- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 03:44 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
Fentebb írtam, hogy nekem a legfrissebb B450M Pro4 bios-t megérte felrakni.
Ott is ez a felirat és korábban én hisztiztem itt a topicban, hogy valóban kár volt felrakni mert egy rakás menüpontot kivettek az újakból.Downgrade meg csak trükkösen megy. Az Asrock lesz*rja.
Az új biosra viszont valahol láttam, hogy jobban kezeli a ramjaim. Azóta olyan órajeleken bootol - akár isntabilon is - amikkel semmi nem történt előtte. így könnyebb tesztelni, de szvsz tovább stabil is.
Volt, hogy hetekig stabil beállítással egyszer csak nem indult. Pl. 3600cl16. Most meg 3533cl14-en is stabil. Cl16-on 3800-ig bootol.Nem tudom agesa upgrade-hez van-e köze és így másik lapnál is lesz-e ilyen hatása. Elvileg ez egyedi lenne tudtommal.
-
sb
veterán
Zen+ tudtommal nem vesz vissza az IF órajelből mint a Zen2... szimplán csak nem bírja egy bizonyos határ felett.

De ez azt jelenti, hogy folyamatosan gyorsul addig amíg emeled az órajelet.
A 3200 szerintem onnan jön, hogy a gyakorlatban afelett már kevésbé gyorsulnak a programok, ott már eltűnik a késleltetési limit nagy része.(Vicces egyébként, de a Computerbase-en van egy teszt amiben 3900X és vmi hasonló Intel procit teszteltek. Ahhoz képest, hogy a Ryzen az érzékenyebb elvben, az Intel többet gyorsult játék alatt az extrém (3733-4233) ram tuningtól a végén.)
-
sb
veterán
Nem biztos, hogy releváns lenne.
Nekem nem Aegisem van, ez egy OEM Samsung 2400-as ram 2x8GB.Amúgy ha csak a cl-t nézem akkor a 3000cl16 egyenlő kb. 3400cl18-al. (16/3000 vs 18/3400).
De a nagyobb freki miatt jobb a magasabb, mert nagyobb a sávszélesség.3200cl16-nál már inkább jobb lehet ez mint a kicsit nagyobb sávszélesség, de gyengébb időzítés. Persze a többitől is erősen függ, tRFC, tRAS is sokat számít az időzítésnél.
-
sb
veterán
-
sb
veterán
xclk 900Mhz nálad azt jelenti, hogy idle-ben visszavesz?
Gear-down nálam is be van kapcsolva de mégsem teszi. Ehhez kell még valami más? -
sb
veterán
Asrock B450M Pro4-nél szó volt róla korábban, hogy az új BIOS-okból eltűnt a menüponton nagy része.
És vélhetően mivel küzdöttek (vagy le se sz*rták) gyártói oldalról, ezért kikerült minden új bios mellé, hogy fel ne tedd régi procihoz. (a downgrade-et viszont nem engedik)Nos, a 4.20-as biosszal érdemes próbálkozni. Valahol olvastam, hogy Micron E-Die-t érintő módosítás is lesz benne. Nem tudom végül mi történt, stabil-e vagy csak megengedőbb a bios, de gyakorlatilag szinte bármilyen (akár instabil) ram beállítással elindul.
Vélhetően mindkettő:
- Előtte 3600-on gyk. alig tudtam postolni, bármit is állítottam. De előfordult azt is, hogy a hónapokig használt 3533-as beállítás is egyszer csak fogta magát és nem indult. Utána bármit állítottam, nem sikerült visszatenni... pedig mentett bios beállításról is próbáltam. Majd 1-2 hét után sikerült újra belőni.
Tök ugyanúgy.
- Most instabil beállításokkal is postol, egészen 3866-ig próbáltam.Lényegi előrelépés:
A korábbi bios 3533cl16 helyett most kicsit jobb subtimingokkal és 3533cl14-ben TM5 szerint hibamentes a konfig.
3600-on vélhetően az IMC fogy el, mert sehogy nem stabil, lazítva, feszt emelve, cl16-on sem.Azért instabil (használható a gép, de teszten már hibát dob) beállításról van egy ilyen mérésem érdekességképpen... jobb procival szerintem jóval tovább bírná.

-
sb
veterán
Egyébként szar a házhűtésem, az és a cpu hűtésem is le van szabályozva halkra.
Azért amit kovsol írt: kb. mindegy, hogy 50 fok vagy 80.Ez alapján lőttem be, de ha kinyitom akárcsak a ház előlapját akkor nálam is 55 fok a 2700 default órajelen/feszen Brocken2-vel. CB20 és 1-2 futás ugyanúgy mint ahogy több órás Prime95-ök is... Szóval alapvetően ezek az 50-es hőfokok tök korrektek. Nem ezekkel van bajunk...
(masszívabb OC-vel, gyári 3.4GHz@1V=75W vs 3.9@1.230V=130-140W is 75 fokon tudom tartani simán... szóval ez is mutatja, hogy korrekt az 50-60 fok). -
sb
veterán
Az a gond, hogy félrebeszélsz...
Innen indultunk, idézlek: "Nekem 4x ez első 1-2 cr20"
Mire én: "40 fok stressz teszt után?"Tehát:
1. Nem az 50-55 fokokkal van bajom. Az normális. De az kizárt, hogy terhelve 4x fokon megy egy 6-8 magos proci normális boost órajeleken.
2. Haladunk vissza a sztoriban és úgy látom kevered is a dolgokat.
- A CB20 az egy tesztprogram, 100%-os terhelést ad a procinak. Ez allcore boost órajeleket jelent 100% cpu terheléssel. Ez a kiinduló pontunk. Ezt kizártnak tartom megáll 4x foknál akár 1-2 futásra is. Már csak hőátadási, fizikai okok miatt is. Hiába van nagy borda és hűtő... hirtelen melegszik amit át kéne adni és elvezetni. Ha 1-2 óra alatt beáll 50-55 fokra egy böszme hűtővel és jó szellőzéssel az teljesen hihető, még egy 8 magosról is de ettől még a hirtelen termelt hő nem fog átpattanni a kilós hűtő teljes felületére egy kupakon és minimális felületen keresztül.De innen továbblépve az látszik, hogy már WoT-nál tartunk és magasabb boost órajeleknél mint CB20 alatt.
Ez meg totális tévedés... épp azért magasabb a boost órajel mert kisebb terhelést kap a proci. Így kevesebb hőt termel és disszipál. Jóhogy kevésbé melegszik.
Beállításfüggő a Rzyen boostja és az egész energiamenedzsmentje, de alapból agresszív, így az órajelek magasabban vannak már enyhe terhelésre is.Mutassak olyan screenshotot ahol egy böngésző+winamp fut a háttérben mégis minden mag allcore booston áll? Közben meg nyilvánvalóan alig terhelődik, fogyaszt vagy 25-30W-ot és 40 fok.
Szóval a lényeg: amikor elérhető órajelekről és hőfokokról beszélünk akkor egy rendesen terhelt (magas cpu usage és allcore!) állapotról érdemes beszélni, másról nem nagyon.
Ilyet tudsz mutatni? Magas órajel, tehát CB20 és csak 4x fokos proci?
Az már más kérdés, hogy nálam CB20 is kiesik és inkább prime-ot nézek mert allcore valós terhelésnél sem arra vagyok kíváncsi, hogy 22-40mp alatt mit bír a proci. Jellemzően ennél többet terhelem így az érdekes ott milyen teljesítményt tud és mennyire kell hűtenem.szerk: Nagyon a pár futás vs több órásnak sincs értelme mert ha jó a hőelvezetés és a házhűtés akkor nem igazán lehet különbség. Ha fél órák után is tovább melegszik a proci akkor már a házhűtéssel van valami gond.
Normál működésben:
- A cpu hűtő azonnal nem vesz át minden hőt így gyorsan felugrik a hőmérséklet idle-ről.
- Pár futás után átmelegszik, a venti felfut ha van ilyen stb... így nő a hőfok.
- Pár 10 perc alatt (szellőzés, ventivezérlés és házméret-függően) bemelegszik a ház, beáll a házszellőzés egy konstans hőmérsékletre, utána már nagyon nem kéne tovább melegednie semminek. -
sb
veterán
A megoldás az, hogy én nem írtam CB20-at. Nálam az allcore turbo az full terhelésen értendő: prime95/ibt avx.
(De egyébként irreleváns, mert az avx-en kívül azért az is nevezhető cpu stressz tesztnek - terhelés van, max rövid ideig de az meg beállításfüggő. Azt tartom, hogy 40 fok így is furcsa.
Az én 2600-am más téma... az alapon is baromira melegedett de a 40 kb. idle hőmérséklet, nem bármilyen módon terhelt.) -
sb
veterán
40 fok stressz teszt után? Inkább az az irreális hacsak nem víz...

Mondjuk én nem CB-t szoktam futtatni, hanem Pirme95 AVX-et. Szóval nagyobb a terhelés és nem perces futásokról van szó. De ettől függetlenül ha egy CB-t indítok szerintem ott is irreális akár 5-10mp után is a 40 fokos hőmérséklet. Eleve az elvezetés is lassabb mint a hőtermelés megugrása ennyi magnál ekkora helyen.
Az 50 körüli már reális lehet, 55-ön a 2700-at is meg tudom tartani nyitott házzal, hosszabb ideig is.

-
sb
veterán
Így van. Rosszul fogalmaztam.
A 200GE abból a szempontból érdekes, hogy bőven a legkisebb cpu/gpu páros és kb. mindent visz a nagyobbakhoz (külön cpu+dvga párosokhoz) képest is.
APU-knál azért csúnya lenne ha kihagyják gpu részről a támogatást a cpu rész meg nem elég erős hozzá sw-ből... közben pedig nyilván cserélni nem lehet külön.

-
sb
veterán
-
sb
veterán
A 1060 hw-ből tudja (elég sok mindent, VP9-nél vannak hiányosságok a táblázat szerint).
Az AMD kicsit le van maradva ilyen szempontból, múltkor csodálkoztam rá, hogy HEVC ugyan megy jó ideje (bár azzal is sokáig késtek), de pl. VP9 csak a Vegáktól felfelé megy hw-ből.A 200GE így igen érdekes. Az pl. tudja a VP9 dekódolást míg az RX 470 Polarisom nem.

-
sb
veterán
Tényleg nem emlékszem mi mit bírt pontosan. De ezért írtam, hogy ez elméleti okfejtés... 8bit -> 10 bit, 24p -> 50/60p, HDR, stb... folyamatosan erősebb - és elég erős - cpu kell hozzá.
Akkor talán még i5-ön futottam bele, hogy nem ment az 50/60p cpu-ból.A lényeg, hogy elsősorban hw dekóder és mellé sw (amivel azért erős proci mellett ezek szerint elég sok mindent elbír) kérdése az egész.
-
sb
veterán
Nem tudom hol a határ egy hatmagosnál... rémlett, hogy a 4k60p main10 már gond lehet ilyen erős procikkal is, de nem esküdtem volna meg rá.
Mármint csak kizárólag cpu-ból lejátszva. Ha a gpu besegít akkor egyértelműen mennie kell.
Akkor ez kodek gond lesz, ezek szerint van hozzá értelmes hibrid dekóder. (Csodálkoztam volna ha nincs
Az encoder külön egység, érdekes módon abból valóban támogat valamit (HEVC 4:2:0, gondolom 8 bit):
https://developer.nvidia.com/video-encode-decode-gpu-support-matrix
(Egyébként minőségre nem gyenge? Gpu gyorsított encode-ot csak streamre vagy HTPC transcode-ra láttam eddig használatban. Rendes videószerkesztésre nem. Vagy úgy érted csak a szerkesztés alatt használod és a végeredmény már cpu-ból megy?) -
sb
veterán
Köszi.
A Gamingre olcsóbb megoldásként gondoltam, LLC tudtommal van abban is, p-state tuning is talán, ezért kérdeztem a PPT-t. De ahogy látom értelmetlen mert a Mortar mellé drágult tényleg!
Na mindegy, így maradni fog a B450M Pro4. Ez érhet használtan 20k-t az új lapok meg 30 felett... ha jobb is lenne valamivel igazából csak a fantáziám mozgatja, hogy eltűnt innen a P-State, CLDO_VDDP és 1-2 hasznos cucc, hátha sikerülne még kimaxolni (nem sikerül 3600-on stabilizálni a ramot, de 3533cl16 is elég jó ahogy nézem.
)Szabadidő szempontjából is jobb lesz ez, marad és ennyi. OC se rossz, de amúgy is most próbálom inkább ésszerűen visszafogni.

-
sb
veterán
Olyan szempontból lehetne Ryzen (cpu) probléma, hogy nem elég erős a vga helyett a kikódoláshoz. De ezt kétlem, mert pl. az említett 7700K-hoz képest jóval erősebb a 2600. Ha az kevés akkor a másik is...
Egyébként meg elméleti a fenti okfejtés. Igazából vga kell a lejátszáshoz ami hw-sen gyorsítja az adott formátumot. A GTX 980-ban nincs hw-s HEVC dekóder. Innentől meg brutál proci kellhet hozzá.
Míg ha van hw-s dekóder, akármilyen gyenge gpu-ról is van szó, lazán lejátssza.
Pl. a 200GE-ben lévő harmatgyenge gpu mellett van hw-s dekóder: lejátszik bármilyen HEVC 4k-t, úgy, hogy mellette a 2600-hoz képest töredék erejű 2 magos Ryzen proci kb. 10%-on teker.
Sőt, ebben pl. enkóder is van. Szóval akár ki is tömöríti a HEVC videót majd újra be on the fly, úgy, hogy közben a 2 mag továbbra is elvan 50% alatt.Szóval inkább vmi új vga-t lenne célszerű a proci mellé nézni, nem új procit. Az nem fogja megoldani vagy csak vmi még - feleslegesen - erősebb.
Hibrid dekóderekben nem vagyok otthon, de a 980 erős kártya amúgy, szerintem lehet, hogy van mellé olyan amivel befogható és menne a 4k. De ennek utána kellene keresni neten.
-
sb
veterán
-
sb
veterán
Még mindig arról ír, hogy ezekhez SE nyúl 100-ból 99 ember.

Ez ugyanaz, a feszcsökkentés is OC, de ha jobban tetszik hívhatjuk "gyári értékeken kívül piszkálásnak" is.Szvsz jó egy termék akkor is ha out of the box jól működik. A többi ami extrákat tud az még jobb...

szerk: Miért fosztaná meg magát valaki ettől? Pl. mert azt se tudja mi az, de 30-50%-kal többe kerül egy olyan lap ami tudja.

-
sb
veterán
-
sb
veterán
Én írtam 1-2 oldallal ezelőtt, hogy rájöttem, emiatt nem boostol a 2700-am 3400-ig, "csak" 3250-3325-ig.
A 3600-as ramok miatt a cpu package idle is +10-15W-tal többet fogyaszt és így eléri az EDC limitet a proci.
@kisza25
Eddig egy msi 350b és két giga 450b lapom volt, de én mindenhol ezt az 1,1-et láttam alapnak. XMP 3000Mhz-en megy a RAM 1,35V
Nálam is 1.075-1.1 között van XMP mellett. Deafult rammal viszont 0.850 körül volt mindkét procimmal, talán a 2600-al még kevesebb. -
sb
veterán
Én meg azon gondolkodom, hogy alap fölé se érdemes húznom. Így is csoda, hogy sz*r szellőzésű hangszigetelt házban 8/16 procival 60 fok alatt vagyok defaultban egy lefolytott hűtővel.
CB20 3400 pötty körül. 4/4 i5-ről indultam kemény 1100 pontról. 3x kraft, +50W ahhoz képest és +5k volt eddig a cserebere.
Igazából a skála másik végét, 3.9-en is tudom még kezelni, de az már határeset... és csak +15% kraft (+95W a defaulton felül). Alatta meg bármelyik nagyon lazán hűthető a szar házban +30-50W-ig 6-9% teljesítményért is, akárcsak a default 3.3-3.4.

Ahogy GIORGIONE76 írta, elég jó ez a Ryzen bármennyin is menjen.

-
sb
veterán
-
sb
veterán
Akartam mondani, hogy ne húzd annyira, de most látom, hogy X-es proci.

Sima 2700-on most végigpróbáltam az allcore 3.4-3.9 skálát, rendesen romlik a perf/W, még akkor is ha nem csak a procit önmagában nézem hanem a komplett gép fogyasztását.
És a hűtés is megugrik gyenge szellőzésű házban (nekem is az van). 3.9 nálam 85 fok, 3.8 75, 3.7 70, 3.6 65 fok (Prime95 AVX). És közben a hűtő is egyre kisebb rpm-el hűt, 1100 vs 850rpm a vége ennek a sornak.
Cserébe egyszámjegyű teljesítménycsökkenés 3.6-ig visszalépkedve.(Ha kinyitom a ház előlapot akkor több levegőt kap, -5 fok mindegyik értékre rögtön. De nálam még egy felső+első venti befér, azzal kb. ez hozható.)
Szóval ha nem kell a kraft akkor nagyon sok fogyasztást megspórolva lehet 10%-on belül tartani. Vagy ameddig a hűtő bírja ha nem érdekes a fogyasztás... de így gyenge szellőzésű házban is bőven van tér 1-200MHz elengedésével normalizálni a hőfokokat.
-
sb
veterán
Mondom: az elv nem változott.
Most is ugyanúgy van ami ki tudja használni és stabilan +20-30% extra. Ami változatlan: kevés tranzisztorköltséggel és nagyon kevés plusz fogyasztással. Így a gyártó hülye lenne nem berakni és a user (ws,kiszolgáló főleg) hülye lenne nem használni.
A nagy magszám némileg kozmetikázta a dolgot, de ez is adaptálódik.
Amíg 2-4 maggal elvoltunk addig elég is volt nagyrészt.
Most kicsit sok lett hirtelen a chiplet desing miatt - egyelőre több mint amit érdemben ki tudsz használni de ez változni fog.
Addig meg ott vannak a SMT-t most is remekül kihasználó programok.
(+Valós mag nyilván mindig jobb választás abszolút értelemben, de perf/price már biztosan nem. Teljesen mindegy, hogy X magod van és inkább veszel X+2-őt ha ki tudod használni... SMT-vel közben megkapod "majdnem ingyen".)a ht/smt egyébként is csak úgy tud működni ha nincs maxra terhelve az összes mag
Ez nem így van. Az összes rendert, encodert hatékonyan gyorsítja. Pedig ott van terhelés. És minden extra jól is jön.
-
sb
veterán
Mitől lenne elavult? Az elv ugyanaz: több a szál és az IPC, mert hatékonyabb a feldolgozás ha párhuzamosítható. Ezen nincs minek elavulnia.

Attól kevésbé szép most a grafikonokon, mert hirtelen túl sok valós magunk lett és nem használják ki a programok (játékok). 2-4 mag mellett ég és föld volt a különbség sokszor HT-vel, nem 20-30%, hanem 40-80 is akár. Most van 6-8 mag és többet nem használnak a játékok, az ütemezésben meg nincs megkülönböztetve a HT-s szál: fail.
De ettől ha használják vagy jól ütemeznék akkor plusz lenne ill. nem lassítana.Ami párhuzamosítható azon jól látszik. Render, encode, stb... 8 magnál +25-30% az +2-2.5 magnyi kraft. Én nem kapcsolom ki.

Majd feljönnek a játékok is egyszer... -
sb
veterán
-
sb
veterán
-
sb
veterán
-
sb
veterán
Akkor ott más lehet, B450M Pro4-en nem engedi.
Én egyesével mentem fel 2.00-től, jelenleg 3.50-ig.2.00-ról 3.10-re frissítve tűnt el a menüpontok 80%-a. Akkor próbáltam downgrade-elni, de kiírta, hogy nem engedi.
Írtam nekik, hogy mi a rák van. Ők küldtek egy Asrock win flash tool linket ami mögött semmi nem volt.
Utána feljebb mentem hátha "visszajavul", korábban is volt hasonló... 3.10, 3.30, 3.40, 3.50... de semmi nem változott vissza. Viszont innen sem engedett egyszer sem downgrade-elni. Csak felfelé engedi.Amiről meg írtam, hogy tartok tőle az egy nemhivatalos amibios flasher, nem Asrock flash cucc. Elvileg azzal vissza lehet bármit tenni mert semmilyen ellenőrzés nincs benne, lévőn a bios gyártóhoz tartozik. De épp ezért para... sztem bármit felflashel ami byte-ra belefér a biosba.

-
sb
veterán
Alapból nem lehet downgrade-elni. Van egy Amibios-os, nem Asrockos exe ami elvileg bármit felír bármilyen lapra...
Azon gondolkodom, hogy visszateszem a régit de még nem mertem.
Ha valaki kipróbálta szóljon.
Egyébként a 3.xx felett már mindegy... 3.00 alatt voltak olyan biosok amikben sokkal több finomhangolási lehetőség volt B450M Pro4-en. Nekem arra lenne szükségem (vagy legalábbis megpróbálkoznék vele ram stabilizálásra).
-
sb
veterán
Én eddig nonX-ből nem fogtam ki túl jókat. Ill. véleményes, a 2600 nagyon melegedett és 3.8 felett esélytelen volt értelmesen hajtani de inkább a gyári 3.6 volt kényelmes. Az már az X-es single core boosttól messze van, de nyilván kinek mire kell..... én évek óta a sweet spotot keresem, sc teljesítmény annyira nem hat meg, így én ezek felé lépkedek általában.
A mostani 2700 meg szintén elszalad 3.9 felett, de még így is sokkal barátibb, mint a 2600 volt. Visszavéve 3.6-3.8.ig viszont 1.0-1.1 körül elmegy és elég kényelmes. Nyilván itt is marad bőven a 4.2-4.3-hoz képest sc órajelben, így egy jól működő X azért itt is hozna még plusszban akinek számít.
Egyébiránt rájöttem még egy probléma forrására ami ide kapcsolódik:
Írtam, hogy 3.2-ről nem boostol fel 3.4-ig ahogy illik, miközben 55-60 fok között figyel csak a proci. HwInfo nem írt throttlingot, de az Ryzen Master az EDC-t 100%-ra írja. 60A. Pont 1V-ot kap a proci így ez 60W körüli érték, ebből látszik, hogy a TDP-hez közel jár.
Így arra jöttem rá, hogy a 32.5-33.25 közé beálló órajel a ram OC eredménye. Annyival kisebb a kicentizett keret, hogy eléri a többletfogyasztással. TDP-t elvileg csak magokra néz, de az EDC-t eléri és az is ehhez van belőve.Megnéztem a CPU package különbséget gyári vs OC között.
2400, SoC 0.8V vs 3533, SoC 1.075V idle-ben 11W vs 24-25W.
Vélhetően ezen múlik.Ha a magokra állít az ember OC-t akkor kikapcsolja az EDC keretet is, de akkor ugrik a single core boost.
Visszatérve az X-es procikhoz való viszonyra. Ilyen szempontból hiába állítható a TDP, sikerült elérni, hogy a gyárilag magasabb kedvezőbb egy kicsit. 
-
sb
veterán
Azt használom.
A marketing az átlagusernek szól amiben benne van 1-2 adat elhallgatása vagy össze-nem párosítása a gyártók részéről. De én épp azt mondom, hogy igazából ezek transzparens és korrekt adatok - csak nem mindig jut el az emberhez.
A nagy OEM gyártók és egyéb szereplők viszont ne gondoljuk már, hogy bevásárolnak olyan hw-ből amire nem tudnak tervezni hűtést, tápot mert nincs korrekt specifikációja.Ahol túlfut az Intel fogyasztásban az is mind dokumentált: AVX-hez külön, jóval kisebb órajeleket specifikálnak. TPD-hez ott a pl1-pl2 Turbo szintek, megadva, hogy hány másodpercig és mennyire lépheti túl a TPD-t. Default 125% ha jól emlékszem, de épp a most kijött prociszörnyeknél derült ki, hogy kilőtték ez a limitet sokkal többre.
Z lap auto-OC-jéről is tudjuk, hogy létezik.
Szóval szerintem nincs semmi olyan ami nem a leírtak szerint működne, csak apróbetűsek és nem mindig jut el a vásárlóig.Zennél meg a TDP csak a core package-re számít, az uncore még plusz fogyasztás. Avagy ott a PPT, ami több mint a TDP. AVX-nél meg tartja a korlátot. A többi meg ott is tuning, kiiktatott limitekkel: Mag OC-nál nyilvánvaló, de ram/SoC OC-nál is - amit mindenki használ kb. - is rájön egy kis plusz a gyári értékekre.
Kb. ennyi szerintem az össze infó, ebből mindent ki lehet számolni.
Extrém esetekben mint a tiéd meg vmi bug van, vélhetően lap oldalról. -
sb
veterán
Az említett P95/FMA3 megteszi
Tényleg érdeke hol, van erre vmi linked? CB, TPU, stb... tesztek mind kb. 10W-on belül hozzák ki AVX és non AVX tesztekkel a Zen1-óta az AMD-ket.
Én abban a tudatban voltam, hogy az Intel száll csak el fogyasztásra és minden review ezt támasztotta alá.én mondjuk Package Powert lestem mindig, mindegy ebből mi-mennyi, összességében a CPU fogyasztása az adott érték
Ebben egyetértünk. Én is azt (is, mert azért érdekes a SoC/uncore/IF fogyasztás is, főleg a megnövelt ram órajelekre) néztem amíg ki nem vették a HwInfoból bizonyos lapokra amiknél állítólag megbízhatatlan volt. Így már csak cpu package-et tudok nézni.
Azt viszont nem értem - a fenti HwInfo vallomás ellenére sem - hogy ezekre az sw-s értékekre miért fúj mindenki. Én is megnézem persze konnektornál de 6-8 éve minden Intel konfigot ezzel lövök be és koppra hozza falból is amit kell, ugyanígy itt - az említett +SoC fogyival - is kijön kb. AMD alatt.
De a lényeg: Értem a fizikai korlátait a (nem) mérésnek... de valahogy mégis jól kell működjenek, mert ha ezek annyira szarok lennének a procik köszönőviszonyban nem lennének a TDP-vel, felvett árammal. Márpedig a tesztek alapján szépen tartják az összes limitet. Ahol nem ott direkt kikapcsolt limitek, short/long override-ok vannak. Semmi balladai homály meg gyíkemberek és hazudozó gyártók a háttérben. Hozzák amit kell.
Enélkül meg ész nélkül fogyasztanának jobbra-balra és sütnék meg az alájuk tervezett lapokat a max áramfelvételi korlátaikkal.
Esetleg mind throttlingolna ész nélkül mint a 2700X-ed, de akkor meg vinnék gariba az összeset.
-
sb
veterán
Hol dupláz rá?
Én úgy láttam a tesztekben és a saját mérésekben is (szinte mindig AVX-es Prime95-öt használok), hogy semmi különbség AMD oldalon az AVX terheléses fogyasztásban. TDP-t tart (core package-re, nem a teljes procira). (Esetleg nagyon lightos tesztnél tud TDP alatt fogyasztani nyilván de az megint más kérdés...)más:
PBO OFF manual fesszel szépen állítható, viszont ugye így bukva a további boost..persze nem számít igazából, ha allcore jóval kisebb fesszel tovább megy. Majd tesztelgetem, jövő hétvégén épül ki.
Korábban már kérdeztem, de nem jött válasz. P-state tuninggal (alap órajelre) meg kéne maradnia az egyszálas boost órajeleknek, nem? Korábban a fejemet tenném rá, hogy így működött de most befixál minden órajelet, mint sima oc-nál.
Csak lazán kapcsolódik, nyilván ha ezzel menne akkor sincs szükség különösebben X-es procira... csak erről a fenti írásról jutott eszembe a kérdés... -
sb
veterán
Igen, nyilván más kategória a 2600 hűtője, de azért annak is illene elvinnie alapon. Vagyis ott egyrészt nem volt TDP feletti hőtermelés (cska a gyári túllövés 65W+SoC = 75-80W). És a throttlingot kb. 40mp után kezdte.

(Nálam nem volt XMP, úgy volt elvben SoC fesz változás bios cserebere után. De itt beismerten voltak is bugos biosok Asrock oldalon... szóval ez is egyedi gond lehet.)
-
sb
veterán
Nem lehet, hogy vmi default beállítás mégsem jó, esetleg lap/biosfüggő?
Nekem emlékeim szerint pl.a default SoC fesz változott anno egy bios flash után (2600-on vmi 0.8V körüli értékre lőtte vissza).Nem tudom elképzelni, hogy ezt így kiadják. Én egy gyengébben szellőző hangszigetelt házban Brocken2-vle nem tudok lehűteni rendesen 150W-ot... ez meg gyárilag elmegy jóval messzebb?
Azonnali throttling a vége egy átlagusernél és óriási teljesítményveszteség. Plusz (és/vagy) a TDP és egyéb korlátokat sem tartja így közel sem a proci. Ez így nekem elég furcsa (=vállalhatatlan) működés lenne gyárilag.Bár az igaz, hogy én is találkoztam már melegedős/antituning példánnyal. A 2600 az volt. Gyári hűtővel defaulton azonnali throttling nyitott háznál is. De az is inkább egyenetlen melegedés miatt lehetett, mert a feszeket nem lőtte így fel.
-
sb
veterán
Még nem kerítettem elő, de nekem van mérésem defaulttól (3.4 1V) 3.6-3.7...3.9-en.
3.6-ig még elég jó a perf/w arány mert 1.1V fölé nem kell menni, 3.7 is korrekt kicsivel magasabban. 3.8 @1.16V már romlik, 3.9 1.23V pedig drasztikusan. 4.0-án nem is néztem, ott 1.3V-on is azonnal resetet dobott.
A konnektornál mért fogyikra nem emlékszem pontosan, de hasonlóak voltak... talán 140W-tól indult nálam annyira nem acélos hatásfokú táppal. -
sb
veterán
-
sb
veterán
3.9-et mértem valahol ha az is jó. (4GHz nekem már sok, hűteni sem bírom. Szvsz Televan is erről írt. A 2600-am gyári hűtővel is throttlingolt és rohadt meleg volt tuning mellett is normális hűtővel.)
Az sw-s meg nem zöldség... az összes teszt szerint tartják a TDP-t a procik márpedig ugyanazt az adatot olvassák ki amit te is a progikkal. Nem láttam még ráaggatott külső fogyasztásmérőt az alaplapra.
-
sb
veterán
Azt csinálja... csak felgyorsult a váltás.
Úgy gondolja terhelés van és felkapcsol... de aztán pár ezredmásodperc után "elmúlik" a terhelés mivel csak vmi háttérfolyamat fut lightosan.Szerintem sem a legjobb módszer a fent írt 1-2 hátrány miatt. Nem véletlen, hogy az AMD is szórakozott anno, meg most is a 3000-es széria belövésével ilyen szempontból.
-
sb
veterán
Azt hittem ez az irreális árszint már eltűnt. Főleg a régebbi prociknál a használt piacon.
Az új procik annyira nem túlárazottak - vagy legalábbis van versenyképes árú procijuk. Anno mikor az új árak is az egekbe ugrottak tavaly érthető volt a használtak megugrása is, de most nem látok okát.
A jóval régebbiek meg gombokért mennek. Pl. i5-2300-ért lassan fizetni kell, hogy elvigyék pedig talán annál jobb proci.
-
sb
veterán
3xxx proci alatt a 2.00-ás bios a legjobb.
Kb. az ott lévő paraméterek 70%-át kivágták a később biosokból (legalábbis 3.50-ig biztosan)Mivel felette vagy és elvileg nem lehet downgrade-elni így szerintem mindegy kb... de mivel a még újabbakat nagyon nem ajánlja a gyártó sem, így inkább hagynám én is.
Leveleztem velük erről, de nem igazán érdekli őket a téma, hogy vesz valaki egy lapot képességek miatt amiből aztán kigyomlálják a nagy részét.
-
sb
veterán
Mese:
Sokkal gyorsabb a Ryzen órajelváltása mint a régebbi prociké. Pár ezredmásodperc alatt tud le/fel ugrálni. Ehhez pedig agresszív turbo/xfr.
Az elmélet régi: ha gyorsabban végez a feladattal akkor gyorsabban vált vissza idle-be és összességében jobb lehet a fogyasztás mint ha alacsonyabb órajelen menne hosszabb ideig.
Ehhez jött hozzá az extra gyors váltás, így még kifizetődőbbnek tűnik, hogy ugrál oda-vissza, mert áltagban sem ragad(na) magas órajelen a kelleténél tovább, gyorsan vissza tud térni alacsony órajelre.A gyakorlat viszont kicsit más szerintem: A gyors váltás nem csak felfelé hasznos, hanem lefelé ronthat a teljesítményen. Ahogy esik a terhelés ugyanúgy nagyon gyorsan levált az órajel. A teszt végén így az látszik, hogy elveszik pár % kraft. Amikor kijött a Ryzen energiaséma akkor a min cpu frekit 95%-ra állították emiatt.
Viszont pl. ez se jó (korábban 2600-on ezzel nem volt gondom, de most 2700-on valamiért sz*r lett): Mivel nem engedi az órajeleket leesni terhelés nélkül sem így egy egymagos terhelésre, amikor a többi mag csak pihen/az os-t kezeli 1%-ban, akkor is max órajelek közelében megy minden mag, így allcore turbozva működik a proci. Minden mag 3.4 körül ugrál hiába csak egy magon van 100% terhelés, azt nem engedi fel 4.1-re ahogy kellene. 5%-os minimumot állítva már visszaesik a többi terheletlen mag órajele és a terhelté felmegy 4.1-re nálam.
Lényeg:
Ezen a bugon kívül viszont a fentiek annyira nem számítanak. Windows power options alatt lehet engedélyezni több cpu órajelezési paramétert (pl. a ParkControl nevű progi engedélyezi). Azokkal át tudod állítani mennyire agresszíven léptesse az órajelet, külön le és fel, mennyire agresszíven parkoltasson magokat (vagy ne), stb...
Ezekkel lehet játszani. Ha leveszed és kevésbé agresszív a váltás akkor az idle órajelekhez húznak a frekik. Alapesetben meg többet túrázik magas órajelen.
Fogyasztásban viszont ha elindítasz egy hwinfót és megnézed mondjuk 1-2 óra idle-light load átlagát (pl. nálam ment 1-2 böngésző a háttérben meg spotify) akkor 1-2W különbséget fog írni. Sőt, ha fix OC-re teszem akkor is alig változik. Pedig ott a számokban már erős a különbség:
OC: órajel változó, de max 3.9GHz, a fesz fix 1.24V!
Alapon: órajel változó, max 4.1GHz, a fesz 0.7-1.4V (allcore viszont 1.0V-ig megy csak ilyenkor!)Teljesítményben nem tudom mekkora a különbség, azt is ki kellene mérni.
Desktopon én végül hagytam az alapbeállításon, HTPC-n (paneltáppal) meg kevésbé agresszívre állítottam, ott -pár Watt is hasznos.
-
sb
veterán
Érdemes lenne megnézni egy Windows Event Viewert. Ennyi lehalásról csak ír valami hasznosat, hogy mi szállt el...
szerk: Vagy csak kikapcsol a gép teljesen? Nincs előtte vmi egyéb? Elmegy a kép először, stb...
-
sb
veterán
Ettől függetlenül érdemes lenne kizárni a minden hibalehetőséget, mert ha több is van nehezen derül ki mi a gond.
A fent ajánlott bios reset után én defaulton próbálkoznék mindennel, rammal is, OC/XMP nélkül, 2133/2400-on. Ha esetleg van vmi hasonló gyári tuning okosság mint ez a game boost azokat érdemes még kilőni, a többi cucc meg alapbeállításon.
Ha úgy megy akkor jöhet az XMP, feszek állítgatása, stb... addig nem érdemes piszkálni.
-
sb
veterán
Aki ilyet használ lőne nekem timing shotot?
Hiába tűnt úgy, hogy stabil, azóta is van 1-1 hiba teszt közben. Most visszaléptem 3533-ra de érdekel lehet-e vmi apró eltérés ami ezt a kis instabilitást helyrebillentené.Bár lehet, hogy a proci nem bírja mert elég furán viselkedett eddig is.
-
sb
veterán
Ez azért helyzetfüggő is.
Az utóbbi 8-10 évben alig volt előrelépés, nem is nagyon lehetett mire cserélni, értelme meg főleg nem volt.
Most viszont ezzel a magdömpinggel azért a 2/4 magosoknak elég hamar le fog áldozni ha kell a teljesítmény (nyilván irodába 3 év múlva is jó lesz a 2 magos is).
Szóval itt azért időzítéssel sokat lehet nyerni/bukni.
Persze itt kb. megint megáll a történet. 6-8 mag megfizethető desktopra, de hiába mentünk el 32-64 magig... azt nem fogják olcsón adni csak azért meg gyorsan elértük ezt a szintet.
Nyilván tök egyedi eset de én nem nagyon akartam cserélni, nem is igen használom ki.... de a tavalyi Intel áremelkedésben hülye lettem volna nem lecserélni gyakorlatilag egál árban az i5 4/4-et Ryzen 6/12-re.
Most a 2700 volt hasonlóan jó cserealap. (De volt Pentium - 200GE cserém is HTPC-ben. Ott is majdnem dupla áron ment el az Intel és a 200GE még jobb is.) -
sb
veterán
Lehet, hogy nem volt stabil.
Fentebb linkeltem Aida shotot 3600-as ramról, még dícséretet is kaptam, de nem stabil.
Használtam 4-5 napig a gépet 3600-on, semmi baja nem volt, prime-ot is futtattam.
Aztán be se tudtam bootolni vele - vmi beállítást módosítottam nyilván, de utána minden sz*rt átállítottam és boot se volt belőle, szóval esélyes, hogy vmi más is volt a háttérben.Most megint sikerült reste után belőni 3600-ra. Napok óta nincs gond, prime szintén futott órákat. Két nap alatt most volt mégis 2-3 restart prime alatt. VIsszavett rammal pedig semmi gond azóta.
Ha ilyen kismértékű az instabilitás akkor nehéz elkapni.
Mondjuk a nem is bootol az inkább a fenti anomália vagy vmi hasonló bug amit írtak. Régi rammal is volt olyan nálam is, hogy kicentizett beállítással havonta 1x 3. indításra ment a gép, közte meg semmi nem volt, az teszt alatt/használat alatt sem volt instabil/fagyás.
-
sb
veterán
Nekem a 2600 és most a 2700 sem nagyon meg 4G-t. Ill. itt még nem esélytelen, futott teszt 1.3V felett, de ott már nem tudom rendesen hűteni.
1-200MHz alig látszik... de még 400MHz is 10% különbség, ezért én biztos nem váltanék még akkor sem ha tuti biztos. Lutrira meg főleg nem.
Nekem pl. a 2600 jobban melegedett - ill. nagyobb hőfokot mutatott, inkább így írom, mert fogyasztásban biztos lentebb volt mint a 2700.
Szerintem akkor érdemes váltani ha kell a több mag. Frekiben meg utána belőni ami értelmezhető fogyasztású/hűtésű. Ha megy 4-4.1-en az se rossz, de pl. én még ha menne is inkább lehúznám 3.8-3.9-re, ami max 5%de fogyasztásban/hűtésben sokkal jobb lehet.
szerk: Nálam a 2700 3.9-en 4000 pont körüli eredmény tud R20-ban ha jól emlékszem.
-
sb
veterán
A copy nálam is hasonlóan indult, 40e körül, de az órajel miatt eléggé meglódult az értéke.
Elég jól megy ez a ram, de nincs nagy különbség az előző "noname" Samsung C-die-hoz képest. Jóval gyengébb mint ez vagy a Samsung B-die, emlékeim szerint az 3466 cl18-at tudott csak, ez pedig 3600 cl16.
@Paxker315
Crucial Ballistix Sport LT 3200, Micron E-die -
sb
veterán
A hwinfo -50MHz is megoldva. VBS (Hyper-V) hülyítette meg. Ki is írta, így utólag feltűnt...
Most jót mutat.Közben valamiért a single core turbo is megjavult, 4.1-ig felfut.
Annyi még feltűnt, hogy a Ryzen Balanced energiaséma sikeresen elcseszi ezt. Min. cpu-ra ugye 90% van megadva, a többi mag sem alacsony órajelen pörög. Emiatt viszont allcore turbo órajeleket közelít.
Magyarul fut egy egyszálas teszt, de hwinfo szerint minimális terhelés alatt is minden mag 3.2-3.4-en pörög, így max 3.5-ig megy fel a teljesen leterhelt mag.
Min cpu-t 5%-ra rakva a többi mag órajele vissza tud esni, így a teszt által terhelt felmegy 4.1-re. Okos...
A ram beállt, 1.35V-on stabilnak tűnik így:

A procit még tesztelem, 3.9-en 1.23-1.25V kell neki, 4.0-án azonnal fagyott 1.35V-on is. Itt már kezd vége lenni, nagyok az ugrások. 2.8-on 1.16V-on stabil. 3.7 @1.07V.
Itt lehet valahol az optimum. -
sb
veterán
Nincs köze az aktiváláshoz.
Elég jól bírják ezek de egyszerű a magyarázat: elég komplex kód, van amikor meg elhasal... ugye előfordul használat közben is, konfigváltás nélkül is.Ezeket a dolgokat túlmisztifikálják a drivergondokkal együtt. Os, driverek is elég jó minőségűek, sok a user error és ha ért hozzá az ember akkor jóval kevesebb a probléma, de ettől a fordítottja sem igaz, hogy soha nincs baj velük. Vannak sz*r driverek, előfordulnak egyedi esetek, os lehalások is, akkor is ha nincs user error.
Röviden: Akinek mindig szar az egyik os/gyártó driver az tuti bénázik... akinek meg soha semmi baja nem volt vele az sem mond igazat vagy csak mákja van mert hibátlan sw nincs.Nekem anno egy win10 meghalásom volt ami elég extra volt, mégis voltak hasonló leírások a neten tucatjával... és mégsem volt rá megoldás pedig én is mindent kipróbáltam. A hálózat halt el, de átmenettel: lehalt az egyik protokoll (pl. chat), a többi programban volt net... aztán 10-15 perc múlva a következő (mondjuk web, ftp...). Restart után jó minden, majd 20-30 perc múlva újra egyesével elszálltak. Mellette volt egy másik gép ugyanazzal a verzióval, nem volt semmi baja. Volt restore, mentésből visszaállás, nagy upgrade, rollback, driver cleanek. Mind kb. 2-7 napra oldotta meg. Hasonlóba sem futottam 20 év alatt, de akivel üzemeltetésről beszéltem, ő sem.
-
sb
veterán
Köszi, hasonlóak a fogyasztási adatok. Neten voltak elborult képek amin közel sem volt a 120-140W-okhoz 4GHz-en... mondjuk eléggé hihetetlen is volt.
A hűtést még nem teljesen értem, mert a hőfokok szerintem jobbak nálad relatíve a gyári hűtőhöz képest.
Nálam hűvösebb, de ezen egy Brocken2 van, gyárival nekem a - igaz, jobban melegedő és kicsit gagyibb hűtős - 2600 is erősen throttlingolt anno. De itt nagyobb különbségnek kéne lennie talán. Az biztos, hogy gyenge a házhűtésem, most félig nyitott háznál vannak normális hőfokok.
110-120W körül 70 fokon tartja ami nem rossz, de még így is kb. lehetetlennek tűnik a 1.3-1.4V 4GHz. Az simán 150W környéke lenne.Hwinfo nálam 50MHz-el a szorzó alatt mutat. Tehát pl. 33.75x, a freki meg 3325Mhz. CPU-Z-ben pedig 3370 környéke... Az FSB ingadozik, de itt konstans 50MHz a különbség mindig.
Nálad egyforma a kettő.Viszont nálad is 33.25 a szorzó eleve, nem megy 34-ig minden magra úgy látom. Pedig csak 55fok a proci. (A max órajel nem számít, mert ott gondolom vmi kevés magos terhelés eredményét mutatja korábbról. Ott meg 4.1-ig mehetne ha bírja a hűtés, nálam az sem megy 4.0 fölé.)
-
sb
veterán
Amiket kérdőjellel jelöltem meg.

1. HWinfo -50MHz-e sw bug vagy Asrock bios gond lehet? Régebbi biosnál nem rémlik, hogy így írta volna ki a hwinfo. Cpu-z most is jó, de az csak egy - aggregált, átlag/max? - órajelet ír ki.
2. Miért nem turbózik 34-es szorzóig a proci, csak 32.50-33.75 között amikor lazán 60 fok alatt van? TDP átlépésre sem utal semmi, legalábbis nem ír ilyet, de lehet, hogy ez a gondja... vagy ez is Asrock bios bug? (Korábban ilyen se rémlik)
3. Fogyasztásra kérdeztem még rá. Érdekelne kinél mit mutat 4GHz és 1.3-1.4V környéke.
Nekem a majd kilós hűtővel is neccesnek tűnik ez a tartomány... 1.20-1.25V-ig, 120-130W-ig tűnik értelmesen hűthetőnek.
Kíváncsi lennék ez egyedi szoc problémám-e vagy általános. És ha előbbi akkor a cpu vagy hűtés. Bár a proci nem tűnik melegedősnek - egy ideig. De fogyasztásban mégis elég nagy a szórás úgy látom, ott az uncore részre gyanakszom, hogy erősen megdobja a magas ram/soc fesz.
Neten keresgéltem, hwinfo alapján láttam olyan fogyasztási adatokat 4G/1.4-en ami nálam 3.7-3.8 1.2V körül van.4. A ram kérdésem már megoldódott, sikerült visszavarázsolni 3600-ra.
-
sb
veterán
W7 óta nincs ezzel gond. Néha kell némi kézi trükközés (driverek le/fel vagy AHCI ki/bekapcs kézzel), de ezen kívül mennek. Nekem W7 is 3-4 évet élt anno Intel-AMD és AMD-NV oda-visszaváltásokkal. W10-et se raktam újra váltás miatt egyszer sem (csak amikor összesz*rta magát update után).
Mióta van 2-3 naponta inkrementális mentésem 2 hónapra visszamenően azóta meg örök élet gyk. akkor is ha esetleg vmi update elcseszi.
-
sb
veterán
Ez az ODD gond elég gáz.
Nekem is volt anno olyan, hogy rádugtam (bent volt a meghajtó, csak 6-7 éve le van húzva a kábelekről) és csodálkoztam miért áll bootnál 10-20mp-t. Mondjuk ott (jelzett) hiba nem volt, csak rohadt sokat állt és elsőre nem volt világos mi a francra vár.
Aztán ki is vettem és azóta kb. ennyi a Windows dekstop idő, nem a fekete képernyő.
Az általam írtakra valakinek ötlete?
Frekik alakulása ill. a ram beállításnál valami tipp? -
sb
veterán
-
sb
veterán
Érdekelne a fogyasztás. Itt nem látszik, a fenti képen látok valamit, de nekem ez kicsit érthetetlen.
3.9GHz 1.2V-on 95W a CPU package? Ez AVX-es Pirme95?Nálam 2700-al:
- 75W default, (3.4GHz, 1V)
- 3200-3600-as rammal ez felmegy 85-90W-ig (1.075V SoC voltage, ez a default)
- 3.8-3.9 1.2V fesszel már 115-120W (és 75 fok a majdnem kilós Brocken 2-vel)Mondjuk a ház rosszul szellőzik, levet oldallal 70 fok körül marad így is, de a fogyasztás nagyon messze van a képen láthatótól.
Más:
Próbálgattam a tuningot. Két dologba futottam bele:
1. Ballistix LT 3200, Ryzen Dram Calculator alapján 5 perc alatt belőttem 3600-ra, ment vele 4-5 napot a gép, elmentettem a bios beállítást is.
Közben más miatt volt egy bios reset. Azóta be sem bootol 3600-on a lementett/visszatöltött beállításokkal.
Ez mitől lehet? Tök ugyanaz minden tutira.2. A P-state tuningnál meg kéne maradnia a turbónak (CPB vagymi?) emlékeim szerint. De most nem teszi... ha feltolom 3.8-ra akkor az egymagos turbo sem megy már 4GHz-ig.
Sima allcore tuningnál így van, a p-state esetén régen nem így ment szerintem.
Vagy az Asrock lap szívat megint?Egyébként továbbra sem világos az órajelen alakulása sem.
- Egy magon default továbbra sem próbál meg 4.1-ig menni, 4.0 és annyi.
- Az allcore kiírt -50MHz a szorzóhoz képest megvan, de ez szerintem a HwInfo bugja, Cpu-Z viszont ugyanannyit ír ki (bár ugye csak 1 értéket, nem magonként) mint a szorzó.
- Allcore mióta rácsuktam a házat eleve kisebb a szorzó is. Elkezd visszavenni. Melegebb, de nem hinném, hogy kemény 60 foknál kéne ezt eljátszania... tudtommal az XFR-nél a extra órajelnél lenne érdekes a 60 fok.Tehát: nyitott házzal szorzó: 34x, órajel cpu-z szerint: 3400, hwinfo: 3350, 55-60 fok.
Zárt ház: 60-62 fok, a szorzó indulásnál is csak 33.75, később néha lemegy 33.25-ig is. Órajel cpu-z szerint 3325-3375, hwinfo: 3275-3325. -
sb
veterán
Itt szerintem több minden keveredik.
Win10 Fast Startupnak szvsz semmi köz hozzá. Meg az UEFI telepítésnek sem.
Én UEFI-vel használom a gépet nagyon régóta, BIOS-ba akkor nem tudok belépni, ha a BIOS UEFI fast boot-ot bekapcsolom (és ugye így átadja az USB inicializálást az OS-nek... vagyis később indul az USB bill minthogy a BIOS-ba be lehetne lépni) - sőt Asrockon több opció szokott lenni, van fast boot USB inittel és ultra fast. Utóbbival nem lehet belépni. -
sb
veterán
A számok alapján egyértelműen nem jobb annyival.
IPC-ben és így egyszálasban nagyot ugrott előre a Zen2 ami játékoknál, min fps-ben sokat jelent de szerintem nem ebből érdemes kiindulni. Általánosan bármilyen hw-nél. Te is dilemmáztál melyik éri meg jobban, szvsz ott is hasonlóan érdemes gondolkodni:1. Mi az amire szükséged van: ha valami nem hozza az elvárt minimumot akkor nyilván nem éri meg megvenni, mert csak szenvedsz vele. Akkor nem érdemes ár/értéket nézni. (Ill. érdemes, de a nem megfelelő hw-nek így 0-ba tart az ár/értéke, nem a tesztek alapján láthatóval érdemes számolni mivel nem megfelelő a célra.)
2. Ha viszont mindkettő elég akkor érdemes a korrekt ár/értéket megnézni. Jobb vmi 10-20%-kal de cserébe 30-50%-kal többe kerül? Esetleg ennyivel többet fogyaszt?
Úgy, hogy közben a gyengébb is bőven elég? Szerintem egyértelmű a válasz mi éri meg...Ezért nem érdemes szvsz rugózni 3200-3600-os ramokon vagy mondjuk 3.6-3.8 cpu feletti frekiken. alkalmazásfüggően 2-5, 10%-okról beszélünk. Azonos árban nyilván jöhet a jobb, de extra vacakolást nem ér meg egyik sem, kivéve ha épp az hiányzik a használhatósághoz. De az meg ritka még 10-15% esetén is, hogy ami ennyivel jobb az oké, a gyengébb meg abszolút kuka.
-
sb
veterán
-
sb
veterán
Ez light load-ra is igaz? Idle nem fogyaszt többet valószínűleg, hiába magas a szorzó/fesz, de ha csinál is valamit akkor lehet magasabb.
@KaiotEch
P-state tuningot támogató lapban fentebb lehet tolni úgy, hogy visszavegyen.
De ha számít is egyáltalán fogyasztásban nem sokat...
Inkább az a gond a tuninggal, hogy a max órajelet veszíted el. 1-2 magon felmenne 4-4.1-ig, de ha beállítod fix 3.8-ra akkor az allcore Turbón nyertél 3.4-hez képest, de az 1-2 magoson kisebb lesz az órajel. Feltéve ha nem akarod 4-4.1-re húzni. (Én visszafogott vagyok.
)P-state tuninggal elvileg ez is megmarad.
-
sb
veterán
Jaa, engem nem idegesített.
3.6-on kb. termelte az áramot és onnan a 4GHz is csak +10%. +50-70% fogyasztással...Csak most ugye - remélem
- nem került sokba a váltás a 2700-ra. Amúgy maradt volna. 
Ill. ezt se fogom 4GHz körül hajtani, a gyári 3.4 (ill. a szar Asrock lap miatt még kevesebb) ami kicsit zavar.Anno nekem ment a p-state tuning is, szóval a CnQ-val nem volt gond. Az legalább megmaradt a menüben, remélem menni fog.
szerk: 3.40-es bios-szal nálam még van CnQ is a menüben.
-
sb
veterán
Az enyém is (2600) 3.8-at ment 1.20-1.25V körül. 3.9-en még 1.35-ön futott, de nem volt stabil, ellenben kályha. Felette, de még a stabil 3.9 sem volt esélyes. 3.6-on meg elment negatív offsettel is, 1.125-1.150V körül és nem pakoltam rá fogyasztásban +50%-ot 200MHz-ért.

Szóval szerintem 4GHz felett semmiképp sem átlagról beszélhetünk. G4 talán még lehet átlag...
Eleve valahol itt volt a fal általánosan is a Zen+ magokkal, más procikkal is.A másik, hogy nem érdemes - szerintem - maxra húzni. Az utolsó 100-150 MHz biztos, hogy +0.100-0.150V-ot igényel és rátesz még egy lapáttal a fogyasztásra, melegedésre. Cserébe kemény +2.5-4%, +200MHz esetén +5% teljesítményről beszélünk. Nyersen, ennyi valósan soha nem lesz belőle...
Én örülnék, ha így menne és belőném 1.2V-ra, amit bír.
Nálam most 2700 váltotta. Gyárin 3350 körülre boostol, 1.0V mellett!! 75W körül áll meg így és 55 fok Brocken2-vel 500rpm-en.

1.2V-an 3.8-ig megy, 1.25V 3.9, eddig próbáltam. Itt már 110-130W közé felkúszik. A hűtő még mindig nem pörög csak 8-900rpm-en és 70 fok körül marad. 4GHz 1.3V+ már 75 fok 1000rpm.Nyilván ez sem rossz amúgy szerintem8 mag 4GHz-től. Gyk. hangtalan a hűtő és nem forr fel. De az látszik, hogy itt már kezd elfogyni a kraft.
-
sb
veterán
Na igen. Ez kell, csak néha nem sikerül meggyőznöm magam...
A korábbiaknál pl. az eltűnt és nem működő funkciókat folyamatosan javították ahogy írtam.
Asrock support is megkérdezte "minek mentem oda?"De azért mégsem ez lenne a normális módja... írtam nekik is, hogy mi van ha holnap Zen2-re váltok? Akkor muszáj és kuka a sok funkció... amiért részben épp ezt a lapot vettem.
Erre már nem válaszoltak. -
sb
veterán
Nincs az sehol.
Egyébként korábbi 2.xx biosokban is eltűntették már, aztán 1-2 verzióval később visszatették.Az elején szar volt, panaszkodtam is, hogy a funkciók 2/3-a nem működik. De azért voltak benne hasznos cuccok amik mentek. VDDIO, VTT feszek meg jó pár cucc.
CnQ viszont mintha nálam lett volna most is, de lehet, hogy rosszul emlékszem.
(P-state állítás is van jelenleg, pedig az is hiányzott vagy 2-3 verzióból.)@Trailblazer
Látom, hogy nem ajánlják... én se menekülnék előre ilyen szöveg mellett, ha jó lenne a mostani bios. De nem az.
Vagy visszaváltanék ha lehetne...
Egyébként a 3.60-osnál jelent meg először az ellenjavallott szöveg, szóval ha rossz lenne már megszívtad volna te is.
Egyébként nálad van most részletes CBS/PBS 3.60-on? -
sb
veterán
Sziasztok,
Asrock B450M Pro4-en ki milyen bios-t használ?
Anno feltettem a 3.30-at amiből a kedves gyártó kib*szta a CBS/PBS menü 99%-át. Természetesen régebbit nem lehet visszatenni, hiába írtam nekik, egy hónap csesztetés után küldtek egy linket vmi régi flashelő cucchoz ami nem élt. Utána hiába írogattam nekik.Szóval a kérdés:
1. Most feltettem a 3.4-et, nem jött vissza a menü de nem próbálkoznék tovább (3.5, 3.6, 3.88beta...), hogy melyik tudja. Hátha vki megtette már.2. Tudom, hogy Zen2-nél volt téma meddig megy a Turbo, de az említett fenti 3.3-al (és most 3.4-el is) nálam sem nagyon akaródzik magasabb órajelekre turbózni. Eddig nem zavart, de most elkezdett, egyre több MHz tűnik el.

A 2600-as is megállt 3525-3550-en, most 2700-ast tettem be. Hwinfo szerint max szorzó 33.75, a kijelzett órajel 3325MHz. Egy idő után 32xx lesz belőle...
Egy szálon 40.00-ig megy csak (3950MHz), ennél nagyobb szorzóval nem is próbálkozott.Brocken2 van rajta, 60 fok 6-800rpm mellett, szóval a hűtéssel nincs gond.
-
sb
veterán
Lehet, hogy csak bonyolítom a helyzetet, de szerintem a c2c előny sem evidens már a Zen+-al szemben sem.
Az órajel előny az egyetlen értelmezhető (értsd: ami számít is) előny az Intelnél. Viszont nehezen kezelhető fogyasztás és melegedés árán.Árazás ill. perf/price a Zen2-nél szerintem:
Nincs nagy előrelépés, a tippelt hülyeségeket nyilván nem kellett komolyan venni, hogy féláron jön minden.
De hátra sem léptünk... elvben. A használtan mennyiért adom el a régit és mennyiért veszek újdonságként árazott cuccot - ez nyilván nem éri meg, de új vs új ill. későbbi árakon teljesen korrektnek tűnnek az érkező cuccok. Az ár hasonló. Többet adnak, mérhetően. Önmagában 15% IPC is, de mondjuk +10% órajel sem rossz "ingyen". Plusz akinek fájt ez a 10-15% lemaradás az Inteltől az is megkapja amire vágyott. -
sb
veterán
Én is így hajtom. Ahogy írtam eleve nem a max tuning hajtott. Ha menne 1.25-1.30V 4.0-4.1-et akkor se annyin hajtanám.
Jó ideje csak alulfeszeltem vagy azzal együtt tuningoltam max. 
Ilyen szempontból engem az X sem fog meg, +10k-t nekem az sem ért volna, mert ugyanúgy kevés szerintem az a +10% amit cserébe adhat. -
sb
veterán
Ahogy én is.

Már csak annyit OC-zok ami kényelmesen belefér.
Egyébként is az volt a terv, hogy sweet spot-ra húzom, 3.8-3.9-nél többet nem terveztem. Ami 80-90W-ig belefér kb.
Az most is meglenne, ha nagyon kéne, csak több fesszel és +10-20W-tal mint reméltem. Annyit meg nem ér nekem. Tök jó ez így is. Meg ahogy írtam: igazából sokkal nem lenne erősebb 4GHz-en sem. -
sb
veterán
-
sb
veterán
-
sb
veterán
-
sb
veterán
-
sb
veterán
Anno volt erre teszt, még Zen1-el. Igaz ott SR-DR felállásban.
Azóta az erre való érzékenység ugyan megszűnt a Zen+-nál de érdemi módosulást nem láttam egy tesztben sem. Néha felmerül itt a topicban, de továbbra sincs sok érdemi, konkrét mérés.Nyilván 2666 után még gyorsul, nem azt mondom, hogy nem, kb. 3200-ig. De már ott sem annyira meggyőző a különbség.
Szerencsére árban kb. tök mindegy a 2666 vs 3000-3200 így ez már nem téma. De felette szvsz inkább a szubjektív ajánlás helyes, nem a racionális különbségre hivatkozás. Utóbbi nem nagyon van.
-
sb
veterán
No offense, de szerintem hibahatáron belül van kb. a sebességkülönbségük valós alkalmazásban. Lehet vagy 2-3%, de inkább 1-2%-ra szavaznék. Még Aidában sem lesz arányos gyorsulás, ha tömörítek egész nap szvsz akkor sem éri meg.

Kb. 3200cl16 vs 3400cl14, árban meg 26k vs 38k.Már 2666 felett sem nagyon éri meg szvsz annak aki nem minfps-mikorlag maximalista és le tud mondani 2-5%-ról.
A Zen2-nél meg majd kiderül profitál-e belőle jobban. Az még lehet, bár igazából nem a ram fogta vissza szvsz eddig sem, hanem az if felépítés és annak ramfreki-függősége. Lehet, hogy épp ebben léptek előre. A nagy ramfrekik mondjuk nem erre utalnak, de a lényeg, hogy ezt érdemes szerintem megvárni.
-
sb
veterán
Köszi!
Ezt kérdeztem nemrég mik a default értékek. -
sb
veterán
No offense, de tényleg összevissza írod a dolgot.
Minden rendszerben van egy alap órajel/bclk. És minden aminek órajele van ebből "szorozza ki"... mert miből másból, órajel-generátor kell mindenhez aminek órajele van.És emiatt mozog minden órajel együtt normál esetben.
Ha külön kell mozgatni akkor meg kell egy második órajel-generátor, így lehet szétválasztani, hogy egy egyiket állítod a tuning miatt, a másikat meg nem állítod/fixen hagyod a többi cuccnak, ahol az a cél, hogy fixen maradjon. A 2. külső szokott lenni, prociba emlékeim szerint nem nagyon raknak külön... sőt, a procié is volt kívül régen... vagyis a lapon van és így sok köze nincs a procihoz.Tehát pont azért teszik rá a külsőt, hogy NE vigye magával a PCIe/SATA, stb.. órajeleket, hanem legyen nekik külön bclk.
Egyébként Ryzennél kb. értelmetlen a bclk tuning ha nyitva a szorzó (200GE volt lockolva, de igazából már az nyitott azóta), szóval oda állítod ahova akarod.
Hogy a cpu-z szerint visszaveszi-e a bclk-t azt nem tudom, nem olvastam utána, de amúgy elég fura lenne. Az utóbbi 15-20 évben kb. minden rendszerben fix a bclk.
-
sb
veterán
A ryzen balanced-ban alapból fentebb volt állítva a minimum 5%-nál.
De nekem "sikerült" úgy is 2500-on tartani amikor 5%-ra volt belőve a minimum kézzel.
Ahogy írtam függ a többi, alapból nem látható beállítástól is. Azokat lenne jó látni mi a default. -
sb
veterán
-
sb
veterán
-
sb
veterán
Nekem úgy rémlik az az alja... én kézzel vettem le a legkisebb p-state-et próbaképp 1200-ra, akkor annyira ment le.
Egyébként nem csak a min cpu %-tól függ. Valami progival bevarázsoltam a power options alá még 7-8db egyéb paramétert, órajel le/fel állítási limitek, core parking limit, stb...
Ezeket állítgatva van amikor fent ugrál az összes mag minimum terhelésre is, ill. lehet sokkal konzervatívabb az egész órajelezés.Érdekelne is, hogy aki állítgatta már - mire, ill. mi a default vajon... nem biztos, hogy azon is maradt nálam miután bekerültek.
-
sb
veterán
-
sb
veterán
-
sb
veterán
A 30 perces sleep lehet. Vagy nagyon max hibrid sleep hibernálással.
Deep sleep meg csak kézi kikapcsolásra van, nem? Vagy ilyenkor is deep-be megy automatikusan?
Ez nálad tuti bugos szerintem.Más:
Egyébként a vicc az, hogy normál (nem deep) kikapcs után nem éled fel nekem USB-re. Sleep-be nem akarom rakni mert ott ugye a ramnak is frissülnie kell, tehát áramkimaradás esetén gáz. Meg amúgy se árt a cold boot.
Hibernálásból is visszajönne még USB-re elvileg, nem csak sleepből, de ott meg magától felkel kb. 10mp után.
Léccilécci nézd meg melyik port.
Esetleg azt is, hogy ha normál módon shutdown-olod a gépet akkor te el tudod indítani a perifériával? Gondolom kontrollerrel is mennie kéne, ha világit/kap áramot. 
-
sb
veterán
Melyik USB porton világított?

Nekem sehogy nem megy az USB-s indítás billről/egérről. Bár azt hiszem ez általános Ryzen probléma, nem lapfügg, mert másik gépen sem megy, de most megcsillant a remény, ha nálad van olyan USB port ami nem kapcsol ki.
Ha te kikapcsolni akarod esetleg van még Win10 power options alatt USB selective suspend menüpont. Annak is módosítania kéne... meg külön az eszközkezelőkben (csak nem a konkrét eszközöknél - talán ez lehet a hiba az SUB indításomkor) egyenként allow wake up fuinkció. Elvileg azt kipipálva is meg kéne szűnnie az áramellátásnak.
Persze nekem fordítva sem megy a fent felsorolt egyik sem... de azt hittem azért, mert amúgy a lap hw-sen mindig lekapcsol mindent. Szóval érdemes megpróbálnod, hátha fordítva van hatása...
Meg persze amúgy a deep sleepből is indulnia kéne a gépnek, simán. Az is bug lehet csak.
-
sb
veterán
Azt hittem csak megáll, fagyás nélkül, de hosszabb ideig.
Nálam másik gépben ez fordult elő SATA AHCI timeout beállítás miatt. De ott nekem 5-10mp-ekre megállt az egér/intéző/stb... és utána ment tovább.Egyébként a nagy gépben meg majdnem ugyanez fut, B450M Pro4, 2600, csak más tuningolt rammal. Ott nem találkoztam ezzel a gonddal (de abban nincs is SATA SSD, csak NVMe).
-
sb
veterán
-
sb
veterán
Közben én is mértem egyet bios frissítés után: 1.0.0.6. (eddig régi agesa-val ment, az újból kiszedték a p-state-eket így nem erőltettem, de a legújabb biosban most benne van), hátha vmi javult, de nem sokat változott a helyzet.
2600, 3.9-en nekem belefagyott a prime95-be 1.32V-on.
Így 105W körül volt a package power. Brocken 2, 1100rpm 77 fok.Marad alapon asszem. 3.6GHz, 1.120V, 70W package, 700rpm, 58-59 fok.

3.6 fölé meg sem próbál menni az alacsony hőfok ellenére sem. Kéne?A ramra is rápróbáltam (Samsung C-die). 3400-on nem volt stabil prime alatt 3-4 próba után sem. Többhöz nem volt kedvem de talán ez még belőhető lesz.
3200-on cl18 megy továbbra is. Cl16-on megnéztem, 2933-on nem volt gondja látszólag. Ez viszont előrelépés, cl16-on korábban nem nagyon indult csak nagyon alacsony frekin.szerk:
Off érdekesség: A320M-S2H lapon már 0.0.7.2-re frissítettem. 200GE alatt unlockolta a ramot. Már nem 2666 a max, 2933-on is megy.
-
sb
veterán
-
sb
veterán
Ez mind szép, de a kérdés a tesztprogi volt és a max fogyasztás.

Egyrészt összehasonlítani ezt tudom - N féle játékot, jelenetet nem nagyon lehet.
Másrészt meg nyilván méretezni is kell erre IS, nem csak a játékra. Legalábbis nálam fut néha video encode is, inkább ilyesmire kell a kraft többeknek, mint 1-2 játékra ami megvan 50W-ból...A 110W elég jónak tűnik az enyémhez és Create. 150W-jához képest is.
-
sb
veterán
Köszi.
Ezt a 150W-ot hwinfo alapján mondod (cpu vagy package?) vagy konnektoros, mért fogyasztás?@Albigator
De nem is sok.
Ez relatív. Azért kérdezem a fogyasztást is, mert amit fentebb írtam, nekem rendesen elszáll.
Az én esetemben 3.6 -> 3.9 az nincs +10% és fogyasztásban majdnem +50%
És még 1.3V alatt vagyok, nem 1.35-1.4 körül, mint sokan...Kicsit irreálisnak is tűnik amúgy az ugrás, hiába a nagyobb fesz. Azért is kérdezem másnál milyenek az arányok.
Egyébként a hűtésen is látszik, az alapján meg korrektnek tűnik. Broken 2 alapon (kis alulfesz) a 60 fokot ha eléri és messze nem megy maxon a venti. 3.9-en meg maxra pörögve is 70-75 fok.

szerk: Egyébként annyiban nem meglepő, hogy tudtom hol a sweet spot. Eleve úgy vettem a 2600-at, hogy alulfeszelés lesz és max 3.6-3.8, amit elbír alacsony feszen. Mert eflölött már - nekem - nem éri meg a perf/W romlása.
Viszont olvasgatva a topicot annyian tolják 4-4.2 között, hogy azért csak kíváncsi lettem mindenki ennyire mazochista vagy másnak ennyire lightos a 4GHz.

-
sb
veterán
-
sb
veterán
4GHz körül végül is mi az átlag fesz (és így fogyasztás) itt a topicban 2600-ra?
Nálam elég antituning a proci, 3.9-en már 1.28V körül kér (az se biztos, hogy stabil)... vagy már öreg vagyok hozzá és visszafogott
, mert végül is itt is látok magas feszeket. 1.35-1.4 körül is van aki tolja neki napi használatban. ?Viszont ez már fogyasztásban/hűtésben is kegyetlenül elszáll, nem? Nálam cpu/package 60/75W körül áll meg alap órajelen kis alulfesszel. Ez 3.6. 3.9-en meg már 110W körül van a package power.
Szóval ez ilyen vagy az átlag sokkal jobb?
(AVX Prime95-tel néztem ezeket, azt látom, hogy sokan CB-t mérnek csak. De amennyire tudom Zennél nem sok különbség van a kettő között, ellentétben az Intelekkel.)
-
sb
veterán
-
sb
veterán
Így van.
Kék oldalon marad az 5GHz, mint cél de az már minden, csak nem komfortos. De ez már régi téma... Intel topicba még régebben betévedtem, de akkor sem arattam túl sok sikert ezzel a látásmódommal.
Amúgy meg a tesztből azt sem látom, hogy akár driver/optimalizálás miatt annyira nagy előnye lenne az Intelnek. A 2700 is beelőz itt-ott.
szerk. Ja, látom ez már ki lett tárgyalva.
Viszont ez tényleg nem igaz:
Az IPC egy állandó, nem változik, hiszen adott, hogy hány instrukciót hajt végre órajelciklusonkent.
Utasításonként változhat, hogy hol az előny, ill. maga a kódstruktúra is számít a pipeline, regiszterek, stb... felépítése miatt. Tehát az sem mindegy, hogy milyen utasítások hogyan követik egymást. Nem csak az elágazásbecslésen és hasonlókon múlik. Erre lehet optimalizálni a kódot, jobb esetben a compiler megteszi többé-kevésbé. Ebből jön ki az "X-re optimalizáva" kifejezés. Ha nem teljes koppintás az egész architektúra, ami nyilvánvalóan kizárt, akkor 100%-ig biztos, hogy más sorrendben, regiszterekkel, stb... végrehajtott utasítássornál más órajeligénye lesz mindkét rendszernek. Ill. más kóddal ugyanannak a rendszernek is. -
sb
veterán
Akkor hwinfo-ban "vcore" és nem "CPU Core Voltage (SVI2 TFN)".
Én Prime(avx)-el nézegettem anno, ez többet kér mint a CB, de még ahhoz képest is jóval nagyobb fogyasztási értékeket kaptam.
Nálam a 2600 gyárilag ill. némileg alulfeszelve alapon (3.6@1.120V vcore) 60W körül kér emlékeim szerint. Package power 70-75W.
3.9 magasságában meg nálam már bőven 1.3V feletti feszek játszanak és a package power is 110-115W ha jól rémlik. -
sb
veterán
-
sb
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen TV-t vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bittorrent topik
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- 275 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- HIBÁTLAN iPhone 12 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4655
- Apple MacBook Pro 16 M2 Pro (2023) 16GB/500GB SSD Szép állapot
- GAMING PC! ULTRA 5 225 / RTX 5060 / 16GB DDR5 / 512GB NVMe / 550W Gold 80 Plus!
- Samsung Galaxy A52 / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ez meg totális tévedés... épp azért magasabb a boost órajel mert kisebb terhelést kap a proci. Így kevesebb hőt termel és disszipál. Jóhogy kevésbé melegszik.

)