Hirdetés
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- weiss: Autó költségek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Szerintem leírható számmal is. A globális 9070 kezdőkészlet négyszázezer darab. GeForce RTX 50-ből eddig 65 ezret szállított az NVIDIA, de ez két héttel korábbi adat. Mostanáig úgy 70-72 ezret szállíthattak.
A gyártók szerint globálisan heti 50-100 ezer között fognak szállítani 9070-ekből. Azt is tudni, hogy 80% 9070 XT lesz, és 20% 9070, de ha ez nem jó arány, akkor három héten belül tudnak reagálni az igényekre.
-
S_x96x_S
addikt
(market share)
HardwareUnboxed: "Fun fact: If you see 9070 XT's sold out shortly after release, it will mean retailers will have sold more 9070 XT's than all GeForce 50 series GPUs combined.
(this includes RTX 5070 stock)"
https://x.com/HardwareUnboxed/status/1896424499400307150----------
Mindenesetre 1 hónap múlva valamit már látni kell a https://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Quadgame94
üzenetére
A jövőben több variálhatóság lesz a wavefrontméretben.
#70198 Busterftw : Az AMD, az NVIDIA és az Intel is tudja, hogy ki mennyit ad el. Ezt a kereskedők elmondják nekik. Így vannak meg ezek az adataik. És az AMD belsős adata még felül is reprezentálja a 700 dollár fölötti szint eladásait.
#70199 ggbuffon1897 : CPU-fronton az Intel baja pont az, hogy az AMD-nek úgy két generáció előnye van. Ha ez nem lenne, akkor az Intel is egy jól működő cég lenne, és nem arról tárgyalnának, hogy melyik részét kinek adják el a cégnek.
#70232 bjasq99 : Legrosszabb esetben olyan lesz a kihasználás, mint statikus regiszterallokációval lenne. És ez egyébként elméletben előfordulhat, de a korábbi modellben meg mindig ez fordult elő. Tehát itt a cél az, hogy ha nem peak az allokáció, és általában nem az, akkor legyen több wave.
#70235 paprobert : Nem, a QoS nem erre való.
A mikrobenchmarkokban ez nem fog látszódni, mert ott nem komplexek a shaderek. Ez a játékokban fog látszódni. Látszik is egyébként, hiszen a Navi 48 nagy átlagban egál a Navi 31-gyel, miközben az erőforrások tekintetében kétharmada csak. Tehát úgy +30% hatékonyságot csak úgy hozott a dizájn azonos erőforrásszám mellett. Ez volt ugye a fő cél, hogy legyen a Navi 31 közeli teljesítmény Navi 32 szintű költségek mellett gyártható.
-
hahakocka
őstag
válasz
Callisto
üzenetére
Ő is a tipikus értetlenek körébe tartozik attól tartok. Már hányszor lett leírva grafikonokkal, tényszámokkal, több éves tendenciákkal, de elég felmennie az Amazonra, vagy a német és osztrák boltokra akár de most már nagyon sok magyar boltban is szépen előretört az AMD a procik terén. Pont ma lepődtem meg megint hogy az eddig full Inteles ismerőseim is először váltanak át AMD re már mert ezt már kínosnak tartják ők is (drágább és folyton cserélhető lapok, drágább CPU,. kétszeres fogyasztás, nagy melegedés, 13-14 gennél lelassulás fél év után kb), de egyikük full AMD s gépet is fog most venni.
Oh ilyen van nálunk is csak az INTEL az AMD kazán mai napig ezt hajtogatja az IT-sek egyike. S most is egy Intel® Core™ i9-7900X -e van. -
zseko
veterán
válasz
Hellwhatever
üzenetére
Értem amit írsz, viszont ennek némileg ellentmond az, hogy egy modder simán, és elég hamar megugrotta azt az erőfeszítés és erőforrás szintet, ami egy teljes fejlesztőcsapatnak sem sikerült.
Természetesen csak a saját véleményem szerint, de ha valóban azt akarták volna szállítani ami a legszélesebb vásárlókörben értéket teremt, akor pont hogy megoldották volna, így csak pont hogy beszűkítették a piacot ahol el tudták adni. Nyilván lettek páran akik emiatt hajlandók lettek új hardverre beruházni, de, mint nálam is, (már) nem életcél hogy minden játékkal játsszam és ezért a felesleges hardver cserebere sem, főleg a mostani árakon, na meg még mindig használhatóan futnak az új játékok a mostani pc-vel is. Ami egyébként engem is meglepett egy Vega56-tól.
Úgy gondolom, ha egy modder nem oldotta volna meg a régebbi hardverekre, akkor nem lett volna különösebb szándékuk arra hogy hivatalosan is megtegyék.
-
Hellwhatever
aktív tag
akkor a rajtra is meg lehetett volna oldani.
Nem feltétlen, simán lehet hogy olyan erőfeszítést és erőforrást igényelt ami számottevően befolyásolta volna a rajtot. Ilyenkor sajnos priorizálni kell és azt szállítani ami a legszélesebb vásárlókörben értéket teremt.
Szerintem még így is örvendetes hogy megoldották: már a megjelenéskor is közel 5 illetve 3 éves középkategóriás kártyákat kértek be minimumnak, egyik sem egy megugorhatatlan szint.
-
zseko
veterán
válasz
huskydog17
üzenetére
"...majd jött a hivatalos 1.0.16.1-es patch, ami megoldotta."
Előrebocsájtom, hogy én a kisebbségbe tartozom ezzel a gondolkodással, na meg hardverileg is a Vega56-al.
Számomra az Alan Wake2-ből az jött le, a kiadónak már nem vagyok fontos, mint vásárló (nem tudom mennyi potenciális vásárlótól estek így el, de biztos kiszámolták, tőlem biztos), így mire ez a patch kijött, már egyáltalán nem éreztem készetést arra hogy a játékot megvegyem. Sőt, igazság szerint tőled hallok először erről a patchről, szóval ennyire érdeklődési körön kívülre lőtték nálam ezzel a húzással a játékot. A mod-ról hallottam, próbáltam, az nálam nem működött. Ha mostanra - micsoda meglepetés - mégiscsak meg lehetett oldani a kezdeti szövegeléshez képest, hogy a régebbi hardvereken is fusson, akkor a rajtra is meg lehetett volna oldani. Így ezzel azt érték el, hogy majd egy jövőbeli VGA csere után sem biztos már hogy megfogom venni, pedig az előző két rész megvan. Ha futott volna bármilyen szinten, akkor meggondoltam volna hogy megvegyem (legfeljebb később játszom vele), így most majd 10€ környékén meggondolom hogy beruházok-e rá. -
zseko
veterán
válasz
huskydog17
üzenetére
"az AMD-nek most vásárlókra van szüksége"
Nálam ez árazás kérdése. Ha 250e alatt lesz akkor veszek, ha felette, akkor nem. Bár a Vega56-ról azért már van hová váltani, de 7800XT alá viszont nem megyek, azt meg így már csak akkor ha az új széria miatt bemegy az ára 190e alá. Viszont az RT miatt akkor már, még ha egy pillanatig sem érdekel, inkább az új széria. De mint írtam, csak 250e alatt. Ennyit vagyok hajlandó rászánni VGA-ra.
De én furán gondolkodom
-
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Mindenki érti szerintem, hogy egy 6 magos 65W TDP-s CPU nagyjából egy szinten van
teljesítményben mint egy 6+8 magos "hasonszőrű" 125W TDP-s CPU. (Single threaden egyik, multiban mások jobb. Utóbbi ugye nem csoda hiszen +8 low power magja van.)
Az tény, hogy árban is ugyanott van ami nem túl jó pozicionálás.Na de CPU nem ide való és itt én végeztem. Csak azért írtam le, hogy legyen újabb bizonyték az elfogulatlanságodra.

-
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
b.: köszi, nem ismertem, rakom is a tiltólistámra.

Majd keresek másikat ha lesz időm. -
S_x96x_S
addikt
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
- kéretik a CPU-s részt - "off topik" -ba tenni ( van direkt erre egy kapcsoló ! )
- ezen kívül az iGPU-s részre célszerű fókuszálni!
És az Intel is tudja, hogy az APU a jövő ! -
Quadgame94
őstag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Hidd el itt pontosan mindenki érti miről beszélsz. Egy szubjektív véleményt írsz le aminek CPU fronton semmilyen valóságtartalma nincs. Te keverted az első hsz-edben ide a CPU piacot.
Átlaguser...olyan cimkékkel dobálózol amit nem lehet definiálni. Mit jelent az átlaguser? Már itt ezen lehetne vitatkozni rengeteget. Megfoghatlan dologra alapozod a véleményed. Nem definiálható mi az átlaguser.
Azt meg tartom, hha van ket kozel azonos kepessegu cucc, legyen ez Intel / Amd vagy Nvidia / Amd viszonylatban, akkor valszeg mint brand es h melyikre gondol elsosorban egy atlaguser, h megvegye, ott nem az Amd lesz a nyero.
Öhm... ahha...
"Az AMD már jobb márkaismertséggel rendelkezik, mint az Intel - a Kantar BrandZ Most Valuable Brands jelentésében az AI-hullámot meglovagolva a cég győzött”
Az AMD márkaüzenetét és az AI terén elért előrelépéseit felhasználva megelőzte az Intelt a márka ismertségében, és az AI terén elért előrelépéseit kihasználva 53%-os éves szintű márkanövekedést ért el 2023 óta. A chipgyártó a Kantar BrandZ Most Valuable Brands 2024-es jelentésében a 41. helyen szerepel. Ezzel olyan nagy nevek fölé került, mint az Intel, a Texas Instruments és a Samsung.
A jelentés üzleti technológiai és szolgáltatási platformok kategóriájában az AMD 51,86 millió dolláros márkaértékével kilenc helyet javított a rangsorban. Ez a szám csak a vállalat márkaismertségének értékét tükrözi.
Ezt úgy kapjuk meg, hogy a vállalat dollárban kifejezett pénzügyi értékét megszorozzuk a márka hozzájárulásával. A márka-hozzájárulás a pénzügyi értéknek a vásárlási volumenének növelése által generált aránya. A Kantar szerint a BrandZ értékelése „elszigeteli azt az értéket, amelyet kizárólag a márka ereje generál a fogyasztók fejében”.
A Kantar úgy véli, hogy az AMD növekedése nagyrészt annak köszönhető, hogy olyan technológiákban képes innoválni, mint az AI és a térbeli számítástechnika. Az Nvidia 178%-os növekedést ért el éves összehasonlításban az ezeken a területeken végzett innovációi miatt. Az AMD és a többi 20 top emelkedő legtöbbje is részesült az ilyen fejlesztésekből.
Tanslated by DeepL
Forrás: https://www.tomshardware.com/tech-industry/amd-now-has-better-brand-recognition-than-intel
-
Köszi hogy idézted, így reagálnék rá én is:
"Az amd mint brand a béka segge alatt van."
- ez nem igaz, a második legnagyobb GPU gyártó és az első a CPU piacon.
"Ez a cpu fronton is tetten érhető, hiába csinálnak papiron jobb termeket."
- Ezt sokan mondták neked hogy már nincs így, mindenki ajánlja a ryzen procikat, bárhol kérdezed. Kivéve ha intel sponzorált megmondókat találsz csak meg. A mondat második fele, pedig csak azért gáz, mert nem csak papíron jobbak, hanem valós körülmények között is. Ha a papíront nem írod bele talán nem állnak ennyien beléd, mert ez ostobaság volt. Ráadásul hetek óta mindenhol ekézed a nitro+ kártyát, mert a te mikroházadban túlmelegedett majd átrakva egy nagyobba ami szintén nem a legjobb továbbra is szar volt. Ezt már vagy 10 topikban láttam leírva tőled, így nem csoda ha már sokan unják a dumádat. -
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
-
Pkc83
őstag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
"Az amd mint brand a béka segge alatt van. Ez a cpu fronton is tetten érhető, hiába csinálnak papiron jobb termeket."
Ezt csak úgy itt hagyom,hogy továbbra se felejtsd el valójában mit is írtál.
Lehet ezt bárhogyan, betűről betűre olvasni, akkor is az marad a végeredmény,hogy egy baromság amit leírtál, és hát ja, azóta is ezt próbálod kozmetikázni. -
Alogonomus
őstag
válasz
Callisto
üzenetére
Igazából a beépített CPU-k darabszámában még valószínűleg bőven az Intel vezet, mert konténerszámra ontja magából a prebuilt gyártók felé az egyszerű irodai és otthoni gépekbe még elég Celeron és Pentium termékeket maximum 1 P-maggal és 4 E-maggal. Szóval számszerűleg az Intel valószínűleg több CPU-t ad el, mint az AMD, de azoknak a nagy része az abszolút belépőszintű kategóriába tartozik, mint például az Intel 300. Otthoni netezős gépnek, vagy titkárnőnek "passziánszozásra" nem is kell több, de annál többre nem is alkalmasak azok a gépek. Cserébe olcsóak, de az Intelnek sincs érdemi haszna rajtuk, hiszen a prebuilt gyártó is hasznot szeretne még látni a gépeken.
-
Pkc83
őstag
válasz
Quadgame94
üzenetére
Azt az 50%-os grafikont én hoztam és készséggel elismerem, hogy valószínűleg nem fedi teljesen a valóságot szóval sorry, viszont amit ggbuffon1897 linkelt azon is hasonló tendenciák láthatóak csak kisebb részesedéssel.
-
Pkc83
őstag
Oké azt értem,hogy a felső kategóriában nyilván ez számít, és persze az árazás részében valószínűleg igazad van, de a középkategóriában érdekelteknek továbbra sem értem ezt a nyakatekert gondolatmenetet. Ha én vagy bárki más egy xx60-as vagy max xx70-es kártyát akar, akkor pont a lőtéri kutyát nem érdekli,hogy mi van épp a csúcson.
Plusz szerintem ezekből a vásárlókból van sokkal több mint akik 5080/5090-es kártyákban gondolkodnak.
De majd meglátjuk a teszteket/árakat a 9070 és xt-ről aztán meg az eladásokat, az majd megmutatja nagyjából,hogyan is gondolkodnak az emberek többsége.
-
Quadgame94
őstag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Érdekes mindig csak az 50 százalékos grafikont hozod fel mint hülyeség a többit már nem akarod cáfolni csak azt írod "hülyeség". Persze tényekkel (market cap, részvényárak, hatalmas leépítések, burátlisan csökkenő bevételek) nehéz is lenne vitatkozni

És mégegyszer, utoljára leírom és úgy fogalmazok, hogy egy negyedikes középsúlyos értelmi fogyatékos is megértse: te ezt írtad, hogy az AMD a béka segge alatt van és csak papíron jobb. Nem pedig, hogy az AMD az NV és az Intel mögött van. Ez két teljesen különálló komment jelentést tekintve. Mivel hatalmas hülységet írtál finomoítottad a véleményed. Nincs ezzel gond, csak akkor el kell ismerni, hogy az első hszed gáz volt.
Illetve nyugodtan védd meg az Intel processzorait. Adj objektív méréseket, miben jobbak. Nem fogsz találni konkrétan semmit. Talán egy két programot csak. Ár/telj. illetve telj/fogyasztásban meg ők vannak béka segge alatt.
Senki se mondta, hogy a 8/9/10/12 generációban ne lettek volna versenyképesek. Voltak jó prociaik. Most meg?
180 ezres i7 265K ami még 14600K-tól is kikap, de egy 7700X körbeveri. 14 gent hagyjuk is. Az utóbbi négy év ami igazán csúnya náluk. Konkrétan az alsó házon kívűl semmi sem ajánlott tőlük. Nem beszélve arról, hogy állandóan új socket kell nekik.Én itt befejeztem. Nem akarok többet offolni.
-
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
És még mindig többszöri idézésre sem arról beszélsz amire mindenki válaszolt... (AMD béka segge alatt CPU terén is.. papíron jobb...) Tipikus elvakult fanboy. AMD pedig annyira nincs sehol mint brand, hogy összes eladási CPU toplistán leszorítja az Intelt. Annyira sehol sincs, hogy már több cég (köztük nálunk) is AMD laptopokra kezd áttérni. A market share tendencia is azt mutatja... Ki kéne nyitni azt a szemet, mert nagyon elöregedett és még az 1000 ember beszél hülyeséget az egy ellenében.

-
S_x96x_S
addikt
ahogy eddig - pletykálták
Medusa Point = ZEN6 + RDNA3.5
[ És talán az év végére itt lesz ; és a határidő miatt egy RDNA4-es IO die nem férne be ]"AMD’s Medusa Point “Zen 6” APUs Rumored To Ditch RDNA 4/RDNA 5 Architecture For RDNA 3.X" https://wccftech.com/amd-medusa-point-zen-6-apus-ditch-rdna-4-rdna-5-architecture-for-rdna-3-x/
-
válasz
Quadgame94
üzenetére
eltévedtél ez nem az intel vs amd topik
nagyon maximum is csak amd vs nvidia de arra meg ez vonatkozik:Ha több gyártót szeretnétek összehasonlítani itt beszéljetek róla: AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
-
bjasq99
tag
Vegyük csak a tranzisztor mennyiséget és vizsgáljuk meg az rx 7800 xt die -t és a 9070 xt die-t : Elöször is a 7800 xt tranzisztor mennyisége mindenhol rosszul van feltüntetve mert csak 28.1 mrd tranzisztort írnak ami, csak a gcd a valóságban (Igen még a prohardver tesztben is rosszul van írva!) (Ha valaki kiváncsi, hogyan jön ki hogy a 28.1 mrd tranzisztor csak a gcd annak le tudom vezetni a matekot!) Na a 4 mcd ami az rx 7800 xt -n van az kb 8 miilliárd tranzisztor teheát a totál kb 36 milliárd tranzisztor és összeségében. A 7800 xt n van 60 CU míg a 9070 xt -n 64 ami a 60 nak a 1.0667 szerese. Amely változás egyenes arányú változása esetén csak kb 38-39 milliárd tranzisztort venne igénybe,(ha még a nagyobb órajel miatt extra tranzisztorokat is bele vesszük akkor is sok tranzisztor hinyzik)
Míg az 53.9 Milliárd tranzisztor, amivel a 9070 xt rendelkezik lényegesebben több, vgayis sok tranzisztorba kerültek az extra feature ők mint a ray tracing, matrix unit, dinamikus allokáció stb. -
A piac globális szinten nem így gondolkodik mint látod és a brandek sem
Az hogy te hogy gondokodsz az egy dolog, de nem ez a jellemző, de az Nvidiánál a 4090 és 5090 szintre fog majd vágyni a következő generációkban sok ember. Pl az 5080 Super ha a 4090 szintjét hozza akkor sorban állás lesz érte hiába lesz 1200 dollár.
Ez a vágy tárgya teljesítményben.
Látják a chartokon hogy a 5090 mondjuk 50 % kal van feljebb és ez kialakítja azt hogy 10% felár rámehet a kisebb kártyákra mert eladja a felső kategóriás kártya az brandet.( itt Szóval a csúcs kátya nem csak önmagában hoz hasznot.
Itt is sokan látod nem a 7900XTX hez nézik a kártyát hanem a 4080-4090 hez ehhez benchelik.
Ha nem létezne az Nvidia egyáltalán, csalódottak lennének a 9070XT től a7900XTX hez nézve sokan és semleges lenne a felhang. Az Nvidások sokszor saját magukhoz nézik a kártyáikat és a generációkat ezért lehet egy 5080 vagy 5070 Ti csalódás. mert minimum 25-30 % volt az elvárás és ezen 50-100 dolláros elméleti előny nem segít. Ez a Brand ereje úgy mond így működik a marketing. -
paprobert
őstag
válasz
bjasq99
üzenetére
Teljesen jól értelmezed. A throughput és a kihasználtság csökken, elkerülhetetlenül, amint elkezdődik az erőforrás shuffling.
Cserébe a choke pointok csökkennek, ha egy wave valami oknál fogva kétszer akkora regiszterterületre szeretne terpeszkedni, és a további konkurens feldolgozás függött ennek az eredményétől.
Más értelmezésben:
A jövő regisztermennyiségével dolgozhat az adott shader a ma hardverén. Vagy kevesebb HW-es regisztermennyiség is elég lehet ugyanolyan branchelés mellett.Vagyis nincs ingyen ebéd, az univerzalitása viszont nő a hardvernek.
-
bjasq99
tag
válasz
paprobert
üzenetére
"A fejlesztők kényelmét (is) szolgálja, indirekten a szoftver-kompatibilitást növelheti, és az AMD driver költségeiből faraghat. Ebből a szempontból nyerő fejlesztés, de valóban, ettől még nem a farok fogja a kutyát csóválni."
Szerintem pont, hogy drágább a driver frissités, mert egyre több hintet használnak szofveresn ők is, akár az nvidia. Valamint igaz, hogy jelenthet elönyt ez az implementáció, de szerintem rendesen igényel tranzisztort, mindjárt le is írom azt is, ami helyett több CU lehetne. -
S_x96x_S
addikt
> Az a baj, hogy a DLSS elterjedtsége messze jobb.
És éppen ez volt az egyik oka, az AMD döntésének.
HA az RDNA4 aránya számottevő lesz,
AKKOR a fejlesztők az FSR4 -et is komolyabban veszik.ÉS HA a márciust és az áprilist letarolja az RDNA4 ( mert nincs RTX 50 a piacon )
AKKOR az FSR4 támogatás egy játéknál - versenyelőny is lehet;
AMI megindithat egy pozitivabb FSR4 -es implementációs folyamatot.market share+ --> Developers++ --> market share++ --> Developers+++ --> FlagShip
--------
Jack Huynh:
"Again, I'm looking for scale. Because when we get scale, then I bring developers with us."
"But my priority right now is to build scale for AMD. Because without scale right now, I can't get the developers. If I tell developers, ‘I’m just going for 10 percent of the market share,’ they just say, ‘Jack, I wish you well, but we have to go with Nvidia.’ So, I have to show them a plan that says, 'Hey, we can get to 40% market share with this strategy.' Then they say, 'I’m with you now, Jack. Now I’ll optimize on AMD.' Once we get that, then we can go after the top."
( via )ÉS ha a fejlesztőket nem sikerül megnyerni ( amit csak piaci részesedéssel lehet )
addig nem sok értelme van Flagship ( ~ King of the Hill ) termékkel vesződni.Jack Huynh:
"Yes, we will have great, great, great products. But we tried that strategy [King of the Hill] — it hasn't really grown. ATI has tried this King of the Hill strategy, and the market share has kind of been...the market share. I want to build the best products at the right system price point. So, think about price point-wise; we’ll have leadership." -
Quadgame94
őstag
válasz
Quadgame94
üzenetére
Intel 2023-hoz képest 20%, 2021-hez kepest 38% esett vissza gross profit eseteben.
Béka. Segge. Alatt.
-
-
PuMbA
titán
válasz
deathcrow42
üzenetére
A legnagyobb kérdés nekem még mindig az FSR4. Az a baj, hogy a DLSS elterjedtsége messze jobb. Amíg Cyberpunk 2077 szintű címekben ott a DLSS4 és nincs ott még az FSR 3.1 sem, addig hiába tudja a VGA, ha a játékokba nincs benne.
-
bjasq99
tag
válasz
paprobert
üzenetére
Nem értem teljesen, vagy valamiben lemaradtam a hardverek terén.
Nem tudom, hogy fogalmazzam meg jól, szemléltetem egy leegyszerűsített példával:
Legyenek a szoftveres regiszterek nevei a, b, c, d a fizikai regisztereké x, y, w, z és 2 futtatott szál.
Az 1. szál a végrehajtása során használja a-t és b-t is de legtönször csak a-t míg a 2. szál szintén így csak c, d vel. Most úgye statikus allokáció esetén lefoglalunk 2-2 szoftveres és jelen esetben fizikai regisztert is mindkét szállnak.
Nézzük a dinamikus allokációt: A compiler megcsinálja a regiszter allokációt szofveres szinten 3 szálra: az 1 szál hazsnál egy "rendes" a -t és egy dinamikusan allokált d-t, A 2. egy b-t és d-t a 3. egy c-t és d-t. Na amikor fut a shader és első szál észleli hogy nek kell egy d regiszter akkor ellenörzi, hogy van e szabad fizikai neki és ha van akkor allokál, majd befejezi a d vel a munkát és felszabadítja, majd jön a 2. szál szintén így majd a 3. is. A gond akkor keltkezik ha jön mondjuk a második szál hogy használja a d regisztert (amihez a z fizikai regiszter van hozzá rnedetlve), de nem tudja mert a z fizikai regiszter le van foglalva az 1. vagy a 3. szál által. (Nyilván a 2. szálnak regisztert kell használni, nem változtathaja meg dinamikusan a kódot hogy valamit kiír a memóriába és a helyére betölti a szükséges adatot.) És ilyenkor nincs más mint hogy felfüggeszti a hardver ezen szál futását hisz nincs regiszter. Továbbá az implementáció része hogy csekkolni kell hogy van e szabad fizikai regiszter -
Terek
tag
válasz
deathcrow42
üzenetére
Az ngreedai és az árcsökkentés?Létezik ilyen?
-
Quadgame94
őstag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Mindenkinek joga van hülyeségeket írni. Csak hogy még hülyebbnek tünjön amit irtál:
Intel vs. AMD: 2014 vs. 2024 Összehasonlítás
USD / stock
2014 -> 2024:
- Intel: 27 USD -> 13 USD
- AMD: 3 USD -> 100 USDMarket Cap:
2014 -> 2024
- Intel: 133B USD -> 54B USD
- AMD: 2B USD -> 166B USDBevètel
2014 -> 2024
- Intel: 55B USD -> 54B USD
- AMD: 5B USD -> 25B USDNet Profit
2014 -> 2024
- Intel: 23B USD -> 18B USDw
- AMD: -0.4B USD (Veszteség) -> 1.6B USDNem szègyen beismerni hogy tevedtèl. Vàrjuk.
-
paprobert
őstag
válasz
bjasq99
üzenetére
A compiler által előállított kód hint-eli a parancsmotort az allokációról. Én egyedül így tudom elképzelni.
így is sokkal nagyobb mint a geforcoké és nyilván azért a fejlesztők nem hagyják megdögölni a geforce implementációját, (hisz övék a piac)
A fejlesztők kényelmét (is) szolgálja, indirekten a szoftver-kompatibilitást növelheti, és az AMD driver költségeiből faraghat. Ebből a szempontból nyerő fejlesztés, de valóban, ettől még nem a farok fogja a kutyát csóválni.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
> Egyebkent tovabbra is tartom amit irtam akkor is ha ez neked nem tetszik.
ha tuti biztos vagy - akkor Intel részvénybe kell fektetni és nem Intel CPU -ba.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
> 15 az uj 80

A +15% a mostanihoz ( ~10%) hozzáadva ~= 25% [ 2025H1 -re nem is olyan rossz.]
amúgy Március - az RDNA4 hónapja lesz.
-
S_x96x_S
addikt
> Az ok,de te is tudod hogy ez most egyfajta ajéndék
> vagy nem is tudom minek hívjam,nem jó kiejezés nekik az Nvidiától.
> Ha a szokásos 30-40 % előrelépést csináltak volna ....valószínüleg a 30-40% a kivétel.
ha nincs a gyártástechnológiában előremenetel ( ami a TSMC érdeme)
akkor hasonló gyártástechnológiával - hasonló tranzisztorszámmal - nem lehet akkora csodát csinálni - hogy a folyamatos +30 +40% hatékonyság meglegyen.A Blackwell -nél persze ott van még a GDDR7;
de ha azt az nvidia szűkösen adagolja - akkor az AMD a [GDDR6 + MALL Cache]-el simán kompenzálni tudja, úgy hogy a GDDR6 árelőny is megmarad.Ott van még a Power keret növelése - de azt meg már hova ?
Az AI területen is lemetek már a 4bit -re ; mi jön legközelebb? 2bit? 1bit?
Persze az okos AI -val hatékonyabb chipet lehet tervezni, de azzal se lesz meg a folyamatos +30 +40%.
-------
És persze ez az AMD-re is érvényes ( hogy előbb utóbb elfogynak a könnyen elérhető teljesítmény növekedési lehetőségek. )
Mi marad ( az AMD-nek) ?
- extra X3M (M=MALL CACHE ?)
- UDNA -GPU chipletes irány? ( mint az MI300 -ban )--------------
Persze lehetnek még egyes esetekben - kivételes 30-40 % előrelépések,
de hogy egymás után 2x, 3x ez előforduljon - annak kisebb az esélye mint a a lottó ötösnek. ( nem lehetetlen, de nem valószínű )a szokásos 30-40 % előrelépést csináltak volna .... -
bjasq99
tag
válasz
paprobert
üzenetére
Kifejtenéd ezt jobban! Szerintem nem lehet rendesen kiegyensúlyozni, mert nem dönthető előre el, hogy egy adott szál mikor jut el egy bizonyos állapothoz, szerintem statisztikai alapon lehet a használatát megfontolni, vagy esetleg a wave ütemezőt megspékelni, hogy a peakeket eltolni egymáwtól, de csak a parancsamotorokkal szerintem nem lehet megoldani. Igen én is egyetértek, hogy ez nem egy olyan megváltó fejlesztés (mindenesetre az utóbbi 15 év legizgalmasabb hardveres fejlesztése), hisz szerintem azért bőven bőven igényel tranzisztort hisz kell valami tag szerű tároló ami a foglalt regisztereket tárolja, az is kérdéses, hogy hány százaléka a regiszter állománynak dinamikusan foglalható és hogy milyen asszociatívitással rendelkeznek az egyes szálak foglalás szempontjából, a full asszociativ nehez kivitelezhető nem releváns szerintem, míg a minél kisebb asszociatívitás esetén csökken foglalható regiszter több szál foglalása esetén. Annak fényében különöden nem értem, hogy az amd miért ilyeneket csinál, hisz a regiszter területük így is sokkal nagyobb mint a geforcoké és nyilván azért a fejlesztők nem hagyják megdögölni a geforce implementációját, (hisz övék a piac), így az amd ilyen tipusú elönyei csökkennek, míg több az elköltött tranzisztor és fogyasztás.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
deathcrow42
üzenetére
> az AMD az árcsökkentéseivel? 15% piacot?
ha most lesz +15% - azzal már sokan elégedettek lesznek.
-
-
Pkc83
őstag
Én nem tudom,hogy mások hogyan gondolkodnak de ha én például egy 1080p kártyát akarok venni mondjuk 200k környékén akkor engem az teljesen hidegen hagy,hogy a legfelső szegmensben kinek milyen kártyája van a piacon. Például annó azért vettem rx580-at a 1060 helyett mert jobbnak találtam, és rohadtul nem érdekelt,hogy egyébként ott volt a 1080Ti míg az Amd csak vega64-et meg később a Radeon VII-et tudta felmutatni. Jelenleg meg hasonló megfontolásból használok 3060Ti-t....
-
Jacek
veterán
Beka segge alatt mint Brand?
Nem tudom melyik vallalat allt bele a foldbe, melyikrok pletykaljaknhetente hogy szetdaraboljak, felvasaroljak.
Valszeg azert nem tortenik meg mert az am si adofizetok penzet bele tomik hovy ne szarja ossze magat, de az AMD van a beka segge alatt
Kb eljutottunk oda hogy mostmar jozsika a sarki pc poltban is az mondja hogy AMD ha versteve bemegy gepet venni

-
paprobert
őstag
válasz
bjasq99
üzenetére
Csak tippelek, de szerintem van egy hardveres QoS modul, ami kiegyensúlyozza a dolgot, valószínűleg a parancsmotorban.
Ez nekem egy lassan beérő fejlesztésnek tűnik amúgy.
Mikrobenchmarkban lehet villogni vele, hogy kétszámjegyű az előrelépés XY együttállása esetén, de valójában ez egy csendben, háttérben dolgozó funkció, ami a nagy képet nézve nem állítja a feje tetejére a papírformát. -
válasz
parandroid
üzenetére
Nem kell ebben végletesnek lenni szerintem egyből, nem az 2-3000 euros 5090 ről beszéltem hanem arról ha az AMD majd a 6070 ig vagy azv 5070 Superig tud( vagy tudott volna most) adni konkurenciát az nem jó marketing szemponjából.
Nem kell ebbe többet belelátni, mint amit írtam, világos amit írsz.
-
hahakocka
őstag
válasz
deathcrow42
üzenetére
AMD számtalanszor tudod és csökkentett is árat miért gondolod ő aki a GDDR6 miatt eleve több csökkentési lehetősőggel játszhat, nem fog most is ha pl NV csökkentene? De az NV-t már régen láttam csökkenteni

-
bjasq99
tag
Abu85 technikai kérdésem lenne, a dinamikus regiszter allokációhoz:
Mi történik abban az esetben ha a futtatott szálak peak regiszter használatai egyszerre is bekövetkeznek, ilyenkor tullépve az allokálható fizikai regiszterterületet (túllépi ilyenkor mindenképp hisz pont az a lényeg hogy nem minden thread lefoglalja a saját maximum regiszter igényét.) Gondolom ilyen esetekben néhány szál aki nem tud már regisztert foglalni, fel lesz függesztve, hisz nincs számukra fizikai regiszter, a kevesebb regiszter használatra meg nem lehet real timeba újra fordítani. Ezért gondolom, hogy a compiler csak jól megfontolt esetekben választja a dinamikus regiszter allokációt, statisztikai alapon amikor kicsi az esélye a peak regiszternyomások összeérésenek, azaz ha ezen peakek relative kicsik a teljes végrehajtás szempontjából. Úgyanakkor ezekből következik, hogy nem minden program fog jelentősen gyorsulni, főleg ray tracing esetén lesz hatásos ez a feature. Más esetekben meg lehet használni a statikus allokációt, amely más esetekben szerintem jobb hatásfokot is elérhet, és szerintem kisebb fogyasztást is, hisz a dinamikus regiszter allokációhoz kell szerintem egy cache tag szerű tároló, ami nyilvántartja, hogy melyik cache üres, és aminek a müködése nyilván árammal jár. Erősitsd meg esetleg ezt is ha tudod, kiváncsi vagyok, hogy müködik az üres regiszterk nyilvántartása, szerintem ez csakis hardveres lehet. -
parandroid
félisten
Én őszintén szólva nem tudok rájuk haragudni, hogy nem mentek bele az 1500-2000 eurós szegmensben a faszméregetésbe. Biztosan veszik majd ezeket a VGA-kat is, de azért ez teljesen nem normális szint átlag gamernek. Még itt, nyugaton sem, pedig azért itt kicsit mások az anyagi keretek...
p
-
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Az ok,de te is tudod hogy ez most egyfajta ajéndék vagy nem is tudom minek hívjam,nem jó kiejezés nekik az Nvidiától.
Ha a szokásos 30-40 % előrelépést csináltak volna az összes SKu val, akkor most a RTX 5070 lenne a 9070 XT mellett.
Szóval ne essen már ez alá.
Most az 5080 és 5070 Ti sem lépett túl nagyot de jelenleg az 5070 Ti vel vannak versenybe a 7900XTX a 80 as kártyáig jó volt.
Nem lenne jó marketing , vevői megítélés szempontból. Ha egy Nvidia xx70 kártya jelentené a konkurecia tetejét. ( Most ez egy xx70 TI, ezelött egy 80 volt, félek ha kijön a Super vagy valami akkor ez egy 70 lesz) -
S_x96x_S
addikt
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
> Ebben a szegmensben meg plane igaz,
> h inkabb kifizetik az nV felárát, vagy vesz gyengebbet de akkor is nvidiat.hamarosan jönnek az nvidia CPU-k;
"Nvidia's long-awaited Arm-based chip for PCs reportedly spotted running Geekbench very badly"> nem engedheti el buntetlenul az AMD a csucskategoriat,
> mert maga a flagship arazza be magat a brandeA jó ár-teljesítmény sokkal fontosabb annál,
hogy legyen egy kirakat flagship amit nem sokan vesznek. -
canadaa
tag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Laikus aki nem néz utána azt sem tudja hogy intel vagy amd cpu van-e a gépben. Nem találkozol te felhasználókkal látom.
-
ggbuffon1897
őstag
Ha atlaguser/laikus aki nem a phn vagy valamelyik szakmai topikon legel egesz nap valszeg nem az amdt tartja erosebb brandnek meg most sem.
Es a piacon tobb van az ilyenekbol. Pont.
Az h az amd emelkedo statuszban van, senki nem cafolta. Annyit mondtam h az intel szenvedese ellenere nem ugy van h hirtelen kiharapnak 50%ot a piacbol.
Es vga fronton is erre probaltam utalni. Hiaba vannak jo termekeik ha az nV konstans evek ota hozza a jobb felhasznaloi elmenyt. Ebben a szegmensben meg plane igaz, h inkabb kifizetik az nV felárát, vagy vesz gyengebbet de akkor is nvidiat.
Erre irtam mar jopar hozzaszolassal ezelott is, h nem engedheti el buntetlenul az AMD a csucskategoriat, mert maga a flagship arazza be magat a brandet. Vagy legalabbis jokora arelonyt es teljesitmenyfolenyt kell mutatni a konkurens ellen (jelen helyzetben az 5070ti/5070) ellen.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
> 6 ev alatt szereztek +20% market share-t.
de milyen áron tartotta meg az Intel a market share-t ?
> Mit kellene ezen alatamasztanom? Ettol meg mindig 70-30..
veszteséggel - be lehet teriteni a piacot; mert az Intel öntődéknek működnie kell,
de ez nem fenntartható. ( és pályázható az INTEL CEO - helye )Amúgy az N100 - al el van árasztva a piac. és annyira nem is olyan rossz.
( persze ez se fenntartható, ha nem lesz gyökeres változás ) -
Pkc83
őstag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
"Annyit mondtam h a ryzenek barmilyen jol is sikerultek, rohadt nehez dolguk van a piacon."
Nem te nem ezt mondtad hanem ezt:"Az amd mint brand a béka segge alatt van. Ez a cpu fronton is tetten érhető, hiába csinálnak papiron jobb termeket."
A kettő nem ugyanaz.
"De mondjuk mar kezdem megszokni h itthon kb minden fronton az nyert igazabol aki hatrebb van..ertjuk
"
Én viszont nem állítottam,hogy az Amd piacvezető lenne cpu fronton csupán azt,hogy ha lassan is de pont az ellenkező irányba haladnak mint ahogy te azt állítottad. -
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Amire mindenki reagált az valójában ez, amit mondtál: "Ez a cpu fronton is tetten érhető, hiába csinálnak papiron jobb termeket."
Méghogy nem egy elvakult fanboy vagy.
6 év alatt +20% egyébként kiemelkedő eredmény egy alattomos gyakorlatot használó monopol cég ellenében.
-
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Az AMD siman orulne, ha stabilan 25% korul lenne a piaci reszesedese a dgpu fronton - ezt en meg nem latom tőle.
Amíg az RTX egyértelműen jobb kártya (gaming, rt, productivity, DLSS) addig a Radeon ezúttal is csak ár/érték arányban tud jót felmutatni, most az rt és fsr közelebb került az Nvidiához, de nem tudjuk, hogy a piac és a játékosok hogy döntenek.
Jah és az Nvidia egy kis árcsökkentéssel az 5070-n erősen kifoghatja az 9070-ből a szelet (valszeg megteszi), és ugyanez az 5070Ti vs 9070XT esetén.
-
ggbuffon1897
őstag
Annyit mondtam h a ryzenek barmilyen jol is sikerultek, rohadt nehez dolguk van a piacon.
6 ev alatt szereztek +20% market share-t.
Mit kellene ezen alatamasztanom? Ettol meg mindig 70-30..
De mondjuk mar kezdem megszokni h itthon kb minden fronton az nyert igazabol aki hatrebb van..ertjuk
-
válasz
Quadgame94
üzenetére
Túl sokan nem is vesznek. Meg kell nézni bármelyik best seller listát és ez már hónapok, de talán már 2 éve így van. AMD egyeduralom van CPU fronton. Intel a megkérdőjelezhető módszereivel az OEM eladásokkal tudja tartani magát úgy-ahogy, de ahogy a market share grafikonokból és a tőzsdei fogadtatásából is látszik még így sem megy neki. (Meg is érdemli annak ellenére, hogy engem is érint mivel INTC részvényeim is vannak
) -
Sundesz
addikt
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Az összes nagy kereskedő oldalon top 10-ből 8 AMD CPU és ez a trend egy ideje tart. Sőt 2024 év végen Amazon Top 10 csak AMD volt. Ha nem lenne brand érték, akkor nem ezt látnánk. Lassan nagyon alaposan meg kell indokolni, hogy miért vegyen valaki Intelt (talán csak munka).
Abban igazad van, hogy a Radeon még messze van ettől és jó lenne hasonló lépteket látni. Ha az NV nem hozza be az AI-t, Ray Tracing-et és DLSS-t a piacra akkor nem lépnek így el (szép húzás volt).
-
Pkc83
őstag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Akkor nézzük a tiédet.
Szerintem ez sem téged támaszt alá. Ugye azért még meg tudod különböztetni,hogy melyik esik és melyik növekszik?
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
mozesapo
üzenetére
Pont arrol elmelkedtunk h mi segithetne az amd dgpu helyzeten.
En azt mondtam h maga a brand a beka segge alatt van, fuggetlenul attol h teljesitmenyben hol van.
De ne kelljen mar ezt elmagyaraznom 2025ben, ahol pl az iphone-ak meg mindig maga a brand a legnagyobb huzoereje, mert minden mas innovativ dologban mar 6-7eve minimum melleert a tobbi gyarto (vagy le is hagyta a francba)
Igenis sokat szamit, es nagyon sokat tett azert az amd vga reszlege h a vasarloi bizalom elszalljon.
-
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Úristen te hány éves kisgyerek vagy? Papíron? Leszakad a vakbelem a röhögéstől

-
válasz
Busterftw
üzenetére
Amilyen jó az AMD gaming CPU fronton, teljesen ellentét a GPU fronton.
Ez a gen jónak tűnik, és a kövi gen is ugyanilyen jónak kell lennie ahhoz, hogy értelmes (mondjuk 30%) részesedést kaparjon ki az AMD. Jah és szoftveresen is kell fejlődniük, pár újabb antilag cheat-ban botrány nem nagyon kéne.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Passmark talán, ami tényleg nem a legjobb felmérés.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Én ezt nem így látom, az AMD-nek pont egy "Ryzen moment" kellene vga piacon.
Konzisztensen hozni generációkon át egy jobb, valós, ténylegesen jó áru alternatívát. Ott is volt Intelnél "monopólium", amit sikeresen ezzel meg tudtak törni.
-
Quadgame94
őstag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Te mégis mi az anyámról beszélsz? A kommentjeid alapján brutalisan inkompetens vagy. Mit tett 10 év alatt az AMD? Hát mondjuk 3 USD / részvényről 100 USD / részvényre emelkedett. Market cap 2014: 2 milliárd v 2025: 160 milliárd. Ha fogalmatlan vagy akkor ne írj azakmai topicba mert csak nevetség tárgya leszel.
-
Pkc83
őstag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére

Nekem azért ez nem tűnik úgy,hogy a béka segge alatt lenne. sőt inkább azt mutatja,hogy az Intel tart arra felé. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
>>"A piac 700 dollár felett 15%-nál nem nagyobb az AMD adatai szerint"
> Igen, mert az AMD nincs jobban jelen ebben a szegmensben.ha a TAM [Total Addressable Market] -ot célozzák,
akkor mindegy - hogy MOST - hol vannak jelen.
A TAM a teljes, még kiaknázatlan potenciális piacot mutatja,
míg a (JPR) statisztikái a már realizált értékesítéseket mérik.múlt vs. lehetőség.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano
üzenetére
a feltételezett nagyobb lapkára lehetett volna gddr7 vezérlőt pakolni és akkor megvan a sávszél ; szvsz egy 80 esetleg 96 CU-s cucc már hozhatta volna az 5080+ teljesitmenyt ; a nepek meg pengették volna vastagon a 700+ dollárokat. Kivancsi leszek a tuningos eredmenyekre ; aszonta ABU van benne 4-500Mhz ; az a 3GHz peak mellett is 15% ; nomeg mondjuk a 3 Ghz feletti orajelre rangatott 9070 -re is ; ha a nagyobbik tud ilyen orajelet, akkor a kisebbik is megfuthatja ezt.
-
mozesapo
tag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Ennek a böffentésnek mi köze is van a Topik címéhez? Ha nem tudsz értelmesen hozzászólni, van pár nvidiás fórum, oda mehetsz!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios Neo 16 PHN16 notebook-i9 13900HX 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 8GB W11
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4050
- Bontatlan! Mega AKCIÓ! 2028.12.11 Gari! Apple Macbook Air 15.3 M4! 10C/16GB/256GB
- ÚJÉVI AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3881
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest