Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-08-30 10:47:05

LOGOUT.hu

A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#63251) Raymond válasza Alogonomus (#63250) üzenetére


Raymond
félisten

Nem lehetne legalabb egy abszolut minimum alap ertelmi szintet megutni a hozzaszolasoknal es a logikanal amikor irsz vagy valaszolsz? Elkepesztoen faraszto tud ez lenni igy.

"Te pont azt magyaráztad, hogy szeptembertől emelkedtek az árak."

Nem azt magyaraztam, ezt irtam - "az arak szeptember kozepe es vege korul kezdtek emelkedni". Es ahogy irtam akkor ugrottak meg igazan miutan a szankciok be lettek jelentve. Ez a 42. heten volt. Mit is latsz azon a darabszamos listan ott? :U Eleve csokkennek hetrol hetre es a 42. het utan pedig rohamosan. Akkor most mit is akartal mondani? "Renduletlenul fogytak"? Erdekes definicioja ez a "renduletlenul"-nek.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#63252) b. válasza Alogonomus (#63250) üzenetére


b.
félisten

Nem estek vissza,nem ez a jó megfogalmazás.1 bolt alapján vonsz le következtetést.Épp az a lényeg hogy nincs 4090 kártya mert hiánycikk kezd lenni.Vannak boltok,ahol 24 típus helyett 3-4 kapható, emelt áron ami egy 2000 dollaros kártyánál nem mindegy kategória.Tehát valós következtetést akkor tudnál levonni ha több helyről lennének adatok és lenne kártya a boltokban.
Magyatul mindkét cég elad mindent most úgy hogy ,ráadásul emeltek az árakon,elcsalták a szinteket.Bejött a taktikájuk.AMD-t az Nvidia húzza magával folyamatosan az eladásokban,egyszer bánya egyszer AI ,mindegy ,szarrá kereseik magukat.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#63253) hokuszpk válasza S_x96x_S (#63240) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

biztos BF volt a 7800XT -re.

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#63254) Alogonomus válasza Raymond (#63251) üzenetére


Alogonomus
őstag

"Nem lehetne legalabb egy abszolut minimum alap ertelmi szintet megutni a hozzaszolasoknal es a logikanal amikor irsz vagy valaszolsz?"

Hát ha már személyeskedésbe fordulunk, akkor az ékezetes betűkkel igazán megismerkedhettél volna mostanra, és egy magyar nyelvű fórumban azokat használnod is illene. :((
Egy 7 éves gyerek is képes erre, akkora értelmi szinttel remélem azért még te is rendelkezel...

[ Szerkesztve ]

(#63255) Raymond válasza hokuszpk (#63253) üzenetére


Raymond
félisten

Nem, a 7800XT vezeti ott a listat a megjelenese utanni masodik vagy harmadik hettol amikor miutan stabilizalodott az ellatas.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#63256) hokuszpk válasza b. (#63247) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

en még varok egy szep javulast az AMD 7xxx -tol ; jelenleg az elmeleti fp16/fp32 teljesitmenyuk toredeket tudjak kipreselni magukbol ; vagy nagyon elqrtak a hw dizajnt vagy a regi meghajto messze nem optimalis ezekre a gpukra ; papiron a 7600 elmeleti szamitasi teljesitmenye a 6800XT -vel vetekszik ( fp16 : 41.5 vs 43.5 ; fp32 : 20.75 vs 21.75 TFlops ) gyakorlatban meg a 6700XT -t nem tudja megfogni.

ha ez bejon mondjuk az idei nagy driverfrissitesnel ( már ha lesz, ilyenkor szokott... ), akkor a 7900XT is embargos lesz hamar.

[ Szerkesztve ]

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#63257) Busterftw válasza Alogonomus (#63254) üzenetére


Busterftw
veterán

Milyen magyar nyelvu? :DDD

(#63258) szmörlock007 válasza hokuszpk (#63256) üzenetére


szmörlock007
aktív tag

Mert, akárcsak mint az Nvidiánál az Ampere óta, a feldolgozók csak fele az ami mindig képes működni, a másik fele (Nvidiánál co-issue, amd-nél dual-issue) csak akkor ha minden optimális. Anno az Ampere kártyák is messze nem hozták az ugyanannyi tflops-al rendelkező előző genes turing tempóját, az Amd most lépte meg ezt az Rdna2-Rdna3 váltásnál. Esetleg még a kihasználáson reszelhetnek de nagy gyorsulást felesleges várni, maximum csak egy-egy játék esetén direkt optimalizálással.

[ Szerkesztve ]

(#63259) hokuszpk válasza szmörlock007 (#63258) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

oke, ha aztlatják, hogy NV -nel csak akkor hoz plusz, ha a csillagok egyuttalnak es kemeny meloval cimenkent ragyurnak, akkor mi a turoert teszik bele ? ennyire hulyek nemlehetnek, annyi tranyobol kijott volna tippre legalabb +25% core.

[ Szerkesztve ]

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#63260) b. válasza hokuszpk (#63256) üzenetére


b.
félisten

Igen épp a Tom's cikk elemzi. A tensor magok miatt az Ada sajnos alapból erős gépi tanulásra.

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#63261) S_x96x_S válasza b. (#63260) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> A tensor magok miatt az Ada sajnos alapból erős gépi tanulásra.

És az nVidia megkapta az első szóbeli figyelmeztetését, az USA nem engedi hogy az nVidia megkerülje a tilalmat ...
"If you redesign a chip around a particular cut line that enables them to do AI, I'm going to control it the very next day," Raimondo said in a forum.
( link )

Elképzelhető, hogy ezek után a gaming és az AI
élesebben szétválik mint a CDNA vs. RDNA.

Persze a Kínai AI szankció hosszú távon az AMD-nek se jó.

Mottó: "A verseny jó!"

(#63262) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

AI Alliance ..
https://thealliance.ai/
Az AMD ( Intel, Meta, Sony, .. ) tagja,
az nVidia nem.

Lisa Su, AMD CEO and Chair: “At AMD, we are committed to advancing technology through collaboration. The history of our industry highlights how open, standards-based development leveraging the capabilities of the entire industry both accelerate innovation and ensure technology advances have the largest positive impact. By embracing open standards and transparency across all aspects of the rapidly developing AI ecosystem, we can help ensure the transformational benefits of responsible AI are broadly available. We are proud to join with other industry leaders as a founding member of the AI Alliance and look forward to working together to ensure the rapid advances in AI are a force for positive change.”

Mottó: "A verseny jó!"

(#63263) PuMbA válasza S_x96x_S (#63262) üzenetére


PuMbA
titán

Új hozzászólás akart lenni :)

Az RT sebesség nem javulása után újabb érdekesség a Navi 33-mal (RX 7600) kapcsolatban. A legújabb driverrel nem kapta meg a Hardware Accelerated GPU Scheduling (HAGS) funkciót, mint a 7000-res széria többi tagja.

[ Szerkesztve ]

(#63264) Abu85 válasza PuMbA (#63263) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Mert arra még nem tesztelték. Eleve a HAGS-nak a WDDM 3 után lesz értelme. Addig az csak egy használhatatlan fícsőr. Azért van ott, hogy a Microsoft telemetriaadatokat gyűjtsön a gépekről. Más haszna ma nincs. Akkor lesz haszna, amikor a WDDM átalakul úgy, hogy bevezetésre kerül a QoS. De ez leghamarabb a Windows 12-ben jön, sőt, az újabb hírek szerint megjelenéskor nem, hanem valamikor később, mert nem elégségesek még a gyűjtött adatok a gépekről. Ezért is rágja a Microsoft a gyártók fülét, hogy engedélyezzék, mert ha a telemetria nem tud adatokat gyűjteni, akkor csúsztatni kell a QoS bevezetését.

Ez a funkció egyébként arról szól, hogy két, GPU-t terhelő programot futtathatsz úgy, ahogy a CPU-kat terhelő programokat, de a QoS nélkül ez hasztalan, mert nincs mit ütemeznie a funkciónak, elvégre zömében egy játékot futtattok és kész. A HAGS azt teszi lehetővé, hogy 3-4, vagy 10 játékot futtassatok ugyanazon a GPU-n, miközben a teljesítményvesztés nem lesz aránytalanul nagy. Ez a funkció ezért teljesen félre van értve. Sokan azt várják tőle, hogy majd egy programban javul a teljesítmény, de valójában nem. A változás 1-3% között lesz egy program erejéig, vagy gyorsulásban vagy lassulásban.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#63265) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

A Ryzen 8040 -es frissített APU-k nál az AI/XDNA NPU rész eléggé fel lett turbózva ..
10 TOPS -> 16 TOPS -ra
( videocardz )

Mottó: "A verseny jó!"

(#63266) PuMbA válasza Abu85 (#63264) üzenetére


PuMbA
titán

Akkor lényegtelen :)

(#63267) hokuszpk válasza Abu85 (#63264) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

"A HAGS azt teszi lehetővé, hogy 3-4, vagy 10 játékot futtassatok ugyanazon a GPU-n, miközben a teljesítményvesztés nem lesz aránytalanul nagy."

namostakkor minek raktak bele ? ki volt az az agyament, akiszerint egyszerre 2-3 jatekkal jatszom ? Nincs 8 szemem es kezem. Persze felhoszolgaltatoknak ez tokjolesz, meg esetleg a pro kartyak felhasznaloinak ; de otthoni gemelesre elegge nincs rá szükség. 1-2 spec. esetben futtatunk parhuzamosan programokat a gpun, mondjuk amikor a topaz parhuzamosan ket videot skalaz fel vagy ilyesmi, de ez elegge ritka, ahhoz, hogy ennyi tranzisztort elbasszanak.

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#63268) PuMbA


PuMbA
titán

Grand Theft Auto 6 - DF Direct GTA 6 Special - Trailer 1 Tech Breakdown

Nyami dolgok vannak benne :) A legérdekesebb az lesz, hogy a konzolban lévő egyedi RDNA 2-n hogy oldották meg az RT globális megvilágítást (GI) és az RT tükröződéseket. Hibrid megoldásnak néz ki, mint az Uborka szoft-nál, ugyanis mintha egy bizonyos távolság után már nem lenne RT GI. RT árnyékok nincsenek.

Megszámolták a pixeleket is, jelenleg dinamikus 1440p és 30 fps-nek néz ki a cél. Ja és még a részletes haj szimuláció minden egyes karakteren, illetve a népsűrűség se semmi.

[ Szerkesztve ]

(#63269) bitblueduck válasza hokuszpk (#63267) üzenetére


bitblueduck
senior tag

Geforce now?

An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.

(#63270) hokuszpk válasza bitblueduck (#63269) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

AMD alapokon ;]

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#63271) Abu85 válasza hokuszpk (#63267) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

A GPU nem csak játékra használható, és ahogy nő ezeknek az alkalmazásoknak a száma, úgy válik egyre fontosabbá, hogy ne omoljon össze két GPGPU-s programtól a teljesítmény. Ezért csinálja ezt a Microsoft.

Ez leginkább az AI-nál lesz hasznos, mert a háttérben futhatnak AI programok, miközben valaki játszik. Nem mindegy, hogy a játékban a sebességvesztés 20-30% lesz, vagy 400-600%, amennyi manapság szokott lenni.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#63272) bitblueduck válasza hokuszpk (#63270) üzenetére


bitblueduck
senior tag

Use case-re gondoltam. 1 gpu kiszolgálhat x embert ha nem valami nextgen aaa cucc fut

An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.

(#63273) Abu85 válasza bitblueduck (#63272) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Felhőbe inkább a virtualizáció a hasznos.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#63274) Alogonomus válasza hokuszpk (#63267) üzenetére


Alogonomus
őstag

Például valaki streameli is a játékát, és közben esetleg rákapcsolna még egy ReLive típusú folyamatot is. Ekkor egyszerre használná a kártyát a játék, a streaming szoftver, és mellé bejönne a driver irányából is egy második kódolási folyamat. Ja és persze az RSR/NIS is egy plusz folyamat lehet.

(#63275) PuMbA


PuMbA
titán

Has AMD Fixed FSR 3 Frame Generation?

Nnyaa, valamit csinált az AMD :) Az FSR minősége és frame pacing megjavult, már nagyon közel van a DLSS-hez. Érdekes módon a UI-jal itt is elég szembeötlő problémák vannak, mint az NVIDIA-nál, hiába van erre elvileg külön megoldás az FSR 3-ban.

[ Szerkesztve ]

(#63276) paprobert válasza PuMbA (#63275) üzenetére


paprobert
senior tag

Kezd használhatóvá összeállni az FSR3. :K
Ez nagyon jó hír.

640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

(#63277) PuMbA válasza paprobert (#63276) üzenetére


PuMbA
titán

Jaja, bár az UI gondok azért még megoldandó feladat. Az idle fogyasztást is orvosolták: AMD RX 7000-series' high idle power draw finally appears to be fixed with the latest 23.12.1 drivers :)

Micsoda év befejezés, AMD is on a roll.

[ Szerkesztve ]

(#63278) Raymond


Raymond
félisten

Ahogy nezem a napokban (vagy max karacsony elott) kifogynak a 6800-as kartyak a piacrol, de meg van egy utolso hurra (szerintem) aranylag jo arakkal ha valakit tenyleg nem erdekel az RT (Mindfactory):

499EUR - XFX Radeon RX 6800 XT Speedster MERC 319 [link]

429EUR - XFX Radeon RX 6800 SWFT 319 Core Gaming [link]

Mondjuk az utobbi volt mar 399-ert is az elozo ket heten, lehet hogy visszamegy meg oda vagy lehet elfogynak ezek igy is, de a 499-es 6800XT egyebkent is sokkal jobb ajanlat. Igaz csak 40EUR-t lehet "sporolni" az 539-es 7800XT-vel osszevetve, a 6800-al pedig meg annyit se a 7700XT-hez kepest. Ott a 399 vs. 460-4770-hez kepest a mult heten de az mar nincs.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#63279) PuMbA válasza Raymond (#63278) üzenetére


PuMbA
titán

Hát igen, én se tudom, hogy mennyire érik meg ezek most. Jövő február-márciusra a 7700XT és 7800XT árai esni fognak, ahogy a 7900XTX és 7900XT-nél volt, mert az újdonság sarcnak vége, illetve eltűnik alóluk az olcsóbb, régebbi széria.

[ Szerkesztve ]

(#63280) Raymond válasza PuMbA (#63279) üzenetére


Raymond
félisten

Most nezem hogy az XFX-bol van meg 6950XT is 599-ert [link] Annak tenyleg semmi ertelme a 7800XT-k mellett. Es 5+ van raktaron, tehat minimum 6 egyennek kell vegigmenni a Warenkorb->Kaufen folyamatot hogy eltunjenek :) Nem hiszem hogy van 6 ember DE-ben vagy EU-ban aki ezt tudatosan vegigcsinalna :)

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#63281) S_x96x_S válasza S_x96x_S (#63240) üzenetére


S_x96x_S
őstag

https://twitter.com/TechEpiphanyYT/status/1733919739192197207

⚡️ GPU Retail Sales Week 49 (mindfactory)
🤞 7800 XT top, 4060 Ti rise, best ARC-week of year

ℹ️ Units
AMD: 3310 units sold, 60.51%, ASP: 530
Nvidia: 2105, 38.48%, ASP: 608
Intel: 55, 1.01%, ASP: 223

ℹ️ Revenue
AMD: 3310 units sold, 60.51%, ASP: 530
Nvidia: 2105, 38.48%, ASP: 608
Intel: 55, 1.01%, ASP: 223

ℹ️ Top Seller (SKU):
1. MSI GeForce RTX 3060 Ventus 2X OC
2. XFX Radeon RX 6750 XT Core Gaming
3. MSI GeForce RTX 4060 Ti Ventus 2X Black OC

Mottó: "A verseny jó!"

(#63282) PuMbA


PuMbA
titán

Additional PS5 Pro Specs and Details Potentially Leaked

"Architecture is RDNA3, but it's taking ray tracing improvements from RDNA4. BVH traversal will be handled by dedicated RT hardware rather than fully relying on the shaders. It will also include thread reordering to reduce data and execution divergence, something akin to Ada Lovelace SER and Intel Arc's TSU."

"50-60% rasterization uplift over Oberon and Oberon Plus, over twice the raw RT performance."

"XDNA2 NPU will be featured for the purpose of accelerating Sony's bespoke temporal machine learning upscaling technique. This will be one of the core focuses of the PS5 Pro, like we saw with checkboard rendering for the PS4 Pro. Temporally stable upscaled 4K output at higher than 30 FPS is the goal."

Érdekes dolog lesz ez, ha tényleg igaz :) Még Scott Herkelman mondta utoljára ugye, hogy igen, RT-ben gyengén állnak. Tudják. Kérdés, hogy tényleg elmennek-e ezen leírás alapján NVIDIA irányba, azaz dedikált külön RT hardverre. Ha igen, akkor tudjuk, hogy az NVIDIA nagyot alkotott.

[ Szerkesztve ]

(#63283) Abu85 válasza PuMbA (#63282) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Már most is dedikált hardver van RT-re a Radeonokban. Ez nem lesz újdonság.

De ez nem úgy működik, ahogy az a WCCFtech elképzeli. A PlayStation 5 API-ja eleve programozható bejárást támogat, tehát egy dedikált hardverrel nem is működne. Ezért baj, ha olyan ember talál ki pletykákat, aki nem is érti, hogy hogyan működik a Sony grafikus API-ja.

Amikor a Microsoft hozza a traversal shadert, akkor ezek a beépített fixfunkciós hardverek nem is fognak vele működni, mert maga a programozhatóság követeli meg, hogy a shaderekre építsen a rendszer.

XDNA2 NPU pedig nem tudom, hogy mire kellene a Sony-nak. Van egy GPU-juk 20 TOPS teljesítménnyel. Mi a túrónak nekik egy másik részegység? Olyan szinten hasztalan, hogy az hihetetlen. Ha ChatGPT-szerű megoldást akarnak lokálisan futtatni, akkor arra eleve alkalmas a mostani hardver, de kétlem, hogy ilyen megoldáson gondolkodnának. Felskálázni meg nem hasznos az AI. Egyetlen ma ismert felskálázó sem generál temporális tartalmat AI-val. Nyilván okkal. Tök hasztalan az AI ilyen célra. Túlságosan nagy ára lenne, hogy 10 GB-nyi neuronhálót csak úgy bedobnak a memóriába, és akkor lehet gazdálkodni a maradék 4 GB-ból minden másra. Nem véletlen, hogy ezt minden cég mellőzi.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#63284) PuMbA válasza Abu85 (#63283) üzenetére


PuMbA
titán

Á, értem :)

(#63285) Abu85 válasza PuMbA (#63284) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Olyat egyébként el tudok képzelni, hogy a mostani dizájnnal megnövelik a multiprocesszorok számát. Az reális opció, de változtatni az architektúrán nem fognak, mert már kész API-k és fejlesztőkörnyezetek vannak erre. Azokat nem érdemes újraírni. Arra ott lesz a PlayStation 6.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#63286) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

Kérdés: van valami szoftveres eltérés
az AMD Radeon PRO W7900 GPU vs RX 7900 XTX között?
( a nagyobb memória és az ECC -t egyszerűen ki lehet szúrni, de valami más? )

és hátha akit érdekel:
---------------
Introducing the AMD Pervasive AI Developer Contest!
Fueling Groundbreaking Innovations
Total prize pool of $160,000
https://www.hackster.io/contests/amd2023
Submissions close in 173 days
Ends on May 31, 2024 at 11:59 PM PDT

- Category 1: Generative AI with AMD GPUs
---- AMD Instinct MI210 Accelerator via Cloud Access or AMD Radeon PRO W7900 GPU
---- Use AMD ROCm Software
- Category 2: Robotics AI with AMD KRIA™ KR260 Robotics Starter Kit
- Category 3: PC AI with AMD Ryzen™ AI

"
Welcome to the AMD Pervasive AI Developer Contest, where developers like you have the opportunity to create innovative AI projects for a chance to win cash prizes! AMD is extending its AI reach to hardware, software, and AI developers across diverse industries including data centers, client workstations & laptops, industrial, gaming, and automotive! AI powers groundbreaking innovations, fueling a wave of intelligent and efficient applications that can change the world for the better.
This year, AMD is challenging AI developers to create innovative projects on select AMD hardware, and compete in three exciting categories: Generative AI, Robotics AI, and PC AI. Each category will have a top prize of $10,000 USD and additional prizes for second- and third-place winners.
To foster innovation in academia, the AMD University Program is offering a special $2,500 USD cash prize to one winning project submitted by a university student. We also are offering a “Women in Technology” award with a cash prize of $2,500 USD. Teams composed of a majority (50% or more) of women are eligible to submit their projects for this prize, in addition to the three regular contest categories.
By joining the AMD Pervasive AI Developer Contest, you not only get the opportunity to compete for multiple cash prizes, but you will be able to engage with AMD technical experts, connect with fellow developers, showcase your ability and innovations to a broader audience, and gain practical experience by working on real-world challenges.
Your contributions and solutions may have a tangible impact on the advancement of technology and how it is applied in various industries."

Mottó: "A verseny jó!"

(#63287) S_x96x_S válasza Abu85 (#63283) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> XDNA2 NPU pedig nem tudom, hogy mire kellene a Sony-nak.
> Van egy GPU-juk 20 TOPS teljesítménnyel. Mi a túrónak nekik egy másik részegység?

( vak okoskodás / találgatás )

1.) Szerződésbeli dolgok ..
Lehet, hogy ez is a javasolt( ~kötelező) AMD csomagajánlat része volt.

2.) Fejlesztői stratégia
.. a játékfejlesztők könnyen fejleszthető hw- preferálnak. Ez a cell tanulsága. Ha az XBOX és a Desktop AMD - XDNA2 irányba megy, és az a jövő .. Akkor csak a váltás időpontja érdekes .. most vagy a rákövetkező generációnál.

2.) Műszaki okok
Talán az XDNA2 NPU valószínűleg magasabb teljesítményű és rugalmasabb lehetőségeket kínál az AI és ML feladatokhoz, mivel ezeket a chippeket kifejezetten a széles körű ipari alkalmazásokra tervezték.
A PS5 NPU meg főleg játékkonzol célcsip más fókusszal.
Ha annak az erőforrását elhasználják a mostani grafikai engine-ek ..
akkor LLM -re és beszédfelismerésre nem marad kakaó ..
Persze fel lehetne turbózni, de erőss átalakítást igényel ..

Mottó: "A verseny jó!"

(#63288) Alogonomus válasza PuMbA (#63282) üzenetére


Alogonomus
őstag

A dedikált külön hardver alapvetően valóban segíti az eladásokat, de a jelenlegi kínai kitiltások kapcsán valószínűleg pont az a dedikált külön hardver okozza az Nvidia gondjait. Már az RTX 3090-eket is építik át szerverkártyának, miközben az annál erősebb Navi 31-es kártyák köszönik szépen a konkurenciától megtisztult kínai piacot.
Ahogy le is írják. "While the AMD RDNA 3 architecture did add some AI processing cores, they're not nearly as numerous or potent as Nvidia's Tensor cores. As an example, the RTX 4090 has up to 330 TFLOPS of FP16 throughput, while the RX 7900 XTX only offers up to 123 TFLOPS of FP16 compute."
Az RTX 4090 D kapcsán történteket és az amerikai politika általános irányát elnézve az RTX 4080 Super, de talán még az állítólag szintén AD103-as és 256 bites RTX 4070 Ti Super kínai forgalmazása is betiltásra kerülhet a dedikált hardver miatt.

Jelenleg erre a helyzetre nagyon igaznak tűnik az a mondás, hogy a kevesebb néha több.

(#63289) Raymond


Raymond
félisten

CB: Radeon RX Vega 56, 5700 XT, 6700 XT & 7800 XT im Vergleich

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#63290) Devid_81 válasza Raymond (#63289) üzenetére


Devid_81
nagyúr

Az a 7800XT elegge kilog a sorbol, de legalabb gyorsabb mindegyiktol :)

...

(#63291) Raymond válasza Devid_81 (#63290) üzenetére


Raymond
félisten

Nem log ki, csak az AMD ugyanugy higitotta a nevezest mint az NV. Ha nem tettek volna akkor a 7800XT lenne most a 7700XT.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#63292) PuMbA válasza Raymond (#63291) üzenetére


PuMbA
titán

Ez biztos? A 6700XT-hez képest a 7700XT az előző generációs 6800 sebességét hozza, tehát lett egy 25% körüli sebesség előrelépés azonos elnevezési szinten. Emiatt nem tűnik nekem hígításnak. A 7800XT már közel 50%-kal gyorsabb egy 6700XT-nél.

[ Szerkesztve ]

(#63293) Raymond válasza PuMbA (#63292) üzenetére


Raymond
félisten

Az OK hogy nagy az elorelepes, es az lehetett volna az elozo nevezektan hasznalataval is, de akkor nem lehetett volna az arrat kitolni. Itt a ket full (nem megvagott) performance chip van osszehasonlitva, tehat Navi22 vs Navi32. Az RDNA1-nel nem volt csucs chip mert azt mondta az AMD hogy akkor az nem lesz de a Navi10-es 5700XT szepen beleillik a sorba.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#63294) Raymond válasza PuMbA (#63292) üzenetére


Raymond
félisten

Tablazatban a higitas vagy inkabb atcsusztatas hogy vilagosabb legyen:

Family RDNA2 RDNA3
----------------------------------
Navi x3c 6600 7500XT*
Navi x3f 6600XT/6650XT 7600
Navi x2c 6700 7700XT
Navi x2f 6700XT/6650XT 7800XT
Navi x1c 6800/6800XT 7900XT
Navi x1f 6900XT/6950XT 7900XTX

c = cut; f = full; * = meg nem jelent meg

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#63295) Yutani válasza Raymond (#63294) üzenetére


Yutani
nagyúr

Már azért az RDNA2 csúcs is megúszós volt egyetlen GPU vagdosásával.

#tarcsad

(#63296) Raymond válasza Yutani (#63295) üzenetére


Raymond
félisten

De abban legalabb nem volt akkora kavaras a nevekkel. Na meg azokban az idokben voltak olyan oruletek is mint a 3080-12GB/3080Ti/3090/3090Ti :) Egyebkent job lett volna szetvalasztani az egyik kategoriat meg, de nem igazan Pitbull-os (mr. worldwide) a GRE kartya igy eredetileg hagytam, de igy nezne ki jobban inkabb:

Family RDNA2 RDNA3
-------------------------------------------
Navi x3c 6600 7500XT* 7600
Navi x3f 6600XT/6650XT 7600 7600XT
Navi x2c 6700 7700XT 7700
Navi x2f 6700XT/6750XT 7800XT 7700XT
Navi x1c 6800 7900GRE 7800
Navi x1c 6800XT 7900XT 7800XT
Navi x1f 6900XT/6950XT 7900XTX 7900XT

(a 6750XT eliras is javitva)

Az utolso oszlopban van hogyan kene kineznie a neveknek ha nem kavarnak.

[ Szerkesztve ]

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#63297) PuMbA válasza Raymond (#63294) üzenetére


PuMbA
titán

Ez tényleg igaz, de azt azért érdemes megemlíteni, hogy a memória alrendszer erősen megváltozott a chipek között :) A 6700XT 192 biten van, a 7800XT meg 256 biten.

[ Szerkesztve ]

(#63298) Raymond válasza PuMbA (#63297) üzenetére


Raymond
félisten

Arra leszek egyebkent meg kivancsi hogy mennyi 6750XT/6700XT van meg a paicon mert az utodjuk meg pletyka szintjen se letezik es per pillanat ez a helyzet az AMD kartyakkal:

1050 - 950 7900XTX
850 - 800 7900XT
590 - 530 7800XT
520 - 470 7700XT
450 - 370 6750XT
370 - 340 6700XT
320 - 280 7600
220 - 200 6600

A 6600 mer inkabb fogyoban van es gondolom jovo ev elejen oda jon majd a 7500XT, de hogy mi jon majd es mikor a 320EUR es 470EUR tatongo urbe miutan a 6000-es kartyak elfogytak az meg kerdeses.

Egyebkent nem csoda hogy a 7800XT-t viszik mint a cukrot, van mar jopar ajanlat 530-540 aron is.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#63299) PuMbA válasza Raymond (#63298) üzenetére


PuMbA
titán

A 7700XT fog lemenni a 6700XT helyére, hiszen most úgy van árazva, hogy upsell legyen a 7800XT fele :) Elég megnézni a Mindfactory eladásokat. 9x annyi 7800XT-t adnak el, mint 7700XT-t. Ez az AMD-nek így tökéletes pénzszerzés jelenleg, amíg ki nem fut a 6700XT.

Amúgy elég vicces visszagondolni a tavalyi találgatásokra, hogy tavasszal már kifogy az RDNA2 raktár :DDD 6800-ak, 6700-ak, 6600-ak mindenhol.

[ Szerkesztve ]

(#63300) Hellwhatever


Hellwhatever
aktív tag

Abu, Radeon refresh-ről tudni valamit azon kívül hogy érkezik valamikor?
Szemezek a piros oldallal megint, ha jönne egy 7950XTX hasonló előrelépéssel mint a 6950XT volt lehet el is döntené a dolgot.

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.