- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Argos: Szeretem az ecetfát
- bambano: Bambanő háza tája
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #6134 üzenetére
Na, elővettem ezt az ESP32-t ismét.
Az ESP32 chipnek 34 GPIO lába van, de hogy bonyolítsuk a dolgot, nem sorjában vannak számozva: (0-19, 21-23, 25-27, 32-39).
A kereskedelemben általában az Espressif ESP-WROOM-32 tokozásban kapható, ami tartalmaz plusz flasht.
Ezen a GPIO6, GPIO7, GPIO8, GPIO9, GPIO10, GPIO11 ki van ugyan vezetve a 17-22 lábakra, de nem használható, mert az a memóriát kezeli. A panelok ezeket a lábakat nem is vezetik tüskére. Egy csomó interfészt tartalmaz, pl 3 db. soros portot, nekem jelenleg ez kell.
Mivel az 1-es soros port alapból a GPIO9, GPIO10 –et használja, ezért ezeket át kell irányítani, ha az 1-es soros portot is használni akarjuk.
Cserébe viszont szinte bármi irányítható bármelyik lábra. Pl Arduinoban :
Serial1.begin(57600, SERIAL_8N1, Serial1_RXPIN, Serial1_TXPIN),
és a két utolsónak bármit adhatunk.
Az Arduinoba illesztésnél a hardver absztrakciós réteget (HAL) vették át a gyártótól,
ezért ha valaki használni akarja az ebben definiált dolgokat, nyugodtan megteheti. Emiatt én nem is kacsintgatok az RTOS felé. Mivel fordítóként ez is a gcc-t használja, nem találtam eddig a szabványos C++-nak olyan dolgát, ami a torkán akadt volna.
Ha valaki, Arduinoval most ismerkedő is elolvassa ezt, állandóan hangsúlyozni kell, hogy nincs Arduino nyelv, csak C++ van. A szabványos C++-t használjuk az Arduinon akkor is, ha az Arduino leírásában nagyon sok minden nem szerepel. Ennek ellenére tudja! Attól lesz Arduino, hogy nagyon sok minden előre meg van írva, amit ha akarunk használunk (célszerű, mert ettől lesz kényelmes), ha akarunk, nem.
Az interneten rengeteg, info van az ESP32-ről, de egy jól összeszedett, 1-2 oldalnyi lényeget tartalmazó összefoglalót nem találtam. (lehet, kéne írni egyet)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Konteó topic
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
- Microsoft Excel topic
- PayPal
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Milyen TV-t vegyek?
- Óra topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Thinkpad T14 Gen2i 14" FHD IPS i5-1135G7 16GB 256GB NVMe IR kam gar
- Eladó használt Gigabyte AMD Radeon HD 6750 videókártya
- ZBook Fury 15 G7 15.6" FHD IPS i7-10850H RTX 3000 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- 7DB 60GB SSD eladó kedvező áron
- HP EliteBook 830 G8 i5-11gen//16GB//256SSD//13.3 " FHD Bang&Olufsen hang
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Enermax 650W
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest