Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Yany

addikt

Sziasztok,

Néhány hete nem voltam itt, most azért bele-ble olvasgattam a fórumba. Azért jöttem, mert van egy rossz, meg egy jó hírem/tapasztalatom így néhány hét használat után.

Kezdjük az elején: egy MSI Radeon RX 480 Gaming X 8GB kártyáról és annak hűtéséről van szó.

Kártya halk, kártya gyors. Kártya tuningolható, kártya forró, kártya nem halk. Tuning kikapcs, kártya halk, de csak egy ideig. WTF?!

Ventifordulat
    Megállapítottam, hogy a hűtés terhelésre nem azonnal pörög fel, hanem nagyon lassan. Értsd: akármennyire is melegszik fel, akármennyire is terhelem, mint a terhes anyatetű, úgy mászik fel a fordulat. Ugyanez visszafelé: hiába nem tolom a BF4-et már vagy 5 perce és 32 fokos a GPU, a venti percenként 1-2%-ot esik lefelé. Látom, hogy ezzel kapcsolatban fixáltak valamit a driverben, de gyanítom, hogy az AfterBurner lesz a felelős, nem a driver, ugyanis most a legújabbat használom 1-2 napja és ugyanez a szitu.

Hőmérséklet
    De ami rosszabb: hiába pörög fel a venti, akár 90%-os fordulatig, ami kb 2400 RPM-et jelent, 80-90 C fokosra felmelegedett a GPU. Há', mondom, ez nem frankó. A szerencse, hogy a venti zaj-alakja barátságos, hiába hangosodik fel, nem zümmög/berreg/búg, csak susog. Hangosabban.

Fix
    Tegnap végre rászántam magam és szétkaptam a hűtést. Hozzáteszem, eléggé fájt, hogy egy új VGA-hoz hozzá kell nyúlnom, de nem vagyok félős, csak csalódott. Na, végülis sikerült a warranty matricát egyben megtartva szétszednem. Nem találtam semmi gyanúsat, sőt, kifejezetten pöpecnek hatott, ahogy összerakták, bár az a két borda alól félig kilógó RAM modul elég ostoba konstrukciós baki, de valószínűleg nincs sok jelentősége. Van sok apró csavar, amit kitekerve lejön a hátlap, illetve 4 picit nagyobb, rugóval rendelkező csavar, ami a gpu köré szorítja a bordát.

Nézzük, hogy pontosan mit csináltam:
    1. Hátlap, borda lekap.
    2. Gyári, amúgy szépen felvitt hűtőpaszta leszed, kosz és pormentesen letakarít.
    3. AC MX4 paszta szépen felvisz.
    4. A 4 rugós csavar rugóját széthúz visszacsavaráskor nagyobb szorítőerő reményében.
    5. Kártya összerak.

Eredmény
    1 órányi BF4 játék közben nem megy a venti 70% fölé (emlékeim szerint 60 körül mozog, de ha valakit pontosan érdekel, megnézem), miközben a hőmérséklet 72-74 fokon tetőzik. A lényeg, hogy nem 1-2 fokról beszélünk és mindezt úgy, hogy közben kvázi fele tempóban teker. Ez azért nem mérési hiba. :D

Az ég-világon semmi mást nem változtattam, pedig gondoltam a ház ventijeit is feljebb hajtom majd, de nem lesz rá szükség. Konklúzió: Gáz, hogy ez megtörténhetett. Jó, hogy a konstrukcióval semmi gond és így javítható faszán.

Új hozzászólás Aktív témák