Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MaxxDamage: (TongFang) Medion Erazer Beast 16 X1 benchmark
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- N€T0X|N: VGA-im eddig - képekkel bővítve
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
-
LOGOUT
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
jovás
senior tag
válasz
Gróf...
üzenetére
Olvass vissza a topicban, évek óta erről megy a vita, nyavajgás. Ez a Rzen sajátossága, sem a fogyasztásra, sem az életartamra nincs káros befolyása, és ha ez NEKED NEM FOGADHATÓ EL, akkor neked az Intel proci lesz a barátod.

Nemsokára jönnek a szaki, akik jobban elmagyarázzák a lényeget.
-
-
Ribi
nagyúr
válasz
Gróf...
üzenetére
Szerinted kit néznek hülyének, ha meg is veszik a horror áron adott cuccokat? Hmm?
Annak nézik az embert ami. Azért mert van aki megteheti még nem lesz hülye, max más nem engedheti meg magának. Ha kis is fizetik meg pláne. Ők lennének a hülyék ha nem használnák ki a helyzetet. Persze nyafogni egyszerűbb.
Nem védem a boltot, de nagyon unalmas, hogy állandóan lehülyézitek a boltot akik csak többet keresnek azokon akiken lehet. Van még pár bolt. -
HSM
félisten
válasz
Gróf...
üzenetére
Miért ne lenne pihenése? Ugyanúgy tudja áramtalanítani a nem használt magokat, és az órajel csökkentésnek sincs elméleti akadálya, bár arról ellentétes dolgokat mutat nálam a HWiNFO és a Ryzen Master.
(#26517) fudi2002: Nálam is 1,35V-ot ad magának AVX-es (FMA3) prime95 alatt [link] . Engem nemrég még érdekes módon arról győzködtetetek nagy erőkkel, hogy ez teljesen jó így.

Ettől függetlenül természetesen eszem ágában sincs így használni, 4,2Ghz allcore 1,23V-on jár azóta is.
-
válasz
Gróf...
üzenetére
félve folyok bele ebbe a drámába ... DE nem igazán értelek .
Senki nem oktatott ki , a képeségeidről fogalmam sincs , egyszerűen annyi történt , hogy pár gondolattal ki egészítettem a mondandód, hogy ebből hogy hoztad össze mindazt amit le írtál ... megmondom tök őszintén fogalmam sincs
Szerintem igyál egy sört és alud ki magad .peace!
-
válasz
Gróf...
üzenetére
pár gondolat hozzá:
- aki munkára használja a gépét és kell neki az AVX annak ez elég jó és egyszerű megoldás
renderelésel spórolhat órákat (nálam ez nem fasz méregetés)
-Bios tuning bonyolultabb mint ez
-kb aki amúgy sem tuningolt semmit nem kell semmit átállítani biosba max a virtualizációt le tiltani. nem hiszem, hogy ez fárasztó. A másik megoldás F9 enter és vissza áll minden eredetire, az oc-s állapotot meg amúgy is le lehet menteni!
- emberünk meg annyit írt ,hogy csak stabil ram tuninngal álljon neki mindenki az ocnak mert ,ha instabil a gép szarra se jó a program ,de ez logikus is szerintem.Gamereknek nem ez való ennyi... kivéve ,ha mákos vagy és megy fixen 4500 mindegyik ccx

-
válasz
Gróf...
üzenetére
All core tuningra jó , az AVX es cuccok gyorsabbak ... másra szerintem nem ... EDC 1 el játékok alatt több fps em van . CS GO ba konkrétan eldobott 80-100 fpst így .
(Pl 4550 boost helyett megy fix 4350/1,325 --> nekem ez jött ki CTR el )
A magonkénti boostot konkrétan el fejtheti az ember.Én azt hittem végre lehet majd állítani az avx es cuccokat és a lightload os cuccokat külön de nem...
Aki eddig is all core tuningot használt külön ccx enként biosba annak semmire nem jó max annyi hogy egyszerűbb lett a dolog. -
CJ4567
nagyúr
válasz
Gróf...
üzenetére
Annyira macerás a program, hogy letöltöd, megnyomod a diagnostic gombot, miután lefut, megnyomod a startot, megvárod amíg lefut, majd create profile & apply.
Ryzen Master nélkül nem tudná a proci órajelét, feszültségét állítani. Ha stabil a memória tuningod, akkor nem lesz gond.
-
Alpi.
addikt
válasz
Gróf...
üzenetére
Azért vannak eseti, helyzeti vonzatok !
Maga a proci nem igazán kazán, szépen hozzaátemperálódik a felületéhez szorított fémhez, de ha ez a fém mondjuk egy játékok alatt, vga-tol, stb.-től 15 fokot melegedő házban van, a procink is mászni fog ezzel együtt. Legalábbis az alsó tartomány, fent nagy eséllyel nem nő egyenes arányban, cserébe teljesítményt veszít(het). Ezzel szemben pl. akár egy folyqmatosan szoba levegővel érintkező hűtős Aio konstansabb hőfokon fogja tartani. Ennek inkább látom értelmét. Mármint egy minél állandóbb hőfokú hűtő kialakítását. Ez lehet akár lég is, tök 8 csak egy példa volt az Aio.
Nagyon sokszor a crash-ek is pont ilyenkor történnek meg. A cpu átmegy a világ összes stabilitás tesztjén, 15 perc játék után meg kapunk egy jó kis kékhalált. -
exedoc
senior tag
válasz
Gróf...
üzenetére
Igazából hőfokot nem nyersz. Én most is AIO-t fogok venni, mert amit légből vennék az is 8000-el olcsóbb csak. A másik nálam számít hogy néz ki a cucc amellett, hogy hűvös, és stabil. Ha nincs fent az asztalon a géped, nincs nyitott plexi oldalablakod, vagy csak nem érdekel, hogy néz ki, akkor mehet a lég. Vagy ha egyszerűen túl drága neked a víz. Én igazából mindkettőt szeretem, szóval kinek mi.
-
exedoc
senior tag
válasz
Gróf...
üzenetére
Pro:
- Nem húzza nehéz borda a lapot
- Jobb légáramlás a házban, ha meg vagy pakolva hazhűtésekkel, nem foglal nagy helyet.
- EsztétikusKontra:
- drága
- Sok esetben zajos
- Több hibalehetőség, pumpa meghibasodik, ereszt, stb.Én magam AIO párti vagyok, elégedetten használok egy első gen-es Corsair H100i-t immáron 5 éve probléma nélkül, bár az elején nehezen indult a barátságunk. (Kis szoftverbakik, firmware szarakodás azért volt, mondjuk úgy hogy a CorsairLink annak idején nem volt a helyzet magaslatán, ma már egész jó.)
-
jeni
félisten
válasz
Gróf...
üzenetére
az Asus Rog Crosshair VII Hero laphoz grátiszba adtak egyet,egyből kibontás nélkül tovább adtam.
Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB
a vízhűtés esetén min.2 ventis a javallat.
a vizes blokknak nagyobb a hűtési képessége,de én parázok ha 1x kilyukad.
az is mellette szól,hogy kisebb súllyal fekszik fel az IHS-re.
ami lényeges,hogy nem hosszú távú a használata.
olyan 3-4 év.
vagyis addig jó míg a pumpa működik benne. utána feltehetőleg újabb szettet kell venned.
a léghűtés előnye,hogy ha elromlik a venti akkor is meg a proci hűtése.
hátránya,hogy súlya van neki és magasság függő.
a veti zajossága mindkettő esetében azonos.
a vizes blokk elhelyezése némileg komplikáltabb-a PC háztól függ. -
válasz
Gróf...
üzenetére
Nekem bt-vel megy az xbox one kontroller, kb 4méter távolság van a gép és a kontroller között. Kell az antenna hozzá. Nekem a bekakukkolt strix b450-e alaplapból megmaradt m.2 wifi kártya és antenna van bedugva a mostani x570 steel legend lapba, tökéletesen teszi a dolgát.
-
Chaser
legenda
válasz
Gróf...
üzenetére
olyat kell hozzá venni amihez van vevő?

eleve árban alig drágább, simát meg sem éri venni one x kontrollerből már egy ideje, 1-2-3e-rel olcsóbb mint a bt-s csomag, jó esetben
ha van kábel mért kétrdezgeted, mért nem próbálod ki? ( :szerk:
ilyet
most nézem mennyire elszállt az áruk, tavaly év végén a sima kontrollereket 8,5e közé kuponoztam alzán ( : az enyémet már drágábban vettem bt-vel 14e-ért később :d -
Strezi
őstag
válasz
Gróf...
üzenetére
Nekem nem működik
Ritka gyenge a BT vétel. Gép mellett, szinte karnyújtásnyira forgolódnom kell a fülessel hogy ne szakadozzon a vétel. Ugyanott, ha a TV-ről szedem a hangot(ami a monitor a gép mellett), kisétálhatok a házból és még mindíg tökéletes a vétel...
Lenti alaplap, bíztam benne, hogy antenna segíthet, de nem próbáltam BT-re. WiFi re is hulladék értékeket produkált, szóval amúgy is hanyagolom az antennázást ... -
dkess
őstag
válasz
Gróf...
üzenetére
A fogyvédők sokra nem mennének Velük, mert külföldi cég.
Ugyanakkor a 'Felbontott' címke jelentheti például, hogy 14 napos elállást követően rajtuk ragadt készletet adják el ilyenformán olcsóbban. Lehet az ehhez kapcsolódó ügylet idejében az AMD akció még nem volt. Avagy, ha már volt is - a szoftveres részt már esetleg felhasználta a "kedves vevő" (amit aztán letiltanak később vagy sem az e szempontból másodlagos kérdés). Persze nem kizárható, hogy olyan beszerzési forrással is dolgoznak ahol ezen akció nem él, de ez nem biztos. Ugyanakkor ezen 'Felbontott' címkét használják régóta - már az AMD akciót megelőzően is és jellemzően az először említett ok miatt.
-
-
worxland
addikt
válasz
Gróf...
üzenetére
"Worxland! EU-s termékekre nem jön áfa!!!!!" - nem, de te magyar kereskedőktől szeretnél amerikai árakat, miközben az európaival sem tudnak versenyezni, mert az EU-ban vásárolt termékre már tényleg nem lesz plusz ÁFA, hiszen benne van. Csakhogy magyar földön nem 19-20% lesz az ÁFA-ban, hanem 27, így nem fogja tudni ugyanannyiért árulni az itthoni kereskedő az árut, mint Balkanisztántól nyugatra.
-
Chaser
legenda
válasz
Gróf...
üzenetére
alzát nem akarom védeni, amikor promo van, amd cpu-k náluk mindig drágák - meg úgy általában egyébként is -, de 43e ft-os vga-hoz adták a játékot és gp-t, és ez a vga egyébként is náluk a legolcsóbb, és nem 1-2 év garos hanem 3, kis zafír 570, és elég sok vga-hoz adják, amik náluk vannak legjobb áron
sztem ipont meg el kell felejteni mint boltot, vicc amit csinálnak, a ramjaim drágábbak voltak náluk 1 év garral, mint alázn 99-cel, seasonic tápok egy év garral, alzán 5-7-10-12 évvel - mondjuk rajtuk kívül legtöbb jó esetben is max 5-öt ad a 12 év garosakra is-, ssd ugyanez, 5 év garosak náluk sokszor egy, én olyan bolttal nem szoktam foglalkozni ahol nem adják meg a gart - amire egyébként jogszabály kötelezi őket, és kutyát nem érdekli mennyivel vette a nagyker, az pont az ő bajuk - -
fasyrt
őstag
-
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Gróf...
üzenetére
Bocs, nem volt energiám teljesen visszaolvasni, de azt ugye számba vettétek, hogy a proci 0,6v-tól dinamikusan átlövi egyik pillanatról a feszültséget 1,48v-ig. Ha valami, hát ez biztos hirtelen hőmérséklet ugrással jár. És jön az amit wwenigma kolléga ír, hogy ehhez hozzájön a "kis" hőátadó felület. Amúgy pedig ahogy írtam korábban egy fórumtagnak, 0-60 fokig pl 50%, és onnantól lineárisan fel 70fokig (100% pl) és ennyi. Tökéletesen működik. Esetleg ha a hirtelen fel le pörgést nem komázod, akkor lehet állítani azt is a legtöbb lapon milyen gyorsan reagáljon.
-
csiga8
senior tag
válasz
Gróf...
üzenetére
"a kisebb hőforrást a hozzá képest nagyobb kupak "
Nagyon vékony az a kupak, nem rántja olyan gyorsan el a hőt oldalirányba, ha nem felette van közvetlenül a hűtő, hanem a domborúsága miatt picit eláll és vastagabb a paszta.
Kár, hogy azt nem fotóztam le, amikor próbaképp csak összeraktam a gépet, még nem "síkoltam" fel a DRP4-et.
Amikor leszedtem, látszott, hogy a CPU közepén hártyavékony a paszta és a CPU széle felé haladva egyre vastagabb. A CCX-ek meg nem középen vannak, (a CCX felett) a vékony kupak és a hűtő között pedig már vastagabb a paszta, a hirtelen hőterhet lassabban viszi el.
Másrészt meg a kisebb felületről nehezebb ( lassabb) elvezetni ugyanannyi hőmennyiséget, mint a nagyobb felületről. Ha jó vastag, pl 2-3 mm-es rézkupak lenne felette, kevésbé lenne "tüske".
Hiába nagyobb felületű a kupak, vékony. Úgy lehet segíteni, ahogy írtam már, + a hűtőt hozzáigazítom, ha kell.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Gróf...
üzenetére
Leírom 723adjara is. Kisebb a hőátadó felület ezért kevésbé távozik a hő ráadásul nem centrikusan van a processszormag igy lehet hogy nem direktbe hőcsővel érintkezik, egyszerűen a hőtároló és átadó képessége különbözik a korabbi, nagyobb felületű design-októl...
Gúnyolódás helyett át kéne gondolni....
Ez az üzemi állapot. Hőmérsékletfetisisztáknak persze lehet mókolni vele hogy szép legyen a szemnek de rohadtul mindegy hogy ingadozik 45-55 kozott vagy fix 30...ventiprofilt 1x hozzá kell lőni oszt szevasz.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Gróf...
üzenetére
Ha lejjebb veszed az "alapjáratot", a megszokott 40 fok vagy annyit se fog melegedni.
Arra leszek kíváncsi, hogy mikor lesz végre a RyZen 2. gen-hez igazított monitorozó program (RyZen Master-ban nézve, valami elképesztő sebességgel változnak a magok terhelései, és ezzel a Vcore illetve a hőfokok is).

-
FeRRaR1
őstag
válasz
Gróf...
üzenetére
Ezt én is néztem, nagy tisztelet der8auer és Steve. Egy sima borsónyi pötty, kis vonal vagy X igazéból mindegy, eddig az X-et használtam.
Dr V
Azért nem hiszem ezt, mert 1-2 másodperc nagyon karcsú, szerintem még a gyári hűtő is elbírná percekig, vagy legalább egy Win bootig teljesen leállított ventivel.
-
Én is hasonló cipőben járok, 3900X mellé keresem a megfelelő alaplapot. De azok a fránya ventik és aprócska hűtőbordák...
tartok tőle, hogy ez a jövő, hiszen így olcsóbb a gyártóknak, mint normális passzív hűtéssel.Asus ROG Crosshair VIII Hero a kiszemelt, de még várok a véleményekre, ha nem megy félpasszív módban, akkor le is teszek róla. Itthonról dolgozom, ezért is kell a 3900X, de a munkám jelentős része alacsony terhelésen történik, nem hiányzik egy venti hangja mellé. A mostani konfigomban alacsony terhelésnél összesen 3 db venti forog, mindegyik 500 RPM alatt (két házhűtő, egy CPU hűtő), még a tápom is félpasszív (RM750i, ~400W-ig), gyakorlatilag hangtalan a gép.
Vízhűtés helyett én a Dark Rock Pro 4-emet viszem tovább, ez az egyik legcsendesebb hűtő ami jelenleg kapható (vízhűtéseket is beleértve)

-
Leon77
őstag
Amúgy ssd-ben nem tudom, kinek, hova kell még gyorsulás (kivéve azt a pár júzert aki nagyon specifikus programokat használ). A hétköznapi felhasználásban eddig sem volt észrevehető hatása egy sami 970-evonak sem egy átlag satás barátjához képest. Lehet találni összehasonlításokat. Win 1 sec-el gyprsabban tölt be. Battlefield V map szintén.... ezek gyakorlatilag elhanyagolható előnyük és ehhez képest szerintem a pci4-es formula meg bolha lesz. persze a tesztekben biztosan nagyon jól fog mutatni.
-
kireka
tag
1800 az alap az előző szériákon, nálam 3600al most 2200Mhz az idle, de a magok szépen parkolnak, sokszor 5 a 6bol. Energiasematol függően. De ennyi ugy néz ki nem elég, a soc nak és a cache eknek is el kell menni szunyálni hogy igazán jó legyen az idle. Az új driver javított nálam sokat.
-
Alpi.
addikt
Itt az "nyer", aki több pénzért, magasabbra pozicionált típust vesz. Mint a 2000-eseknél is már egyértelműen kirajzolódott. Típuson belül talán ha 200 mhz szórás akad, de nem lenne nagy ferdítés, ha 100 mhz-et mondanánk. A 3000-eseknél is pont ilyen szigorúan binnelt Amd, nagyjábol a már látott formulára lehet számítani, annyi különbséggel, hogy all-core órajelekkel most alatta fognak maradni az 1 magos max turbo-tol nagy eséllyel. (nőttek a max boost órajelek Zen2-nél). Ha azt mondom, nagyjábol maradni fognak az órajelek az előző generáció szintjén, esetleg kis növekmény lehet szerencsés esetben, nem állna messze a valóságtól szerintem.
-
Csak félig meddig, bár nem tudom hogy működik a 3ezreseken (van e változás), de ha úgy mint a 2ezreseken, akkor segíthet kitolni jobban a limiteket, drasztikus melegedés nélkül.
Bár szerintem a maximális órajel is függeni fog továbbrais a sziliciumtól is, nem csak a feszültségek.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Az iPhone Air buktája elkaszálhatta vékonyítási lázat
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Revolut
- Örömhír: nem spórol Európán a OnePlus
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- ÚJ Asus V16 V3607VM - 16" WUXGA 144Hz - Core 5 210H - 16GB - 1TB - Win11 - RTX 5050 - 3 év garancia
- Kuriózum: Ozark Trail (amerikai) fejlámpa 600 lumen
- Microsoft Surface Laptop 5 i5-1245U 16GB 512GB 13.5" Gorilla Glass TouchScreen 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen,MS3489, 100% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Zalman T4 Plus ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ritka gyenge a BT vétel. Gép mellett, szinte karnyújtásnyira forgolódnom kell a fülessel hogy ne szakadozzon a vétel. Ugyanott, ha a TV-ről szedem a hangot(ami a monitor a gép mellett), kisétálhatok a házból és még mindíg tökéletes a vétel...

tartok tőle, hogy ez a jövő, hiszen így olcsóbb a gyártóknak, mint normális passzív hűtéssel.