- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ivqkzy-: 2. gépem
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os Sata SSD teszt. (Blue)
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2163 üzenetére
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2163 üzenetére
>Sajnos a részleteket nem látom, ezért nem tudom, hogy mi van benne.
A kisebbik $689 USD; 4GB RAM; 128GB M.2 SSD -vel
de sok mindent lehet customizálni a megrendelésnél.
Januári szállítással várható .pdf [link]
Highlighted features
- AMD® RyzenTM V1605B
- AMD® RadeonTM Vega 8 Graphics
- 4GB DDR4-2666 (32GB Max)
- 128GB M.2 SSD (512GB Max)
- Two mDP++ (4K 60Hz, HDR)
- Two Intel® Gigabit LAN
- LTE/4G modem (option)
- Three USB 3.1 ports
- One Serial RS-232
- One Serial RS-485 w/ RS-232 capability
- 0-60° C operating temperature
- 19V DC 90W power supply adapter
- DIN Mount or VESA Mounting plate
- 7 year supply (from Nov 2019)
- Extended service warranty options (1, 3, 5-years)
Customization
• Two DDR4 SO-DIMM Sockets
• M.2 22x42 slot supports PCIe or SATA SSDs
• M.2 22x42 slot for LTE modem or SSD
• Intel® Dual Band Wireless-AC
• Intel® Bluetooth 5
• RP-SMA Dual-Band Antennas
• MicroSD Card Reader -
válasz
Petykemano #2160 üzenetére
engem is átirányít, ugyanilyen hibaüzit dob, én is Bp-ről nézem.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2160 üzenetére
> Téged nem irányít át a simplynuc.co.uk oldalra,
nem irányít át ..
(BP-ről böngészek.)> Nem késő ma már ehhez?
> Mármint hogy egy ilyet nem Renoirral szerelve kéne már kínálni?talán, de majd a piac eldönti.
Nem kell mindig kaviár, és a legújabb 7nm-es technológia.
Meg talán tapasztalatnak is jó; és márciusban csak a Ryzen chip-et kell cserélni. ( vagyis ugródeszka a stratégiai szerepe )
Az is lehet, hogy az AMD dömping áron szórja ki a régi csipeket ..
Vagy stratégiailag több lábra akar állni a cég mert csak az Inteltől függeni nem olyan jó manapság. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2153 üzenetére
> még csak asztali vonalon se tudják dobni az intelt anélkül,
> hogy ne buknák a pénzeket.pedig mindig kiderül valami az Intelről, a mai csak egy picurka pár százalék.
Jump Conditional Code (JCC)
"Intel's official guidance coming out today states their observed performance effects from this microcode update to be in the range of 0~4% but with some "outliers higher than the 0~4% range.""
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=intel-jcc-microcode&num=1 -
válasz
Petykemano #2146 üzenetére
Igen, szerintem is valahol az OEM-eknél van a kutya elásva. Hiába hullott az AMD ölébe még az Intel gyártási nehézsége is, valahogy nem elég gyors az előretörés egyik szegmensben sem.
2,5 éve jöttek ki a Ryzenek, az eleje óta versenyképesek, mégis csak eddig jutottak:
asztali 18%
noti 14,7%
szerver 4,3%japán előre szerelt gépek, eléggé fura, hogy csak 2019. március körül indult meg a részarány növekedése, lehet visszanyal, hogy nincs IGP a legtöbb procijukban.
innen -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2147 üzenetére
az árazás komplex dolog.
- a tőzsde a magas kockázathoz elvárja a magasabb nyereséget. És itt van kockázat. Ha nincs a kockázathoz mért - elvárt hozam, akkor nem lesznek befektetések, kivonják a tőkéjüket, és rövid időn belül becsukhatja a cég a boltot.
Egy befektetőnél teljesen normális, hogy két hasonló hozamú befektetés közül a kisebb kockázatot választja. Emiatt a magasabb kockázat feláras.- konkrét termékre nehéz profitot/nyereséget számolni. Van egy magas tervezési és tesztelési költség, amit minden eladott termékbe beépítenek. Nagyobb volumen - jobban szétterülnek ezek a költségek.
- A ZEN2-es termékek teljes életciklusa még jó pár év; Tervezési, gyártási gixer kiderülhet, és extrém esetben akár a terméket is ki kell cserélni.
Valamint a szoftvereket, drivereket fejleszteni kell még jó pár évig.
Ha kiderül, hogy a TSMC-s 7nm-es gyártásnál a chipek 1,5 év után kezdenek bedöglenni és cserélni kell őket, és át kell vinni a Samsung-hoz a gyártást, nem tudod megmagyarázni a piacnak az áremelkedést .. inkább mennek az Intelhez és ott vásárolnak olcsón ...szóval az AMD-nek kell tartalék,
Ha extrém módon túltölti a tartalékot - igazából az a milking ..
Valamint a befolyt tartalékból finanszírozza a következő fejlesztéseket.
( és nem kell újabb hitelt felvennie )De most az AMD olyan sovány, hogy kilátszanak a csontjai, rengeteg mérnök otthagyta őket, mert nem tudták rendesen megfizetni őket. És még mindig rengeteg hitele van.
Most kezd felerősödni ...szóval én most még nem kiáltanék farkast.
Az eddigi Threadripperes piaci szegmens 2/3 -részét lefedi a 12/16 magos X570 -es platform.
A maradék 1/3 - pedig ha akarja - ha nem fel lesz tuszkolva egy magasabb prémium szintre,
ami már-már az EPYC-el van egy kategóriában. Itt várni kell fél évet és normalizálódnak az árak. Ha jól értem akkor neked ez a feltuszkolás fáj -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #2131 üzenetére
" alig egy-két éve, hogy az AMD versenyképes termékekkel áll elő és úgy tűnik kezd elszaladni a ló."
azert ne feledjuk, hogy az uj Threadripper a nagyobbik resze mar nem a Glofo erosen kedvezmenyes waferaru gyartosoran keszul, hanem a kapacitasert versengo konkurrencia miatt felvert aru TSMC 7nm -en. ehhez kepest 5 vagy 10% a dragulasa az elozo generaciohoz ?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2138 üzenetére
> 440W
Érdekes .. ráadásul a friss Threadripperes hivatalos promo 20. másodpercénél van.
De nincs i/o die -szerű nagy krumpli a közepén. Lehet, hogy GPU ?"Performance Preview: 3rd Gen AMD Ryzen™ Threadripper™ Processors for Creators"
https://youtu.be/JFd-UodssUc?t=20 -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2133 üzenetére
> De vásárlóként nem kell lefeküdni a cég profitcéljainak, nem?
Nem kell :)
A pénztárcáddal szavazol. A verseny jó;
Bármelyik cég hajlamos elkényelmesedni; és még az olimpiai bajnoknak is kell jó versenytárs, aki kihozza belőlük a maximumot.
Az AMD -nél szerintem most inkább találgatunk; következtetünk a múltból - ami nem mindig helyes, de néha bejön.
Emiatt várjuk meg az igazi teszteket - és akkor számoljunk ár-értéket.
A 0-16 mag most lement a consumer osztályba; nagyobb verseny; nagyobb darabszám -> méretgazdaságosság. más árazás.
A TR40/TR80-at viszont próbálják feljebb pozicionálni. 24-64core-ra
A 24-32 maghoz tedd hozzá az 1P-s Epyc árakat is.
( amelyek alacsonyabb freq-mennek )
kiegészítve a te táblázatodat.24 mag
2970WX: $1299
3960X: $1399 ( max 4.5ghz; TDP=280W)
EPYC 7402P: $1250 (max 3.35Ghz;TDP=200W)32 mag
2990WX: $1799
3970X: $1999 ( max 4.5ghz; TDP=280W)
EPYC 7502P: $2300 (max 3.35Ghz;TDP=200W)Persze igazából ez se jó összehasonlítás;
mert ott van a lebegtetett "EPYC 7H12" a maga 280W-val és magasabb Ghz-el, amihez már vízhűtést ajánlanak.Viszont:
- Ha Januárra kijön a 64magos Threadripper - vállalható turbóval; akkor valószínüleg az EPYC-szintre is begyűrűznek.
és jönnek a 280W-os "EPYC" procik is.
Minden megint átpozícionálódik.
És szerintem a mostani árazás az új H-s Epyc processzorokat készíti elő.
Az Intel is hamarosan bejelenti a HEDT árait, Kérdéses, hogy milyen stratégiát választanak árazásnál. ( Én örülnék a versenynek )A foglalatkompatibilitás(X399) érdekes dilemma. Talán az új foglalat is megér 2generációt; mielőtt eljön a Penta időszak (PCIe5/DDR5/5nm)
viszont jövőre már nem lett volna célszerű új foglalatot csinálni- csak 1 évre.
más:
- Amúgy meg az elvárásokról, amivel az AMD-nek meg kell küzdenie: https://en.wikipedia.org/wiki/Anchoring
- Az árazás nem könnyű. -
válasz
Petykemano #2135 üzenetére
Az előzőt tovább gondolva, elég fura a szitu szerintem.
Elindult, a wtf AMD, úgy csinál mint a kékek meg a zöldek, feji a szegény vásárlókat, másrészről meg ott a fanyalgás, hogy Q3-ban sem volt elég nagy a bevétel növekedésük üteme, nem tudtak rendes nyereséget termelni.
Félreértések elkerülése végett, nem rád célzok.
És nagyon szeretem, ahogy rajta tartod az ujjad az AMD közösség ütőerén, s megosztod itt a rezdüléseket. -
Petykemano
veterán
válasz
Nehéz összerakni a képet, ha a TSMC-hez kötődő gondolatot is mellétesszük.
Mert ha az AMD tényleg küszködik a rendelkezésére bocsájtott gyártókapacitással, akkor érthető, hogy epyc szerverekre lövi el és hogy drágán adja a termékeket.Nem lehet, h a zen3 samsung?
-
válasz
"Amikor egy cég a fejlesztéseivel, többletértékével nem kívánatosabbá akar válni a piacon ezzel megosztozva a fejlesztés gyümölcsén a vásárlóval, habem monopolisztikus helyzetével élve a fejlesztés többletértékét prémium áron akarja egy at egyben megfizettetni a vásárlóval (értsd: az ár/érték arány nem javul, a cég bevételei, marzsa és profitja meg nő), azt hívjuk "milking"-nek."
Én nem nagyon értem, hol itt a milking, mennyit kérnek a kékek 16-24-32 magért?
Ez itt csak annyi szerintem, hogy a többletérték egy részét zsebre teszi, nem adja oda mindet a vásárlónak "ingyen". (ingyen alatt azt értem, hogy ugyan olyan MSRP, mint az előző gennél)Bár jobban belegondolva, sarkosan nézve ez a 200 dodó difi lehet milking, hiába megy sokkal jobban az új 32 magos, mint az előző gen.
A fanyalgók büntessék meg az AMD-t, s vegyenek 28 kék magot 3000-ért.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2131 üzenetére
> alig egy-két éve, hogy az AMD versenyképes termékekkel áll elő
> és úgy tűnik kezd elszaladni a ló.
> Részvényesek diktálta mohóságtól ködösen próbálna
> az AMD az árak és a margin növelését.
> Tesztelgeti, el tudja-e érni az Intel és nvidia szintjét,
> mi az az ár, amit még a vásárlók lenyelnek.lehet, hogy van ilyen nézőpont is;
de nem árt tudni, hogy most az AMD-nek a
- High END / HPC / SERVER a fő fókusza. ( amit eddig hanyagolt )
- az, hogy kezd elszaladni vele a ló, főleg az Intelesek érzik.
- Nem csak tesztelgeti az Intel szintjét, hanem sokszor meg is haladja - 2x -3x -an. ( ár teljesítményben )Ha termékeire extrém kereslet van, akkor valamit csak jól csinál.
Az ár-teljesítmény számít .. ha magasabb árért - még magasabb teljesítményt ad, akkor az jó bolt.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2120 üzenetére
> a diák olvasható formában: [link]
Köszi!
közben a TRX40 alaplapok is jönnek:
https://www.gigabyte.com/Motherboard/AMD-TRX40 -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2119 üzenetére
a diák olvasható formában: [link]
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2087 üzenetére
> "Intel ... Misleading Benchmarks"
röviden:
- félreértések; elgépelések; túlreagálások.
- Az Intel még nem teljesen ==>
- én azért megvárom a független teszteket.Intel válasz
"Intel insists Xeon vs Epyc benchmark fight was fair, amends speed test claims anyway""
https://www.theregister.co.uk/AMP/2019/11/07/xeon_eypc_fight/Patrick Kenedy ... következő cikke a GROMACS ügyben,
"Update to the Intel Xeon Platinum 9282 GROMACS Benchmarks Piece"
https://www.servethehome.com/update-to-the-intel-xeon-platinum-9282-gromacs-benchmarks-piece/ -
válasz
Petykemano #2104 üzenetére
Renoirnál sokan örülni fognak a Zen2-nek szerintem, többen kerestek már 6-8 magos AMD procit IGP-vel, de olyan meg nincs ugye. Azt persze nem tudom, hogy ez mekkora piaci igény.
Remélem nem állnak meg 4 magnál, mint eddig, de ez a ph írás eddig nem túl biztató ebből a szempontból.
"Információink szerint a Picasso kódnevű lapkához viszonyítva processzormagok száma marad négy, viszont multiprocesszorokból több lesz, de a konkrét értékeket még nem ismerni."
IGP-ben a nagy ugrást feltételezem majd csak az ilyen Fenghuang Raven féle megoldások hoznak, kár, hogy nem nagyon pedzegetik a témát AMD-nél. De notiba tényleg elég lehet a 12CU, főleg ha jobban tudják etetni, a mostani max 2400MHz-es RAM sebesség elég szépen limitálhat. A szkepticizmusod osztom, Raven nagyon lassan jött notiba, de Picasso mintha picit gyorsabb lett volna, remélem ez egy javuló trend, ami a Renoirral folytatódik.(#2106) Petykemano
Nem is tudtam, hogy ilyen mélyről indultak, úgy fest a Steam survey itt most az AMD javára torzít valamennyit. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2106 üzenetére
nahát .. nem a TSMC a ludas a hiányban .. és akkor lehet, hogy lesz elég új threadripper is
"
AMD CTO Mark Papermaster shed some light on the situation during an interview at the Bernstein summit this morning. Papermaster said the company met with unanticipated demand for high-end products and reiterated that TSMC supply shortages weren't the root of the problem. In response to a question about the shortages, Papermaster responded that the problem boiled down to binning for higher-performance CPU models. That means AMD wasn't yielding enough high-end chips from each wafer to satisfy demand for its fastest chips, but the company says it has adjusted to ensure supply.
That means we could see better supply in the coming months. Let's see what AMD's gains looked like while it was wrestling with its shortage of high-end chips.
" -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2096 üzenetére
> (Vajon az ilyen interjúknak mi értelme van?
ingyen sajtó; ingyen reklám; Ez a mai média
Ha egy újságíró interjút kér - akkor teljesíteni kell - mert fontos a jó kapcsolat. A jó sajtóvisszhang. Hiába a jó termék; kell azért még egy kis plusz - kedvesség is ..
És a legtöbb újságírói kérdés bugyuta, vagy kényes - amire nem lehet elmondani az igazságot .. de valami kedveset mondani kell ... szóval szerintem így születnek ezek a cikkek.
És az automatikus tőzsdei kereskedelmi rendszerekről se árt tudni.
Ha az AMD mint cégnév - negativ szövegösszefüggésben fordul elő; akkor automatikusan elkezd eladni - ( vagy sortol )
Ha pozitiv szinben, akkor meg vesz..
https://towardsdatascience.com/https-towardsdatascience-com-algorithmic-trading-using-sentiment-analysis-on-news-articles-83db77966704 -
válasz
Petykemano #2098 üzenetére
Most már remélem jön a Navi 14, ha már megvolt a bejelentés, csak nem csúszik át jövőre.
Renoirra leszek kíváncsi, hogy bejelentés után mikor lehet majd megvenni Magyarországon. -
válasz
Petykemano #2096 üzenetére
félrement valahogy a link
Remélem, hogy ez a Renoirt jelenti csak.
Navi14 alatt mit értesz amúgy? Az az MSI Alpha 15 csak kijön már végre az RX 5500M-mel.Egyetértek, az ilyen interjúk kb feleslegesek, great progress, ramp, excited tonnaszámra
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #2092 üzenetére
volt mar olyan, hogy a videocardz eltalalt valamit ?
-
válasz
Petykemano #2092 üzenetére
Köszi! Gyanús, hogy ebben a cikkben sem írnak a Ryzen 9 3950X-ről, csak a TR-ről.
Nov 5 vs 7-re: lehet, hogy mégis 7-én jön valami, mert a 2019.09.07-et ugyan elrontották, de az RX 5500 bejelentés ismét 7-én jött. Holnap kiderül, hogy él e még a minden hó 7.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2073 üzenetére
Az a nagy kérdés a Zen3 mennyire lesz "új design".
Ha csak ráncfelvarrás, akkor lehet tényleg nem lesz N7+, esetleg csak második generációs N7 (egy kb. 10%-ot az is "hoz"), vagy N6 ha utóbbi időben elérhető megfelelő mennyiségben (az N6 közel annyit hozna mint az N7+, de határeset a tömeggyártási időpontja).
A második generációs N7 és N6 mellett szól, hogy nem kell teljesen újratervezni, és a gyártás magában is olcsóbb folyamat rajta.Majd talán valami új NAVI vagy VEGA chip ha készül N7+ -on (ez csak tipp, de annak kb. "mindegy", bár ha csak "skálázni" akarják a méretet, lehet ott se lesz akkor "cél" az a technika).
Az N5 viszont ha jól tudom az N7+ továbbfejlesztése lesz (EUV miatt), így rövid távon lehet az N7+ zsákutca, hosszútávon viszont "az nyer majd". Így EUV-al való tapasztalatgyűjtésre jó lehet... Így ha nem is CPU, lehet valami grafikus chip készül majd azért rajta.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2073 üzenetére
>Erre mondtam, hogy az N7+ zsákutca lehet,
lehetséges. elkerülte a figyelmemet; -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2070 üzenetére
olyan nagy vita nincs szerintem közöttünk
> 5nm ... a tranzisztorsűrűséget olcsón, azaz különösebb mérnöki
> fejvakarás,.vagy növekvő fogyasztás.nélkül biztosítja.
szerintem meg az EUV-val (N7+ N5) van igazán csak fejvakarás ;
mert nem IP kompatibilis az N7-el ;"Learning from N7+, next year TSMC will be introducing the N6 node. The reason for this new node is simple. N7+ is not IP-compatible with N7 making the transition more difficult. N6, on the other hand, allows for the same design rules as N7 thereby maintaining IP compatibility. "
( wikichip N6 )
A kockázatmentes N6 viszont csak 2021 -re lesz aktuális""Learning from N7+," == Nem olyan rózsás és pihekönnyű az átállás
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #2062 üzenetére
Szerintem latnak meg annyi szuk keresztmetszetet a Zen designban, hogy par evig lehet tisztesseges IPC-t nyerni nagyobb mennyisegu tranzisztor bealdozasa nelkul (egysegesitett L3, SMT4, HBM/L4 pl), igy addig ez mukodhet. Optane-nel kapcsolatban meg szinten par ev, es jon szabvanyositott megoldas perzisztens memoraik DIMM slotba helyezhetosegere (DDR5 korul talan?). Es raadasul most elkezdte a Micron is vegre az inteltol fuggetlen XPoint memoriak gyartasat, igy lehet elegendo egy uj IO chip ehhez Zen3-ba vagy 4-be.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2063 üzenetére
> Genoa: 96c ; AdoredTV video;
Én az irott anyagot jobban preferálom
https://adoredtv.com/tech-rumour-mill-2-nvidia-intel-and-amd-rumour-dump-transcript/A CPU-s HBM jó lenne
"Steve also talked about HBM for CPUs in this one. " -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2062 üzenetére
> nyilván 20-30%-kal nagyobb lapkával lehetett volna csak.
Jelenleg a 2-3 év múlva megjelenő procikat tervezik.
Ha fixen - mindent tétet feltesznek az 5nm-es helynövekedésre;
ÉS minden helyet kihasználnak
ÉS valami gond lesz a TSMC 5nm-vel, (1-2 évet csúszik)
AKKOR vissza kell portolni a design-t 7nm-re.viszont a visszaportolt +30%-méretű 7nm chiplet már túl nagy a tokozáshoz, mert pl, nem fér el 2db az AM4-hez
vagy 8 az EPYC-hez. ( vagy a következő foglalathoz )
szóval nem optimális .. orosz rulett ...Tehát én az Intel példáján okulva - mindenképpen
olyan architekturális designt preferálnék;
- ami a meglévő biztos technológián is teljesítménynövekedést nyújt
- ha meg az 5nm-es teszt példányok is jól szerepelnek,
akkor az extra bónusz.újra Lisa megfogalmazása:
" Basically, AMD plans to continue pushing new architecture changes regardless of process tech. Contrast this to Intel, who have released different guises of their Skylake Architecture since 2016. When Intel couldn't move away from 14nm, architectural enhancements seemingly came to an end. AMD doesn't plan to make the same mistake."Az AMD kis cég;
nem kockáztathat mindent azáltal, hogy a TSMC 5nm-re bízza a sorsát;
ha csak 1-5% esélye van a csúszásnak - már akkor számolni kell a tartalék megoldásokkal. Mi lesz ha ...Szóval előbb legyen meg a kötelező - biztonságos fejlesztés.
Az 5nm már csak a hab; az extra -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2058 üzenetére
> Ez mondjuk Kicsit pont ellentmond annak, hogy nem rohannak az újabb node felé.
> Azon nyilván könnyebb jobb terméket készíteni, de nyilván drágább is.
szerintem az is lehet,
hogy >>MOSTMÁR<< nem a gyártástechnológia a szűk keresztmetszet.
vagyis hiába lesz 7nm -> 5nm ;
nem lesz ettől egetverően nagyobb teljesítményű a rendszer.
kisebb lesz a fogyasztás; de HPC-knél ez kevésbé számít.A teljesítményt a többi - kapcsolódó - részek visszafogják;
alapszabály, hogy a rendszer szűk keresztmetszetét érdemes fejleszteni ...
Az Intel ott van még 14nm-en; van az architektúrájukban egy jó dolog az OptaneDIMM ;
hiába megy át az AMD 5nm-re; ha a HPC-s témákban az OptaneDIMM szerű megoldásokra van szükség -az 5nm-től jellemzően nem lesz jobb a benchmark.
Vagyis az AMD-nek tessék tisztességesen továbbfejlesztenie az architektúráját.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2055 üzenetére
> Ez Nekem azt sugallja, hogy tényleg kipöckölték őket a 7nm
> kapacitásokból,
Lisa tagadja ... ( vagy legalábbis nem ismeri be nyilvánosan a befektetőknek )When an analyst asked about the availability of 7nm wafers, Lisa Su said, “We essentially ramped three full product families, Ryzen, EPYC, as well as our Radeon Gaming product families in the third quarter and it went very well. And going into the fourth quarter and into 2020, I think, we feel very good about the availability of Rome, as well as the rest of our products.
Su’s statement reassures investors that AMD won’t face any supply shortage for its 7nm products in the near future. She also hinted that AMD will launch new products across its customer base in the fourth quarter and the first half of next year. Some of its upcoming products include its high-end desktop Ryzen Threadripper and Ryzen 9 3950X in November, 7nm Ryzen Mobile CPUs, and 7nm high-end Navi GPU for next-generation game consoles.
"ami még érdekes; hogy nem repül még rá az AMD az olcsó szegmensre .. prémiumban versenyzik.
"This statement clarified that Intel’s supply constraints at lower-margin CPUs didn’t boost CPU volumes for AMD. In fact, it’s competing with Intel for higher-margin CPUs. This competition probably encouraged Intel and NVIDIA to start a price war with AMD."
https://articles2.marketrealist.com/2019/10/lisa-su-addresses-analysts-concerns-amd/
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2050 üzenetére
Olyan szintű méretkülönbség van a 2 cég között, hogy minimum egy évtized kellene ahhoz "nyerő pozícióban", hogy a különbség a 2 cég mérete között kvázi kiegyenlítődjön.
A zen2 jó, de nem annyira jó és nincs olyan régóta, hogy egy "lassan mozgó" piacon hirtelen felrúgja az erőviszonyokat.
Az emberek manapság "rohannak", mindent hirtelen "tegnapra" akarnak.. De sok változás csak holnap vagy holnapután történik meg, nem ugrik rá mindig mindenki az új technikára, főleg egy olyan szegmensben ahol a stabilitás kb. mindennél fontosabb, AMD-re most azok építenek akik már a korábbi zen generációkat is legalább tesztelnék, de sokan csak most kezdenek "tesztelni".. illetve AMD is kapacitásban a zen3-ra számít úgy, hogy "robbanni" fog piaci szempontból ( a zen3 ciklusa végére a szerver piac 30%át birtokolni akarja).. A DIY desktop lehet addigra 50%felett az övé, de az OEM is jó ha a 20%-ot fogja akkor elérni (másik lassú változású szegmens).. Ez kb. 2 évet jelent.
A Zen4 lesz a kérdés, hogy mi ellen versenyez. Az intel a saját "új generációs" CPU-ját a zen4 időpontja előtt ígéri fél évvel, de ha a termékciklus részleteit nézi az ember, eléggé "kételkedni tud", hogy tényleg jön-e az 21ben.. mert számolva az is lehet, hogy csak 22Q2 a "reális" terv az érkezésre (ha minden jól "sikerül").. zen4 viszont valahol 21Q4-22Q1 környékén várható (jelenleg).A zen3 esetén emiatt is lehet, azért nem lesz SMT4 mert inkább "átcsoportosították a mérnököket", hogy zen4be készüljön "brutál" dolog, ezért zen3ben lehet nem lett kész az SMT4 (vagy benne van, de "letiltva" mert hibás, vagy csak "teszt célból" van benne).. persze továbbra se kizárt, hogy még se lesz benne a piaci változatban, csak a vetített dia nem volt "őszinte" esetleg "kapkodósan készült" mint ahogy pár YT-n fentlevő elemző "véli" (mert a CPU is csak 7nm-nek volt jelölve nem 7nm+nak, vagy 7nmEUV-nak)..
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Petykemano #2036 üzenetére
+50% core ad 15-20% elonyt szintetikus tesztekben, jatekban lassabb. Ahogy várható volt, az ára lesz még kérdéses....
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2036 üzenetére
Mennyire látszik játékoknál, hogy az intel hedt architektúrája nagyobb késleltetésű mint a "kommersz" házon belüli CPU-k... gyakorlatilag hiába új modell (ami inkább csak az előző egy új steppingje pontosabban ... átnevezve). Akkor is, teljesítményben kb. a 2000-res ryzenekkel vannak párban játékokban, a 3000-res ryzenek, nagyon "lelépték".
-
Mahrenburg
őstag
válasz
Petykemano #2035 üzenetére
Több önbizalmat!
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #2030 üzenetére
azert 5nm -en inkabb a szerverprocit gyartanam akarmekkora is a notipiac, mar csak azert is, mert az elejen boritekolhatoan ugyanugy szukos lesz az 5nm kapacitas, a 7nm elerhetosege meg talan kikupalodik.
egyelore a dragabb notikba is jolehet a 7nm apu is. -
válasz
Petykemano #2032 üzenetére
igen, az tényleg könnyen lehet, ezt nem vettem számításba.
-
válasz
Petykemano #2030 üzenetére
jó link
Elég durva, nem hittem volna, hogy ekkora eltérés van a két piac között. Ennek fényében elég érdekes, hogy AMD-nél nincs igazából fókuszban a noti piac. Bár lehet árbevételt tekintve nincs ekkora difi a két szegmens között a procigyártók szemszögéből nézve. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2010 üzenetére
( [link] )Vajon az intelnél tapasztalt visszaeső kereslet megjelent az AMD-nél?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2022 üzenetére
Kérdés: Az EPYC akár 8db 10Gb-os ethernete hova van integrálva?
feltételezem, hogy az i/o die-ba; de melyik részére?
( amúgy nem olcsók ezek a 10GB-os hálózati kütyük )
"Integrated eight 10Gb ethernet ports provide seamless support
for IPv4 and IPv6 security protocols, with integrated crypto
acceleration supporting the IPsec protocol."
https://www.amd.com/system/files/documents/3000-family-product-brief.pdf -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #2022 üzenetére
Azért nem csak egymás mellé vannak rakva a régi die képei (kiegészítve pár extra tulajdonsággal), hanem külön csoportokba vannak szervezve az egységek.
De ezek szerint marad a NUMA rendezés.. bár Linus tesztelt egy 64magosat (ha jól emlékszem) és 2 numa blokkot tapasztalt, ez alapján az egymás melletti memóriavezérlők együtt tudnak működni (bár most nem rémlik mennyi memóriával és hány csatornás módban tesztelte).
De érdekes, hogy az IF részek kerültek középre, persze érthető, így érhet el időzítésben mindent a legjobban (egységesebben).De ez alapján nincs igaza azoknak akik szerint csak "kivették a cpu mellől" és egy közös dieba berakták a kivett részeket csak egymás mellé rakva.. ez ennél jóval több. persze biztos lehet még finomítani, de az idő és rengeteg pénz.. és a terméknek is meg kell jelenni.
-
válasz
$5-6b Q3-ban? Az túl szép, az mérhető lenne mondjuk a 2018. egész éves árbevételhez.
2019Q2-ben $1,5b volt az árbevételük (és ebben már benne volt a Navi és a Ryzen 3000 start eleje), a következő, harmadik negyedévre 1,8 (+/-0,5) milliárdos bevétellel kalkulál az AMD, amely nagyjából 9 százalékkal múlná felül az egy évvel korábbi összeget.
Persze az örömteli lesz, ha sikerül az 1,8-as tervet meghaladniuk. -
Simid
senior tag
válasz
Sajnos sok szempontból elnagyolt a számolás (pl a tsmc-nek nyilván nem csak waffer eladásból van bevétele, a fejlesztési költségek is részben náluk csapódnak le). Viszont van egy tévedés benne, ami miatt amúgy is borul az egész számolgatás. A 29% HPC részarány nem a 7nm-re vonatkozik, hanem a TSMC összes bevételére. Annak csak egy töredéke az AMD.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Egy szo mint szaz, azt mondod most a jelentes elott kell reszvenyt venni, mert utana elszall?
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1928 üzenetére
2020Q1: Renoir U/H
2020Q2: zen2 embedded
2020Q3: Renoir G/E
2020Q4: ryzen4k, consoles
Vajon ha a Renoir 6-8 magos apu, akkor vajon a unified L3$ van annyira könnyű, hogy már ebbe utat találjon?
Ha igen, annak pont egy olyan hatása lenne, hogy ha felezik is az L3$-t, 1 magnak pont annyi állna rendelkezésére, mint a zen2 esetén, tehát nem lenne IPC regresszió -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1991 üzenetére
nagyfelbontású verziók .. akár poszternek is lehet nyomtatni néhányat ( ráadásul public domain-ek )
https://www.flickr.com/photos/130561288@N04/
személyes kedvenc:
Ryzen 3600 i/o die .. részlet ...
https://www.flickr.com/photos/130561288@N04/48319022691/in/photostream/ -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #1984 üzenetére
nocsak nocsak.
zen2+ ? -
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #1984 üzenetére
Azon gondolkodtam, hogy nem-e az új konzolok miatt jön ilyen apró fejlesztésekkel a Zen3? AMDnek majdnem mindegy +1 év, de Sonyéknak hosszú távra jól jöhet pl az egyesített cache
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1979 üzenetére
> TR80 ... Ezt még aztán szuper prémiummal lehet adni,
> már szinte Epyc árban, csak ugye ezek olyan lapkák,
> amik nem annyira jó fogyasztásúak.szerintem meg a jó lapkák mennek a TR40 és a TR80-ba.
amelyek valószínűleg a legújabb gyártású - picit tökéletesített - chipleteket tartalmazzák.a rossz lapkákból "alja" EPYC-ek lesznek.
EPYC 7502P (32/64) - csak 3.35Ghz -re boostol.
Az EPYC 7232P 8/16 meg csak 3.20Gzh-re
de ilyet meg ki venne Threadripperből ?Az EPYC prociknál nincs támogatott overlock,
a HEDT vonalon ( és a threadrippereknél) ez meg elvárás. -
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #1972 üzenetére
HBM a GPU felett verzioval az a bajom, hogy igy pont a forrofeju GPU chipletek nem kapnanak hutest, cserebe viszont kis meleg HBM stackekekkel burkolozhatnak, ami egyiknek se tesz jot. Az intel eziranyu tervei is ezert hulyesegek szerintem,
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1957 üzenetére
> Pedig a cégek nem szoktak pletykákra reagálni, nem?
kivétel erősíti a szabályt.Ami a tőzsdei értéket erősen befolyásolhatja (lefelé), arra érdekükben áll válaszolni.
Az álhíreket terjesztő tőzsdei spekulánsok persze rángatni szeretnék az árakat.
pl. Ha Lisu Su nem válaszol az IBM-es pletykákra; akkor az kihathat nemcsak az AMD tőzsdei értékére, de a partnerek hosszú távú döntéseire is. ( pl. hogy mennyi pénzt és energiát nyomjanak bele az AMD-s új termékekbe )és ez az Inteles pletykákra is igaz.
A partnerek rákérdeznek az Intelnél - mert ha a hír igaz, akkor lehet, hogy elkaszálják az Inteles projektjeiket és az AMD-t választják ( vagy az ARM-et )szóval nem egyszerű a kérdés és nincs általános szabály.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1952 üzenetére
Az intel cáfolta.
Pedig a cégek nem szoktak pletykákra reagálni, nem? -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1951 üzenetére
> Ha ez a 12LP+ akkor abból zen3 lapka szerintem nem lesz.
> De jóféle apuk még lehetnek. Meg io lapkák.beágyazott - és ipari pc-k hez ideális a 12LP.
a jelenlegi TSMC-s 7nm nem mindenre képes [1] .
pl. ami az autóiparnak kellene az nem tudja.
- "-40°C to +105°C"
- "reliability tests such as wear-out tests."
talán valamikor jövőre ha lesz nekik
és amíg beindul a tömeggyártás az is egy kis idő.A párhuzamos tervezést GF-ra - én amolyan kockázatcsökkentő befektetésnek érzékelem és egyetértenék vele. ( már ha igaz a hír )
persze ilyenkor mindig eszembe jutnak azok a pletykák, hogy az AMD mérnökei félnek a túl nagy overlock miatt, mert csökkentheti a chip élettartamát és persze az Intel is rásegít a pletyka terjesztésére.
"Too Hot to Last? Investigating Intel's Claims About Ryzen Reliability"
https://www.tomshardware.com/news/amd-ryzen-3000-boost-clock-controversy-intel-attack,40231.html
"The Stilt claimed that AMD had lowered the temperature threshold for boost activity from 80C to 75C, which reigns in the boost activity when the chip reaches higher temperatures. This is an important distinction due to the nature of chip aging, which we'll do our best to simplify."------------
[1]
"Meanwhile, over in Taiwan, TSMC’s most advanced automotive-grade process technology today is 16FFC, which is current-generation as far as the automotive market is concerned, as it lags consumer SoC designers by two or three years. Looking towards the near future, TSMC has been developing an automotive-grade version of its N7 (1st Generation 7 nm) technology for quite a while, and expects it to be qualified by 2020."
...
"Finally, while GlobalFoundries no longer develops leading-edge process technologies, it still has numerous nodes that can be used by the automotive industry for years to come, including 22FDX and 12LP. For now, these technologies are good enough for advanced SoCs, but it remains to be seen what the company offers to its clients from the auto industry."https://www.anandtech.com/show/14977/samsung-and-tsmc-develop-8nm-7nm-automotive-grade-nodes
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1949 üzenetére
Ha jól értelmeztem, akkor nem 7nm-ert, hanem valami "hibrid" 12/7nm holmit indít 12LP+ néven, ami kb. a 7nm-es tulajdonságokkal rendelkezik, de jobb áron gyárthatóan (jövőre indul a próbagyártás és a tömegtermelés meg 21-től rajta).
Ez olyan mint ha a 7nm-re elköltött tapasztalatokat és fejlesztéseket megpróbálnák felhasználni a régebbi technikán.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1932 üzenetére
> redgamingtech épp most jelentette, hogy 8% IPC növekedés
> várható és az ENG sample 1-200MHZ-cel gyorsabb.csak célozgatnak ... de ha ez inflálódik, lesz itt még 13%-is
"Being conservative (and this IS NOT what a source told me, I am giving an example), let’s say AMD hit 10 percent IPC gains with 200 – 300 MHz higher on average for zen 3, but still retain the same core counts as now, it would still make for incredibly compelling chips, especially for gamers. It also means that Intel would be under incredible pressure with Comet Lake, as we can presume they can’t get the 10-core parts much higher than 5GHZ."
http://www.redgamingtech.com/zen-3-ipc-gains-are-greater-than-8-percent-exclusive/ -
válasz
Petykemano #1939 üzenetére
Geekbench semmire sem jó.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #1939 üzenetére
A geekbench az minden csak nem megbizhato, igy osszevetesnek nem feltetlen jo alap, masreszt az A13-ban pl tobb mint dupla annyi tranzisztor van kevesebb maggal, mint egy Zen2 CCD-ben, ami ha levonjuk az IGP-t, akkor is latszik, hogy boduletesen sok tranzisztorral fizetnek a teljesitmenyert. Orajelben nem szalhatnak el a limitalt fogyasztasi keretek miatt. Ezert is olyan fontos nekik mindig a legujabb gyartastechnologia, maskepp nem tudnak a versenyt tartani. Viszont az osszes ARM-os szerverprobalkozas eddig mind hamvaba holt, hiaba az alacsony TDP es emiatt a tonnanyi mag, bar ketsegtelen, hogy szepen fejlodnek, de van honnan, es van meg hova. Nem veletlen dobta el az AMD is az ARM terveket, pedig 3-4 eve meg nagyon tema volt.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1936 üzenetére
Régóta emlegetik sokan az ARM-et, de ha a szoftveres kompatibilitási "gondtól" el is tekintünk, akkor se képes az ARM azonos szintet elérni kisebb fogyasztással.
Egyszerű oka van ennek, az x86 ki van gyúrva utasításokkal, az ARM nincs olyan mértékben, ha viszont kigyúrják utóbbit, akkor a kedvező fogyasztás/teljesítmény a múlté lesz.. "ingyen" nem lehet növelni a képességek számát.. Ha viszont ezen képességek feleslegesek lennének akkor feleslegesen vannak x86ban az adott utasítások és ki lehetne dobi, ezzel javítva pár esetben a fogyasztás mutatót, de "veszítve" a teljesítményből ami főképp specifikus programokat érint (Intel Atom, AMD brazos, pont ezt tette, kisebb fogyasztás, de a csökkentett belső felépítés miatt a teljesítmény is kisebb lett).
HA az ARM-et kigyúrják annyira, hogy azt a teljesítmény szintet hozza amit az x86 cpu-k akkor annak se lesz jelentősen eltérő fogyasztás/teljesítmény mutatója azonos gyártástechnológián. Ráadásul a bonyolultabb belső felépítés miatt elveszthetik a tervezési idő miatti előnyüket is, mert egyszerűen több idő lesz elkészíteni a piac kész példányt a tervekből.
Az ARM maximum pár otthoni gép esetén (ami komolyabb munkára és játékokra nem igen használt, vagy csak olyan munkára amit az architektúra "gyorsító áramkörrel" támogat).
Jó lehet mondjuk "háttér szerverekben" amik inkább csak adattárolást végeznek (bár ott már most egyre jelentősebben vannak jelen)..A piac szeret "rinyálni", de nem hiszem, hogy bármiféle architektúrális előnye lenne az ARM-nek, amivel kitudná szorítani az x86-ot a jelenlegi helyéről.. Az a "varázs windows" ami az x86 és ARM programokat is tudja futtatni (előbbit emulálva) is évről-évre "késik"..
AMD-re visszatérve:
szerintem Zen3 tényleg kb. ennyi lesz, kis belső optimalizáció, magösszevonás, esetleg SMT4.
Zen4-re CPU esetén szintén csak kis optimalizálást tippelek, és főképp ott az IO esetén jöhet változás (az ideje egybeesik a Glo-Fo nemrég bejelentett 12nm-es fejlesztésével, ami mellé HBM is csatolható, és elvileg "olcsóbban" tudja majd a 7nm-es technikák képességeit, mondjuk CPU esetén jöhet egy die-shrink 5nm-re).
Zen5 amire én komolyabb mag átdolgozást "várok".. Addig csak kisebb "optimalizálások". Ez utóbbi viszont egybeeshet az intel "újgenerációs" terveivel időben.. Ha utóbbi jön 2022ben nem lesznek elkésve, egyáltalán, sőt, egy kiélezett verseny lesz várható (talán).Intelnél az IceLake magok se tudják minden esetben azonos órajelen intelnél a 18% IPC növekedést, egyedül a CPU-Z tesztjében jött ki ez a különbség, "valódi alkalmazásokban" inkább 8-10%-ot hozott az új mag.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Azert 8% IPC egyaltalan nem rossz, erre meg 5% orajelbol, es akkor mar az Ice Lake is retteghet a 18%-os IPC novekedesevel, hiszen azon mar a Zen2 is csokkentett. Nagyobb novekedes ez mint a Zen+, es szerintem elegendo is. Egyreszt intel ellen elore lathatoan elegendo, alig tobb mint egy evvel a Zen2 utan jon, sokkal gyorsabban nincs is ertelme, raadasul meg a Zen2 paletta is hianyos. Cserebe a kapacitas es a penzugyi keretek is eleg limitaltak az AMD-nel. Szvsz utobbiak a fo bunosok, pont egybe esik ez a pletyka azzal, hogy egy evre elore kell a TSMC-nel foglalni most, ami pont 2020Q4.
-
DraXoN
addikt
válasz
Azért nem kis meló összevonni a 4+4 magot chiptelenként egységesen 8 maggá.
A "körítésről" meg nincs szó, hogy az IO fejlődne esetleg és az kapna mondjuk L4 vagy hasonló dolgot (pl. HBM formában).. esetleg más jellegű gyorsító magokat.De könnyen lehet a zen3 kimerül a chipleten belüli magösszevonásban.. Mi nem látjuk a terveket, de könnyen lehet ez egy B terves holmi ami azért született, mert az intel nem tud kiállni ez ellen se semmivel egyenlőre és, hogy megoldják a kapacitásgondot, emiatt mindig eggyel régebbi technikát használnak csak a TSMCnél.. bár mivel úgy néz ki a zen2 is sokáig marad gyártásban (még), a párhuzamos gyártás is javít majd a dolgon.
-
válasz
Elég érdekes, hogy notis Renoirnál 6-8 magot tippel, desktop verziónál meg 4-et.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
> Amd 2020 roadmap
ez folyamatosan csúszik ...
- csak szeptember az új ZEN3-as CPU-k???
- és az ZEN2-es desktop APU-k is jöhetnének korábban ...szomorú vagyok.
habár páros lábbal nem könnyű ugorni ( tick + tock egyszerre )
és valószínűleg valami tartalék is lehet a tervben. -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1926 üzenetére
10 éve minimum mondják már ezt.. eleinte a laptopok majd a tabletek miatt "temették".. és még mindig létezik (közben a tabletek majdnem eltűntek mint szegmens)..
Persze ha azt nézzük, hogy a mennyiség "jelentéktelen" ha a telefonok eladási tételeihez képest nézzük, de ott se a nagy árú készülékekből megy el sok, hanem az olcsókból...Olyan szinten végletekben gondolkodnak/beszélnek egyesek, hogy ha valami nem az első, akkor az "halott" ...
De ez a helyzet PC alkatrész tekintetén is.. ha egyik CPU gyártó kicsit gyengébb (pár százalékkal), akkor azzal fel van mosva a padló, és hamarosan lehúzhatja a rolót (látszólag logikusan következtetni nem tudó emberek világában érünk, valójában a "felpörgött életstílus" mellékterméke amit látunk, mert mindenből a leg-leg-leg kell most-most-most, a második vagy kicsit rosszabb "nem népszerű" .. nagyon leegyszerűsítve, de ez van kvázi belenevelve a társadalomba, a "fejlettebb régiók" társadalmába mindenképp)...
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1905 üzenetére
Charlie 15 lapkás infója
Kitart mellette.
Azon gondolkodtam, hogy vajon nem lehet-e ehhez hasonló megoldás:Ez egy ilyen kép, ahol az ún XPU-k közötti fekete chipek elvileg adatmegosztást célzó SRAM-ok.
Eddig ugye mindig abban gondolkodtunk, hogy az IO lapkában van-e L4 cache.
De abban is gondolkodtunk, hogy vajon legalább az egymáshoz közeli chipletek között van-e direkt IF link. Ezt végül cáfolták. (Ez persze nem jelenti azt, hogy az ötlet fel se merülhetne)Azt ugye tudjuk, hogy a zen3-mal CCX=CCD.
Mondjuk tényleg mi van, ha a 6 plusz lapkából (according to Charlie) 2 tényleg valami IO-lapkához kötődő valami (HBM?), ami L4 cache-ként funkcionál közvetlenül a memória irányába. 4 pedig az egymás mellett levő chipletek közé kerül (úgy mint a fenti képen, csak ott nem két egymás melletti CCD van, hanem 1XPU)
Akkor 1 ilyen kommunikációs lapka pont össze tudna kötni egymással 4 CCD-t.(Hogy milyen haszna lenne, azt nem tudom megmondani, de ha nem lehetne haszna, az intel ne mutogatna ilyen képeket.)
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1905 üzenetére
> Zen3: smt4 ...
én elképzelhetőnek tartom, hogy valóban megcélozták az smt4-et.
de volt mellette 2 másik - kisebb változtatást igénylő design.
És amikor a legyártott mintapéldányokat tesztelték, az eredmények alapján pillanatnyilag - dobták az smt4-es verziót.A csúszások alapján látszik
,hogy azért van sok technikai probléma amit meg kell oldani
,viszont a piac elvárja, hogy valami újdonságot jövőre is szállítsanak.
tehát valami biztonsági terv is kell.
Az is lehet, hogy most a biztonsági verziót hallottuk.
szerintem az smt4 sincs teljesen kizárva ( csak le csökkent a valószínűsége )
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1901 üzenetére
> SMT4
én is ezen gondolkodtam el nagyon.
ami még érdekesség:
- Milan Zen3 -as - 7nm -re van jegyezve és nem 7nm+ -ra.2019-es Szeptember 16 dátum van a videó első slide-ján,
vagyis viszonylag friss anyag.@DraXoN:
>De mi lehet a G-link és P-link?valami régebbi anyagban benne volt. ( 10 slide )
"1/die to “top” (G) and “bottom” (P) links"
vagyis
"G" ~ Top i/o links of the die
"P" ~ Bottom i/o links of the die
A SERDES = https://en.wikipedia.org/wiki/SerDes ? -
-vitya-
őstag
válasz
Petykemano #1894 üzenetére
4400MHz-en meg 4475 pont
ott van a legvégén a pdf-nek
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1886 üzenetére
> Nem lehet hogy arról van szó, hogy nulláról kerül $1b-ba,
lehetséges,
a szám önmagában tényleg használhatatlan - ha nem APPLE termék.és lehet, hogy már a kihozatal, waffer , selejt is bele van kalkulálva ( ami szintén volumen függő )
comment1:
As Chip Design Costs Skyrocket, 3nm Process Node Is in Jeopardy
https://www.extremetech.com/computing/272096-3nm-process-node
"The price of a 3nm chip is expected to range from between $500M to $1.5B, with the latter figure reserved for a high-end GPU from Nvidia." -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #1886 üzenetére
ha ennyi, akkor nemcsoda, hogy az Intel inkabb bealdozza a presztizst es eljatssza, hogy megrekedt 14nm -en...
az NV meg "koszi most nem" alapon inkabb a 12-es olcso Samu nodet preferalja.AMDnek meg biztos joljon, amit irsz, hogy ugyan kenyszerbol, de mar reg osszerakosgattak maguknak a legozos librarykat.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1880 üzenetére
> Csak ez nem akkora dobás a MS részéről, amit Intel ne tudott volna.
Inteles verzió ,
Intel Core i5-1035G7 4C/8T, 1.2-3.7GHz, 6MB L3, 10nm, 15w
Intel Core i7-1065G7 4C/8T, 1.3-3.9GHz, 8MB L3, 10nm, 15w
8 GB or 16 GB LPDDR4X-3733
https://www.anandtech.com/show/14933/microsoft-announces-surface-laptop-3-family-now-including-15inch-models-custom-amd-ryzen-apusahogy látom az AMD-sből csak 15colos lesz ; az Intelesből 13 és 15 col.
vagyis akinek könnyű gép kell, az csak Intelest tud választani.az AT-es cikk alapos; próbálja leirni, hogy mi a különbség az Intel-vs-AMD konfig között; vagy mi a speciális az AMD APU-ban.
"For the moment all we know about the chip that’s different from the regular Ryzen 3000 APUs is that it has an extra graphics CU enabled, giving the chip 11 as opposed to the usual 10. At identical clockspeeds this is a 10% (at most) uptick in graphics performance, so we’re not really expecting big differences from what we’ve seen in other Ryzen 3000 APU laptops, but it remains to be seen just what other customizations are on-hand. AMD for their part has reiterated that they’re aiming for best in class GPU performance, and with both this part and Ice Lake showing up in the 15-inch Surface Laptop 3, they will get their chance to prove that when going against Intel’s best." -
válasz
Petykemano #1882 üzenetére
Hát, a marketing alapján az ember többet várt volna. Az mondjuk nem rossz, hogy a Ryzen 7 3780U hozza a Ryzen 7 3750H paramétereit, alacsonyabb TDP-vel, +1CU-val.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #1880 üzenetére
ebben az a nagy dobas az AMD reszerol, hogy vegre egy normalis konfigba tehetnek U -s procit.
a tobbi laptopgyarto meg szarjon sunt.ha jolemlexem a custom cpu legyartasaert minimum $100M -es uzletet var az AMD, nyilvan az MS -nek ezt megcsinaljak olcsobban is, mert a marketingerteke is magas, meg igazan tervezni is alig kellett ; szoval az Intelnel valami nagyobb gebasz lehet, ha az MS bevallalta ; mert a kerdes inkabb az, hogy az MSnek mi ebben a nagy dobas ?
-
válasz
Petykemano #1878 üzenetére
AMD Ryzen™ 7 3780U Microsoft Surface® Edition Processor
Graphics Model: Radeon™ RX Vega 11 Graphics
# of CPU Cores: 4
# of Threads: 8
Max Boost Clock: Up to 4GHz
Base Clock: 2.3GHz
Default TDP / TDP: 15WAMD Ryzen™ 5 3580U Microsoft Surface® Edition Processor
Graphics Model: Radeon™ Vega 9 Graphics
# of CPU Cores: 4
# of Threads: 8
Max Boost Clock: Up to 3.7GHz
Base Clock: 2.1GHz
Default TDP / TDP: 15W -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1876 üzenetére
-
-FreaK-
veterán
válasz
Petykemano #1867 üzenetére
Remélem is, hogy lejjebb nyomja, így inkább kivárok karácsonyig a 3900X-el.
Viszont ellenben még most is hiány van a 3900X-ből, ha ez marad év végéig, akkor az árcsökkentés növelheti a keresletet iránta, ami meg okozhatja azt, hogy valójában kiskereskedelemben nem csökken az ára, sőt.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1871 üzenetére
> De ha tarolni akar, akkor az $1000-os 18 magossal szemben
> az $1000-os 24 magosat állítja ki.kíváncsi leszek.
Az AMD árazása a
- végleges teljesítménytől ( pl. milyen I/O die - lesz az új threadripperekben? )
- és a gyártó kapacitástól is függ.
- .. meg még sok minden mástól ...mindenesetre kell egy "gazdaságos" HEDT vonal és egy "Prémium" HEDT vonal.
Valószínüleg emiatt lesznek 4 és 8 csatornás TR - alaplapok.
Kérdés, hogy lesz-e ennek megfelelően 2 különböző fajta TR proci ( 4vs8 csatorna)
vagy 1 foglalaton és 1 procin keresztül meg tudják ezt oldani.Ha 2 féle TR proci lesz ( Gazdaságos és Prémium ) akkor ez alapján az árszegmentációt meg tudják oldani.
A Gazdaságos proci 10-20% -al az Intel alatt - a Prémium pedig 0-5%-al az Intel felett.
( legalábbis ár/core alapján ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1869 üzenetére
> 9700K: $47/core
ez kilóg a sorból, csak 1 szálas.> ilyen intel árak mellett az AMD nehezen kérhetne
>el $1000-1100-nál többet a 24 magos TR-ért.akkor ha jól számolom akkor te 42-45 USD /core -t saccolsz.
valószínűnek tűnik.ezek alapján - ha nem változik semmi se, akkor 10% - 15% az Intel új árai alatt várhatóak az AMD új procik.
közben Abu is elemezte a témát:
https://prohardver.hu/hir/intel_rakapcsolta_arzabalo_uj_hedt_platfom.html -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1867 üzenetére
> Ha az AMD ennek hatására nem tudja $750-ért adni a 3950X-et,
> akkor az az egész stacket lejjebb nyomhatja kicsit.egyes cikkek már usd/core ( ár / mag ) értékkel hasonlítják össze.
Average Cost Per Core
Intel Core-X 10000 Series : 57 USD / Core
Intel Core-X 9000 Series: 103 USD / Core
AMD TR 2000 Series : 55 USD / Core
AMD TR 3000 Series : ???
összehasonlítás innen:
https://videocardz.com/82105/intel-10th-gen-core-x-series-cascade-lake-x-final-specs-and-pricing-leakedés a TR2000-hez képest tényleg jó árai vannak.
> Az intel más árakat is csökkent majd vajon?
akár az is lehet, hogy ez már az Intel stratégia váltásának a jele.
"it will be interesting to see if Intel can be agile enough to keep pace."AnandT cikkből "
With AMD's recent Zen 2 Ryzen 3000 series launch on 7nm earlier in the year, Threadripper 3 coming later this year, and Intel swinging another generation of 14++ into the high-end desktop market, Intel is going to have some tough times. Don't get me wrong, this pricing update from Intel is a good thing for users, especially those looking at implementing things like DL Boost to their workflow, but this market is suddenly turning very aggressive, and it will be interesting to see if Intel can be agile enough to keep pace."A játék kezd izgalmas lenni.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1837 üzenetére
> ez a kínálati szűkösség vajon lehet magyarázata annak,
> miért lett a ryzen3k gyengébb a vártnál?
szerintem csak minimálisan.
* inkább az lehet, hogy a korai teszteknél ki volt minden biztonsági korlát kapcsolva .. és most hogy bekerültek, egyre lasabb és lasabb
* talán mert februárban hidegebb volt és jobb volt a turbo - mint most nyáron.
* a TSMC első "túl jó" - példányai megvezették az AMD-t ... amit a sorozatgyártásnál már nem tudtak garantálni ... még emlékszem a 5Ghz-es ígéretre ... vagyis az elején lehet, hogy tényleg léteztek ilyen "golden" példányok ...
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1821 üzenetére
> AMD-s Surface Laptop ... kiemelt partnerek .. Intel ...
egyenlőre nem kényezteti el a partnereit az Intel.
"Még tavaly novemberben került felszínre a pletyka, mely szerint a Microsoft elégedetlen az Intel fejlesztéseivel. A The Verge akkor azt állította, hogy egyre feszültebb a viszony a redmondi cég és a processzorgyártó között, melynek állítólag legfőbb oka, hogy korábbi ígéretével ellentétben az Intel képtelen volt határidőre értékelhető mennyiségű és minőségű 10 nanométeres CPU-t leszállítani. A Microsoft már a Surface Góból is ki akarta hagyni az Intelt. A redmondiak eredetileg ARM-alapú processzorral (vélhetően valamely Qualcomm Snapdragonnal) akarták szerelni az olcsó hibridet. Az ötlet hallatán viszont az Intel heves propagálásba kezdett, minek eredményeképp végül egyes Pentium processzorai kerültek a Surface Gókba."
hwsw:Nem üres pletyka volt az AMD-s Surface Laptop -
S_x96x_S
addikt
válasz
>És eddig azt gondoltam, hogy kiemelt partnerek felé,
>aminek PR értéke van, ott az Intel is bődületes kedvezményeket ad,
>tehát árban is nehéz alávágni.
A lenovo thinkpad T495[1] állítólag a teljes gépre vetítve ~15%-al olcsóbb ( 250$/1650$ = 0.15) mint a hasonló felszereltségű Inteles konfig. Nem tudom, hogy a konfig hány százaléka az ár, de ez alapján akár féláron is adhatja az AMD a procikat - az Intel kedvezményes árhoz képest is.
[1]"ThinkPad T495 20NKS01Y00 ... A similar model can be configured on Lenovo’s website for around $1,400, and thus nearly $250 cheaper than a similarly fast Intel-equipped T490." -
hokuszpk
nagyúr
válasz
vegre lehet talalgatni, hogy a Salvador apuban Zen2 mag lesz + Vega vagy Zen+ + Navi ?
* majdnem eltalaltam, [Dali apu]
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1814 üzenetére
> Azt gondoltam, hogy a Lakefield ... amd mobil chip
addig is még ott lesz az Ice lake(10nm) és a "comet lake" is (14nm)
Az Intel most már nem bíz semmit se a szerencsére.
érdekes, hogy 14nm-en lesz a legalacsonyabb fogyasztású chip (7W)
https://fuse.wikichip.org/news/2641/intel-launches-new-comet-lake-10th-gen-mobile-processors/ -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1814 üzenetére
> És akkor innen indul a Renoir?
pontosabban - innen indulnak a Renoir felé történő elvárások
de mivel párhuzamos fejlesztés van ( "ZEN++12nm" vs. "ZEN2 7nm" )
nem lehet tudni, hogy pontosan mit vezettek át a 7nm-es APU designokba,szóval majd meglátjuk,
mindenesetre a léc (elvárásokból) igen magasan van -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1808 üzenetére
ha jól értem ez egy 2 chippes holmi lesz, ahol az egyik chip "csak cache", még a másik "kvázi hagyományos" cpu magokat, memóriavezérlőt és PCIE sávokat is tartalmazó SOC.
De azért szép nagy mind2 chip. Milyen gyártás technológián jönnek? ha azt nézzük, hogy a 14nm-es Zen cpu 8 maggal 213mm2 -volt... vagy nagyon valami extrát kell tudniuk azokhoz képest (ha legalább hasonló technikán készül), vagy nagyon sok L3 van már eleve a SOC-ban... -
válasz
Petykemano #1808 üzenetére
Ha nem megy ésszel, próbáld erővel. Ha nem megy erővel, próbáld meg még több erővel.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1802 üzenetére
> zen3 "19h" kódnévvel illetett cpu fejlesztés,
A várható HBM memória (cache) / és az SMT4 miatt egész más lesz az optimalizálása,
ami miatt talán jobb is, hogyha külön ágra nyomják ezeket.
(pl. a GCC és a LLVM -hatékonyabb kódot tud rá generálni ) -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1802 üzenetére
vajon mi kapta a 18h-t?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1800 üzenetére
> Mit gondolsz?
egyszerűen csak beleragadtak a 14nm -be a régi bugos design-al.
amúgy van nekik új biztonságosabb designjuk, csak az már 10nm-re készült és valami ok miatt nincs visszaportolva 14nm-re. ( de ezt lehet, hogy csak felületesen tudom )amúgy meg sajnálom is a dolgot, mert a felhős gepeknél és a notebooknál én is intel procit használok, szóval én annyira nem tudok az ilyen dolgoknak örülni ... meg már sok is ...
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1784 üzenetére
>Gondolod, hogy ami PRO, az nem feltétlenül fog megjelenni nem PRO néven is?
nem tudom, de szerintem nincsenek kőbe vésett szabályok,
amúgy ez fordítva inkább volt igaz. pl az 1800X-ből nincs PRO.És mintha a mostani Threadripperben se lenne PSP, remélem a 3.gen-ben lesz PSP-s verzió is, mert érdemes lenne ezt is benyomni az Enterprise vonalra.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1780 üzenetére
>hogy jön 3700 PRO ... (mobilba való??)
Szerintem ne keverjük a sima "3700U PRO"- ami még ZEN+ és 12nm; 15W-al.
A normál desktop "3700 PRO" - meg asztali. ZEN2, 7nmElég valós igény van az enterprise-os titkosításra, távmenedzselésre és ott nem is szokás húzni a procikat se. A DELL/ Lenovo enterprise-os munkaállomásokba ideális ( csak sajnos kell egy grafikus kártya )
Létezik már néhány AM4-es szerver alaplap is, azokba is ideális.> vagy épp gyengébb minőségűek, amit az X-es változatokhoz képest olcsóbban
> (kisebb hűtővel) próbálnak kiszórni?szerintem a PRO-nál nem ez a helyzet, arra valós igény van, az egy külön szegmens.
Meg szerintem 2-3 hónap alatt a gyártástechnikán is reszelnek egy kicsit és jobb lesz a kihozatali minőség, hasonlóan mint az első generáció gyártási hét mizériánál.persze, lehet, hogy csak a "3900" -re értetted a kiszórást és nem a PRO-ra.. de szerintem ott csak egy egyszerű ár-stratégia van. Ha az olcsóbb verziókat hozzák ki, akkor sokan azt vásárolják meg és nem váltanak, hogy ha megjelenik a drágább - prémiumosabb verzió, emiatt a drágább-> olcsóbb a megjelenési sorrend ( kivéve a 16magos, mert az valami ok miatt nem lett kész, vagy nem volt elég minőségi chiplet, vagy .. )
Amin elgondolkodtam:
- Egyébként a PRO-s prociknál az I/O die-ba van integrálva az ARM-es security proci (PSP) ?
( máshova nem sok értelme lenne tenni )
- És többféle i/o die van a ZEN2-höz? pl. a PRO-s PSP -vel és PSP nélküli ? -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1763 üzenetére
A videokardz is ledobta a pletykabombát
"Meanwhile, Benchlife suggests that AMD Threadripper might arrive around November."
De akkor mire utalhatott Charlie D, hogy még az Intel előtt érkezik és nem7-én, hanem hó végén, ha nem tolták át október 7-re?
-
válasz
Petykemano #1765 üzenetére
Mini pci-e wifi "kártya". Logikus okfejtés, de már válaszoltak előttem.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #1765 üzenetére
> Tehát hogy miért gondolják a gyártók,
imho: méretgazdaságosság, piaci kereslet. gyors technológia változás,
Ha valamelyik versenytárs kockáztat és bejön neki, akkor lemásolják, amúgy minden cég nagyon óvatos - a bent-ragadt raktárkészlet nem tesz jót a cash-flow-nak.amúgy van pár nagy szegmens:
- okostelefon -> olcsó ARM proci -> olcsó MálnaPc
- Laptop -> a méretgazdaságosság és a szoftverek miatt jelenleg ez még az Intel terepe.
- Szabvány PC -> ATX, ITX, ... szabávny alkatrészekből.
ami ezen kívül esik, és valamennyire nem szabványos azt nehéz kis volumenben hasonló áron adni.Ráadásul hiába jön ki több cég STX-es AMD alaplappal, hogyha a 35W-os ZEN APU-ból alig van a boltokban még. https://geizhals.de/?cat=cpuamdam4&xf=4_35%7E820_AM4
ZEN alapúból van az Athlon 2xxGE és kifujt.
szóval X300/A300 -as alaplapokból sincs túlkínálat.Szóval ez még az AMD sara is. nem megy minden olyan gyorsan, mint ahogyan mi szeretnénk.
Kell még 1-2 év , amíg lesznek jó mini ZEN NUC-ok.
Addig meg marad az Intel és az ARM.egyébként még ott az UdooBolt ~100eFt-os áron, de ha nem kellenek ez extra csatlakozók,
akkor jövőállóbb a Deskmini A300
https://www.anandtech.com/print/14251/asrock-deskmini-a300-review-an-affordable-diy-amd-ryzen-minipc -
válasz
Petykemano #1758 üzenetére
Most raktam össze egy ilyet.
Wifi csatlakozót antennát ne is keress, az csak intel verzió.
Kártyát elvenni kell mindkettőbe.Fentiektől eltekintve nekem minőséginek tűnt. Adnak hozzá cpu hűtőt, ami befér a házba, az a gyáritól is kisebb.
Nem “erőgépekhez” való.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1753 üzenetére
Úgy tűnik, mégiscsak Threadripper
Charlie ezzel riogatja a Cascade Lake X rajnongóit -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #1761 üzenetére
elvileg orvosi célokra szánták (sose sima piacra)... ott lehetett belőle valami ... mondjuk ha van már kész termék belőle, kérdés miért nem készült nagyobb mennyiség és jelent meg ott is (lehet a gddr miatt nem volt aki vállalkozzon a gyártására? hasonló teljesítményben ott az intel VEGA grafikával szerelt terméke és az is eléggé "rétegigény" lett, nem kellett a piacnak egy "második" ilyen termék)...
-
HookR
addikt
válasz
"54eFt-ért egy ház és egy alaplap talán még csak nem is rablás."
Ház + alaplap + AC adapter. -
S_x96x_S
addikt
válasz
vannak még a GPU-s ZOTAC konstrukciók, de ezek sajnos nem 7nm-esek még.
https://www.zotac.com/tn/product/mini_pcs/all?processor=AMDpl.
ZOTAC MAGNUS ER51070 ( Ryzen5 1400 (???) + GeForce GTX 1070 ) ~387e Ft.
https://ipon.hu/shop/termek/zotac-zbox-magnus-er51070-amd-ryzen-5-1400/1622871
Új hozzászólás Aktív témák
- Robogó, kismotor
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Google Home/Nest
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- EAFC 25
- Elektromos autók - motorok
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Eladó számítógép
- HP Prodesk 600 G3 mini PC i5 7500T / WIFI / 8GB DDR4 / 256GB SSD / Type-C / 3x DP
- Dell Precision 7520, 15,6" FHD, I7-7820HQ, 16GB DDR4, 256GB SSD, M1200 4GB VGA, WIN 11
- Dell Precision 3551, 15,6" FHD, I7-10750H, 32GB DDR4, 512GB SSD, P620 4GB VGA, WIN 11, ÚJ
- Bomba ár! HP ProBook 450 G10 - i5-1335U I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Bomba ár! Dell Latitude E4300 - Intel P9400 I 3GB I 160GB I 13,3" I DP I Garancia!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged