Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1939) Petykemano válasza DraXoN (#1937) üzenetére


Petykemano
veterán

Amit tudunk az x86 processzorok és a gpuk fejlődéstörténetéből az az, hogy a frekvencia növeléséhez is (vega) és az IPC növeléséhez is tranyók kellenek

Sokáig én is azt gondoltam, amit Te, hogy az arm magok esetében évente tapasztalt fejlődés is el fog majd érni egy olyan szintet, amikor majd minden százalék frekvencia vagy IPC növekedésért óriási mértékű tranzisztormennyiség-növekedéssel kell fizetni.
Ez bizonyára így lesz, de nekem úgy tűnik, hogy még nem tartunk ott.

Az Apple példája - egyelőre - azt mutaja, hogy még nem.

Itt van pár arm geekbench eredmény

Röviden az A76-tal szerelt socok 3600-3800 geekbench4 pontot érnek el ST. (2.86-2.96Ghz)
Az apple A12 (2.49ghz) 4812
Az A13 (2.66ghz) 5415

Ehhez képest az Icelake alig több (~5690) a cikkben szerepel, hogy a 3900X 5620 pontot ér el. (Geekbench4)

Teszi mindezt úgy, hogy 15W TDP-nél valószínűleg kisebb energiakeretből dolgozik.

Namost ez azt jelenti, hogy az A13 vagy 70+%-kal magasabb IPC-vel rendelkezik, mint a zen2, és 50+%-kal többel, mint a sunny cove, vagy csak a geekbench4 teszten.

Az Apple A13 az eddig megszokott 4-hez képest eltérően 6ALU-val rendelkezik.

Az A77 további 20% IPC--t dob az A76-ra úgy, hogy továbbra is 4 ALU-val rendelkezik. Nem nehéz kiszámolni, hogy a maradék 50% előnye az applenek honnan jöhet.
A kerítés persze nincs kolbászból. A huaweinek nem sikerült az a77-et elfogadható frekvenciára pörgetni, ezért a kirin 990 maradt a76-on. De ez csak idő kérdése.
Nem lepne meg, hogy ha az A78 6 aluval érkezne. (~2021)

Most hogy ennek mi köze van az utasításokhoz, azt nem tudom.

Alacsony fogyasztású cumókat persze biglittlelel könnyebb. Ott elég, ha egy-két mag, 1 percig tudja tartani a maximális teljesítményt.

Az biztos, hogy az arm és az Apple is viszonylag könnyen meg tudja oldani, hogy ha el kell vágni a visszafelé kompatibilitást. Az x86-tal és a Windowszal szemben viszont máig elvárás, hogy működjenek a dosos játékok is. Így nehéz.

A varázs Windows biztos azért késik, amit mondasz. És ezzel a ms is tisztában van. Így tűnik azonban, hogy ezt úgy kívánják megoldani, hogy arm alapú eszközök, minden más x86 meg felhőből. Akkor nincs emuláció, van alacsony fogyasztás, közös bázisú eszköz.

Nekem úgy tűnik, mintha az arm ia előre menekülne a risc-v től.
Nem tudom, hogy az Intel és az AMD látják-e, de a felhőbe költözés folyamata szükségtelenné teszi a nagy számítási kapacitásokat a kliens oldalon. Ők pedig jelenleg ebben jók. A felhős cégek saját kliensgépeiket saját maguk által tervezett armos (risc-v) eszközökkel látják el helyettesítve a drága beszállítókat (Intel, amd)
Ha az Intel és az AMD elveszti a kliens lábát a biznissznek (cpu és gpu), akkor elvesztik a méretgazdaságosságot, és szervetekbe is pokoli drágán szálítanak majd. És így jobban meg fogja érni a fekhőcégeknek saját tervezett szerver cpukat és más számítóegységeket tervezni akár arm, akár risc-v alapon.
Ha a cégek elkezdenek a kütyükbe risc-v procikat rakni arm helyett, és az armnak csak az erősebb kapacitást igénylő piacok maradnak, akkor szerintem az arm is össze fog omlani.

Ami a zen3-at illeti, valószínűleg úgy lesz, ahogy mondtad. Kérdés, hogy ha a nagy durranást szándékosan akkora időzítik (halasztják), amikorra a willow cove is érkezik, nem veszti-e el akkor a most még lelkes közönség a lelkesedését, hogy ja hát az intel összeszedte magát, akkor mégse váltunk beszállítót.

Sokan korholják például az amdt azért, mert Mit mindig nincs OEM megrendelés a zen2-ből. (Állítólag ezért nem kért az AMD a GF 7nm-ből - mert azt neki kellett volna fimanszírozni, és nem.volt biztos a szükséges volumen)

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.