- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
CJ4567 #24777 üzenetére
akarhonnan nezem, ezek nem $default AMD PBO limitek ( tdc 114 ; edc 168 ) ugy is mondanam a PBO tul van tolva, vagy lehet alul.
bar ha a sajat mereseimet nezem, amiben az jott ki, hogy az all core 3.8 -ra tekert 1700 -ast kb. 30% -al veri meg a default 3700X , akkor nemtom mi a problema a 45/50 -> 60/70 novekmennyel. -
Albigator
őstag
válasz
rumkola #24793 üzenetére
"Aida stress"
Az is szintetikus, nem?Azt hittem a max 1.35V-ot RP Lair-tól vetted, azért írtam.
YT videós a srác.
Az 1.29-1.35V amúgy pillanatnyi értékek gondolom. Nálam a 3700X-nél 1.5V is előfordul.
De ez nagyon nem ugyanaz mintha fix feszültséget állítanék be neki. 1.3V fölé nem érdemes így menni.Nálam alapon, PB-vel, PBO nélkül 4.2-4.25 GHz játékokban. Van 70 fok fölötti max érték is de átlag csak 60pár fok így nem érdekel annyira h ott 1.35-1.4V-al is megküldi.
Mivel all core OC-vel ezt nem tudom elérni, így marad ez. Tudom h 4.1 GHz is bőven elég lenne, de na...De az a 1.05V 4.1Ghz lehet fél perc alatt meghasalna egy Prime 95 Small FFT alatt..
AMD pedig "atombiztosan" lőtte be az értékeket. Erről volt már korábban vita vagy 50 hsz-en keresztül, aminek a középpontjában HSM állt, ne kezdjük el megint szerintem..Újabb 3600-ok simán mennek 4.2-4.3-at is tök baráti fesszel, akinek ilyen kockája van inkább csak örüljön magában.
-
rumkola
nagyúr
Emlékszem rád, még mindig nagy vagy
.
Az 1.29-1.35 az a BIOS default volt nálam, nem all core tuning.Viszont érdekes dolog:
1.00V 4.0Ghz a párhuzamos tesztekben néha-néha akadozás
1.05V 4.1Ghz és nincs "dadogás" vagy ilyesmi mint fentebbAzt hiszem itt a vége, nem lehet lejjebb menni, de azért ez akkor is nagyon durva a gyári defaultokhoz képest. Konkrétan nincs értelme a PB/PBO/XFR apámfasza együttesnek.
Az AMD szinte maga alatt vágja a fát az X-es procikkal. A 2xxx sorozatnál volt értelme, de itt olyan mint valami hülyegyerektuning. :D -
HSM
félisten
válasz
rumkola #24790 üzenetére
1.35V-ot allcore én azért nem adnék neki. 1,3V alatt maradnék mindenképpen, saját CPU-mon próbálok 1,25V fölé se nagyon menni, mondjuk ez is kényelmesen elég 4,2Ghz-hez, amivel elégedett vagyok.
"Így szétfeszelni valamit... "
Ezzel a kijelentéssel itt a topikban vigyázz, mert még a végén szétszednek érte, mint engem is.Pedig én is csak leírtam a tapasztalatokat, hogy mint amúgy sokaknál, nálam is ez van [link] .
(#24791) rumkola: Teljesen ugyanez nálam is, és és föld az allcore 4,2 Ghz "oc".
Gyárilag a legkisebb terheléssel odalőtte a procinak az 1,4V-ot, olyan hőugrások voltak, hogy rossz volt nézni. Allcore 4,2Ghz-en bő 1,2V-on jóval hűvösebb lett és gyorsabb is. Bár nálam extrém terhelésen ugyanúgy 90 fokot súrolja, csak közben jóval magasabb az órajel, alacsonyabb terhelésen viszont jóval hűvösebb is. Viszont a célom elértem, így már tetszik a tempó és a hőfok, fogyasztás is, napi használatban a 70-et se nagyon lépi már így át.
Arra érdemes figyelni, akad pár belső feszültség, amit akár egy XMP profil is feltekerhet elég magasra, SOC, CLDO_VDDG/CLDO_VDDP, ezeket is érdemes kézzel egy jó érzéssel megválasztott értékre állítani.
-
rumkola
nagyúr
válasz
Albigator #24792 üzenetére
Közben leállt a gép 4050Mhz 1.0 V-vel.
Spotify+Aida stress+Doom eternal vagy AC Odyssey megy egyszerre, vagy aida stess+final fantasy bench+Doom egyszerre plusz ezek közben alt+tabbal fórum. Szintetikus nem érdekel.
1.29 - 1.35-öt a BIOS és a hwinfo mutatott,. Mi az az RP Lair?Most 4Ghz 1.0V teszt megy.
-
rumkola
nagyúr
Én azt gyanítom, hogy csak a Ryzen Master mutatja az igazat, a többi szoftver nem tudja a valós értékeket kiolvasni. Viszont ha ez igaz, akkor az AC rettenet durva a gyári alap beállításokhoz képest. Utóbbival jobb a teljesítmény, nyertem full extrém terhelés alatt 30!!!!!
fokot, fogyasztásban pedig ki sem tudom számolni, hogy mennyit (1.0V vs 1.35V)szerk: nem 40 hanem 30 fokot, de akkor is NA
-
rumkola
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #24741 üzenetére
Jaja néztem, csodálatos!
Most 4050Mhz 1.00V-nél járok. 4giga alá nem megyek RTX 2070-el 2K-ban.
Ha ez ki van tesztelve, akkor jön a maximum megtalálása 1.35V-vel.
Nagyon sokat fejlődött a Ryzen, csak az AMD hülye. Így szétfeszelni valamit... -
HSM
félisten
válasz
rumkola #24788 üzenetére
A Mhz-et nem tudom, hogy van, de logikusabb, ami a Ryzen Master mutat, hogy nem akad ki maximumra. A feszültség viszont fix, azt pl. nálam méri a lapom VRM-je. A Ryzen Master valamiért nálam fix 1,1V-ot mutat allcore OC-nál, függetlenül attól, amit beállítottam, az átlagos feszültségbe pedig "beleszámolja" az alvó, áramtalanított (0V) magokat, így egészen érdekes feszültségek tudnak kijönni.
-
rumkola
nagyúr
All core tuningnál minden monitorozó progi fixnek mutatja a feszt és a Mhz-t. A Ryzen Master pedig terhelés függvényében váltakozó fezst és Mhz-t mutat. mMost ez mi? Melyik a valós? Ha bios-bn állítgatok és a ryzen masterben tök máést állítok be akkor melyik az aktív? Melyik ír felül melyiket? Nekem ez nem tiszta.
-
HSM
félisten
válasz
jokeph #24784 üzenetére
Filmezésnél (pl. YT) nagyon nem mindegy a tempó, pl. ha beletekersz.
Netezésnél is a sok +0,5s is hamar komolyabb elpazarolt idővé áll össze. Én semmiképp nem tekerném ennyire le, főleg tudva, mennyire takarékos már 3600Mhz-en is, és hogy az alatt kb. alig nyersz valamit, mert nincs programozva a csip feszültséggörbéje.
Persze, ma már nem vennék 2600K-t, nem is azért írtam. Az 5Ghz-et hozták a jobbak, azok még forrasztva voltak, és a "második generációs" 32nm is kiforrott volt már alattuk.
-
arabus
addikt
válasz
mihellers56 #24785 üzenetére
beállitás semmi sem látszik ez alapján semmit nem lehet javasolni!
olyan képet tegyél már fel amin látszik. -
mihellers56
tag
Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni!
Cimborámnak raktunk össze egy gépet, ami Asus x570 TUF Gaming egy 3900xel, eddig corsair 3000mhz ramokkal ment, vett bele egy G.Skill Trident Z Neo (for AMD) DDR4 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 1.35V XMP 2.0 F4-3600C16D-32GTZNC memóriát
Na most nem tudjuk beállítani a 3600hmz re, hiába állitjuk be neki a profilt nem indul el, volt bios frissítés is de nem eredményezett semmit.
Nos én hazahoztam és beletettem egy Gigabyte X570 Aorus Elite lapba szintén 3900x és pöcre indúl...
Most nála hibázik valami vagy nem eszi a lapja az új ramokat?
Pluszban van egy kép amit kidobott a bios beállításkor de nagyábból érteném is de mit hova kellene beállítani? -
jokeph
nagyúr
Netezés, filmezés mellett elhanyagolható, engem nem zavar hogy nem 0,1 sec alatt ugrik, hanem 0,5 sec alatt lódul meg (ezt csak viszonyításképpen).
2600k: nyilván nem gyenge 5 GHZ-en, de akkor is elmarad. Arról nem beszélve, hogy értelmes lap hozzá jó áron ritkaság.
Másrészről, azért a 2600k-nál az 5GHZ nem hiszem, hogy átlagosnak számítana. 6600k-nál sem jutottam tovább 4,6-nál, 7600k viszont vidáman tapsol akár 4,9-en is, és nem kellett hozzá büvészkednem (egyik sincsen delidelve).
(#24780): Az 1usmus energiamenedzsment használatakor ugyan jobb lett a hőgörbe lényegesen, de így is vannak bőven "tüskék". így viszont állandónak vehető. -
Puma K
nagyúr
válasz
Albigator #24761 üzenetére
Azt nem. Volt egy baráti társaság... akikkel ~1200 óra bele szaladt az Online részébe
Az Nvidia driver-ben a GTA (meg amúgy minden játék esetén érdemes egyenként...) beállítani az energiamenedzsmentet, hogy mindig maximális teljesítményen járjon ha indítod az adott játékot.
Mivel változó mértékű a terhelés a játékoknál így az Nvidia GPU Boost meg amúgy a több éve létező 2D, 3D low és 3D high órajelprofilokat dobálják a VGA-k ezért lehet harmatos az FPS és lehetnek akadozások-FPS beesések...
Vicces volt látni mikor a Mafia: The City of Lost Heaven-t futtatva és a fenti driver-es lépést kihagyva az 1080 Ti GPU-ja 139MHz-en ketyegett
De egy fixált órajelű és feszültségű CPU-val és az említett Nv kártyák esetén driver-ből állított adott programra-játékra vonatkozó energiamenedzsmenttel elő lehet csalni még némi FPS-t és mindezt stabilabban akadozások nélkül.
-
HSM
félisten
válasz
jokeph #24755 üzenetére
Jól értem, 2200Mhz-en netezel, pl?
Az úgy azért jelentős lassulás.
Annyiból nem is tűnik indokoltnak sem, mert pl. nálam a 3600-as a 3600Mhz base clock-on már csak 0,9V-ot adna magának, és kb. jéghideg marad, akármit csinálok vele. Lejjebb menni meg megint nincs értelme, mert még az AMD sem vette a fáradtságot beprogramozni a feszültségtáblát ez alá.(#24756) rasotamas: Érdemes lehet próbálkozni, ha a preferált magokat vagy azt tartalmazó CCX-et feljebb tudod húzni a másik CCX kárára, az előny kevés szálat használó programoknál.
(#24759) jokeph: Azért ne becsüljük le az 5ghz-es 2600K-t.
(#24760) Puma K: "ahol a terhelés szépen eloszlott egy 3900X esetén. Minden mag-szál dolgozott és számolt valamit."
Ebben semmi meglepő nincs. A windows feladatütemezője igyekszik a magok között elosztani a terhelést, ne melegedjen egyik se túl. Még preferred cores esetén is, csak kevésbé. Próbáld ki ha gondolod, indíts pl. három szálon egy prime95-öt, az is szépen el fog kenődni a magok között, mintha mindegyik számolna.A gyorsabban ketyegő magok szerintem kb. városi legenda, a játéknak édesmindegy, hány Mhz-en ketyeg a CPU, az számít, milyen gyorsan számolja ki a fealdatokat.
-
Brekkk
senior tag
válasz
T0mBd1gg3R #24776 üzenetére
Nekem anno q6850x nél ugy tuningolt az Asus lap, hogy 2 mag 3200-on 2 mag 3000-en ment, na ennek csúnya fagyás lett a vége kb 10 éve.
-
CJ4567
nagyúr
válasz
Albigator #24757 üzenetére
GTA Online közben random lőtt Ryzen Master kép, nálam vagy valami egyéni probléma van, vagy pedig ilyen a motor, mert egy nagyobb freeroam lobbyban 60-70FPS-t tud max, 4.1GHz-es 2600-al tudott 45-50FPS-t, ehhez GPU 50-60%-on:
Amit el tudok képzelni, hogy a lassú RAM(2933) okoz gondot, azért is megy jelenleg az IF 1800-on.
Ez meg R6S, 141FPS korláttal(1080p-ben, minden minimumon, árnyékok közepesen, LOD magason, GTX1070-el):
(Tudom, hogy a GTAO-nál autoOC-t ír, teszteltem, hogy valamit ér-e, de kb. értelmetlen, mert sose éri el az autoOC-s órajeleket, így visszament PBO-ra.)
-
-
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #24769 üzenetére
na valahogy én is így hoztam össze
csak az elején nem hogy a prime-on hanem simán játék alatt is elesett
de a 4.2/4.05 már egy hete stabil, játékok alatt 50C környéke, egy óra után ~55 -
Albigator
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #24766 üzenetére
A 4.3 GHz 1.175V-al nagyon barátí és bőven jó egy sima 3600-tól.
Az a setup miért nem jó? -
Ez a ryzen master-es stabilitásteszt egyszerű vicc akar lenni, vagy egész estéts stand up comedy?
-
-
válasz
GIORGIONE76 #24767 üzenetére
Eszembe nem volt a msikat 3000-ren hagyni. Small fft általában a 160a meg a 95°C miatt buki SZERINTEM.
Gondoltam kitesztelem melyik ccx mennyit tud hány volton miközben a másik nevetségesen alacsonyan jár majd beállítok egy jó feszt meg egy-egy jó órajelet.
A valo életben smallfft terhelés nem lesz, sztem ha tud mondjuk 4-et, 1.2125-ön ccx0, ccx1 meg 4,3-mat különtesztelve akkor igy mehet együtt is -
ffodi
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #24763 üzenetére
Normál esetben CCX OC mellett minden mag kb. ugyan azt a feszültséget fogja megkapni, az órajel lehet különböző. A külön-külön kitesztelt CCX OC érdekes lehet, ha tényleg a hőmérséklet a limitáció, azonban így könnyen előfordulhat, hogy összességében instabil lesz. Ökölszabályként elmondható, hogy a fogyasztás a frekvenciával nagyjából lineárisan, míg a VCore-ral négyzetes nő/csökken.
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #24766 üzenetére
akkor hagyd azt a 4400-et, a /3000-el meg már úgyis jelentősen gyengülne a többszálas
és mennyit kérne mondjuk egy 4300/4000? -
válasz
GIORGIONE76 #24765 üzenetére
Sajnos pár perc utön elhasalt small fft-n.
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
jokeph #24764 üzenetére
nekem csak úgy tudja, azt nem vágom más lapban lehet-e piszkálni külön, nekem az erősebbnél magas frekin mindig megkérte a magáét, de ha engedtem rajta csak 25Mhz-t akkor mehetett lejjebb a fesz jelentősen, a gyengébb ccx frekijétől függetlenül ...
de az a 4400/3000 nem tűnik rossznak ha 1.2-vel elmegy , .. gondolom 3600-as -
jokeph
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #24763 üzenetére
nekem úgy tűnt, amikor pesztráltam, hogy igen. így viszont számomra érdektelenné vált a CCX OC.
-
válasz
GIORGIONE76 #24762 üzenetére
Öööö a fesz az mindig azonos csak a freki tér el a 2 ccx-nél vagy nem?
Pl most épp fut nekem a prime, ccx0 4400MHz, ccx1 3000MHz 1.2V-on
core0-core2 8,5W-ot eszik, Core3-5 pedig 5,8-at így nem fűti annyira, áram sem kell neki annyi. -
GIORGIONE76
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #24756 üzenetére
rasotamas
én azt vettem észre a ccx oc-nál, hogy ha az egyiket (az erősebbet) megküldöd azzal a fesszel ahol még éppen nem dobja el és kellően magas a freki is, akkor a másikat már hiába veszed le extrém módon akár 4G alá is az már a min feszen nem javít, szóval az erősebbre találd meg a sweet spotot és onnan haladj visszafelé addig a freki/temp-ig ami neked még tetszik és hozza a teljesítményt, a másik meg nyugodtan mehet akár jóval alatta is 3-400 mhz-el -
Albigator
őstag
válasz
jokeph #24759 üzenetére
Ja 4K-n, értem.
Én FHD-n jatszottam sokáig 6 gigás 1060-al, most WQHD-n 2070-el. Viszont nekem a 144 FPS a cél, mivel 144 Hz-es monitorom van. Akármliyen VGA-t rakhatok mellé ha egyszerűen nem teker folyamatosan 90-95% fölött a kihasználtság, állandóan beesik alá bőven offline single player is...Te RP-zel esetleg?
-
Puma K
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #24758 üzenetére
Az GTA V offline-single részének szinte mindegy a CPU. Ha már 4 mag 4 szál megvan akkor gyakorlatilag több nem is kell.
Viszont az online-multiplayer-hez a többi játékos miatt már kell a sok mag-szál és órajel. Anno a korábbi i5 4460-al meg-meg akadt a játék... a CPU 4magja/4szála 100%-on tekertek. Cseréltem 4790K-ra (4mag/8szál) és kisimult a játék a terhelés pedig eloszlott.
Korábban volt egy mérés (nem fogom megtalálni...) ahol a terhelés szépen eloszlott egy 3900X esetén. Minden mag-szál dolgozott és számolt valamit.
A magasabb órajelet meg minden játék szereti és egy szinttől kezdve nem abból van az előny hogy ott a sok mag és szál hanem a gyorsabban ketyegő magok.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Albigator #24757 üzenetére
Persze, hogy jelentős a difi. a 3600X 2200 MHZ-en egymagon kb. az FX8320e szintje 4,4 GHZ-en.
Azt nem tettem hozzá, hogy GTX 1070-el, 4K-n.
50-60 FPS magasságába így is elmegy.(nyilván hangolás kérdése).
(#24758) rasotamas: az 5 GHZ-re húzott 2600K nem éri utol egymagon sem a 3600X-et, multicore-ban meg kanyarba sincsen.
Hazaérek, megpislantom újra, 2200 és PBO+XFR mellett ugyanazon beállításokkal.(#24760) Puma K: köszi az értékes tapasztalatot.
Kiegészítésképpen a fentiekhez: az kimaradt, hogy ez single player módú mérés volt, de meg fogom nézni online multiban is.(#24761) Albigator: igen, teszt jelleggel a 4K@60 43"-os LG TV-n (nagyon baró a kép már 1440p-n is, de natív 4K-n szakít igazán, a TV tudja a játékmódot, így egészen jól használható minimális input lag mellett játékra is) próbálgattam a GTA V-őt, WWZ-t, COD Warzone-t és az SC2-őt is. RX 480 ide roppant kevés volt már GPU szinten, főleg az utóbbi 3-hoz.
A Warzone bármit is fel tudna falni, azt hagytam 1440p-n. -
-
Olyan kérdésem lenne, hogy nem lenne érdemes ccx-enként kitesztelni a procit? Egyik magot jól levenni valami 3000-ra vagy ilyesmi hogy ne fűtsön. Van egy olyan gyanúm hogy a prime is cska azért hasal el mert már 90 fok fölött van, a való életben ez a hőfok elképzelhetetlen, tehát ha egy mostani adott feszen az egyik ccx külön 4450-ig stabil lenne a másik meg mondjuk 4350-ig külön terhelve akkor nyugodtan mehetne így nem? Akkor is ha együtt csak 4350 vagy 4300-ig jó.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Albigator #24754 üzenetére
Nálam desktopon all-core 2200 MHZ-en fut a 3600X, ez nagyon PBU.
A legnagyobb melegben sem volt több 40 foknál, AIO pumpa 60%-ra leszabályozva.
Átírtam a WIN kiegyensúlyozott energiasémáját.
Ha izzítom a játékom (SC2), akkor viszont felvált a BIOS-ban belőtt PBO+XFR módra és tolja a BOOST-ot ahogy kell.
Régebben többen is próbálták, de nem mindenkinél működött így, és/vagy nem minden játékkal.
GTA V-nél pl. nem ugrik vissza a CPU órajel, marad 2200-on, bár ott meg semmit se számít, így se fogja vissza a játékot. -
Albigator
őstag
válasz
GIORGIONE76 #24747 üzenetére
Nekem nem cseszte szét korábban sem.
Megnéztem, most is ugyanolyan jól működik (nem ezt a sémát használom egyébként) :
(IDLE + jó pár háttérprogi)Viszont all core OC/CCX OC-nál semmi értelme használni.
Igaz, ő írta a PBO-t tényleg.
Én pedig csak azt akartam mondani, hogy PBO Auto (disabled) / offal azaz ha ki van kapcsolva akkor is ugyan ez a helyzet.
Viszont a PBO-t annyira ki lehet hegyezni, hogy az már szerintem se egészséges hosszú távon... -
HSM
félisten
válasz
Albigator #24744 üzenetére
Lényegében ugyanarról beszélünk. A Precision Boost nevű technológiáról, azaz, amitől gyárilag gyorsabban megy a CPU, mint a "base clock".
Fórumtárs PBO-ként hivatkozott rá, így én is.Persze, ha nagyon precíz akarnék lenni, akkor a PBO az persze az, amikor a gyáritól eltérő limitekkel/paraméterekkel használjuk a PB-t, de szerintem nem ez volt itt a lényeg.
-
-
_DiEGO_
őstag
Yuri „1usmus” Bubily korábban már megajándékozta a RYZEN processzorokat használókat.
A legújabb fejlesztés ezúttal a ZEN 2 architektúra köré épülő, chipletes rendszerű processzorokhoz készült, célja pedig az, hogy extra optimalizáció hatására extra teljesítményhez juttassa az adott rendszert, közben pedig a fogyasztást is csökkenteni tudja, ugyanis megkeresi a legalacsonyabb stabil feszültséget, amellyel még gond nélkül elketyeg a rendszer.
A [ClockTuner for RYZEN] névre keresztelt alkalmazás a RZYEN 3000-es sorozatú processzorokat támogatja, illetve a rövidesen érkező, ZEN 3 alapokon nyugvó processzorokhoz is kínál majd támogatást.
A készítő által elvégzett tesztek alkalmával egy RYZEN 9 3900X processzor mellett a CTR 6,5%-os teljesítménynövekedést és 9%-os fogyasztáscsökkenést hozott, hála az általa elvégzett optimalizációknak. Egy RYZEN Threadripper 3960X processzor mellett a CTR 5,3%-os teljesítménynövekedés és 4,2%-os fogyasztáscsökkenést realizált. -
Albigator
őstag
Miért lenne PBO? Nálam be sincs kapcsolva de mégis ilyen. All core OC-nál szűnik ez meg teljesen.
Core Performance Boost, amit régen XFR-nek hívtak amitől boostol a proci 4.2 vagy 4.4 GHz-re stb. Az okozza ezt. PBO nem is kell legyen bekapcsolva.Vagy a custom energia séma is kicsit segít ezen, kevesebb lesz a "tüske".
-
Krisz0418
őstag
Ki mivel huti a procijat es hany fok?
csak en gondolom magasnak ezeket az ertekeket?
asztalon ha nem megy kb semmi akkor 39-41fok.
jatek alatt (mind1 melyik jatek kb) 55-60fok.
De ha csinalnek egy gorbet ahogy alakulnak a hofokok tuti hullamvasut lenne. Van mikor hirtelen felugrik 70re es vissza. Az asztalon is ha pl mozgatom az egeret mar 50fok aztan vissza. Ez igy okes?ryzen 3600 pbo csak.
giga b450 aorus elite
es egy giga 280 liqiud cooler.
pure base 500 hazban. -
rumkola
nagyúr
Beraktam egy új, 2013-as 3600-ot.
1.15V AC 4200Mhz tegnap egész nap jó volt, ma megpróbálok lejjebb menni a fesszel. Alapból 1.29V volt az alaplap által adogatott fesz. A hűtőm egy nagyon szar TX3 EVO, de így is nyertem 15 fokot terhelés alatt. IDLE 35-45. -
jeni
félisten
Jó reggelt .
-
Legutolsó bios óta meglódult
y-cruncher most fut
Ramok 1,43v-ot kapnak, a többi látszik.
Prime Large FFT 9 óra + AIDA64
DRAM Calculator membench (ezt majd még újrafuttatom 1000%-al)
-
mozso
senior tag
Nekem 3 napja elkezdett instabil lenni a rendszer. Semmihez nem nyúltam sem biosban sem Windows-ban, sem sehol.
Fél-egy nap bekapcsolt állapot után egyszerűen újraindul a gép, WHEA error bent van a logban. Csak akkor csinálja, ha ott hagyom a gépet pihenni, tesztprogramok alatt és videó vágás közben is hibátlan. Fura.
-
HSM
félisten
válasz
hoffman_ #24724 üzenetére
Tényleg fura. Nálam pl. PH böngészés max 58 fok, 600rpm ventilátorral az elmúlt 5 percből, 4,2Ghz és bő 1,2V-on.
(#24731) Biga123: Nagyon jó paszta, könnyű vele dolgozni is.
Notebookban próbáltam. Azért csodát nálam nem tett az MX4-hez képest 15W-os procin, de határozottan jobb értékeket hozott. Mivel épp elfogyott és nem olcsó, így a 3600 nálam a megmaradt MX4 készletből kapott.
-
Albigator
őstag
válasz
Albigator #24727 üzenetére
Ezt kombinálva Warezoneal (azaz Chrome 3 stream 3 kijelzőn + Warezone 1 WQHD kijelzőn, szóval ennél komolyabb használatot nem tudnék összehozni csak tesztekkel, benchekkel, munkával, vagy még durvább játékkal) :
52-54 fok között, nem megy se feljebb se lejjebb.
Ez nagyon baráti setup lenne, de azért csak -200 MHz az alaphoz képest...Amúgy nincs olyan sok értelme vesződni pasztákkal, az MX4 is jó azért bőven.
-
Biga123
addikt
-
Albigator
őstag
válasz
hoffman_ #24724 üzenetére
Ez tényleg fura. Játék alatt magasabb kéne legyen egyértelműen.
Megnéztem most, 3700X 4.0 GHz 1.15V (4.1 GHz-hez nekem ennél jóval több fesz kell)
elég extrém böngészés Chrome alatt (40-50 tab, 4 kijelző: 3-on HD/FHD Streamek mentek; 30p):50 fokot nem érem el, átlag majdnem 39 fok így
Nálam is "csak" léghűtés van de az szerintem kimaxolva: jól szellőző nagy ház, NH-D15, Cooler Master MasterGel Maker (11 W/mK) paszta
-
hoffman_
nagyúr
válasz
DonDennis #24722 üzenetére
45 fok böngészéssel én is meglennék, engem az frusztrál, hogy a játék alatti hőfokaim majdhogynem jobbak, mint a böngészési és desktop feladatok hőfokai. hangsúlyozom, ehhez kb 3-400rpm többlet társul, tehát nem kap túl sok pluszt terhelés alatt. egyszerűen az alapműveletek (4-8-16% kihasználtság) során brutális a melege.
évek alatt egyre nagyobb házakból mentem lefelé, tisztában vagyok a korlátokkal és a fizikát nem akarom megváltoztatni, de itt nem fizikai korlátokról van szó, szerintem sokkal inkább valami task lesz a ludas. (a H200i ugyanez volt, sőt rosszabb egy picit).
Create.
én is azt hittem, de nem, nagyon meleg a borda, konkrétan átforrósodik böngészés (több tab YT) közben. nem hiába teker szerencsétlen venti böngészés közben is. a paszta egy Kryo Grizzly, újraraktam a hűtőt kétszer, rendben a helyén van. egy Noctua L12 Ghost Edition van rajta.
-
DonDennis
senior tag
válasz
hoffman_ #24721 üzenetére
Hát figyi, megosztom a tapasztalatom hátha segít. Én épített vízről és Lian Li o11-ről jöttem, benne 9900k és 2080. Ezt váltotta az NZXT H1 és a 3700x és a 5700XT páros. Első körben szétcseszett az ideg a tüskék miatt és az alap 40-45 fokos böngészés szövegszerkesztési hőmérséklettől. Aztán belőttem a ventiket és most nem zavar már, játék alatt 62 foknál nem megy feljebb még a nagy melegbe se amikor ez a 38 fokok voltak és a szobában 29. A vga meleg de az se volt több sose 82 foknál. Viszont amit nyáron nehezen birok, hogy iszonyatosan fűt a gép szóval kb. 3-4 fokkal is megtudja dobni a szobát (lehet nem és rossz helyen van a hőmérő de a régi géphez képest durva). Szóval ezt leszámítva én együtt tudok vele élni, de ha jön az új Ryzen akkor cserélem arra hátha ott nincs már ilyen gond.
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
az elmúlt egy-két hétben próbáltam belakni a procit az új mITX házban. a 9L alatti térfogat nem könnyíti meg a hűtést, de nem különböznek nagyon a hőfokok a kereszthuzatos NZXT H200i házamhoz képest, nem itt van a baj.
most végeztem a játék tesztekkel és iránymutatást szeretnék kérni. R5 3600 van BIOS-ban beállított fix 1,15V-on 4,1Ghz-en (MSI lap, manual override, offset nincs). a HWinfo és Ryzen Master is fix 1,17V-ot mutat, ez nagyjából stimmel. Masterben azt is látom, hogy nincsenek beragadva a magok, terhelés nélkül párszáz MHz és alvás között változnak. ha asztalon hagyom a gépet (monitoring programok ON), akkor 10-15 perc alatt 42-43 fokra áll be idle a setup.
a bajom az, hogy játékok alatt gyakorlatilag annyi a CPU hőmérséklet, mint böngészés közben. a venti fordulat picit magasabb csak, 1000rpm helyett kb. 1300rp és ennyi az összes differencia. nem tudom felfogni, hogy egy ilyen alacsony terhelés így mozgatja ezt a procit. le fogom cserélni egy régebbi genre, ha ez nem user-error...
Mortal Kombat X - GTA V - Witcher 3 tesztek alatt a VGA 60-70 fok között fix, a CPU pedig szintén 65-70°C között megáll 1300rpm körül. hogy tudom elérni, hogy ne 66 fok legyen Chrome használat alatt a processzor? azt gondolom, hogy mindent próbáltam, amit olvastam itt a napokban, de nem jutottam előbbre. YT tetsztek és reddit felhasználók táblázatai baromira nem ezt mutatják, itt szerintem valamit én lövök el, csak nem tudom mit. megírok egy PH hozzászólást és felpörög a venti plusz felmegy 65 fokra fixen a mag. azt le is tojom, hogy "longevity", egyszerűen ZAVAR. melegíti a többi hardvert ilyen kis helyen, plusz zajosodik.
köszi előre is, ha van tipp
-
Yany
addikt
válasz
virkir #24717 üzenetére
A 3600-as ramoknál én egyáltalán nem látok világvégét, sőt, a kisebb ingadozásoktól eltekintve alapvetően elég jó kis csökkenő tendenciát mutatnak a görbék: [link]
Anno 72e Ft-ért vettem én is a fentebb említett CL17-es kitet, amikor egyébként újonnan inkább 120e környékén volt kapható (1 éve). Ahhoz képest megfeleződött kb. Azért az nem olyan rossz.
-
-
tomsolo
addikt
válasz
South Velen #24707 üzenetére
sőt ha a zárás után nyitunk kft ajánlataival hasonlítod össze akkor még több
57 690 Ft most ez a fos az iponon, előtte lévő legolcsóbb ajánlat 47k volt
-
CJ4567
nagyúr
-
Albigator
őstag
válasz
CJ4567 #24701 üzenetére
Na ne vicceljünk már h 7 GB.
(Persze akinek 8 GB RAM-ja van ott elhiszem)
Direkt ki volt lőve minden a háttérből csak a hwinfo ment az előbb. Már a menüben 9 GB felett jártam. Sima TD-nél majdnem 12 giga volt az átlag memóriahasználat.Ahogy pedig én szoktam tolni, fel megy simán 16 fölé is.
Ja én mondjuk WQHD-ban játszok.
-
válasz
T0mBd1gg3R #24708 üzenetére
ballistix mind a2... Lwgalabbis amiket lattam eddig...
-
-
tomsolo
addikt
válasz
South Velen #24698 üzenetére
nézzél rá a táp árakra
-
Yany
addikt
Srácok, a gépemben egy ilyen szett lapul: https://www.gskill.com/product/165/166/1536656046/F4-3600C17D-32GTZR
Tudnátok javasolni egy step-by-step anyagot valahol, hogy hogyan hozzam ki belőle a maximumot? Régóta foglalkoztat a gondolat, de annyira nem vágom, hogy honnan a füttyből lehet tudni, hogy a sok szám hogyan hat egymásra, mennyire függnek egymnástól és mikor melyik okozza az esetleges fagyásokat. Egyszerűen ez nekem túl sok szám variálása ahhoz, hogy értsem, mi zajlik.
Azt hiszem b-die a cuccos, ami azt jelenti, hogy biztos van benne tartalék, de alapbeállításokkal nem tudok még cl16-ra sem lemenni, mert akkor fagyi van. CL18 CMD 1T-vel jól megy, vagy cl17 CMD 2T-vel. De ugye esélyes, hogy ez nem a max.
Merre induljak el? Mi a módja a minimumok kiderítésének? CPU-t abszolút nem akarok tuningolni, de a ramból kihoznám, amit lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Hővezető paszták
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1
- Napelem
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
- További aktív témák...
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- AMD Ryzen 7 8700F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Ryzen 3 3200G processzor
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest