Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• IstvánLászló

őstag

válasz hobizoli #124291 üzenetére

Szépestét itt mindenkinek a témám nekem is a szépídőknek a kapcsán jöttem most ide.
    Azt olvastam éppen hogy a speeydosról beszélsz,nekem is volt ilyen interfészem,sokat használtam sajátépítésű tápommal és 4 folppy driver-el,2 720k-s 5.25"-s 80 track duble side duble denziti és 2 3.5"-os 80 track szintén duble side duble denziti floppyval és a boot idő 1-5 másódperc is volt ha erre jól emlékszem.

A ZX Spectrum 48k -m meg is van még,ráférne egy tisztititás,de műkődő jó pállapótában + kazettás magnóval és pár progival és a 80k -hoz való progival sok mindent lehetet vele csinálni.
    A spekit átalakitottam nagyon régen a super 80k -ra,mem tudom hallotál e? róla,egy kiss panelen ttl-ick vannak és pár más alkatrészek és ő a memoria lapozó logikai ármamkőre és 4 darableddióda jelzi a műkődését,ZX 128K -s gépek haszálták az ehez is hasónló ramm lapózásának a teknikáját,amit gyárilag a géppebe építetek.

A lapozás az alsó és felső memóriát volt képes őnnálóan meg is címezni 80K esetében ez ha jól emlékszem 16k-s lépésenkén tőrtént és akár a spekinek a 16k -s romját is belelehetett másolni egy hózzávaló progival,amit 4 leddel jelezte ki a logokai áramkőrők.
    A 80k esetére emlékszem,48k -s progiknál nagy segítséget adott,ha belapoztuk a 48k-hoz a +32k -t a poke 191,1 -el és kikapcsolni a poke 191,0 -val lehetet,erre emlékszem régen volt ez már csak egy szép csódás emlék.
    A Speccy interfész nem tudom potolni mert teljesen javíthatalan volt,régen széjjel szeretem de sohasem síkerúlt megjavítanom,később kiderűl hogy a benne levő PLA szált el és teljesen potolhatlan is volt,ennyit eről az interfészről - jó lenne a facét potolni + hozzávaló progikkal - ez máma már lehetelenség.

A RESET kapcsán most jutótt az eszembe,super 80k lapozója kűlőnlegessége a számómra,volt enmy resete és hadr reset,tehát az enemivel és hozzá betőltőtt progijával- progi futását lehetetet leálitani és gépicodban hexa és decimális számokra lehetet váltani és a cpu regisztereibe belelehetet nézni is hogy mit hóvá tőltbe a memóriába póntósabbat már erről semtudok már mondani.
    A zárásképpen ennyit tudtam mondani a ZX Spekrum-ról,jó ét mindenkinek és szépeket kivánok. :) :K

• KROK640

nagyúr

válasz hobizoli #124291 üzenetére

C64-en is volt hasonló megoldás, a floppyhoz turbo. Volt egy Very soft boot nevű program, ami norton commander szerű volt, de csakegy oszloppal és ablakkal, de amire rá"enter"eztél, azt töltötte be, méghozzá turbo sebességgel. Csaináltattam egy egyedi cartrade-et a C64-hez, amire többek között (hypra load,msáoló progik, Simons basic,

Új hozzászólás Aktív témák