszerezhető általában ennyiért.
De per pillanat elment tőle a kedvem. Egyfelől mert jobbat is lehetne építeni (persze ha én kezdek bele, az elég drágára sikeredik) másfelől csak felbosszant, miután ez a - nem jellemzem inkább - fickó bevarrt nekem egy nagy negatívot. Megvárta szépen az én semleges visszajelzésemet, aztán nemes egyszerűséggel beírt hazugságokat. De így legalább megszabadított azon kétségeimtől, hogy joggal gondoltam-e sunyi alaknak...
Az unimaxon elég sok dolgot árulnak olcsóbban, ami persze lehet, hogy még így sem olcsó vagy így sem elég jó. Nem értek a szórópisztolyokhoz, de most azok is olcsóbbak.
Viszont ez a csúcs, aki 90 forinttal szeretne olcsóbban esztergagépet kapni, az ki ne hagyja! -
thyeby
őstag
Köszi!
Nagyon össze kellene szednem az árát, amíg tart az akció. Nekem nagyon bejönne ez a táltos. Hű, de tetszik ez a szerszámcsere!(Az elmúlt hetekben költöttem el egy ötvenes a B&D marókra, de az másért kell. És pont most nincs keret. Nna, hátha kieszelek valamit.)Biztosan a homlokcsiszolójukat nézegetted, és rábukkantál erre a gyöngyszemre.
-
Soká
senior tag
Ha nagyon profiknak nem is, de azoknak a haladó barkácsolóknak, akik 12mm-es marógépre vágynak, azoknak jelzem, hogy akciós éppen a Triton-klón. A strapabíróságáról nincs tapasztalatom, viszont elég robosztus, pontos gép.
-
thyeby
őstag
válasz
szaszlaci #13176 üzenetére
"Pálma felhordására van valamilyen ötletetek? Nyilván dobozosat veszek. Spakli? "
Jó a spakli is. Tudod, mivel kentem én, amikor sokat kellett ragasztanom vele? Kettes üvegből daraboltam kézreálló méretű csíkokat, és azzal. Nem azért, mert azzal a legszebb a terítés - bár szépen terít, hanem azért, mert utálatos dolog letakarítani a spatuláról. Amint befejeztem a munkát, üveglap repült a kukába.
Már annyian megerőszakoltak itt a fórumban, hogy mindig visszafojtom magamba: Ha látnád, hogy milyen gyorsan és milyen olcsón tömbösítek tiszta bükkből, nem bajolnál a furnérozással, hanem áttérnél a tömör fára.
A bükk furnért azért javasoltam, mert nem repedezik olyan könnyen felragasztáskor, és jóval keményebb, tehát kevésbé sérülékeny. Nem csak a feldolgozás ideje alatt, hanem a késztermék is.
-
Márton111
aktív tag
válasz
thomgrande #13179 üzenetére
A furnérozás présigénye kb 1kg/cm2
1 pillanatszorító 200kg-ot tud szorítani, bakcsavar 500kg -ot kb.
Szaszlaci ha a furnérozott lapon a furnér megrepedt, felhullámosodott, akkor vagy az alaplap repedt el, vagy a ragasztó volt eleve kevés, vagy elengedett idővel.(Tehát szűcsös lett levegő került alá.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Gitáros topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mégsem lesz divat az atomerőműre kötött adatközpont?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest